2020-03-12 32 瀏覽
「幸福是奮鬥出來的,不負好時光),很喜歡這兩句說話😊😊由真正越南廚師主理的越式餐廳,味道全是正宗越南風味😋火五火車頭牛肉粉——入面有生牛肉、熟牛肉、牛丸、扎肉,牛肉湯清甜,生牛肉又新鮮美味,熟牛肉和牛丸味道亦不錯,加埋佢哋既秘制醬汁,越南海鮮醬,辣醬、另外有一個醬汁食落似xo醬但又比xo醬特別的,味道惹味⋯⋯入面有好多材料配搭制成,我就食到有蝦乾、瑤柱和其他材料.......等等,名貴材料配制👍👍👍👍👍越式花膠老火雞🐔湯河——湯味道淸甜,全是花膠和雞🐔的精華,濃郁雞湯清甜,花膠,膠原蛋白,我又點會放過😋平日我飲咖啡好小會➕奶,當然亦有不同既時候,昵個凍既越南咖啡,愛喝咖啡的我當然不能不喝,調配得非常好,奶不會蓋過咖啡的香濃,咖啡味濃厚又夠香滑,好味道⋯⋯越式凍三色🧊冰——-椰子🥥香味濃郁又香滑越式小食拼盤———六款小食,認真抵食,六款味道,足料好味道😋😋😋1-香草炸🦐蝦——-又脆又香2-手作扎肉米紙卷———扎肉有咬口,配料爽脆又好食3-青木瓜沙律———青木瓜沙律,又爽又青甜。4-炸蝦🍤春卷———炸得香口,炸得皮又脆,又好味........5-手作大🦐米紙卷——皮薄饀多足料6-黃金炸魚皮
「幸福是奮鬥出來的,不負好時光),很喜歡這兩句說話😊😊

由真正越南廚師主理的越式餐廳,味道全是正宗越南風味😋

越式凍三色🧊冰——-椰子🥥香味濃郁又香滑

1-香草炸🦐蝦——-又脆又香
2-手作扎肉米紙卷———扎肉有咬口,配料爽脆又好食
3-青木瓜沙律———青木瓜沙律,又爽又青甜。

5-手作大🦐米紙卷——皮薄饀多足料

6-黃金炸魚皮———脆卜卜,又香又脆又好味

甜品榴連炸彈——不得不吃的甜品,做得皮薄又脆,外脆內軟熟濃厚的榴連,愛吃榴連的人是絕對不能放過,甜品榴連炸彈,好味到食飽都不能不吃的甜品👍👍👍

需是一間小小的餐廳,卻有正宗的越南廚師👨‍🍳主理,而且服務仲好到不得了⋯⋯👍👍👍
2020-03-10 32 瀏覽
做完野,極肚餓,求其見到間餐廳就走左入去。香茅雞翼撈檬,份量真係好多,隔離有泰式甜酸醬自己加。個雞翼值得一讚,裡面嫩滑又入味。生牛肉河,會有一杯芽菜青檸分開上。牛肉好大塊,河粉吸滿湯汁,湯底味道岩岩好。小食拼盤,總共有六樣野食,每樣四件,可以四個人一齊share。香草大蝦惹味爽口,春卷脆卜卜,大蝦同扎肉米紙卷十分足料飽滿,黃金脆魚皮有鹹蛋香,最後仲有青瓜沙律解膩一流。野飲叫左三色冰同越南椰汁冰,三色冰椰奶味重,推薦。椰汁冰一開始會覺得有少少過甜,但等d冰融左之後就會岩岩好,吾會太淡。
做完野,極肚餓,求其見到間餐廳就走左入去。
  • 招牌小食拼盤
2020-03-07 37 瀏覽
在附近經過見到價錢比較親民吸引我入座🤭自己本身鍾意食越南菜,環境不錯乾淨座位比較大坐得舒適。店員十分有禮貌,令我留下美好印象👍食物便宜性價比很高下次會回來吃的😋火五生牛肉粉🌟正宗越南湯檬湯底有淡淡甜味加上大量香料製成有種獨特嘅香味,生牛肉最大好處不過煮得太過老,食落不會韌好食推介😋火五生熟牛肉粉🌟熟牛肉燜很好軟身兩種牛肉都一樣好食🤩火五特色鳳爪🌟味道酸酸甜甜有小小辣很開胃。好耐冇食過了😋香茅豬頸肉🌟煎得岩好不會乾身,加上自家製越式海鮮醬味道較特別,外面好小食到的味到值得一試。用心的餐廳,自家製醬料任你自己配搭。越南椰汁冰🌟味道清甜解暑有椰汁肉,口感更豐富。青檸梳打🌟青檸味道比較濃,不會過酸好解渴。

