2021-08-24
同朋友一齊喺銅鑼灣,佢話想去居酒屋🏮食好嘢,要我帶佢去一間有質素嘅,咁我腦袋急轉一下,就決定帶佢嚟呢間喺樓上嘅海鮮🐟🐠🦐🦞居酒屋🏮- $258嘅「一酌一景300ML」: 嚟自京都嘅 大吟醸 口感柔和清純,有 subtle 嘅米香同蘋果香味,清新雅潔,配海鮮好夾😋;呢度仲可以自己揀清酒杯🍶- $78嘅「水菜沙律」:簡單美味,開胃清新😋- $428嘅「刺身盛合5款」:有海膽、拖羅、三文魚、油甘魚、牡丹蝦,全部都超新鮮,充滿 umami 😋;其中來自北海道根室嘅 雲丹 好 creamy 又有淡淡嘅海水味,超級正😋(根室 係日本🇯🇵其中一個出海膽 最出名嘅地方);拖羅 亦都非常出色,充滿油脂甘香😋;牡丹蝦 極鮮甜😋- $1038嘅「波士頓龍蝦活貝浜燒盛合」:未燒之前,店員將龍蝦🦞同海鮮攞上枱俾我哋睇吓同打卡😆;嗰隻波士頓🇺🇸龍蝦🦞眼仔碌碌仲郁緊,超新鮮,要食咗佢當時心裏邊閃過一絲內疚感,好彩呢度唔係響我面前燒🤗。燒龍蝦🦞肉質結實,令 umami 更集中,超好食😋;帆立貝有兩隻,一隻牛油燒一隻清酒燒,都好味:牛油燒有甜香,清酒燒比較食到原味😋,不可不提帆立貝嘅裙邊,爽口有少少彈牙又惹味,送 sa
- $78嘅「水菜沙律」:簡單美味,開胃清新😋
- $1038嘅「波士頓龍蝦活貝浜燒盛合」:未燒之前,店員將龍蝦🦞同海鮮攞上枱俾我哋睇吓同打卡😆;嗰隻波士頓🇺🇸龍蝦🦞眼仔碌碌仲郁緊,超新鮮,要食咗佢當時心裏邊閃過一絲內疚感,好彩呢度唔係響我面前燒🤗。燒龍蝦🦞肉質結實,令 umami 更集中,超好食😋;帆立貝有兩隻,一隻牛油燒一隻清酒燒,都好味:牛油燒有甜香,清酒燒比較食到原味😋,不可不提帆立貝嘅裙邊,爽口有少少彈牙又惹味,送 sake 一流😋;仲有燒蜆,大大隻,好味😋
- $198嘅「蟹肉黃金海膽炒飯」:米飯炒到粒粒分明又香口,配海膽食感覺豪華😋
- $48嘅「日式千層蛋捲」:唔係好甜,清新好味,非常 refreshing 😋