2008-01-01 20 瀏覽
menu分開湘,川,滬三派菜色...當然都會有小竉包,紅油抄手,生煎包等小食...有很多選擇,水平不錯..但炒田雞......埋單前伙計送上紅豆沙..
昨晚同舊同事食飯聚舊兼慶祝聖誕, 所以揀左呢間店試吓, 訂枱前都睇過近期會員的食評, 其實有少少擔心, 因評價都不太好!晚上七點半到逹, 唔算多人, 但估唔到差不多八點已全場爆滿, 可能同將近冬至有關吧!打開餐牌一看, 少少失望, 因我在它的網頁看到很多菜式, 但原來冬至的餐牌是不同的!服務員的態度都好好, 見到我們示意想點菜也很快到逹!我們點了的食品包括:雞絲粉皮- 賣相很美, 好好味賽螃蟹- 好味香草鮮魚羹- 味道較清, 不過足料(魚肉)小籠飽- OK韭黃炒鱔糊- 份量比想像中多, 好好味糖醋魚塊- 賣相很新鮮, 好好味上海回鍋肉(薄餅6張) - 第一次用薄餅食, 感覺很新奇酒讓丸子- ($18) 值得推介, 味道濃, 很多桂花, 丸子夠腍紫米露- ($9.8) 比想像中大碗好多, 抵食!整體印像很好, 下次會再幫襯!

服務員的態度都好好, 見到我們示意想點菜也很快到逹!

我們點了的食品包括:
雞絲粉皮- 賣相很美, 好好味
賽螃蟹- 好味
香草鮮魚羹- 味道較清, 不過足料(魚肉)
小籠飽- OK
韭黃炒鱔糊- 份量比想像中多, 好好味
糖醋魚塊- 賣相很新鮮, 好好味
上海回鍋肉(薄餅6張) - 第一次用薄餅食, 感覺很新奇
紫米露- ($9.8) 比想像中大碗好多, 抵食!

整體印像很好, 下次會再幫襯!
我打開menu好開心, 因為有好多相好多choice. 先來一碟仔泡菜($5), 唔好食. 再點一客鎮江餚肉($48)先醫肚, 味道ok. 然後好想食辣,叫了紅酒抄手, 點知勁甜, 一D都唔辣, 好難食! 叉子燒餅配柞菜肉碎($78), 燒餅冇芝麻香味, 口感似擦膠, 再加上唔知點解咁大碟的肉碎, 又係好難食, 唔夠乾身, 太多汁, 太多肥膏, 太甜, 好多味精, 簡直茶餐\廳柞菜肉絲都好食過佢\! 辣椒炒田雞($88)又係好多味精好多糖, 一D 都唔辣, 完全唔似湘川滬菜是但一樣. 最離譜係個侍應, 埋單時同佢\講D食物太多味精同太甜, 佢\竟然陰陰嘴笑然後就咁走咗去! 呢度除咗坐得幾舒服外, 真係諗唔倒有任何原因會再嚟!
2007-10-23 9 瀏覽
我係2007年9月22日下午3時半左右去到呢間衰店用膳,期間受到不禮貌對特,深感呢間衰店o既職員態度超級差劣!!!(一) 當日負責接待的知客(無名牌,各稱不詳,但操不純正廣東話) 態度惡劣,我企係接待處等佢帶位,佢望都唔望我,我等o左成分鐘都係咁,直至我開聲,佢先問我幾位,但態度輕挑,口嚼香口膠問我,行為極為市井。(二)到坐底o左,有個女樓面又係態度惡劣:我問: 請問點心紙係得呢2張啦?佢答: 係呀,係晒度。我問: 呢個鐘數係咪冇小籠包同鍋貼供應o架? 佢答: 咩冇呀,有,張紙咪寫o左囉!!! 自己睇啦!我問: (我都已經開始勞氣) 冇呀,唔見張紙有寫,你搵俾我睇o下。佢答: (一手搶o左張點心紙搵,so far真係冇),哦! 我o地轉o左經理呀嘛!我問: (我心諗,喂大佬,你轉o左經理同你有冇小籠包鍋貼供應係兩回事),咁點呀? 佢答: 你咪照嗌囉! 你嗌咩都有呀!(三)食食o野有個好似唔知部長定Manager o既女人行埋o黎,一埋o黎就“啪”一聲放底一本o野,之後講: 多謝三百六大幾!嚇
(一)
(二)
到坐底o左,有個女樓面又係態度惡劣:
我問: 請問點心紙係得呢2張啦?
佢答: 係呀,係晒度。
我問: 呢個鐘數係咪冇小籠包同鍋貼供應o架?
佢答: 咩冇呀,有,張紙咪寫o左囉!!! 自己睇啦!
佢答: 你咪照嗌囉! 你嗌咩都有呀!
(三)
嚇得我,我都未叫埋單! (果陣係下午4點幾)
之後果位女士仲好冇禮貌咁話: 係呀,依家4點幾,我o地要埋數o架啦! 你可以繼續食,不過一定要埋o左張單先囉!!!

