2023-03-01 16 瀏覽
朋友介紹高質打邊爐,試完真係好有驚喜‼️養顏蕃茄鍋 $168蕃茄喎好多蕃茄喺入面,蕃茄味好濃郁,味道甜甜酸酸,鮮味十足!雖然好似好簡單咁,咁係出奇地好味👍🏻食材滾到入晒味,就算點醬汁都好足夠~美國安格斯頂級肥牛 $188牛肉色水好靚,真係好新鮮,睇落唔算好肥,但肉質好嫩,牛味比想像中更濃~嫩鴨血 $58朋友最愛🤣嫩滑!而且完全冇腥味唐三藏(田園菇菜拼盤) $68入面有菇、菜已經配搭好晒~ 份量適中,兩個人食啱啱好!讚岐烏冬 $28係高質烏冬,彈牙!烏冬索晒蕃茄湯嘅味道冇得彈椒鹽魷魚鬚 $88另外帶咗個小食,真係好好味!魷魚新鮮,炸得熱辣辣~調味正,惹味之選滾爺火鍋 (旺角)旺角上海街428號地舖
朋友介紹高質打邊爐,試完真係好有驚喜‼️

養顏蕃茄鍋 $168

美國安格斯頂級肥牛 $188

嫩鴨血 $58
朋友最愛🤣嫩滑!而且完全冇腥味

唐三藏(田園菇菜拼盤) $68
入面有菇、菜已經配搭好晒~ 份量適中,兩個人食啱啱好!

讚岐烏冬 $28
係高質烏冬,彈牙!烏冬索晒蕃茄湯嘅味道冇得彈

椒鹽魷魚鬚 $88

滾爺火鍋 (旺角)
旺角上海街428號地舖
聽講旺角有間火鍋店叫 #滾爺火鍋 🤤湯底選擇又多 位置方便 就衝過去試下先胡椒豬肚雞湯底 $298呢到有好多火鍋湯底可以選擇😍但因為我地想飲落暖粒粒 揀咗胡椒豬肚雞湯🐥胡椒豬肚雞湯濃郁 有獨特既胡椒香味 豬肚軟身 帶入黑椒香味 雞肉入口嫩滑 好有雞味😋西洋菜餃子 & 韭菜餃子 $40/4🥟仲有幾款口味咖🙊餃子皮夠薄又夠滑 西洋菜味唔太重 韭菜餃子味香濃食落餡十分彈牙爽口🤤雲吞 $44/4 雲吞好大粒 而且用料豐富😍 咬落去全部都係蝦肉同雲耳真係好足料😍配埋胡椒豬肚湯底嘅味道 一齊食辣辣地😋滾爺火鍋📍 旺角上海街428號地舖

胡椒豬肚雞湯底 $298

真係好足料😍配埋胡椒豬肚湯底嘅味道 一齊食辣辣地😋

滾爺火鍋
📍 旺角上海街428號地舖
2023-02-26 22 瀏覽
天氣涼涼地最想打邊爐,近近地去咗旺角「滾爺火鍋」,簡單咁十下十下。😆醬料係自助,基本都齊全。椒鹽魷魚鬚 ($88)點咗個餐前小食,魷魚鬚份量幾多,調味剛好,都幾啱送酒。😝養顏蕃茄鍋 ($168)蕃茄鍋味道濃郁好惹味,酸酸甜甜加上顏色鮮豔嘅湯底,好開胃,而且湯入面嘅茄肉唔少,越煮越濃味越好食。美國安格斯板眼 ($188)一見到碟牛就心心眼,牛肉顏色粉嫩,而且油脂分佈平均,食落口油脂好豐富好軟滑,好味呀。😋嫩鴨血 ($58)鴨血好大碟,每片都好厚身,食落口感唔錯,個人都係覺得鴨血配麻辣湯正啲。😛唐三藏 ($68)見到個名覺得好有趣,呢個其實係蔬菜拼盤,入面有5款菜,包括生菜、油麥菜、鮮冬菇、雞脾菇及海鮮菇,整體幾新鮮。讚歧烏冬 ($28)食蕃茄湯當然要叫個烏冬,加埋靚牛肉整一碗濃濃嘅蕃茄肥牛湯烏冬,正呀!😆另外餐廳幾貼心,會提供圍裙比客人享用餐點,咁就唔驚整污糟啦!😉

