2020-07-23 197 瀏覽
平時唔出街叫app成日都見到火五評語幾高 係OPENRICE又見到好評多, 今日去左太子買野,順便就去總店度食飯 一入到門口,已經見到有10幾袋外賣紙袋, D野食都真係好平,香港地呢個價錢真係扺食~~ 人均消費under $100/head 小食係點左一碟鳯瓜,小小酸,幾好味,份量都唔少 我就點左一碗生牛河, D牛好靚,牛肉好淋,又多,少肥糕, 河濃好香濃牛肉味, 河粉太多,食唔晒,下次要少河粉 勁大碗,平都不特止,仲要份量多 勁抵 $138 小食拼盤有6款 魚皮,春卷,米紙卷2款,每款仲要有4件 青木瓜沙律,炸蝦 平均每款小食$23 2個人食唔晒要打包~

人均消費under $100/head

小食係點左一碟鳯瓜,小小酸,幾好味,份量都唔少

2020-07-20 100 瀏覽
心血來潮同朋友冇得去越南旅行 就想食吓越南野 頂住癮先 咁啱搵市區見太子有呢間性價比幾高嘅越南餐廳就去試吓!一去到見到都多人 亦都好多外賣 不過好彩有訂位... 入到去見到又想食嘅檬粉河粉 又有小食 因為同朋友兩個人 就決定一人一個主食再加兩個小食咁! 主食方面都有牛肉 札肉 兩個都可以揀檬粉或者河粉 又或者都有豬頸肉黑毛豬排嘅撈檬 有幾個都想試但係食唔晒唔多 就決定食個招牌嘅火五火車頭牛肉粉 因為已經包曬熟牛肉生牛肉牛丸同埋扎肉 仲有得揀多粉添! 一次過滿足晒咁多個願望! 正常份量都夠食 如果男仔或者嗰日肚餓嘅可以試吓多粉 唔係嘅就正常份量就夠㗎啦... 枱面見到有個介紹 係講生牛肉湯底 係用8小時低溫煮嘅牛骨煮成😋😋😋 主食仲有油飯可以簡架 但我想食河粉就冇揀油飯啦 下次可以試吓🤣咁當然如果想主食之前食個冷盤 都有青木瓜沙律可以揀 至於小食方面 當然有唔少得嘅炸蝦春卷 豬頸肉 香茅雞翼... 都係如果想簡單嘅就買一個小食拼盤包曬好多款! 同朋友都想食雞翼 見到有一款係香茅雞亦令一款係意大利嘅黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 因為未試過黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 就叫咗黎食下 佢呢

一去到見到都多人 亦都好多外賣 不過好彩有訂位...

