睇到好多食評係open rice 都正面,所以就同honey 去試。是晚滿晒,只有bar 枱🤷!照去!好我哋去片⋯⋯先叫個一盤刺身,的確質素好份量適中夠鮮味,再嚟多個炸物都ok,跟住叫咗去骨鮮雞扒飯,兩杯啤酒,結果只有啤酒,等等等咗45分鐘,先話漏咗單仲要賣唒😭⋯⋯餓到我!結果求其叫咗串燒牛舌就埋單!牛舌係好食,不過食咗或八百幾蚊仲要計錯數同無雪米磁送!好彩我honey check 到!隔離條女只食咗個set 都有得送!哈哈你話呢間嘢有幾識🧐做!😤是晚都好多枱客甩單或好遲上菜而🤬😡嘈!我就一定唔會🤬再來!你自己決定😏
2022-07-23 22 瀏覽
佐敦新開嘅居酒屋,環境好日式,鍾意喺居酒屋飲酒嘅朋友一定要嚟,所有酒都買一送一,連一枝枝嘅清酒都有呀🤩🤩深海池魚刺身,切得好薄好巧功夫,加啲蔥同蘿蔔蓉,配酸汁好好味😋大大碟先$168。生蠔🦪都勁抵食,今個月做緊優惠$18一隻,咁嘅大細真係抵到爛,一定要食。蒲燒鰻魚飯,好大碗呀,鰻魚好肥美,燒得好香,汁又夠多,撈飯真係好好味,好啱做主食。仲試咗燒鯖魚,都值得一試,大大條,燒得好香。另外仲叫咗兩串串燒,牛舌有嚼勁,好香呀。蕃茄豚肉都好特別,值得一試,加咗蕃茄可以中和豚肉嘅肥膩。仲有燒芝士年糕一定一定要食,好好味😋朋友好鍾意雞肉餃子,好特別,外層勁香脆,內層啖啖肉,好香,記得要即食。另外叫咗啲小食,有我最愛嘅雞泡魚乾、朋友食唔停嘅枝豆同埋蕃茄,全部都送酒一流。餐廳有啲卡位坐,下次要約埋四個人一齊去食嘢飲酒😎

2022-07-21 16 瀏覽
呢度嘅地點超方便 距離佐敦地鐵站只係2分鐘路程🤩餐廳設計以日式木系為主 而且座位間隔都好寬敞 好舒服 真係好似日本居酒屋 感覺既熱鬧又溫馨🏮而且店員嘅服務都好好 就算十分繁忙 態度仍然有禮熱情 值得一讚👍🏻▪️龍蝦沙律入面有好多龍蝦仔🦞好有口感 食落好fresh好開胃▫️燒鱈魚乾以前我最鍾意食雞泡魚乾 自從食過燒鱈魚乾之後 返唔到轉頭😆薄薄地又脆卜卜 點埋蛋黃醬真係食唔停口▪️ 自家製厚燒玉子雞蛋味好香濃🥚燒得好靚仔 入口軟嫩▫️縞池深海池魚刺身🐟好新鮮 店員教咗我哋兩種食法 可以將蘿蔔蓉同蔥放落酸汁 或者好似平時咁將wasabi放落刺身醬油🥢我就鍾意酸汁嘅食法 將魚嘅鮮味更加帶到出嚟 超正▪️室津蠔一人一隻😝覺得唔係好夠喉 不過要留肚食其他嘢 呢款蠔係兵庫縣嘅特產 唔算好大隻但蠔肉肥美 口感creamy🦪▫️清酒煮蜆清酒煮蜆一直係居酒屋嘅大熱菜式 蜆肉都幾新鮮大隻😍湯汁亦好鮮甜▪️ 苦瓜炒豚肉豚肉肉質好嫩滑🐷苦瓜唔會太苦反而幾清甜最正係加埋蛋落去炒 令到味道同口感都更加有層次▫️照燒雞扒以為好簡單但係有超大驚喜 呢個照燒雞扒係採用新鮮雞腿肉 肉嫩能多汁🐔而且雞皮燒到好脆 十分高質💯▪️紫菜茶漬飯最後食

