2022-10-07 38 瀏覽
[招牌雜錦大鹵麵]🍜, 麵條相當清爽,蠻喜歡他們大滷湯的湯底, 整個大滷湯底喝起來有些微的勾芡, 帶出很清鮮的感覺,一開始喝便喝出淡淡的醬油香好清新,雜錦配料又豐富,甜甜的不太咸, 出色的製作🤤😋[台式酥炸雞扒飯]🍱既外皮炸得比較薄趣又唔太油, 外趣內嫩有肉汁,  仲雞有雞味, 很有台灣風味, 啲飯又軟綿幼滑可口, 熱燙燙的份量適中, 輕輕的沾一點調味汁進雞扒同飯一起食, 更加野味無窮😚😋呢度既即叫[即炸生炸大雞髀]🍖, 出名皮脆肉嫩,加入炸粉及麵包糠, 更會固定油溫控制,炸至金黃超脆身的恰到好處,不會過於焦香又富有香濃肉汁, 且啖啖雞肉嫩滑又多汁,絕對會吃不停口!❤️😘
2022-10-07 40 瀏覽
今日係第一次食呢間,我係用外賣自取。食到一半既時候發現墨魚丸上面有頭髮,已經覺得觀感唔係咁好。不過個下都覺得仲情有可願所以冇影到相。之後,再係牛筋上面發現類似係頭髮或者毛既野,但我都唔肯定因為佢係分開,只係痴住左係牛筋上面。但先不論係頭髮定毛,咁樣已經好影響食慾,更加唔洗講如果係頭髮既話代表衛生好差。另外,我覺得口味上偏淡,我叫左蘿蔔,牛筋,雞翼同墨魚丸,四款都唔覺得有滷得好入味。如果60蚊黎講,性價比算低,唔值得再食第二次。

如果60蚊黎講,性價比算低,唔值得再食第二次。
2022-10-07
10 分鐘 (堂食)
2022-10-06 28 瀏覽
❤️我對油炸的東西完全沒有抵抗力,每次去餐廳吃飯,只要遇到有油炸的食物必点一份;炸秋葵🥒是我最喜愛的炸物其中一款, 面衣炸得薄脆,外酥內嫩,吃起來不油不膩,夠哂香口👍😋❤️大大件的滷水豆腐🫕切成一嚿嚿份量都唔少!豆腐浸喺唔係好咸又帶點清甜既滷水汁度, 食落滲出淡淡幽香既滷水味來, 嘗到更濃郁既豆香味, 非常之值得推介。👌👍❤️呢處既人氣炸丸就係椒鹽炸貢丸🧆, 炸得熱騰騰,金黃香酥, 漲卜卜, 粒粒都大大粒, 中間軟腍又多汁, 椒鹽令啲丸更入味, 咸甜適中, 份量好足,好想下次再黎encore。👌👌❤️每次嚟都必點既🐔雞絲粉皮, 呢次既雞絲粉皮好香麻醬花生醬味,食落帶點鹹香,雞絲份量不算多,不過粉皮彈牙亦頗滑,再撈埋芝麻一齊食真係好正,簡單美味😋😋😋
2022-10-06 19 瀏覽
=== 酥炸雞扒飯🍱既雞扒份量唔算少,炸得勁香脆但係唔會好油, 而且唔會凈係得炸粉,係會食得出啖啖肉!佢既調味滷汁液比起其他餐廳既啱啱好無咁鹹,感覺上健康啲,都幾合我意, 又抵食。❤=== 有很多人不那麼愛吃秋葵🥗,覺得秋葵粘液多,吃不慣。我則非常喜愛食秋葵, 尤其這餐館的白灼秋葵的脆爽口感, 同埋順滑既黏液,吃起來很讓人着迷, 而且秋葵的營養價值豐富, 有清熱解毒、養胃健脾、滋陰等功效, 自然成為我的家常菜。🍲=== 一整碟外酥內嫩的美味炸豆腐🧀, 外皮炸粉很薄, 內部還嫩嫩的,口感尤如煎過的豆腐, 只是少了份焦香味,上桌後灑點香蒜就好食到不得了,全家每次都好快搶食清空。良心推介,一定要試!❤️邊食邊欣賞各幅在餐室牆上的掛畫, 充滿台灣特式的畫作, 賞心悅目😍😍

