2008-02-06 4 瀏覽
停止再做冇貢獻的人,沈默多年,終於決定貢獻下!星期一晚上要去睇戲,成條街都係人唔想同人迫又想食d好味野,於是同頭仔決定食依間因為依度人唔算多,但野食就好好食,而且個老闆仲一如大家所講好好人,野食又親自送上門,感覺同馬來西亞的模式好似!買野果時講底桌子號碼便可!講返d野食,我地見兩個人唔係好飽,所以只叫了一個咖哩牛柳農夫飽餐!所有食物都好好好食個湯好好味,唔係味精湯個飽好大份,好脆咖哩好濃味,但又唔會令人覺得好鹹個咖啡就完全超過一般茶餐廳水準,冇酸味要數不好之地方的話,只可以講地點太偏僻,唔係有頭仔,我都唔知有個咁架地方!!!
停止再做冇貢獻的人,沈默多年,終於決定貢獻下!

星期一晚上要去睇戲,成條街都係人
唔想同人迫又想食d好味野,於是同頭仔決定食依間

所有食物都好好好食
個湯好好味,唔係味精湯
個飽好大份,好脆
咖哩好濃味,但又唔會令人覺得好鹹
個咖啡就完全超過一般茶餐廳水準,冇酸味

2008-02-06 7 瀏覽
這是一個又餓又冷的下午, 與友人慕名而來,一男一女共選了:1) 是日快餐b $27a) 泰式豬軟骨飯b) 中湯c) 凍咖啡2) 農夫飽餐$40a) 農夫飽: 要了豬柳, 另配一碗咖哩薯仔汁b) 西湯: 蕃茄牛柳粒c) 凍咖啡因為唔食得辣所以擇之前都有問清楚泰式豬軟骨飯--- 好香. 好入味. 正豬柳農夫飽--- 好普通. 味道ok . 但唔算真係好特別. 其實同熱既法包差唔多. 分量大就真既凍咖啡--- 唔錯. 因為我鍾意飲甜既咖啡. 咖啡粉香湯--- 普通. 清淡服務黎講, 挺親切的食物黎講, 算是不錯價錢黎講, 絕對超值
這是一個又餓又冷的下午, 與友人慕名而來,
一男一女共選了:

1) 是日快餐b $27

a) 泰式豬軟骨飯
b) 中湯
c) 凍咖啡

2) 農夫飽餐$40

a) 農夫飽: 要了豬柳, 另配一碗咖哩薯仔汁
b) 西湯: 蕃茄牛柳粒
c) 凍咖啡

因為唔食得辣
所以擇之前都有問清楚

泰式豬軟骨飯--- 好香. 好入味. 正
凍咖啡--- 唔錯. 因為我鍾意飲甜既咖啡. 咖啡粉香
湯--- 普通. 清淡

服務黎講, 挺親切的
食物黎講, 算是不錯
價錢黎講, 絕對超值

2008-02-05 3 瀏覽
前日做做完gym ,無無聊聊同朋友去這間鋪頭試食,叫左碟咖哩吉列豬扒飯同炒豬扒公仔麵,咖哩吉列豬扒炸得好脆,咖哩都幾好,如果可以加辣就正啦!美中不足可能係豬貴左,份量比較少點. . . . . 炒麵都好好食,凍啡同翠華有得比!下次會再試其他野。
2008-02-05 1 瀏覽
之前見呢間野咁多好評, 琴日出開旺角就去左試下, 上到去環境比我想像中乾淨, 類似快餐店形式,一入去第一間就係, 仲有好多其他食店, 我地點左個咖哩雞農夫飽餐, 有湯同凍咖啡,個湯其實都係普通, 好淡, 凍咖啡都冇咩特別,主菜農夫飽個面好脆, 裡面好軟, 我比較鍾意食裡面雞肉好滑, 好好味, 不過d咖哩汁對我黎講有少少辣,琴日我同男朋友2個人當晚飯食就唔係好夠, 下次會再幫襯~
之前見呢間野咁多好評, 琴日出開旺角就去左試下,
上到去環境比我想像中乾淨, 類似快餐店形式,
一入去第一間就係, 仲有好多其他食店,
我地點左個咖哩雞農夫飽餐, 有湯同凍咖啡,
個湯其實都係普通, 好淡, 凍咖啡都冇咩特別,
主菜農夫飽個面好脆, 裡面好軟, 我比較鍾意食裡面
雞肉好滑, 好好味, 不過d咖哩汁對我黎講有少少辣,
琴日我同男朋友2個人當晚飯食就唔係好夠,
下次會再幫襯~
二月三日(星期日)我地協議左第100個食評要食D好多笑樣既餐廳...其實時新係最好既選擇!...不過,點知朝早睇食評,有人話時新裝修緊!咁老公就send sms比我話:不二之選-就係呢度喇!去到,搵左陣!~其實呢棟大樓真係唔多起眼!終於見到呢間咁出名既餐廳~~~ha~~~~我地叫左兩個餐!不過都係食唔哂因為老公食左意粉做lunch!!叫左1)咖哩雞農夫包餐!個湯好味!!!!好清~~而個d雞真係好味,連我唔中意食雞既都話正!個包唔洗多講啦!~~咁多人都讚不絕口!加埋咖哩汁~~~....2)常餐要通粉同埋牛油豬仔包,個包一樣咁正!而通粉我都好buy!!有口感,但係老公中意食d林d既就覺得冇咁好食!!仲有老公話凍咖啡好味,不過佢既凍奶茶都好味呀!!同埋呢度既service好好,佢地會拎埋d野食埋黎架!呢度真係highly recommended!!!!旺角新食力!!第一百個食評真係一百分!當然一百分唔單止係佢d野食真係好味!!最重要係老公仔呀!!多謝您^^
二月三日(星期日)

