2007-08-07 14 瀏覽
已是月前的大局,地點在新世紀廣場的湘川滬.本來京川滬已經令人暈頭轉向,由北京轉去湖北/南,更加不知所以,這次出席純屬支持貴網.私底下就絕不會光顧這等菜館.這夜連開四圍,好不熱鬧,相信很多人,也身體力行支持.飯前瞄一瞄菜單,真的"包羅萬有".前菜八小碟,以上海代表為主,最愛是個餚肉,肥位晶瑩,合我口味.其他如脆鱔,沒有酒送係差一點.海蜇不爽,可能並不是海蜇頭關係之故.醉雞酒香不足,川系的夫妻肺片,麻味有餘,辣味就欠缺.滿漢汁大蝦,蝦肉太實,而且不新鮮,係個汁比較可取.水煮牛,面頭舖上些蒜蓉,有荵花同辣椒為伴,單看外表,也令人流汗,牛肉就如吃著梳打牛,有麻香但同樣辣味不足,樂而不淫.香酥雞嘛,也有點辣,不過雞件就很乾,鞋拾拾的.苔條面拖黃魚,炸得鬆化,魚肉亦嫩.算是比較出色的一道主菜.菜單上的土匪甲,即是土匪鴨,聽個名大約是湘菜,或者來自湖南的大圈幫,太過深入民心吧.雖然滿佈辣椒,吃下又是不大辣.為何?冬瑤鮑翅,這個也叫不錯.味道清甜,份量也足.平價翅嘛,也差不多.蝦子荵燒關西參,本身海參沒有味,用上蝦子,荵去燒,也燒不出個味來.肘子白肉窩,一大窩腐竹,煲到淋一淋,索了湯汁的腐汁,頓時變上

肘子白肉窩,一大窩腐竹,煲到淋一淋,索了湯汁的腐汁,頓時變上品.

小籠包一貫水準,麻香素餃,麻香在那?原來是芝麻,不是麻辣.芝麻的香脆,為這個素餃多一份口感.

飯後店方送茶葉兼減價,還有折扣卡.近乎半賣半送,受到這些小恩小惠,大家當然開開心心.

但如果這一餐算是出盡九牛二虎之力,精華盡出兼收正價的話,那就.......

(一個價錢,滿足湘,川,滬三個願望,你仲想點呀?)

姑勿論點,謝貴網安排.
2007-07-23 7 瀏覽
以前黎襯呢度都係食晚飯,呢次係第一次黎呢度飲茶...除左有平時食開o既點心,呢度多左d另類選擇...不過呢d另類選擇就比較油膩左少少...以煎炸野居多...所以唔係食左好多已經因為滯而停手lu...
以前黎襯呢度都係食晚飯,呢次係第一次黎呢度飲茶...
除左有平時食開o既點心,呢度多左d另類選擇...
不過呢d另類選擇就比較油膩左少少...以煎炸野居多...
所以唔係食左好多已經因為滯而停手lu...
1K
2007-07-15
是次大局,連開四席,非常熱鬧,食物有矜貴的魚翅、海參、碎燕;當然亦少不了主打的川菜。礙於我倆一向不嗜辣,這裡的川菜水準如何,實在不願置評。我倆只覺菜色帶辛辣,卻又不失惹味,此終我倆口味偏清淡,覺得此頓飯味道偏濃,不過若以$230元換來這麼豐富的一餐,不失為一個不錯的聚會地方。先論「非川菜」:- 花彫醉雞抵讚,雞肉嫩滑,酒香濃郁- 無錫脆鱔,食家們都說不錯,十分脆云云- 雞燉翅算足料,湯底濃郁,是平價翅中的誠意之作- 海參炆得好淋,可情獻汁太濃,眾人都認為有點過鹹- 清湯腐竹,腐竹用料祝,夠軟滑,口感絕不糊口,湯底亦見鮮甜- 小龍包的皮有點厚,但不失軟熟爆汁,可以一試- 生煎包不油不膩,包底微脆,OK再論川菜類:- 水煮牛肉,入口不肥膩,不算太辣,但牛肉被生粉「拿」過龍- 焗大蝦,酸甜微辣,大蝦不夠大,肉質死實,無彈性- 辣子雞,不算好辣,但雞肉太細件,而且有點乾- 仲有一味很辣的鴨,我無comment,但嗜辣的朋友好像頗欣賞Service懇勤,順帶一提,此店的人蔘烏龍茶非常好喝,臨走時更每人送一盒茶葉,頗見心思。

