2013-07-01 741 瀏覽
      聞說洲際的自助餐做得好出色,今日終於有機會見識一下~!!由於同朋友夾唔到晚餐日子,所以先試佢的午巿~唔知係咪期望過高,結果覺得名過於實餐廳位置雖然話喺海邊,可惜並唔係所有座位都可以望到海境,明白既,始終要做生意,放多張枱,做多枱客好過啦~今日天氣好好~可惜都感受唔到~枱同枱之間的位置擺得真係有少少迫, 隔離客人講乜野,我地都聽得到~由於係午巿關係,所以冇生蚝供應,開飯之前每人會有一杯開胃果汁, 朋友點左西柚,我點左紅莓…我地以為係新鮮乍~點知原來係’沖水’沙律菜款唔少~而且相當新鮮,唔會睇上去已經淋晒~沙律醬汁選擇都好多~意式法式都有~!冷盤系列:凍蟹,凍蝦,菲翠螺:我的心愛~!夠多夠大隻又夠味~唔會食左都唔覺知左咩!!尤其係凍蝦~隻隻都好爽脆好新鮮好正~!!日式系列:刺身,壽司款式唔算多,但仍有好多人喺到排隊~可能真係冇得揀LA..三文魚,八瓜魚,立魚,吞那魚刺身 -一般,感覺唔會太閃亮,比一般放題仲要一般~始終只係陪襯~冇頭甜蝦 細隻得可憐,要5,6隻一齊食先有快感!刺身同甜蝦都會配給制,要COUNTER負責人分配,每人每次限取少量…! 拎左一轉就冇拎了~失望印度系列:
甜品系列

日式系列

印度系列

冷盤系列

灌湯餃

西歐系列

聞說洲際的自助餐做得好出色,今日終於有機會見識一下~!!
由於同朋友夾唔到晚餐日子,所以先試佢的午巿~
唔知係咪期望過高,結果覺得名過於實
餐廳位置雖然話喺海邊,可惜並唔係所有座位都可以望到海境,
由於係午巿關係,所以冇生蚝供應,
開飯之前每人會有一杯開胃果汁, 朋友點左西柚,我點左紅莓…
我地以為係新鮮乍~點知原來係’沖水’
冷盤系列:
日式系列:
印度系列: 咖哩D咖哩味唔太重~啖啖的,唔夠印度又唔係日式又唔似星馬風味~只可以話失左手~
薄餅夠脆,用黎配咖哩應該好好味~!巴東餡餅,食落唔錯,好有肉味,
西歐系列 : 咸酸菜做得好正宗,好夠淋,德國腸款式唔夠多~只得兩三款,西冷牛肉感覺一般,仲有D燒蔬菜…但唔會覺得好有特色~
甜品算係最精彩部份,我覺得好睇唔好食,大部份都得個甜字,本人最欣賞可以講係特濃朱古力餅餅,佢甜得黎係可以食得出唔同質感既朱古力~!正~其次係檸檬幕絲餅,佢種又香又可酸中帶甜的味道,令人回味~其他款式試唔到都唔會係種損失~
我記得仲有強國系列, 有蝦餃等點心.仲有叉燒同豉油鷄,由於我想像唔到佢地可以有几特別,所以冇作出嘗試了~只係朋友好識左個灌湯餃,上湯係好一般的上湯~餃子係普通豬肉餃子,食唔出特色~!
統括黎講…可能係我之前聽得太多~諗得太好~所以期望高左,但我覺得以呢個價錢食呢個品質既自助餐,有好多地方出品會比佢好~!!又或者晚市可能真係好好多~!

題外話/補充資料: 食品雖然唔係想像中好,但服務質素真係好到唔話得~記得其中一個服務員知道我地慶祝生日,仲主動黎幫我地拍照,對我地一枱特別細心招呼!!
2013-01-18
冷盤系列
2013-05-28 583 瀏覽
整整十三個小時的飛機終於到港!! 雖然在飛機上不斷的在吃,牛扒、巧克力、牛腩麵、冰淇淋......但是到了香港這個美食之都,不吃就真的對不起自己!!由於,上星期不斷在考試,吃的大都是即食產品,所以爸爸媽媽為了獎勵我,特地訂了我最愛的自助餐,好幸福啊!!Intercontinental 的晩餐自助餐在星期六是分二個時段的,6:30-8:00 and 8:30-10:00,而這次我們就選了上半節(6:30-8:00).6:45左右到,首先由非常禮貌的waitress為送上的welcome drinks,我挑了鮮橙汁!這杯橙汁是鮮榨的,每一口不只有橙的果糖味,還有粒粒的果肉,真的是一個好開始!! 只有1.5小時拼命的吃,立刻開始吧!由於習慣了外國的用餐次序,首先吃了羅馬生菜加火箭菜配千島醬!酸酸甜甜的千島醬跟新鮮的蔬菜,好開胃啊!接著,當然要先吃洲際必吃的鵝肝!每一口裏面充滿著濃郁的鵝油,配上那塊牛油脆脆多士,入口即溶,那種美味的程度實在不能夠以文字來形容!!接著是新的鹿兒島燒烤,有 lamb chop, beef fillet, pork and beef spare ribs!! 全部都