我地協議左第100個食評要食D好多笑樣既餐廳...
其實時新係最好既選擇!...

不過,點知朝早睇食評,有人話時新裝修緊!

咁老公就send sms比我話:不二之選-就係呢度喇!

去到,搵左陣!~其實呢棟大樓真係唔多起眼!

終於見到呢間咁出名既餐廳~~~ha~~~~

叫左
1)咖哩雞農夫包餐!

仲有老公話凍咖啡好味,不過佢既凍奶茶都好味呀!!

同埋呢度既service好好,佢地會拎埋d野食埋黎架!

2008-02-04 4 瀏覽
星期日去旺角辦年貨,唔想同人逼,走上food court,果然好易位.有一排冇,發覺好多間鋪都轉,連四季都無埋,得番呢度做得最耐,因為佢最多人幫襯,個個都係食農夫飽.老婆話次次都係食呢樣,食唔厭咩?個飽依然脆皮,咖哩汁夠香,羅宋湯又夠真材實料,杯茶都OK,你話唔食佢都唔知食乜好.
2008-02-03 16 瀏覽
近日在貴網其中之一間"人氣店",估不到也.雖然近日貴網的食店排名榜,比人質疑其可信性.人總是好奇的,見近期這店好評如潮,兼在附近要找地方開飯,順路一試是否實至名歸?大多人,也是為著這個農夫包而來,撇除其他,單講價錢,又真的很抵吃,一個湯再加農夫包,跟餐飲也是$40.比旺角街邊的茶記更平.農夫包如麵包湯,將包身中心挖空,放入材料便可,汁另上.這夜的,是農夫飽配咖喱牛腩.餐湯為紅湯,非羅宋系,而是番茄牛尾湯.沒有羅宋湯的濃凋感,質感較清.味道當然不及其辣.包內的牛腩,面頭牛腩的亦有點咖喱汁,去到下面的牛筋,就要點另上的汁了.牛腩稔熟,而牛筋亦膠質豐富,一邊點汁吃,也不錯.轉眼間,包內所有肉已一件不剩.剩下主體的農夫包,外層如法包般鬆脆,點上咖喱汁是絕配,不知不覺,差不多整個包也吃光.胃口少一點,也很難整個飽鯨吞,這一夜,做得到.價錢+份量+味道,難怪排第二.
近日在貴網其中之一間"人氣店",估不到也.

胃口少一點,也很難整個飽鯨吞,這一夜,做得到.

