(非會員)
2007-09-08 6 瀏覽
今晚約左班舊同事吃晚飯~想吃小籠包就諗起想吃上海菜~之後有人介紹這間菜館~睇過D人的食評~都算唔錯~就非常期待今餐~^^我地7點半入席~等左大半個鐘人未齊~肚有d餓~先叫左個素菜餃~等左10~15分鐘終於黎了~雖然耐左d不過佢新鮮整出來~仲係熱騰騰的~好好味呀^^ 人都剛好到齊~可以叫菜了~叫左個4人套餐$3881)雞絲粉皮- 好重的花生醬味~有粉皮、花生粒、青瓜絲和雞絲,唔錯配搭好味^^ (本人喜愛花生醬)2)夫妻肺片- 餐牌寫著3條辣椒,都幾辣下~有D in梗的野和青瓜~感覺幾特別3)糖醋魚- 好重醋酸味~有d嗆到~不過魚入面都幾嫩~果然係清蒸魚好食d4)火腿津白- 用娃娃菜整~份量唔多~兩片火腿5)魚羹(唔記得成個名) - 一條條魚肉,水淡淡的~要加胡椒粉先有d味6)紅燒獅子頭- 外皮有d香口感,入面仲好嫩7)生煎包- 好味^^皮薄~餡多~有肉汁8)綠豆沙(送的) - 不是太水,也可接受(不過已經吃到很飽了,吃唔落了)之後再加兩籠4件的小籠包- 一定要熱食(食到d汁飛晒出黎=0=忘記入面係好多汁)一碗酒釀丸子和- 好正~有桂花香味和酒的香味~小丸子都幾有咬口雷沙湯丸- >

4)火腿津白- 用娃娃菜整~份量唔多~兩片火腿

6)紅燒獅子頭- 外皮有d香口感,入面仲好嫩

7)生煎包- 好味^^皮薄~餡多~有肉汁

雷沙湯丸- >.< 最後一碟菜上~ 等左好耐以為係新鮮整出來~點知係凍的~不是用白沙糖舖著~只上一小碟葡萄糖
總共都係625~平均每人125~吃都飽死左=.=