2013-01-27 67 瀏覽
之前見呢間餐廳有團購,2人餐88蚊? 心唸唔係嘛, 平成咁,一定好少料,不過見佢好評咁多,嗜辣既我地一定要試試COUPON9點鐘先可以開始使用,咁夜食晚餐,我地當然第一時間到啦,阿姐態度都OK,但真係多甩漏,潽洱滾水比漏滾水,同2個阿姐講話要張點菜紙,2個都唔記得比...而且上菜係等左極耐,我催左2次, 真係好少有因為我明白要用心既菜色係要耐,但真係接受唔到齋坐55分鐘先有野食平心而論,食物黎講, 唔會因為平而好少,12種邊爐菜色全部都起碼有5-6塊,同埋相信係用焗既方法黎整,D肉尤其粉絲相當入味,嗜辣既我相當喜歡,不過小辣已經幾辣,建議唔太食得辣既人唔好叫超過小辣另外, 本身佢既牛肉幾有肉味,豬肉亦唔會有低級豬既臭味,唔似係一間用辣味黎蓋過食材唔新鮮既食店,絕對有良心另外叫左杯奇異果汁,明顯溝左水但味道唔會太淡,都合格,而最尾叫左個蜜瓜西米露黎埋尾,採用既係細細粒既西米,蜜瓜多且鮮甜,正~
之前見呢間餐廳有團購,
2人餐88蚊?
心唸唔係嘛, 平成咁,
一定好少料,
不過見佢好評咁多,
嗜辣既我地一定要試試

COUPON9點鐘先可以開始使用,
咁夜食晚餐,
我地當然第一時間到啦,
阿姐態度都OK,
但真係多甩漏,
潽洱滾水比漏滾水,
同2個阿姐講話要張點菜紙,
2個都唔記得比...

而且上菜係等左極耐,
我催左2次, 真係好少有
因為我明白要用心既菜色係要耐,
但真係接受唔到齋坐55分鐘先有野食
平心而論,
食物黎講,
唔會因為平而好少,
12種邊爐菜色全部都起碼有5-6塊,
同埋相信係用焗既方法黎整,
D肉尤其粉絲相當入味,
嗜辣既我相當喜歡,
不過小辣已經幾辣,
建議唔太食得辣既人唔好叫超過小辣

另外, 本身佢既牛肉幾有肉味,
豬肉亦唔會有低級豬既臭味,
唔似係一間用辣味黎蓋過食材唔新鮮既食店,
絕對有良心

另外叫左杯奇異果汁,
明顯溝左水但味道唔會太淡,
都合格,
而最尾叫左個蜜瓜西米露黎埋尾,
採用既係細細粒既西米,
蜜瓜多且鮮甜,
正~
題外話/補充資料: 老實講, 呢間野真係幾好味, 而且食材唔馬虎, 侍應態度合格, 又唔貴, 不過如果個菜色係要等得耐既, 可以一開始同個客講左先呀, 坐係度55分鐘冇人理既感覺真係好難受, 尤其9點呢D咁晏既時間 之後問番原來個麻辣乾窩係新菜色, 餐牌上冇既, 希望餐廳可以考慮加落個餐牌度, 因為真係OK
2013-01-26
2013-01-25 71 瀏覽
本身上網見到D 巴打, 絲打寫到呢間野幾好食.咁昨晚就同朋友去試一試啦..一試究竟..順便見到有網上訂台新FUNCTION...怕沒位BOOK 定先.去到話經網上訂位BOOK左7點半...已經坐低了..間鋪頭竟然打來問我地到左未..???!!! 好啦..到食野了....水煮魚的確唔錯..魚夠滑..份量都OK ..個"立"子雞成$128, 入面的雞少得可憐...同立椒的比例可以話係2:8..呢個價錢來講質素完全唔成正比...相後補.最後問經TABLEMOP 訂位係咪有優惠.(網上寫住話有甜品送的)..個服務員竟然話咩都沒!!!!費事講咁多..都沒再為呢個甜品爭吵....但咁的服務態度真係唔店..除左呢個小插曲//其他服務員的態度都係幾NICE架..加茶落ORDER都快..食3碟野埋單$350, 咁的價錢..唔難搵到更加好的..所以以後唔會再回頭了
去到話經網上訂位BOOK左7點半...已經坐低了..
間鋪頭竟然打來問我地到左未..???!!!

