2022-11-30 16 瀏覽
今日同朋友去咗係將軍澳商場名叫湯·米既餐廳食晚飯,佢係間一人一火鍋既餐廳。因為我地兩個都比較食得辣,所以我哋叫咗一個韓國泡菜鍋同埋香辣牛肉鍋。首先講吓我嗌咗嘅泡菜鍋,湯底味道濃郁,鹹淡啱啱好。辣味都做得好足,唔會食到刺激難受。鍋嘅配料都好足夠,有足夠嘅豬肉片、韓國年糕同埋豆腐。我最欣賞嘅就係豬皮,食落去有口感之餘,仲係完美吸收晒泡菜湯嘅味。而朋友嗌嘅香辣牛肉鍋,同樣係辣,但係同泡菜鍋係兩種截然不同嘅口味。一送到過嚟已經聞到好濃郁嘅辣味,佢冇咗泡菜湯嘅酸味,所以我哋更加感受到辣味嘅衝擊。配料亦都好配合湯底,有牛丸粟米等等,未到亦都相當唔錯,好吸味。因為驚唔夠食嘅原因,我哋加咗一碟牛肉片,份量夠晒兩個人食,就咁望落去肉質夠鮮紅,軟硬適中,食落口感亦都非常不錯。之後我哋亦都有嗌兩款小食,試吓火鍋之外嘅其他嘢食。第一個係鹽酥雞扒,食落去雞皮煎得好鬆脆,調味亦都做得十分之恰當,唔會話太鹹亦都唔會淡淡無味。第二個我哋嗌咗鹽酥金針菇同埋冬菇,雖然經過油炸嘅過程,但係仍然可以食到兩種菇嘅香味。最後喺飲品方面,我哋叫咗一杯珍珠奶茶同埋滿杯百香果。珍珠奶茶甜度控制得適當,珍珠好有咬口同埋煙韌,兩樣嘢配合得

最後喺飲品方面,我哋叫咗一杯珍珠奶茶同埋滿杯百香果。珍珠奶茶甜度控制得適當,珍珠好有咬口同埋煙韌,兩樣嘢配合得好好。百香果會稍甜,如果叫少甜嘅話就啱啱好啦,飲落去味道好清新,如果食得太油膩就可以沖淡下啦。
 湯•米 Soup And Rice Hong Kong Offers Taiwanese Fare In Tseung Kwan O Hong Kong Checking out the Taiwanese fare in Hong Kong for dinner and had Hotpot dishes at 湯・米 Soup and Rice. The menu features a variety of Taiwanese Rice, Handmade Noodles Set Meals, and 10x Hotpot selections. 湯•米 Soup And Rice Shop 40, 1/FCorinthia by the Sea23 Tong Yin StreetTseung Kwan OHong KongTel: 2780 8210Signature Stinky PotHK$ 98My daughter picked the Must-Try Hotpot which is their Signature Stinky Pot (HK$ 98) that c
 湯•米 Soup And Rice Hong Kong

Hong Kong
Tel: 2780 8210
Signature Stinky Pot
HK$ 98

My daughter picked the Must-Try Hotpot which is their Signature Stinky Pot (HK$ 98) that comes in a very pungent smelly spicy soup with Fermented tofu, sliced beef, blood rice cake, duck blood, pork intestine, Taiwanese meatball, fried fish skin, leek, baby cabbage, cabbage, black fungus, enoki mushroom, mushroom, tofu, bean, corn, fried potato, dried bean curd, quail egg, clam and naruto maki!
'Bashu Grilled Fish Pot'
HK$ 103

Auntie Lilly opted for 'Bashu Grilled Fish Pot' (HK$ 103) for a healthier alternative. It was a clear spicy soup served with Fish, baby cabbage, cabbage, black fungus, enoki mushroom, mushroom, tofu, bean, corn, fried potato, dried bean curd, quail egg, clam, naruto maki and coriander.
Each Hotpot comes with a choice of either Vermicelli or Rice, so can have some noodles or rice to go with your pot of soup for total enjoyment.