價錢+份量+味道,難怪排第二.
2008-02-02 11 瀏覽
今日咁0岩要出旺角買野, 睇見呢間餐廳近來大受好評, 為食的我當然要去試下啦今次食左個牛柳農夫包餐, 飲凍啡, 先講個農夫包比想像中輕好多, 拎上手好似冇重量咁, 但當你一打開佢, 就發現入面都幾足料, d汁都唔差, 個包直情係一流, 外脆內軟, 大滿足杯凍啡都幾有味, 我都係睇左其他站友既食評知道果d咖啡粉作用, 到d冰溶到咁上下先攪攪佢, 即使d冰溶左杯咖啡仍然香濃, 正!!不過我覺得呢d餐都係貪得意先食一次, 下次再黎我都唔會再食呢個餐啦, 不過真係幾正, 所以比哈哈笑
今次食左個牛柳農夫包餐, 飲凍啡, 先講個農夫包
比想像中輕好多, 拎上手好似冇重量咁, 但當你一
打開佢, 就發現入面都幾足料, d汁都唔差, 個包
直情係一流, 外脆內軟, 大滿足
杯凍啡都幾有味, 我都係睇左其他站友既食評知道果
d咖啡粉作用, 到d冰溶到咁上下先攪攪佢, 即使d冰
溶左杯咖啡仍然香濃, 正!!
不過我覺得呢d餐都係貪得意先食一次, 下次再黎我
都唔會再食呢個餐啦, 不過真係幾正, 所以比哈哈笑
2008-02-01
經常看到此網站有很多人贊賞這間餐廳,身為旺角工作的我,無理由唔去試,好,下晝三點幾一於一試,就叫個招牌農夫飽餐,四十蚊,有個葡式咖喱牛腩農夫飽,連葡式鮮茄牛腩粒湯及凍咖啡(+$2).葡式鮮茄牛腩粒湯--這個湯是有史以嚟最正的蕃茄牛腩粒湯,非常非常足料,牛腩粒多,薯仔粒爽,完全不酸,最重要是上檯時是超勁熱......十五分鐘後還是熱......三十分鐘後食完個飽還是暖暖的,死未!咖喱汁有薯仔,開頭吃不辣,最重要是這裡的咖喱不是其他餐店有的營光.葡式咖喱牛腩農夫飽--上檯時是用錫紙包住的,打開後是一個大大的飽,再打開麵飽頂蓋後,見到咖喱牛腩,這裡的咖喱牛腩很靚,牛腩肉不靱,筋很滑,超多牛腩,加上麵飽很脆,再點埋咖喱汁,無得頂.凍咖啡--不知是偏見還是事實,總覺得這裡的凍咖啡很香,另外,在之前落order時,本想要熱咖啡,但是這裡的阿姐話這裡的凍咖啡很出名,我話由於天氣寒冷,怕凍喎,她竟然說落少d冰啦,嘩,有咁樣的服務態度,其他地方應該好好學習,當然上檯時,一定叫你唔好將面頭d咖啡粉攪勻(樓下的食評也曾提及),不過奉勸大家唔好企圖或意圖試這些咖啡粉---因為非常苦.在下覺得這餐的味道非常完美

葡式鮮茄牛腩粒湯--

葡式咖喱牛腩農夫飽--

凍咖啡--

在下覺得這餐的味道非常完美,美中不足的,是這個飽實在實在太太大大個,一個人食到夜晚瞓覺都唔駛再食,你話正唔正.
2008-01-31 4 瀏覽
係咁睇openrice 都覺得呢間野好得咁所以今日就專登尼左一試農夫包餐...都真係幾正一打開佢個"天靈蓋"時...d 香味真係湧晒出尼一發不可收拾再尼....就係佢的咖啡又真係幾好.....因為一般的茶餐廳的咖啡都會整到酸的但係呢度就冇呢個情況喇不過....食到中途就發覺唔對勁因為個飽太大個食到都冇晒胃口...加上佢d 汁開始唔夠點....已經要開始係捱佢呢個農夫飽喇....也許份量太多.....同埋其實食落都係普通jack~不過如果係兩個人尼食一個餐再加少少野都會幾好的選擇喇
係咁睇openrice 都覺得呢間野好得咁
所以今日就專登尼左一試
農夫包餐...都真係幾正
一打開佢個"天靈蓋"時...
d 香味真係湧晒出尼
一發不可收拾
再尼....就係佢的咖啡
又真係幾好.....因為一般的茶餐廳的咖啡都會整到酸的
但係呢度就冇呢個情況喇
不過....食到中途就發覺唔對勁
因為個飽太大個
食到都冇晒胃口...加上佢d 汁開始唔夠點....
已經要開始係捱佢呢個農夫飽喇....
也許份量太多.....同埋其實食落都係普通jack~
不過如果係兩個人尼食一個餐再加少少野都會幾好的選擇喇
2008-01-29
雖然經常黎旺角熟食市場食野,又經常聽人講翠苑既食物好出名,但係從來都無特別試下,尋晚心血來潮叫左個金牌常餐,係豬頸肉米線配牛油豬仔包,不過又加左$5改為豬扒包,點知點餐時發現個老闆好好傾,又話可以轉麵,又話可以轉包,仲介紹飲佢地既招牌咖啡,話好出名咁話喎!先講個米線,嗯…其實一般,豬頸肉好少,得三片,而且好薄,米線腍腍地,入口唔算好滑,豬扒包較好,個包好脆,豬扒夠味唔韌又唔油,幾好!個咖啡除左面頭多左好似朱古力醬既野之外,味道唔覺特別,只係比較甜,ok啦!
2008-01-28 17 瀏覽
又再同豬朋虎友蛇王搵咬!咁又再從十大最受歡迎食店試食。當然order農夫飽,我就試咖喱牛腩+凍coffee啦!老實講,D牛腩同咖喱汁並無特別驚喜,但加埋個香脆農夫飽就加番唔少分。凍coffee呢......,唔好太大寄望。豬朋虎友就試豬扒飽& 金牌常餐(鮮茄牛腩粒通粉+牛油豬仔飽),都話OK,而個牛油豬仔飽就最搶!提醒大家,個農夫飽確實份量十足。最好同friends share!!
又再同豬朋虎友蛇王搵咬!