火五生牛肉粉🌟

火五生熟牛肉粉🌟
熟牛肉燜很好軟身兩種牛肉都一樣好食🤩

火五特色鳳爪🌟
味道酸酸甜甜有小小辣很開胃。好耐冇食過了😋

香茅豬頸肉🌟
用心的餐廳,自家製醬料任你自己配搭。

越南椰汁冰🌟
味道清甜解暑有椰汁肉,口感更豐富。
青檸梳打🌟
青檸味道比較濃,不會過酸好解渴。
2020-03-04 54 瀏覽
陪屋企人行街行到黎太子 大家都有啲餓就係呢區搵嘢食啦! 遠遠都望到呢間招牌幾sharp既餐廳 原來係食越南野既~火五生熟牛肉粉 食越南野點都要叫碗pho 一黎即刻試試個湯底先 味道濃郁 仲有蔥花同洋蔥 令個湯底更香甜 牛肉方面 生牛肉仲係紅紅地 食落好鮮嫩 熟牛肉同樣好食 一啲都唔韌同好有牛香 河粉都吸哂湯味 好好食 香茅豬頸肉油香飯 油香飯做到粒粒鮮明 飯好軟熟 豬頸肉大大塊 但就食到有啲黏牙 食飯同粉要推介記得落佢既醬 設有三隻醬可以任食 沙嗲xo醬,拉差醬,海鮮醬 整力推介食沙嗲xo醬 超級香 而且帶微微辣 就算我唔多食辣都食到 撈飯又好點野食都好 都會好惹味 搞到我瘋狂食佢呢隻醬 越式小食拼盤 左諗右諗叫咩小食好 最後先睇到原來有小食拼盤 可以一次過試哂啲小食 越南春卷好令人喜愛 一次過可以試哂幾款好滿足呀!  仲有個炸蝦仲炸到可以連殼食 都好鍾意 榴槤炸旦 最後叫埋呢個做甜品 好香榴槤蓉 外脆內軟 餐廳整體價錢都好公道 而且好食 絕對值得再食
陪屋企人行街行到黎太子 大家都有啲餓就係呢區搵嘢食啦!
 遠遠都望到呢間招牌幾sharp既餐廳 原來係食越南野既~

火五生熟牛肉粉
食越南野點都要叫碗pho 一黎即刻試試個湯底先
味道濃郁 仲有蔥花同洋蔥 令個湯底更香甜
牛肉方面 生牛肉仲係紅紅地 食落好鮮嫩

香茅豬頸肉油香飯

食飯同粉要推介記得落佢既醬
設有三隻醬可以任食 沙嗲xo醬,拉差醬,海鮮醬
整力推介食沙嗲xo醬 超級香 而且帶微微辣

下午茶
  • 火五生熟牛肉粉
  • 沙嗲xo醬
2020-03-03 48 瀏覽
今日係太子做完野 一個人無所事事 行過見到呢間越南湯河好似唔錯 又見時間仲早唔駛等位就一於入去試下因為我真係好肚餓所以一個人都叫左幾多野逐樣逐樣黎米紙卷我諗大家都食唔少 內容都不外乎係扎肉同蝦 今日竟然比我見到用煙三文魚 我就叫左黎試下食落口感好豐富 既食到米紙同三文魚嘅軟 亦食到蔬菜嘅爽 食完前菜 我又叫左個豬頸肉做小食 呢個豬頸肉煎得岩岩好 煎得乾身之餘都仲可以保持住豬頸肉應有嘅油花 滿滿嘅油脂香到主食 我叫左呢個大得誇張嘅火車頭湯河 我真係估唔到會咁大碗 扎肉牛丸爽口都不在話下 熟牛好似炆左好耐嘅牛腩咁嫩滑 真係入口仲化都唔誇張 而生牛嘅份量都恰到好處 加埋佢個湯頭 呢個價錢真係無辦法挑剔~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~有機會再經過太子我一定會再去食 不過下次要留定胃先黎食
因為我真係好肚餓所以一個人都叫左幾多野
逐樣逐樣黎

