2020-03-06 378 瀏覽
#cal_food今次我帶埋朋友 一齊去筲箕灣搵食🤤東大街充滿著各式各樣嘅菜式好多間我都想幫襯下但係我個胃空間有限🤯只好揀一間開餐🍴下次再試下其他😍-今次我地去左潮陣放工去chill 一chill💕試下潮式粉面🍜其中食咗牛三寶撈麵有牛腩 牛筋 牛肚三款配料牛筋牛肚都幾柔韌彈牙而且有嚼口😬 煙煙韌韌牛腩唔會過熟難嚼撈麵我揀左粗麵麵質爽口彈牙 軟硬度適中而且鹹度適中 唔會太鹹不過自己可能無撈勻所以底部有少少鹹不過都可以接受我仲有點左香橙熱情果紅茶🍹茶味同水果茶嘅茶底都好相似茶味都係比較清甜 有少少回甘苦澀味橙味熱情果味都突出嘅 不過稍為甜左少少🙁-評分: 7.01/10
#cal_food

茶味都係比較清甜 有少少回甘苦澀味
橙味熱情果味都突出嘅 不過稍為甜左少少🙁

評分: 7.01/10
2020-02-26 312 瀏覽
係筲箕灣睇完醫生食咩好?一於食好耐無食過嘅潮州菜啦😍咁就可以食齊小金最近食到上癮嘅牛筋,豬腸同蘿蔔啦😜.環境上有少少時尚crossover懷舊嘅感覺,幾特別(岩曬鐘意打卡嘅你😉).食物方面~牛魔王湯河$78🍜牛魔王貴為潮陣必食同人氣之選,小金又點會錯過呢😜入面有齊牛四寶:牛爽腩,極上牛丸,牛筋,牛肚。腩:好大舊,炆到好淋丸:平時唔愛丸類嘅小金都讚好,超彈牙 好濃味,好juicy😍筋:好食到食極都唔夠咁😢肚:好大舊好有口感.咖哩牛爽腩飯$68🍛個腩好淋又唔油膩👍🏻個咖哩味,認真越食越似熱浪味薯片(liquid form😂),食到停唔到口,加埋咖哩汁入面嘅薯粒...點解我停唔到口嘅🙈.清湯蘿蔔$25🥕正呀,個份量比想像中我多好多🤩好清甜好淋,淋得來仲有少少口感。.炸雞翼$32/4隻雖然我對炸野無乜好感,但佢係潮陣嘅人氣之選之一,一於試下啦。一上枱已經聞到超級香,外層又薄又脆,裡面肉質嫩滑Juicy,仲又淡淡香蒜味,重係香蒜炸得岩岩好,唔燶唔苦.滷水拼盤$75🍱呢個係潮陣嘅招牌,75蚊咩都有啲,份量又多,好滿足呀🤩豬手肉質好嫩滑呀,一啲都唔油膩。豬腸都幾有口感,仲好入味添。豬腩切得好大件,有