接著是新的鹿兒島燒烤,有 lamb chop, beef fillet, pork and beef spare ribs!! 全部都是即叫即烤的!

lamb chop: 經過香草的醃制,煎至甘香,肉質煙韌,一點兒"蘇"味都沒有,值得一讚!!

beef fillet: 入口肉汁滿溢, 有濃濃的牛肉香,日本黑牛的水準真是不俗!!
pork: 油膩度正好,肉香十足!!
beef spare ribs: 油脂分佈均勻, 肉質不太硬, 味道層次豐富, 真的好像在日本吃的牛肉!!
除了那些,我還有品嚐芝士焗龍蝦和雞蓉燕窩羹!!
芝士焗龍蝦:芝士味道不算突出,吃在嘴裡竟一點不覺油膩,龍蝦的肉質夠紮實,真的不錯!!
雞蓉燕窩羹: 感覺奢華,但吃起來跟普普通的雞肉羹一樣,沒有所謂的燕窩, 有點兒失望!!
重頭戲來了,又到我最喜歡的甜點時間!! 從旁邊看,五顏六色的蛋糕,令人熱血沸騰的朱古力噴泉,新鮮製造的pancake and waffle...... 我們常說女人吃甜點是用另外一個胃,真的沒沒錯!!
第一輪,我先嘗試的是蛋糕!!
藍莓芝士餅:蛋糕的質感比較柔軟, 芝士味淡淡的,不算太濃,加上那層藍莓醬,酸酸的,不太膩, 但如果餅底可以再厚一點點,整個口感會比較好!!
Nuts Tart:料從足,有開心果,合桃,杏仁等等,數之不盡的果仁,味道不會死甜,實在非常不錯,令超級喜歡NUTS的媽媽超滿足!!
Raspberry Tart:吉士幼滑質感配上在表面的桑莓和又厚又脆的tart 底,令人感到滿足

法式薑味泡芙:一點薑味都沒有,泡芙軟的,有點兒可惜!!
第二輪
迷你焦糖燉蛋:熱熱的,表面薄薄的焦糖加上內裹蛋味十足的燉蛋,外脆內軟, PERFECT MATCH!!!

拿破侖:層次非常豐滿,甜度剛好,口感細膩,感覺挺美妙!!
Pancake:熱騰騰新鮮整出,薄薄的外皮包著又紅又黄,又酸又甜的草莓和芒果,口感甚佳!!
最後
自家製雪糕(咖啡蛋糕) and raspberry雪芭:入口微帶咖啡香,香甜幼滑;桑莓雪芭,入口時感覺偏酸,但這種酸卻是討我喜愛的,冷冰冰的雪糕,為我這頓飯劃上完美句號!!
總括來說,無論是前菜,主菜,或是甜點,用料非常好,晚飯的水準可以說是非常高,對我而言,這真是世界上最好的獎勵!!

2013-05-25
5 分鐘 (堂食)
  • apple crumble
2013-04-12 471 瀏覽
一個月前 book 位, 本來他們說太滿未必能夠安排窗邊位, 幸好當天也能安排7:30pm 到達, 已有很多人排隊取食物, 而座位, 枱與枱之間也比較狹窄每人可享用一杯 welcome drink, 我們選擇了紅酒~八時正可以看到「幻彩詠香江」, 不過在拼命食的我們無暇欣賞, 哈哈至於食物, 海鮮方面有龍蝦, 長腳蟹, 帶子, 蜆等等; 帶子很新鮮, 但龍蝦有點霉, 亦不太有味道....... 今天沒有生蠔, 取而代之是供應鵝肝, 不過一塊已經覺膩..... 另有牛羊排可以即燒即吃, 但個人認為味道不太吸引, 與外面普通的排類也差不多; 而且魚生也沒有很多選擇 蟹肉湯好喝, 蟹肉夠多! 另外燕窩也是一個不錯的選擇~多款蛋糕令我目不暇給, 每種都有品嚐, 除了朱古力蛋糕比較甜之外, 沒有哪個不好吃相反玫瑰味雪糕令我有點驚喜, 好香好有玫瑰味 是日為男友生日, 酒店方面免費送一個小蛋糕, 眼看鄰枱均在慶祝生日的 服務生有禮, 收碟亦很快, 加分! 但除此之外, 覺得這樣的價錢與食物質素不成正比..... 我寧願去 Conrad 或 Zeffirino.......

