2021-06-10 20 瀏覽
佐敦平價越南菜茶餐廳裝修,座位算舒適,卡位為主。還提供紙巾,上菜快,價錢公道。免收加一#火車頭牛肉粉 $62牛肉薄片有牛味,肉質嫩滑有驚喜。河粉滑滑的而且份量大,不錯👍🏻喜歡惹味的朋友旁邊有其他醬料提供#大蝦紙米卷 $38滑滑的米卷皮有咬口,包住青瓜絲粉絲和一隻蝦,足料脹卜卜也沒有穿,而且口感層次多(記得要沾撈檬汁)不錯#鳳爪青木瓜沙律 $48鳳爪厚肉彈牙爽口而且冇骨(只有軟骨)沾撈檬汁後幾好吃,(ㅅ´ ˘ `)推介。另外很多清淡青木瓜絲,很健康~#咸檸梳打 $19不會太甜和咸,也沒有很多氣,味道不錯#越南椰子冰 $19清淡如水(*´ `)服務質素:6/10環境舒適度:6/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
佐敦平價越南菜

茶餐廳裝修,座位算舒適,卡位為主。
還提供紙巾,上菜快,價錢公道。免收加一

#火車頭牛肉粉 $62

喜歡惹味的朋友旁邊有其他醬料提供

#大蝦紙米卷 $38

而且口感層次多(記得要沾撈檬汁)不錯

#鳳爪青木瓜沙律 $48

另外很多清淡青木瓜絲,很健康~

#咸檸梳打 $19
不會太甜和咸,也沒有很多氣,味道不錯

#越南椰子冰 $19
清淡如水(*´ `)

服務質素:6/10
環境舒適度:6/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2021-06-08
2021-06-09 82 瀏覽
今日經過佐敦,同一個朋友突然想食越南嘢,咁啱見到呢間,就入左去試下! 火五火車頭牛肉粉$62餸唔算好多,有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、札肉,每樣一至兩舊,味道方面,湯底幾清,河粉都好滑,生熟牛肉和札肉就正常好食啦,唔算好特別,但個和牛牛丸一定要試,好Juicy好好食。👍 火五炭燒鰻魚飯$48見隔離轉做檬粉,所以我都轉咗😂,大大塊鰻魚,雖然唔算好出色,但以呢個價錢來講都算抵食。 越式炸蝦春卷$28賣相幾特別,幼身長條形,整個春卷都是蝦膠,呢個好滿足。😃 香茅雞翼$22呢個幾抵食,香茅味唔算濃,但性價比ok啦!蒜蓉牛油蝦球$48呢個好邪惡,蒜蓉和牛油味都好香,食唔停口,幾乎想叫多碟。😋 叫得多咗啲,兩個人食到攬住個肚🤣,整體質素和性價比都幾高,值得一試。

火五火車頭牛肉粉$62

火五炭燒鰻魚飯$48

越式炸蝦春卷$28

賣相幾特別,幼身長條形,整個春卷都是蝦膠,呢個好滿足。😃

香茅雞翼$22

呢個幾抵食,香茅味唔算濃,但性價比ok啦!

