2017-11-18 584 瀏覽
上次試完呢度嘅小菜,十分回味,今次要試佢嘅麻辣火鍋。由於我不能吃太辣,所以叫了鴛鴦鍋,麻辣併蕃茄薯仔湯同上次一樣,下層冇乜冷氣!??!聽到好似話大機壞咗?!食辣嘢冇冷氣客人會唔會煎熬咗啲呢。星期六7點幾,冇坐滿,食物上得都快,麻辣呢邊滾得好快,另一邊係好耐都冇起色。麻辣湯唔算好麻,對於我嚟講都幾辣,但唔會太誇張食唔到食物本身嘅味道。先試呢個手切牛,細碟都好多,肉味濃,又唔會太油膩醉雞令人有點失望,因為上檯時成碗有花雕酒浸住好香酒味,但雞件食落完全冇酒味,我哋已經將雞件同花雕酒喺清湯嗰邊如果用%嚟形容,得3%酒味鮮肉抄手,由於佢整得啲肉超薄,皮相對多,放在麻辣湯內十分入味同掛湯毛肚,滾得耐同滾一陣都係咁靭不得不提呢個檸檬茶,超大杯!茶濃檸檬多!估唔到喺呢度飲到高質凍檸茶!另一半仲誇張地講淨賣凍檸茶都撈得起,想日日捧場最後係叫左兩杯檸茶兩枝青島醬料係可以自己混,款式多,有花椒、麻子、辣椒粉等等

先試呢個手切牛,細碟都好多,肉味濃,又唔會太油膩

如果用%嚟形容,得3%酒味

毛肚,滾得耐同滾一陣都係咁靭

最後係叫左兩杯檸茶兩枝青島

醬料係可以自己混,款式多,有花椒、麻子、辣椒粉等等
2017-11-18
  • 手切肥牛
2017-11-06 356 瀏覽
講咗一千次要試呢間川菜,終於嚟咗食晏,有人仲要病都陪我食😊。星期日午市第一層都唔多人,同埋唔夠冷氣,放咗一兩部風扇,都驚會食食下好熱,好彩啲嘢對於唔可以食太辣嘅我嚟講味道剛好!辣味唔會蓋過其他香料。首先上呢個辣子雞,一上檯就聞到好香,望落雞件唔會斬得太碎,咬落仲非常香口,真係即刻要摧下佢快啲上兩碗白飯呀唔該。飯都未上就再上埋呢碗水煮牛,份量好足,牛肉多同好入味,仲有青瓜煙煙靭靭薯粉由於食辣嘢冷氣唔夠就自然想飲凍嘢,以為呢間中菜都係得可樂啤酒之類,我咪叫可樂lor, 病咗嘅佢就叫檸茶,我暗笑呢度分分鐘俾罐雀檸你啦點知!佢杯檸茶係成個德國啤酒杯咁大杯新鮮檸茶(講咁耐但冇影相)隔離飯香嘅我飲咗幾次都夠分喎!我下次會為咗杯檸茶再嚟試埋個麻辣火鍋

2017-10-29
  • 水煮牛
2017-07-21 1134 瀏覽
家人外遊沒飯開的同事再次相約吃辣,既與小人同好此道,於是我們到了老字號滿江紅吃川菜。酸菜桂魚鍋雖然菜名沒有提及辣字,卻也是辣的。未知底蘊的同事一口喝下,即時瞪大了眼,醒腦醒神!魚肉極之滑溜,酸菜很有口感,好食到一個點!喝完酸咪咪的辣湯之後,我們進擊辣子田雞。這個辣度比湯更甚,辣得夠狠,卻又越辣越過癮!田雞件剛剛炸起,熱力十足,以大量乾椒來炒,對於無辣不歡的小人來說,簡直大愛;同事則食到面紅耳赤,但又邊抹汗邊要食!😅雖然被辣親,同事竟是上了癮般,說一定再來!