蟹肉湯好喝, 蟹肉夠多! 另外燕窩也是一個不錯的選擇~

相反玫瑰味雪糕令我有點驚喜, 好香好有玫瑰味
2013-04-03
  • 玫瑰雪糕
4 March 2013 (Monday) $388+10% per person.Lunch Buffet 12:00-2:30pm. we arrived at 12:05pm.seaview is perfect. all服務生既服務 very GOOD! 但以價錢而論.....食物水準 UNDER LEVEL.(&好多高價食品缺席)GOOD:有數款 welcome drink 果汁可選. choose mango juice, perfect. pumpkin soup perfect.灌湯餃 good.2 kinds of 麵包條十分香脆好吃, like biscuit. a triangle piece with sesame on top taste good. there's NO 鮮果 on 拿破倫,非常脆既餅加 perfect 既吉士, i have to say it's the best dessert in this meal.刺身三文魚 good, however, the taste of wood chopsticks is very strong,

seaview is perfect.
all服務生既服務 very GOOD!

GOOD:
pumpkin soup perfect.
灌湯餃 good.
刺身三文魚 good, however, the taste of wood chopsticks is very strong, the taste stay in my mouth for a long time.....
many kinds of dessert, that's nice.
foods continue to refill, that's good.

BAD:
chinese soup.....oily....
蟹腳肉質鞋唔新鮮,YES! it's唔夠新鮮, and it's very salty.
牛扒, NOT 和牛扒, can't smell the taste of beef.....just chewing a piece of meat....
凍蝦, i ate 2 pcs, first one fine, but 蝦腸 in the second one.
熱食, a curry shrimp on woodstick, very strong taste of fridge! 雪味!

WHOLE MEAL ABSENT FOOD:
There is NO 鵝肝醬,黑松露牛油 for 搽包. nothing special's BUTTER ONLY.
There is NO 開邊龍蝦,Brown Crab 咖啡蟹,珍寶解,雪場蟹腳,無殼蟹鉗,
There is NO 和牛扒.
From the lunch buffet start until end, those were NO show! maybe because it's monday.

TODAY, WHAT SEAFOOD HAVE (冷盤海鮮類):
翡翠螺,凍蝦, 花蟹,青口,
ONLY 1 kind of 蟹腳 and it's very salty. no matching tools, just can bite it....even it's not so hard.
題外話/補充資料: :huffy:something like sound band music from upstairs was very annoying. fortunately,it doesn't continue for a long time.
2013-03-04
  • 拿破倫
  • pumpkin soup
2013-02-28 387 瀏覽
好彩一早BOOK定位去食!!!其實呢間餐廳我同男朋友都黎過三,四次!!!毎次都食得好HAPPY加上環境優美,服務員態度良好!!!!!首先我會食沙律,唔係講笑,呢到D沙律真係好FRESH,沙律醤又好味,混合埋簡直好味到震繼而D刺身都幾新鮮, 海鮮方面D蟹多汁鮮甜,魷魚同青口就一般,我個人就吾太中意><.....唯一不足就係無生蠔食!!! 到熟食方面,一定要試下個灌湯餃,正...湯汁混埋肉汁真係俾個GOOD呀!!!!甜品就出名多款式,賣相又令,岩哂我心水!!!總括黎講,我俾90分!!! YEAH!!!
好彩一早BOOK定位去食!!!

其實呢間餐廳我同男朋友都黎過三,四次!!!
毎次都食得好HAPPY

加上環境優美,服務員態度良好!!!!!
混合埋簡直好味到震
繼而D刺身都幾新鮮, 海鮮方面D蟹多汁鮮甜,
魷魚同青口就一般,我個人就吾太中意><.....
唯一不足就係無生蠔食!!!
到熟食方面,一定要試下個灌湯餃,正...
湯汁混埋肉汁真係俾個GOOD呀!!!!
甜品就出名多款式,賣相又令,岩哂我心水!!!
總括黎講,我俾90分!!! YEAH!!!
2013-02-14
午餐
情人節
  • SALAD
2013-02-14 284 瀏覽
終於可以來到洲際的buffet 慶祝生日! 環境優美不特止,個無敵維港夜景就值番一半價錢!雖然沒有多得過份的選擇,但勝在樣樣都非常出色和美味! 海鮮類魚生類非常新鮮和肥美! 香煎厚厚的鵝肝配多士條係絕配! 鐵板燒羊架丶牛肋肉也無得彈! 煎到半生熟,多肉汁和肉質鮮嫩,超正! 食了幾轉呢!龍蝦肉質彈牙清甜 厚切魚生和帶子刺身肥美嫩滑!熱盤大部份的味道都很不錯和有水準。印度咖哩加薄餅辣度夠又香,雞件入味! 海鮮白汁闊條麵好好味,麵條係自家製,彈牙和充滿蛋味。白汁也有重芝士和奶味,海鮮又煮得剛剛好。煎多寶魚也十分好! 魚肉厚又滑和醬汁味香濃! 蝦天婦羅也香脆! 還有飲了一碗雞蓉燕窩羹,多燕窩,湯底好清,最緊要唔咸!甜品也很出色和種類繁多! 加上size又適中! 真的滿足了我的生日甜品慾! 我最喜歡馬卡龍,chocolate mousse, 和法式燉蛋! macarons 較甜,但個焦糖海鹽macaron 超好味,甜中又帶少許咸味,很有驚喜! 其他甜品的味道也很美味! 不是得個甜字!有奶味, Raspberry 味, almond 味的甜品和奶凍,味道特出!賣相也很吸引:精緻和高貴!服務方