My daughter really enjoyed her 'smelly pot of stinky pot' ~ Signature Stinky Pot while I found my 'Bashu Grilled Fish Pot' to be lacking in both taste and quality. The soup was just plain mild spicy and tasteless.
Saw This On The Menu But Waitress Refused To Serve Me These Condiments Of Garlic, Soy Sauce, Bean Paste & Satay Sauce!

Also, I was disappointed with the services at this TKO outlet; when I requested condiments or dipping sauces that come together with the Hotpot meals, the waitress simply stated that because it was close to closing time, they had kept or cleared the table.

Adding salt to the wound, my pot of soup was already so tasteless, I didn't even manage to get any sauces from the waitress when dining that night. Hence, warning to those who arrived late for dinner although they're still taking orders or doing business, be prepared for this lousy service.

Menu For The Hotpot

Well, if you're up to tasting famous Hong Kong Stinky Tofu – 臭豆腐 do come and check them out. Oh yes, you can enjoy a great discount when a booking is made thru booking platform!
2022-11-10
5 分鐘 (堂食)
2022-11-30 22 瀏覽
去咗將軍澳南梯台睇條新橋,先發現附近好多餐廳好chill不過間間唔算平民價😆😆,咁唯有搵間經濟啲既餐廳啦,位於海天晉商場1/F。招牌臭臭鍋作為招牌既臭臭鍋份量同款色都十分充足,湯底又鮮又臭😅🤪臭豆腐夠哂入味,一流👍巴蜀烤魚鍋香辣湯底配上無腥味既烤魚,肉滑骨大,啱哂唔識食魚又想食魚既人😋滷肉飯依個加錢轉既滷肉飯 滷汁濃厚,至啱送飯,再配搭埋餐牌中既其中一個鍋都會好搭配👏🏻👏🏻👏🏻麻辣臭豆腐整齊排列既臭豆腐灑上辣粉、芝麻、碎蔥,賣相同味道兼備😋👍,絕對啱哂鍾意臭味既臭豆腐,加埋麻辣味,一舊一啖放入口,成個人都覺得大滿足👍👍鹽酥雞扒外皮炸得酥脆而唔係死硬,咸味剛剛好,仲保持肉汁😋有水準👍芝士茶王8號呻一下茶味甘香,混合茶上的芝士蓋,芝士奶滑茶底甘香爆檸四季春店家大方,原個檸檬放在茶中,酸甜解膩又解辣🤪😋👍

巴蜀烤魚鍋

滷肉飯

鹽酥雞扒
外皮炸得酥脆而唔係死硬,咸味剛剛好,仲保持肉汁😋有水準👍

芝士茶王8號
呻一下茶味甘香,混合茶上的芝士蓋,芝士奶滑茶底甘香

爆檸四季春
店家大方,原個檸檬放在茶中,酸甜解膩又解辣🤪😋👍
小編今日來到將軍澳一間台式火鍋「湯·米」, 主打一人前火鍋🍲,供應多款火鍋,包括招牌臭臭鍋、巴蜀烤魚鍋、泰式海鮮鍋、咖哩奶蓋鍋等,熱鍋跟配粉絲或白飯一客😊 還有台式小食如花枝丸和鹽酥雞扒等,亦有奶蓋手搖茶,天氣開始轉涼,最適合吃火鍋暖暖胃🥰「招牌臭臭鍋」熱騰騰一品鍋♨️先嗅到臭豆腐帶著微妙的酸香,臭豆腐大小適中,其氣孔吸收湯汁,吃下去麻辣湯底從臭豆腐溢出,味道香濃😍 其他材料包括牛肉片、米血糕、鴨血、滷大腸等等,結合麻辣湯底令臭豆腐味道更上一層樓,蘸上沙茶醬、蒜蓉同醬油,火鍋選擇自己喜歡的辣度👏🏼「香辣牛肉鍋」🐮 賣相吸睛,熱騰騰的火鍋裡有肉有菜,湯底夠香辣惹味🌶️ 材料牛肉、娃娃菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鳴門卷、香菜等😍 粉絲吸滿湯汁精華更入味,辣而不嗆喉🧡「鹽酥雞扒」即叫即炸,新鮮炸起外皮香脆而肉質都保持得嫩滑,而且外層炸漿不會很厚粉,椒鹽調味上幾夠惹味😁「鹽酥花枝墨魚丸」 🦑 金黃酥脆、嫩口彈牙鮮甜不會乾,鹹香夠味,加上芝麻和香蔥,味道更香口😊「芝士四季春」及 「芝士凍頂烏龍」茶味濃郁,加上甜滑可口的奶蓋,芝士味香濃,口感綿密,配上火鍋一流,有夜市即調飲料

