2022-08-01 145 瀏覽
1️⃣招牌大鹵麵有四款餸 :✅ 豆腐✅ 五花肉✅ 蘿蔔✅ 陳皮魚皮🥣鹵水湯🍜手造爽脆米粉先講份量 米粉同啲餸多到可以分兩餐細食一定食唔哂😂😂 所以最後要打包湯底都有得揀 🍅/🌶 等⋯但黎得呢到 梗係試滷水啦可能因為變咗湯底嘅關係所以佢唔會過咸唔使一路食 一路要飲水中和叫咗米粉底 咁就可以索多啲湯汁唔食米粉 可以揀台灣麵印象最深刻係魚蛋同五花肉陳皮味突出 五花肉肥而不膩豆腐係厚實個種 蘿蔔夠腍但有少少渣 整體都可以2️⃣ 鹵友牛三寶飯✅ 金錢肚✅ 金錢𦟌✅ 牛筋飯嘅湯汁係另上所以會比湯麵嘅較濃味食到花椒八角嘅香氣想加幾多汁取決於自己咁都幾細心👍🏻👍🏻🥤蘋果雪梨雪耳(凍) 清甜滋潤 有🏠煲嘅感覺 有埋小小渣 真材實料➕雞絲粉皮 跟芝麻醬 粉皮係厚身個種 口感都幾彈牙 如果多啲汁就👍🏻 ➕蒜香炸豆腐 大大粒 都係結實路線 香口得黎 又飽肚
1️⃣招牌大鹵麵

所以會比湯麵嘅較濃味
食到花椒八角嘅香氣
想加幾多汁取決於自己
咁都幾細心👍🏻👍🏻

🥤蘋果雪梨雪耳(凍)
清甜滋潤 有🏠煲嘅感覺

➕蒜香炸豆腐
大大粒 都係結實路線
香口得黎 又飽肚

2022-07-31 123 瀏覽
加路連山道附近有不少食肆, 看到這一店的店名很有趣, 玩食字, 叫滷友記。 再看一看餐牌, 食物價錢都在銅鑼灣一帶來說, 算很便宜。餐廳是用手機掃瞄QR code 下單的, 點餐版面及操作, 簡單、 清楚, User friendly。每人點了一個招牌大鹵麵 (麻辣湯/滷水湯)。追加2份小食, 蒜香炸豆腐及鹵水雞翼。招牌大鹵麵, 麻辣湯帶微微的辣, 鹵水湯不會太鹹。兩款湯的調味都適中, 食完都不會有口乾的感覺。 大鹵麵當中的腩肉最為出色, 肥瘦雙間口感不錯, 不會太膩, 鹵水的味道恰到好處。蒜香炸豆腐, 薄脆外皮, 包裹著滑滑的豆腐, 配合炸蒜及蔥花一齊食, 一流。鹵水雞翼, 除了有鹵水的香味, 還有淡淡的麻油香味, 有層次感有色香味。小食種類還有很多, 不能一次盡試, 期待下次再光大顧了。

小食種類還有很多, 不能一次盡試, 期待下次再光大顧了。

2022-07-29
2022-07-24 106 瀏覽
招牌牛三寶 $62金錢肚/牛筋/金錢肚 蕃茄湯底 上海麵上海幼麵爽口不過稔 蕃茄湯唔係茄膏死實的蕃茄味 天然香甜👍牛筋同金錢肚都炆得夠淋 金錢肚就一般般🥲環境方面淨企理亦唔迫 銅鑼灣平食而坐得舒服之選~
招牌牛三寶 $62
金錢肚/牛筋/金錢肚 蕃茄湯底 上海麵
上海幼麵爽口不過稔
蕃茄湯唔係茄膏死實的蕃茄味
天然香甜👍
牛筋同金錢肚都炆得夠淋
金錢肚就一般般🥲

