2022-05-09 86 瀏覽
估唔到係銅鑼灣搵到間咁抵食嘅餐廳啊😆!!係學神車路~ 加路連山道,開咗滷友記。.下午茶餐💰$39,平靚正!仲要份量都唔少。我地叫左兩份下午茶餐再加一個小食。🔸滷水豬肚+滷水雞翼配土炮米線滷水豬肚一啲腥味都冇,軟腍又夠入味,而滷水雞翼就勁大隻,肉質嫩滑。🔹滷水豬大腸+ 滷水豆腐配蕃茄湯米粉滷水豬大腸滷得入味,質感軟韌肥而不膩,滷水豆腐有豆香又有滷香,質感結實唔鬆散。🔸椒鹽炸墨丸即叫即炸熱辣辣,墨丸炸到金黃色,入口鹹香惹味,爽口彈牙。.價錢平又好食,下次再嚟試埋其他先得🤤😋。.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋😋5/5.🍽 滷友記 📍銅鑼灣加路連山道5號地舖

🔸滷水豬肚+滷水雞翼配土炮米線

🔹滷水豬大腸+ 滷水豆腐配蕃茄湯米粉

🔸椒鹽炸墨丸
即叫即炸熱辣辣,墨丸炸到金黃色,入口鹹香惹味,爽口彈牙。
價錢平又好食,下次再嚟試埋其他先得🤤😋。
好味指數:😋😋😋😋4/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋😋5/5
🍽 滷友記
📍銅鑼灣加路連山道5號地舖
2022-05-06 1362 瀏覽
係滷友記定老友記❓️店舖名字叫滷友記,主要售賣滷味系列,除此之外,亦有售賣小食及自家秘製醬料。當中的麻辣油更是一試難忘。店舖坐落銅鑼灣區,如此食物質素同份量竟收老友記價錢。滷友記在我心目中亦是老友記🫂。💎 滷友牛三寶麵(金錢,牛筋,金錢肚) $62我揀咗滷水湯同手造爽脆米粉。湯粉一上枱,除咗滷湯味亦聞到淡淡嘅藥材味。牛三寶滷得很入味,牛厚且淋,牛筋彈壓筋道,綿軟滑嫩,金錢肚有韌性。湯粉仲有木耳絲做配菜,吃落爽口令口感更豐富。💎 椒鹽炸墨丸 $25墨丸體積頗大,味道鮮甜,口感彈牙。炸過後灑上椒鹽粉十分惹味。💎 炸秋葵 $30秋葵味道清新,肉質柔軟。沾上炸漿炸過後,將肉汁鎖緊,咬落更脆嫰多汁。💎 台式酥炸雞粒 $35雞粒外酥脆內軟嫰多汁,香脆可口,而且炸漿唔厚,吃落有啖啖肉的感覺。人均消費💰 : $ 80總結✍ : 滷味及小食出色,價錢相對便宜抵吃。
係滷友記定老友記❓️
店舖坐落銅鑼灣區,如此食物質素同份量竟收老友記價錢。
滷友記在我心目中亦是老友記🫂。

💎 滷友牛三寶麵(金錢,牛筋,金錢肚) $62

💎 椒鹽炸墨丸 $25

💎 炸秋葵 $30

💎 台式酥炸雞粒 $35

人均消費💰 : $ 80
總結✍ : 滷味及小食出色,價錢相對便宜抵吃。
2022-05-06
2022-05-03 62 瀏覽
番工見d同事之前黎過呢間食飯話唔錯,鍾意食滷肉飯既我今日放飯就去試吓啦,晏晝3點去有下午茶menu又幾掋食!♥ 溏心蛋肉燥飯 🍛 $39(呢個係下午茶餐)溏心蛋係流心㗎😆肉燥唔會好多肥肉,又唔油膩,口感味道岩我口味,而且好多汁撈飯岩哂!跟餐包嘢飲, 但我揀咗黑糖薑茶要+$8 薑茶好暖胃 感覺好健康♥ 滷水雞翼 $35去到邊都好鍾意嗌雞翼😂一碟有4隻,話明滷友記梗係要試吓佢啲”滷” 野!滷水汁唔會好鹹但夠哂味,面頭有少少芝麻食落更香♥ 蒜香炸豆腐 $30有冇人一樣好鍾意食炸蒜😍 豆腐面層炸蒜份量好多!我每件豆腐都點滿滿炸蒜先入口😂 豆腐好滑表面又香脆♡ 銅鑼灣食嘢出名貴,但呢間價錢就好親民!下午茶有飯有麵選擇都好掋食😆 附近返工都真係一個唔錯嘅選擇🥳

