2007-02-15 14 瀏覽
20070214避開情人節裏西餐廳那洶湧的人流以及貪得無厭的商家,我們來到甚至略有些靜悄悄的“潮樓”,破天荒可以坐到視窗位元,雖然玻璃太髒,污染也仍舊嚴重:P維港依然有她的動人之處。這裏的安靜可能只限於今天,一出電梯就聽到有人預訂年初二的位子,卻被告知已經客滿。哎,那種時候,好像honey話,自然就應該轉而吃家庭燭光大餐啦。人棄我取:)兩個人,所以只叫了三樣東西:蠔仔烙、鯧魚肉碎粥以及欖菜肉碎四季豆。上菜不慢,不過都不夠熱,不知何故……又都有些偏咸,尤以肉碎為甚。烙中的蠔仔都集中在中間的部分,靠邊的地方則薄薄的只有一層蛋,而且像浸在油裏,結果這外面的一圈最後被我們剩下一半。鯧魚的口感很好,鮮美,不鞋口,只是略帶些腥。整碗粥來講。熱吃的時候還不錯,涼了就愈發覺得鹹。四季豆本身其實炒得很是幹乾爽爽,可惜肉碎太鹹,掩蓋了欖菜的特有香氣。整晚都沒有客滿,我們悠悠閑閑清清靜靜的坐了一個多小時,夜已深,不敢喝最後的潮州功夫茶便離開了。其實論味道,這裏當然不能與尚興那樣的老店相比,只是勝在環境,也算值得。與其他中價路線的潮樓相比,身處“北京道一號”的這裏,自然有些偏貴了。不過作為情人節晚餐的避
20070214

2007-01-27 21 瀏覽
跟另外三名行家食晚飯。因為大家都唔係早放工的人,所以選這兒。晚上八點九入座,場內係full house,好旺場!四個大男人,點了六個食物、一湯、兩款甜品,埋單$600 都唔使。味道好。坐足兩個幾鐘,係經濟實惠之選!潮式拼盤:以瓦碗上,係古早風!講真個句,造形賣相係好得,但味道好一般,滷得唔夠味係事實。胡椒咸菜豬肚湯:味淡但料湯料甚多。煎蠔餅:係新派造形,說是fusion (台式+ 港式),我都唔會有異議。記憶中蠔餅係加入脆口炸漿以半油煎炸出來。但這兒的蠔餅猶如酒樓的鹹薄撐般,煙煙靱靱,看儍眼。不是不好味,只是覺得失去吃潮式蠔餅的義意!炸白飯魚:好味,炸得唔油膩,好脆口。(推薦!)大芥菜煲:好比金銀蛋莧菜咁,唔易整得難食的item!糖醋伊麵:味道好,跟龍皇的一樣咁OK!(推薦!)干貝肉碎粥:中規中舉。甜品方面,點了一客六個的水晶包和一客四個的擂沙湯丸。兩者都唔得。水晶包的澄麵皮被蒸得糊糊的。擂沙湯丸的糯米皮水份過多,亦是糊糊的。九款食品,居然只有兩款覺得OK,其實都幾麻麻地。若為了吃,有其他更好的潮式食館可以去。若為環境裝修夜景,這兒係比起同building 的「王x飯店」、「功x林」、
胡椒咸菜豬肚湯:味淡但料湯料甚多。
炸白飯魚:好味,炸得唔油膩,好脆口。(推薦!)
大芥菜煲:好比金銀蛋莧菜咁,唔易整得難食的item!
糖醋伊麵:味道好,跟龍皇的一樣咁OK!(推薦!)
干貝肉碎粥:中規中舉。
九款食品,居然只有兩款覺得OK,其實都幾麻麻地。
若為了吃,有其他更好的潮式食館可以去。
若為環境裝修夜景,這兒係比起同building 的「王x飯店」、「功x林」、「x同」經濟,選這兒都OK。
講真個句,下次會去返「功x林」,at least 環境靚D。
有一個優點,就是免茶芥和免加一。店員加茶亦勤快。呢方面,係值得讚美!
2006-12-05 11 瀏覽
可以話一D特色都無!又唔係傳統正宗潮菜!蟹粉花枝丸—呢個算係幾好食,好彈牙,夠熱又夠脆,但外皮略嫌炸得太乾太硬乾煎鯧魚片—都算唔錯,不過肥咗少少,又有丁點腥芋茸鴨—由於媽咪係潮州人,一食就知係咪正宗,一咬落去就會問:鴨肉去咗邊?正宗ge芋茸鴨係有一層厚厚ge 鴨肉; 但呢度gor 隻呢連少少鴨肉都見唔到!蠔仔粥—算係最抵食,大大窩,三個人食每人都有兩碗幾!不過蠔仔唔夠肥美!砵仔雞—一般,霸王雞無mud difference,只不過有D sauce & spring onion o係底,D雞略"鞋"環境唔算好舒服,太窄太迫,又嘈!
可以話一D特色都無!又唔係傳統正宗潮菜!