「芝士四季春」及 「芝士凍頂烏龍」茶味濃郁,加上甜滑可口的奶蓋,芝士味香濃,口感綿密,配上火鍋一流,有夜市即調飲料的感覺😊

🍽 :招牌臭臭鍋;香辣牛肉鍋;鹽酥雞扒;鹽酥花枝墨魚丸;芝士四季春;芝士凍頂烏龍
👅好味指數:7.5/10;7.75/10;7.75/10;7.75/10;7.75/10;7.75/10
💰消費:HK$98;HK$98;HK$44;HK$41;HK$35;HK$35;
📍 地址:湯•米 (將軍澳)
🈹推介優惠:N/A
2022-11-27 21 瀏覽
首先一入門口已經嘟左勁耐針卡都未嘟到 個兩個侍應係counter 唔知忙乜 完全冇理過一大堆客係門口嘟左勁耐都嘟唔倒離遠個侍應叫我地將架bb車泊係門出面 已經同佢講左我地會摺埋架車我地嘟好晒針卡之後 等人去執枱都仲未有人執 我地一家三口連埋架bb車企晒係門口勁耐個侍應出黎第一句已經態度勁差加黑面 叫我嘟針卡 我話嘟左 佢再勁差態度叫我先生嘟 我已經好嬲 !企左係門口咁耐其實一早搞掂晒!我同佢講嘟晒啦 等佢執枱!佢再叫我bb車泊門口 我再同佢講我會摺埋 可以執左張枱比我地先點知佢聽完凸登行走左去拎野食比第二枱客 拎完比客都唔執枱仲要再去整外賣都唔幫我地執枱我再問佢都係扮聽唔倒!勁呀!我真係未試過去一間餐廳個員工d態度可以咁差我再問另外一個同事執枱 另外個位都係黑晒面好唔想執 其實咁唔想番工學咩人打工呢?要我比錢係度食仲要咁既服務態度 咁我寧願走!呢間野我其實食過幾次 頭一兩次都覺得服務態度已經好麻麻 只不過係覺得方便同近!經過今次以後唔會再幫襯!
離遠個侍應叫我地將架bb車泊係門出面
已經同佢講左我地會摺埋架車
我同佢講嘟晒啦 等佢執枱!
我再問佢都係扮聽唔倒!勁呀!
我真係未試過去一間餐廳個員工d態度可以咁差
我再問另外一個同事執枱 另外個位都係黑晒面好唔想執
其實咁唔想番工學咩人打工呢?
要我比錢係度食仲要咁既服務態度 咁我寧願走!
經過今次以後唔會再幫襯!
2022-11-10 33 瀏覽
今日去咗食位於帝景灣嘅湯米,天氣咁凍,梗係要打下邊爐🫕啦!餐廳位置唔難搵,正正在將軍澳辦理換領身份證中心的樓上🤭餐廳座位闊落,中間有自助位置俾客人撈醬汁~之前已經試過好多次佢嘅招牌臭臭鍋($98),今日都係食返呢個🤭再加一個泰式海鮮鍋($103)招牌臭臭鍋入面有臭豆腐、鴨血、牛肉、滷大腸、鳴門卷🍥等等~食完唔覺得好有味精,唔會好頸渴泰式海鮮鍋有鮮蝦、青口、豆腐等等~有少少的辣味,海鮮吸收晒酸酸辣辣嘅湯底,適合鐘意濃味的我🤣除此之外,我哋仲嗌咗必食嘅鹽酥雞扒,啲皮炸到卜卜脆,雞扒又厚肉!另一個推介係 麻辣臭豆腐😍😍😍麻麻辣辣嘅味道,再加埋臭到入心嘅豆腐非常開胃呀不得不提嘅,就係佢哋嘅飲品我每一次都係嗌芋香珍珠奶茶🧋,唔係間間台式飲品店都會整到咁濃郁嘅芋頭味道見到隔籬枱叫咗滿杯百香果,我哋又試吓,味道幾fresh,唔會好甜~一人一鍋包括一個飯或者粉絲,我就鍾意用粉絲將火鍋湯底吸晒嚟食,勁滿足呀!
今日去咗食位於帝景灣嘅湯米,天氣咁凍,梗係要打下邊爐🫕啦!