先論「非川菜」:
- 花彫醉雞抵讚,雞肉嫩滑,酒香濃郁
- 無錫脆鱔,食家們都說不錯,十分脆云云
- 雞燉翅算足料,湯底濃郁,是平價翅中的誠意之作
- 海參炆得好淋,可情獻汁太濃,眾人都認為有點過鹹
- 小龍包的皮有點厚,但不失軟熟爆汁,可以一試
- 生煎包不油不膩,包底微脆,OK

再論川菜類:
- 水煮牛肉,入口不肥膩,不算太辣,但牛肉被生粉「拿」過龍
- 焗大蝦,酸甜微辣,大蝦不夠大,肉質死實,無彈性
- 辣子雞,不算好辣,但雞肉太細件,而且有點乾

2007-06-14 2 瀏覽
Joined the Openrice dinner.Of all the food, sharkfin, shrimp, sliced beef are good.Service is also good that they change plates very often.Overall, smiling face for Openrice organized dinner.
Joined the Openrice dinner.

2007-06-08 5 瀏覽
個日睇完戲,諗住近近地搵間野食下...見到呢間野好似幾特別,咪諗住試下!!!下次都係諗清楚個日叫左4個餸...水煮牛肉,糖醋魚,咸肉津白,小龍包水煮牛肉,味道都唔錯...d牛肉好似唔夠fresh若更麻更辣就更好糖醋魚,腥到嘔...食一淡即時嘔出黎叫人換過碟,完全唔掂,d汁又多油咸肉津白,幾好...清清地小龍包,多汁又大隻,可惜唔小心夾穿左
個日叫左4個餸...水煮牛肉,糖醋魚,咸肉津白,小龍包
水煮牛肉,味道都唔錯...d牛肉好似唔夠fresh
若更麻更辣就更好
咸肉津白,幾好...清清地
小龍包,多汁又大隻,可惜唔小心夾穿左
一家人食飯,貪呢度有免費泊車。叫左上海素鵝,干煸四季豆,水煮牛肉,北京填鴨,四川擔擔面,小龍包同埋生煎包。上海素鵝- 一般水準干煸四季豆- 火喉不俗,四季豆若炒的時間不夠會有草鯹,太耐又會燶。呢度恰到好處。可惜肉未用o既豬肉唔夠新鮮,紅糖落多左太甜。水煮牛肉- 麻及辣味都唔錯,又係d肉唔fresh北京填鴨- 頗為失望,皆因鴨唔係燒,而係用油泡熟的。四川擔擔面- 冇乜特別小龍包- 差! 皮厚, 肉霉!生煎包- ok
一家人食飯,貪呢度有免費泊車。

上海素鵝- 一般水準
水煮牛肉- 麻及辣味都唔錯,又係d肉唔fresh
北京填鴨- 頗為失望,皆因鴨唔係燒,而係用油泡熟的。
四川擔擔面- 冇乜特別
小龍包- 差! 皮厚, 肉霉!
生煎包- ok
2007-05-15 9 瀏覽
12.05.07跟家人吃飯, 上海菜是較常吃的. 一來因為媽媽係上海人, 二來口味也較對辦. 提早一天吃母親節飯, 訂了八點. 人多就預咗, 仲以為上菜會好慢, 因實在太多人了. 點知又唔係喎, 差不多二十分鐘就上齊了, 沒有漏單, 抵讚.點了:1.糖醋排骨: ok, 夠熱, 味道也不俗.2.炒什菇: 汁太多, 太濃, 初時以為這味會較清, 並不.3.松子黃花魚: 味道可以. 但條魚似乎翻炸了數次, 所以皮硬.4.素菜餃: 呢個清清地, 都幾有味, 都唔錯. 5.紅油炒手: ok6.炒鱔糊: 呢個都幾好, 係油咗d. 但我估配銀絲卷會幾好.7.上海粗炒: 沒有試, 都清咗碟, 我估ok.8.銀絲卷: 無試, 其他人話ok.9.香蕉高力豆沙: 呢個新鮮熱辣, d糖霜分開, 所以唔太甜. 算很不錯!價錢ok, 也坐得舒服, 我估平日的食物會好一點, 都可以試吓!
12.05.07

點了:
1.糖醋排骨: ok, 夠熱, 味道也不俗.
4.素菜餃: 呢個清清地, 都幾有味, 都唔錯.
5.紅油炒手: ok
7.上海粗炒: 沒有試, 都清咗碟, 我估ok.
8.銀絲卷: 無試, 其他人話ok.