龍蝦肉質彈牙清甜

厚切魚生和帶子刺身肥美嫩滑!

服務方面也要大讚! 笑容滿面和服務週到! 多謝晒!

我大力推介這間buffet!

下年生日要再嚟呀!
2013-02-08
2013-01-07 316 瀏覽
感謝姐姐帶我來這裡吃自助餐,周日晚上不分時段,可以吃得更盡興!洲際酒店就在半島對面,到酒店門口需要經過一段小長的車路自助餐餐廳在lobby下一層,周日自助餐($788半價 + 10% = $473)由六點半開始,六點多到達可以先座下等開始;我們選了沙發座位,也可以看到玻璃牆外的海景自助餐提供welcome drink,有數款果汁、特飲、餐酒可選!冷盤麵包條十分香脆好吃,但其他餐包很硬;各款沙律味道都不錯;海鮮質素一般,全部都不鮮甜!龍蝦肉質、鮮味及蝦膏都不及萬豪的好(差一兩個檔次!)風乾火腿不夠肥美;芝士味道還好;薄餅閒置太久涼涼的;壽司中玉子味道不錯,四款刺身(三文魚、吞拿魚、立魚、甜蝦)中,只有甜蝦值得吃!熱盤各式熱盤味道大多不錯!天婦羅味道不錯,但太油!巴東牛肉、咖哩雞、紅酒牛肉都煮得很好吃!海鮮白汁意粉也當相好吃!中湯及西湯都很不錯,尤其是西式的蘑菇湯,菇味十分香濃!貴價野全場有數款貴價食品不斷供應:和牛扒相當不錯,充滿油脂香,但有時會over done了!鵝肝也很不錯,雖然有一點點筋還煎得過熟,但可解肝癮!還有燕窩也不錯!而且大多不用排很久的隊就可以拿到甜品甜品選擇十分多,而
冷盤
熱盤
貴價野
還有燕窩也不錯!而且大多不用排很久的隊就可以拿到
甜品
甜品選擇十分多,而且一份的size都是正常size,真的沒辦法全試完!不同的甜品都很好吃!特別欣賞的有:杏仁奶凍!杏仁味十分香濃!芝士蛋糕;小鬆餅;雪芭;拿破侖餅!
餐飲
超有誠意的餐飲!選了咖啡,不是給一杯,是給一整壺!可以裝到四杯以上!咖啡味道也不錯,點咖啡的話千萬不要留待最後才點,welcom drink喝完就可以上餐飲了!絕對可以喝到離席!可惜milk是冰的@@
選檸茶也會給了一小壺添飲,可以裝到兩杯左右!
生日還會送上小蛋糕應景!
這一餐使用了會員卡,打了五折,超抵的!如果要正價來這裡吃的話,還真的要好好考盧值不值得!正價實在蠻貴的!
總括來說,還裡的食物大多不錯,選擇非常多!多得我也沒辦法全試完!但論味道,還有海鮮的質素,令人回味的程度,是萬豪咖啡室無懸念的優勝!(還比較便宜…)
題外話/補充資料: 關於服務: 這裡的服務相當好,侍應都很禮貌、很細心,收碟也很快!值得一讚
2013-01-06
  • 和牛
2013-01-05 262 瀏覽
早在三個月前已經book位食Brunch早到連d staff 都未confirm 個價錢可能因為日子between 聖誕 and 除タ所以最後唔confirm price情况下都照殺因為最主要係同母親大人慶祝生日, 順道補慶祝聖誕同預祝2013來臨食物款式超多冷盤有龍蝦, 長腳蟹, 凍蝦, 凍蟹, 瀨尿蝦等等所有海鮮都十分新鮮,完全冇雪味,直等一讚長腳蟹龍蝦, 凍蝦, 凍蟹, 瀨尿蝦刺身有甜蝦, 帶子, 三文魚, 吞拿, 魚全都非常新鮮同肥美, 但因為之前提到的海鮮實在太出色的關係, 完全被比下去麵包完全冇食,因為太飽la部分熟食: 天婦羅, 龍蝦雲吞, 和牛, 片皮鴨其他仲有薑荵炒蟹, 點心(蝦餃燒賣), 即製鐵板煎鵝肝, 羊架全部都色香味俱全最後甜品有movenpick ice cream, 各式各樣蛋糕, Macaroon最後餐茶叫左熱朱古力& caffe latte熱朱古力非常香濃全日敗北就係杯caffe latte太普通, 比坊間的大型連鎖coffee shop做得還差but overall 最欣賞就係雖然全場full 哂, 都冇出現搶食同缺貨, refill 速度奇快食到
早在三個月前已經book位食Brunch
早到連d staff 都未confirm 個價錢
可能因為日子between 聖誕 and 除タ