食物方面~
牛魔王湯河$78🍜
腩:好大舊,炆到好淋
筋:好食到食極都唔夠咁😢
肚:好大舊好有口感
咖哩牛爽腩飯$68🍛
清湯蘿蔔$25🥕
炸雞翼$32/4隻
滷水拼盤$75🍱
呢個係潮陣嘅招牌,75蚊咩都有啲,份量又多,好滿足呀🤩豬手肉質好嫩滑呀,一啲都唔油膩。豬腸都幾有口感,仲好入味添。豬腩切得好大件,有口感不過食曬會有小小邪惡😈
話梅柚子蘇打$12🍸
食左咁多熱辣辣嘅嘢,係時候飲個蘇打爽爽佢😏柚子嘅酸味加上蘇打,飲一啖,咩胃口都翻曬來啦😉
  • 香蒜炸雞翼
  • 牛魔王
2020-02-18 191 瀏覽
一入到「潮陣」,就已經覺得紅白裝修好靚好整潔,員工服務態度,係勁好!今次先講下佢哋嘅飲品,好欣賞《香橙熱情果蜂蜜紅茶》,真材實料,超有熱情果味,啲橙真係食得㗎,仲要係超好味不過提提大家,飲到差唔多最尾唯個陣時,記得攪勻啲,同埋可以再問店員加多少少水,因為去到尾會有啲甜,coz佢哋真係好足料。如果鍾意凍飲嘅朋友,試吓佢個咸檸檬梳打la,係用上海嘅梳打水,爆多氣。小食推介:腐皮墨魚卷,簡單兩個字「好食」!本人比較喜好店內嘅滷水雜燴撈麵,麵嘅軟硬度適中,腩肉望落去好似好肥啦,但係食落去呢,好神奇係已經冇晒油㗎啦!豬手淋到阿婆都可以食得好入味!<魚魔王>真係集合晒所有魚嘅食物在一身,有炸魚皮啦,魚皮餃啦,魚蛋啦,同埋鯇魚片,總結一句:成碗面,都充斥着魚嘅味道,大家可以試吓就知我講咩啦!。
  • 腐皮墨魚卷
2020-02-17 174 瀏覽
筲箕灣東大街一直都係美食集中地,今次黎到呢間新潮粉麵店試吓🤗牛魔王撈麵$83//包括牛腩,牛筋,牛肚,極上牛丸🐮樣樣都好入味,尤其係牛肚好好食一d都唔韌!牛丸會另上,好有牛味仲爆汁架😱魚孖寶撈麵$58//有魚蛋同魚片頭,好彈牙! 椒鹽粟米$29//第一次食椒鹽粟米,好新奇🤣粟米好香口但仲保持到粟米既水份!撈埋椒鹽食好惹味😋炸雲吞王$50//見到餐牌有已經好想食!好有驚喜,餡料有肉同蝦,蝦係唔止一隻,好足料!雲吞皮脆卜卜,配埋泰式醬超好食呀!推介👍🏻