大約晚上7時半, 2人環境舒適, 坐也很舒服, 但是冷氣大了點酸辣湯- 很濃郁, 酸辣味剛剛好小籠包- 很大只, 豐富的肉汁, 味道很好, 皮厚了點, 醋好味(友人說很像上海人用的醋)餃子- 同上, 和小籠包一樣,下次來一定要再吃醬爆羊肉- 有羊味, 不so, 和京蔥拌著吃, 很有風味黃金南瓜(确實的名稱不記得) - 南瓜切成大條, 包著咸旦黃再炸, 外鬆內軟, 極力推介以上2人吃份量多了點~~~服務生有禮貌, 行動也迅速
大約晚上7時半, 2人

環境舒適, 坐也很舒服, 但是冷氣大了點

酸辣湯- 很濃郁, 酸辣味剛剛好

餃子- 同上, 和小籠包一樣,下次來一定要再吃

醬爆羊肉- 有羊味, 不so, 和京蔥拌著吃, 很有風味

以上2人吃份量多了點~~~

服務生有禮貌, 行動也迅速
2007-01-17 4 瀏覽
3 persons lunch - Grandma, Darling and me. Most of the dishes were small so we could actually taste more. Comment as below:-濃湯雞煲翅- 8 marks, many sharkfin, the chicken uses the upper limb, soup was sweet百頁小唐菜- 8 marks, very fresh vegetable水晶肴肉- 7 marks, the jelly was not attached firmly to the meat, though上海菜肉雲吞- 6 marks, average standard上海小籠包- 6 marks, average standard雞絲粉皮- 5 marks, personally not fond of the sesame/peanut sauce酒釀丸子- 7 marks, brought up as requested, very nice dessert at endingS

Service was very nice, from reception, filling tea, change clean dishes and so on.

As we came at 1pm, many tables already cleared. The dishes came quite fast, so there was pressure to speed up the eating speed or the dishes would cool down.
2006-12-29 8 瀏覽
夜晚相約朋友食飯聚一聚,朋友話想食清淡些,所以選擇京川滬菜,一行二人食物包括:-夫妻肺片(薄薄肺片調味適宜,較辣,與青瓜片一起放入口很美味,但辣到要叫杯可樂飲)火腿津白(津白有蔬菜鮮甜,亦有絲絲金華火腿味,不錯)海鮮湯年糕(味道較淡,本人喜加辣醬食)三菇時蔬(材料新鮮)小籠包(皮較厚,但肉汁豐富)酒釀丸子(具酒香,與市面一般只得個甜字的酒釀丸子確有不同)註:同朋友約21:00到舖頭,一邊傾計一邊吃,11:00關門,時間真的不夠。再光顧指數:4 (滿分5分) (媽咪係半個上海人,都好鍾意食京川滬菜,下次會同埋佢一齊食)

火腿津白(津白有蔬菜鮮甜,亦有絲絲金華火腿味,不錯)
海鮮湯年糕(味道較淡,本人喜加辣醬食)
三菇時蔬(材料新鮮)
小籠包(皮較厚,但肉汁豐富)
酒釀丸子(具酒香,與市面一般只得個甜字的酒釀丸子確有不同)

2006-12-18
當晚合共七人, 叫個共聚自選6人餐, 又抵食又飽肚又好味, 總共有十一款, 計埋加一茶芥都只不過是$927 咋, 包括:1. 細松鼠魚(又滑又脆)2. 花彫醉雞(好香好滑)3. 五香燻魚(好正)4. 無錫脆鱔(好脆口)5. 砂鍋雲吞雞(好鮮味)6. 咸香大海蝦(好大隻好鮮)7. 四川樟茶鴨(好正唔蘇)8. 咸肉津白(ok !)9. 生煎包(正!)10. 豆沙鍋餅(ok!)11. 小籠飽(好多汁, 好正, 好薄皮...)

1. 細松鼠魚(又滑又脆)

2. 花彫醉雞(好香好滑)

3. 五香燻魚(好正)

4. 無錫脆鱔(好脆口)

5. 砂鍋雲吞雞(好鮮味)

6. 咸香大海蝦(好大隻好鮮)

7. 四川樟茶鴨(好正唔蘇)

8. 咸肉津白(ok !)

9. 生煎包(正!)

10. 豆沙鍋餅(ok!)

11. 小籠飽(好多汁, 好正, 好薄皮...)