▪️龍蝦沙律
▪️ 苦瓜炒豚肉
▫️照燒雞扒
▪️紫菜茶漬飯
最後食個澱粉質嚟結尾😌呢個抵食 $38超大碗

而家啤酒同無酒精飲品都做緊買一送一‼️我哋叫咗颶風提子梳打同埋蘋果汁 因為價錢相同所以都可以join到呢個優惠🤪
2022-07-20 105 瀏覽
是日太好彩啦✌🏽一入到 #白加士街 就有錶位⏱仲要兩個鐘 可以放心去 #覓食 行咗過隔離 #庇利金街 原來有間 #居酒屋 一於試試😋入到門口 店員見有客人會大叫 #いっらしゃませ 再安排坐位 若果想坐 #榻榻米 #畳記得要預先卜定枱呀😉好似得三枱咋~#日本枝豆 $38份量都幾多 烚完再灑上粗鹽 做 #前菜 啱哂#唐楊炸魷魚 $58呢個正👍🏻 #必食推介 個調味唔錯 而且炸皮夠貼之餘又唔會好厚#雞翼串 $50採用新鮮雞翼 所以相對Juicy😋重點係冇雪藏味 條雞骨都脆身啲 #牛肉薯餅 $58個牛肉味幾重 牛肉碎同薯蓉混合埋外脆內軟 😋#加州卷 $88師傳手勢唔錯 包得好紮實 唔會一夾就散哂而且唔會落好多沙律醬 喧賓奪主😉#雜錦天扶良 $98有5️⃣款 虎蝦 秋葵 鮮冬菇 蕃薯 茄子用料好新鮮 而且炸皮好簿 夠哂脆入口都仲好juicy 想 #encore 🤤🤤#有質👍🏻 #必食推介到主食啦~#魚正魚生飯定食 $78有 三文魚、油甘魚、吞拿魚、北寄貝、八爪魚、蟹籽 #刺身 另外仲有碟子薑同山葵 採用新鮮山葵 即叫即磨 所以好有味#蒲燒鰻魚飯 $98鰻魚夠哂肥美 多汁juicy 正👍🏻小編對面果位
行咗過隔離 #庇利金街 原來有間 #居酒屋 一於試試😋

入到門口 店員見有客人會大叫 #いっらしゃませ
再安排坐位 若果想坐 #榻榻米 #畳
記得要預先卜定枱呀😉好似得三枱咋~

#日本枝豆 $38

雜錦天扶良

到主食啦~
#魚正魚生飯定食 $78
魚正魚生飯定食

有 三文魚、油甘魚、吞拿魚、北寄貝、八爪魚、蟹籽 #刺身
另外仲有碟子薑同山葵
採用新鮮山葵 即叫即磨 所以好有味

#蒲燒鰻魚飯 $98
鰻魚夠哂肥美 多汁juicy 正👍🏻
小編對面果位自私清哂🙄🙄我先食得一兩啖🥲
蒲燒鰻魚飯

依家所有飲品做緊 #買一送一 好想叫返杯🍺 可惜揸🚗唔飲得😢

#番外篇 差不多臨走過時 見到 #李修賢 原來坐咗係隔離個角落位🤫🤫

#佐敦美食 #日本菜 #hkig #hongkongfoodie #定食 #天婦羅 #生啤
2022-07-20
$311.5 (晚餐)
枝豆
蒲燒鰻魚飯
  • 蒲燒鰻魚
  • 唐楊魷魚
  • 什錦天扶良
今日去到佐敦有間門面唔錯嘅居酒屋,於是行完街就食咗去食吓🐟燒白飯魚乾 $58-白飯魚乾燒到薄脆一片-有鹹香味 佐酒小食🍣店長刺身拼盤 $398-三文魚、帶子、吞拿魚、甜蝦、油甘魚、池魚、鰈魚鰭邊-帶子肥厚飽滿 甜蝦新鮮綿密-鰭邊有醬汁燒更是惹味-所有刺身魚都好有鮮味🐠燒西京銀鱈魚 $180-甜蜜味嘅燒汁淋上燒香咗嘅銀鱈魚面-魚肉一梳梳🐟三文魚茶漬飯 $38-紫菜味噌湯配上2嚿熟三文魚-一碗唔錯飽肚嘅湯飯總括而言,呢間居酒屋都唔錯,環境同日本果種都幾相似
今日去到佐敦有間門面唔錯嘅居酒屋,於是行完街就食咗去食吓