蒜蓉牛油蝦球$48

呢個好邪惡,蒜蓉和牛油味都好香,食唔停口,幾乎想叫多碟。😋

2021-06-08
  • 䒬蒜蓉牛油蝦球
夏天天氣熱辣辣~食粉麵~撈檬哩D就最岩啦火五火車頭牛肉河粉($62)哩碗火車頭粉真係勁大碗~河粉多之外~連d料都完全唔吝嗇架~生熟牛肉~和牛牛丸~扎肉同埋牛筋舖滿哂係面和牛牛丸食落最有驚喜~彈牙之餘咬落仲有汁添架~牛肉牛筋個d食落都有濃濃既牛味~一d都唔騷~湯底充滿牛骨的味道~夠哂鮮甜~飲完都會口渴~香茅豬頸肉撈檬($58)豬頸肉份量超多~肉質唔乾柴仲爽爽咁幾有咬口撈檬面上仲放左唔少紅蘿蔔絲同青瓜絲同檬粉撈埋一齊食口感最正~撈檬既醬汁一大支咁放係枱面~自己鍾意落幾多就落幾多~意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼($38)雞翼皮脆卜卜咁~加埋牛油香同埋蒜蓉既惹味~認真唔錯~可惜既係黑醋味唔係太重~如果多d黑醋味會仲正~38蚊有5大隻~真係好味又抵食~蒜蓉牛油蝦球($48)蝦球大大粒~粉漿一d都唔厚~配合埋蒜蓉同牛油~夠哂惹味~特式鳳爪青木瓜沙津($48)鳳爪已去骨~唔算太辣~食落爽脆~青木瓜沙津份量也不少~不過醬汁上略嫌只有酸味~單調左少少~凍越南椰汁冰($19)椰子水+梛肉哩個組合~味道不過不失~夠哂清涼解渴
夏天天氣熱辣辣~食粉麵~撈檬哩D就最岩啦
火五火車頭牛肉河粉($62)

哩碗火車頭粉真係勁大碗~
河粉多之外~連d料都完全唔吝嗇架~
生熟牛肉~和牛牛丸~扎肉同埋牛筋舖滿哂係面
和牛牛丸食落最有驚喜~彈牙之餘咬落仲有汁添架~
牛肉牛筋個d食落都有濃濃既牛味~一d都唔騷~
湯底充滿牛骨的味道~夠哂鮮甜~飲完都會口渴~
香茅豬頸肉撈檬($58)

豬頸肉份量超多~肉質唔乾柴仲爽爽咁幾有咬口
撈檬面上仲放左唔少紅蘿蔔絲同青瓜絲
同檬粉撈埋一齊食口感最正~
撈檬既醬汁一大支咁放係枱面~
自己鍾意落幾多就落幾多~
意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼($38)

雞翼皮脆卜卜咁~加埋牛油香同埋蒜蓉既惹味~認真唔錯~
可惜既係黑醋味唔係太重~如果多d黑醋味會仲正~
38蚊有5大隻~真係好味又抵食~
蒜蓉牛油蝦球($48)

蝦球大大粒~粉漿一d都唔厚~
配合埋蒜蓉同牛油~夠哂惹味~
特式鳳爪青木瓜沙津($48)

鳳爪已去骨~唔算太辣~食落爽脆~
青木瓜沙津份量也不少~
不過醬汁上略嫌只有酸味~單調左少少~
凍越南椰汁冰($19)

椰子水+梛肉哩個組合~味道不過不失~夠哂清涼解渴

2021-06-07
  • 意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
  • 黃金蝦球
  • 香茅豬頸肉撈檬
2021-06-08 27 瀏覽
呢排考試呀 😵😵溫完習帶🐵出去食嘢Relax吓啦😍行過佐敦經過呢一間火五越式牛肉粉 隻馬騮話個名好得意😅咁我哋就入咗去啦😅滴滴色細細間,但係好舒服呀👍落單係圈纸仔嘅😁咁我哋因為係好肚餓嘅關係所以叫咗都幾多嘢食喎🤣😅🤣首先order咗招牌菜火五熟牛肉粉。。因為隻馬騮唔食生牛肉囉😅 嘩!勁大碗早知唔使叫個湯飯啦😅一碗可以兩個人食呀👍👍都係58蚊咋 d牛肉仲好淋好好味添我d細路仔呢啲牙呢冇乜力架但係佢竟然食曬啲牛肉證明配埋黃金炸魚皮 冇得輸呀黃金炸魚皮脆卜卜好好味D炸魚皮仲好入味㖭唔似一般嗰啲就咁炸魚皮冇味正呀越式魚翅花膠雞湯飯58蚊嘩!有驚喜呀! 真係有花膠食正呀 仲有佢唔係白飯佢係配油飯啲飯好有味道好好味㗎再配個蠔油唐生菜,d 生菜好靚好爽脆呀香茅雞翼22蚊有4隻好入味再泥個手作大蝦米紙卷加埋d秘製汁有種 好清新嘅感覺呀凍青檸梳打凍同越式椰汁冰勁大杯本人鍾意佢好似珍珠奶茶嗰啲包裝唔會倒瀉勁大杯喎,食完嘢飲返啖爽呀#katkatfoodies
呢排考試呀 😵😵

