2021-09-30
好耐好耐冇去食好嘢,今次同朋友嚟漁獲浜燒。一嚟到門口就會見到魚缸,就知道呢度嘅海產有幾新鮮。首先嚟個沖繩風沙律,沖繩苦瓜唔苦而且好脆,加上上面有魚生,配上蔬菜,入口有唔同嘅口感,清新得黎又有刺身嘅鮮甜。食刺身就梗係要配清酒,今日選擇既鈴鹿川果香比較重,容易入口,女士都非常適合,同海鮮亦搭配得好好。金目鯛活貝浜燒盛合,呢個係重頭戲,我哋將龍蝦轉咗做金目鯛,帆立貝轉咗做平貝。係煮之前staff會拎黎俾你睇下,呢個時候緊係要影相打卡😆金目鯛兩食,首先做刺身,可以點佢嘅醋,醋會突出魚香,亦無咁膩,口感帶糯,而點刺身豉油會突出金目鯛既鮮甜,我比較喜歡後者。魚骨可以煮湯或者炸,我地揀炸既用黎送酒一流,炸後非常香脆,魚骨都可以食落肚。北寄貝用昆布及清酒燒,食得出北寄貝本來既鮮味。文甲蜆清爽,平貝用蒜蓉牛油燒,係另一種風味,入口非常香。再點左個鰻魚飯,鰻魚非常厚肉,燒得好香,魚油回味無窮,而皮燒得香脆,並非普通貨色,好有驚喜。最後食甜品蜜桃雪芭,係真嘅桃黎,清爽香甜解膩,非常完美嘅一餐
好耐好耐冇去食好嘢,今次同朋友嚟漁獲浜燒。
一嚟到門口就會見到魚缸,就知道呢度嘅海產有幾新鮮。
北寄貝用昆布及清酒燒,食得出北寄貝本來既鮮味。
文甲蜆清爽,平貝用蒜蓉牛油燒,係另一種風味,入口非常香。