酸菜桂魚鍋
霸王辣子田雞
雖然被辣親,同事竟是上了癮般,說一定再來!
酸菜桂魚鍋
霸王辣子田雞
2017-05-29 1169 瀏覽
我同一個國內既朋友去佢都話好食同似國內既味道。正唔正宗我就唔知,但係我就覺得夠辣好好食!! 終於有一間 d辣野係有辣味,香港 d四川野成日都唔辣,好失望。一坐低就有小食,係膠原充足既豬片??小辣,幾好食。蟹粉豆腐,好食,有鹹蛋香,送飯一流但有蟹柳好似畫蛇添足。宮保蝦仁,甜中帶辣。好正 !! 蝦身爽。水煮魚 - 無宮保蝦仁咁辣,但係都可以。D魚厚肉又滑,而家諗起都想食。佢個窩入面仲有豬紅同一 d好單牙既麵,所以 2 個人淨係食個水煮魚加個小菜都飽晒。後記: 我著咗短褲坐卡位,走既時後隻腳惦到張枱既地方都好癢,過敏。感覺d枱櫈有 d笠(sticky).
我同一個國內既朋友去佢都話好食同似國內既味道。

一坐低就有小食,係膠原充足既豬片??小辣,幾好食。

蟹粉豆腐,好食,有鹹蛋香,送飯一流但有蟹柳好似畫蛇添足。

宮保蝦仁

宮保蝦仁,甜中帶辣。好正 !! 蝦身爽。

水煮魚

城中著名川菜館,無人不曉這間滿江紅!我也是這裹的常客!無他的,推介有3大優點:1) 川菜水準穩打穩陣,好少失手,雖然唔係款款都好食,但絕對比其他地方川菜水平有所保證!吃得過癮,環境也裝修具中國式味道。2) 款式大眾化亦多元化選擇,有小炒,川菜,川鍋,涼菜,火鍋等,老牌一點,沒有FUSHION創意菜式,但勝在想吃的川菜菜惑基本都有,水煮魚是推介, 花椒紅油香勝其他川菜店!是招牌之一!中午亦有套餐吸引OL,星期六日也繼續供應!一人黎食也啱!3) 地點實在無可挑剔,尖沙咀正中心位置,無論港島,新界,九龍朋友都照顧周到,港鐵幾條線匯聚,太適合約大班朋友仔一齊挑戰味蕾!水煮桂花!!!(一例牌,再ENCORE一盆大的份量)水煮桂花 (共吃了2盤,一例牌一大份)今次4個人一齊食川菜止辣癮,這裹的水煮桂花好味!就大家口味,沒有加辣,對身邊朋友仔辣度照顧得恰到好處,別看紅油一大盆好似好辣,實際如你叫小辣,絕對入得口,不會吃到身水身汗,面脣紅腫!佢既花椒香,其他地方不輕易找到,上桌時會滋滋聲(如當日能保持高水準的話!)那㮔花椒紅油香,不嗆鼻,充滿麻辣香氣,味入口已流哂口水。辣香層次分明,來 自不同的新鮮及

水煮桂花!!!(一例牌,再ENCORE一盆大的份量)

水煮桂花 (共吃了2盤,一例牌一大份)

今次4個人一齊食川菜止辣癮,這裹的水煮桂花好味!就大家口味,沒有加辣,對身邊朋友仔辣度照顧得恰到好處,別看紅油一大盆好似好辣,實際如你叫小辣,絕對入得口,不會吃到身水身汗,面脣紅腫!佢既花椒香,其他地方不輕易找到,上桌時會滋滋聲(如當日能保持高水準的話!)那㮔花椒紅油香,不嗆鼻,充滿麻辣香氣,味入口已流哂口水。辣香層次分明,來 自不同的新鮮及乾辣椒,桂魚十分滑溜,又少骨,啖啖肉滑進喉嚨,太誘人了!亦有有苕粉做底,吸引精華同吃,爽YY!一吃再吃地叫了2盆,大。滿,足。