醬料係自助,基本都齊全。

椒鹽魷魚鬚 ($88)
點咗個餐前小食,魷魚鬚份量幾多,調味剛好,都幾啱送酒。😝

養顏蕃茄鍋 ($168)

美國安格斯板眼 ($188)

嫩鴨血 ($58)

唐三藏 ($68)

讚歧烏冬 ($28)

2023-02-25
2023-02-25 11 瀏覽
旺角食野嘅選擇好多,今日見凍凍地,想打邊爐。係油麻地行完街之後周圍搵野食。經過見到門口幾吸引,就入左去,座位尚算闊落,打邊爐又唔想咁熱氣,椰子雞煲就岩曬,滾爺呢個椰子雞煲用左兩個椰青既水,加埋雞湯又潤又清甜。店員會喺你面前一次過落晒材料。湯底大滾後熄火,焗佢十分鐘就食得,雞肉岩岩熟夠嫩滑。之後再開返火食其他野,蜂巢豆腐吸湯一流,一咬落去啲湯底噴出黎,小心熱親。稻庭烏冬夠滑,配上清甜既椰子雞湯,一定要試試。
湯底大滾後熄火,焗佢十分鐘就食得,雞肉岩岩熟夠嫩滑。

稻庭烏冬夠滑,配上清甜既椰子雞湯,一定要試試。
2023-02-25 18 瀏覽
呢幾日凍左所以二訪滾爺火鍋~認住食完暖粒粒上次叫左椰子雞湯,今次就試我同肥仔最愛既養顏番茄鍋~湯底會越嚟越濃,番茄嘅味道都出晒嚟,超豐富既茄紅素😍所有女士都會鍾意。美國安格斯頂級肥牛~外觀上牛油花明顯食時亦有油香,肉味吾算重。唐三藏(菇菜拼盤)~一定要食呢個,有幾款菇類,又有菜,到最後湯底濃烈時碌菜,吸收晒湯底味道😋真係正~我同肥仔特別鍾意喺打邊爐嘅時候食菜,所以叫多個西洋菜,食盡個湯底。蜂巢豆腐,入面呈蜂巢狀而且又會吸收湯汁,我會叫呢個豆腐做索汁豆腐😂又係我至愛。豬肚質地堅挺厚實食落有彈性,乾淨冇臭味
2023-02-24 47 瀏覽
朋友話我哋真係太耐冇去打邊爐了,所以就選擇咗「滾爺火鍋」去滾一滾,餐廳位置都唔難搵,又近油麻地地鐵站,好方便。餐廳環境好乾淨,燈光光猛,不過拍照就要就一就,塊面好容易爆光,但影食物又好靚喎!真係難兩全其美啊!湯底叫左「招牌泰國椰子雞鍋」,首先會放鮮雞落鍋,再放原隻椰青水,開火煮滾,然後關火焗5分鐘就可以食(佢提供埋沙漏斗比你計時)。雞肉好滑,湯可以直接當湯飲,好香椰子味,又好清甜,飲左兩碗湯啊我。火鍋食品:即炸響鈴、手打四寶丸、手包鮮蝦雲吞、唐三藏(田園蔬菜拼盤)、Choice級美國安格斯牛肩胛、嫩鴨血、讚岐烏冬我最鍾意雲吞,餡料新鮮又皮薄好味。牛肩胛顏色鮮艷勁靚,勺一勺就食得,正爆。嫩鴨血比較實同有咬口。烏冬愛上了,非常煙韌。四寶丸非常彈牙啊!飲品叫左可口可樂及青島啤酒,好夠凍。

招牌泰國椰子雞鍋

Choice級美國安格斯牛肩胛
嫩鴨血
唐三藏(田園蔬菜拼盤)
讚岐烏冬
手包鮮蝦雲吞

火鍋食品:

飲品叫左可口可樂及青島啤酒,好夠凍。
2023-02-16
招牌泰國椰子雞鍋
Choice級美國安格斯牛肩胛
嫩鴨血
唐三藏(田園蔬菜拼盤)
讚岐烏冬
手包鮮蝦雲吞
2023-02-23 13 瀏覽
天氣涼涼地最岩打邊爐,又可以坐耐啲同FRIEND慢慢傾下計~今晚試咗呢間位於旺角既滾爺火鍋,揀咗胡椒豬肚湯底勁暖身!胡椒豬肚雞鍋胡椒豬肚湯底夠惹味,而且胡椒味唔會太重,蓋過食材嘅香味~豬肚爽口彈牙,仲要每舊都好厚肉。而最重要係湯底嘅雞件,每件都好滑嫩,就算煮咗好耐口感都唔會柴。唐三藏呢個蔬菜拼盤有香菇、金針菇、雞髀菇同埋生菜,鍾意食菇嘅朋友仔一定要叫,啲菇夠新鮮又啖啖肉!特別推薦呢兩款菜式:手包韭菜餃手包嘅韭菜餃皮特別薄,而且好足料,除咗裏面嘅韭菜滿瀉之餘,中間仲有彈牙嘅蝦肉。即炸響鈴即炸嘅響鈴比起現成買到嘅響鈴大嚿好多,鬆脆層次令佢口感更加豐富,吸滿湯汁之後食落勁滿足!