食落口感好豐富 既食到米紙同三文魚嘅軟 亦食到蔬菜嘅爽

有機會再經過太子我一定會再去食 不過下次要留定胃先黎食
2020-03-03
2020-03-01 46 瀏覽
我上星期喺openrice度買左個二人餐超級抵食!質素又ok~嗌左一碗扎肉撈檬同埋生牛肉河碗撈檬好足料雖然生牛肉河啲牛肉係碎左啲 但個湯底都好夠味 好食過*棧之後個餐包埋一碟越南米紙卷一碟山菜同一碟黃金炸魚皮碟越南米紙卷 就都唔錯 不過如果扎肉多啲就好啦 同埋一定要點汁 唔係就會無乜味山菜就係普通質素嘅山菜而我最期待就係碟黃金炸魚皮!真係好夠黃金味 又勁脆又唔油膩不過唯一不足嘅就係如果佢即叫即炸就會更好用咸蛋黃黎炸任何野 就係要熱辣辣食先好食不過真係$98就有咁嘅質素 已經好好~個餐仲要包埋野飲😆 其實杯三色冰超好飲又唔太甜 岩岩好不過佢比粗飲管我地飲 就唔係好食到三色冰入面啲料Overall 我都好推薦!
我上星期喺openrice度買左個二人餐
超級抵食!質素又ok~
嗌左一碗扎肉撈檬
同埋生牛肉河
碗撈檬好足料
雖然生牛肉河啲牛肉係碎左啲 但個湯底都好夠味 好食過*棧
之後個餐包埋一碟越南米紙卷
一碟山菜
同一碟黃金炸魚皮

山菜就係普通質素嘅山菜
而我最期待就係碟黃金炸魚皮!
真係好夠黃金味 又勁脆
又唔油膩
不過唯一不足嘅就係
如果佢即叫即炸就會更好
用咸蛋黃黎炸任何野 就係要熱辣辣食先好食
不過真係$98就有咁嘅質素 已經好好~

個餐仲要包埋野飲😆 其實杯三色冰超好飲
又唔太甜 岩岩好
不過佢比粗飲管我地飲 就唔係好食到三色冰入面啲料

Overall 我都好推薦!

2020-02-25
用餐優惠
優惠券
2020-03-01 116 瀏覽
由於現在香港市面發生左d事,差不多一個月冇出過街食飯但要俾嘢朋友就順便約佢出來食返餐見街上好多食店人流極少,經過見到呢間呢個時候,還噤多人幫襯應該幾好食而且又好少食越南嘢,就入去試吓先每人獨立叫左一碗粉,再加左幾款食物一齊品嚐火五牛丸+扎肉粉:牛丸好彈牙,碗粉份量幾多越式花膠老火雞湯河:需然花膠唔係好大好厚,入囗都幾爽,個老火湯幾好味意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5隻):雞翼大大隻,外脆內嫰,好香蒜蓉和牛油味,加左d意大利黑醋,中和返個牛油既油膩感火五特式鳳爪:無骨鳳爪啖啖肉,入口爽囗彈牙,酸酸辣辣好惹味黃金脆魚皮:咬落好脆,好香濃鹹蛋味招牌小食拼盤:炸蝦春卷爽脆、香草大蝦一啖一隻、黃金脆魚皮香脆可囗、青木瓜沙律清新香甜、手作大蝦米紙卷和手作扎肉米紙卷實正足料蠔油唐生菜:大大蝶,新鮮爽脆還叫左杯,凍越式香滑濃咖啡和凍青檸梳打:兩杯都好好味呢間真係一間唔錯而且價錢適中既食店
由於現在香港市面發生左d事,差不多一個月冇出過街食飯
但要俾嘢朋友就順便約佢出來食返餐
見街上好多食店人流極少,經過見到呢間呢個時候,還噤多人幫襯
應該幾好食

而且又好少食越南嘢,就入去試吓先
每人獨立叫左一碗粉,再加左幾款食物一齊品嚐

火五牛丸+扎肉粉:牛丸好彈牙,碗粉份量幾多

火五牛丸+扎肉粉

越式花膠老火雞湯河

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5隻)