駌鴦椒蒸大魚頭
 既然魚好吃,當然不能錯過,刴椒大魚頭好辣者必點!!!!這本來係湖南名菜,湘菜中代表。其實它比水煮魚更辣,可能是辣椒刴碎了,辣味完完全全入侵整個魚頭魚汁,鹹鮮香氣,伴隨著魚雲的魚脂香,刴椒不會太碎,保持了辣椒口感,亦加入蒜瓣,啖啖美味,每條骨也細細吃過才捨得放手。不要小看綠色的椒,辣味絕不遜色,與紅椒味道也不同,帶點酸辣味, 但2隻都好好味好夾。魚頭新鮮足料, 魚雲位滑滑溜溜, 唔會腥。

口水雞
這裹的口水雞也做得不錯,紅油汁與水煮魚的絕不相同,獨愛它灑上大量芝蔴,葱花,花生,撈著紅油蒜香特調的口水雞汁配黃油雞,佐酒一流! 雞皮爽脆, 雞肉就中規中舉。

干煸四季豆
友人去邊一間川菜館必點菜式,本人愛這間舖的出品不會太鹹太濃,四季豆依然保存著翠綠色,配上內末同炒,火候足,炒得香口,四季豆十分脆爽。

熗炒椰菜
好味的椰菜與少許辣椒花椒同炒,絕對提升了椰菜的香甜味美!炒得椰菜充滿四川麻香風味,菜亦保持爽脆感。

小食涼拌木耳

越來越多人看吃木耳,可能因為無卡路里,又對健康有幫助,木耳能吸引辣汁精華,咬下去辣汁四淺,爽滑質感令人無法抗拒。

飲品叫了檸檬樹,是冰沙飲品,止渴解辣大大辣,抵飲!
涼拌木耳
檸檬樹
水煮桂花
干煸西季豆
鴛鴦椒蒸大魚豇
熗炒椰菜
水煮桂花
  • 駌鴦椒蒸大魚頭,
2017-03-25 1473 瀏覽
sister told me to an upstairs Sichan restaurant Not expensive She said 52$ set Hau Shui chicken Famous chicken spicy 🌶 With either a soy bean hot drink Or vegetables 🥒 soup A great soup full of red green carrots 🥕 Delicious another lunch rice set (customers 'simple lunch 🍚 Hok Fan :named )Wui War meat Lots of cabbage and dry red pepper All friends appreciate the dishes some want simple taste Wun tun soup Dan dan noodles 🍝 PsAll set lunch No service charge Other a la carte 10%
sister told me to an upstairs

2017-03-24
Set  lunch  vegetables  soup
  • Set  lunches  of  chicken
2017-02-20 1488 瀏覽
成日係尖沙咀行街都會行過呢間滿江紅,唔會特別點去睇有乜食。朋友慶祝生日,又想食水煮田雞,就搵左呢間。我地7個人,俾個左僻僻地嘅位,係幾好嘅,好似有個自己小小空間。我地揀左打邊爐,選左鴛鴦鍋,一邊係麻辣,一邊係蕃茄薯仔湯。麻辣好快就滾,但另一邊完全無起息。。。點轉都係無反應。。 唯有食住另一邊辣先。。。我唔係好食辣,但我唔覺得特別辣,可能豆腐個啲會吸辣啲。朋友指明要食水煮田雞,佢嘅配料係幾足幾入味。不過邊爐嘅料就好普通,無乜特別,亦唔特別好味。服務其hea同事旦,唔知係咪四川黎,係經理真係好啲,我地有問題都會解決下🤔記得check單,咁就食左240元。。。