乾煎鯧魚片—都算唔錯,不過肥咗少少,又有丁點腥

環境唔算好舒服,太窄太迫,又嘈!
無敵大靚景, 呢點無可否認裝修及衛生都好好, 呢點都係客觀的事實.價錢平, 好似無收加一, 埋單每人只需要$120食物方面, 只可以講係中規中舉, 無一味菜我覺得係特別好食, 但我認為絕對合格.最後要講, 亦都係最想講o既就係員工的服務態度. 由入門口的知客開始已經感覺到佢地工作得唔愉快, 個個黑口黑面. 食到中途我地唔夠辣椒油, 於是問個waitress取一碗, 同佢講o個陣佢係望住我地目無表情, 之後無耐佢就行開左啦, 我地等左幾分鐘都唔見佢碗辣椒油, 於是追啦, 佢又係一粒聲都無出行開左, 之後無耐就拎碗辣椒油俾我地, 但依然係無出過一粒聲. 之後我地發覺叫左碟餸好耐都未到, 原來係漏左單, 前後追左三次碟菜先至送到來. 整體來講, 除左員工服務態度外, 其餘客方面都做得好好, 希望下次去o個陣佢地呢方面有所改善.
無敵大靚景, 呢點無可否認
裝修及衛生都好好, 呢點都係客觀的事實.
價錢平, 好似無收加一, 埋單每人只需要$120

點了幾個菜,胡椒咸菜豬肚湯、四季扁豆、鹵味都ok,最好味係魚肉碎粥,正!!可能平時好少食潮州野第一次食,四四方方既炸魚片好香脆。特別,好味!甜品玫瑰龍眼肉,真係估佢唔到又幾好味喎,好香玫瑰味,又夠煙"革刃"值得一試!咕嚕骨同楊支咁露就麻麻地勒。
咕嚕骨同楊支咁露就麻麻地勒。
全店設計分成三行擺檯,每行高度不同但都有無敵靚海景,設計十分成功.星期一至五,早茶半價,十分抵食.兩個人,六碟點心:蝦腸- D蝦又咸又硬豬薑- 豬及旦都入味但醋不夠甜擂沙湯丸- 有D濕薄- 味道OK但不夠脆菜心- OK牛仔骨- 黑椒汁及牛仔骨均淡而無味埋單71元雖然食物水準,比同一集團在區內其他食肆稍差,但咁價錢可以坐擁無敵靚景,就算水準差D都算啦.
星期一至五,早茶半價,十分抵食.
兩個人,六碟點心:
菜心- OK
牛仔骨- 黑椒汁及牛仔骨均淡而無味
埋單71元
2006-08-19 0 瀏覽
臨出發往美食博覽會前,先與家人一起在這裡品茗,原因此處星期一至六上午有半價優惠。試了六款點心,略評如下;先上檯的點心是蘿蔔千絲酥,熱辣辣的外皮夠鬆化,餡料煮得夠淋身,又原汁原味,不似其他地方吃到的只得咸味或是刻意加糖把蘿蔔弄甜。菠菜餃,菜略為老了一點,外皮不易破又帶點煙韌。晶瑩剔透的粉果沒有吃,只見餡料清晰分明,家人說味道不錯。栗子酥與叉燒酥的外貌沒兩樣,只是餡料換了栗子茸,味道又不太甜,略嫌栗子味道不夠濃。燒賣,最普通的一款點心,但稱得上好吃的不多,這裡的尚算鮮味,有蝦有肉,肥豬肉也不特別多,而燒賣皮也不會一碰筷子就被扯破。杞子圓肉凍糕,原粒杞子,被剁碎圓肉不易被吃得出是什麼來的,想想也沒大關係,反正吃落只帶有輕輕甜味,也不需浪費時間去深究。上點心的速度奇慢,數碟點心用了近五十分鐘才出齊,白白浪費了一張大桌子,另還有一碟上素腸漏單,跟侍應反應,也沒有即時跟進,要一問再問,但眼見埋單只是六十六,食物不差,九時開門來到也不用等位,都可以一吃再吃。

試了六款點心,略評如下;