今日同閨蜜👭黎左銅鑼灣一間幾有人氣嘅滷友記,當然就係滷水野😍😍,坐下便被餐室牆上各台灣風格的格局吸引住。我哋order左以下食物一齊share😜▶️🍜招牌大滷麵既蘿蔔尤其可口入味又無渣, 滷水湯很清甜不膩, 雜錦餸菜夠軟淋分量不少, 🍜麵條又彈牙爽口冇鹼水味, 加上麻辣醬料更是滋味無窮, 愛食辣嘅人仕不容錯過, 肯定會好鍾意食過再食。▶️🐓我由細到大都好鍾意食滷水雞翼,次次屋企人煮滷水雞翼我都會食至少十隻八隻先肯停口,呢度既滷水雞翼整得好入味, 連入面啲白肉都好嫩滑, 美味又多汁! 加上有芝麻做點綴,致使雞翼味更香濃▶️🐷滷水五花腩既份量唔少, 而每嚿都係厚切, 半肥瘦油脂既肥膏同肉比例很好,食落去唔覺肥膩, 仲醃得好入味;麵條很爽滑, 配菜夠哂爽脆超咬口, 鋪滿最愛既葱粒, 更能提升滷水麵既香氣, 係另一款必叫item

我哋order左以下食物一齊share😜

2022-10-05 14 瀏覽
和舊同事👭食過呢度既滷水食物發現質素不錯, 食過翻尋味😋🌟滷水豬肚尤其爽脆,份量大大件的,滷水牛展🐂堅靱有咬口又滷得相當入味, 軟滑有膠質,不失牛肉香味,連埋在碟底既滋味生菜, 必食之選🌟🌟撈麵爽爽掛起牛筋腩🥩既滋味腩汁連牛筋腩, 食得出嚿嚿牛腩應該炆咗好耐,好入味又夠軟淋, 🐂牛筋好爽滑, 煙靱得黎有嚼勁, 加上香麻的辣椒油,十分之正,是我每次必叫的,整體有水準;😋每次想食台式酥炸豬扒🐷, 我就會諗起呢間餐廳, 豬扒外皮酥脆感十足,炸煮得香趣而不膩,熱辣辣非常吸引, 與豬扒肉黏著度理想, 夾起來不鬆散。豬扒豚味濃厚, 口感軟嫩, 食落肉汁豐富。💟
和舊同事👭食過呢度既滷水食物發現質素不錯, 食過翻尋味😋

2022-10-05 8 瀏覽
~~ 台式酥炸雞扒飯🐔配滷肉汁$59, 雞扒係即叫即炸,炸出來的色澤都是金黃色的,難得既係呢度既雞扒飯粉漿不會太厚,咬一口雞肉依舊嫩滑juicy,在遠處聞落已經有濃濃的香脆味。~~ 滷水雞翼🐤$35, 每客有四隻雞翼,每隻都肥美又大隻,滷得入味,肉嫩多汁,雞味濃郁, 上面鋪滿香口既芝蔴及葱粒, 將雞翼味道提昇更高層次, 滷水甜得來唔滯,食過必讚不絕口。~~ 古法滷水五花腩🐷麵$60, 當中嘅肥厚五花腩又香又滑,尤其喜歡佢肉質飽滿, 一層肉一層脂,肥瘦均勻, 油香滿溢, 但唔覺得好油膩;上海麵爽口彈牙適度軟腍, 超好味😋你地都快啲嚟試下🤩

