2020-02-07
今日同朋友仔係旺角行街,行到中午想食下越南嘢,但又唔想食大集團啲越南餐廳,所以就專登 捐窿捐罅揾啲越南菜小店嚟食,最終就揾到依間“火五”喇。坐低睇下個menu先都好多嘢食揀喎,同埋價錢對比起出邊啲大集團真係平好多,抵讚因為同朋友都幾肚餓,所以我地都叫咗好多嘢食下首先嚟咗個手作挪威煙三文魚米紙卷($48)做我地嘅前菜,我同朋友都覺得幾特別,因為好似都未試過依啲米紙卷配煙三文魚,但又出奇地夾跟住就嚟咗碗火五火東頭牛肉粉($52),碗嘢嚟到嘅時候,我同朋友都“哇”咗聲,因為真係好大碗,而且啲料都好足嗰湯都好夠味下。依個係意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼($38),即叫即炸嘅雞翼,嚟到嗰陣勁香蒜蓉牛油味,但咬落去嗰陣又唔會覺得好油膩,可能有啲黑醋汁中和咗,重要啲雞翼大大隻,正依個係黄金脆魚皮($32),開頭以為得幾塊,點知原來係多到就嚟滿瀉咁滯。用蛋黃醬去炒啲魚皮,依啲穩陣配搭唔駛講,一定好食。我朋友嗰炸軟殼蟹撈檬($68)終於嚟咗,大大隻軟殼蟹,重有隻軟殼蟹調味調得好好,唔會話太咸太重味道。用嚟撈檬嗰汁都調得好好,酸度適中,試過有啲鋪頭嘅汁真係酸到搞唔掂,但依間冇依個問題。我地都叫咗兩杯飲品,一杯係
坐低睇下個menu先
都好多嘢食揀喎,同埋價錢對比起出邊啲大集團真係平好多,抵讚
因為同朋友都幾肚餓,所以我地都叫咗好多嘢食下
我地都叫咗兩杯飲品,一杯係越式香滑濃咖啡($19),另一杯係越南三色冰($19)。午餐時段依啲特飲跟餐半餐就有得飲,都幾抵
依間火五最特別嘅就係佢有啲自家製醬汁可以俾食客加入啲食飯到另到食物有更越式嘅風味,我就加咗啲河內沙嗲XO醬落碗火車頭到,食出另一番風味。
講完嘢食,講下餐廳其他嘢先。
餐廳唔可以話好大,但都坐得幾舒服
除此之外,餐廳都幾乾淨,員工亦都非常有禮貌
一定會再嚟幫襯