所以最後唔confirm price情况下都照殺

食物款式超多
冷盤有龍蝦, 長腳蟹, 凍蝦, 凍蟹, 瀨尿蝦等等
所有海鮮都十分新鮮,完全冇雪味,直等一讚
長腳蟹
龍蝦, 凍蝦, 凍蟹, 瀨尿蝦
刺身有甜蝦, 帶子, 三文魚, 吞拿, 魚
麵包完全冇食,因為太飽la
部分熟食: 天婦羅, 龍蝦雲吞, 和牛, 片皮鴨

最後甜品
最後餐茶叫左熱朱古力& caffe latte
熱朱古力非常香濃
食到3:00pm 完場, 所有食物螌都仲係full, 唔會好似其他酒店咁, d食物只有頭果一兩round, 出完就byebye, 抵讚

2012-12-30
信用卡優惠
2012-12-16 154 瀏覽
不知為何每當聖誕將到的時候, 也會是自助餐癮發作的時候. 趁未到聖誕加價的時候, 便在Harbourside 訂位預祝一番. 它們的 buffet 經常爆滿難訂. 今次要等了兩個星期才訂到星期六的, 其實有點不太想星期六去食, 因為星期六是分兩場的, 5:30pm -8:00pm 及 8:30-11:00pm. 兩段時間對我來說都不太合適, 第一場真的太早, 第二場又太晚了吧~~~ 想訂星期日的, 但起碼要等三個星期, 所以還是乖乖的屈服訂了第二場的.一踏進洲際酒店, 已感受到濃濃的聖誕氣氛, 聖誕裝飾到處可見, 特別這棵大大的聖誕樹, 充滿節日的溫暖.8:30pm 準時到達已看見海鮮 counter 排了長長的人龍, 唯有先略移目標向 appetizer 進發, ham 類不算太多, 只有數款, 貴精不貴多. Pama ham 鹹香味十足, 可惜未能與蜜瓜擦出火花, 原因是蜜瓜的味道實在是太淡了.食完了 appetizer 後, 海鮮 counter 的人龍還是沒完沒了的, 所以還是要去排了. 最後要等了數分鐘, 面對各式各樣的海鮮, 每一款都很想試..... 龍蝦的味道

食完了 appetizer 後, 海鮮 counter 的人龍還是沒完沒了的, 所以還是要去排了. 最後要等了數分鐘, 面對各式各樣的海鮮, 每一款都很想試..... 龍蝦的味道不算太濃, 但那彈牙的肉質及滿滿的蝦膏完全彌補了這不足. 蟹的膏份量比起龍蝦的還要驚人, 愛吃膏的你真的不能錯過. 另外, 要大大力的推介那無殼蟹鉗, 雖然沒有蟹膏, 但它是各海鮮中最鮮甜, 海鮮味最重的.
刺身類只有 4 款, 我只拿了三文魚, 帶子及象拔蚌, 當中以象拔蚌最為特出, 吃得出的新鮮 - 鮮甜及爽口
終於到熱葷的時間了, 羊扖燒得剛好, 肉汁豐富. 焗蟹蓋表面焗得脆脆的, 裡面包著一絲絲的蟹柳,菜及沙律醬, 一點也不膩. 另外那蟹肉燕窩羹, 用來代替其它湯類真是最好不過.
因為食完了大堆頭海鮮的關係, 食到這個時候肚子已滿了 8 成, 正當想向甜品出發時, 看見很多還未嚐試的熱葷, 天婦羅, 燒牛肉, 鵝肝...... 最後還是選了鵝肝, 兩塊細細的煎得香口不油膩, 但那塊烘麵包比 cookie 更硬, 如果可以改為多士, 相信效果會更好.
最後終於捨得去食甜品了, 各式蛋糕質素均在酒店水平, 當中最出色的是 Macaron, 外皮脆脆的, 夾心輕軟, 中間更有雙重軟心餡料 , 入口即融, 輕易地俘虜我的心
. 但那 pancake 實屬敗筆之作, 煎得不夠熟, 那皮還是生生的, 我取它的時候只有我一個人在等, 所以他們絕對有時間慢慢把皮煎熟才給客人, 不用這樣趕吧!
一向喜歡這裡的涷咖啡, 因為那些冰粒是用咖啡造的, 飲到尾還保持到濃郁咖啡味, 不會被融化的冰粒溝淡. 但今次的咖啡已不是咖啡冰粒了, 改了用水造的, 確實有點失望.