環境方面淨企理亦唔迫
銅鑼灣平食而坐得舒服之選~
2022-07-24
2022-07-10 93 瀏覽
今日在中央圖書館查閱資料,由於時間關系,就近來到銅鑼灣加路連山道5號地鋪滷友記。店面不大,文藝氣息濃厚。招牌菜滷水牛三寶飯,有瑞士汁、滷水汁和台式肉燥汁可三選一,我選了肉燥汁,半肥瘦的豬肉碎足料又夠味,撈飯一流,厚切牛健滷水汁好淋,牛筋軟腍口感一流,金錢肚有嚼勁。滷水牛三寶撈米線,手工自制的米線一定要品嘗,軟硬度掌握恰到好處,煙韌彈牙,滷水牛三寶同樣出色,配有木耳和蔥花,口感更豐富。小食滷水豆腐軟滑惹味,面上灑上芝麻增色不少。上湯浸生菜,生菜新鮮爽口夠健康。滷水唐心蛋買相吸引好味。特別點贊的是店家秘制的麻辣醬和蒜蓉辣醬,味道非常濃郁,愛吃辣的朋友,值得品嘗。

• 滷水豆腐
  • 滷友三寶麵
2022-07-02 124 瀏覽
以前係荃灣見到呢間小店,次次經過都有好多人,估唔到連銅鑼灣都開左分店,趁未到晚飯時間,人少少,就同朋友入去試吓😎-滷友豚三寶飯🐷 三寶有五花肉、豬大腸同豬肚,啲餸好入味,五花肉都係半肥瘦,岩岩好👍🏻飯可以選擇瑞士汁、肉燥汁或者滷水汁,最後揀咗肉燥汁,肉燥入面真係有一就就豬肉,好肥美🤤🤤果然食台灣嘢用肉燥撈飯係無得輸😎-滷水雞翼🐔 滷水專門店點可以唔食滷水小食😏見到個色都已經覺得啲滷水好入味😍-生炸大雞比 岩岩炸起,超脆身🥰🥰雞肉咬落好juicy😋-雞絲粉皮(芝麻) 雞絲粉皮比想像中大碟😯水晶粉連埋青瓜雞絲一齊食,好清新,係夏天必食之選👍🏻👍🏻-滷水唐心蛋🥚 賣相好吸引🥹滷水好入味,食多隻都仲得啊🤓-清涼爽 係好多人熱愛既仙草凍,夏天必飲之一😙

-滷友豚三寶飯🐷

-滷水雞翼🐔

-生炸大雞比
岩岩炸起,超脆身🥰🥰雞肉咬落好juicy😋

-雞絲粉皮(芝麻)

-滷水唐心蛋🥚
賣相好吸引🥹滷水好入味,食多隻都仲得啊🤓

-清涼爽
係好多人熱愛既仙草凍,夏天必飲之一😙
2022-06-29
2022-07-01 99 瀏覽
銅鑼灣寸金尺土😇 估唔到搵到一間幾抵食又特別嘅下午茶喎😋滷友記 顧名思義係食滷水野嘅💗佢嘅下午茶雙拼麵只係$39👀小朋友口味嘅我揀左 滷水雞翼、滷水豆腐 滷水湯 台灣牛肉麵✨兩隻雞翼都幾大隻架😜 滷水滷得入味,完全無雪味👍又唔會整到隻雞翼霉霉爛爛😋滷水豆腐 唔會散晒嘅😍 仲食到滷水同埋豆味架😄牛肉麵唔會煮到好冧 仲有啲咬口😚媽媽叫左 滷水牛筋、滷水金錢肚 蕃茄湯 土炮米線✨滷水牛筋滷到超入味🥰入口即化!金錢肚又夠冧!好好味😋佢個蕃茄湯都幾濃架🍅米線朔晒蕃茄湯嘅味道!好正💖我地加錢要左好足料嘅 蘋果雪梨雪耳🍎佢係無冰塊嘅~但都夠好冰凍😉呢個夏天飲佢真係一流🤩滷水五花肉、滷水豬大腸✨見佢啲滷水咁出色就叫多左一碟剩餸啦🤓份量都幾多!兩樣都滷得好入味😇五花肉唔係成舊都係肥膏😆豬大腸都洗得好乾淨無異味😉最近好似興返食生炸大雞髀🍗✨估唔到呢間小店都有得食😍而且仲好好味添🤤上枱個陣雞髀已經好貼心地一開三❤️雞髀肉好多肉汁🤩 調味夠豐富💓雞皮炸到好香脆🤩係我近期食過最好食嘅生炸雞髀🍗即炸魚皮✨一上枱真係熱架喎🤩 仲好卜卜脆添✨炸魚皮調味唔會過分鹹😇一邊食麵 一邊用個湯點啲食炸魚皮黎食真係好過癮😛叫到成枱
銅鑼灣寸金尺土😇
估唔到搵到一間幾抵食又特別嘅下午茶喎😋
滷友記 顧名思義係食滷水野嘅💗