菠菜餃,菜略為老了一點,外皮不易破又帶點煙韌。
晶瑩剔透的粉果沒有吃,只見餡料清晰分明,家人說味道不錯。

2006-08-16 4 瀏覽
貴賓駕到,貪呢度可以望到維港兩岸,媽媽一早打去book了個靚位,而且剛好是星期一關係,有個$1488包茶介加一,仲送啤酒、汽水的12人特價套餐。是星期一至四才是特價,如果星期五至日要$1988。鹵水併盤-無論鵝肉、豆腐、雞蛋都非常入味。花姿片-除了花姿片外,仲有珊瑚蚌、翠玉瓜等一齊炒,這味比較油。脆雙棗-即係炸蝦丸同蟹丸,我冇食,他們的評語話唔錯。紅燒翅-都不算太"杰"身,竹較多。東星班-好大條,肉一點也不"鞋"及韌,幾有鮮魚味。美極煎大蝦-一共有12隻的大蝦,真是彈牙非常。鮑魚菇鵝掌-我鍾意佢唔多芡汁,老豆話鵝掌又淋又入味。炸子雞-皮都炸得夠脆,雞肉都ok啦!雙魚薑飯-嘩!勁大碟,炒得夠乾身,又唔油,配料又多,這個炒飯真係要俾十個好。壽包-size唔細,是白蓮蓉,味道唔甜,不過包皮有點韌。額外再加多個甜酸排骨,碟頭比以前細o左,水準都算合格。呢個餐真係極抵食,真係交足貨,個個都食得勁飽。只可惜環境較噪,要扣少少分。
鹵水併盤-無論鵝肉、豆腐、雞蛋都非常入味。
脆雙棗-即係炸蝦丸同蟹丸,我冇食,他們的評語話唔錯。
紅燒翅-都不算太"杰"身,竹較多。
東星班-好大條,肉一點也不"鞋"及韌,幾有鮮魚味。
美極煎大蝦-一共有12隻的大蝦,真是彈牙非常。
鮑魚菇鵝掌-我鍾意佢唔多芡汁,老豆話鵝掌又淋又入味。
炸子雞-皮都炸得夠脆,雞肉都ok啦!
壽包-size唔細,是白蓮蓉,味道唔甜,不過包皮有點韌。
額外再加多個甜酸排骨,碟頭比以前細o左,水準都算合格。
2006-07-18 6 瀏覽
與客戶來一個casual lunch meeting, 十個人叫了幾款點心, 一個套餐, 幾個潮州鹵水, 加多個炒飯, 其中除了大眼雞煮過火太霉, 其他都算好味, 無敵海景, 環境一流, 午市人手唔係太多, 幾次叫人都要自己走出去找侍應, 埋單六百幾一點不貴.
2006-06-27 4 瀏覽
星期日同阿媽飲茶,之前成日想o黎呢度但次次都勁多人,原來佢下午茶可以去到4:30,我3:00去到唔駛等,嘻嘻!同樣對住個海,樓上胡同同王子飯店價錢爭成幾倍,梗係覺得抵啦!食物質數都ok呀,唔係話好好,但咁o既價錢絕對接受倒啦,免加一免茶錢喎!
2006-06-18 4 瀏覽
已係第二次來,上一之座窗邊,d座位太高,同一般酒樓吾同,不好座,今次醒目啦,座卡位,一樣望哂海景既,食物質素上乘,特別推介蘿蔔絲卷,吾係間間酒家有得食,蝦蛟好新鮮,仲之樣樣都好好食!!星期一至六早上9時-12時30分半價,免加一,茶介,小點18元,中點21元,大點24元,特點29元,值得一提x腸粉都係中點,蝦腸先係大點,仲有好多小點添,同一般貴價酒家全個餐牌只得一兩樣小點吾同,所以食正價都不會太貴,更何況有半價!!注意好野緊係多人,我係8時8就去到等開門排隊拿位!!
食物質素上乘,特別推介蘿蔔絲卷,吾係間間酒家有得食,
蝦蛟好新鮮,仲之樣樣都好好食!!
星期一至六早上9時-12時30分半價,免加一,茶介,
小點18元,中點21元,大點24元,特點29元,
值得一提x腸粉都係中點,蝦腸先係大點,
注意好野緊係多人,我係8時8就去到等開門排隊拿位!!
2006-05-29 13 瀏覽
28/5(日) 7pm今日陪男友家人睇屋花了一整天!今晚的端午飯亦是無法推搪.其家人與此店經理熟絡,訂了2圍臺,2圍各8-9人.點了個$1780套餐(8人),當中包括茶樹菇清湯翅,上湯龍蝦伊麵,蒸東星斑,南乳吊燒雞,扁豆西芹炒花枝片鹵水拼盤,百花炸蟹鉗,桂花糯米卷,鮑片小棠菜,楊枝金露,食物水準只能說合格,稱不上高水準!7:45前離座套餐可享7折.服務尚算令人滿意!侍應頗快手高效率!環境當然是眾多分店最優勝的一間!本人還是較欣賞其下的"客家好棧"!
28/5(日) 7pm