記得check單,咁就食左240元。。。
2017-02-19 987 瀏覽
🌶🐟🍜有人話女人開唔開心都鍾意食甜品,但我小粉姐就話唔開心嗰陣食辣野其實仲過癮😏人哋話好似香港咁潮濕嘅氣候其實食多啲辣野係有助健康添😝今日又黎滿江紅食咗佢嘅"招牌水煮桂花魚"😋之前其實有食過佢"水煮生魚片"但真係差好遠😂佢嘅水煮系列向來都好出色,唔似有啲川菜鋪頭淨係得辣無麻嘅感覺,今次桂花魚肉又香又滑,啖啖肉冇乜魚骨👍🏻而魚肉亦吸收左好重麻辣香非常好食😍💕我係可以一個人食一大碟🤣🤣🤣 "水煮牛肉"強烈推介!牛肉又香又嫩滑,但唯一係份量太少,每人幾片已經食曬。。"口水雞"雖然唔夠辣,但醬汁經特別調配非常入味😋唯獨係雞皮太肥,如果痩返少少就perfect
  • 囗水雞
2017-02-16 780 瀏覽
We always been here for lunch and the food quality was getting lower and lower. There were not many hk customer now and only remain some mainland tourist customers. We ondered Sichuan chicken lunch set. It served with a turnip as starter.Turnip was fresh. Soup was Guangzhou style. The taste was not too strong, lucky it was not too oily.Main dish was the Sichuan chicken. The texture was always good, they didn't use chicken breast at all. It was not too spicy compare with its outlook. I did

Turnip was fresh.
Main dish was the Sichuan chicken. The texture was always good, they didn't use chicken breast at all. It was not too spicy compare with its outlook. I did not like they reduced the strong taste and smell of this dish recently.
2017-02-05
2017-02-06 961 瀏覽
喺尖沙咀剪完頭髮約媽媽岀街食飯我地兩母女都係無辣不歡所以去試滿江紅,之前喺大陸食過幾次,但未試過試香港嗰間一人叫左個客飯我嗰份係蒜泥白肉飯份量唔算好多,有6塊肉左右不過勝在蒜味好濃,送飯一流下面有好多辣油青瓜,醃得好入味媽咪叫既係口水雞飯,雞都幾多肉唔係俾D多骨既我地同樣下面都有好多醃青瓜擺底口水雞既辣汁惹味過蒜泥白肉所以我覺得口水雞正D口水雞飯會配多碗上湯蘿蔔好入味,好稔,完全冇根食完飯阿媽難得話意猶未盡想食d香口野佢最鐘意既川菜係辣子田雞,就叫呢個俾佢試一等就等左半個鐘,耐到以為漏單不過等咁耐都抵!因為田雞同腰果係啱啱好炸起,仲十分十分熱個辣度辣過正話個口水雞阿媽食幾舊就頂唔順,我都食到變孖潤腸2個客飯都價廉物美不過waiter服務真係差,叫極冇人應態度仲hea下hea下
喺尖沙咀剪完頭髮約媽媽岀街食飯
我地兩母女都係無辣不歡
所以去試滿江紅,之前喺大陸食過幾次,但未試過試香港嗰間
一人叫左個客飯
蒜泥白肉客飯
我嗰份係蒜泥白肉飯
份量唔算好多,有6塊肉左右
不過勝在蒜味好濃,送飯一流
下面有好多辣油青瓜,醃得好入味
口水雞客飯
媽咪叫既係口水雞飯,雞都幾多肉
唔係俾D多骨既我地
同樣下面都有好多醃青瓜擺底
口水雞既辣汁惹味過蒜泥白肉
所以我覺得口水雞正D
口水雞飯會配多碗上湯蘿蔔
好入味,好稔,完全冇根
辣子田雞
食完飯阿媽難得話意猶未盡想食d香口野
佢最鐘意既川菜係辣子田雞,就叫呢個俾佢試
一等就等左半個鐘,耐到以為漏單
不過等咁耐都抵!因為田雞同腰果係啱啱好炸起,仲十分十分熱
個辣度辣過正話個口水雞
阿媽食幾舊就頂唔順,我都食到變孖潤腸
2個客飯都價廉物美
不過waiter服務真係差,叫極冇人應
態度仲hea下hea下
蒜泥白肉客飯
辣子田雞
2017-01-25 756 瀏覽
今天有點趕時間,一個人路過看見滿江紅,其實早就想試,看見有價錢實惠的午市套餐,於是立即上樓。週末的中午沒有很多人,即時可以入座,點了一份口水雞午餐($47)。環觀四周環境,老實說,裝修和桌椅都有點老舊和有點油漬。先來的是豆漿和清湯蘿蔔,不要小看它們,雖是平價食材,豆漿有應有的豆味和甜度亦適中,蘿蔔燜得又稔又入味,清湯有白蘿蔔獨有的鮮甜味道,兩小配角在整個午餐上發揮著平衡的角色,稍後再解釋。口水雞和大大碟白飯也來了,雞一入口可真是不得了!雞肉甜、爽、嫩,一陣重重的酸、麻、辣,芫茜香和脆卜卜的花生粒同時在口腔內縈繞,感動味蕾!這就是口水雞應有的妙絕味道!當多吃兩件時,可能會有點點過辣,這時,清甜的豆漿和蘿蔔會發揮到解辣的功能,整個午餐的配搭實在是perfect match!今天的午餐,食物方面我不得不給滿分!當陶醉在令人味覺充滿快感的口水雞,環境?服務?已得懶去在乎了!