2006-11-08
小弟媽咪對上海菜特別鐘愛, 故日襯有張特價券就同家人(共5位)去試.個特價餐, 有好多食, 筍啦, 雲吞雞, 松子富貴魚, 酒糟鴨, 海蜇頭, 小籠包, 豆沙窩餅...佢就樣樣ok, 但就冇樣令我‘lam lam’, 食過返尋味不過就一定會再, 因為媽咪鐘意, 又近屋企, 價格正常, 地方大坐得舒服, 最緊要係同區冇乜正上海店, 正所謂教我如何可以不啅它呢!各位食友, 如於旺角,太子一帶有正上海店推介,不妨直言, 唔該唔該!
2006-07-31 10 瀏覽
今日去左葵芳果面睇戲見到果間湘川滬﹗咁我朋友講果度食野唔錯,咪睇戲之前入去食下野囉﹗入到去今日好多人呀﹗差唔多要等半個鐘﹗心諗咁多人食一定冇死啦﹗入到去待應小得出奇﹗咁大間得果幾個人做野﹗但係佢地服務都唔錯﹗咁忙都有笑容﹗識得一讚﹗d野食都ok﹗但係唔知係唔係待應太小呀﹗我地叫左啲野食,有兩個好耐都未到﹗問左一個女經理﹗果個女經理服務態度勁差﹗好似我煩住佢咁﹗重細細聲咁話:【唔等得冇x食囉﹗】嘩﹗我聽到即刻冇野講﹗食完都一肚氣﹗
2006-06-21 11 瀏覽
今日中午同個朋友去呢樹食午餐^^朋友看過menu,話d2人餐既餸唔好食,於是乎散叫~海哲:很多海哲頭,一塊塊的,有點硬添(不過朋友知我鐘意食海哲,所以先叫^^)杭州醬鴨:(大家都唔知咩黎,朋友話試下。)黑漆漆的鴨,很香,好勁五香味;食落去唔知點咁,又硬又乾又鹹,朋友話‘好似食緊臘鴨’><對!就是這個了(汗)上海粗炒$48:超好食!唔係好油,好多椰菜冬菇~小籠包:皮厚左d,我諗住攤一攤成個食入口,點知一凍了皮就很硬=.=內裡的肉就幾好食,好多肉汁(我地夾穿哂d皮,攪到d肉汁好浪費咁流哂出黎...)酒嚷丸子$18:一位位計,我地先叫住一位。黎到都幾大碗,個樣仲好靚添!原來酒嚷丸子係一碗好多材料既糖水再盛著好多粒小丸子(我未食過叫個陣仲問侍應一碗有幾多粒丸子添...汗)材料食到有桂花,有(糯)米~糖水有米酒味(朋友說的)。一個幾得意既甜品^^//酒味唔多,可以講我跟本嚐不出有酒味哩,因為我唔飲酒,所以覺得ok wor~因為上次我請食pizza,今次點都要朋友請~u~
今日中午同個朋友去呢樹食午餐^^

朋友看過menu,話d2人餐既餸唔好食,於是乎散叫~

上海粗炒$48:超好食!唔係好油,好多椰菜冬菇~

因為上次我請食pizza,今次點都要朋友請~u~
2006-06-20 27 瀏覽
看食評好像不錯, 就選了6/17那天試食一下.我們一行2人訂了7:30pm , 但.....我們遲了近20分鐘,企門口果個亞姐話我們遲得太多所以不比位我們, 還說不知何時可以再給位我們,本身上走了,我老公說既然來了就等一下..好吧! 反正每間食店都擠滿了人等就等吧! 叫了4個餸--1) 辣子雞2)水煮牛肉3)小籠包4)抄手1)先講一下個辣子雞,真的給我一個意外驚喜, 買相很吸引,因很喜歡食辣,碟上有很多辣椒,雞切成很小塊,味道出奇地好食, 很香口炸得又乾身帶點香料的麻香,真的很讚. 2) 水煮牛肉- 買相很辣但吃後原來不太辣,有點失望,味道也不特別,評價只是一般.3) 小籠包- 皮不算太薄, 但肉汁很多,很鮮甜,好味..4) 抄手- 皮很薄很滑, 細細粒味道帶略甜一點.整體來講算不錯, 環境也很舒適.
叫了4個餸--1) 辣子雞2)水煮牛肉3)小籠包4)抄手

3) 小籠包- 皮不算太薄, 但肉汁很多,很鮮甜,好味..
4) 抄手- 皮很薄很滑, 細細粒味道帶略甜一點.

整體來講算不錯, 環境也很舒適.