今晚試咗呢間位於旺角既滾爺火鍋,揀咗胡椒豬肚湯底勁暖身!
胡椒豬肚雞鍋
唐三藏
特別推薦呢兩款菜式:
手包韭菜餃
2023-02-18
2023-02-22 15 瀏覽
今晚嚟到位於旺角嘅滾爺火鍋食飯,餐廳位於旺角上海街附近,呢排天氣咁凍,去打邊爐就啱晒啦。蕃茄湯底湯底都好足料,有蕃茄嘅鮮甜味,令到成個煲都有一陣清甜嘅味道。牛肉肥瘦均勻,入口充滿油脂嘅香味,肉味香濃。響鈴唔算賺得太過油膩,入口仲係香脆嘅。蝦滑打得好彈牙,加上都幾足料,有蝦嘅鮮甜味。整體來講,我覺得今餐嘅食物份量都幾多,加上價錢都唔係太貴,所以我留意到餐廳都有幾多人嚟幫襯。♥️ 滾爺火鍋 (旺角)旺角上海街428號地舖 #滾爺火鍋 #旺角火鍋 #旺角美食 #旺角打邊爐 #打邊爐

蕃茄湯底

牛肉
肥瘦均勻,入口充滿油脂嘅香味,肉味香濃。

響鈴
唔算賺得太過油膩,入口仲係香脆嘅。

蝦滑
打得好彈牙,加上都幾足料,有蝦嘅鮮甜味。

♥️ 滾爺火鍋 (旺角)

#滾爺火鍋 #旺角火鍋 #旺角美食 #旺角打邊爐 #打邊爐
2023-02-22 6 瀏覽
又係嗰句🤭一年四季都要打邊爐真係唔打唔安樂㗎🤣🤣———————————今次同小芙去旺角嘅滾爺火鍋🍲食物同湯底種類繁多💕✨蕃茄鍋湯底啱晒一家大細❤️特別係小朋友夠晒開胃惹味✨美國安格斯肥牛脂肪比例均勻🤤肉味香濃入口嫩滑帶少少🤏🏼咬口✨豬八戒拼盤有豬潤、豬腰、豬粉腸同豚肉片食材新鮮👍🏻豬潤就算淥耐咗都好爽口😋豚肉片好大塊,肉質鮮嫩✨即炸紫菜響鈴新鮮即炸😍咬落颯颯聲🤭香脆可口✨唐三藏有唔同種類嘅菇、茼蒿同生菜蔬菜拼盤🥬新鮮翠綠
又係嗰句🤭一年四季都要打邊爐

✨美國安格斯肥牛
脂肪比例均勻🤤肉味香濃
入口嫩滑帶少少🤏🏼咬口

✨豬八戒拼盤
有豬潤、豬腰、豬粉腸同豚肉片
食材新鮮👍🏻豬潤就算淥耐咗都好爽口😋
豚肉片好大塊,肉質鮮嫩

✨即炸紫菜響鈴
新鮮即炸😍咬落颯颯聲🤭香脆可口

✨唐三藏
有唔同種類嘅菇、茼蒿同生菜
蔬菜拼盤🥬新鮮翠綠
2023-02-21 10 瀏覽
凍凍哋,🥰都可以打下邊爐會暖啲,晚上同朋友嚟,叫咗幾樣配菜,🥬同主食仲有蔬菜。食物嘅種類都新鮮~.新鮮豬潤🐷(๑• . •๑)見佢處理得都幾乾淨,所以都放心食❤食起身帶有少少爽口,而且唔會驚有腥味,連朋友都好鍾意。.嫩鴨血🥢哩個我打邊爐會成日叫佢,哩度每一塊都煮完之後可以保持住挺身。😋所以唔驚碎,口感會好好。.讚岐鳥冬🍜日本製作嘅烏冬口感會更加彈牙,而且會有小麥嘅香味,٩(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅)و可以吸收湯汁精華。.唐三藏(田園菇菜拼盤)🍄個名幾有趣,入邊就有唔同種類嘅蘑菇,生菜等,叫一樣都可以,🍲選擇更加多元化。