越式魚翅花膠雞湯飯58蚊
嘩!有驚喜呀! 真係有花膠食正呀
仲有佢唔係白飯佢係配油飯
啲飯好有味道好好味㗎
再配個蠔油唐生菜,d 生菜好靚好爽脆呀

香茅雞翼22蚊有4隻好入味
再泥個手作大蝦米紙卷加埋d秘製汁有種 好清新嘅感覺呀

凍青檸梳打凍同越式椰汁冰勁大杯
本人鍾意佢好似珍珠奶茶嗰啲包裝
唔會倒瀉勁大杯喎,食完嘢飲返啖爽呀

#katkatfoodies
火五 熟牛肉粉、越式花膠雞湯飯
2021-06-07
午餐
火五 熟牛肉粉、越式花膠雞湯飯
  • 手作大蝦米紙卷
  • 越式魚翅花膠雞湯河
2021-06-06 716 瀏覽
With 3 branches across Hong Kong, Pho 5 serves up huge portions of mouthwatering Vietnamese food at reasonable prices (no service charge). We visited the Jordan store for weekend dinner and the small shop was already packed with dine-in customers and people waiting outside for takeaways. Although the restaurant only has ‘pho’ in its name, it also offers a variety of other Vietnamese dishes. Food came a few minutes after we had written our order on the menu paper.Obviously we had to try their sig

[Medium Raw Beef, Cooked Beef, Vietnamese Sausage and Wagyu Beef Ball with Pho]
Obviously we had to try their signature pho (you can choose between rice noodles or vermicelli). We finally decided on the ‘train pho’, mainly because of the wagyu beef balls, which was definitely the highlight of this dish with its unmistakable buttery taste. The broth was light yet flavorful, so we felt that there was no need to add their special condiments, like the sriracha sauce, sacha xo sauce or hoisin sauce that were available on each table.

[Lemongrass Grilled Pork with Rice]
Apart from pho, one of our favorite Vietnamese dishes is lemongrass grilled pork and this did not disappoint! With a distinctive lemongrass aroma from the fatty grilled pork slices and a crunchy texture of fried scallions, this dish may not look its part, but it was certainly super mouth-watering. The portion was huge though and we sadly couldn’t finish all the fragrant yellow oil rice.

[Garlic Butter Chicken Wings with Balsamic Glaze]
There were 5 pieces of chicken wings, each with crispy skin and succulent juicy meat inside. The complex seasoning exploded in our mouths with notes of mellow tartness and savoriness. Squeezing the lime juice added an extra dimension of tanginess. Super recommend!

[Iced Coconut Water with Coconut Meat & Iced Jelly and Green Bean with Coconut Milk]
The drinks came in takeaway packaging, which was quite convenient to take on the go (although not super eco-friendly), as we couldn’t finish the huge cup after eating everything. The coconut water was more refreshing with small chewy pieces of coconut meat while the coconut milk was sweeter with bouncy jelly bites.

2021-06-05
2021-06-06 25 瀏覽
係佐敦買完野,經過見到幾多人食就入去試下🌟火五火南頭牛肉粉有生熟牛肉、和牛牛丸、扎肉份量超多,湯底好香牛味,加埋黑椒牛味更出,各餸都有2-3舊,可以樣樣都試到,第一次黎食必叫😆😆❤️🌟香茅美國黑毛豬扒油香飯係海南雞飯個d黃油飯😙D豬排外香烤內軟好入味呀香茅配黃油飯一洗 唔洗落醬料都夠晒味道😆🌟蠔油唐生菜以為小食得幾條,黎到係成堆🤣超健康咁食菜送肉同飯好滿足!!整體來講真係好抵食! 平民價小店🤓會再黎食呀😋😋😋😋
係佐敦買完野,經過見到幾多人食
就入去試下
🌟火五火南頭牛肉粉
有生熟牛肉、和牛牛丸、扎肉
份量超多,湯底好香牛味,
加埋黑椒牛味更出,各餸都有2-3舊,
可以樣樣都試到,第一次黎食必叫😆😆❤️
🌟香茅美國黑毛豬扒油香飯
係海南雞飯個d黃油飯😙
D豬排外香烤內軟好入味呀
香茅配黃油飯一洗
唔洗落醬料都夠晒味道😆
🌟蠔油唐生菜
以為小食得幾條,黎到係成堆🤣
超健康咁食菜送肉同飯
好滿足!!