佢嘅下午茶雙拼麵只係$39👀

兩隻雞翼都幾大隻架😜
滷水滷得入味,完全無雪味👍
又唔會整到隻雞翼霉霉爛爛😋
滷水豆腐 唔會散晒嘅😍
仲食到滷水同埋豆味架😄
牛肉麵唔會煮到好冧 仲有啲咬口😚

媽媽叫左 滷水牛筋、滷水金錢肚 蕃茄湯 土炮米線✨

滷水牛筋滷到超入味🥰入口即化!
金錢肚又夠冧!好好味😋
佢個蕃茄湯都幾濃架🍅
米線朔晒蕃茄湯嘅味道!好正💖

我地加錢要左好足料嘅 蘋果雪梨雪耳🍎

佢係無冰塊嘅~但都夠好冰凍😉
呢個夏天飲佢真係一流🤩

滷水五花肉、滷水豬大腸✨

見佢啲滷水咁出色就叫多左一碟剩餸啦🤓

一邊食麵 一邊用個湯點啲食炸魚皮黎食真係好過癮😛

叫到成枱都係野
食到個肚捧住走買單都只係$200😆
真係唔敢相信呢度係銅鑼灣啊😌

滷友記 (加路連山道) (銅鑼灣)
2022-07-01
  • 滷水牛筋
  • 滷水金錢肚
  • 蘋果雪梨雪耳
  • 生炸大雞髀
  • 即炸魚皮
好耐已經無食台灣麵,有啲心掛掛( ・᷄ὢ・᷅ ) 所以就去咗呢間bookmark咗好耐嘅「滷友記」試吓啲滷水同湯麵!餐廳位置係shari shari 隔離,食完個麵仲可以過隔離食返個冰先!.🔺️招牌大滷麵 $59 | ⭐️: 4.0/5大大碗,餸又卑得多,一定夠飽!湯麵有:五花肉、陳皮魚蛋、豆腐、蘿蔔~ 最鍾意佢個蘿蔔,滷得甜又無渣(^з^) 五花腩略嫌多咗少少肥,但整體味道唔錯👍🏻而湯底分別可以揀滷水湯/番茄湯/麻辣湯/酸辣湯揀。狸貓我揀咗番茄湯,可惜佢無想像中咁濃茄味,覺得可以再酸啲!可能佢嘅滷水湯會再出色啲,下次去再試試!🔺️滷友牛三寶麵 $62 | ⭐️: 4.4/5朋友嗌咗呢碗~ 睇落都好吸引。分別有金錢展、牛筋、金錢肚(*¯︶¯*) 牛筋滷得好入味、金錢肚都好爽口👌🏻 牛展可以少韌,不過呢個價錢而言,已經非常高質!🔺️芝麻汁 雞絲粉皮 $50 | ⭐️: 4.4/5寬身粉皮配上芝麻汁,超級滑捋捋(。・ω・。) 果然出面3x度嘅天氣就係要食返啲涼拌小食!不過如過多返啲芝麻汁就💯啦~🔸自家制 蘋果雪梨雪耳 跟餐 +$12推薦!凍飲都無咩冰,真材實料自家製,健康又解暑~🔸自家制 檸檬薏米水

🔺️招牌大滷麵 $59 | ⭐️: 4.0/5

🔺️滷友牛三寶麵 $62 | ⭐️: 4.4/5

🔺️芝麻汁 雞絲粉皮 $50 | ⭐️: 4.4/5

🔸自家制 蘋果雪梨雪耳 跟餐 +$12
推薦!凍飲都無咩冰,真材實料自家製,健康又解暑~

🔸自家制 檸檬薏米水 跟餐 +$12
薏米煲到好淋,唔太甜偏酸,prefer 蘋果雪梨雪耳多啲!