2023-02-19 16 瀏覽
New hot pot place spotted in mongkok Was a bit sick last week and prefer something soothing and mildThe tomato pot is perfectSuper rich and bright orange color to lighten your appetite Love the handmade meatballs platterHighlights:beef ball with melty cheese Meat ball with taroSquid ball with uni fillingsBeef is also a must have for Chinese hot potIt’s perfectly cutBeautiful marbling And extremely meaty flavour!
The tomato pot is perfect

Highlights:
beef ball with melty cheese
Meat ball with taro
Squid ball with uni fillings

It’s perfectly cut
Beautiful marbling
And extremely meaty flavour!
.早幾晚同朋友去完旺角買嘢之後 就去咗旺角呢一間小店都打邊爐🐷 質素唔錯 而且服務超級好✨✨ 仲有條圍裙可以比適合着 以防打邊爐嘅時候啲醬汁彈到件衫 真係非常貼心😗😂😂😂.🐷2020 滋味清湯 👅8/10 $78因為我哋三心兩意 所以最後決定直接要一個清湯就算😵 不過比我哋想像中好 冇諗過仲有好多粟米同埋馬蹄 覺得幾有誠意 👍🏻 開頭以為係普通加啲雞湯就算🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️.🐷1214 黃金炸魚皮🐟 👅9/10 $78我哋覺得大家都一定要試吓呢一個黃金炸魚皮 魚皮上面有啲起沙嘅鹹蛋黃 非常之香 加上魚皮炸到好酥脆 超級好食😗😗.🐷1212 椒鹽魷魚鬚🦑 👅8.5/10 $88味道唔係好似大排檔嘅椒鹽鮮魷咁樣 但係炸到脆口又好香😗.🐷3008 美國安格斯板眼 👅8.5/10 $188呢碟牛肉都幾香 而且每塊都有咁上下size✨🐮 而且顏色睇落都好新鮮👍🏻.🐷5001 手打四寶丸 👅8/10 $88四寶丸包括: 墨魚丸、鯪魚丸、牛肉丸、蝦滑我最鍾意食佢個墨魚丸 因為好彈牙同埋好香 比起平時喺出面食到嘅墨魚丸更加彈牙😂蝦滑比較重胡椒粉味 好彩我係一個鍾意食胡椒粉嘅人😌😻.🐷6011 唐生菜 👅

🐷2020 滋味清湯 👅8/10 $78
🐷1214 黃金炸魚皮🐟 👅9/10 $78
🐷1212 椒鹽魷魚鬚🦑 👅8.5/10 $88
味道唔係好似大排檔嘅椒鹽鮮魷咁樣 但係炸到脆口又好香😗
🐷3008 美國安格斯板眼 👅8.5/10 $188
🐷5001 手打四寶丸 👅8/10 $88
四寶丸包括: 墨魚丸、鯪魚丸、牛肉丸、蝦滑
蝦滑比較重胡椒粉味 好彩我係一個鍾意食胡椒粉嘅人😌😻
🐷6011 唐生菜 👅8/10 $28
啲生菜幾新鮮🥬 份量都OK👍🏻
🐷3013 牛柏葉 👅8.5/10 $78
呢份牛柏葉 非常大份 慢慢食嘅話可以食好耐
而且口感非常爽口✨
🐷1000 原隻泰國椰青 👅9/10 $48
椰青超級大隻 我哋一人一個🐷 味道清甜😻 打邊爐飲椰青好爽🙆🏻‍♀️
朋友介紹過旺角有間小店打邊爐😋 所以同左阿媽去食 🤣 冇諗過仲有一啲幾好食嘅小食 同埋椰青超級大個😍 我哋叫咗個 清湯底 裏面本身已經有啲粟米同埋馬蹄👍🏻👍🏻 開頭以為咩都冇🤣跟住我哋就叫咗唔同嘅嘢食牛柏葉非常爽口 同埋一碟嘅份量都好多 我哋由頭食到落尾先食完😅牛肉幾香同埋幾新鮮 而且啲肉唔會鞋手打四寶丸分別有蝦滑、墨魚丸、鯪魚丸、牛肉丸墨魚丸唔似出面食開嘅墨魚丸咁結實 而係非常彈牙 而且更加香鯪魚丸有啲似我哋平時食開嘅鯪魚肉 但係更加蛋蝦滑有好重嘅胡椒粉味👍🏻唐生菜🥬打邊爐梗係要有啲菜我同阿媽都覺得唐山菜都幾大碟黃金炸魚皮鹹蛋黃味好香😻😻 本身已經非常脆口椒鹽魷魚酥炸到個皮脆卜卜 魷魚非常香🦑原隻泰國椰青同朋友叫咗一人一個 真係非常大個 慢慢飲嘅話 又係可以由頭飲到落尾 而且非常清甜 打邊爐飲呢一個真係唔錯整體推薦指數: 4.5/5👍🏻餐廳資料:滾爺火鍋旺角上海街428號地舖

跟住我哋就叫咗唔同嘅嘢食

牛柏葉
非常爽口 同埋一碟嘅份量都好多 我哋由頭食到落尾先食完😅

牛肉
幾香同埋幾新鮮 而且啲肉唔會鞋

手打四寶丸
分別有蝦滑、墨魚丸、鯪魚丸、牛肉丸
墨魚丸唔似出面食開嘅墨魚丸咁結實 而係非常彈牙 而且更加香

整體推薦指數: 4.5/5👍🏻

餐廳資料:
滾爺火鍋
2023-02-17 16 瀏覽
餐廳提供Wi-Fi比食客用QR code落單。預先喺每張枱上擺放圍裙和牙籤,好貼心👍🏻。有個大電視📺,一邊打邊爐一邊睇電視,正呀!😆❤️胡椒蘿蔔豬尾鍋白蘿蔔同豬尾嘅份量好多,好足料!👍🏻香辣胡椒湯底我當湯咁飲,飲完成個人熱晒,好正!白蘿蔔爽甜冇渣豬尾有肥膏包住肉質鮮甜美味嘅豬肉。❤️鮮淮山閣下可隨個人喜好決定煮幾耐:想粉d就煲耐d;想爽d就唔好煲咁耐啦。❤️手包韭菜餃4粒我推薦大家食「手包韮菜餃」。好香韮菜味,皮薄得黎餡料又多!👏🏻👏🏻👏🏻我本身諗住同朋友各食2粒但我都係忍唔住食左3粒🙈。❤️紅薯粉口感煙韌又爽口只要喺晚市時段like佢地個post,comment同follow滾爺嘅page,即送細樽青島啤酒1支或汽水1罐。我同朋友都like左,各自有一罐汽水😆。總括來說,餐廳食材新鮮質素高👍🏻,值得再來幫襯!
餐廳提供Wi-Fi比食客用QR code落單。

預先喺每張枱上擺放圍裙和牙籤,好貼心👍🏻。

有個大電視📺,一邊打邊爐一邊睇電視,正呀!😆

❤️胡椒蘿蔔豬尾鍋
白蘿蔔同豬尾嘅份量好多,好足料!👍🏻
香辣胡椒湯底我當湯咁飲,飲完成個人熱晒,好正!
白蘿蔔爽甜冇渣
豬尾有肥膏包住肉質鮮甜美味嘅豬肉。

❤️鮮淮山
閣下可隨個人喜好決定煮幾耐:
想粉d就煲耐d;
想爽d就唔好煲咁耐啦。

❤️手包韭菜餃4粒

❤️紅薯粉
口感煙韌又爽口

總括來說,餐廳食材新鮮質素高👍🏻,值得再來幫襯!
2023-02-17 52 瀏覽
呢兩日開始凍番,同朋友仔去打邊爐。今次去左位於旺角嘅"滾爺",叫左個椰子雞煲🍲職員係我地見面落足兩個大椰青落個湯底度,同埋成大半隻雞,因為好足料,滾起左個湯底真係勁甜,勁好飲!同埋叫紫菜響玲卷,熱辣辣炸起,食到吾停到口,推介👍再order 左豬肉片皇帝菜同烏冬!兩個人份量啱啱好!食晒!正🤗(P.S.店舖內所有員工同老闆都勁好人,services 又好,值得推介❤️👍)
呢兩日開始凍番,同朋友仔去打邊爐。

同埋叫紫菜響玲卷,熱辣辣炸起,食到吾停到口,推介👍

再order 左豬肉片皇帝菜同烏冬!
兩個人份量啱啱好!食晒!正🤗

椰子雞煲