回應標題 "充滿愛心的聖誕自助餐", 為何這次的自助餐會是充滿愛心的? 因為酒店參與了新生精神康復會的籌款活動, 只需在結帳時多付 $20, 便可幫助有需要的精神康復人士, 我們當然樂意捐助, 希望他們同樣有一個溫暖,快樂的聖誕
至於價錢方面, 洲際的自助餐一向不算便宜, Priority Privilege Card 提供了25% discount, 每位折實再加一後 HK$635, 以食物的種類及質素, 這價錢實屬合理. 當然不及星期一至四, 會員與一位客人用餐可享有50%折扣優惠那麼便宜啦, 但要付出的代價是在長長的預訂名單中默默的等待........
2012-12-15
  • Macaron
2012-12-15 119 瀏覽
:bowl今晚實在太爆場, 枱同枱之間都幾逼, 出出入入又窄又迫通道, 實在有點不方便, 服務當然好好la, 話晒都係五星酒店ma!! 冷盤海鮮 ~ 龍蝦..新鮮大大隻, 好爽且啖啖肉, 肉質不錯, 翡翠螺大隻鮮甜, 凍蟹就比較普通, 藍貝青口嫩滑, 大蝦, 帶子等!!刺身壽司選擇亦唔少, 不過味道就一般了, 除0左帶子及劍魚腩刺身比較鮮味之外, 其他的普通得很, 食完都唔記得. Soba 用扁身的稻庭烏冬, 不過唔滑. 加了三文魚籽的, 淋上現成的汁, 過得去吧. 壽司握得唔錯, 吞拿魚 / 左口魚 (?) 魚味夠, 不過都幾多筋0下, 感覺一般.西冷, 只係淺嘗一點, 不算太特別, ok而已!熱葷方面,款式不多,但可算是有多國選擇,印度咖哩薄餅、中式炒飯、意式PASTA、魚翅......可惜普普通通而已。再食火腿,佢有幾種比你選,再連埋cheese食,正啊(cheese都有3種以上!)甜品選擇好多, 而且每次 refill 都出唔同嘢, 不過實在太飽了, 只試了 5 款: creme brulee 面層焦糖就薄脆而不夠多, , 下面 custard 就軟滑帶 coconut 味,
:bowl

西冷, 只係淺嘗一點, 不算太特別, ok而已!

甜品選擇好多, 而且每次 refill 都出唔同嘢, 不過實在太飽了, 只試了 5 款: creme brulee 面層焦糖就薄脆而不夠多, , 下面 custard 就軟滑帶 coconut 味, 整體都 ok吧.

成6百幾蚊, 老實講唔太抵,

but 服務和環境也加了分 ,加上一絕的維港夜景,,整晚都十分滿足呢~
2012-12-09
2012-11-27 142 瀏覽
九月中旬‧晴是日上載的項目其實不太合我的口味,除了是甜食,還要是一味健康食物來的,估不到吧?我想百分之九十的人來這裡會吃自助餐,不過因為一些原因我就是吃散畸的餐牌。當中要了這一味黑白無糖朱古力餅,是在其健康餐牌上甜品中的一項。據聞內含防止糖尿病、心臟病、高血壓及抗氧化的建議食品。健康還健康,味道是不錯的。黑白巧克力脆片及黑白巧克力慕絲在味道及口感上很有層次,好吃。不過我估不會是多吃有益的卦?
九月中旬‧晴