📍 地址:滷友記 (加路連山道)

Rating: 🌕🌕🌕🌕🌑
  • 芝麻雞絲粉皮
  • 招牌大滷面
前幾日為食貓又去咗銅鑼灣搵食今次就去左試滷友記估唔到銅鑼灣都有一間價錢親民,野食又足料嘅台式麵店wor環境呢間麵店嘅裝修好新穎,亦都好乾淨♥️為食貓同朋友都坐得非常舒服🥰食物四拼滷水麵 (4/5)呢度嘅湯底可以揀滷水、麻辣、蕃茄同酸辣,而麵就可以揀米粉、牛肉麵同米線😀為食貓就揀咗滷水牛肉麵,配娃娃菜、豬大腸、白蘿蔔同金錢肚佢碗麵真係超級大,而且啲牛肉麵真係台灣嗰種,好有厚度👍🏾另外啲豬大腸都非常大舊,當然唔少得講佢個滷水真係好有台灣味道🤤加埋佢自製嘅麻辣辣椒油,非常惹味🤪炸秋葵+蒜香炸豆腐 (5/5)必食為食貓覺得佢既炸物比滷水更為出色佢出面啲炸粉唔會太多,但又炸得非常之香脆♥️加埋啲酸酸地嘅沙律醬,唔覺意就食晒好有罪疚感😵‍💫生炸雞髀 (4/5)個雞髀都炸得唔錯,出面啲皮好脆,而入面啲肉都重幾juicy🤤不過如果可以成隻上,唔使切,會更滋味陳皮冰糖燉檸檬+蘋果雪梨雪耳食完d咁熱氣嘅嘢,再飲番杯酸酸地既陳皮冰糖燉檸檬,真係岩岩好不過如果杯蘋果雪梨雪耳冇咁甜就更加好😀如果大家喺銅鑼灣行行吓街咁岩肚餓,喺度食下午茶,食下d炸嘢都幾滿足
前幾日為食貓又去咗銅鑼灣搵食
今次就去左試滷友記
估唔到銅鑼灣都有一間價錢親民,野食又足料嘅台式麵店wor

食物
四拼滷水麵 (4/5)
四平滷水麵

為食貓就揀咗滷水牛肉麵,配娃娃菜、豬大腸、白蘿蔔同金錢肚

炸秋葵+蒜香炸豆腐 (5/5)
必食

炸秋葵

蒜香豆腐

為食貓覺得佢既炸物比滷水更為出色
好有罪疚感😵‍💫

炸雞髀 (4/5)
生炸雞髀

陳皮冰糖燉檸檬+蘋果雪梨雪耳

不過如果杯蘋果雪梨雪耳冇咁甜就更加好😀

四平滷水麵
炸秋葵
蒜香豆腐
生炸雞髀
2022-06-18 71 瀏覽
一家主打滷味的店早前朋友打卡後一直心思思想試試店舖名字叫滷友記當然除了售賣滷味系列之外亦有小食及自家秘製醬料賣。。店舖位於大球場附近風格走香港🇭🇰文化牆上有由6塊滑板組成的店名襯托店名的底圖是餐廳菜色 非常特別另外出餐位都有3幅字畫作品 氣勢洶洶另一邊 大大幅壁畫 整體而言 打卡性高。。🐂滷友牛三寶撈麵$65揀選撈米粉 有驚喜👍🏻手打米粉 爽脆彈米淋上滷水汁令整體濕潤牛三寶滷得很入味牛展特厚切片 入味煙韌牛筋彈壓筋道 綿軟滑嫩金錢肚有韌性..🐖滷友豚三寶麵$58湯粉內的滷湯有淡淡藥材味三寶有五花肉 豬大腸 豬肚樣樣都好入味更有木耳絲做配菜吃落爽口 口感更豐富又是選擇了米粉易於吸湯汁😋..🐙椒鹽炸墨丸 $25墨丸口感彈牙灑上椒鹽粉十分惹味..🍹蘋果雪梨雪耳$12跟餐加$12底部有蘋果粒同雪耳碎飲落好潤喉😚但甜左少少..☕️陳皮冰糖燉檸檬 $12滋潤系列產品有陣陣陳皮味飄出甜度啱啱好 餐廳更有售自家制陳皮冰糖燉檸檬
一家主打滷味的店