🐟燒白飯魚乾 $58
-白飯魚乾燒到薄脆一片
-有鹹香味 佐酒小食

🍣店長刺身拼盤 $398
-三文魚、帶子、吞拿魚、甜蝦、油甘魚、池魚、鰈魚鰭邊
-帶子肥厚飽滿 甜蝦新鮮綿密

-魚肉一梳梳

🐟三文魚茶漬飯 $38
-紫菜味噌湯配上2嚿熟三文魚
-一碗唔錯飽肚嘅湯飯

總括而言,呢間居酒屋都唔錯,環境同日本果種都幾相似
2022-07-20 17 瀏覽
休閒放鬆放假飲返杯,見依間飲品買一送一就去試下,一份炸墨魚咀加埋檸檬汁,比想像中的好,送酒不錯。紫菜茶漬飯,滿滿既紫菜鋪係飯面,拌和哂所有一齊食,簡單得黎,食落味道也不差
休閒放鬆

放假飲返杯,
見依間飲品買一送一
就去試下,

一份炸墨魚咀
加埋檸檬汁,比想像中的好,
送酒不錯。

紫菜茶漬飯,
滿滿既紫菜鋪係飯面,
拌和哂所有一齊食,
簡單得黎,食落味道也不差
2022-07-19 21 瀏覽
✨前菜 $20/位前菜係海蜇,十分爽脆,酸酸甜甜,係一款開胃嘅小食!-✨店長刺身拼盤 $398刺身黎到大大盤,總共有8款🤩包括:甜蝦、三文魚、油甘魚、吞拿魚、鮮帆立貝、八爪魚、左口魚邊、縞鰺池魚🤪 全部都好新鮮!👍🏻-❤️推薦:👉🏻鮮帆立貝,好鮮甜!👉🏻吞拿魚好好味,完全冇筋!👉🏻油甘魚顔色好粉嫩,好肥美,充滿油脂香!✨冬菇串 $18烤冬菇係必食嘅串燒,好香😙 而且仲有啲木魚絲係面頭,食落味道冇咁單調😆-✨一口蕃薯串 $18番薯好甜!好味😋-✨雞軟骨串 $18雞軟骨唔會好乾身,香脆可口~🤓-✨燒雞皮餃子2串 $58呢個好推薦,覺得係必試🥳 外皮係雞皮好特別,非常香帶點微脆~入面餡料好足😳✨牛肉薯餅 $58呢個都係好推薦!外皮超香脆,入面薯蓉好軟滑,帶點牛肉香😝✨沃川黑醬油拉麵 $98淡淡地嘅黑醬油香,拉麵滑身彈牙!配上海帶同半肥瘦叉燒,正😍😍
✨前菜 $20/位
前菜係海蜇,十分爽脆,酸酸甜甜,係一款開胃嘅小食!
✨店長刺身拼盤 $398
❤️推薦:
👉🏻鮮帆立貝,好鮮甜!
👉🏻吞拿魚好好味,完全冇筋!
👉🏻油甘魚顔色好粉嫩,好肥美,充滿油脂香!