2013-01-24
2012-12-19 49 瀏覽
先前買左團購, 2人套餐 $128 , 包括:涼伴小菜 (6揀一)雞煲 1個 (3揀一)手拉面 (2人分量)例湯及糖水各2碗 涼伴小菜實在有太多想食~ 所以忍唔住額外叫了麻辣鴨舌~(見下圖~ 只有糖水冇影)涼伴小菜- 揀左蒜泥白肉~ 鐘意勁多蒜茸!!! 比坊間的上海菜大碟~ 但原來用左好多青瓜墊底……雞煲- 揀左最出名的麻辣雞煲~ 因為最近個胃唔舒服~ 只叫了中辣~ 原來都已經好紅 有好香既麻辣味~ 但又唔算太辣 (譚仔中辣仲勁過佢) 感覺係麻而不辣~ 果然名不虛傳~~~ 可惜D 雞好似少左D…..唔夠喉~ 另外佢配料仲有薯仔同羅白,羅白好吸味! 但食到煲底時,辣味俾咸味覆蓋左……好咸 手拉面- 類似杯面既面,另外一碟上,俾你加落雞煲整熟。唔知係咪特別處理過,隻面好吸湯底~ 可以話比雞更吸引更好食~ 成晚我最鐘意既一碟~ 10個讚!!!例湯及糖水- 木瓜雪耳湯~ 冇加味精~ 番薯糖水, 幾潤~ 麻辣]鴨舌- 辣就普通啦,唔算太勁,但好大件!!
先前買左團購, 2人套餐 $128
, 包括:

涼伴小菜 (6揀一)
雞煲 1個 (3揀一)
手拉面 (2人分量)
例湯及糖水各2碗

涼伴小菜實在有太多想食~
所以忍唔住額外叫了麻辣鴨舌~
(見下圖~ 只有糖水冇影)

涼伴小菜- 揀左蒜泥白肉~ 鐘意勁多蒜茸!!!
比坊間的上海菜大碟~ 但原來用左好多青瓜墊底……

可惜D 雞好似少左D…..唔夠喉~

例湯及糖水- 木瓜雪耳湯~ 冇加味精~ 番薯糖水, 幾潤~

麻辣]鴨舌- 辣就普通啦,唔算太勁,但好大件!!
麻辣雞煲套餐
題外話/補充資料: 9點既晚上….訂左枱…..但都要等位…..=.= 有個waiter 好似失憶咁 =.= 叫左兩次做野, 兩次都係冇左回音.......
2012-12-12
10 分鐘 (堂食)
麻辣雞煲套餐
  • 麻辣雞煲配手拉面
2012-12-17 48 瀏覽
在本食評開始前,我有一個疑問,滿江紅小甜甜是否和另一間在佐敦的麻辣店是姊妹店?如果不是,怎麼它的MENU可跟那家店完全一樣?有一天行經旺角打算食宵夜,見到本來是邊爐店的地址開了滿江紅小甜甜我對這品牌不陌生,因為一直知道它在港島開了好幾年,但一直沒有試我是在樓下看到魚春煲才上去的,但去到魚春已售罄惟有點鴛鴦雞,這是只雞和田雞由於我根心蒂固這味菜是那佐敦麻辣所賣,而我光顧那店已多年這味道我覺得沒有驚喜,但合格第一次叫這道小吃 - 芥末青瓜比麻辣味更刺激,很清新青檸樹也是我常喝的,$30超大杯,解辣不錯這店的好處是開到凌晨4點,啱哂愛吃夜宵的夜鬼
如果不是,怎麼它的MENU可跟那家店完全一樣?