再加一個泰式海鮮鍋($103)

另一個推介係 麻辣臭豆腐😍😍😍
麻麻辣辣嘅味道,再加埋臭到入心嘅豆腐非常開胃呀

不得不提嘅,就係佢哋嘅飲品

天氣愈涼,打邊爐的慾望也愈強。人少少又想多試不同食材,一人鍋就合適不過。將軍澳【湯•米】主打台式風味鍋物,並提供多款惹味台灣小吃及台式飲料,可趁機回味一下台灣情懷。麻辣臭豆腐($44)一客8件,蜂窩狀臭豆腐口感彈嫩,氣孔裡索了麻辣湯汁,辣勁十足,很有台灣夜市風味。鹽酥金針菇與冬菇($40)即叫即炸,上枱熱辣辣,粉漿超薄酥脆非常。內裡冬菇Juicy,金菇一條條更顯香脆,調味剛好鹹香惹味。招牌臭臭鍋 ($98)鍋內已放了15種配料︰臭豆腐、牛肉片、鴨血、滷大腸、台灣貢丸、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹及鳴門卷,非常豐富。湯頭由沙茶醬、豆瓣醬等調製成,香濃不會太辣,加上臭豆腐散發獨特的發酵氣味,愈滾愈香濃,粉絲盡吸湯底精華,讓人吃不停口。咖喱奶蓋鍋 ($97)咖喱湯底加入了鹹鹹的奶蓋,非常特別。奶蓋中和了咖喱的辣度,也使湯頭更濃厚,與牛肉的味道也很搭配。宇治鮮奶抹茶 ($30) 飲品大大杯,抹茶與鮮奶份量平衡,喝下清甜微甘,半糖剛好。純茶茶八號 ($30)入口甘醇無苦澀,點了無糖,解辣去膩。

($44)

鹽酥金針菇與冬菇
($40)

招牌臭臭鍋 ($98)

咖喱奶蓋鍋 ($97)

