2016-08-04 162 瀏覽
呢間餐廳好得意, 日頭就供應沾麵,夜晚就供應拉麵,我本身都想試下沾麵,可惜係夜晚去,唯有另搵時間了...食拉麵淨係會食選豚骨湯底,今次俾我見到有左佢有燒海虾豚骨拉麵,即刻心花怒放,因為兩者都係我好鍾意食既,唔知兩者個配搭點呢。黎到,原來燒蝦係燒蝦乾,雖然份量都多,但心入面都係好失望,因為本身以為係鮮蝦, 可能因為落了蝦, 所以個湯底比起平時食既鮮D,而且呢個湯唔會話好濃味,好heavy, 個味道岩岩好, 岩我呢d食得比較清淡既人食.另外,只要Follow 佢既IG, 仲有另一半蛋送, 成日食拉麵得半隻糖心蛋食, 好唔開心,今次真係算汁到, 蛋黃有甜味, 算煮得唔錯~

2016-07-31
2016-07-26 3700 瀏覽
熟悉我的人都知道我很愛吃拉麵,由豚王開始,在香港有名的拉麵店我幾乎都吃過。雖然每間都有些不同,但我依然偏好重口味的豚王,那種既漿口又重骨膠原的感覺,就好像一台B52把重型炸彈掉到我的胃部一樣,那種感覺久久不能散去。荃灣的拉麵台風是另一間我很喜歡的拉麵店,除了細心的服務外,更重要的是他們沾麵的汁濃度很高,份量也很足!大熱的天氣在門口排了整整5分鐘!好了才5分鐘我還算是很幸運的。店內充滿著客人的評語,無論日文還是中文,句句都寫下對店家的愛!而且店家也有細心回覆,只要你回頭再吃就會見到了。對女生很體貽的髮箍,怕吃完之後忘了拆下來?不用擔心,它們都是免費的採用檸檬水是另一大特色,亦是我喜歡這家店的原因。正宗的拉麵店用的通常是冰水,但我卻不喜歡冰水跟混濁的湯底混合的感覺,胃部會很易出現不適。沙甸魚味豚骨拉麵(加蛋,叉燒)香港的魚介湯底很多都非常平庸,這碗的魚香味卻非常濃郁!尤其是沙甸魚這種比較濃味的魚類,作為魚介湯底更形濃郁。不過如果論厚度的話,還是跟豚王差一點。中間層層疊的是小魚乾,為豐富的湯底再點綴一下。至於拉麵底我點了普通,算是比較彈牙,適合香港人吃的類型,如果你想吃日本人版本,一定要叫硬

沙甸魚味豚骨拉麵(加蛋,叉燒)

中間層層疊的是小魚乾,為豐富的湯底再點綴一下。至於拉麵底我點了普通,算是比較彈牙,適合香港人吃的類型,如果你想吃日本人版本,一定要叫硬。而且份量也十分充足,大胃王如我不用加麵底已經吃到撐!

叉燒的厚度亦是另一種值得一讚的地方,一塊就有2個五元那麼厚,燒炙過的叉燒彈牙得來不肥膩,微微的焦香令人想一吃再吃!另外,才$25就有3大塊厚叉燒,那是在別家拉麵找不到的待遇。

溏心蛋是煮得比較熟的流派,流心部分較少。而且味道偏甜,跟咸香充足的湯底相反,所以兩者很配合。
題外話/補充資料: 店員的態度友善貼心,就在點菜紙只填了飲品,還在選擇拉麵時,店員已經奉上了解渴用的汽水,實在是不可多得的體貼。
2016-07-22 303 瀏覽
係旺角實在太方便我,lunch time又走去食沾麵。印象中,沾麵好食過拉麵,因為我鍾意濃湯底。今次都係要左個魚介原味,無加任何野,蛋都重係好好味,湯底ok,今次個肉比起上次係多左大件左,但好廋好乾,咬到最後一件,質感好似街邊魚翅既廋肉未整絲前咁乾,真心有些少難咬,其他全部都ok既。填左意見,不過我見佢放哂係個垃圾筒內 (可能只放order紙吧) 希望睇到意見,可以加多項選擇肥or廋既肉,唔係既,比幾大舊肉我都無用提議 : lunch time可以送飲品,或者用吸印仔儲次數换飲品,$8x只得麵一碗,飲凍水,真係有少少貴,間中食下係可以既,如果想經常食既我就唔會唸
係旺角實在太方便我,lunch time又走去食沾麵。