火五特式鳳爪:無骨鳳爪啖啖肉,入口爽囗彈牙,酸酸辣辣好惹味

火五特式鳳爪

黃金脆魚皮:咬落好脆,好香濃鹹蛋味

黃金脆魚皮

招牌小食拼盤

蠔油唐生菜:大大蝶,新鮮爽脆
蠔油唐生菜

還叫左杯,凍越式香滑濃咖啡和凍青檸梳打:兩杯都好好味

凍越式香滑濃咖啡

呢間真係一間唔錯而且價錢適中既食店
2020-02-24
火五牛丸+扎肉粉
越式花膠老火雞湯河
意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5隻)
黃金脆魚皮
凍越式香滑濃咖啡
2020-02-29 31 瀏覽
最近約左朋友去太子交收, 順便食埋飯~大家都想食平D, 所以揀左火五呢間食越南菜~我地先叫左個泰式鳳爪, 混合酸、甜、辣的味道令人非常開胃!!!之後叫左個意大利黑曆汁蒜蓉炸雞翼, 超香脆, 食落雞肉嫩滑!!另外我地每人叫左一個粉麵, 分別係熟牛肉河粉& 花膠雞湯檬~熟牛肉河粉, 牛腩肉份量好多, 食落好軟腍, 唔錯!花膠雞湯檬 - 老火雞湯清香,真材實料入面勁多花膠片, 食得出無味精!!!最後每人叫左一碟生菜,食落爽口,清清地又健康!仲叫凍檸茶,熱西洋菜蜜,OVERALL 都幾抵食!!
最近約左朋友去太子交收, 順便食埋飯~
大家都想食平D, 所以揀左火五呢間食越南菜~

熟牛肉河粉, 牛腩肉份量好多, 食落好軟腍, 唔錯!

最後每人叫左一碟生菜,食落爽口,清清地又健康!
仲叫凍檸茶,熱西洋菜蜜,OVERALL 都幾抵食!!

2020-02-20
2020-02-26 50 瀏覽
行過太子見到呢間食越式粉麵小食既餐廳,價錢相宜,故入去試試。.黃金脆魚皮 $32平時食湯粉都好鍾意叫碟炸魚皮食,今次炸魚皮腱咸蛋黃炒過,咸香脆!.手作炸軟殼蟹米紙卷8件$76好健康既菜式,米紙卷除左有軟殼蟹件,仲有生菜、蘿蔔絲。.香草大蝦青木瓜沙律$52大蝦好惹味,加上清新既青木瓜絲,配合得剛好。.火五火車頭牛肉檬$52貪佢一碗有齊多款牛肉配料,生牛肉、熟牛肉、牛腩、牛丸 及 札肉,而且湯底係牛肉湯,抵食又好食。.越式花膠雞湯河$56比較特別既湯底款式,係好清既雞湯加上雞肉粒及花膠件,女士最愛。.凍咸檸梳打$19呢間餐廳既飲品用外賣飲品杯上,方便我飲唔晒可以帶走慢慢飲。

黃金脆魚皮 $32

手作炸軟殼蟹米紙卷8件$76
好健康既菜式,米紙卷除左有軟殼蟹件,仲有生菜、蘿蔔絲。

香草大蝦青木瓜沙律$52
大蝦好惹味,加上清新既青木瓜絲,配合得剛好。

火五火車頭牛肉檬$52

越式花膠雞湯河$56

凍咸檸梳打$19
呢間餐廳既飲品用外賣飲品杯上,方便我飲唔晒可以帶走慢慢飲。
2020-02-25
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。火五.抵食必食太子越南餐廳。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 放假去太子買年貨 一定會去火五食番餐 6個字介紹:抵食、好食、必食 兄弟幫打理,出品的味道不錯 很值得幫襯!越式花膠老火雞湯河 湯底勁香濃雞味,河粉勁香滑 花膠薄滑,富有彈性 作為午餐之選,實在足夠有餘 份量足2人分享,1碗只賣56蚊 店主到底點回本?手作軟殼蟹米紙卷 好有份量,8件都有軟殼蟹 軟殼蟹香氣十足 味道又夠清爽越式炸蝦春卷 3支長條上台 香脆有大蝦肉 用生菜包住食,再點泰式醬風味更佳 可說是必食小食!意大利黑醋汁蒜蓉雞亦 5隻都好大隻! 調味中西合BIG,勁有心思 脆皮包住保留雞汁 黑醋汁蒜蓉令雞亦更惹味好值得試!香茅豬頸肉 香口~香口~香口~ 一片片炸香,夠晒肉感,非常滋味小巴黎玫瑰牛展 色澤不深但卻好入味 好香甜的牛展 下酒送飯一流此店提供不少越式特飲 就如似我中意的濃咖啡 提神