我是在樓下看到魚春煲才上去的,但去到魚春已售罄
惟有點鴛鴦雞,這是只雞和田雞
由於我根心蒂固這味菜是那佐敦麻辣所賣,而我光顧那店已多年
這味道我覺得沒有驚喜,但合格
第一次叫這道小吃 - 芥末青瓜
比麻辣味更刺激,很清新
青檸樹也是我常喝的,$30超大杯,解辣不錯

這店的好處是開到凌晨4點,啱哂愛吃夜宵的夜鬼
2012-11-20 68 瀏覽
本人不愛吃辣,總覺得太辣的東西會掩蓋了食物的鮮味和應有的五味。但不得不承認辣是令人蠢蠢欲動又引人入勝的味道,刺激得像面前是懸崖,但還是要縱身躍下尋求那種興奮的感覺。中國有太多辣的菜式,湘川為要。一班人指名要辣的美食,便慕名而至此處,所以知道前面是懸崖也不得不往前進。在砵蘭街找位停車不難,難在幸運地沒給人抄牌。地方舒適,值得一讚的是姓曹的經理,殷勤友善,帶動我們一家人的氣氛。菜式很多,要選也要選招牌菜,用照片來描述最好。第一道口水雞,必食,辣得來有麻香,而且作為前菜絕對能帶出無盡胃口。第二道魚腸魚春鍋,食下去的感覺很嘔,但味道是一流的,重口味的食客可以一試。第三道麻辣肥牛鍋,味道普通,牛肉亦非特別出色,價錢亦非太平,但要全辣宴的話這個是必點的,因為你可後加配料變成火鍋。第四道海蜇頭,等了很久終於有個不辣的菜,一貫水準,不過不失而已。第五道焗蜆,這個是必食之一,而且不食辣的這個更是唯一吸引的菜式,鮮甜香濃。第六道辣酒煮花螺,必食之一,且要用手食,增添風味。第七道酸菜魚鍋,好內地菜者必然食過,這裡的算是達水準。最後再來田雞煲,有火氣,正!總括而言是值得再來的餐廳,且人流不多,坐得舒服,對了,

菜式很多,要選也要選招牌菜,用照片來描述最好。
第一道辣
再辣
還是辣的
這個不辣呢
必食!
辣酒,但也是必食!
第六道辣酒煮花螺,必食之一,且要用手食,增添風味。
不辣,正!
第七道酸菜魚鍋,好內地菜者必然食過,這裡的算是達水準。
都好正!
最後再來田雞煲,有火氣,正!

總括而言是值得再來的餐廳,且人流不多,坐得舒服,對了,還有不得不試試他們的甜品,一試難忘。
2012-08-17
第一道辣
再辣
還是辣的
這個不辣呢
必食!
辣酒,但也是必食!
不辣,正!
都好正!
2012-10-31 44 瀏覽
之前一直食開cwb,因為自己住荃灣,無咩放假都不會過海,知道mk開了,1星期去2次!呢度比cwb 環境舒適及闊落!而且不用等位!very !cwb成日要等必叫水煮魚$108 半條,份量好多!2個人都食唔哂!魚夠滑!口水雞$78 ,材料十足!好香口!而且岩我鍾意食濃味相比其他店的口水雞,k11的霞飛都好食麻辣魚卜煲,口感係爽,喜歡煲到起膠,好似花膠,但要快食,唔係就愈煲愈縮細,無得食咁,會變鵝腸口感!麻辣田雞煲,份量夠,好食,但朋友話無乜肉,係澳門食過d田雞好大隻樟茶鴨,不嬲都麻麻呢味,因朋友要試就叫左,d肉好實,好似臘鴨,加上有煙燻味,就好似食緊燒焦左既臘鴨咁川北涼粉$35 ,味道ok!好少地方唔好食的!蒜泥白肉,亦都好味!高力豆沙,但係無豆沙,唔記得轉左咩,要等15mins, ok既,但用糖粉,不喜歡,喜歡用沙糖青檸樹必叫!有次唔小心落單叫左「椰子樹」芒果牛奶$25好味,一定材料十足,兩隻味都有齊哂!辣子雞$108 ,一直覺得搵笨,勁少雞,隻碟好大,勁多辣椒,不過好惹味既!suggest over 3-4個人食都好似無乜點食咁!其實今餐係食左魚卜煲,

川北涼粉$35 ,味道ok!好少地方唔好食的!

蒜泥白肉,亦都好味!

青檸樹必叫!有次唔小心落單叫左「椰子樹」

芒果牛奶$25好味,一定材料十足,兩隻味都有齊哂!

其實今餐係食左魚卜煲,樟茶鴨,水煮魚同2杯野飲,其他都係之前食過!