宇治鮮奶抹茶 ($30)
飲品大大杯,抹茶與鮮奶份量平衡,喝下清甜微甘,半糖剛好。

純茶茶八號 ($30)
入口甘醇無苦澀,點了無糖,解辣去膩。
2022-10-25
2022-10-30 26 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥📍湯·米同朋友黎到將軍澳,心血來潮想食臭臭鍋🤣心唸將軍澳會唔會無㗎又點知真係有間,價錢又合宜就一齊試下🤭🤍招牌臭臭鍋💰98湯底味道濃郁,鍋有肥牛,貢丸,台式臭豆腐,娃娃菜,𠧧大腸,鴨血等~肥牛份量充足🤤好入味,最後加埋粉絲吸收晒啲湯汁好滿足🙈🤍泰式海鮮鍋🦞 💰103充滿泰式味道嘅湯底又香又濃郁~鍋有鮮蝦🦐青口,娃娃菜,玉米,金針菇,炸薯仔等,入口食到冬陰功嘅酸酸甜甜,然後辣味慢慢在舌頭滲出黎,鐘意食泰式嘅朋友仔要試下啦🤭🤭🤍麻辣臭豆腐💰44身為臭豆腐愛好者覺得呢間臭豆腐好好吃🤤佢係用粗身嘅豆腐,每件豆腐都舖滿惹味嘅麻辣醬汁同芝麻,食落口好入味同有辣香,少麻~辣都唔算好辣😗🤍台灣夜市小香腸 💰32味道又香皮又脆🤤同朋友都覺得好好食😋味道真係似係台灣食,有台灣地道風味~🤍芝士金鳳茶王 💰35食飲第一啖梗係飲佐芝士先~🤤入口芝士味濃郁,整體唔會好甜好解渴🤍芝士茶茶八號 💰36芝士香濃茶溜,茶味清新不會太濃☎️ 27808210📍 湯•米 (將軍澳)將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號舖.加一服務費❌環境5/5服務4/5衛生 4.5/5回頭率 4.5/5 .
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍湯·米

🤍招牌臭臭鍋💰98

🤍泰式海鮮鍋🦞 💰103

🤍麻辣臭豆腐💰44

🤍台灣夜市小香腸 💰32

🤍芝士金鳳茶王 💰35

🤍芝士茶茶八號 💰36
芝士香濃茶溜,茶味清新不會太濃

☎️ 27808210
📍 湯•米 (將軍澳)
加一服務費❌
環境5/5
服務4/5
衛生 4.5/5
回頭率 4.5/5 .
  • 麻辣臭豆腐
2022-10-23 28 瀏覽
今晚在將軍澳踩單車,之後就在附近吃晚飯。這家餐廳在辦理身份證樓上。餐牌有很多不同味道的一人一鍋,有泡菜鍋、臭臭鍋、咖喱鍋等。小食的選擇也不少,例如香腸、臭豆腐等。⭐️巴蜀烤魚鍋$103這鍋麻辣鍋的食材很豐富,有腕魚、娃娃菜、雲耳、 金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鳴門悉、香菜等。入口味道香辣,加上烤魚實在很惹味。⭐️韓國泡菜鍋$98泡菜鍋有豚肉、餃子、韓國泡菜、公仔麵、年糕、娃娃菜、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鳴門卷、鴨血等。味道帶點韓式香辣,配料豐富,吃得很滿足!⭐️花枝墨魚丸$32炸花枝丸很好吃,炸得很酥脆,一點也不油膩呢!⭐️麻辣臭豆腐$44臭豆腐也很惹味,味道是台式的味道。⭐️台灣夜市小香腸$32小香腸很好吃!⭐️鮑魚$28 2隻鮑魚洗得很乾淨,不過煮久了有點韌。⭐️無糖可樂$18
今晚在將軍澳踩單車,之後就在附近吃晚飯。

這家餐廳在辦理身份證樓上。

⭐️巴蜀烤魚鍋$103

入口味道香辣,加上烤魚實在很惹味。

⭐️韓國泡菜鍋$98

味道帶點韓式香辣,配料豐富,吃得很滿足!

⭐️花枝墨魚丸$32

炸花枝丸很好吃,炸得很酥脆,一點也不油膩呢!

⭐️麻辣臭豆腐$44

臭豆腐也很惹味,味道是台式的味道。

⭐️台灣夜市小香腸$32

小香腸很好吃!