咁當然如果想主食之前食個冷盤 都有青木瓜沙律可以揀 至於小食方面 當然有唔少得嘅炸蝦春卷 豬頸肉 香茅雞翼... 都係如果想簡單嘅就買一個小食拼盤包曬好多款! 同朋友都想食雞翼 見到有一款係香茅雞亦令一款係意大利嘅黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 因為未試過黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 就叫咗黎食下 佢呢款係炸完 炸得啱啱好! 跟住配住呢個黑醋汁酸酸甜甜 唔錯 幾特別既口感!
2020-07-19 62 瀏覽
好抵食嘅越南菜🇻🇳價錢全部都四五十蚊,仲要大大碗😛-🍜火五火車頭牛肉粉🍢-超級大碗😳😳仲要有超多嘢!生牛肉熟牛肉好鮮嫩,牛丸好彈牙,扎肉好入味👅河粉都吸曬湯底,條條都好香濃!佢仲有另上青檸,洋蔥同芽菜,比你自己落自己調味🤩超正宗!但可能因為成日有食火車頭,所以覺得呢味唔算好特別🤣🤣-評分:7.8/10價錢:$52-🍛法式咖喱牛肋撈檬🐂-第一次試法式咖喱🍛佢唔辣,甜甜地,撈埋牛肋好夾!牛肋份量都唔少,大大塊,而且煮得夠冧,好唔錯🐂枱上面有越式撈檬汁俾你任落,酸酸辣辣咁,好開胃👅但我落得太多甜酸汁,所以有少少喧賓奪主🤣-評分:8/10價錢:$48-📍 火五越式牛肉粉專門店 天后📍
好抵食嘅越南菜🇻🇳價錢全部都四五十蚊,仲要大大碗😛
🍜火五火車頭牛肉粉🍢
評分:7.8/10
價錢:$52
🍛法式咖喱牛肋撈檬🐂
評分:8/10
價錢:$48
📍 火五越式牛肉粉專門店 天后📍
路過太子呢頭都會發覺有多間特色食店進駐,最適合我呢D為食友去品嚐一餐美食,是日去咗呢間越式餐廳開飯,又同時可以食到風味美食,當然係餐單上有大家必食嘅越式生牛肉河粉之外,仲有其他小食同沙律呢D地道美食選擇,我哋都點了幾款招牌美食同飲品就正式開始是日晚餐,先來有呢款特式鳳爪青木瓜沙律,鳳爪肉質入口爽滑之餘又帶點香辣,襯啖清爽香甜青木瓜沙律夠晒酸甜開胃中和一下,飲啖凍檸茶又繼續品嚐其他美食,輪到有呢碗越式老火花膠雞湯河,平時會比較少機會食到,先飲啖清甜雞湯滋補一下,食番件嫩滑嘅雞肉特別滿足,配埋滑溜花膠滿口骨膠原,一邊食一邊落埋自家製嘅醬料,又會有一番風味,而另一款火五炭燒鰻魚飯,用了炭燒鰻魚外層特別香脆可口,入口又到食啖啖肥美嘅肉汁,真係食落有驚喜份外滋味,咁又品嚐完一餐美食。
路過太子呢頭都會發覺有多間特色食店進駐,
飲啖凍檸茶又繼續品嚐其他美食,
咁又品嚐完一餐美食。
2020-07-13 70 瀏覽
天氣熱食越式河粉都唔錯!今日太子做完野就順便係呢頭搵野食,所以就揀左火五越式牛肉粉專門店,餐廳除左有傳統越式牛肉粉之外,仲額外加左花膠雞湯同鹹菜胡椒豬肚湯底既粉!我地叫左個火車頭河粉同埋鹹菜胡椒豬肚湯河粉!火車頭河粉配料有好多,分別有生、熟牛肉、札肉同牛丸,熟牛肉用既係牛腩,煮得好腍,牛丸爽口彈牙!鹹菜胡椒豬肚湯河粉配料都好足,有好多鹹菜同豬肚,個湯底胡椒味濃度適中,唔會太辣,整體唔錯!2碗湯河份量十足,我地都食唔哂成碗,而胃口較大既朋友仲可以係落單時選擇要多粉,係唔需要額外收費架!我地叫左2個小食,係火五越式鳳爪同意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼鳳爪酸甜適中, 帶少少辣牛油雞翼即叫即炸, 牛油味香, 雞翼唔會炸到乾哂!總括黎講真係幾抵食

我地叫左個火車頭河粉同埋鹹菜胡椒豬肚湯河粉!

我地叫左2個小食,係火五越式鳳爪同意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
鳳爪酸甜適中, 帶少少辣

牛油雞翼即叫即炸, 牛油味香, 雞翼唔會炸到乾哂!

總括黎講真係幾抵食
2020-07-08
2020-07-11 57 瀏覽
現在無辦法去旅行,只好以食物來想念旅行的感覺。今次去食越南菜,是位於太子的火五越式牛肉粉,價錢經濟,而且選擇幾多。咸檸雪碧咸檸開胃,汽水解渴一流!火五特式鳳爪 $22份量不少,鳳爪爽脆入味,微酸夠開胃,不錯的前菜小食。火五火車頭牛肉粉 $52份量十足,湯底清甜又濃,檬粉美味。有微滑剛熟的生牛肉、嚼勁的熟牛肉、彈牙的牛丸、肉香的扎肉。香茅美國黑毛豬扒油香飯 $56油飯份量勁多,豬扒入味多汁。D24 榴槤炸彈 $48估不到這裡也有特色甜品,賣相好精緻。咬開香脆的外皮就散發榴槤香味,榴槤味好濃郁。

咸檸雪碧
咸檸開胃,汽水解渴一流!