✨冬菇串 $18
✨一口蕃薯串 $18
番薯好甜!好味😋
✨雞軟骨串 $18
雞軟骨唔會好乾身,香脆可口~🤓
✨燒雞皮餃子2串 $58

✨牛肉薯餅 $58
呢個都係好推薦!外皮超香脆,入面薯蓉好軟滑,帶點牛肉香😝

✨沃川黑醬油拉麵 $98
2022-07-19 14 瀏覽
今日日本癮又起,想去間居酒屋🏮呢間超近佐敦地鐵站,門面好似日本d小型居酒屋🏮我地吾洗等就有位了,前菜唔少得我最愛嘅芥拉八爪魚🐙又辣又鮮甜,細細碟過下口癮~見到生蠔🦪做優惠$18隻(瀨戶內海石蠔)當然唔可以錯過!估唔到性價比超高,呢個價錢真係好大隻,一d金屬味都無,仲有特別調配嘅醬汁浸住食,有驚喜!🤤刺身叫左縞池🐟同埋油甘魚腩。起初我都擔心縞池會腥接受唔到,點知黎到係薄切,員工細心教我地建議同蔥、蘿蔔蓉一齊點專用醋食,如果唔鍾意可以普通食翻wasabi豉油。當然係跟員工的食法啦,點知真係一食難忘,出奇同醋夾!唔會太酸,完全帶出縞池嘅鮮甜味同淡淡油脂,忍唔住幾分鐘已經掃曬入肚🤰🏻油甘魚腩完全無失望,如果你都係鍾意食肥美嘅刺身,咁你一定會愛上😋居酒屋🏮其中一樣我必點嘅小食係燒雪魚干,香脆鮮甜,配埋邪惡蛋黃醬,好滋味😋小食仲有叫招牌田樂豆腐,豆腐切到一口size外脆內軟,配特製腐乳醬。炸物邊少得天婦羅🍤叫左雜錦天扶良,有蝦🦐、魚🐟、秋葵、茄子🍆、蕃薯🍠、青椒🫑、冬菇,每樣都食得出係新鮮上盛材料尤其蝦🦐同魚🐟!最後叫埋豚肉生薑燒➕稻庭烏冬。豚肉薄切加埋洋蔥🧅青椒🫑一齊炒,同烏冬味道好夾。烏冬係冷

最後叫埋豚肉生薑燒➕稻庭烏冬。豚肉薄切加埋洋蔥🧅青椒🫑一齊炒,同烏冬味道好夾。烏冬係冷烏冬,配隻生蛋蘿蔔蓉蔥同紫菜,冷烏冬都可以好好食👍🏻
2022-07-18 19 瀏覽
一間好溫馨嘅居酒屋一入到餐廳職員已經好熱情咁同我哋介紹啲招牌菜,居酒屋入邊唔算大,但係都坐得舒服,有少少日本嘅感覺,杯茶都好好飲。頭盤我哋嗌咗縞池刺身,刺身嘅厚度啱啱好,點埋落個酸酸味味嘅醬好夾,即刻帶出咗魚嘅鮮味。見佢哋嘅室津蠔做緊優惠,所以嗌咗半打,完全唔會有腥嘅味道,夾埋餐廳本身準備咗嘅醬一齊食好正,完全唔會有overpowering 嘅感覺。最後一樣小食嗌咗唐楊炸魷魚,真係 好 好 味!建議大家問職員攞蛋黃醬,簡直係錦上添花!主菜嗌咗牛肉火鍋,兩個人食分量啱啱好,牛肉味好濃郁,煮晒啲嘢落埋個烏冬真係perfect池。烏冬煙靭,完全唔係上海粗炒嗰啲鳥冬。呢間居酒屋一定會再嚟多次!
一間好溫馨嘅居酒屋

頭盤我哋嗌咗縞池刺身刺身嘅厚度啱啱好,點埋落個酸酸味味嘅醬好夾,即刻帶出咗魚嘅鮮味。

呢間居酒屋一定會再嚟多次!
同朋友一齊喺佐敦覓食,路過呢度,見到係居酒屋🏮,望吓裏邊,應該花咗唔少心思營造日本🇯🇵氣氛,亦都整齊企理,咁朋友同我都鍾意食日本菜🇯🇵,又有試新餐廳嘅精神、勇氣、決心😆,咁就決定入去開餐😋我哋叫咗呢啲食物 share 😆:- 日本🇯🇵蕃茄🍅:蕃茄🍅新鮮,加埋芝麻汁,簡單、開胃😋- 室津蠔🦪:creamy, 味鮮,仲有淡淡嘅海水味😋- 吞拿魚🐟刺身➕八爪魚🐙刺身:無論係 まぐろ、中トロ、大トロ都 非常鮮甜,充滿 umami 😋, 其中 大拖羅 特別肥美,幾乎入口溶化😋。八爪魚🐙刺身 就有啲咬頭兼幾爽口😋- 牛舌串➕柚子鹽燒白鱔:牛舌鹽燒,好好牛味🐂,有啲chewy😋。白鱔非常厚肉,都係鹽燒,肉質結實、鮮味😋- 鴨心串🦤➕露筍豚肉卷串:鴨心串少少煙韌😋。豚肉甘香,油分充足,包住蘆筍食,幾滋味😋- 苦瓜炒豚肉🐷:沖繩🇯🇵風味,苦瓜爽脆,豚肉🐷半肥瘦,加埋炒蛋🥚,配合得好😋;上邊仲放咗好多鰹魚乾絲,更加好味😋- 照燒雞扒🐓:燒到連雞皮都脆脆哋😋- 稻庭烏冬:烏冬幾煙靭,加埋日式🇯🇵dashi 湯底,簡單好味😋朋友同我都食得開心又滿意,呢度招呼亦都好,價錢亦都合理🤩😊