waaaaaaaa 真係天下奇聞呀!
呢間衰店點做生意o架?!
差到死,不知所謂,我以後唔都幫襯呀一定!
仲會叫其他人唔好幫襯!
不知所謂!!!!
2007-10-14 15 瀏覽
2007年10月14日晚叫了以下餸菜:(1) 小籠包:正常(2) 担担担:難食(3) 清炒鱔糊:無味(4) 賽磅蟹:一般總結:服務差,非常難食,以後一定唔會再黎
2007年10月14日晚

(3) 清炒鱔糊:無味
(4) 賽磅蟹:一般

總結:服務差,非常難食,以後一定唔會再黎
2007-10-11 2 瀏覽
上個月為朋友慶祝生日, 因為要找一個交通方便的地方吃飯, 所以定了從未光顧過的湘川滬- 旺角分店, 侍應們服務散漫冷淡, 沒有人換碟, 沒有人充水, 茶杯漏水, 切蛋糕時, 叫人拿碟來, 碟全都是濕的, 問他們拿紙巾來抹, 竟說沒有! 又不給我們叉, 叫我們怎樣吃蛋糕, 這是什麼服務態度?
2007-10-07
食物的味道來講,唔好又唔係, 好又唔係, 感覺好似係去lee度食野, d味道應該不至於此.但如果係一班人聚舊呢, 又係一個唔錯的選擇.因為環境同埋服務好好,特別係侍應,招呼周到.我們一行六人食左9樣食物.從上至下為1. xx脆鱔-唔似鱔,個樣似蟲多d,都好脆,甜甜地,幾好味2. 水煮魚-個樣同埋聞就好似好辣,但食落就唔辣,有少少麻3. 上海炒年糕-普普通通4. 鍋貼-幾好5. 薑蔥炒牛肉-無食,因為我唔食牛6. 小籠飽-正常7. xx炸雞(無映相)-正常8. 花膠雲朣湯(無映相)-正常9. 洒讓丸子(無映相)-太甜,但都好香overall 都唔錯.
我們一行六人食左9樣食物.
從上至下為
6. 小籠飽-正常
7. xx炸雞(無映相)-正常
8. 花膠雲朣湯(無映相)-正常
9. 洒讓丸子(無映相)-太甜,但都好香
overall 都唔錯.
2007-10-03 4 瀏覽
siu long bun $20: so somixed chinese cabbage in pot $78: only large pot of tastless soup. little cabbage. hard pork. tastes poor.fish in wine sauce $68: so sothe service is poor. when the witress distributed the cabbage for us, some was dropped on the table. she picked it up and put it back in the bowl! dirty and not professioanl. there was a little insent flying.
siu long bun $20: so so
fish in wine sauce $68: so so

2007-09-08 6 瀏覽
今晚約左班舊同事吃晚飯~想吃小籠包就諗起想吃上海菜~之後有人介紹這間菜館~睇過D人的食評~都算唔錯~就非常期待今餐~^^我地7點半入席~等左大半個鐘人未齊~肚有d餓~先叫左個素菜餃~等左10~15分鐘終於黎了~雖然耐左d不過佢新鮮整出來~仲係熱騰騰的~好好味呀^^ 人都剛好到齊~可以叫菜了~叫左個4人套餐$3881)雞絲粉皮- 好重的花生醬味~有粉皮、花生粒、青瓜絲和雞絲,唔錯配搭好味^^ (本人喜愛花生醬)2)夫妻肺片- 餐牌寫著3條辣椒,都幾辣下~有D in梗的野和青瓜~感覺幾特別3)糖醋魚- 好重醋酸味~有d嗆到~不過魚入面都幾嫩~果然係清蒸魚好食d4)火腿津白- 用娃娃菜整~份量唔多~兩片火腿5)魚羹(唔記得成個名) - 一條條魚肉,水淡淡的~要加胡椒粉先有d味6)紅燒獅子頭- 外皮有d香口感,入面仲好嫩7)生煎包- 好味^^皮薄~餡多~有肉汁8)綠豆沙(送的) - 不是太水,也可接受(不過已經吃到很飽了,吃唔落了)之後再加兩籠4件的小籠包- 一定要熱食(食到d汁飛晒出黎=0=忘記入面係好多汁)一碗酒釀丸子和- 好正~有桂花香味和酒的香味~小丸子都幾有咬口雷沙湯丸- >