火五特式鳳爪 $22
份量不少,鳳爪爽脆入味,微酸夠開胃,不錯的前菜小食。

火五火車頭牛肉粉 $52
份量十足,湯底清甜又濃,檬粉美味。
有微滑剛熟的生牛肉、嚼勁的熟牛肉、彈牙的牛丸、肉香的扎肉。

香茅美國黑毛豬扒油香飯 $56
油飯份量勁多,豬扒入味多汁。

D24 榴槤炸彈 $48
估不到這裡也有特色甜品,賣相好精緻。
咬開香脆的外皮就散發榴槤香味,榴槤味好濃郁。

2020-07-10 69 瀏覽
今次又食越式野 發覺佢真係好好味同抵食 叫左2個lunch set連飲品 另加3個小食先啱啱過$200 攬住個肚走XDD咖哩牛肋油香飯好正 咖哩味道好正宗 牛炆得好lum 食落完全唔會有筋同痴牙 飯仲要每粒都有香油 好香滑同望落令令黑毛豬撈檬嘅黑毛豬更正 咬落lum滑仲有幾分爽口 食得出係質素高嘅豬肉另外見到有我地一向都中意食嘅無骨鳳爪 當然要叫啦 欣賞佢身為一個冷盤 好夠冰 食得好高興LOL D骨都清得好好 可以放心大啖咬 加上佢個味道調得唔錯 酸酸甜甜好開胃 而家天氣咁熱食就啱晒! 最後好中意嘅竟然係佢杯咖啡! 首先傑包裝得好好 係台式飲品咁 飲唔晒可以拎走邊行邊飲 方便~~ 但個味道先係精髓 佢係好濃嘅一杯啡 但完全冇苦味 奶同啡個比例都好平均  質感都好滑 我個人黎講好like 但如果唔飲得太濃啡嘅人就建議食多少少野 冇咁易又餓番XDD

2020-06-30
2020-07-10 54 瀏覽
最近去左依間試覺得入面最好食都係鳳爪,最低食係碗面,個拼盤都一ok。鳳爪幾入味食左幾多下;個拼盤入面如果要我排好味ge次序1.蝦、2.炸春卷、3.魚皮、4.蝦紙卷5.素紙卷、6.沙津,要唔要散叫就自己決定啦唔知係未我無落汁D沙津同素紙卷先放到最後;最後碗面真係好大碗可以兩個人分,味道就不過不失啦~
鳳爪幾入味食左幾多下
2020-07-09 1167 瀏覽
放假去咗太子揀窗簾布,行完一輪太攰就同媽咪佢哋坐低食碗粉,媽咪話自己成日煮飯食出街要食有特色嘅嘢,越南粉係佢其中一個最愛。附近就有一間好抵食嘅 火五,價錢平份量足料大大碗。好彩啱啱有卡位,私隱度高啲同埋坐得舒服。店員服務都好細心殷勤,反應幾快!火五火車頭牛肉粉細佬話肚餓,佢揀咗多粉,上枱嘅時候真係好大碗,我感覺係大過我個頭啊!媽咪又開始講故事,火車頭 河粉是越南河粉的表表者,以前越南人火車站總會有河粉賣,習慣吃碗牛河粉,即係好似我哋去機場搭飛機之前一定會去餐廳食啲嘢咁,所以就叫咗做「火車頭」。這裏做法很正宗,火車頭 真係包羅萬有,我最愛吃的牛肉大大片、牛丸勁彈牙、肥牛和菜,真係好有誠意的,超級好味道。另外仲會用杯送上小碟配料,有青檸、香葉、豆芽、紅辣椒,將配料倒入載滿熱湯的碗裏,成碗牛肉粉味道即刻提升到另一個層次,讓人垂涎三尺。越式炸春卷令一款我最鍾意食嘅就係越南炸春卷,幼身長條型,炸得香脆可口,點上酸辣醬汁更加好味。特色鳳爪青木瓜沙律我把口成日叫住要減肥,細佬又鍾意食鳳爪,我就叫咗辣得開胃嘅特色鳳爪,青木瓜沙律 酸酸甜甜又夠辣,開胃好味到停唔到口。鰻魚飯以為剩係得越南河粉食,點知又比

越式炸春卷

特色鳳爪青木瓜沙律

鰻魚飯
以為剩係得越南河粉食,點知又比老公見到鰻魚飯,佢話估唔到越南餐廳做日式鰻魚飯都幾好味,鰻魚肥美多肉,配埋日式漬物真的好吃。

凍鹹檸雪碧
最後再嘆番一杯冰凍的凍鹹檸雪碧,真係好爽呀!