整體來講真係好抵食! 平民價小店🤓
會再黎食呀😋😋😋😋
  • 火五火車頭牛肉粉
我雖然未去過越南但唔知點解就係對Pho 有一種情意結好鍾意周圍揾唔同既越南粉去試食🤣今次俾我揾到佐敦一間平靚正既越式小店幾十蚊一碗既價錢竟然份量勁多連平時都食幾多野既我都唔係好食得曬d 粉男仔黎食就啱曬啦🤣👉🏻越式魚翅花膠雞湯檬💰HKD 5️⃣9️⃣呢個要試呀🤣🤣🤣個湯底濃得黎又唔會覺得好多味精仲有魚翅花膠雞湯檬呢一個配搭都係第一次試花膠雖然細細舊但搵吓搵吓係個湯底都搵到唔少出黎🤪👉🏻挪威煙三文魚撈檬💰HKD 5️⃣8️⃣中西合璧既菜式就試得多越西合壁既檬粉大家又試過未呢😏抱住一個有一半機會會中伏既心情黎叫左呢個菜🧐煙三文魚有三文魚味撈檬有撈檬味兩樣味道都係正常夾埋一齊又唔覺有咩違和感喎竟然😆雖然我自己都係鍾意食返正常越式撈檬多啲不過覺得想食吓新口味嘅朋友仔都可以試吓叫呢個呀🤣🤣🤣👉🏻意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼💰HKD 3️⃣8️⃣喺牛油雞翼上面加黑醋汁配搭都算幾新鮮👉🏻凍越式香滑濃咖啡💰HKD 1️⃣9️⃣咖啡唔會太苦但又夠香濃都可以試吓👉🏻凍越南三色冰💰HKD 1️⃣9️⃣加一服務費❌整體評分(滿分❤️x5)服務❤️❤️❤️❤️推薦度🧡🧡🧡🧡回訪度💛💛💛💛抵食度💜💜💜💜環境💚💚💚
我雖然未去過越南

都可以試吓

👉🏻凍越南三色冰
💰HKD 1️⃣9️⃣

加一服務費❌

整體評分(滿分❤️x5)
服務❤️❤️❤️❤️
推薦度🧡🧡🧡🧡
回訪度💛💛💛💛
抵食度💜💜💜💜
環境💚💚💚

2021-06-05
5 分鐘 (堂食)
  • 越式魚翅花膠雞湯河
2021-06-05 49 瀏覽
今日出去佐敦食越南野,黑毛豬撈檬,豬比較乾身,但檬粉OK,下次會試下佢D湯既野應該正D(6分),炭燒鰻魚飯好抵食,都幾大碗幾飽肚(7分)意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼,好香,好多汁,脆口,不過一定要快食,凍小小都差好遠(9分)🤤🤤🤤,越式香茅雞翼外脆內鮮嫩多汁,不過香茅味唔夠(7分)越式炸蝦春卷,炸得香脆惹味,咬開有彈牙蝦膠,蝦味都夠(7分),椰汁冰(6分),生意都唔差,LUNCH時間可能都要等一等。#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #火五越式牛肉粉專門店 @火五越式牛肉粉專門店火五越式牛肉粉專門店地址 : 佐敦白加士街55號其昌樓地舖