人人來吃自助餐
都幾好吃

不過我估不會是多吃有益的卦?
午餐
都幾好吃
2012-11-11 107 瀏覽
算一算轉眼間已經跟佢結婚25年啦 , 25年 = 人生之三份一時間 , 好似好長, 但對我來說真的過得好快好快 , 好像只得三兩年的事 ~~ 這麼重要的日子, 一定要好好慶祝下.一直以來都好渴望可以去洲際食餐, 基於消費太高故一直卻步 , 本月初因為女兒生日食自助餐已有一筆支出 , 月尾亞嫲嫲大壽又一筆大支出 , 深知道應該不能再有所要求了, 但如果平平的過這一天, 我知道一定會有所遺憾 , 資詢老公同意下決定 一於訂枱"豪"食一餐 餐廳落地大玻璃 , 訂枱時要求安排在窗旁, 單單看維港個夜景, 已另人陶醉 , 在長長的自助餐枱前行一圈, 開心到飛起 , 好多好多美食 ~~*** 海鮮區好多款式, 侍應不停的補給, 但都經常見人龍排隊 , 我們坐在海鮮區附近 , 當然可在最佳時機才出動啦,..... 龍蝦好鮮味個人食左最少3 隻, 大蝦 , 帶子, 青口 , 小墨魚 , 最厲害是"蟹" 都有多個不同品種 , 可以大飽口福, 真正享受海鮮餐滋味. 熱湯 / 羹椰菜花忌廉湯, 章魚蓮藕豬脷湯, 金華火腿雞絲燕窩 全部都不能錯過 入口濃濃的湯味, 美味之中但完全感覺唔到味精

*** 海鮮區

熱湯 / 羹

入口濃濃的湯味, 美味之中但完全感覺唔到味精 , 一定要ENCORE

凍火腿 / 刺生
多款不同的火腿好吸引 , 一向喜好此道的我真係好開心呢!!

隔鄰刺身柜有三文魚 , 吞拿魚, 立魚 , 甜蝦 , 北寄貝, 大粒帶子 都好新鮮

熟食方面
專人即製鐵板煎 鵝肝 , 羊架 , 豬扒 , 雞扒 , 和牛
和牛入口有油香感好正, 牛魔王的
我們 encore 了多次, 直得再讚係羊架 , 本人一向怕"SO" 所以好少食 , 但此間的羊架肉
質鬆軟且不帶SO 味 .
另外熱盆以海鮮為主, 辣油煮花螺 , 煎龍利魚柳 , 青咖哩魚 , 薑荵炒蟹 , 多寶魚 , 煙鴨胸 ,
炒雜菜 , 炒薯仔 , 紅酒燴牛肉 , 中式粉果燒賣 , PIZZA , 海鮮炒飯 , 海鮮燴意粉等十多款
選擇 , 因要留肚食甜品, 故只能略略試部份少許而已 , 印象中花螺和牛肉都好好味

甜品
各式各樣 蛋糕 , 曲奇餅 , 酥餅 , 果撻 , 即製PANCAKE , 窩夫 , 燸米糍(只見過一次) ,
款式好多好多, 真的不能每款都試齊 , 唯有找老公合作 , 每件甜品都分一半比佢 , 大家都
可以多試幾款
雪糕都未有機會試個胃已經叫停投晒降

落單訂枱時問過慶祝日可以特別送一小件蛋糕切餅 , 尾段時請待應取來 , 當然少不了先影幾
張相留念, 每人分一小口試食 , 超美味的 開心果蛋糕
再加上樓上大堂酒吧傳來柔揚的歌聲 ,
正正反映當晚的心情 , 好開心 !! 好滿足 !!!