♥ 溏心蛋肉燥飯 🍛 $39

♥ 滷水雞翼 $35

♥ 蒜香炸豆腐 $30

溏心蛋肉操飯
溏心蛋肉操飯
2022-03-03 195 瀏覽
/ /台式優質滷味小店🤩🤩滷水真係超出色,價錢親民!今日咁啱經過呢頭附近,即刻試吓先!真係好耐冇食過台灣嘢啦!古法滷水金錢𦟌撈麵呢份撈麵本身比較乾身,配埋台式肉燥汁湯到晒個汁落去撈住食🥰牛𦟌好堅韌,都入味!面嘅質地有咬口,最鍾意係夠多蔥椒鹽炸墨丸🦑呢個即叫即整,熱辣辣!食落好彈牙,好足料蒜香炸豆腐🧄呢個都冇失望,炸粉外層好香脆面層仲有好多炸蒜,豆腐都好滑如果再鹹啲就prefect!滷水溏心蛋🥚超入味,仲係流心添🤩食落好濃滷水嘅味道,酸酸甜甜📍 滷友記 (加路連山道) (銅鑼灣)銅鑼灣加路連山道5號地舖
/ /
台式優質滷味小店🤩🤩
滷水真係超出色,價錢親民!
今日咁啱經過呢頭附近,即刻試吓先!
真係好耐冇食過台灣嘢啦!

古法滷水金錢𦟌撈麵
呢份撈麵本身比較乾身,配埋台式肉燥汁湯
到晒個汁落去撈住食🥰
牛𦟌好堅韌,都入味!
面嘅質地有咬口,最鍾意係夠多蔥

椒鹽炸墨丸🦑
呢個即叫即整,熱辣辣!
食落好彈牙,好足料

蒜香炸豆腐🧄
呢個都冇失望,炸粉外層好香脆
面層仲有好多炸蒜,豆腐都好滑
如果再鹹啲就prefect!

滷水溏心蛋🥚
超入味,仲係流心添🤩
食落好濃滷水嘅味道,酸酸甜甜

📍 滷友記 (加路連山道) (銅鑼灣)
銅鑼灣加路連山道5號地舖
滷友記📍 銅鑼灣加路連山道5號地鋪係一間好出名嘅古法滷水專門店喺銅鑼灣開咗分店😌行開街來食返個下午茶餐先雙拼麵$39 包兩餸+飯底/面底⭐️⭐️⭐️⭐️/5我簡左鹵水豬大腸 & 新竹貢丸鹵水湯配手做爽脆米粉 滷水真係做得好出色,豬大腸好入味炆得好淋👏🏻👍🏻新竹貢丸好彈牙,手做爽脆米粉唔係浪得虛名真係好脆椒鹽炸墨丸5粒$25⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5呢個炸墨魚丸大推,好彈牙問左老闆娘點解禁好食😋佢話係自家手打墨魚丸😱好正麻辣雙拼金錢肚 & 牛筋腩$55⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5金錢肚&牛筋腩勁入味麻辣味好正😋👏🏻😋我想講佢自家麻辣醬好正用來配面/炸魚丸/墨魚丸都好正❤️炸陳皮魚蛋$25⭐️⭐️⭐️/5正常野見呢排轉天氣,勁凍叫返杯陳皮冰糖燉檸檬潤下先⭐️⭐️⭐️/5🍋跟餐+$10 熱

滷友記

雙拼麵$39 包兩餸+飯底/面底
⭐️⭐️⭐️⭐️/5
我簡左鹵水豬大腸 & 新竹貢丸
鹵水湯配手做爽脆米粉
滷水真係做得好出色,
豬大腸好入味炆得好淋👏🏻👍🏻
新竹貢丸好彈牙,
手做爽脆米粉唔係浪得虛名真係好脆