滋潤系列產品
有陣陣陳皮味飄出
甜度啱啱好
餐廳更有售自家制陳皮冰糖燉檸檬

✨自選三拼麵 $55三款餸揀左牛筋、豬大腸、雞翼,額外再加左新竹貢丸~麵底揀左台灣牛肉麵。黎到滷友記,梗係想試下啲滷水湯😆 真心呢度嘅滷水湯真係非常出色🈵️👍🏻👍🏻 👌🏻好濃郁好香同時帶點鮮甜😋 台灣牛肉麵好爽口彈牙🤩 餸比較推薦雞翼同貢丸!雞翼肉質嫩滑滲曬啲滷水味,好入味🫶🏻 貢丸好爽口彈牙!寫寫下又好想去返食碗麵🤣 非常推薦❤️✨台式酥炸豬扒飯 $59酥炸豬扒表面炸得好金黃,食落好酥脆!🥰豬扒有啲肉汁,唔會鞋~ 揀左古法滷水汁,呢個會比較濃,但倒啲落去豬扒同飯到會更加好味,份量都岩岩好😆 ✨蒜香炸豆腐 $30豆腐真係炸得外酥內軟🤩 熱辣辣好正!配埋炸蒜同蔥花一啖食落口真係好滿足😋
✨自選三拼麵 $55

✨台式酥炸豬扒飯 $59

✨蒜香炸豆腐 $30

2022-06-04 95 瀏覽
滷水小店入面搵到驚喜麻辣湯底🍃呢間文青木系裝修台灣小店🌱價錢唔貴。麻辣三拼麵 $55揀咗豆腐、墨魚丸、蘿蔔、米線🍲上次淨係食過滷水湯底,今次抽起條筋試佢麻辣,令人眼前一亮🤩。麻香十足,鹹味適中,雖無辣度揀但好彩都夠溫和,略有藥材香味,重點係原來平時滷水入面嘅香料藥材味,八角之類,同麻辣味有相輔相乘嘅效果🥰。蘿蔔淋而帶啲上湯嘅清甜味道,米線夠滑。蕃茄三拼麵🍅$55揀咗蘿蔔、墨魚丸、雞翼、米粉個湯比較杰身,好濃蕃茄味,甜甜地,無平時車仔麵嘅地踎感覺。生炸大雞髀🍗$36雞髀夠大隻,切開咗三舊比我地易啲夾好貼心😆。炸得好靚,香口又帶點椒鹽味🎉推薦。飲品:凍檸茶(+$6)個茶有好香淳嘅紅茶味💕
滷水小店入面搵到驚喜麻辣湯底🍃