雜感女生   好味日記
˚*。火五.抵食必食太子越南餐廳。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

放假去太子買年貨
一定會去火五食番餐
6個字介紹:抵食、好食、必食
兄弟幫打理,出品的味道不錯
很值得幫襯!
越式花膠老火雞湯河
湯底勁香濃雞味,河粉勁香滑
花膠薄滑,富有彈性
作為午餐之選,實在足夠有餘
份量足2人分享,1碗只賣56蚊
店主到底點回本?
手作軟殼蟹米紙卷
好有份量,8件都有軟殼蟹
軟殼蟹香氣十足
味道又夠清爽
越式炸蝦春卷
3支長條上台
香脆有大蝦肉
用生菜包住食,再點泰式醬風味更佳
可說是必食小食!
意大利黑醋汁蒜蓉雞亦
5隻都好大隻!
調味中西合BIG,勁有心思
脆皮包住保留雞汁
黑醋汁蒜蓉令雞亦更惹味

好值得試!
香茅豬頸肉
香口~香口~香口~
一片片炸香,夠晒肉感,非常滋味
小巴黎玫瑰牛展

衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆

火五越式牛肉粉專門店
太子界限街14號地舖
今日來到太子呢邊搵朋友食飯❣️佢帶咗我來呢間越式餐廳✨佢話呢度價廉物美,所以一定要帶我來試吓wo☺️喺而家呢啲非常時期來講,呢間食肆嘅生意尚算可以,雖然唔係坐滿但係都有6成😯每張枱都有辣椒➕3款自家秘製醬料💕🌟越式海鮮醬🌟河內沙嗲XO醬🌟越北是拉差醬📌3款醬料係用嚟配搭牛肉麵,以提升牛肉粉嘅風味同埋層次感❗️呢度嘢食唔貴,小食都算係平價👍🏻嘢飲都好抵,平過茶記🙈連特飲都係$19杯火五火車頭牛肉粉 $52估唔到咁大碗🤭 我親愛嘅朋友竟然冇同我講原來係咁大碗🙈聞落有好少肉骨茶嗰種藥材味,仲有好大陣嘅牛肉香味😍 大碗得來仲超多餸❗️有生牛肉、熟牛肉、牛丸同埋扎肉💕牛丸彈牙多汁🌟扎肉香料味都好足,同牛肉湯味好夾❣️其實淨係食呢一碗都夠飽🤪法式咖喱牛肋油香飯 $48有啲炸蒜、蘿蔔絲➕生菜🥬好有撈檬feel 😜咖喱辣度啱啱好,唔會太辣👍🏻牛肋骨煮得夠腍,口感唔錯🉐整體份量都好多,我朋友根本食唔晒🙈小巴黎玫瑰牛𦟌 $28超抵食❗️20幾蚊有幾7塊牛𦟌咁多❗️食落除咗有探探嘅玫瑰香🌹之外,似係仲加咗少少蜜糖🍯甜甜地,好好味❣️非常推薦💕意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38雖然呢個應該唔係越南菜式,但好特別❗️熱辣辣新鮮即炸
今日來到太子呢邊搵朋友食飯❣️
佢帶咗我來呢間越式餐廳✨
佢話呢度價廉物美,所以一定要帶我來試吓wo☺️
每張枱都有辣椒➕3款自家秘製醬料💕
🌟越式海鮮醬
🌟河內沙嗲XO醬
🌟越北是拉差醬
📌3款醬料係用嚟配搭牛肉麵,
以提升牛肉粉嘅風味同埋層次感❗️

呢度嘢食唔貴,小食都算係平價👍🏻
嘢飲都好抵,平過茶記🙈
連特飲都係$19杯

火五火車頭牛肉粉 $52

估唔到咁大碗🤭
我親愛嘅朋友竟然冇同我講原來係咁大碗🙈
有生牛肉、熟牛肉、牛丸同埋扎肉💕
牛丸彈牙多汁🌟扎肉香料味都好足,同牛肉湯味好夾❣️
其實淨係食呢一碗都夠飽🤪