椒鹽炸墨丸5粒$25
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
呢個炸墨魚丸大推,好彈牙
問左老闆娘點解禁好食😋

叫返杯陳皮冰糖燉檸檬潤下先
⭐️⭐️⭐️/5
🍋跟餐+$10 熱
2022-02-18 134 瀏覽
知道荃灣有間出名嘅古法滷水專門店,喺銅鑼灣開咗分店!啱啱前幾日經過,食左個下午茶餐下午茶時段好好2:30pm至6pm都有有任選雙拼麵,超多餸揀,又有台式飯款,份量非常十足陳皮魚蛋+滷水牛筋滷水湯底雙拼麵$39滷水湯底不膩清爽,陳皮魚蛋爽口彈牙,可將面底轉做菜底,好味得來又健康!滷水金錢肚+蘿蔔蕃茄湯米粉雙拼麵$39用手做爽脆米粉,唔會過霖,我最鍾意蘿蔔超級入味超霖加$10可轉特飲其中鮮檸檬🍋薏米水,解渴又清新椒鹽炸墨丸$25即叫即炸,大粒彈牙可口,加上椒鹽,十分惹味😋
知道荃灣有間出名嘅古法滷水專門店,喺銅鑼灣開咗分店!
啱啱前幾日經過,食左個下午茶餐

下午茶時段好好2:30pm至6pm都有
有任選雙拼麵,超多餸揀,又有台式飯款,份量非常十足

陳皮魚蛋+滷水牛筋滷水湯底雙拼麵$39

滷水金錢肚+蘿蔔蕃茄湯米粉雙拼麵$39
用手做爽脆米粉,唔會過霖,我最鍾意蘿蔔超級入味超霖

加$10可轉特飲
其中鮮檸檬🍋薏米水,解渴又清新

椒鹽炸墨丸$25
即叫即炸,大粒彈牙可口,加上椒鹽,十分惹味😋
下午茶
2022-02-12 118 瀏覽
約咗朋友喺銅鑼灣交收,一齊食埋個麵先走人🤣呢間價錢抵食又好味!滷友三寶米粉$62貪佢唔使諗揀咩餸,就揀咗呢款三寶有金錢𦟌、金錢肚同牛筋湯汁都有幾種選擇,呢碗揀咗滷水汁三寶滷得入晒味,牛筋好腍,金錢肚好彈牙,米粉索晒湯汁好好味😋另外兩個朋友仔揀咗三拼麻辣麵 $55餸就揀咗雞翼、豆腐同新竹貢丸,麻辣湯底好香,入口有小小麻辣,雞翼有兩隻,都幾入味!豆腐幾滑四拼滷水麵 $60豬大腸、牛筋、蘿蔔、萵筍、台灣牛肉麵朋友話萵筍好爽口,豬大腸同蘿蔔索晒汁勁正!蘿蔔清甜得嚟又冇渣🤩芝麻汁雞絲粉皮 $50粉皮滑嘟嘟,挺身有咬口配料有青瓜同雞絲炸秋葵 $30炸得好香脆,秋葵唔會炸到好乾身,食完一條接一條,食唔停口叫咗兩款自家制飲品蘋果雪梨雪耳(凍)+$12陳皮冰糖燉檸檬(熱)+$12飲得出啖啖真材實料,好滋潤

滷友三寶米粉$62
貪佢唔使諗揀咩餸,就揀咗呢款
三寶有金錢𦟌、金錢肚同牛筋
湯汁都有幾種選擇,呢碗揀咗滷水汁

另外兩個朋友仔揀咗
三拼麻辣麵 $55

四拼滷水麵 $60
豬大腸、牛筋、蘿蔔、萵筍、台灣牛肉麵

芝麻汁雞絲粉皮 $50
粉皮滑嘟嘟,挺身有咬口
配料有青瓜同雞絲
炸秋葵

炸秋葵 $30
炸得好香脆,秋葵唔會炸到好乾身,食完一條接一條,食唔停口
陳皮冰糖燉檸檬(熱)