火五越式牛肉粉專門店
地址 : 佐敦白加士街55號其昌樓地舖
最近想吃牛肉粉的感覺,今天下班就繼了朋友一起去吃了,這次選了一間人比較多的來試試!火五火車頭牛肉粉(62元)今天運氣有點差,來到這裡就是想吃生牛肉,但店員說賣光了,還沒到貨,所以就把其實的配料加多點給我們!而且這裡免費加粉的,所以我們也叫了,怕不夠,但實際來到的,真的是非常多,感覺是平常的一倍量了!熟牛肉是給牛肋的部位,還跟了有牛筋,吃起來挺嫩滑的,有油香!和牛牛丸就真的很不錯,吃到口中會爆汁的,牛味濃!扎肉就比較爽滑,感覺也不錯!法式咖哩牛肋油香飯(58元)之前沒看過什麼油香飯,所以就想叫一份來試試看!我也叫了加飯,給的量也是超級多的!咖哩汁挺香濃幼滑,帶一點點的甜。牛肋給得挺大的一件,有好幾件,吃起來非常嫩滑,完全不柴!油香飯吃起來不是平常軟熟的感覺,是帶點硬度的,可能會有人吃不慣的,但挺香。而且這個還配有木瓜沙律,挺豐富。香茅美國黑毛豬扒(2件)(42元)這個份量挺大的,兩大塊,煎得挺香脆的,撒上了蔥油和炸蒜,吃起來挺惹味,而且香茅味挺足。凍越式香滑濃咖啡(19元)這個喝起來比平常的更加香濃和幼滑,咖啡味挺突出的。凍越南椰汁冰(19元)這個是椰子水加上了椰肉的配合,喝起來挺清甜冰

火五火車頭牛肉粉(62元)
火五火車頭牛肉粉

和牛牛丸

熟牛肉

扎肉

法式咖哩牛肋油香飯(58元)

法式咖哩牛肋油香飯

香茅美國黑毛豬扒(2件)(42元)
香茅美國黑毛豬扒(2件)

凍越式香滑濃咖啡(19元)
這個喝起來比平常的更加香濃和幼滑,咖啡味挺突出的。
凍越式香滑濃咖啡

凍越南椰汁冰(19元)
這個是椰子水加上了椰肉的配合,喝起來挺清甜冰爽,又可以吃到椰肉,挺推薦!
凍越南椰汁冰
2021-06-04
火五火車頭牛肉粉
和牛牛丸
熟牛肉
扎肉
法式咖哩牛肋油香飯
香茅美國黑毛豬扒(2件)
凍越式香滑濃咖啡
凍越南椰汁冰
2021-06-04 26 瀏覽
外賣越南菜回家跟家人吃~ 所有粉、飯類, 都可以免費加粉、加飯。悶熱的夏天, 晚上想吃點開胃的, 所以我點了香茅豬頸肉撈檬。上面有紅蘿蔔絲、青瓜絲、炸蒜, 份量很多; 豬頸肉惹味又嫩, 香茅味濃郁。用醒胃的魚露撈檬粉吃, 酸酸甜甜辣辣的, 入口清新!炭燒鰻魚飯 - 上面佈滿鰹魚乾、紫菜。鰻魚厚肉, 散發住鰻魚的油香。手作大蝦米紙卷 - 米紙卷入面有檬粉絲、紅蘿蔔絲、青瓜絲, 沾上魚露汁吃, 味道更豐富!蒜蓉牛油蝦球 - 蝦球有彈牙的口感, 蒜蓉味跟牛油味平衡到。

2021-06-04
外賣自取
  • 香茅豬頸肉撈檬
2021-06-04 36 瀏覽
好抵之一:份量連伴碟的青瓜絲、蘿蔔絲都很充足好抵之二:外賣自取有八折!點了五樣嘢,兩大一小共享。(下列價格以正價表示(火車頭湯河 $62和牛牛丸超讚!河粉份量夠兩母子共享。生牛肉湯河 $42 湯底好出色!鳳爪小食 $22配上附加的酸辣汁,好好食😋香茅豬扒兩件 $42外賣有少少凍咗,同埋淋淋地,但味道真心好香同埋好食扎肉米紙卷 $32好清新嘅一個小食,點少少酸辣汁啱啱好!12:00取貨,白加士街唔多車。一泊、一拎,走得😉😉😉😉
好抵之一:
份量連伴碟的青瓜絲、蘿蔔絲都很充足

好抵之二:
外賣自取有八折!