你地都快啲嚟試下🤩
2022-10-03 31 瀏覽
同朋友喺銅鑼灣shopping完到下午茶時間, 諗起想食滷水牛展就想起呢間小食店, 仍然保持環境很乾淨, 維持食物質素不錯👍👍👍😋台式酥炸豬扒🐷飯香噴噴好惹味, 睇個樣都知道外層炸到金黃色質地好鬆脆, 中間嫩滑有肉汁又有嚼勁, 食既時候點埋特製醬汁餸飯, 甜甜地平衡到炸物既油膩感, 是我食過最好味的酥炸豬扒。🤤滷水豬肚好爽口、煙韌得尼夠腍身, 及牛展🐂都滷得好入味, 最中意係好多蔥, 同埋鋪滿香口既芝蔴, 夾住浸滿唔咸和味又好香滷水汁既墊底生菜一齊食, 味道一流, 嘗到食指大動, 很有水準!❤️愛食台灣炸物的我,當然是點台式酥炸雞扒飯🍛吧!雞扒份量不少,配上滋味的滷肉汁很好下飯。挺欣賞他們的酥炸雞扒,炸粉不會過厚,香脆不油膩,肉質也不會乾柴,撤上椒鹽很惹味!
2022-10-03 24 瀏覽
入坐這餐廳便見四週牆壁既掛畫🗺️都是有型有格的畫作和照片, 很重台灣格調的一間餐廳🍴# 滷水豆腐$30十分好食入味,食落好有豆香味又好嫩滑,這問餐廳將滑豆腐切到大大嚿,豆腐浸住喺淡淡的滷水中並不太咸,豆腐吸收滷水汁精華,味道更惹味及升華至另一層次!媽咪建議叫來白飯撈埋美味既滷水汁餸飯, 我第一個舉手贊成, 遞來既白飯又香又熱燙, 淋進滷水汁後我極速食畢整碗飯啦😋🍲# 牛筋腩麻辣撈麵$67既牛筋腩都夠腍又入味, 優質麵條烹煮得宜, 彈滑乾爽, 不會過腍不濕不黏, 麻辣湯大辣,滾起立即呷兩啖,掛上甜美腩汁及淋上大量勁辣既香麻辣椒渣,香辣兼備,興奮無比, 惹味開胃食到停唔到口,絕頂配搭無投訴, 啜啜聲迅間消滅哂,美味又辣得刺激額頭冒汗,爽到震﹗🤩😘
2022-10-01 27 瀏覽
依度嘅車仔麵麵底選擇唔多得三款,不過麵款就比較特別,分別有手造爽脆米粉、台灣牛肉麵同埋土炮米線。自選三拼麵 ($55)/ 四拼麵 ($60):兩碗麵都分別揀左手造爽脆米粉配滷水湯底。米粉口感似偏爽口嘅粉絲,滷水湯底味道微酸,加左辣椒油之後令成個湯底味道更提升。配料推介金錢肚同豬大腸,炆得幾入味。白灼秋葵 ($30):普普通通啦,我哋鍾意涼拌秋葵多啲鹵水雞翼 ($35):炆耐少少會更入味

白灼秋葵 ($30):普普通通啦,我哋鍾意涼拌秋葵多啲

鹵水雞翼 ($35):炆耐少少會更入味
2022-09-30 31 瀏覽
今晚做完facial無約朋友食飯,就諗住係附近搵啲粉麵檔食晚飯‼️不過又唔想咁普通食魚蛋粉然後就搵到呢間滷水粉麵四餸麵滷水 豬肚、滷水雞翼、滷水豆腐、蘿蔔呢個麻辣湯好好食可能因為多左滷水嘅味道,所以同平時食嘅麻辣湯好唔同不過啲餸就平平…….滷水雞翼夠大隻,不過略嫌滷得唔夠入味,顏色睇落去都比較淺色!所謂的滷水豆腐都係白雪雪,好似無滷過咁呢度嘅豆腐滑得嚟又唔會好易爛平時我唔食內臟的,不過見呢度出名滷水,就叫我會食嘅滷水豬肚出奇地原來豬肚口感係咁軟嫩的不過都係出現同一個問題,就係無滷水味‼️唔知係咪因為我接近last order嘅時間嚟,所以滷得足夠時間嘅已經賣哂⁉️陳皮冰糖燉檸檬
不過又唔想咁普通食魚蛋粉

然後就搵到呢間滷水粉麵

四餸麵
滷水 豬肚、滷水雞翼、滷水豆腐、蘿蔔
呢個麻辣湯好好食
可能因為多左滷水嘅味道,
所以同平時食嘅麻辣湯好唔同

不過啲餸就平平…….

滷水雞翼夠大隻,
不過略嫌滷得唔夠入味,顏色睇落去都比較淺色!
所謂的滷水豆腐都係白雪雪,好似無滷過咁

呢度嘅豆腐滑得嚟又唔會好易爛

平時我唔食內臟的,不過見呢度出名滷水,
就叫我會食嘅滷水豬肚

出奇地原來豬肚口感係咁軟嫩的

不過都係出現同一個問題,就係無滷水味‼️

陳皮冰糖燉檸檬
2022-09-30
2022-09-30 32 瀏覽
行過路過聞到陣陣香濃既滷水味, 我同老友二話不說就跳入呢間滷友記餵五臟廟🥢❤️生炸大雞髀既外層金黃香脆,大大隻又啖啖肉,無人不歡!相信坐週圍既客人都會聞到香噴噴的生炸大雞髀既香氣,而定必垂涎三尺!🍖❤️雞絲拌蕎麥麵既麵夠香同彈牙, 把雞絲同配料和蕎麥麵拌在一起吃,味道清淡,麵條有絲絲甜味,感覺很健康呢!🐤 ❤️椒鹽炸墨丸外皮很脆,入面又好結實彈牙,應該有加入馬蹄, 增加咬口感, 及令墨丸一咬便有好香的墨魚味, 非常好食。🦑這餐廳擁有剛熟未熟、濃稠流動的完美蛋黃的滷水糖心蛋超入味, 蛋黃熟度啱啱好又軟滑, 賣相也不錯。🍳😁好興奮看見芝麻醬加雞絲和青瓜絲舖滿了粉皮, 將所有雞絲和配菜撈埋芝麻醬一齊食十分惹味!雞絲幼滑~青瓜絲清爽...食呢個菜十分開胃🐔