食完仲有糖水送添!
題外話/補充資料: 呢間侍應多數ma ma 級 當佢問你食唔食糖水時,有種溫馨的感覺(*^◯^*)
2012-10-28
  • 口水雞,水煮魚
2012-10-23 36 瀏覽
突然想吃辣,要吃辣不外乎兩種,一是港人"非佛"之一的泰菜,二是中國四大名菜之一 –––– 川菜,算是重口味之選。身處旺角油麻地一帶,在沒有做足功課的情況下,似乎碰到出色的川菜的機會比泰菜高,而且人少少吃川菜都易點菜一點。簡要地掃一掃食評之後便衝進這家樓上舖,若然不是在樓下派宣傳單張,相信平時都很難留意這沒搶眼招牌的小甜甜。甫入店內,喜見一古色漁船,上面放著青瓜,芥蘭等蔬菜,不少得調味必用之辣椒°蔥頭°蒜頭私。旁邊還有魚網°魚簍°魚筌和木桶等打魚用的工具,是裝飾用途吧!除漁船,店舖以傳統茶居為主調,一系列的木紋桌椅和屏風擺設,茶壺有別於一般茶樓貨色,連菜譜也有如竹簡的封套,感覺古色古香。小甜甜如其名--滿江紅,四川名菜一應俱備,一系列的水煮°泡椒°麻辣配著不同的食材,還有較少見的怪味雞。未夠level 挑戰神級水煮泡椒的,也可品嚐較貼合本地口味的小炒,豉汁°油鹽水煮°薑蔥爆,價錢都算平民化,一家大小不防一試。拍芥末青瓜($28)點菜時驟見有三款青瓜冷盤,原味°芥末°香麻。。。什愛中式日式英式甚至法式芥末的我二話不說選了芥末拍青瓜。點好菜,拍拍照,不消5分鐘便來第一味冷盤了。青瓜一上檯,已
古色漁船,旁邊還有各樣打魚工具,感覺古色古香
有如竹簡封面的菜譜
Meun@煲仔菜
Meun@家常小菜
拍芥末青瓜-沒什芥末味,只帶微辣
拍芥末青瓜($28)
點菜時驟見有三款青瓜冷盤,原味°芥末°香麻。。。什愛中式日式英式甚至法式芥末的我二話不說選了芥末拍青瓜。點好菜,拍拍照,不消5分鐘便來第一味冷盤了。青瓜一上檯,已感麻油味香濃撲鼻,對麻油沒什好感的我暗叫不妙,皆因本人尤其討厭單靠麻油吊味的料理。
帶刺的長青瓜爽脆清甜
卻沒什芥末味,有紅油點綴一下,點綴?因只帶微辣。而且完無冷的感覺,怎作冷盤呢?
麻辣白鱔煲-湯底不太麻, 白鱔肉質較鬆散
麻辣白鱔煲($108)
麻辣煲當然也少不了紅紅的辣椒,雖然不多,可能是點了小麻辣的關係吧,賣相沒相像中的紅。不太麻也有其好處,太麻反而可能掩蓋了白鱔的鮮味。
白鱔切薄切,
一煲十多片比想像中的,算交足貨。白鱔經油泡過,沒什鮮味甜味,
味道方面有麻辣湯底搭夠。
無奈肉質較鬆散,不煙韌彈牙騙不了人,可能本身原材料不新鮮材用上這烹調手法。
吃過白鱔,煲底還有蘿蔔°青瓜°薯仔,有此瓜菜類緩和一下飽膩感。
蘿蔔清甜且吸盡麻辣湯底,
清甜中有麻有辣。湯底效應下,
薯仔不但吸盡麻辣汁,此時已被煮得又粉又甜,
且薯味得以保留
,實在忍不住一件又件地韲進口裏。本人愛吃爽身
青瓜,所以微微煮過有刺青瓜便撈了起來,免得太淋。
土匪雞-雞窩味濃, 香料味重
土匪雞($88)
原木桶上的土匪雞賣相真令人又驚又喜
。不要想像它是譚仔又或是四川薯粉出品的半煎炸雞中翼。土匪雞着實用了多種香料而調出的激辛湯底,並泡著雞件,使雞吸了辣湯及其香料精華而成的雞窩。從土匪之命名可想而知香料取材方面地道
可嚐得出有大量青辣椒仔,桂林花椒,其他就不曉得了。
雞窩味濃,湯頭清香富香料味,雖為四川菜式卻
省去了沒有水煮菜式那份油膩感,絕為一讚。
雞肉不鞋口,但又未到嫩滑的程度,如一貫冷鮮雞。煲底的襯托物又帶來點驚喜,
荷塘芥蘭,實在少吃這大大顆的芥蘭,芥蘭莖去邊皮切片置雞下,開初的時候翠綠清爽。直到由木桶上檯到吃過雞件再吃大芥蘭時,芥蘭已煮得軟身易咬了,而且
吸收了麻辣味,舌頭已麻得甜苦不分了,但兩種食法也相當美味。
雷沙湯丸-糯米皮頗煙韌軟熟 & 雜果涼粉 芒果-涼粉甜得打冷震
迷你雷沙湯丸($20)
主菜過後,當然少不了甜點。
先上的湯丸糯米皮頗煙韌軟熟,可惜不夠薄,且
內藏的麻蓉餡料不夠多,比例方面有改善空間,但相信是來貨,那取一點好一點的貨吧!