點了五樣嘢,兩大一小共享。(下列價格以正價表示(

火車頭湯河 $62
和牛牛丸超讚!河粉份量夠兩母子共享。

生牛肉湯河 $42
湯底好出色!

鳳爪小食 $22
配上附加的酸辣汁,好好食😋

香茅豬扒兩件 $42
外賣有少少凍咗,同埋淋淋地,但味道真心好香同埋好食

扎肉米紙卷 $32
好清新嘅一個小食,點少少酸辣汁啱啱好!

12:00取貨,白加士街唔多車。一泊、一拎,走得😉😉😉😉

2021-06-03 22 瀏覽
🤎火五越式牛肉粉專門店🤎糧尾恩物!性價比高的越南粉面店,一入到去你會覺得自己好後生🤣因為全部waiters都好後生,超級有活力同親和力。🤍 火五火車頭牛肉河粉 $62呢個火車頭超抵食,內有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉。個和牛牛丸真係好食到爆,超級彈牙爽口!👍🏻👍🏻而入面嘅熟牛肋條都超級嫩口,好好味,真係值得一試🤍 香茅豬頸肉撈檬 $58雖然我叫左少粉,但份量都超級大!個豬頸肉好重香茅味,而入邊都好足青瓜絲同甘荀絲🤍 手作大蝦米紙卷 $38呢個米紙卷有4個,每一個米紙卷都有一隻大蝦,好足料,不過同其他越南餐廳相比,呢個米紙卷唔會好勁香草味,都幾啱香港人口味。🤍 越式炸蝦春卷 $28一份有3條春卷,超級抵食,淡淡都有蝦肉。雖然本身expect係短身嘅網春卷,但呢隻長條形嘅春卷都係幾好食🤣🤍凍越式香滑濃咖啡 $19🤍凍越南三色冰 $19係炎炎夏日下,呢兩杯野飲簡直救咗我哋一命,椰子肉配椰肉嘅三色冰揀直係夏天必備嘅良品🥥杯咖啡都好重煉奶😙正📍 火五越式牛肉粉專門店佐敦白加士街55號其昌樓地舖
🤎火五越式牛肉粉專門店🤎

🤍凍越南三色冰 $19

📍 火五越式牛肉粉專門店
佐敦白加士街55號其昌樓地舖
2021-06-03 24 瀏覽
Lunch 喺佐敦總會來這𥚃吃的越南菜,味道不錯加上經濟實惠份量大,係平民嘅天堂。✔️手作扎肉米紙卷 🌯一客四大件,米紙卷外皮嫩滑,夾了青菜🥬加青瓜絲加蘿蔔絲青,清新爽口,加上越式酸辣醬汁,酸酸甜甜開胃菜。✔️越式炸春卷 🫔外皮炸得香脆,饀料有鮮蝦加蝦膠,卜卜脆,吃下去不會覺得很油膩。✔️豬頸肉撈檬🐷豬頸肉份量頗多,吃下去不會太乾,還有肉汁的感覺。檬粉的口感不錯,配上店鋪獨製的酸辣汁,酸酸甜甜,夠醒胃!✔️生牛肉河粉 🐮一上枱超大碗,分量充足。湯底帶淡淡香料香氣,牛肉半生熟,肉質香口嫩滑。河粉一口接一口,令人食唔停口。✔️凍咸檸雪碧夏日炎炎,飲番杯冰凍咸檸雪碧,超gur超爽。✔️凍越南椰汁冰清新爽甜,解熱解渴解膩必備之選。

