2020-10-13
喺太子又唔想食飯,行到大角咀附近,想搵啲健康啲嘅嘢食,仲有一間疫情之下仍然人來人往嘅餐廳,但呢間火五越式牛肉粉專門店。適逢今日好肚餓,所以一次要多啲嘢食,睇嗰陣可能見到好多唔同色嘅食物,放心加埋都唔貴而且食到好飽,真係一次過滿足好多個願望㗎。火五火車頭牛肉粉:無論去到任何一間越南餐廳,呢個都係主打嘅菜式。餐廳嘅老闆都介紹我食呢個牛肉粉。分量好多之餘,食落去所有餸都好新鮮。怪唔之得咁多人排隊食啦。無論男女老友都一定啱食。越式老火花膠雞湯河:喺越南野竟然有咁知音養顏嘅花膠雞湯河,真係唔叫得。食落去藥膳味唔重,簡簡單單又有花膠嘅滋味。如果擔心食得太多熱氣野,食呢個就唔使擔心啦,又滋補養顏,一定啱晒所有女士啦。手作大蝦米紙卷:是越南野梗係試佢啲特別野啦,呢個咪紙卷大大條,入邊青瓜青菜滿足晒所有願望。而且咬口十足,口感一流。香茅豬頸肉:佢係小食,的確係增添左主菜唔少嘅風味。佢燒得好好食,好夠味,如果就咁食嘅話可能會咸左啲,但係放入河粉食嘅話,味道適中,直頭係Perfect match。凍青檸梳打,凍咸檸梳打:最後嗰個杯嘢飲,佢1十分衛生, 封左口,慢慢飲,即使飲唔晒拎走都好方便。