叫咗兩款自家制飲品
蘋果雪梨雪耳(凍)+$12
陳皮冰糖燉檸檬(熱)+$12
飲得出啖啖真材實料,好滋潤
炸秋葵
陳皮冰糖燉檸檬(熱)
2022-02-11 51 瀏覽
銅鑼灣餐廳多到數不盡,今日又比我搵到間食完會想再Encore嘅餐廳。「滷友牛三寶米粉」三款滷水浸得好入味,特別係牛筋,又淋又滑,有少少似啫喱嘅口感,金錢肚、金錢𦟌,配搭手造爽脆米粉索哂湯底味道,真係好好食「三拼麵」麻辣湯底超香,雞翼好入味,豆腐夠滑「四拼麵」配滷水湯底,必食豬大腸.蘿蔔同牛肚都好入味,加埋爽口嘅萵筍,連湯都飲埋「雞絲粉皮」滑嘟嘟.好通透嘅粉皮配上芝麻醬同雞絲,好有口感「炸秋葵」秋葵係健康之選,外皮炸得香脆,灑上味粉更香口冬季滋潤飲品「蘋果雪梨雪耳.陳皮冰糖燉檸檬」勁足料.啖啖充滿蘋果雪梨+雪耳,滋潤

「滷友牛三寶米粉」

「三拼麵」

麻辣湯底超香,雞翼好入味,豆腐夠滑

「四拼麵」

「雞絲粉皮」

滑嘟嘟.好通透嘅粉皮配上芝麻醬同雞絲,好有口感

「炸秋葵」

秋葵係健康之選,外皮炸得香脆,灑上味粉更香口

冬季滋潤飲品

「蘋果雪梨雪耳.陳皮冰糖燉檸檬」

勁足料.啖啖充滿蘋果雪梨+雪耳,滋潤
2022-02-11
午餐
  • 芝麻雞絲粉皮
  • 炸秋葵
2022-02-08 875 瀏覽
以前係屯元天打滾嘅時候就聽過有呢個滷水店,今次一於拜訪佢港島嘅分店先🥰-🐂滷水金錢展撈面$61揀選左撈米粉估唔到相當有驚喜👍🏻米粉店家表示係手打相當爽脆彈米,淋上滷水汁令整體濕潤。不得不讚佈滿牛筋嘅牛展特厚切片,入味煙韌。🧄蒜辣醬如果你係好辣人士一定一定要加呢個蒜蓉🧄同辣椒🌶️打到稀巴嘅sauce‼️一開頭食個撈面仲略顯少少唔係太夠濃味,落左呢個即刻昇華🌟濃郁綿滑嘅蒜泥mix落辣椒蓉入面超級惹味🔥🌶️麻辣醬食完蒜辣可以加碼試試呢個麻辣口味!同樣相當惹味!超級超級麻香味濃郁,唔會太辣!完全食到當中滿口麻痹嘐感覺,過癮十分💢💦滷水豆腐$27軟糯入味充滿芝麻香嘅juicy滷水豆腐,令人按耐不住一口接一口❤️🧂椒鹽炸貢丸$245️⃣大粒外皮炸到酥脆可口嘅貢丸一咬落去感受到實實在在嘅足料,入面仲有fresh fresh芹菜粒添😚🥚滷水溏心蛋$13溏心效果十分!但滷水味就略顯無咁突出😊🍎蘋果雪梨雪耳$12底部仍然可見蘋果粒同雪耳碎,飲落好舒服好潤喉😚
🐂滷水金錢展撈面$61

🧄蒜辣醬

🌶️麻辣醬

💦滷水豆腐$27

🧂椒鹽炸貢丸$24

🥚滷水溏心蛋$13
溏心效果十分!但滷水味就略顯無咁突出😊

🍎蘋果雪梨雪耳$12
底部仍然可見蘋果粒同雪耳碎,飲落好舒服好潤喉😚
  • 滷水豆腐
  • 蒜辣醬
  • 麻辣醬
行過門口都聞到一浸好香嘅滷水味,店面簡約乾淨,好少食滷水嘅地方有咁企理嘅店面先講湯頭,麻辣撈米粉都跟一小碗滷水湯,湯底帶藥材味,夠香但唔咸🤤牛筋腩係YY鍾意嘅口感,有啲似台灣牛肉麵嗰種牛展肉,佢切得大大嚿,有咬口亦都夠淋😻三拼麵揀左滷水湯底,試下原汁原味嘅先之後再加辣椒油,有少少的麻辣味,唔錯米粉份量都幾多,食黎食去都仲有嘅🤣🤣牛筋入味,豬大腸肥咗少少,但都入味,雞腎就遜色左啲啲🤏淡左啲啲🤏 #係dd啫 🤏椒鹽炸墨丸上碟熱辣辣,唔會好油,都算香口但略嫌唔夠彈牙白灼秋葵係穩陣菜式,嫩口🤤😏整體好唔錯回頭指數: 😋 😋 😋 😋