環觀四周環境,老實說,裝修和桌椅都有點老舊和有點油漬。
先來的是豆漿清湯蘿蔔,不要小看它們,雖是平價食材,豆漿有應有的豆味和甜度亦適中,蘿蔔燜得又稔又入味,清湯有白蘿蔔獨有的鮮甜味道,兩小配角在整個午餐上發揮著平衡的角色,稍後再解釋。
2016-12-10
2016-12-12 1153 瀏覽
呢間餐廳係尖沙咀好多年,可以點小菜或者打邊爐。入到去好多木材既佈置,充滿中式古風茶樓既感覺。茶介8蚊一位,兩個人食埋單$334,價錢尚可接受。有碟前菜無影到相,麻辣豬耳$8一碟。蛋黃南瓜青檸樹杯野飲酸酸甜甜 好好味 而且都幾大杯鍾意食酸的人要order水煮鮮魚片叫左小辣,味道岩岩好,麻得來夠味,平時吃水煮魚多數會比夠油膩,呢個又不會太油膩。
蛋黃南瓜
青檸樹
水煮鮮魚片
2016-12-05 3987 瀏覽
見您咁有誠意搵左我幾次食飯,怕左您喇,比多次機會您食多次飯啦,但何解每次都係我請客呢?保持良好記錄,貫徹始終,100% 每次都遲到,戰績輝煌!有依份執著與堅持都值得讚既,用係其他地方就更好啦。死性不改,一早買硬您遲到,又再次比我買中,六合彩又唔見中,果然遲足 30 分鐘,白白浪費我既寶貴青春 ﹗遲到、放飛機好似老鳳咁,當無件事,您係勁既 ﹗我都費事動氣,食飽就閃。萬眾期待,朋友仔終到步,約 7 點半,八點正坐低,仲好意思講好肚餓催催貢 ﹗真係當遲到無件事,係威喎。麻辣青瓜豬耳,免費前菜小食。油味強烈,墊底幾舊青瓜好少少,散發微弱辣味及咸味。豬耳同樣十分淡口,質感夠膠彈嚥韌。正宗四川麻辣湯鍋,洗臉盆大大大個,有無需要大到如此地步呢?海底撈針會好痛苦喎。無得揀辣度?麻辣湯一般,微辣不麻不香又單調。我老友係四川、上海帶返黎既麻辣湯包好味百倍有多,似乎小菜比較好食。大大個鍋終於滾開,等到頸都長,起動 ﹗手切特級肥牛肉細,無新鮮手切牛頸脊,肥牛都照食啦。薄薄肥牛拖兩拖上得,嬌嫩粉紅色滑溜溜,清淺牛味都不錯。其實太薄會影響口感呢,您做真係越薄越正 0.03mm 最好咩 ﹗大慨 3-4mm 最有咬口