印象中,沾麵好食過拉麵,因為我鍾意濃湯底。

2016-07-22
2016-07-22 2435 瀏覽
成日旺角行街唔知食咩好,咁岩係花園街剪頭髮就搵左間拉麵店食,就係旺角街市附近,去到果時門口都有幾個等緊位,成個店都好有日本feel!成間感覺就係日本果d拉麵店囉其實本身想食沾麵,但原來日間先有沾麵,夜晚就得拉麵食!店內佈置勁多日文,全部都係吧坐位,就唔會有得面對面坐啦仲有得睇坐師傅整野食,佢地好似係日本人,好似係成個牆都貼滿客人ge留言,有日文又有中文,當中都好多好評呢度服務好好,見我地吊腳,比左腳踏我地踩,即刻坐得舒服曬免費有勁濃ge檸檬水,等你食麵時可以refresh一下味雷夜晚得呢張紙可以order,我揀左普通拉麵,睇睇個份量,正常係200g架,另外自己加多左個半熟蛋但原來本身個拉麵都有蛋架一行3人,大大碗拉麵,我唔客氣啦朋友係加左紫菜,好誇張,大大塊紫菜圍左半個碗叫多個蛋,一共係個半蛋,個蛋真係好好味,蛋黃完全半熟狀況,咬落好軟綿綿,同埋唔係就咁煮架,成個蛋似係放左醬汁,另外個麵係勁多份量,好似食極都食唔完咁,加上超濃味ge湯,好似係沾麵個湯咁呀,成口都有拉麵ge味,久久都未散,正!
成間感覺就係日本果d拉麵店囉
其實本身想食沾麵,但原來日間先有沾麵,夜晚就得拉麵食!
店內佈置勁多日文,全部都係吧坐位,就唔會有得面對面坐啦
仲有得睇坐師傅整野食,佢地好似係日本人,好似係
成個牆都貼滿客人ge留言,有日文又有中文,當中都好多好評
呢度服務好好,見我地吊腳,比左腳踏我地踩,即刻坐得舒服曬
免費有勁濃ge檸檬水,等你食麵時可以refresh一下味雷
但原來本身個拉麵都有蛋架
一行3人,大大碗拉麵,我唔客氣啦
朋友係加左紫菜,好誇張,大大塊紫菜圍左半個碗
2016-07-19 280 瀏覽
今次嚟到漁場台風搵食! 自從朋友仔介紹咗我去食荃灣台風拉麵後~就已經好少食其他拉麵店~今次忽然想食拉麵~但朋友仔又唔想去荃灣~所以去咗旺角分店~旺角分店係上午食沾麵~下午食拉麵~好想食沾麵啊店內好多日系海報~同埋顧客嘅留言~桌子高度雖然比荃灣店矮~但店員貼心地搬咗張櫈仔俾女孩子墊腳!而對於長頭髮嘅客人~仲有一盒彩色嘅橡根俾佢哋食麵時綁起頭髪~(用完可拿走)服務比母店細心!燒海蝦味豚骨拉麵 ($88)豚骨味濃~蓋過了蝦嘅味道~感覺同菜名不同~有失燒海蝦味之名麵不能選軟硬度~個人覺得偏軟~而且麵同湯唔夠熱~好怕食啲唔熱唔凍嘅拉麵⋯⋯好處係加入咗櫻花蝦~增添口感。