2007-01-27
跟另外三名行家食晚飯。因為大家都唔係早放工的人,所以選這兒。晚上八點九入座,場內係full house,好旺場!四個大男人,點了六個食物、一湯、兩款甜品,埋單$600 都唔使。味道好。坐足兩個幾鐘,係經濟實惠之選!潮式拼盤:以瓦碗上,係古早風!講真個句,造形賣相係好得,但味道好一般,滷得唔夠味係事實。胡椒咸菜豬肚湯:味淡但料湯料甚多。煎蠔餅:係新派造形,說是fusion (台式+ 港式),我都唔會有異議。記憶中蠔餅係加入脆口炸漿以半油煎炸出來。但這兒的蠔餅猶如酒樓的鹹薄撐般,煙煙靱靱,看儍眼。不是不好味,只是覺得失去吃潮式蠔餅的義意!炸白飯魚:好味,炸得唔油膩,好脆口。(推薦!)大芥菜煲:好比金銀蛋莧菜咁,唔易整得難食的item!糖醋伊麵:味道好,跟龍皇的一樣咁OK!(推薦!)干貝肉碎粥:中規中舉。甜品方面,點了一客六個的水晶包和一客四個的擂沙湯丸。兩者都唔得。水晶包的澄麵皮被蒸得糊糊的。擂沙湯丸的糯米皮水份過多,亦是糊糊的。九款食品,居然只有兩款覺得OK,其實都幾麻麻地。若為了吃,有其他更好的潮式食館可以去。若為環境裝修夜景,這兒係比起同building 的「王x飯店」、「功x林」、
胡椒咸菜豬肚湯:味淡但料湯料甚多。
炸白飯魚:好味,炸得唔油膩,好脆口。(推薦!)
大芥菜煲:好比金銀蛋莧菜咁,唔易整得難食的item!
糖醋伊麵:味道好,跟龍皇的一樣咁OK!(推薦!)
干貝肉碎粥:中規中舉。
九款食品,居然只有兩款覺得OK,其實都幾麻麻地。
若為了吃,有其他更好的潮式食館可以去。
若為環境裝修夜景,這兒係比起同building 的「王x飯店」、「功x林」、「x同」經濟,選這兒都OK。
講真個句,下次會去返「功x林」,at least 環境靚D。
有一個優點,就是免茶芥和免加一。店員加茶亦勤快。呢方面,係值得讚美!