⭐️鮑魚$28 2隻

鮑魚洗得很乾淨,不過煮久了有點韌。

⭐️無糖可樂$18
難得去到將軍澳 除左晏晝 夜晚個餐當然都要係依區食😤 而我地簡左台式鍋物專門店湯·米😛🍀沙茶牛肉鍋材料好足 有牛肉 牛丸🐮 娃娃菜 椰菜🥬 金菇 冬菇 粟米🌽 炸枝竹 豆腐 腸仔 嗚門卷 炸薯仔🥔 另外仲可以配粉絲或者飯🍚 湯底嘅味夠濃 吾同食材愈煮得耐愈入味🤣 可以係自助區攞埋調味料 味道會更加突出☺️🍀酸菜魚鍋材料同沙茶牛肉鍋差吾多 主要嘅分別就係魚😏 魚嘅份量係一塊厚嘅魚身🐟 夠晒一個人食😉 魚吾會太多骨 有魚味 口感嚼勁 好新鮮😛🍀鹽酥雞扒即叫即炸熱辣辣 炸皮厚薄適中 香脆可口😍 就咁食已經好夠味好好食 不過點埋甜酸醬更加好食😋🍀芝士凍頂烏龍表層嘅芝士鹹鹹地 味道夠濃😚 茶底清清地 配搭濃味嘅芝士 好夾好好飲😜🍀滿杯百香果好清新嘅感覺 而且吾會太甜🤩 食完啲濃味野 可以飲返杯沖淡下🤣🍀奶香嫩仙草奶味超重 好適合鐘意重奶味嘅人😛 仙草份量好多 好滑好彈牙 食埋真係飽住個肚走🫣

🍀沙茶牛肉鍋

芝士凍頂烏龍
滿杯百香果
奶香嫩仙草
2022-10-19 38 瀏覽
態度差,來到畀錯食物大聲夾無準,駡客人,自己無聽錯不肯換。食物超差超難食。媽咪原本叫魚,店員攞左海鮮黎,重要係辣既。媽咪果日口嚨痛想食清d,但無奈要硬食,但覺得味道唔錯唔會辣到食唔到,只係份量太少。我果日同朋友叫左藥膳,爸爸叫左牛肉,牛肉同豬肉超級極度“鞋”無味,吞唔落。菜得一條,冬姑4份一粒。以後唔好睇食評。真心難食無下次。食物普通,冬菇4份一粒,菜一條,腸仔半條,薯仔一薄片,響鈴一片。真心唔覺得特別好食,叫體驗下囉。哩間主要食一人火鍋,無其他台式套飯。飲品無試過。
態度差,來到畀錯食物大聲夾無準,駡客人,自己無聽錯不肯換。
食物超差超難食。媽咪原本叫魚,店員攞左海鮮黎,重要係辣既。
以後唔好睇食評。
真心難食無下次。
真心唔覺得特別好食,叫體驗下囉。
哩間主要食一人火鍋,無其他台式套飯。
飲品無試過。
2022-10-11 52 瀏覽
最近涼絲絲嘅天氣,最適合就係食個暖粒粒嘅火鍋啦!但兩個人食火鍋難點菜又貴,食一人一鍋嘅火鍋就最好!今次選了這家位於將軍澳的台式臭臭鍋,住宅下的一個商場,閒日的晚上人流不多,惟這餐廳都挺熱鬧,都有7、8成滿。值得一提的是,這家餐廳的桌子挺大張的👍,食鍋物最怕桌子狹窄。日式味增鍋 $96日式味增湯底,配豚肉還有其他配菜,味道溫和,適合不嗜辣與口味較清淡的人士。藥膳豚肉鍋 $96最近入秋,突然下降的氣溫,雖然舒適,但讓人容易著涼,所以選了個藥膳湯底,暖暖身,都挺有藥膳的味道,食完個身暖粒粒。鍋物可選配冬粉/飯,我們兩個都選了超吸湯汁的冬粉😋。鹽酥臭豆腐 $42吃台式臭臭鍋,沒有臭豆腐,好似差點什麼,所以點了個臭豆腐作小食,炸得香脆,外脆內嫩,真係好臭豆腐👍👍!芝士茶王8號 & 芝土紅玉 $36 & $35芝士超濃厚,茶底都很有茶味,跟出面茶飲店賣的芝士奶蓋茶,沒太大分別。味道:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑空間:🌕🌕🌕🌕🌑性價:🌕🌕🌕🌕🌑