鰹魚味豚骨拉麵+紫菜 ($83+10)因為係鰹魚base~所以湯底偏鹹~覺得濃到應該用於沾麵而非拉麵~叉燒厚度適中~但好瘦好乾~冇食日本叉燒嘅口感~糖心蛋同母店差不多~半熟之下蛋黃有流心狀態~而且亦有蛋香及甜味~正!紫菜加$10後鋪滿3分之2碗!抵食~有紫菜味~浸咗一陣都冇縮埋一舊~不錯!整體上覺得湯太濃~拉麵來説有點鹹~睇咗一下食評俾的大部分係食沾麵~猜想此店應該係沾麵比較成功!拉麵的話還是去荃灣店吃吧~
今次嚟到漁場台風搵食!
今次忽然想食拉麵~但朋友仔又唔想去荃灣~所以去咗旺角分店~
旺角分店係上午食沾麵~下午食拉麵~
好想食沾麵啊
店內好多日系海報~同埋顧客嘅留言~
服務比母店細心!
燒海蝦味豚骨拉麵 ($88)
豚骨味濃~蓋過了蝦嘅味道~
感覺同菜名不同~有失燒海蝦味之名
麵不能選軟硬度~個人覺得偏軟~
而且麵同湯唔夠熱~好怕食啲唔熱唔凍嘅拉麵⋯⋯
好處係加入咗櫻花蝦~增添口感。
鰹魚味豚骨拉麵+紫菜 ($83+10)
叉燒厚度適中~但好瘦好乾~冇食日本叉燒嘅口感~
整體上覺得湯太濃~拉麵來説有點鹹~
睇咗一下食評俾
的大部分係食沾麵~
猜想此店應該係沾麵比較成功!
拉麵的話還是去荃灣店吃吧~
2016-03-02
2016-07-18 196 瀏覽
突然拉面癮起,但係又唔想食平時食開果幾間,行過見到有間門口好特別,就咁入去試下由於我女朋友長頭髮,一坐低,餐牌都未睇,就有個侍應拎左籃髮圈比我女朋友綁頭髮,夠哂貼心原來呢到日,夜都唔同,今次我夜晚黎,搵次試下朝早黎點完餐,周圍望下,會發現好多公仔模型相信呢到個老闆一定好鐘意模型我點左個“魚介豚骨拉面”,一黎飲啖湯嘩!!好濃郁既湯底,有好重既魚味,應該加左少少味噌,而拉面既份量比一般拉面店多而我女友就嗌左個“燒海蝦味豚骨拉面”一上枱,一陣海蝦味已經飄夠黎基本上個底係一樣,但係加左啲燒櫻花蝦,成個湯就更加重海鮮既濃郁每塊叉燒,都要用匙盛住,因為已經煮得好軟綿綿,一夾就有機會散開,但係食落仲有咬口黎呢到食,真係要衡量下自己既食量,因為我地只係嗌左普通既200g,但係已經到最後都食唔哂佢仲有個300g加面底自問都食量唔差既,可以黎試下小弟自問無咁既食量
原來呢到日,夜都唔同,今次我夜晚黎,搵次試下朝早黎
點完餐,周圍望下,會發現好多公仔模型
相信呢到個老闆一定好鐘意模型
我點左個“魚介豚骨拉面”,一黎飲啖湯