我哋叫咗呢啲食物 share 😆:
- 日本🇯🇵蕃茄🍅:蕃茄🍅新鮮,加埋芝麻汁,簡單、開胃😋
- 室津蠔🦪:creamy, 味鮮,仲有淡淡嘅海水味😋

- 照燒雞扒🐓:燒到連雞皮都脆脆哋😋

朋友同我都食得開心又滿意,呢度招呼亦都好,價錢亦都合理🤩😊
2022-07-18 21 瀏覽
佐敦有一間日本餐廳小店有塌塌米座位、木系和風裝潢食物質素唔錯 (連燒雞扒都係用新鮮雞肉👍🏻)價錢相宜 唔錯架!.🔸白象拔蚌($360)❇️刺身切成粗條狀,食落有口感,好爽、好甜,而且份量都唔少。.🔸室津蠔($72)當日做緊優惠,一共有4隻蠔,幾抵食。口感creamy、肉厚、蠔味持久。.🔸甜蝦刺身($48)都幾大隻,味道爽甜,蝦味明顯。.🔸燒白飯魚干($58)師傅將白飯魚壓成塊狀去燒,食落非常香口,似食好脆嘅鱈魚片,送酒唔錯。.🔸三文魚魚生飯($128)每粒好似骰仔大細嘅三文魚,幾肥美,好香魚油味,壽司飯好食,個醋好香。.🔸燒雞皮餃子($58)🔸燒雞扒飯($88)❇️2款嘅雞皮都燒到脆卜卜,中間充滿肉汁,雞扒係用新鮮雞髀去骨,所以唔會食到雪味,而且好彈牙,如果可以再入味啲會更正!.🔸五目炒雜菜($58)🔸稻庭冷烏冬($68)❇️烏冬有驚喜!好滑、軟得嚟彈牙,口感非常好!配蛋黃、鰹魚汁,味道香濃。
佐敦有一間日本餐廳小店
有塌塌米座位、木系和風裝潢
食物質素唔錯 (連燒雞扒都係用新鮮雞肉👍🏻)
價錢相宜 唔錯架!
🔸白象拔蚌($360)❇️
刺身切成粗條狀,食落有口感,好爽、好甜,而且份量都唔少。
🔸室津蠔($72)
🔸甜蝦刺身($48)
都幾大隻,味道爽甜,蝦味明顯。
🔸燒白飯魚干($58)
🔸三文魚魚生飯($128)
🔸燒雞皮餃子($58)
🔸燒雞扒飯($88)❇️
🔸五目炒雜菜($58)
🔸稻庭冷烏冬($68)❇️
2022-07-18 24 瀏覽
🥃 漁正居酒屋 @uosei_因為皮膚莫名的小過敏,左邊臉頰整個腫了兩天,明明都沒吃到鵝鴨之類 🌚🦑魷魚一夜干日本居酒屋必備料理,擦過醬油再烤的魷魚軟硬適中、肉質肥厚,如果有點七味粉或是辣椒粉就更對我口味~ 🐟燒白飯魚乾雞泡魚乾就見得多,這個真的比較少見到,原來把多條白飯魚壓成薄片,再烤到香脆~🫒田樂豆腐口感有點像炸臭豆腐,上面塗有甜麵豉醬,幾款都是不錯的下酒小菜🍣店長刺身拼盤有牡丹蝦、三文魚、八爪魚、油甘魚、灸燒左口魚邊、中吞拿魚腩、池魚、帆立貝,每款各三件,算得上鮮美🦪清酒煮蜆湯以清酒熬制味道鮮甜,蜆肉肉質肥美 🍱鰻魚飯鰻魚口感不錯,如果醬汁再多一點就會更好小TIPS :在OpenRice訂位,消費滿$150可享正價食品全單8折,另外要注意星期日休息哦~ 💲300 - 400@人 (+10% service charges)🏡佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖
🥃 漁正居酒屋 @uosei_