牛筋腩麻辣撈手造爽脆米粉

三拼麵 - 牛筋、豬大腸、雞腎

三拼麵揀左滷水湯底,試下原汁原味嘅先
之後再加辣椒油,有少少的麻辣味,唔錯
米粉份量都幾多,食黎食去都仲有嘅🤣🤣
#係dd啫 🤏
椒鹽炸墨丸

椒鹽炸墨丸上碟熱辣辣,唔會好油,都算香口但略嫌唔夠彈牙

白灼秋葵係穩陣菜式,嫩口🤤😏

整體好唔錯

回頭指數: 😋 😋 😋 😋
牛筋腩麻辣撈手造爽脆米粉
三拼麵 - 牛筋、豬大腸、雞腎
椒鹽炸墨丸
2022-01-24 59 瀏覽
禁晚市堂食,約咗朋友星期六食下午茶,係銅鑼灣假日時間都有抵食下午茶, 兩餸配麪或飯連飲品都係💰3️⃣9️⃣平野有好嘢㗎!份量仲好足添~🍜滷水豬大腸拼滷水雞翼配麻辣湯豬大腸炆煮時間岩岩好,滷水雞翼都好入味,麻辣湯米線亦好開胃唔會過辣🍜滷水金錢肚拼新竹貢丸配滷水湯牛肚切得好幼細容易入口,滷水湯底味道濃郁,台灣牛肉麵質軟硬適中☕餐飲熱檸檬茶熱柚子蜜🥢小食滷水豆腐 💰3️⃣0️⃣切成粒粒狀滷水豆腐,方便一口口食,夠入味又滑口陳皮魚蛋 💰2️⃣5️⃣每次食都必點😆加埋自家製麻辣醬,微辣微麻唔會過辣滷水唐心蛋 💰9️⃣原隻超流心唐心蛋👍🎈滷友記 (加路連山道)🎈銅鑼灣加路連山道5號地舖

平野有好嘢㗎!份量仲好足添~

🍜滷水豬大腸拼滷水雞翼配麻辣湯

🍜滷水金錢肚拼新竹貢丸配滷水湯

☕餐飲
熱檸檬茶
熱柚子蜜

🥢小食
滷水豆腐 💰3️⃣0️⃣
切成粒粒狀滷水豆腐,方便一口口食,夠入味又滑口
陳皮魚蛋 💰2️⃣5️⃣
每次食都必點😆加埋自家製麻辣醬,微辣微麻唔會過辣
滷水唐心蛋 💰9️⃣
原隻超流心唐心蛋👍

🎈滷友記 (加路連山道)🎈
銅鑼灣加路連山道5號地舖
2022-01-20 58 瀏覽
平時有去開隔離拉麵Jo 嘅我 見到有間新嘅舖 就去試下。 我見個名係滷友記 醒目嘅我就點佢滷友三寶試下 黎到上檯賣相唔錯 通常慣性第一啖會試湯底 湯底甘甜有dd 我喜愛嘅藥膳味 飲完無口渴 所以我真係隊晒成碗湯。 料方面係牛肚 牛筋 牛展, 牛肚 牛筋入味 牛筋炆得好冧 直頭可以比老人家吃! 牛展較有咬口 亦非常入味 亦有牛味 麵我選台式麵 唔太冧有d 咬口 好食 但真係要讚嘅係佢辣椒油。 係麻辣味 好香 我建議可叫佢囉隻碗再撈麵食 一流。 真心推介 下次會再試佢其他野
2022-01-01 42 瀏覽
上次食唔到滷肉飯,今次經開要再食~🥢溏心蛋滷肉飯滷肉多汁入味,襯飯最好食,白飯殺手🤣溏心蛋好香蛋黃味,撈埋一齊食仲正🥢自選米粉要咗陳皮魚蛋、豬腸,簡簡單單嘅米粉都好好食,滷水汁香濃,豬腸又炆得入味🥢椒鹽炸貢丸熱辣辣新鮮炸起,炸得香酥,本身我好鐘意食貢丸,炸埋又加埋椒鹽好香口🥢滷水時蔬菜又係好鐘意食,沾上滷水汁更加無得頂,索晒啲汁🥤自家制陳皮冰糖燉檸檬$30好岩我,冬天夠晒滋潤,清甜冰糖,檸檬酸酸甜甜,好飲💰$150/2ppl 🚩滷友記 (加路連山道) (銅鑼灣) @loyaukeehk 📍銅鑼灣加路連山道5號地舖
上次食唔到滷肉飯,今次經開要再食~