雜果涼粉+芒果($25+5)
首先賣相一點不吸引,
涼粉似是嘔白泡般,不禁令人相起"獲利回吐"四字。不論雜果或是涼粉,甜度都令人打冷震,而且兩者都切得太細碎,吃起來有點不便。
這樣現成敫甜品也不討人歡心,實在令人失望。沒特色也不美味,故不推介。

吃過甜品得出的結論是,這裏主菜很不錯,但甜品似是用以填補菜譜上的一小缺,點綴一下可以,但不試也罷。
2012-09-19
拍芥末青瓜-沒什芥末味,只帶微辣
麻辣白鱔煲-湯底不太麻, 白鱔肉質較鬆散
土匪雞-雞窩味濃, 香料味重
  • 土匪雞
  • 麻辣煲
2012-10-06 37 瀏覽
買了半價團購卷, $75=$150, 好抵食!麻辣生蠔煲十分惹味, 內裡的配菜索汁到最後十分好吃水煮牛肉開頭吃的時候不是太辣,吃到中段,辣味滲出來,很過癮 青檸樹味道好REFRESH又解辣~必飲!整體味道不錯, 賣相和份量也很吸引, 以這個價錢物超所值!
買了半價團購卷, $75=$150, 好抵食!
麻辣生蠔煲十分惹味, 內裡的配菜索汁到最後十分好吃
水煮牛肉開頭吃的時候不是太辣,吃到中段,辣味滲出來,很過癮

青檸樹味道好REFRESH又解辣~必飲!
整體味道不錯, 賣相和份量也很吸引, 以這個價錢物超所值!
2012-09-28 23 瀏覽
最近跟朋友提起, 好想再回味一次在北京吃水煮魚的味道. 這是我第一次在嚴寒下到北京旅遊, 其中一天下午是自由活動, 大家被安排到一個樓高4層的大廈裡購物, 最高一層是美食廣場.其實北京沒有想像中污糟, 加上我一家人百毒不侵, 於是嘗試了生平第一次的水煮魚!午飯時的水煮魚是一碗碗上, 配白飯只係5元RMB. 吃得我們津津有味, 一邊辣到擦汗, 一邊吃. 之後跟水煮魚有了情意結.今次到滿江紅小甜甜, 是因為在香港未找到好吃的味道, 有朋友提議試試看, 又踫巧有團購, 同老公吃了一餐麻辣菜.在餐牌花多眼亂之下, 同老公每人點兩樣. 上湯焗蜆豉椒炒蜆試得多, 焗蜆倒是第一次, 感覺好新鮮好特別. 上湯有點酒味, 是清香的, 好像要讓你追住來吃.蜆偏細, 但勝在冇沙, 只有3隻未熟開唔到~炒蜆都是配菜遮掩住蜆的鮮味, 好香口;不過焗蜆可以吊出蜆本身的鮮味, 好清新 清炒土絲每當見到清炒土絲, 我都必叫! 媽媽說過要炒土絲很考工夫. 想知道廚師的功架, 大家不妨點點炒土絲這個炒得不錯, 一絲絲的, 雖說清炒, 但吃到有一陣陣牛油香(不知道是什麼油), 而且不油膩, 可多吃!看上去平平無奇, 卻是做
最近跟朋友提起, 好想再回味一次在北京吃水煮魚的味道.