法式咖喱牛肋油香飯 $48

有啲炸蒜、蘿蔔絲➕生菜🥬好有撈檬feel 😜
咖喱辣度啱啱好,唔會太辣👍🏻
牛肋骨煮得夠腍,口感唔錯🉐
整體份量都好多,我朋友根本食唔晒🙈

小巴黎玫瑰牛𦟌 $28

超抵食❗️20幾蚊有幾7塊牛𦟌咁多❗️
食落除咗有探探嘅玫瑰香🌹之外,
似係仲加咗少少蜜糖🍯
甜甜地,好好味❣️非常推薦💕

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38
雖然呢個應該唔係越南菜式,但好特別❗️
熱辣辣新鮮即炸😍 炸得非常香脆☺️
雞翼表皮上面有一層蒜蓉牛油炸皮,
嗰層炸皮先係成隻雞翼嘅精髓🙈
仲有少少黑醋調吓味,食落感覺幾得意❣️

火五特色鳳爪 $22
性價比超高,酸辣味充足❗️

手作炸軟殼蟹米紙卷 $76
啲軟殼蟹炸得好鬆脆✨
配埋其他配料口感超級豐富❣️
值得一讚嘅係啲配料份量控制得啱啱好,
唔會太多菜,亦唔會太多檬粉😌
先可以做到咁好嘅口感👍🏻
食起上來一啲都唔覺得熱氣☺️

2020-02-19
  • 小巴黎玫瑰牛𦟌
2020-02-17 36 瀏覽
果日同朋友去太子搵野食,朋友突然話想食越南野,之後就揀咗呢間喇~果陣店子唔多客,好快上齊野~.火五生牛肉粉 $42大大碗,好抵食!河粉有好多,食極仲有🤣好飽肚👍🏻牛肉好大塊,偏瘦肉,湯底淡咗少少🙈整體嚟講唔錯~炸軟殼蟹撈檬 $68軟殼蟹好大隻!幾好食!撈檬好味🤤好開胃!呢個都係好大碗👍🏻手作大蝦米紙卷 $38大蝦幾好,配料唔錯,米紙卷外皮唔夠薄🙈凍青檸梳打 $19幾好飲,消膩一流,大杯!👍🏻

果陣店子唔多客,好快上齊野~
火五生牛肉粉 $42

炸軟殼蟹撈檬 $68

軟殼蟹好大隻!幾好食!撈檬好味🤤好開胃!呢個都係好大碗👍🏻
手作大蝦米紙卷 $38

大蝦幾好,配料唔錯,米紙卷外皮唔夠薄🙈
凍青檸梳打 $19

幾好飲,消膩一流,大杯!👍🏻
2020-02-17 104 瀏覽
搵食行遠D,今次去到太子既火五越式牛肉粉專門店食越南野!由於我地兩個實在太餓,所以癲左咁叫左好多野食🤤主食:越式花膠老火雞湯河,湯底冇味精,個清雞湯可以飲埋佢,花膠雖然好似好細塊但好爽口味道唔錯,雞肉塊中規中矩,整體係個唔錯既健康既選擇!香茅豬頸肉撈檬,一個字:大份同足料!配料多之餘檬粉亦好多,仲可以免費加底添,堅食到爆!豬頸肉切到bite size 好方便食,味道岩岩好唔會太咸。小食:火五特式鳳爪,叫得店名既招牌菜式一定要試下,好好味既無骨鳳爪,開胃一流!意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼,即叫即炸熱辣辣,味道層次好豐富,外面酸酸既黑醋汁,加入面既蒜香同牛油香,好好味🤤最後招牌小食拼盤,賣相靚之餘介要好好食,最好食既一定係香草大蝦同米紙卷,雖然$138好似有d 貴,但其實有6款小食仲要樣樣都好食,唯一係木瓜沙律唔夠辣。最後叫左凍青檸梳打同椰汁冰,台式飲品既size 好大杯好抵飲,亦唔會太甜,椰汁冰仲要有椰果肉,出色!總而言之係一間性價比好高既越南餐廳,正!搵食行遠D,今次去到太子既火五越式牛肉粉專門店食越南野!由於我地兩個實在太餓,所以癲左咁叫左好多野食🤤主食:越式花膠老火雞湯河,湯底冇味精,

