2022-11-30
今日同朋友去咗係將軍澳商場名叫湯·米既餐廳食晚飯,佢係間一人一火鍋既餐廳。因為我地兩個都比較食得辣,所以我哋叫咗一個韓國泡菜鍋同埋香辣牛肉鍋。首先講吓我嗌咗嘅泡菜鍋,湯底味道濃郁,鹹淡啱啱好。辣味都做得好足,唔會食到刺激難受。鍋嘅配料都好足夠,有足夠嘅豬肉片、韓國年糕同埋豆腐。我最欣賞嘅就係豬皮,食落去有口感之餘,仲係完美吸收晒泡菜湯嘅味。而朋友嗌嘅香辣牛肉鍋,同樣係辣,但係同泡菜鍋係兩種截然不同嘅口味。一送到過嚟已經聞到好濃郁嘅辣味,佢冇咗泡菜湯嘅酸味,所以我哋更加感受到辣味嘅衝擊。配料亦都好配合湯底,有牛丸粟米等等,未到亦都相當唔錯,好吸味。因為驚唔夠食嘅原因,我哋加咗一碟牛肉片,份量夠晒兩個人食,就咁望落去肉質夠鮮紅,軟硬適中,食落口感亦都非常不錯。之後我哋亦都有嗌兩款小食,試吓火鍋之外嘅其他嘢食。第一個係鹽酥雞扒,食落去雞皮煎得好鬆脆,調味亦都做得十分之恰當,唔會話太鹹亦都唔會淡淡無味。第二個我哋嗌咗鹽酥金針菇同埋冬菇,雖然經過油炸嘅過程,但係仍然可以食到兩種菇嘅香味。最後喺飲品方面,我哋叫咗一杯珍珠奶茶同埋滿杯百香果。珍珠奶茶甜度控制得適當,珍珠好有咬口同埋煙韌,兩樣嘢配合得
最後喺飲品方面,我哋叫咗一杯珍珠奶茶同埋滿杯百香果。珍珠奶茶甜度控制得適當,珍珠好有咬口同埋煙韌,兩樣嘢配合得好好。百香果會稍甜,如果叫少甜嘅話就啱啱好啦,飲落去味道好清新,如果食得太油膩就可以沖淡下啦。