在餐牌花多眼亂之下, 同老公每人點兩樣.
上湯焗蜆
蜆偏細, 但勝在冇沙, 只有3隻未熟開唔到~
炒蜆都是配菜遮掩住蜆的鮮味, 好香口;
不過焗蜆可以吊出蜆本身的鮮味, 好清新
清炒土絲

看上去平平無奇, 卻是做得最出色的.
麻辣雞煲
麻辣鍋終於上場了! 雞煲烘住來吃, 真係好好味! 最上一層舖滿嫩雞, 大概是兩啖一件, 不會過多不會過少.
青瓜舖底, 但不夠入味. 可能用綠葉菜會更加好味, 可以吸收所有雞煲精華呢!!
可能一開始叫水煮魚時叫了小辣, 連雞煲都唔夠麻, 下次會叫回正常版~
水煮魚
主角要出場了!!!!是水煮魚半份.
今次叫了個小辣試試效果, 果然很少辣, 唔夠爽

水煮魚用鯇魚片, 老公話用脆肉鯇會仲好味...可惜可惜.
但我嫌唔夠入味, 反而配菜例如芽菜, 青瓜更好味!
唯一老公讚好是師父切魚技術不錯, 沒有碎骨, 可以安心享用
但還未有北京味道的一半.
酥炸云吞 (當時店員已說很夠食但我硬要點....)
酥炸云吞是必點之一, 基本上餐廳有做我都會點. 最喜歡是沾酸味味甜醬, 百吃不厭.
云吞肉餡料近乎零, 但今次吃到超脆外皮, 是另一種風味.

今次是買團購$75當$150使用, 兩個人可以用兩張. 我用了半價, 即是$150來吃近$300的一餐, 覺得好划算, 同時滿足到兩個大胃王的一次四川之旅!
2012-09-23
  • 清炒土絲
  • 麻辣雞煲
2012-09-20 22 瀏覽
基於團購認識了這家餐館, 我和男友都愛辣, 即買了2張現金卷去試試因團購關係需提早1天預訂, 特意提前幾天致電即時訂坐, 可能是新開張不久加上位置偏離大街, 如不是特意去找也不知道這裏有間餐館裝修環境不錯, 有點特色能配合川菜館之名, 坐位也簡潔企理點了3个小菜, 很足量, 價格合理1. 麻辣魚春魚卜煲少有的餸式, 很特別, 但有點腥2. 口水鷄好味, 但愛辣的建議加辣3. 麻辣田鷄煲田鷄很滑, 點了少辣略嫌不夠, 再加辣椒, 越滾越入味, 正4. 石榴特飲以新鮮番石榴+冰打成, 很新鮮, 只是奇怪為何不把核先去, 好飲但滿口都係核

裝修環境不錯, 有點特色能配合川菜館之名, 坐位也簡潔企理

點了3个小菜, 很足量, 價格合理

1. 麻辣魚春魚卜煲
少有的餸式, 很特別, 但有點腥
麻辣魚春魚卜煲, $78
2. 口水鷄
好味, 但愛辣的建議加辣
口水鷄, $78
3. 麻辣田鷄煲
麻辣田鷄煲, $88
4. 石榴特飲
石榴特飲
題外話/補充資料: 樓面服務員招呼很好, 誠意推介菜色, 沒有因團購而黑臉, 也沒有趕客離場, 這正正是團購精神!! 必定再來
2012-09-18
口水鷄, $78
麻辣田鷄煲, $88
石榴特飲
  • 麻辣田鷄煲
  • 人參烏龍茶
2012-08-02 18 瀏覽
朋友介紹下, 先知道小甜甜在九龍開咗分店, 太高興!立即去食下至愛嘅麻辣。可能唔係咁多人知道開咗分店, 所以唔好咁多人, 而又夜咗去, 所以好多位。環境都算寬敞, 坐得舒服。先食個小食泡椒鳳爪, 第一啖食唔係好辣, 但越食越辣, 鳳爪又夠入味, 真係會追住食, 好吸引的前菜啊!主菜叫咗個麻辣魚腩同辣子雞, 麻辣魚腩用窩上, 用火熱住食, 個魚腩啖啖用, 非常入味, 雖然好大舊魚腩, 但魚肉仍然滑, 由於係熱住食, 所以又係越食越辣, 好過癮呀! 而辣子雞夠香口, 辣得夠惹味。為了解下辣, 食返個炸曼頭, 再飲返杯我至愛嘅青檸樹, 即刻醒神, 最buy係夠酸夠解喝, 大大杯抵飲, 好過飲汽水!

