2019-08-25
今天和家人在將軍澳睇完電影, 晚餐決定打邊爐. Search左附近有呢間湯米系有台式一人鍋,而且價錢又唔貴, 於是我們決定嘗試下!我叫了一個招牌台式臭臭鍋, 配料與其他鍋不同的當然是有臭豆腐! 臭豆腐食起身居然比聞起身更加“臭”,非常入味! 湯底可以選辣度,我點的變態辣果然名副其實!愛辣人士必點呢款!最後我都忍唔住叫左杯鮮奶抹茶來解辣。抹茶味適中,帶有些牛乳奶香,價錢同一般台式飲品連鎖店差不多,但容量就多好多!!我同家人都十分滿意。家人點了沙嗲牛肉鍋。金黃色的湯底可見沙嗲味道有幾濃郁,與牛肉是絕配!配料方面都係有大量的娃娃菜,以及一些芽菜、紅薯粉,澱粉、蛋白質、膳食纖維都有齊,均衡翻營養。另外令我們最驚喜的是蒜蓉醬料!是在串燒鋪常吃的蒜蓉,十分香口,沒想到打邊爐與配菜也很夾,回想起都留曬口水!正!!下次有機會會再來!
下次有機會會再來!