牛魔王撈麵$83//

魚孖寶撈麵$58//
有魚蛋同魚片頭,好彈牙!

椒鹽粟米$29//

炸雲吞王$50//
2020-02-17 124 瀏覽
.港式牛腩食得多,究竟潮式牛腩係咩味🧐今次同爸爸👫去咗好多好嘢食嘅筲箕灣東大街,試咗「潮陣」,一間新派潮州粉麵餐廳😋.我哋叫咗:.牛三寶撈麵(下午茶餐$51):有牛腩、牛肚、牛筋。無港式柱候、八角嘅味道,而係潮式滷水味。牛三寶煮得腍軟、入味;撈麵亦煮得啱啱好👍.咖哩牛三寶飯($72):咖哩香滑;香料無蓋過牛三寶嘅味道,而係同潮式牛三寶好夾嘅偏淡同甜味嘅咖哩😋.椒鹽粟米($29):甜甜嘅燒粟米上面撒上香口啲椒鹽,出奇地好味😋.貢丸($10):香菇味濃👍.滷水蛋($5/一隻):入味而唔會過鹹👍.
港式牛腩食得多,究竟潮式牛腩係咩味🧐

我哋叫咗:

貢丸($10):香菇味濃👍

滷水蛋($5/一隻):入味而唔會過鹹👍
牛三寶撈麵
咖哩牛三寶飯
牛三寶撈麵
咖哩牛三寶飯
2020-02-16 134 瀏覽
做普通粉麵店,要有生意,除了心思,最基本莫過於味道。第二次來這家麵店,絕不便宜,但今時今日又有那一家是又便宜又好吃的?可惜這次真的太失望了。招牌的撈麵要加$8,冇問題,畀你,但係老闆你有冇試過你的麵是什麼味道的?梘水味重到落辣椒油都蓋不住,真的只吃了20%。有投訴的,一句「等陣」走咗去!喂,冇叫你退錢喎!塞錢入你袋,等你知道吓乜嘢先至係人食㗎!牛腩淡而無味,牛肚根本腍,杯阿華田都慳阿華田粉,係啡色冰水!都係劉德華𠴱句,今時今日咁樣做生意唔得㗎啦!100%真人真事。
2020-02-15 138 瀏覽
朋友好想食牛,附近有間好想食但經常要等位,於是趁假期下午就去。叫咗個牛魔王撈粗同咖哩牛爽腩飯,再加個炸雞翼同飲料,等咗大概10分鐘就上菜。牛魔王撈粗份量十足,可以一次試曬牛爽腩、牛肚、牛筋同限量供應嘅極上牛丸。個牛丸係另外連湯一齊上,咬開肉汁多到噴出,十分爽口。牛爽腩帶小小脂肪,牛味重。牛筋有咬口,不過牛肚內臟味略重。撈粗吸咗秘製的牛肉汁,加番牛丸湯,啖啖都食到濃濃的牛味咖哩牛爽腩飯咖哩汁是另外用碗裝起,不會令到飯太濕。是港式咖哩汁味道,沒有太多香料味道不會太搶,配埋牛味好重的牛爽腩,十分夾香蒜炸雞翼蒜味十分重,十分入味,連雞翼入面都充滿蒜味。外皮炸得香脆,再加上炸過的蒜片,食得好過癮。賣相 4/5口感 4/5味道 5/5番食率 4/5

香蒜炸雞
香蒜炸雞翼

賣相 4/5
口感 4/5
味道 5/5
番食率 4/5
香蒜炸雞翼
2020-02-13 115 瀏覽
📍潮陣📍Chill House .🇭🇰香港筲箕灣筲箕灣59-99號號東威大廈地下11號舖🇭🇰Shop 11, G/F, Eastway Towers, 59-99 Shau Kei Wan Main Street East, Shau Kei Wan, HK.味道: 🤮🤮🤮🤮🤮賣相: 👀👀價格: 💰環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻性價比: ⭐️回頭率: 🔆.好失望真係好失望❗️早兩個星期買過外賣覺得超級好味,今次全家一齊去食晏,點知個個都鬧到癲咗⚠️.🤮#牛魔王撈麵: HKD83同樣地叫咗上次嘅牛魔王撈麵,真係差天共地!先講撈麵一啲都唔熱,又撈得唔均勻唔夠味!牛肚韌到咬唔開牛腩一啲味都無牛筋又韌又無味係得牛丸叫做仲保持到個水準今次HKD83真心覺得唔值.🤮#牛魔王米粉: HKD78勁淡見到都唔開胃,牛類就當然一樣咁差,個湯一啲味都無,食到口都歪埋!.Ⓜ️#卜卜脆炸魚皮: HKD29所謂卜卜脆其實一啲都唔脆,唔夠香,只係未到好難食.🤮#滷水豬腸: HKD29係滷水豬腸,滷水還滷水,豬腸還豬腸!食落仲有啲酸味,好難食.佢真係由天堂落地獄!由我覺得嘅必食推介到絕不能試只有兩個星期,點解會咁㗎!回頭率簡
📍潮陣
服務: 👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️
回頭率: 🔆
🤮#牛魔王撈麵: HKD83
同樣地叫咗上次嘅牛魔王撈麵,真係差天共地!
先講撈麵一啲都唔熱,又撈得唔均勻唔夠味!
牛肚韌到咬唔開
牛腩一啲味都無
牛筋又韌又無味
係得牛丸叫做仲保持到個水準
今次HKD83真心覺得唔值