2022-09-29 33 瀏覽
今日屋企冇飯開,所以就去咗朋友之前推介嘅特色台灣餐廳到食飯。我知道嗰間餐廳好出名,亦都好多人去食飯,所以我特登揀咗一個冇咁多人嘅時間先去。去都果然冇乜人😏所以我即刻叫左個台式酥炸雞扒飯 配滷肉汁同白灼秋葵!🐔🐔台式酥炸雞扒飯 配滷肉汁🐔🐔。雞扒非常大件,而且炸到卜卜脆。而且雞肉非常鮮嫩多汁。好少何包住炸雞嘅炸粉可以咁薄,呢樣嘢完全睇得出廚師嘅功架!真係十級讚!👍🏻👍🏻絕對值得encore!🥦🥦白灼秋葵🥦🥦。秋葵超級新鮮。秋葵煮到啱啱熟,口感非常爽口,唔會過腍!配埋豉油一齊食,令到秋葵嘅味道更加鮮甜!啱晒唔鍾意食菜嘅我🤣🤣仲有等緊嘢食嘅期間,我見牆上面有幅相,仲有攝影師個名!唔識欣賞嘅我都覺得影得幾靚!值得再黎嘅餐廳!

2022-09-29 20 瀏覽
勁耐冇同friend出去食過下午茶,今日心血來潮。就約咗佢喺銅鑼灣嘅滷友記到等,一於黎個快閃嘅下午茶!<滷水雞翼🐔🐔>識食當然要食佢嘅滷水雞翼先。雞翼非常入味。每一隻雞翼都脹卜卜🤤。咬落去非常Juicy,完全唔似出邊整嘅滷水雞翼咁,全隻散晒。呢個係必食嘅!<滷水雙拼🐷🐮>佢個滷水雙拼係豬肚加金錢牛展。兩樣嘢都整得非常好食,廚師調味真係啱啱好,入味得黎唔會過鹹。豬肚口感比較爽口,以牛展就比較淋身!我兩樣都咁鍾意食🤤呢碟餸絕對滿足到我🥰<自選面 腸粉底 (牛𦟌)🐮🥩>呢個好有驚喜,第一次咁樣食腸粉。腸粉質感爽滑,加埋好淋嘅牛𦟌同自家製醬汁一齊食。成件事變得好香好惹味。係俾錢嘅時候,我見到櫃檯上面放滿晒一樽樽嘅醬汁。細問之下,先知原來呢啲係廚師用心整嘅蒜辣醬🧄🌶。所以我都買咗返去試吓👍🏻總括嚟講,呢度嘅嘢食每一次都有驚喜!滿足度爆分!值得推介朋友👍🏻

<滷水雞翼🐔🐔>

<滷水雙拼🐷🐮>

<自選面 腸粉底 (牛𦟌)🐮🥩>

2022-09-28 27 瀏覽
今日同男朋友出銅鑼灣行街嘅時候,突然間好想食滷水嘢。所以我哋即刻上網搵到一間係加路連山道嘅餐廳,而且comment都唔錯。所以我哋就決定去嗰度食飯!去滿足我對滷水嘅慾望🤤餐廳入邊嘅裝修都幾靚,而且好有台灣特色,而且侍應非常親切,仲主動介紹咗幾樣嘢食俾我哋,分別係:招牌大滷麵🌟-湯底有非常濃郁嘅滷水味,麵條口感彈牙,再配埋煮到入晒味嘅餸一齊食。成個麵嘅味道好豐富。真係大愛呢🥰🥰滷水豆腐🌟-豆腐睇落去嘅顏色唔係好深色,但滷水嘅味道濃郁得黎,完全冇覆蓋豆腐本身嘅味道。啱晒鍾意食豆腐俾我炸秋葵🌟-白灼秋葵就食得多,炸秋葵都係第一次食。廚師嘅火候較到啱啱好,秋葵炸到啱啱熟。令到秋葵嘅味道仍然保持好鮮甜。呢個真心有驚喜!椒鹽炸頁丸🌟貢丸爽口彈牙,呢個都係炸到啱啱好,完全唔覺得油膩。再加埋椒鹽嘅調味,令貢丸嘅味道更突出。食咗咁多熱氣嘢之後,當然要叫番杯啤酒嚟爽吓黎作為餐飯嘅結尾!🍻