日式味增鍋 $96

藥膳豚肉鍋 $96

鍋物可選配冬粉/飯,我們兩個都選了超吸湯汁的冬粉😋。

鹽酥臭豆腐 $42

芝士茶王8號 & 芝土紅玉 $36 & $35

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
空間:🌕🌕🌕🌕🌑
性價:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-10-08 36 瀏覽
嚟到將南想食台式一人一鍋,仲有多款湯底揀。藥膳豚肉鍋 $96藥膳鍋再加埋蟲草,味道都幾香,而且一路食都唔覺得膩。豚肉,薯粉,芽菜,腸仔,蟹柳,冬菇,枝竹等等樣樣都有,多到數唔晒。跟鍋可以揀飯或粉絲。酸菜魚鍋 $103聽到酸菜魚會以為係一片片魚,其實一個舊煎香的魚,仲吸引。大大舊魚啖啖肉,鍋中大量酸菜,味道香濃。海鮮拼盤 $42追加一份海鮮拼盤,有鮑魚,花螺,海蝦。牛肉片 $36牛肉片片數唔少,質素唔錯。芋香珍珠奶茶 $30清清地唔會好甜,打邊爐飲都唔會太飽肚。芝士茶王8號 $36厚厚芝士配茶王,口感順滑又有茶香。
嚟到將南想食台式一人一鍋,仲有多款湯底揀。

藥膳豚肉鍋 $96

酸菜魚鍋 $103
聽到酸菜魚會以為係一片片魚,其實一個舊煎香的魚,仲吸引。
大大舊魚啖啖肉,鍋中大量酸菜,味道香濃。

海鮮拼盤 $42
追加一份海鮮拼盤,有鮑魚,花螺,海蝦。

牛肉片 $36
牛肉片片數唔少,質素唔錯。

芋香珍珠奶茶 $30
清清地唔會好甜,打邊爐飲都唔會太飽肚。

芝士茶王8號 $36
厚厚芝士配茶王,口感順滑又有茶香。
2022-10-05
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡第二次食湯·米🫶🏻係足料又抵食嘅一人binlo之選 所以成日心思思想食 今次試咗2個其他binlo店比較少見嘅湯底 2個都有驚喜呀.ᐟ.ᐟ濃郁但唔油膩 瘋狂飲佢嘅湯底😽 小食即叫即炸 脆卜卜又熱辣辣 嘢飲大大杯 飲落絕對比得上茶飲店嘅質素呀😱🫰🏻非常有誠意 推介.ᐟ.ᐟ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 泰式海鮮鍋 $103 (4.5/5)第一次用冬蔭功湯底打binlo🌶️ 酸酸辣辣好開胃 而且有得揀辣度 啱晒唔同口味嘅朋友仔👭🏻👬🏻提提大家小店嘅bb辣都算比較辣 .ᐟ.ᐟ唔係好食得辣嘅朋友要注意喔🫡 湯底辣而不油 正🥰 入面有2隻大大隻又肥美嘅青口 3隻鮮甜嘅蝦🦐 全部新鮮彈牙 重有好多唔同配料 係一個男仔絕對都會飽嘅一人binlo🙌🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 藥膳豚肉鍋 $96 (4.3/5)係啱後生仔而且非常容易入口嘅藥材湯底 入邊有好多杞子同蟲草花🥹 湯底好鮮甜 好滋補同埋會想追住嚟飲~ 要讚一讚入面嘅豚肉 大大片而且煮咗好耐都唔會韌.ᐟ.ᐟ 仲有好多片 豚肉係比較瘦嘅🐖 唔會有好多脂肪黐住啱晒唔鍾意食肥膏嘅
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 泰式海鮮鍋 $103 (4.5/5)