主食:

小食:

主食:

小食:

總而言之係一間性價比好高既越南餐廳,正!
越式花膠火雞湯河
凍青檸梳打+凍椰汁冰
意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
香草大蝦
2020-02-16 27 瀏覽
本來是沒有為意這家餐廳的存在,只是想吃個越南粉,見他的MENU放街上,$4—50有個PHO,也不妨試試吧火五有點像茶餐廳的裝潢,但算是十分乾淨企理被他的介紹所吸引了,點了一個蛋黃魚皮他們的魚皮$32非常爽脆,不是用蛋黃同炒,是用上蛋黃醬,所以會看到一些流質的蛋黃醬汁在上面花膠雞湯PHO$56用上牛骨湯作底,那湯底甜而帶濃郁香料味,雞大多是雞胸不過已經炆稔,而且十分多肉,加上彈牙的花膠,當然講不上是貴價貨,但卻把這價錢的蛋白質含量推到極致*份量很大!豬頸肉青木瓜沙律$48這份量真的有點多了,這份青木瓜沙律一吃就全飽了吧!甜而不帶酸跟辣,跟一般的青木瓜不大相同小食拼盤$138我承認是低估了這東西的份量,怎麼那麼多!春卷,黃金魚皮(對,我忽略了原來已經點過),青木瓜沙律(同上),4香草大蝦,4蝦米紙卷,4扎肉米紙卷原來那麼大!這絕對是4人份量了吧,叫大食拼盤還比較適合

火五有點像茶餐廳的裝潢,但算是十分乾淨企理

被他的介紹所吸引了,點了一個蛋黃魚皮

*份量很大!

豬頸肉青木瓜沙律$48

小食拼盤$138

原來那麼大!這絕對是4人份量了吧,叫大食拼盤還比較適合
題外話/補充資料: 服務也很友善,看到他們在不停處理外賣單,希望他們能撐得住吧!
2020-02-13 20 瀏覽
太子附近有好多好野食 經過見到呢間價錢唔錯就入去試試野食由小食到主食都係幾十蚊 意料之外係一間好有心既小店!除左價錢抵 野食好味 仲好好服務添~先講小食 叫左個蝦米紙卷同軟殼蟹青木瓜沙律 米紙卷既蝦好夠大隻 又夠新鮮而軟殼蟹炸的好脆好好味!!😋😋 又唔會太油份量岩岩好主食呢叫左一個車頭河同黑毛豬扒撈檬車頭河既餸有生牛熟牛牛丸同扎肉 出乎意料每樣餸都好好味喎!生熟牛都好夠稔😍😍😍而豬扒呢 平時唔太好 因為通常豬扒都會un😂 但呢個又真係一啲都唔un 但又唔會係出面快餐果種扒既死稔 相當唔錯🤣野飲叫左三色冰同椰汁冰 雖然椰汁冰唔係我想像既野😆係椰青水instead 但都係好味既 仲有我鍾意既椰果haha兩杯野飲叫左少甜又真係幾夠少甜 岩哂懶健康啲成日話要減肥既我🤣🤣🤣到最後仲有甜品 炸榴槤丸 又幾好味 雖然佢先上左 但擺耐左都依然好夠脆 食得出好有心炸得好好😋😋再提下呢個xo醬 好好味hahaha 我地加左少少落檬粉度 雖然即刻似左中菜味 但係又幾好食😆大家不妨試下小總結係食得出睇得出呢個小店好有心 服務有夠周到 出門口仲提我小心梯級 野食價錢夠哂抵 咁既價錢黎講水準一啲都唔失色 可以話係
太子附近有好多好野食 經過見到呢間價錢唔錯就入去試試

先講小食 叫左個蝦米紙卷同軟殼蟹青木瓜沙律

主食呢叫左一個車頭河同黑毛豬扒撈檬
火五車頭牛肉粉

D24  榴槤炸彈

小總結係食得出睇得出呢個小店好有心 服務有夠周到 出門口仲提我小心梯級 野食價錢夠哂抵 咁既價錢黎講水準一啲都唔失色 可以話係超哂班 黎開呢頭要試試喇~
火五車頭牛肉粉
D24  榴槤炸彈