4)火腿津白- 用娃娃菜整~份量唔多~兩片火腿

6)紅燒獅子頭- 外皮有d香口感,入面仲好嫩

7)生煎包- 好味^^皮薄~餡多~有肉汁

雷沙湯丸- >.< 最後一碟菜上~ 等左好耐以為係新鮮整出來~點知係凍的~不是用白沙糖舖著~只上一小碟葡萄糖
總共都係625~平均每人125~吃都飽死左=.=
2007-09-02 9 瀏覽
每個月既女人聚會選擇咗呢間湘川滬。5個女人好似叫咗好多野食咁,睇吓我地食過d乜啦。浙江肴肉== 一般ok。雞絲粉皮== 一般ok。春卷== 幾好味,餡料菜多肉少。炒鱔糊== 鱔脆,但有泥及腥味,汁料略嫌不夠濃及杰。火腿津白== 菜吸收了上湯,好食。雪火蒸黃花魚== 雪菜唔醎,魚又滑,但乜無魚味。刴辣魚頭== 川菜梗係要食d辣野啦,誰不知...唉,但勝在魚頭夠滑。紅豆沙== 無沙,紅豆水,不過送既無計啦。

浙江肴肉== 一般ok。

雞絲粉皮== 一般ok。

春卷== 幾好味,餡料菜多肉少。

炒鱔糊== 鱔脆,但有泥及腥味,汁料略嫌不夠濃及杰。

火腿津白== 菜吸收了上湯,好食。

雪火蒸黃花魚== 雪菜唔醎,魚又滑,但乜無魚味。

紅豆沙== 無沙,紅豆水,不過送既無計啦。

2007-08-31 8 瀏覽
Siu long bun: quite good.fried fish with sweet and sour sauce: the sauce looked like glue. taste so so. the fried skin of the fish is too thick. chinese cabbage: totally tasteless.
Siu long bun: quite good.

2007-08-23 17 瀏覽
昨晚和舊同學聚餐, 因在此網看到熱心食客的評語,於是抱著姑且一試的心態, 一行六人叫了一個六人套餐, 有三碟前菜, 一個湯, 兩碟主菜, 一個抄飯, 一個甜品, 份量很足, 因我們全都是女生的關系, 所以食量不大, 為免浪費食物更需要"打包", 食物質素不俗, 服務殷勤,換碟次數頻密,價錢合理.
2007-08-19 12 瀏覽
今日同屋企人上左湘川滬食野,d 野食不過不失,普普通通...但係服務比同級的食肆好好多,經理吳小姐更親自為我地介紹每一道小菜的特色,好食之處!(係其他地方叫中左個經理的話,個經理多數都會叫第二個人過黎=.=)洗手間十分清潔,衛生..服務的殷勤,熱情與細心,令我今餐食得好舒服!!
2007-08-12 27 瀏覽
環境:裝潢不錯,有箱座,有一些富特色的木製裝飾,跟一般的中式餐廳無異。味道:西湖龍井:水不滾致茶味不能煮出來小食:菜脯內夾有一條尼龍線的絲雞絲片皮:不冷而且有少許澀味鎮江肴肉:合格酸辣湯:合格小龍包:肉湯不錯松鼠魚:太酸了四川担担面:花椒麻而不辣,但不合口味炒年糕肉末茄子蔥爆羊肉:無鍋氣又不熱以上小菜落了單不到10分鐘就已經全端上來了,真是懷疑是否預先弄好的。高級食府卻有快餐的感覺真是污染了香港美食天堂的美譽。服務:有些服務生無記性,大抵不錯乾淨:環境清潔,只是菜脯內夾有一條尼龍線的絲4人享用,結帳570元,問君物有所值乎?

味道:
西湖龍井:水不滾致茶味不能煮出來
小食:菜脯內夾有一條尼龍線的絲
雞絲片皮:不冷而且有少許澀味
鎮江肴肉:合格
酸辣湯:合格
小龍包:肉湯不錯
松鼠魚:太酸了
四川担担面:花椒麻而不辣,但不合口味
炒年糕肉末茄子蔥爆羊肉:無鍋氣又不熱

高級食府卻有快餐的感覺真是污染了香港美食天堂的美譽。

服務:有些服務生無記性,大抵不錯

乾淨:環境清潔,只是菜脯內夾有一條尼龍線的絲

4人享用,結帳570元,問君物有所值乎?