本人還是較欣賞其下的"客家好棧"!
(非會員)
2006-05-23 4 瀏覽
星期五晩黎, 好多人, 又要分兩個時段, 食得好趕. 食左: 海蜇拼蝦棗---->兩樣都吾錯, 好爽口, 後者新鮮炸起石榴雞----->味淡,吾吸引, 可以不吃蠔仔粥----->味道校得好好, 足料, 也很鮮味, 推介!鯧魚粥-----> 少少腥, prefer蠔仔粥多.魚旦粉----->又係無特别綠豆爽------> 有綠豆, 但吾見有"爽"椰汁雪蛤糕------>呢個好正, 甜得黎吾漏, 又有椰香,推介!四寶蔬------->好多獻汁, 又係無咩特別
星期五晩黎, 好多人, 又要分兩個時段, 食得好趕.

食左:
海蜇拼蝦棗---->兩樣都吾錯, 好爽口, 後者新鮮炸起

石榴雞----->味淡,吾吸引, 可以不吃

鯧魚粥-----> 少少腥, prefer蠔仔粥多.

魚旦粉----->又係無特别

綠豆爽------> 有綠豆, 但吾見有"爽"

四寶蔬------->好多獻汁, 又係無咩特別
2006-05-22 5 瀏覽
5月20日星期六一行7個人去食晚飯,訂左枱俾張6人枱我,都算啦...6人套餐有2款,$5xx / $9xx個個都大食積,再加上有人生日,叫左個貴d既,諗住再加少少嘢,食埋壽包甜品實夠啦除左碟鹵水拼盤,其他菜碟頭細到.....佢憑咩話夠6個人食呢??話晒都成千蚊...求求其其將d嘢炒埋一碟,一係兩三碟一齊上,一係就好耐無嘢食,大家眼光光...味道就一貫稻香味囉唔收加一菜介,無好service,我可以理解,但係d嘢食我有俾錢個喎...另外加左個水瓜洛$50,成碟有一粒1cm大既蝦,塊水瓜洛大約有2mm厚,無水瓜,生粉漿加蛋煎成.連飲茶果d小點中點既煎薄撑都有料過佢...最後加左壽包+甜品,壽包好味,新鮮蒸埋單共$1000,原來8:30pm後七折係平...不過全部縮晒水,咁做生意都得...咁同呃遊客果d黑店有咩分別? 稻香集團特式:人多抵食不過就要最好唔好有要求囉!稍為有少少要求入去食就唔得,無要求入去食就會好好味...
5月20日星期六
一行7個人去食晚飯,訂左枱
俾張6人枱我,都算啦...

6人套餐有2款,$5xx / $9xx
個個都大食積,再加上有人生日,
叫左個貴d既,諗住再加少少嘢,
食埋壽包甜品實夠啦

除左碟鹵水拼盤,其他菜碟頭細到.....
佢憑咩話夠6個人食呢??
話晒都成千蚊...
求求其其將d嘢炒埋一碟,
一係兩三碟一齊上,
一係就好耐無嘢食,
大家眼光光...
味道就一貫稻香味囉

唔收加一菜介,無好service,我可以理解,
但係d嘢食我有俾錢個喎...

另外加左個水瓜洛$50,成碟有一粒1cm大既蝦,
塊水瓜洛大約有2mm厚,無水瓜,
生粉漿加蛋煎成.
連飲茶果d小點中點既煎薄撑都有料過佢...

最後加左壽包+甜品,壽包好味,新鮮蒸

埋單共$1000,原來8:30pm後七折
係平...不過全部縮晒水,
咁做生意都得...
咁同呃遊客果d黑店有咩分別?

稻香集團特式:人多抵食
不過就要最好唔好有要求囉!
稍為有少少要求入去食就唔得,
無要求入去食就會好好味...
2006-05-05 6 瀏覽
They are doing some promotion, if you order set dinner after 9:30, they will offer 30% off for you.I went there with my workmate, total 10 peoples, food is very very good , speciality that shark fin.And the view also very good..no complain there.^^