• 火五火車頭牛肉粉
  • 火五特式鳳爪
2020-07-09 655 瀏覽
這兒的下午茶餐(供應時間:下午二時半至六時供應,$40)是抵食的,四款主食加任何飲品,即使越式特飲都可以,外賣自取還有折扣,的確抵食。四款主食,包括「火五生牛肉粉」、「火五牛丸 + 扎肉粉」、「越式炸蝦春卷撈檬」和「香茅雞翼油香飯」,越南湯河、撈檬和飯都有,選擇都算足夠。雖然外賣自取是更抵的,但這次光顧我就只是堂食,下午茶點了「火五生牛肉河」,飲品就叫了清涼消暑的「青檸梳打」。這兒的「火五生牛肉河」無論河粉與牛肉份量都幾多,而且多粉也不用加錢,對大胃王來說絕對是一個喜訊。頭清甜,不過今次的生牛肉生熟度師傅拿捏得不太準確,生牛肉河端上桌時,生牛肉都幾已變成熟牛肉,過得一段時間之後,生牛肉就都變成熟牛肉了。這兒的越式河粉,還有些特別的,說是越式,我覺得其實說是中越合璧更貼切的配搭,好像「越式花膠老火雞湯河」($56)和「越式鹹菜腐竹朝椒豬肚湯河」($49)等,我沒有吃,不知道你又有沒有興趣試試呢?
2020-07-08 60 瀏覽
因為聽日放假,所以今日放工出街食吾煮飯,去左太子,因為太子食飯多數都平,質素又吾差行過見到火五越式牛肉粉專門店最吸引我係價錢一個粉先係$50 左右咖喱牛肉撈蒙原來好大碗,咖哩多到好誇張牛肉好淋,咖哩都好香,吾辣軟殼蟹米紙卷,軟殼蟹好脆而且有8件,件件都好大件中間有木瓜絲,又甜又爽口豬頸肉木瓜沙律豬頸肉份量有一半,足料又好味木瓜沙律甜甜酸酸好好味午餐同下午茶都好平,難怪咁多人叫外賣見到店內外賣紙袋有10個等緊送貨

行過見到火五越式牛肉粉專門店
最吸引我係價錢
一個粉先係$50 左右

咖喱牛肉撈蒙
原來好大碗,咖哩多到好誇張
牛肉好淋,咖哩都好香,吾辣

軟殼蟹米紙卷,軟殼蟹好脆
而且有8件,件件都好大件
中間有木瓜絲,又甜又爽口

豬頸肉木瓜沙律
豬頸肉份量有一半,足料又好味
木瓜沙律甜甜酸酸好好味

午餐同下午茶都好平,難怪咁多人叫外賣
見到店內外賣紙袋有10個等緊送貨
2020-07-08 49 瀏覽
近排發覺深水埗太子呢頭附近好多好野食, 今日去咗食越式牛肉粉。 兩個人點咗🥢越式牛肉河 (52蚊)- 河粉份量勁多, 配生牛肉、熟牛肉、牛丸同埋扎肉。 湯底好香, 湯重牛肉味, 冇味精食完唔口乾。 最緊要係份量多, 大大碗、 好抵食!🥢花膠雞湯河 (56蚊) - 對比起牛河較失色, 但可以接受, 份量亦都係大大碗,雞肉和花膠都有好多,唔食牛肉嘅人士,呢個係一個唔錯嘅選擇。🥢大蝦米紙卷 (38蚊)- 蝦肉配大量蔬菜, 點埋個「碌冧」, 酸酸辣辣好食, 但塊米紙皮有小小「痴」埋。 🥢香茅雞翼 (22蚊)- 22蚊四隻好抵食, 香口, 肉質彈牙 !正! 整體 - 好抵食, 人均消費$100 ,有湯河、 小食、同埋嘢飲。 呢個價錢有呢個質素絕對係抵食!