🥢溏心蛋滷肉飯

🥢自選米粉

🥢椒鹽炸貢丸

🥢滷水時蔬
菜又係好鐘意食,沾上滷水汁更加無得頂,索晒啲汁

🥤自家制陳皮冰糖燉檸檬$30
好岩我,冬天夠晒滋潤,清甜冰糖,檸檬酸酸甜甜,好飲

💰$150/2ppl
📍銅鑼灣加路連山道5號地舖
2021-12-25
10 分鐘 (堂食)
2021-12-31 59 瀏覽
今日同囡囡上英文堂之前,先去醫醫肚。😋😋去左附近既滷友記食個tea,茶餐$39有飯 或麵選擇,幾抵。👍❤️環境都乾淨企理,下午茶時段人吾算多,店員都幾有禮貌😊女女最愛既🥚溏心蛋滷肉飯,份量比想像中大得多,超多滷肉,2母女share剛好😋👍✨叫得滷友記, 呢度以滷水食物為招牌菜😋叫左碟鹵水雞翼拼豬大腸,豬大腸超出色 ,又淋又入味。 另外仲叫咗芝麻雞絲粉皮,冷盤味道清新,芝麻醬汁好香口,粉皮滑溜。😊
今日同囡囡上英文堂之前,先去醫醫肚。😋😋

❤️環境都乾淨企理,下午茶時段人吾算多,店員都幾有禮貌😊

2021-12-31
  • 芝麻雞絲粉皮
2021-12-28 45 瀏覽
銅鑼灣台式小店=)放假經過銅鑼灣,比佢店名吸引左入去😆見佢有下午茶餐,一份也是 $39 , 挺便宜的, 便試試看。另加點了小小 小食=)雙拼麵 (滷水牛筋拼鹵水雞翼) 點左台式牛肉麵,配返原本的滷水湯底,麵底 口感跟平常食到的一樣,小許煙韌既口感,配埋原本湯底👍👍而餸料方面,牛筋口感岩岩好,唔會完全淋哂無咬口,而雞翼亦入味=)加配既:麻辣雙拼 (金錢𦟌 & 金錢肚)麻辣味道剛好,唔會話太辣搶哂D味,而金錢𦟌 口感好好👍,金錢肚一D都唔黐牙😋生炸雞肶 新鮮炸好出黎皮脆之餘,最緊要肉唔會乾哂😍,另調味剛好,唔會話無味😁
銅鑼灣台式小店=)
放假經過銅鑼灣,
比佢店名吸引左入去😆

見佢有下午茶餐,
一份也是 $39 , 挺便宜的, 便試試看。
另加點了小小 小食=)

雙拼麵 (滷水牛筋拼鹵水雞翼)

點左台式牛肉麵,配返原本的滷水湯底,
麵底 口感跟平常食到的一樣,
小許煙韌既口感,配埋原本湯底👍👍

加配既:

麻辣雙拼 (金錢𦟌 & 金錢肚)
麻辣味道剛好,唔會話太辣搶哂D味,
而金錢𦟌 口感好好👍,
金錢肚一D都唔黐牙😋

炸雞
新鮮炸好出黎皮脆之餘,
最緊要肉唔會乾哂😍,

另調味剛好,唔會話無味😁

• 生炸雞肶