呢間文青木系裝修台灣小店🌱價錢唔貴。

麻辣三拼麵 $55
揀咗豆腐、墨魚丸、蘿蔔、米線🍲

蕃茄三拼麵🍅$55
揀咗蘿蔔、墨魚丸、雞翼、米粉
個湯比較杰身,好濃蕃茄味,甜甜地,無平時車仔麵嘅地踎感覺。

生炸大雞髀🍗$36

飲品:凍檸茶(+$6)
個茶有好香淳嘅紅茶味💕

📌 滷友記📍 銅鑼灣 Causewaybay 今日係銅鑼灣行街~ 想嘆個下午茶☕️ 見到呢間台式小店裡面座位舒適💫 決定去光臨☺️-(👑爲推薦)雞絲粉皮(芝麻) $50台灣牛肉麵 (酸辣湯)$39台灣牛肉麵 (番茄湯)$39陳皮冰糖燉檸檬 蘋果雪梨雪耳 -❥ ❥ 雞絲粉皮(芝麻)夏日必食嘅小菜🏝✨細緻嘅雞絲配上冰涼嘅綠豆粉❤️‍🔥有埋青瓜絲🥒 食得好涼爽同滋味✨配埋濃濃嘅芝麻醬!!😋❥ ❥ 台灣牛肉麵 湯底濃番茄同酸辣湯味😋個人鍾意食酸辣湯味啲☺️ 番茄湯底略嫌無真實酸酸嘅味道🙈同埋作為麵條控 呢個麵條比較硬同無麵條嘅香味🙈❥ ❥ 陳皮冰糖燉檸檬 飲品大推!!!✨ 好多都係滋潤系列☁️甜度啱啱好 有冰糖嘅微甜夾埋檸檬嘅酸甜💛陳皮味淡淡飄出~ 👍🏻❥ ❥ 蘋果雪梨雪耳 飲品大推!!!✨ 呢個都係滋潤系列☁️真係有蘋果蓉同雪梨蓉🍎🍐雪耳增添口感😋 飲落真係好舒服🤍-▫️味道:3.8/5 ▪️賣相:4.3/5▫️環境:4.7/5▪️價錢:4.5/5▫️服務:4.5/5▪️Overall:🌕🌕🌕🌗-🔍#CY銅鑼灣 #CY台灣牛肉麵 #cy台式餐廳 🔗 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #台灣牛肉麵 #滷友記

📌 滷友記
📍 銅鑼灣 Causewaybay

(👑爲推薦)
雞絲粉皮(芝麻) $50
台灣牛肉麵 (酸辣湯)$39
台灣牛肉麵 (番茄湯)$39
陳皮冰糖燉檸檬
蘋果雪梨雪耳
❥ ❥ 雞絲粉皮(芝麻)
夏日必食嘅小菜🏝✨

▪️Overall:🌕🌕🌕🌗
🔍#CY銅鑼灣 #CY台灣牛肉麵 #cy台式餐廳
🔗 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #台灣牛肉麵 #滷友記
2022-05-15 107 瀏覽
再次到訪“滷友記”是要回味一下生炸雞腿跟讓人懷念的滷水滋味啊!!!這回到達時正是茶餐的時段不到四十元就可點上雙拼麵餐或飯餐呢~與友人各點了一份雙拼麵餐和兩款炸物共享☜☜小妹點了牛筋拼大腸配滷水湯米粉;友人則點了金錢肚拼牛筋配蕃茄湯米線~滷水配料依舊入味不過鹹嚐了一口友人的蕃茄湯底也有感驚喜是濃郁酸甜的湯頭呢 ✔✔炸物點了上回特覺驚喜的炸雞腿外也要上一客彈牙的花枝丸兩款外層均是金黃香脆derrrr尤其是雞腿外皮脆薄如薯片,而肉質仍是保持嫩而富肉汁,單是這品就足以教人再三回頭吧xppp茶餐包有一杯熱飲,加上三元即可轉為凍飲哦

這回到達時正是茶餐的時段

不到四十元就可點上雙拼麵餐或飯餐呢~

與友人各點了一份雙拼麵餐和兩款炸物共享☜☜

小妹點了牛筋拼大腸配滷水湯米粉;