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 藥膳豚肉鍋 $96 (4.3/5)
係啱後生仔而且非常容易入口嘅藥材湯底 入邊有好多杞子同蟲草花🥹 湯底好鮮甜 好滋補同埋會想追住嚟飲~ 要讚一讚入面嘅豚肉 大大片而且煮咗好耐都唔會韌.ᐟ.ᐟ 仲有好多片 豚肉係比較瘦嘅🐖 唔會有好多脂肪黐住啱晒唔鍾意食肥膏嘅朋友 如果食厭咗臭臭鍋同麻辣鍋嘅朋友可以試吓呢個藥膳鍋呀.ᐟ.ᐟ🤌🏻🫦

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 海鮮拼盤 $42 (3.9/5)
今次加咗個海鮮拼盤~入面有1隻鮑魚 4隻花同2隻海蝦😍 鮑魚好爽口.ᐟ.ᐟ食得出好新鮮😋 海蝦肉同上面泰式海鮮鍋入面嘅蝦肉都係彈牙嘅.ᐟ.ᐟ

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 酥炸花枝墨魚丸 $41 (4/5)
有六粒即叫即炸嘅花枝墨魚丸食🐙 落去仲好脆 鹽酥味道啱啱好 唔會過鹹👌🏻墨魚丸入邊嘅花節都好大粒 而且爽彈 重點係放耐咗都唔會變淋同油咗.ᐟ.ᐟ仲配埋泰式辣醬 點埋一齊食都好夾🧏🏻‍♀️

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

爆檸四季春 $36 (4.3/5)
呢款就算冇嗌少甜都唔會過甜✌🏻屬於甜度比較低嘅飲品 茶底好香🫖加埋檸檬 成個配搭好fresh 好解辣.ᐟ.ᐟ😶‍🌫️

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

滿杯百香果 $36 (4/5)
呢一杯甜度比起上面嘅四季春就甜少少🤏🏻 勝在都係酸酸甜甜 而且有嘢咬下 仲要大大杯 配搭好解膩 一路打binlo一度飲 很夾呢😼

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

📍 湯•米 (將軍澳)
泰式海鮮鍋
藥膳豚肉鍋
酥炸花枝墨魚丸
滿杯百香果  &  爆檸四季春
2022-09-27 108 瀏覽
將軍澳內推薦的隱世好評食店,經過就梗係要試試😋路冇想像中難搵,可能係夜晚,商場的招牌好顯眼,到附近就見到。門店裝修簡單,入去到坐低都好自助。店內主打係一人鍋,配些小食就開餐啦🥳🥢招牌臭臭鍋 $98一眼望落個鍋唔細,活力充足。除咗肥牛,還有丸,芽菜,韭菜,朱紅,蘿蔔等,雖然湯底好濁,但食落好清,就算煮到最後都唔鹹,冇咩味精,不錯🥢酸菜烤魚鍋🐟 $103這是新菜式,不是平日食開的酸菜味,似住家酸菜,烤的是魚尾,稍微多骨,要浸多陣先入味,不過不失🥢海鮮拼盤 $42花螺好鮮甜,鮑魚也很不錯🥢麻辣臭豆腐 $44惹味十足,辣度剛剛好,非常juicy,同平時乾巴巴的臭豆腐唔同🥢芝士金鳳茶王➕珍珠 $38🥢芝士茶茶8號➕仙草 $39兩杯嘢飲意外地好味,特別係芝士奶蓋,好少可以做到咁濃郁,推薦✨總括而言,出乎意料好味的台式一人鍋,值得一試。
將軍澳內推薦的隱世好評食店,經過就梗係要試試😋

🥢招牌臭臭鍋 $98

🥢酸菜烤魚鍋🐟 $103
酸菜烤魚鍋

🥢海鮮拼盤 $42
花螺好鮮甜,鮑魚也很不錯

🥢麻辣臭豆腐 $44

🥢芝士金鳳茶王➕珍珠 $38
🥢芝士茶茶8號➕仙草 $39
芝士金鳳茶王➕珍珠

✨總括而言,出乎意料好味的台式一人鍋,值得一試。

酸菜烤魚鍋
芝士金鳳茶王➕珍珠