🤮#牛魔王米粉: HKD78

Ⓜ️#卜卜脆炸魚皮: HKD29
所謂卜卜脆其實一啲都唔脆,唔夠香,只係未到好難食
卜卜脆炸魚皮

🤮#滷水豬腸: HKD29
係滷水豬腸,滷水還滷水,豬腸還豬腸!食落仲有啲酸味,好難食
滷水豬腸

佢真係由天堂落地獄!由我覺得嘅必食推介到絕不能試只有兩個星期,點解會咁㗎!回頭率簡直係零⚠️
2020-02-12
成日聽人講東大街係食街,今日一去到果然見到好多美食,選擇多到都唔知食咩好🙈經朋友推薦,食左佢家鄉潮州海陸豐既美食。估唔到「潮陣」既店面幾舒服又有d 現代Chinese feel! 我地叫左蠔仔粥($60),香茅豬排飯($46 配熱飲— 好抵!)因為係dinner我地又大食,叫埋佢地既椒鹽玉米($25)同椒鹽雞翼($32),每樣野都幾高質😍特別係椒鹽玉米🌽因為本身唔太中意食菜,但依款又幾香口,玉米有好香椒鹽味又脆卜卜!飯前小食必選呀😚
2020-01-10 147 瀏覽
價錢與食物質素不符, 啲豬手係硬嘅, 牛肉類和粉麵都沒有什麼特別, 魚蛋類叫做合格 服務員態度不夠耐性不夠專業, 餐廳內背景音樂9唔答8, 好似夜晚坐紅van d mk歌咁唔係其他食肆要排隊爆曬棚 都唔會幫襯
唔係其他食肆要排隊爆曬棚 都唔會幫襯
2019-12-12 264 瀏覽
這陣子的經濟、潮陣意識到要減價才能吸引顧客、可是減價後、因成本問題、食物縮了一個碼、以前未減價時、下午茶份量是不錯的、現在減了3元、份量縮小了3分1!寧願它不減價了、未必再光顧!
2019-10-19 557 瀏覽
一直知道東大街是出名多好野食, 我在openrice看丁很久,決定想試下潮陣的牛魔王麵,據聞特別好吃,很足料的。故此踏入這間店,我是懷著十分期待的心情去品嘗牛的滋味。 我和我的朋友分別點了牛魔王(牛筋,牛肚,牛腩,牛丸)湯麵及撈麵。等到麵到了的時候,竟然和預期不相符牛是沒有牛的味道湯麵更是整體怪味(沒有牛味,不咸 不甜)而撈麵就很乾,都是沒有牛味的我完全沒想過 因為看食評這間都算中上,但當親自試過,竟然如此反差。。但唯一想稱讚的是的確很足料
牛是沒有牛的味道
2019-10-10 445 瀏覽
今日早收工,所以落嚟東大街搵嘢食。之前食過一次,今次再來吃豬手撈麵,真係幾好食喎。最鍾意呢度坐得好幾舒服,同埋嗰杯熱情果柚子蜜,都幾醒神!上次飲咗話梅七喜,又係幾有新鮮感!不過的而且確,價錢唔平,新派食堂,就係咁上下價錢啦。冇得走!另外叫多咗一個煎釀三寶,呢個就普普通通啦。$28~ 五件。

另外叫多咗一個煎釀三寶,呢個就普普通通啦。$28~ 五件。
2019-09-19 419 瀏覽
今晚約左朋友係筲箕灣,就一於係出名食肆多嘅東大街度搵食,見呢間潮陣裝修既靚又唔貴,就定入去試下!餐廳裝修走工業風,燈光柔和配上輕快音樂,坐落都幾舒服☺️一打開Menu,好多食物選擇!我同朋友最後叫左兩碗粉麵同幾個小食,其中最好食既係炸雲吞王,入面既大蝦好足料,個皮炸得好脆!我下載左 App 買入面既升升券(即係現金套券),用$50就可以買到一套2張總共$56現金券,可以用再平啲價錢食到炸雲吞王,正呀!

2019-08-29 468 瀏覽
碗麵牛味好重🤪連個湯底都飲到重重牛味,同埋一碗麵份量都算幾多,對得住佢價錢牛腩幾高質,牛筋幾軟特別值得一提係佢個炸雲吞王,雖然都貴貴地,但入面足足有幾隻大蝦🤩,炸得都好酥脆,沾埋甜辣醬食不錯特飲都幾不錯👍______________________________What we ordered:1. 炸雲吞王🥟2. 牛三寶河粉🍜3. 牛爽腩幼麵🍖4. 香橙粒熱情果紅茶🍊5. 黃檸檬乳酸雪碧特飲 🥤
碗麵牛味好重🤪
牛腩幾高質,牛筋幾軟

特飲都幾不錯👍
What we ordered: