2023-03-11 19 瀏覽
有人情味的深夜火鍋店。自己去也不會被歧視。座位設計剛剛好寬敞又有隱私感。用餐時都是一種放鬆與享受- 美顏超濃現煮番茄鍋鍋底的種類真的有超多 而且連鴛鴦都全部可以自由配搭。店鋪新鍋榴槤貓山王椰子雞鍋底真正用榴槤 鮮榨椰汁 嫩滑雞肉煮製而成(臨桌有點)看上去超吸引人。真材實料超重本的湯底 是第一次見到而番茄鍋中除左番茄仲有多種香料。蘿蔔 馬鈴薯等等。馬鈴薯煮過之後超軟糯 可以當蔬菜食湯頭有濃濃新鮮蕃茄味- 新鮮魚片老闆介紹魚片為當日早晨購入。並非市場上的冰鮮魚。而是有骨的新鮮魚肉。煮熟後肉質不散 不融化。有鮮嫩的口感 - 新鮮茼蒿- 風琴豆腐 好飽肚- 麻辣風味皮蛋皮蛋好吃 不會太苦 反而有淡淡的回香。調味料麻辣 如果不愛吃辣的朋友記得要叫走辣喔- 酥炸魷魚 左酒小菜小菜方面 老闆贈送魷魚酥給我。因為看到我點了asahi自己喝- 調料第一次看到火鍋店有青檸。而且有工具可以自己壓青檸汁。老闆強烈推青檸汁加入醬汁調味 再點煮熟的鍋物食材時 確實有提鮮的效果

- 美顏超濃現煮番茄鍋

湯頭有濃濃新鮮蕃茄味

- 新鮮魚片

- 新鮮茼蒿
- 風琴豆腐 好飽肚
- 麻辣風味皮蛋

- 酥炸魷魚 左酒小菜

- 調料
第一次看到火鍋店有青檸。
而且有工具可以自己壓青檸汁。
2023-03-11 23 瀏覽
滾得飽(2人餐)$396包含了4隻海中蝦,6隻花甲,西班牙無激素豬頸肉,生根,烏冬,手打鯪魚滑,4隻自家制韮菜餃2人套餐價錢幾抵食,份量十足,一定夠飽鴛鴦鍋(沙嗲+皮蛋芫荽)沙嗲湯底香濃,唔太辣帶有花生香味,好味道皮蛋芫荽湯底內有大量皮蛋同芫荽,仲有一絲絲雞肉碎,湯底清甜唔會太咸,打完邊爐仲可以飲番啖湯新鮮海中蝦好大隻,仲好鮮甜肉質彈牙,擺盆仲好靚花甲都好新鮮,好肥美烏冬、山根份量十足如果唔係選了套餐,都唔知原來豬頸肉打邊爐都咁好味,新嘗試自家制手包韮菜餃,皮薄而餡料多,好味道手打鯪魚滑新鮮魚肉手打而成,唔會食到成口粉
滾得飽(2人餐)$396
2人套餐價錢幾抵食,份量十足,一定夠飽

鴛鴦鍋(沙嗲+皮蛋芫荽)
沙嗲湯底香濃,唔太辣帶有花生香味,好味道

新鮮海中蝦好大隻,仲好鮮甜肉質彈牙,擺盆仲好靚

花甲都好新鮮,好肥美

烏冬、山根份量十足

如果唔係選了套餐,都唔知原來豬頸肉打邊爐都咁好味,新嘗試

自家制手包韮菜餃,皮薄而餡料多,好味道

手打鯪魚滑
新鮮魚肉手打而成,唔會食到成口粉

2023-03-11 12 瀏覽
趁天氣還涼,同一段時間無食火鍋啦,今次選了去滾爺火鍋店。入到了滾爺火鍋,即見大電視📺。同友人點左個二人餐包手打鯪魚,山根,海鮮盤,豬頸肉。金色鍋湯底到,胡椒豬尾蘿蔔湯。湯滾,打開蓋,胡椒香撲鼻而至。海鮮盤賣相靚,四隻海蝦🦐,味鮮肉甜。花甲大大隻,肉身厚滑,胡椒入味,個人幾鐘意呢個拼盤。手打鯪魚香滑,魚香味鮮。日本稻庭烏冬入口即溜,帶少少韌性,證明熟度剛好。整體而言,湯底出色,材料新鮮好喝,其他食材新鮮
趁天氣還涼,同一段時間無食火鍋啦,今次選了去滾爺火鍋店。

海鮮盤

手打鯪魚
香滑,魚香味鮮。

日本稻庭烏冬
入口即溜,帶少少韌性,證明熟度剛好。

整體而言,湯底出色,材料新鮮好喝,其他食材新鮮

2023-03-10 12 瀏覽
食多幾餐唔同菜式…身邊個火鍋控唔夠幾日又會撩打邊爐🍲🥢反正喺香港無論春夏秋冬想打邊爐都話咁易🤭🤭火鍋店總有一間喺左右呀!是次嚟到旺角烚烚吓🤝🏻.✨醬介 $18@位. ✨招牌泰國椰子雞鍋(半隻雞) $248湯底本身已經有雞腳同粟米🌽店員會再喺我哋面前將新鮮雞件同椰子肉🥥連埋原個椰青水倒入湯鍋!滾起梗要飲碗清甜湯底先啦😊雞肉都肉嫩美味👍🏻👍🏻. ✨美國安格斯板眼 $188打邊爐當然唔少得叫牛!呢碟安格斯板眼質素都唔錯🤤牛味同脂香都十足!因為唔係薄到透光嘅薄切🤤所以肉質紮實!!. ✨手打四寶丸 $88分別係牛肉丸, 墨魚丸, 蝦膠丸, 鯪魚肉丸🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️粒粒都真材實料🙌🏻飽滿彈牙!!Be尤其鍾意粒蝦丸墨丸!鮮味又有咬口!. ✨唐三藏 $68即係田園菇菜拼盤🥗有鮮冬菇, 雞髀菇, 金菇同唐生菜🥬🍄菜肉平衡食得健康!!
✨醬介 $18@位
✨招牌泰國椰子雞鍋(半隻雞) $248
✨美國安格斯板眼 $188
✨手打四寶丸 $88
✨唐三藏 $68

2023-03-09 12 瀏覽
雖然通咗關但係仲未有時間返大陸食正宗嘅椰子雞喺朋友口中得知呢一間位於旺角嘅火鍋小店一試竟然有內地嘅椰子雞鍋風味上星期同美女好友去左一試《正宗椰子雞湯底》湯底有椰子、粟米、馬蹄同5-6隻雞腳店員先將半隻雞倒落湯底入邊再倒兩個鮮椰青落去大火滾後關火局5分鐘咁樣煮新鮮雞既生熟度剛好 肉質滑味甜飲左2碗湯湯底好香好有大陸嗰隻椰子雞風味未有時間返大陸 都可以喺呢度過住癮先配料再點左必叫既鮮炸紫菜響鈴自家鮮炸 新鮮脆卜新鮮豬腰係當日街市新鮮貨肥膏鵝腸雖然係冰鮮嘅,但係都好肥雪花肥牛淋同有牛味
雖然通咗關但係仲未有時間返大陸食正宗嘅椰子雞

自家鮮炸 新鮮脆卜
新鮮豬腰
係當日街市新鮮貨
肥膏鵝腸
雖然係冰鮮嘅,但係都好肥
雪花肥牛
淋同有牛味
2023-03-08 17 瀏覽
住旺角嘅好處就係多餐廳,做完運動經過呢間火鍋店,店舖好新淨,餐牌有個兩人套餐,消耗完體力咁肚餓,就決定食火鍋呀😋兩人套餐分別有套餐包咗四款湯底可以揀,我哋今次就揀咗沙嗲同埋麻辣鍋,就算係鴛鴦鍋都唔需要另外加錢幾抵㗎!沙嗲湯底非常之入味,又唔會太鹹😃麻辣湯底本身有豆卜,香濃得嚟,麻同辣都平衡得好好!西班牙無激素豬頸肉薄得嚟又大大塊四隻新鮮海蝦、六至八隻花甲海蝦同花甲非常之新鮮,海蝦肉質爽口彈牙,而花甲又好鮮甜手包韭菜餃四粒大粒得嚟,每一粒都有非常多韭菜!鮮甜手打鯪魚滑鯪魚滑嘅份量都好多,食落好新鮮,唔會有魚腥味,肉質都幾結實!👍🏻山根入口有豆香,口感又鬆脆,又勁足料,一個餐一大兜!讚岐烏冬呢一隻烏冬比較幼身,雖然幼身,但係又唔會完全冇咬口,掛湯嘅能力又高,吸曬湯底嘅味道👍🏻

西班牙無激素豬頸肉
薄得嚟又大大塊

四隻新鮮海蝦、六至八隻花甲
海蝦同花甲非常之新鮮,海蝦肉質爽口彈牙,而花甲又好鮮甜

手包韭菜餃四粒
大粒得嚟,每一粒都有非常多韭菜!

山根
入口有豆香,口感又鬆脆,又勁足料,一個餐一大兜!

2023-03-08 10 瀏覽
天氣仲係涼涼地記緊係要繼續打邊爐架啦🥳 今次去咗旺角嘅一間舖頭打邊爐🍲今年嘅店員非常之親切,仲會特登嚟幫你整走湯底上面嘅泡沫😆 二人餐 $396佢哋叫鴛鴦湯底都唔使加錢,所以我就叫咗一個麻辣加沙嗲鴛鴦湯底😙 麻辣的辣度都仲可以揀,我就揀咗小辣覺得都可以接受,唔會話好辣要飲水😝唔想煩的最岩就係叫一個套餐啦,入面有晒唔同種類的食物,每樣都可以試小小👏 呢個套餐入面有串串蝦,啲蝦係好新鮮,爽口,唔會霉,而且串左的蝦拔殼特別易🤓 除左蝦仲有花甲 (6至8隻),肉質鮮甜冇沙🤩肉類方面有西班牙無激素豬頸肉,豬頸肉唔會太肥,肥瘦均勻,份量都算太碟,每人都食到好多片😎 手包韭菜餃4粒,睇落已經真係好似係佢地鋪頭自己親自包的餃子🥟個皮唔會好厚,餡料好豐富,口味都唔會好重,岩晒香港人😜鮮甜手打鯪魚滑,有兩條魚滑,魚滑唔會好腥🤩然後仲有大量生根,食極都有,用黎索味索湯底一流呀😝最後仲食埋佢地個讚歧鳥冬,咁烏冬好彈牙,用佢黎做結尾一流😍滾爺火鍋 (旺角)旺角上海街428號地舖

二人餐 $396

滾爺火鍋 (旺角)
2023-03-08 9 瀏覽
去了旺角滾爺火鍋,試了他們的兩款湯底:麻辣湯底和椰子雞湯底。這兩款湯底都非常美味,各有其獨特的風味麻辣湯底都幾辣,裡面嘅辣椒同香料令整個火鍋味道更加豐富,讓人垂涎欲滴。椰子雞湯底則是一種更加清淡的選擇。這款湯底的口感非常滑順,帶有一點點椰子的香甜味道, 雞肉亦算非常嫩滑手打四寶丸 墨魚丸、鯪魚丸、牛肉丸、蝦滑各有特色. 彈牙幾好味鴨血口感非常滑順,配麻辣湯底食落都唔錯蔬菜拼盤,有唐蒿、生菜、鮮冬菇、秀真菇、金菇新鮮好味食完仲可以去旺角行街!

麻辣湯底都幾辣,
裡面嘅辣椒同香料令整個火鍋味道更加豐富,讓人垂涎欲滴。

手打四寶丸
墨魚丸、鯪魚丸、牛肉丸、蝦滑
各有特色. 彈牙幾好味

鴨血口感非常滑順,配麻辣湯底食落都唔錯

蔬菜拼盤,有唐蒿、生菜、鮮冬菇、秀真菇、金菇
新鮮好味

食完仲可以去旺角行街!
2023-03-06 23 瀏覽
滾爺火鍋餐廳,以其豐富多樣的食材和獨特的口味而聞名。其中,嫩鴨血、美國安格斯頂級肥牛和椒鹽魷魚鬚是滾爺火鍋的招牌菜。嫩鴨血是滾爺火鍋的經典菜式之一,它的口感非常嫩滑,且沒有腥味。在熱騰騰的湯底中,嫩鴨血更是入口即化,讓人回味無窮。美國安格斯頂級肥牛是滾爺火鍋的另一道招牌菜,肉質鮮嫩,入口即化。在滾爺火鍋,肥牛片是用切得十分薄的肉片,這樣才能更好地入味,並且在煮熟後仍然保持著肉質的鮮嫩。椒鹽魷魚鬚是滾爺火鍋的特色小食之一,魷魚鬚被裹上了一層酥脆的椒鹽粉,外皮酥脆,內裡鮮嫩,非常美味。搭配滾爺火鍋的湯底,更是讓人愛不釋手。總體而言,滾爺火鍋以其豐富多樣的食材、獨特的口味和優質的服務,吸引了眾多食客前來品嚐。如果你是一個火鍋愛好者,那麼滾爺火鍋絕對是一個值得一試的好去處。

2023-03-05 21 瀏覽
來個午餐食火鍋,話說有日行上海街見到一間新開火鍋店,今日終於到此一遊,見到餐廳牆身用了不少碗碟做擺設。我們叫了二人餐-滾得飽,不用想食什麼,手機落單後就等火鍋,著定條圍裙,不用怕弄髒衣服。另收醬料每位$18!人均:$216.有四款湯底可選擇,最後選了沙嗲、芫荽皮蛋鴛鴦鍋不夠芫荽外面醬料可取.有一個海鮮盤裡面有海蝦四隻、花甲、聖子、鮑魚,都幾抵食,有多款海鮮,新鮮鮮甜,沒有沙,本來想再追加,食食下都夠飽就作罷。.西班牙無激素豬頸肉都大大塊,落沙嗲湯底好食。.手包韭菜餃四粒有心機,好濃胡椒味,幾特別的味道!.鮮甜手打鯪魚滑爽彈口感,有兩條,其實份量頗多!.山根有一盤,兩個人好足夠。.讚岐烏冬正常,烏冬掛湯,食到湯底的味道,沙嗲湯飲了半碗....@bubblyfeasthk
另收醬料每位$18!
人均:$216
有四款湯底可選擇,最後選了沙嗲、芫荽皮蛋鴛鴦鍋
不夠芫荽外面醬料可取
有一個海鮮盤
西班牙無激素豬頸肉
都大大塊,落沙嗲湯底好食。
手包韭菜餃四粒
有心機,好濃胡椒味,幾特別的味道!
鮮甜手打鯪魚滑
爽彈口感,有兩條,其實份量頗多!
山根
有一盤,兩個人好足夠。
讚岐烏冬
正常,烏冬掛湯,食到湯底的味道,沙嗲湯飲了半碗...
@bubblyfeasthk
2023-03-05
午餐
2023-03-05 130 瀏覽
垃圾火鍋店 未試過食完咁嬲 第一次寫食評 叫椰子雞鍋 menu 寫半隻及一隻價錢 去到話只可以半隻叫248 另外半隻要散叫 吓 你menu寫話有 個店員答你個menu係舊既 新既印緊未到 但你間野係新開 最慶係個火焰海鮮豬尾鍋 收$328 四隻霉嘅雪藏蝦 三四粒蜆 幾夠豬尾收人$328 自己睇下相 想比人搵笨就去 呢間野唔執笠都搞笑 最後比左1000蚊訂 埋單唔提個店員都無諗住扣返 間野9唔撘8 得果幾枱客 d野勁亂 店員服務態度又差 比錢貼難受
火焰海鮮豬尾鍋
2023-03-01
慶祝紀念
生日
2023-03-04 23 瀏覽
之前仲凍凍地嘅時候,同朋友去咗旺角上海街打港式邊爐,其他人食椰子雞煲或者藥膳火鍋底但我有幸地試到純蕃茄湯底😝蕃茄味真係好濃郁啊🤡令到食材生色不少,真係太幸福喇。店內係用QR code點食物夠晒方便。亦都聽咗店員推介,所以就點咗以下幾款食物。🧀🐮芝士牛筋丸手打牛筋丸,爽滑彈牙有牛肉味,食嘅時候小心啲,因為啲芝士真係好多,呢個味道真心唔錯。🥗🥒唐三藏(田園菇菜拼盤)唔使用腦,有齊蔬菜同菇類,新鮮。🐷爽滑豬肚入口唔太韌,亦冇雪藏味,啱晒鍾意食內臟嘅朋友。🐮美國安格斯肥牛無雪味亦有淡淡牛肉味,但對於我來講就真係肥咗少少。⭐️環境乾淨,港式環境,同一大班朋友去係唔錯嘅選擇。📍地址:滾爺火鍋 (旺角)旺角上海街428號地舖☎️電話:6890 6890✅可openrice 訂座

店內係用QR code點食物夠晒方便。
亦都聽咗店員推介,所以就點咗以下幾款食物。

🧀🐮芝士牛筋丸

🥗🥒唐三藏(田園菇菜拼盤)
唔使用腦,有齊蔬菜同菇類,新鮮。

🐷爽滑豬肚
入口唔太韌,亦冇雪藏味,啱晒鍾意食內臟嘅朋友。

🐮美國安格斯肥牛
無雪味亦有淡淡牛肉味,但對於我來講就真係肥咗少少。

⭐️環境乾淨,港式環境,同一大班朋友去係唔錯嘅選擇。

📍地址:滾爺火鍋 (旺角)