而我女友就嗌左個“燒海蝦味豚骨拉面”

一上枱,一陣海蝦味已經飄夠黎

佢仲有個300g加面底

自問都食量唔差既,可以黎試下
小弟自問無咁既食量

宵夜
2016-07-03 267 瀏覽
好好好奈都未食過拉面, 係時間要食下啦, 之前係荃灣食過幾好食今次試下去旺角先拉面水準拍得荃灣果間, 拉麵吸晒湯幾精華, 紫菜就要趁早食, 否則爽脆變變淋, 拉麵質地吾錯, 食到SU SU聲!!
今次試下去旺角先
拉麵質地吾錯, 食到SU SU聲!!
午餐
沾麵整體係好味 試左最基本原味 唔算好咸 普通份量已好大份 男仕就應該足夠 沾麵我選擇涼麵 麵質比較粗身 係我最愛 跟麵紫菜真係太細片 有d失色 唯有另加$10 紫菜 午市時段都要排隊等位 但安排入座真係需要改善 門口排長龍 另有新客推門入就比位人 要門外客人反影先叫人排隊 人未齊唔可以入座可以理解 但唔望下出面排隊既人龍就比位其他人就真係要好好改善

2016-06-24
20 分鐘 (堂食)
2016-06-20 380 瀏覽
男友愛吃拉面, 但去完東京之後更加愛上了吃沾面.回來香港不停地叫我找沾面店. 但沾面在香港感覺還是不很流行呢.最後在OPRICE找到這家在旺角的漁場台風, 而且還很多好評, 急不及待晚上就去.誰知原來這間店是上午賣沾面 晚上賣拉面. 我們只好硬著頭皮吃拉面.入到店面很有日本店鋪的氣氛. 都貼滿了日本POSTER. 亦明顯看出老板是個日本人.另外每個位置都有一壺檸檬水可以自酌 , 腳下又放了一個盤給你放東西或作腳踏. 還有髮圈給女性束起頭髮等等, 這些都是很貼心的服務.說回拉面, 款式選擇不多. 但本來日本拉面都是這樣子呀.我點了一個魚介豚骨湯底, 男友是濃蝦湯底.面份量十足, 面質也彈牙, 有半隻溏心蛋, 一塊厚叉但個人覺得比較硬.湯底十分日式風味, 但建議大家都點濃味因為我點普通就覺得有點淡了.男友的濃蝦湯底味道剛好, 就是吃到最後有點點咸. 但他十分滿意, 還說下次一定要來吃沾面.
男友愛吃拉面, 但去完東京之後更加愛上了吃沾面.

說回拉面, 款式選擇不多. 但本來日本拉面都是這樣子呀.

我點了一個魚介豚骨湯底, 男友是濃蝦湯底.

2016-06-14 389 瀏覽
本來想評為難食,但正評如潮,我都係慕名而來,ㄧ次經驗希望係失準啫芝麻魚介沾麵湯汁上枱只係暖,芝麻味欠奉,湯頭太淡,唔掛麵,完全好失望,2粒熱石都幫唔手,可能係加左芝麻破壞晒湯汁。有支沙甸魚醋就新奇
芝麻魚介沾麵
有支沙甸魚醋就新奇
2016-06-13
2016-06-11 950 瀏覽
香港可以食沾麵既地方唔多難得係旺角小街中 會有日本沾麵拉麵好處 即是係自己一個去食 都唔會感覺奇怪叫左個魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵沾麵可以間冷或暖 傳統應該間凍沾麵不過怕凍沾麵會太硬 最後都係間左食暖沾麵望落去已知魚介豚骨蕃茄海蝦湯底好濃 有好多櫻花蝦放左係湯上沾麵質真係好有口感 再沾上濃濃湯底食落口充滿蕃茄味同櫻花蝦係台風食過蕃茄湯底 先真正知道咩叫蕃茄濃湯一碗拉麵最重要既就係湯底 師傅完全做出超水準而湯底內更有叉燒 叉燒肉質軟軟 但不鬆散每一啖肉都充滿濃濃湯底 真係要去食過先知到係香港會有咁好味既拉麵
香港可以食沾麵既地方唔多