2012-07-26
  • 泡椒鳳爪
  • 麻辣魚腩
  • 青檸樹
2012-07-18 50 瀏覽
想到滿江紅小甜甜很久了,一直都沒有找到時間,哈哈!!原來他們在旺角開了分店做團購,那就一定要第一時間去試試看了。門口是設在地下的,可是用餐區是在UG,所以要走樓梯上去的,整個用餐區很寬敞,座位也不少。今天我們可是不知道,好像是他們第一天營業呢,所以到的時候雖然是晚上七點,人還不算太多,但走的時候就已經差不多九成入座了。牆上有一些中式的擺飾,還有中式屏風。白色餐具讓人感覺整齊乾淨。還發現一個很特別的銅茶壺,很漂亮。 我們吃的兩人餐,包括:南北杏合掌瓜豬雞腳湯兩碗,蒜泥白肉,原味焗蜆,鮮茄魚煲,擔擔麵兩碗南北杏合掌瓜豬雞腳湯湯很香濃,沒有味精,非常好喝。蒜泥白肉用的不是腩肉,1/3肥和 2/3廋肉,可是切得很薄,肉不油膩,很爽脆,有咬口,配有幼細的蒜泥和醬料,只是味道稍稍咸了一點;尤其是底下的黃瓜絲,吸了過多醬汁就更咸了,是否可以改為黃瓜片,或者是粗一點的黃瓜絲呢?原味焗蜆非常鮮美,從來沒吃過一碟蜆是每一顆都是已打開的,而且完全沒有沙,那是要花時間挑過的,還有每一顆蜆上面都平均的舖滿蒜蓉,連底下的湯汁都很鮮甜,真想把湯汁都喝了,怎知道下一道菜的湯更鮮甜呢鮮茄魚煲鮮茄的味道很香甜,還有芫
牆上有一些中式的擺飾,還有中式屏風。
白色餐具讓人感覺整齊乾淨。
還發現一個很特別的銅茶壺,很漂亮。
蒜泥白肉
鮮茄魚煲

南北杏合掌瓜豬雞腳湯湯很香濃,沒有味精,非常好喝。

鮮茄魚煲鮮茄的味道很香甜,還有芫茜,芹菜,薑蔥等,魚用的是鯇魚,一部份是魚片,直接放到湯裏燙熟,另外魚尾,魚骨,魚腩等,就先過油,然後就煮湯,所以湯有香濃的蕃茄和鮮魚的美味。我愛吃辣,本來點了中辣,但是他們忘記加辣,後來再請廚房加辣,結果更不錯,因為我們可以吃到原本蕃茄和魚的鮮甜,加辣以後又是另一番風味。這個鮮茄魚煲更可以做火鍋的湯底,因為真的很鮮美啊。
擔擔麵麵排列得很整齊,麵條稍軟,配料有肉末,雲耳絲,蔥蒜等,味道不俗,份量也不少。
菜譜和灣仔店是一樣的
原來木桶是用來養魚的
雖然才剛開張,服務卻很周到,每一個侍應手腳都是忙的,但臉上滿是笑容,雖然忘記了加辣,可是也馬上處理好,所以一點兒都不會因而失分,反而加分了,本來很想吃高力豆沙,可是真的吃不下了,結果
後來
,他們還很貼心的另外送了我們一碗蕃薯糖水,那蕃薯糖水當然也要評一評啦,蕃薯是黃蕃薯,煮得很香軟,入口即化,糖水煮得和蕃薯一樣的黃色,濃郁的薑味,甜度剛好,小甜甜真的是小甜心呢!

團購價$128,確是超值了。
題外話/補充資料: 用餐日期:7月17日
鮮茄魚煲
菜譜和灣仔店是一樣的
蒜泥白肉
原來木桶是用來養魚的
  • 原味焗蜆,鮮茄魚煲,擔擔麵