2007-09-21
約咗一大棚人晌青衣城食飯,真係大把選擇啦!但有要求話想慳慳地,又唔想食得太差嘅,結果咪揀咗哩潮樓,貪佢免茶、免芥、免加一,話晒食潮州嘢算有特色,而且,味道仲保持得唔錯!以前都有幫襯過潮樓,比較鍾意去銅鑼灣信和廣場同尖沙咀北京道1號嘅分店,因為有埋個開揚海景睇!今次總共叫咗9個餸,因為有朋友生日,有生日蛋糕食,無叫甜品,但如果想食甜品,反沙芋就較有特色,值得推介,但製作需時,記住預早半個鐘頭叫。一屠沙糖炒到變成一層糖衣咁包住粉香嘅芋條,脆口香甜。9個餸包括:招牌鹵水鵝、鹵水拚盤、蝦蟹棗、煎蠔餅、方魚肉碎粥、川椒雞球、欖菜肉崧四季豆、乾煎錩魚、糖醋麵。- 鹵水鵝同鹵水拚盤保持到水準,鹵水夠醇夠香,鵝肉都算嫩唔太羶。- 蝦蟹棗即係炸蝦丸同炸蟹丸,兩者都夠彈牙,但蟹棗感覺蟹味唔夠。- 煎蠔餅我就懷念以前嘅大笡地同廟街,今次係潮樓食嘅唔算好好,但亦唔係差,只係覺得雖然有很多蠔肉,味道都OK,但就細隻咗D,而且,個蠔餅煎得唔夠香脆,咬落去有少少餬口咁。- 因為叫咗蠔餅,所以無叫蠔仔粥,試下個方魚肉碎粥,無咩特別,試過一次下次唔再叫。- 川椒雞球亦係比較失望D嘅餸,因為叫得川椒,應該惹味得唯帶點辛辣
- 川椒雞球亦係比較失望D嘅餸,因為叫得川椒,應該惹味得唯帶點辛辣嘅味覺剌激,可惜,可能要遷就港人不嗜辣,所以完全唔覺得佢辣,好普通。
- 乾煎錩魚亦係另一道無咩特別嘅菜,唯一係條錩魚食落都新鮮,無爛無霉,煎得都算香口唔油膩。
- 欖菜肉崧四季豆反而係睇佢唔出都幾好食,欖菜幾香口,炒過嘅肉崧又幾惹味,而四季豆炒完都仍然爽脆,唔會腍晒。
- 糖醋麵用哩墊墊肚,話雖如此,都要好食至得,但今晚個麵就唔係好得,個炒麵煎得唔夠火喉,唔夠乾身,如果底面煎到有少少燶就仲好食。
潮樓經常都好旺場,覺得佢哋趕時間上菜,D餸菜會間中失準,但整體都算係咁喇!最後埋單都係$700,每人都係$70!抵食啦。