係台風食過蕃茄湯底 先真正知道咩叫蕃茄濃湯
一碗拉麵最重要既就係湯底 師傅完全做出超水準

而湯底內更有叉燒 叉燒肉質軟軟 但不鬆散
2016-06-04
20 分鐘 (堂食)
2016-06-10 5973 瀏覽
睇咗蘋果介紹,得知呢間拉麵店幾特別,日頭賣沾麵,夜晚就賣拉麵,少見地用魚介豚骨湯底熬成湯,好奇心驅使下,今日嚟咗一試。鮮紅色的門面,很有日本風的裝潢,霸氣的台風,從遠處已經吸引到我的目光,來到的時候看見長長的人龍,幸好排隊時有位可以坐,最終排了半個多小時先入到去。簡單易明的點餐紙,只有三款沾麵可選,另外可以選擇麵的份量,要不要蔥,醬汁的多少,以及凍或熟的麵,排着隊的我們已預先想好吃什麼。終於明白為何要排隊,入面一行行嘅座位,總共只可以坐24人,實在不能招待太多客人。店內有免費橡筋,讓女生可以扎頭髮吃麵而不會弄污頭髮,非常貼心。牆身貼滿日本動漫海報以及客人的食評,餐牌還會教第一次吃沾麵的人如何吃。而我喜歡沾麵的原因,是因為麵跟湯分開,所以麵條能保持嚼勁,能避免一般拉麵因為浸湯過久,吃到最後麵會變軟的問題。魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵 $88湯底熱騰騰呈暗紅色,面頭灑滿櫻花蝦,麵內有叉燒、半熟蛋、蔥絲、筍條及紫菜。原來唔要筍可以要多d紫菜,啱哂唔食筍既我。湯底都幾濃郁,原來魚介粉以沙甸乾、鰹魚乾、秋刀魚乾及鯖魚乾等多種材料打磨而成,魚味濃郁卻無腥味,豬骨仲有魚介香味,不過蕃茄味就唔太覺,櫻花蝦份量
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵 $88
湯底都幾濃郁,原來魚介粉以沙甸乾、鰹魚乾、秋刀魚乾及鯖魚乾等多種材料打磨而成,魚味濃郁卻無腥味,豬骨仲有魚介香味,不過蕃茄味就唔太覺,櫻花蝦份量頗多,令湯底帶有咸香。
正宗的沾麵應該選擇凍麵+熱湯,但我選擇了熟麵,因為不想令湯太快降溫,麵質好彈牙,而且掛湯力不錯,麵份量超級多,女仔既話要少量(180g)就可以了,因為我揀咗250g,最後朋友幫我包底。半熟蛋有蛋香而且甜甜的。
增量叉燒
共有3片,叉燒都幾大塊,看過介紹原來選用了脂肪較少的巴西脢頭豬肉,增量叉燒與沾麵內的叉燒切法不同,沾麵內的叉燒厚切成豚角,肉粒更容易掛上湯汁,感覺較Juicy,而增量叉燒因為脂肪較少,感覺有點乾身,不過入口有煎香的感覺。
當沾麵食到一半,如果湯底變涼了,客人可以要求店員放入熱石,令湯的溫度再次回升。
食完又飽又滿足。
40 分鐘 (堂食)
2016-06-10 3362 瀏覽
2016年仲未試過打風,但似乎一股台風已經靜悄悄打到香港。其實拉麵風早已植根香港,但近年仍不斷有新開既拉麵店。早前由朋友口中得知旺角一間拉麵店既存在,決定去試下。今次呢場台風取名為"漁場台風"!早早十二點幾去到,已經見到有人龍,等左超過三十分鐘先入到台風既中心位置,可見呢場台風既威力驚人。等候期間,店員先比將拉麵紙我地揀野食。入到餐廳,其實感覺同台風風眼都差唔多,台風既中心都係好平靜。呢度感覺好傳統日本拉麵店,好溫馨舒服既感覺,四周又貼滿poster。剛才揀選食物既拉麵紙,原來可以揀走筍去換其他餸,對於食客嚟講實在貼心,因為好似我呢d唔食筍既人,唔會因此少左一個餸。魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 $85呢度有一個地方同其他拉麵店唔同,佢既沾麵麵底可以揀凍或熟麵,一般拉麵店好少有呢個選擇,而鋪頭亦有建議沾麵配凍麵。不過,一向唔睇又唔跟指示既我當然揀對家熟麵。揀左多麵同埋加紫菜,上枱既時候大大碗拉麵同埋一碗濃郁既黑芝麻湯。先睇睇個湯,非常濃郁,但絕對唔係得個咸字。上面既芝麻為湯提供左緩衝,外加左一份香味,而叉燒亦已經沉睡於湯中,與湯融合。呢個時間,我已經忍唔住,要先嚐一口湯......將拉麵同蛋放
2016年仲未試過打風,但似乎一股台風已經靜悄悄打到香港。

今次呢場台風取名為"漁場台風"!

魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 $85
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
將拉麵同蛋放入湯中撈勻,讓兩者能夠充份吸收湯既精華。夾起拉麵,見到佢略粗身,咬落去少許硬身,卻又有彈牙既感覺。