2020-07-07 70 瀏覽
發覺自己都有一排沒有食越南野,某日經過太子,見到有越南牛肉粉食,即刻去試下!火五生牛肉粉 (HK$42)牛肉浸在熱辣辣湯底,變成半生熟。牛肉軟嫩且有牛肉味,食落唔會嚡口。芽菜青檸及香葉是另上的,另外還有辣椒放在旁邊可自行調配,富有越南特色的一碗牛肉河。炸蝦春卷撈檬 (HK$42)份量頗多,有六條炸蝦春卷,皮脆內軟。撈檬用店鋪特調的酸辣汁,配上青瓜絲紅蘿蔔絲等,清甜爽口,酸酸甜甜,令人開胃。香芧雞翼 (HK$42)雞翼醃得入味,即叫即炸,炸得酥脆可口,配上蔥油,香脆美味!手作大蝦米紙卷 (HK$38)晶瑩剔透的米紙,透出了大蝦,爽口結實。配上蘿蔔絲,粉絲,青瓜絲等,餡料十足,口感豐富!

火五生牛肉粉 (HK$42)

炸蝦春卷撈檬 (HK$42)

香芧雞翼 (HK$42)
雞翼醃得入味,即叫即炸,炸得酥脆可口,配上蔥油,香脆美味!

手作大蝦米紙卷 (HK$38)

2020-07-06 98 瀏覽
冇得去越南,但又好掛住pho,就近近地去咗呢間喺太子嘅越南粉店😇食物選擇都幾多,幾特別嘅係估唔到牛肉粉店都有花膠雞湯河,胡椒豬肚湯河等等,不過我最想都係食返越南牛肉湯河🤤火五牛丸扎肉粉~望落去好驚喜,原來牛肉粉超大碗,價錢貼地親民,牛丸肉質厚實,亦十分彈牙,仲有肉汁流出來☺️而扎肉口感軟諗,富油香,同河粉非常夾~加入洋蔥,芽菜等等嘅配料為整體質感增添了爽脆,河粉亦煮得夠通透,質感滑溜溜的😍火五火車頭牛肉粉~火車頭配料最豐富,有生牛肉,熟牛肉,牛丸,扎肉~湯底夠熱,生牛肉啱啱好熟,口感嫩滑,濕牛肉口感則比較結實,但牛味都夠香濃,牛丸口感亦夠彈牙,配洋葱食幾夾,不過湯底再熱一點就更好~凍越南三色冰~椰香味十分重,椰奶口感滑溜,甜度不算太甜,不過個人喜歡再少甜一點,三色啫喱條為整杯飲品增添了幾分煙韌口感,炎炎夏日凍冰冰非常消暑☺️

火五牛丸扎肉粉~
火五牛丸扎肉粉

火五火車頭牛肉粉~

凍越南三色冰~
凍越南三色冰
2020-07-05
火五牛丸扎肉粉
凍越南三色冰
2020-07-06 23 瀏覽
難得夾岩同好耐冇見嘅朋友一齊放假😊就諗住出旺角食下嘢,行下街。我朋友不嬲都好中意食越南嘢。睇到網上都一致讚好,一於就試試佢啦😌😌去到七點半左右,已經坐滿晒人,睇嚟依間舖頭都真係幾受歡迎,等左10分鐘左右就有枱啦。火五火車頭牛肉粉($52)份量勁足料,有生牛肉,熟牛肉,扎肉同牛丸,樣樣野都好入味。我朋友就叫左一碗生熟牛肉湯河😍($48)都係好足料,而且我朋友話啲牛肉好腍身👍🏻又滑。唔可以唔試嘅黃金脆魚皮($32)呢個魚皮係用咗舖頭自家製嘅咸蛋黃醬,即整而成嘅,每塊魚皮都有好多好多嘅蛋黃醬,好惹味👍🏻香茅豬頸肉($28)豬頸肉超多汁,而且香茅味都好濃呢間舖頭嘅特飲都唔錯㗎,我就叫咗越南椰汁冰,入面唔單止有椰汁仲有椰果👍🏻而我朋友就叫咗杯鹹檸七雪碧,酸酸甜甜,咁都幾開胃㗎得閒行過太子,記得去試吓啦。

火五火車頭牛肉粉($52)
份量勁足料,有生牛肉,熟牛肉,扎肉同牛丸,樣樣野都好入味。

我朋友就叫左一碗生熟牛肉湯河😍($48)
都係好足料,而且我朋友話啲牛肉好腍身👍🏻又滑。

唔可以唔試嘅黃金脆魚皮($32)

香茅豬頸肉($28)
豬頸肉超多汁,而且香茅味都好濃

得閒行過太子,記得去試吓啦。