🦑魷魚一夜干

🐟燒白飯魚乾

🫒田樂豆腐

🍣店長刺身拼盤

🦪清酒煮蜆
湯以清酒熬制味道鮮甜,蜆肉肉質肥美

🍱鰻魚飯
鰻魚口感不錯,如果醬汁再多一點就會更好

🏡佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖

2022-07-17 26 瀏覽
呢排興食日本菜🇯🇵,所以食左唔少日本菜,但係唔知點解總係百食不厭,可能呢個同香港人鐘意成日去日本一樣😂😂漁正居酒屋位於佐敦地鐵站,1分鐘步程就可以去到,見到個餐牌都幾吸引😊,比較出名既有生蠔、牛舌、和牛同鰻魚飯,由於食唔曬既咁多既關係,小K最後都係選擇左鰻魚飯同牛舌😝鰻魚飯睇落幾正,食落去當然都有翻咁上下水準啦,中間部分有少量肥油😍,呢種香味係鰻魚入面最正既部分XD。牛舌方面有大概三塊,香味夠濃郁,如果可以在淋少少的話就完美😎。點知點完之後,見到隔離檯上左個和牛,賣相非常吸引,睇黎要到下次有機會先再試下和牛喇🙃。

我哋三個人,見到附近有日本居酒屋,主要係近,所以試吓吧,夜晚7:35入坐。內裏佈置不錯,,,Menu嚟到,其實唔多選擇,淨係見到酒類買一送一。最終叫咗個鍋,生蠔🦪,魚干前菜,天婦羅卷物。叫完,開始等,大概等咗30分鐘,第一碟魚干終於來到,真係呆咗,無論份量,擺盆,都沒有想像過要等30分鐘。然後再等15分鐘,終於有生蠔🦪。同埋一個Gas爐,同我想像中的完全唔一樣,$298.1鍋,係真係得個鍋,入邊只有菜,幾片豬肉,大家都等到發慌。最接受唔到係最後先至上壽司卷物,$118/六件,一般,仲要好細件,要50分鐘先完成到嘅壽司卷物,真係第一次品嚐到。。真的超誇張。好像去了一個平衡時空食東西,總括一下,等,等,等等等,全部嘢都等好耐,真係好中伏,又貴,不值,食物水平不夠,。
我哋三個人,見到附近有日本居酒屋,主要係近,
所以試吓吧,夜晚7:35入坐。

內裏佈置不錯,,,Menu嚟到,其實唔多選擇,
淨係見到酒類買一送一。

最終叫咗個鍋,生蠔🦪,魚干前菜,天婦羅卷物。

大家都等到發慌。

最接受唔到係最後先至上壽司卷物,
真的超誇張。

好像去了一個平衡時空食東西,
總括一下,
等,等,等等等,
全部嘢都等好耐,

真係好中伏,又貴,不值,食物水平不夠,。
豚肉鍋
天婦羅卷物
2022-07-15
2022-07-15 76 瀏覽
佐敦多美食,不過居酒屋就真係唔多覺眼,所以漁正啱啱開時已經想試。店面唔大,最特別係佢地有四組榻榻米座位,店內最入喺屋簷下面仲有壽司吧枱,滿滿日本風情。不過留意返,榻榻米座位因為有限,所以最好預早book。Menu選擇都幾多,小食、刺身、串燒、壽司、卷物、火鍋、一品料理都有,因為我地係經openrice訂枱,人頭清費滿$150,正價食品仲有全單八折。芥辣八爪魚($48) - 八爪魚份量對版,唔會蔥多八爪魚少,芥辣味突出但唔會太嗆鼻,幾開胃。炸墨魚咀($78) - 炸漿唔會太厚太硬,墨魚咀有咬口唔會太韌,食落唔會太油,椒鹽落得夠,鹹鹹香香幾惹味。燒芝士年糕($58) - 芝士年糕口感軟糯,加埋半融芝士,味道唔錯。特選花之魚生飯($168) - 漁正所有嘅米飯都係日本產,粒粒渾圓有彈性,上面放滿油甘魚同赤身,兩款魚生都幾大塊同厚切,上面仲有兩瓣海膽,鮮甜冇腥苦味,就咁撈埋豉油同wasabi食已經好味。

芥辣八爪魚

芥辣八爪魚