✔️手作扎肉米紙卷 🌯

✔️越式炸春卷 🫔

✔️豬頸肉撈檬🐷

✔️生牛肉河粉 🐮

✔️凍咸檸雪碧
夏日炎炎,飲番杯冰凍咸檸雪碧,超gur超爽。

✔️凍越南椰汁冰
清新爽甜,解熱解渴解膩必備之選。

2021-06-02 27 瀏覽
之前食過天后分店、覺得碗粉幾好食發現佐敦開左分店,決定又去試一試火五火車頭牛肉粉 $62整體水準幾高、而且勝在夠平均、唔會有樣特別差每樣食材都唔錯.湯底幾有味,未去到話濃,但味道唔錯.生牛上枱已經好熟左好多、有啲可惜但非常之嫩、牛味香.熟牛係腩黎、帶有少少肥膏、有油脂味得黎又夠晒淋.札肉比較細塊、但塊數多、而且味道夠濃.牛丸有啲特別、中間好似釀左啲類似脂肪既野咬落去彈牙多汁、有油香味.黃金脆魚皮 $32大大舊、可惜唔係即炸、不過都重係好脆感覺本身無乜落鹽、要靠啲鹹蛋味但鹹蛋分佈有啲唔平均、咬唔中會有啲啖口但咬中嗰下真係好正、滿滿鹹蛋既獨特香味.蒜蓉牛油蝦球 $48真係好蒜香、遠逺都聞到蝦身都幾大隻、不過就唔太脆另外就係真係好油越式香茅豬頸肉沙律 $58青木瓜絲份量足、好味又健康啱晒唔想食白飯既人 豬頸肉有油香、重有微微既脆邊
之前食過天后分店、覺得碗粉幾好食
發現佐敦開左分店,決定又去試一試

火五火車頭牛肉粉 $62

整體水準幾高、而且勝在夠平均、唔會有樣特別差
每樣食材都唔錯
湯底幾有味,未去到話濃,但味道唔錯
生牛上枱已經好熟左好多、有啲可惜
但非常之嫩、牛味香
熟牛係腩黎、帶有少少肥膏、有油脂味得黎又夠晒淋
札肉比較細塊、但塊數多、而且味道夠濃
牛丸有啲特別、中間好似釀左啲類似脂肪既野
咬落去彈牙多汁、有油香味
黃金脆魚皮 $32

大大舊、可惜唔係即炸、不過都重係好脆
感覺本身無乜落鹽、要靠啲鹹蛋味
但鹹蛋分佈有啲唔平均、咬唔中會有啲啖口
但咬中嗰下真係好正、滿滿鹹蛋既獨特香味
蒜蓉牛油蝦球 $48

真係好蒜香、遠逺都聞到
蝦身都幾大隻、不過就唔太脆
另外就係真係好油

越式香茅豬頸肉沙律 $58

青木瓜絲份量足、好味又健康
啱晒唔想食白飯既人
豬頸肉有油香、重有微微既脆邊
2021-06-02 21 瀏覽
去開佐敦個邊攞嘢,順便食埋晚餐,好耐無食越南嘢,見呢間餐廳入面都幾多人,所以就入左去食。.火五和牛牛丸及扎肉粉 $48和牛牛丸咬落去爽口彈牙,牛味香濃,而扎肉味道都不錯,少少辣辣地,幾惹味。湯底清甜,喝了幾口湯都不會覺得口渴。而河粉食落夠滑,加上份量超多,好大碗,最後都食唔哂。.香茅美國黑毛豬扒撈檬 $56用香茅醃製的黑毛豬非常入味,而且豬扒厚身,份量又多,再配合埋青瓜絲、炸蒜及甘筍絲,令到口感更加豐富清新。.手作扎肉米紙卷 $32米紙卷的皮很薄,扎得夠結實,入面有檬粉、蔬菜同扎肉,不過扎肉如果多點更好。.蠔油唐生菜 $19唐山菜新鮮爽口,再配合蠔油醬,健康得來又好味。.越式炸蝦春卷 $28春卷外皮炸得香脆,而且條條都好長,食落啖啖都是彈牙的蝦肉。.凍越南三色冰 $19椰奶香滑,不太甜,飲落清新,獨立包裝,夠衛生。

火五和牛牛丸及扎肉粉 $48

香茅美國黑毛豬扒撈檬 $56

手作扎肉米紙卷 $32

蠔油唐生菜 $19
唐山菜新鮮爽口,再配合蠔油醬,健康得來又好味。

越式炸蝦春卷 $28
春卷外皮炸得香脆,而且條條都好長,食落啖啖都是彈牙的蝦肉。

凍越南三色冰 $19
椰奶香滑,不太甜,飲落清新,獨立包裝,夠衛生。
  • 越式炸蝦春卷
  • 火五和牛牛丸及扎肉粉