友人則點了金錢肚拼牛筋配蕃茄湯米線~

滷水配料依舊入味不過鹹

嚐了一口友人的蕃茄湯底也有感驚喜

是濃郁酸甜的湯頭呢 ✔✔

炸物點了上回特覺驚喜的炸雞腿外

也要上一客彈牙的花枝丸

兩款外層均是金黃香脆derrrr

茶餐包有一杯熱飲,加上三元即可轉為凍飲哦

2022-05-11 113 瀏覽
今日經過銅鑼灣呢頭,見到有間食店叫滷友記,既然個名咁特別就同d老友記入去食啦😋🤣 滷水雞翼🍗$35雞翼完完全全被滷水汁浸泡,肉質很嫩,加上有少少芝麻做點綴,值得一點😉 滷水糖心蛋🥚$9滷得很入味,蛋黃熟度啱啱好,賣相一流☺️ 滷水牛筋🥩滷水金錢肚配滷水湯台灣牛肉麵 $39滷水水三寶,牛筋腍之餘,金錢肚亦好爽,加上湯底牛肉味濃郁,配上台灣手打麵,味道一流👍 滷水雞翼手打墨魚丸配滷水湯土炮米線$39雞翼同啱啱提及一樣,夠晒入味,墨魚丸十分彈牙,加上幼身嘅土炮米線,一啖米線一啖湯,滷水迷一定唔可以錯過😍 黑糖薑茶跟餐加$8薑味濃,啱曬近排較濕嘅天氣,有助排濕💧 蘋果雪梨雪耳🍎 跟餐加$10清潤之選,飲完令口腔十分清新😊 滷友記 (加路連山道)銅鑼灣加路連山道5號地舖#滷友記 #銅鑼灣 #加路連山道 #hkfoodieclub #滷水汁 #滷水湯

滷水雞翼🍗$35
雞翼完完全全被滷水汁浸泡,肉質很嫩,
加上有少少芝麻做點綴,值得一點😉
滷水雞翼

滷水糖心蛋🥚$9
滷得很入味,蛋黃熟度啱啱好,賣相一流☺️
滷水糖心蛋

滷水牛筋🥩滷水金錢肚配滷水湯台灣牛肉麵 $39

滷水水三寶,牛筋腍之餘

滷水雞翼手打墨魚丸配滷水湯土炮米線$39

黑糖薑茶跟餐加$8
薑味濃,啱曬近排較濕嘅天氣,有助排濕💧

蘋果雪梨雪耳🍎 跟餐加$10
清潤之選,飲完令口腔十分清新😊

滷友記 (加路連山道)

2022-05-10
滷水雞翼
滷水糖心蛋
2022-05-10 87 瀏覽
開頭見到店名仲以為係中式滷味店, 點知係台式食物, 主打滷味😍😍仲有其他台灣特色小食添~~一於就試下💬自選三餸麵 - $55(滷水~金錢肚 雞翼 豆腐 蕃茄湯 牛肉麵) 第一次食蕃茄湯底配滷味 😋食落都唔錯, 湯底酸酸甜甜幾好味, 加有少少陳皮香味?! 佢仲配埋木耳絲食😚正♔滷水雞翼有兩大隻, 唔會太老或太咸😗食落入味, 不錯♔滷水金錢肚幾香幾冧, 同個湯底幾夾, 真係唔係度度有得食滷水金錢肚😜😜 ♔滷水豆腐份量唔少, 味道淡淡豆腐香+滷水汁味道, 岩岩好! 食完其他餸食中和一下, 濃淡交替更開胃 哈哈😍(最怕食到好咸既滷豆腐😗)回頭食: ⓨⓔⓢ 😜💬台式酥炸豬扒飯 - $59我揀選咗肉燥汁, 白飯偏乾身, 不過配埋醬汁就岩岩好~肉燥唔會好油同太咸👍👍 豬扒幾酥脆同入味, 冇乜肥膏🥰 食落唔會太膩~回頭食: ⓨⓔⓢ💬椒鹽炸墨丸 - $25墨丸幾彈牙, 亦都有墨魚肉既香, 加埋椒鹽幾惹味, 新鮮熱辣好好味🥰回頭食: ⓨⓔⓢ💬蘋果雪梨雪耳(凍) - 跟主食+$12味道幾清甜~~食完炸物再飲一飲 潤一潤😋😋 仲有啲雪耳粒粒同果粒🍎🍐正回頭飲: ⓨⓔⓢ❤️滷友記 (加路連山道)❤️銅鑼灣加路連山
💬自選三餸麵 - $55
(滷水~金錢肚 雞翼 豆腐 蕃茄湯 牛肉麵)
♔滷水雞翼有兩大隻, 唔會太老或太咸😗食落入味, 不錯
回頭食: ⓨⓔⓢ [如果再叫, 會想試埋其他餸]😜

💬台式酥炸豬扒飯 - $59
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬椒鹽炸墨丸 - $25
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬蘋果雪梨雪耳(凍) - 跟主食+$12
回頭飲: ⓨⓔⓢ

❤️滷友記 (加路連山道)
❤️銅鑼灣加路連山道5號地舖
❤️5540 4057