☎️電話:6890 6890

✅可openrice 訂座
2023-03-03 32 瀏覽
同朋友好耐無見,約方便大家的旺角,去左「滾爺火鍋」打邊爐,座位舒服,乾淨整潔,食物有質素又抵食,打。招牌泰國椰子雞煲即場放鮮雞及兩個椰青水,滾咗之後先飲湯,個湯充滿椰香,好清甜,啲雞又嫩滑鮮味,飲完食完都幾飽肚。手打四寶丸四款丸包括鮮蝦、鯪魚、墨魚及牛肉,非常彈牙又足料,幾款丸各有特色。即炸響鈴又厚實又大卷,香脆可口,浸完沾滿湯汁精華, 真係食到唔停口。另外仲食左Choice級美國安格斯牛肩胛、手包鮮蝦雲吞及嫩鴨血,都好好味。

招牌泰國椰子雞煲

即炸響鈴

2023-02-16
2023-03-02 49 瀏覽
今日去旺角行街經過呢間火鍋店,見到餐廳環境都幾企理,就決定入去試吓啦!呢間火鍋店開業唔係好耐,但係見到佢嘅裝修等等都好花心機,連電磁爐頭碗碟都係印晒自己餐廳名!💓即炸紫菜響鈴呢度嘅響鈴係即叫即炸,勁好食‼️同平時火鍋店嘅響鈴真係好唔同,入口有豆香,口感又鬆脆💓嚟到一定要嗌!一定要嗌!一定要嗌!重要的事情,要講三次‼️滾得飽(二人餐)套餐包咗四款湯底可以揀,我哋今次就揀咗沙嗲同埋芫荽皮蛋鍋,就算係鴛鴦鍋都唔需要另外加錢幾抵㗎!沙嗲湯底非常之入味,又唔會過鹹👍🏻芫荽皮蛋湯就比較清一啲,攞嚟淥菜嗰啲感覺上就會比較健康,一樣真係好入味,勁多芫荽,啱晒我呢啲鍾意食芫荽嘅!入面皮蛋嘅數量都唔少㗎,一樣好入味可以攞埋上嚟當餸咁樣食~四隻新鮮海蝦、六至八隻花甲海蝦非常之新鮮,肉質爽口彈牙,唔需要另外點醬油已經好鮮甜,花甲就留住海水嘅香味,只要輕輕點少少豉油就已經好好味!💓💓手包韭菜餃四粒韭菜餃粒粒都大大粒,每一粒都有非常多韭菜!鮮甜手打鯪魚滑鯪魚滑嘅份量都好多,可以整到15至20個!鯪魚肉都好新鮮,唔會有魚腥味,肉質都幾結實!👍🏻山根又係勁足料,一個餐一大兜!唔使同隔離嘅朋友爭~讚岐烏冬呢一隻烏冬比較幼身
即炸紫菜響鈴
嚟到一定要嗌!一定要嗌!一定要嗌!
重要的事情,要講三次‼️
四隻新鮮海蝦、六至八隻花甲
手包韭菜餃四粒
韭菜餃粒粒都大大粒,每一粒都有非常多韭菜!
山根
又係勁足料,一個餐一大兜!唔使同隔離嘅朋友爭~
讚岐烏冬
呢一隻烏冬比較幼身,雖然幼身,但係又唔會完全冇咬口,反而幼身一啲掛湯嘅能力更加高,令到烏冬更加可以吸到湯底嘅味道!💓💓👍🏻

沙嗲芫荽皮蛋鍋

沙嗲芫荽皮蛋鍋
  • 讚岐烏冬
2023-03-01 53 瀏覽
呢排比較燥熱,好想食椰子雞鍋,今次揀左位於旺角既滾爺火鍋,佢地個椰子雞湯鍋,充滿椰香,好清甜,忍唔住飲左兩碗湯先清遠雞件又嫩滑鮮味兩份原個椰青水放入鍋仲有粟米、馬蹄粒水滾熄火焗五分鐘開蓋食得美國安格斯頂級肥牛 $188牛肉色水好靚,真係好新鮮,睇落唔算好肥,但肉質好嫩,牛味比想像中更濃~好食讚岐烏冬 $28係高質烏冬,彈牙!烏冬入晒椰子雞湯味道冇得彈手打四寶丸多種自家手打的鮮蝦,墨魚,牛肉,鯪魚,等等,更有多款四寶丸、芝士牛筋丸、香菇貢丸,好滋味咬落去爆汁流心!📍滾爺火鍋 旺角上海街428號地舖

清遠雞件又嫩滑鮮味
兩份原個椰青水放入鍋
仲有粟米、馬蹄粒
水滾熄火焗五分鐘開蓋食得

美國安格斯頂級肥牛 $188

讚岐烏冬 $28
係高質烏冬,彈牙!烏冬入晒椰子雞湯味道冇得彈

📍滾爺火鍋