拉麵店仲有一個賣點,就係熱石加熱。可惜既係,當我既湯還未冷卻,已經比我清晒。

食完麵離開拉麵店,人龍依舊。所以,我估計今次呢場台風有排打。
2016-06-09
40 分鐘 (堂食)
2016-06-10 2577 瀏覽
日本最受歡迎一定是拉麵,當一個人的時候又想食野是我心目中三甲之選。香港近幾年出現了拉麵熱潮,從「豚王」開始日式拉麵店不斷開業。而且愈來愈多拉麵店加入沾麵,香港人喜歡重口味掛,愈濃味愈喜歡。平時大家食拉麵都會想去中環、銅鑼灣、尖沙咀等,但今日途徑旺角區一條毫不起眼的小巷,發現有一間日本風的拉麵大排長龍。人龍快排到轉角位置,真的那麼誇張呢?在排隊期間,發現奇怪事。一般拉麵店不會有時段之分,但此店日頭是沾麵;夜晚是拉麵。幸好是沾麵時段到來,因我對拉麵已經沒什麼興趣。反而沾麵的店舖並不多,更加想比較一下那間店才是最好。排隊需時大約三十分鐘,等候旁邊更放有一大張長椅子給客人等待。等待期間,店員遞上點單紙拉麵的種類只有三款:魚介豚骨沾麵、魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵、魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵。麵質有三種分量亦有冷熱之分。另外更有另加配菜及飲品,最底層有客人意見代表可以寫上對食物的要求。當步入小店裝潢以淺藍及粉紅色為主,七彩繽紛並帶有傳統日本風,牆身貼有很多日本動畫或是日本隊伍的海報。另外更有很多對台風的留言區,佈滿整個店鋪已成為此店特色。此店的餐牌已列明希望拉麵及沾麵令客人感受海產的滋味。旁邊放有一個大茶壼
旁邊放有一個大茶壼寫上檸檬水,可以供客人清清口控去迎接沾麵或拉麵的來臨。
茶壼寫上檸檬水
沾麵未到之前細看餐牌沾麵的食用方法,原來正宗的凍麵幸好醒目地點了。
如果沾麵的湯底不夠熱的話,可以請店員為你加入熱石。熱石是225度的熔岩石所製成可以保湯溫,不知道一回兒會否用得著呢?
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵$88
運動前通常我都會輕食,今次也不例外。小妺選了180g小麵,有蔥及多醬汁另添加紫菜。首先白色的大碗盛載麵條,旁邊有小片檸檬並有滿滿的紫菜是我大愛之物。
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
沾麵是沾汁與麵條分開,沾汁的顏色呈紅色中間滿佈沙律菜葉之外還有櫻花蝦。正個沾汁用料十足,賣相相當吸引。
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
將檸檬灑落麵條再撈在沾麵上,麵質恰到好處,豬骨中帶有魚介香味。不過蕃茄味道不太出眾,稍微有點失色。
沾汁內更有荀絲及叉燒,叉燒肉質腍軟而荀絲爽口與沾汁大為匹配。叉燒更切成方型,方便客人食用。
最後更有我最愛的烏龍茶作結,大滿足。另外誠讚小店的用心,女仕們長長頭髮吃麵有時候不太方便;店主更有七彩繽紛的髮圈,分外細心。
題外話/補充資料: 營業時間星期一至日,日間是沾麵:1200-1530;夜間是拉麵:1730-2230
2016-06-09
30 分鐘 (堂食)
2016-06-07 474 瀏覽
跟友人打波後拉麵癮發作, 很想吃沾麵, 一search才發現附近就有拉都台風的分店, 立刻拉友人去吃!可能時間尚早, 不用等位便可入內滿心歡喜以前可以食到沾麵, 結果坐下才發現有分日間跟晚間, 晚間只賣拉麵, 要日間才有沾麵吃, 跟荃灣店不一樣 這樣的編排真的好有日本風味拉麵有4個湯底可選擇, 我們3人都選了不同的湯底。我就選了鰹魚味豚骨拉麵和增量叉燒一起吃。外觀一流, 看見已食慾大增!初時以為跟普遍豚骨拉麵的分別只是上面多了鰹魚片, 到朋友的麵也上枱時一看, 3碗的湯底顏色都有明顯的不同。3碗面左起是沙旬魚味豚骨拉麵, 原味豚骨拉麵, 最右是鰹魚味豚骨拉麵。沙旬魚味豚骨拉麵味道最淡, 但魚味最重, 可能會覺得有腥味。原味豚骨拉麵中度咸味, 而鰹魚味豚骨拉麵就是最濃, 會較咸。叉燒偏瘦, 不知是否為配合女士食用, $25的增量叉燒俟有3大塊了! 其實不增量也夠吃, 另現場FOLLOW這店的instagram更送半隻蛋, 好大方!麵是用了粗面, 會比較UN和有咬口。個人是喜歡這種多於一蘭的幼麵。可能因我吃過荃灣店的沾麵, 覺得沾麵比較好吃,拉麵總覺得有種門面很足但欠內容的感覺, 但整體還

可能時間尚早, 不用等位便可入內
 這樣的編排真的好有日本風味

可能因我吃過荃灣店的沾麵, 覺得沾麵比較好吃,拉麵總覺得有種門面很足但欠內容的感覺, 但整體還是好吃的, 下次要試一下沾麵!
2016-06-05