手切特級肥牛肉細,無新鮮手切牛頸脊,肥牛都照食啦。薄薄肥牛拖兩拖上得,嬌嫩粉紅色滑溜溜,清淺牛味都不錯。其實太薄會影響口感呢,您做真係越薄越正 0.03mm 最好咩 ﹗大慨 3-4mm 最有咬口又最多肉汁。依碟所謂手切肥牛外觀、質感、紋理、厚薄、光滑程度都唔似手切喎,非常可疑。

美國特級肥牛肉細,試完最貴既牛,到次一等既肥牛喇,心諗唔會比街市似十足煙肉約廿蚊斤肥牛掛。開估喇,不相伯仲。極品垃圾混合體,又鞋又韌又薄又散又碎又乾。唔想浪費,一次過掃晒落湯,倒落肚當無叫過。

桂花蚌,超級爽甜啊 ﹗嫩滑多汁、爽脆甜美滑嘟嘟,一咬肉汁激射,太美味。黑柏葉,雖則坊街一直追棒黑柏葉無添加夠天然又夠健康,但厚鞋硬既質感討好不了我,要多點牙力、多點肉緊去咬呢,而且味道又沒怎麼特別。我都係鍾意白柏葉爽味一流及爽彈質感,會更開心。

即劏田雞,肉質幼滑,勁甜肉香,真係有幾分似雞肉。但何解質地有點散?不結實、不彈牙,真的即劏嗎?四寶手打丸,好削喎,4 款都越烚就越縮水。墨魚丸及鮮蝦丸實淨微彈都還可以,但鯪魚丸、鮮牛丸咬落發現裡面空盪盪,那麼高手藝做出空心丸?味道普通平凡,無特別感覺,合格。

雞件,完完全全無味雪藏雞,無醃亦無雞味,失敗。萵筍,簡單就是美,非常好味 ﹗喜歡爽脆就爽脆、喜歡軟腍就軟腍,兩種享受同樣多汁美味。皇帝菜,莖部微辣爽嫩,每口爆汁。葉部索辣超強,辣得好過癮。

火雞子,難得好好味,不腥不嗅。看準時機烚得剛剛好,皮脆肉嫩,爆出甜美汁液,可口到不得了。唔覺唔覺都飲左大量辣椒油落肚呢,而且越食越辣,最後還有點苦澀味道。太辣又太油,幸好後欄只係輕微著火,兩三次廁所無事。多謝 $1100 埋單,貴左少少喎。
麻辣青瓜豬耳
火雞子
2016-11-23
桂花蚌
2016-12-05 1047 瀏覽
我幫襯左十幾年喇,真係暫時黎講都算係全港最好味的川菜,唯一的缺點就係樓下經常抄牌!每次都叫一杯大柑桔水煮桂魚必食👍🏻但d魚冇之前甘滑,不過個辣汁依然冇人能及麻辣豬腦煲也是我的最愛
每次都叫一杯大柑桔
水煮桂魚必食👍🏻但d魚冇之前甘滑,不過個辣汁依然冇人能及
麻辣豬腦煲也是我的最愛
2016-12-03
2016-11-15 1061 瀏覽
45元回鍋肉椰菜多葱段紅椒,樣樣美好濃度適宜可愛可口感動四川菜之香辣和風格在家附近的川菜最近欣賞滿江紅天天供應客飯45元起周年不加一這天的例湯冬瓜合時蜜棗味甜湯熱量多好吃好喝老店的客飯湯已習慣性地煲得出神入化因為日日都要做熟能生巧送湯一碗飯或白粥,簡直貼心享受事關香港靚女好喜愛白天粥這美容食糧太多美女偏愛白粥,又名靚仔。
45元回鍋肉
椰菜多