章魚蓮藕湯和 忌廉湯 good 一定要試
足料美味金華火腿雞絲燕窩羹
蟹都有多個不同品種
龍蝦 encore 多次
鐵板 羊架 , 牛 都好美味
多款火腿 good good
除了餐茶外 , 一入坐即每位一杯果汁
辣油花螺好味 , 魚柳肉滑
酒店特別加送之美味開心果朱古力蛋糕
題外話/補充資料: 各位看官唔好意思 , 請容許我說幾句私語 ~~ 老公 ~~ 一直以來你對我的絕對忍讓 , 尊重 , 愛護 , 對子女家庭之完全奉獻 , 付出 , 真的好感恩上天賜予我的一位好丈夫 , 好爸爸 , 希望此福氣可以繼續照顧我們 ~~~ 老公 : 我愛你 ~~
2012-11-07
  • 蟹拑
  • 中湯
  • 鐵板牛
2012-10-31 88 瀏覽
超正海鮮!!!有好多種唔同的蟹,松葉蟹,alaska蟹,長腳蝦,肉蟹。。。刺身好新鮮,未食過咁甜的甜蝦,選擇也有很多,有三文魚,吞拿魚,赤貝等等,可惜今天不知道為什麼沒有帶子Macaroon 任食,酒店不斷refill,味道多,甜度適中,食多幾個都回本哈哈自家製雪糕同walfer筒,不過已飽到食不下,老公話雪糕味道好d似h品牌的雪糕,而雪芭就好酸(>_<)bbq^ω^有豬牛羊雞,好入味,不過我覺得羊最好味!必試,再加上熱辣辣的sauce,一流!!!tempura係蝦,南瓜,等等,唔知係咪無太多人食,所以我食落有小小凍→_→呢餐送左2被drinks,可以選擇白酒,fruit punch,fresh juice等等。我餐前飲左fruit punch^v^餐後因為對海鮮敏感,問waiter可唔可以比杯姜茶我,佢竟然話無問題,果然係6星級服務,!!今次係我第一次寫食評,亦都係第一次食咁貴的buffet,多謝老公(^3^)雖然貴,不過物有所值,真係未係其他酒店食過咁新鮮的海鮮有錢的話真係想再黎多次
即燒bbq
雖然貴,不過物有所值,真係未係其他酒店食過咁新鮮的海鮮
有錢的話真係想再黎多次
2012-10-08
即燒bbq
  • 松葉蟹,Macaroon
2012-10-15 80 瀏覽
媽媽與妹妹鍾愛的洲際酒店自助餐,多款色,高質數,好味道,特別是甜品吧,琳瑯滿目,全都是有心思之作,十分吸引,星期六午餐 HK$418 + 10%,滙豐白金卡還享有八五折,吃得盡情,特別介紹相片中右下角粉紅色的這碗叫 Strawberry Soup 士多啤梨湯,雖然其貌不揚,但入口出奇地鮮甜美味,士多啤梨迷一定會愛上它!
2012-09-29 220 瀏覽
有朋自遠方來,不亦樂乎!悠然怡情的英式下午茶,最適合用來錦上添花。這天約了好友一起輕食小聚,未免她舟車勞頓轉車到港島,又或者要費力等位,事先訂了harbourside,但求美景佳餚,又輕鬆省力。 harbourside的環境真是一流,人明顯少過Lounge,座位也相對更寬敞,每桌的私密度好很多。此外,樓頂開闊,整面落地窗對著維港,雖然可以看到外面的遊客來來往往,但好在酒店的外沿還是挺寬,距離公共行人道還是有一段距離,所以遊人不至於就在眼前晃來晃去。這天遊人不算太多,天空雖有密雲,但也算光亮,食客也不多,可以坐得舒服又不被打擾,環境幾近無可挑剔。 我們點了兩個人的high tea set,雖然中式點心也很吸引,但年輕人始終偏好西式,中國紅就留待下次和老媽一起品嘗吧! Scone:英式茶點里我的最愛。這裡的Scone不及MO的,牛油香味稍欠不足,質地也不夠密緻,而且大小形狀不一,感覺不夠五星酒店的專業度;但好在仍然微熱,夠新鮮,總算可以收貨。三款sauce-cream, strawberry都很普通,我也就試;另一款jelly也沒嘗太多,沒留下什麽印象。咸點我覺得好味過甜點,用料新鮮,每
景致寬闊,在香港不是易事

Scone算是Okay,可以更好!
咸點我覺得好味過甜點,用料新鮮,每種食材都可以嘗得出各自的味道。
Iberian Ham, Mozzarella Bun - Bun雖小,新鮮鬆軟,ham的油脂香陪著bun的淡味,裏面包著的蘆筍增添一份清新的口感,三者相得益彰!
Like it!
層次分明又很搭,好味!
Caviar Egg Salad Buttered Brioche - 不過不失,caviar的味道比較普通,倒是egg很有蛋味。
普通
Roasted Chicken Waldorf Bread -喜歡雞肉上那個風乾番茄,雞肉清單,番茄的香甜增添了不少風味,以免太過清淡。
好味的風乾番茄
Dungeness Crabmeat Mini Bagel -bagel的飽比其他幾款硬一點,伴鬆軟的crabmeat很合適,蟹肉有蟹味,sauce也蠻清淡,不會蓋過crab的味道,味道不錯。
不錯的精緻咸點
甜點的幾款我個人都不是太鍾愛,味道可以收貨,但沒有驚喜或者印象深刻的。
Coffee Almond Chocolate Cake - 雖然不同的層次在味道的濃郁程度、甜度和口感都有所不同,但又覺得沒有什麽特別。
Lemon Cheese Cake - 喜歡濃郁new york cheese的我,對於這個吃上去芝士酸酸甜甜的cheese cake提不起太大興趣,太多清淡,lemon味道有,cheese就嚴重不够了。另外,最上面的糖霜純屬裝飾,只能用來看,吃上去只是太甜,無其他。
Raspberry Coconut Cake - raspberry酸酸甜甜,mosse也夠滑,味道很清新的一款cake。
Yuzu Chocolate Tart - 蠻特別,chocolate味道濃郁,甜度始終,中間則酸酸的,是蠻特別的搭配。
Rasperry Ispahan - 不吸引我,看到cream就怕了,所以沒吃。
不是我那杯茶
InterContenantil的high tea算是價格比較高的,食物的質素不算太高,但也不差;服務不錯,是該有的水準;環境方面大大提升了整體質素,卻是非常舒適愉悅,美景怡情。
景致寬闊,在香港不是易事
Like it!
層次分明又很搭,好味!
好味的風乾番茄
不錯的精緻咸點