咁又再從十大最受歡迎食店試食。

牛腩粒通粉
牛腩農夫飽套餐
豬扒飽
2008-01-27 4 瀏覽
小毛哥哥話......佢D消防員朋友講呢度既農夫包及凍咖啡係超好味.....於是我地就過黎品嚐下"農夫"既滋味嘩.....大大個包包.....怎吃得下外面脆卜卜.....裡面有好多餸....2個女仔先吃得下....再配凍咖啡妙極.....
小毛哥哥話......佢D消防員朋友講
呢度既農夫包及凍咖啡係超好味.....
於是我地就過黎品嚐下"農夫"既滋味
嘩.....大大個包包.....怎吃得下
外面脆卜卜.....裡面有好多餸....
2個女仔先吃得下....
再配凍咖啡
妙極.....
2008-01-27 7 瀏覽
星期六同啊妹決定去呢間大受好評ge餐廳.叫左:蕃茄牛肉通粉牛油餐包咖哩雞農夫包涷啡熱奶茶凍啡真係名不虛傳,好香,好濃,好好飲啊. 而且上面有d咖啡粉,令杯凍啡更香濃.個包真係好大啊.個蓋好脆,點咖哩汁一齊吃真係一流裡面d雞一d都唔腥,幾滑.咖哩汁(裡面)冇甘濃個包外面鬆脆,內面又熱又軟,好正啊.個餐包都唔錯,外面脆到有種吃緊梳打餅ge感覺而且d牛油滲入包內,好香滑.奶茶其實都唔錯,不過同凍啡比較,就成為配角.
星期六同啊妹決定去呢間大受好評ge餐廳.
叫左:

蕃茄牛肉通粉
牛油餐包
咖哩雞農夫包
涷啡
熱奶茶

凍啡真係名不虛傳,好香,好濃,好好飲啊.
而且上面有d咖啡粉,令杯凍啡更香濃.
個包真係好大啊.個蓋好脆,點咖哩汁一齊吃真係一流
裡面d雞一d都唔腥,幾滑.咖哩汁(裡面)冇甘濃
個包外面鬆脆,內面又熱又軟,好正啊.
個餐包都唔錯,外面脆到有種吃緊梳打餅ge感覺
而且d牛油滲入包內,好香滑.
奶茶其實都唔錯,不過同凍啡比較,就成為配角.

2008-01-27 7 瀏覽
早上陪完見工,lunch同家姐一齊上左嚟試久仰大名既咖哩農夫包同凍啡-$42既set有咖哩農夫包(要左豬扒),羅宋湯,凍咖啡同一小碗咖哩汁(入面有幾塊薯仔)正如樓下所講,有位亞姐捧餐\,個包係即ORDER即焗掛,拎左牌仔同家姐搵位坐,等左兩個字度有得食LU個包真係成個頭咁大AR,我同家姐初時都雞手鴨脚,冇從落手,最後用左砍西瓜既方法,打直把刀「吉」個包中間切返出嚟,好彩個包真係外脆內軟啫,都OK易切,但一路切一路跌的面包碎出嚟,都幾『呢HEA』^^味道方面,農夫包既質感幾好,唔會粉粉實實,厚度都適中,咖哩汁正,不過豬扒明顯太多蘇打粉,唔使點咬就吞得,好似唔夠新鮮咁,要扣分ar凍咖啡叫中上la,其實好多茶記既水準都係咁上下,又可能自己buy 熱既即磨咖啡多的,唔覺得叫勁正law^V^OVERALL都食得過,兩個女仔都夠飽‧

OVERALL都食得過,兩個女仔都夠飽‧