2015-03-07 7431 瀏覽
上星期日去過洲際酒店食sunday brunch lunch,有好多野食,熱食款樣樣好食,海鮮有麵包蟹,龍蝦,長腳蟹都鮮甜,鵝肝好食,入口即溶,甜品有好多款,有些中式榚點,曲奇餅,馬卡龍,但甜品的蛋糕好多都太甜,我又唔太喜歡太甜的蛋糕,係朱古力蛋糕就好食點不太甜,熱食款的左口魚同焗釀蟹蓋最好食……。埋單都要9百幾蚊,但一試無坊,食物質數我覺得洲際較好食點,係d蛋糕太甜左d!
2015-03-01
  • 海鮮
  • 焗釀蟹蓋
  • 左口魚
  • 咖啡撻
  • 士多啤梨豬仔骨
  • 朱古力蛋糕
2015-02-27 7307 瀏覽
洲際酒店的Buffet是本人心水自助餐中數一數二的,食物質素不馬虎之餘,地理位置更加是佔盡優勢的位於尖沙咀海旁,餐廳沿著海旁伸延,基本上任何一張枱也有位置可飽覽維港這無敵大海景。雖有星光大道之隔,但落地大玻璃讓人有如置身岸邊用餐一樣,心情也豁然開朗首推必試--Bread Corner的意大利面包條和面包薄脆片👍Grissini面包條真的非常非常美味,鬆鬆脆脆的。面包薄片有芝士和芝麻味,推介芝士味,薄如紙的面包片十分香脆,如不是要留肚吃其他東西我怕我會一直吃到飽呢自助餐很多人都會主攻海鮮吧!洲際提供的海鮮Bar種類多樣化有龍蝦,青口,翡翠螺,蟹腳,腳鉗等等,全都很鮮味。小鮑魚也是必吃熟食方面推介煎鵝肝和Roast Prime Cut Beef,提提大家鵝肝位置比較隱蔽,要留意有隻「鵝」公仔那兒哦另外當晚的原盎響螺湯也很讚!Sushi Bar有一款大大粒魚子飯也蠻好吃的三文魚刺身亦新鮮肥美最後到甜品Corner拿拿拿,唔好嘩住「嘩」!係咪好靚好吸引呢!!種類亦都非常之多多多!Mini Cake 雖比不上文華,但大部份也是很高質素的!推介朱古力味既Mini Cake,例如Mini Opera

自助餐很多人都會主攻海鮮吧!洲際提供的海鮮Bar種類多樣化
另外當晚的原盎響螺湯也很讚!

Sushi Bar有一款大大粒魚子飯也蠻好吃的
三文魚刺身亦新鮮肥美

最後到甜品Corner
拿拿拿,唔好嘩住
「嘩」!係咪好靚好吸引呢!!
種類亦都非常之多多多!
Mini Cake 雖比不上文華,但大部份也是很高質素的!推介朱古力味既Mini Cake,例如Mini Opera,不會太甜之餘,朱古力味也很實在
有款名為Beetroot Lavender的Macaroon,首先Beetroot 和 Lavender味的食物本人都頗反感,還要一起來,就即管大膽一試吧!依?好味喎!好味在Macaroon的質感和甜度,咬下去煙韌程度恰好!

洲際提供每位客人一杯Welcome Drink,另有餐飲
不得不讚是他們的服務真的一流,態度親切殷勤有禮,Staff分配得亦很好。晚餐當晚服務員留意到我們拿生果,主動問我們需不需要上餐飲呢!
2015-02-26
2015-02-27 6327 瀏覽
洲際港畔的dinner buffet,聞名已久,今日終於就到時間又book到位,可以一嚐心願啦~~~餐廳場地很大,我們被安排坐在window side的二人枱,旁邊是一排的落地玻璃窗,我坐的位置正好對住星光大道,景觀一流👍Dinner buffet包左一杯welcome drink~ 首先主攻冷盤,雖然冇生蠔食,但龍蝦同蟹脚都好甜~ 不過今晚啲蟹肉完全冇味,烚蝦都麻麻地,冇咩味甘....跟住到面包,勁鐘意食呢隻紫菜條,脆得來又唔會太硬,good~👍壽司吧就食左三文魚刺身,魚籽蝦壽司同魚籽飯,水準都好高,三文魚刺身新鮮,厚薄適中,魚籽蝦壽司既配搭都幾新鮮,仲有最最最驚喜就係呢個魚籽飯啦~~~魚籽入口十分鮮甜,食落口滿足感十足😋今晚重點推介,一定要試呀!!!!!!食左甘多凍野,係時候飲返盅熱騰騰既響螺湯中和一下啦,任何響螺煲既湯本人都係fans,而呢個湯都冇失望,足料夠味,讚!!!熱食方面,推介燒牛肉和鵝肝,牛肉是我想要的半成熟,而鵝肝更令我意外,一啲都唔騷,即叫即煎,而且煎得剛剛好,做到外脆內軟,冇得頂👍👍不過取鵝肝位置不太明顯,所以最好做定功課先啦哈哈😬最後就是最令人期待既甜品部分,生

窗景👍👍👍

Welcome drink~~~

冷盤

三文魚籽飯(推介食物~~~~)

響螺湯(推介食物~~~~~)

鵝肝(推介食物~~~)
燒牛肉😋😋😋

最後就是最令人期待既甜品部分,生果部分如其他食家所講,種類不多,而且都係普通生果,冇咩特別,反而估唔到甜品種類有甘多,大約有廿幾三十款,有多冇少,係我食過buffet中種類最多的~
甜品環節~~~~
尤其呢款紅菜頭薫衣草味macaroon,好有創意,而且味道也很好,不會太甜,一樣做到外脆內軟架,一定要試!!!!!

整體而言,食物種類選擇較少,但質素都好平均,當然窗外星光大道的尖東夜景也加分不少,而且餐廳在人手方面也安排得很好,不會遺漏左坐在角落的食客,加分~ 如果加上信用卡優惠,七百幾一位我都覺得係物有所值😆
2015-02-26
信用卡優惠
冷盤
三文魚籽飯(推介食物~~~~)
響螺湯(推介食物~~~~~)
鵝肝(推介食物~~~)
燒牛肉😋😋😋
甜品環節~~~~
  • 鵝肝
  • 龍蝦
  • 甜品
2015-02-24 5257 瀏覽
情人節選這裡, 唔滿坐, 訂位時提出要海景位, 她說盡量俾我, 去到是有位的首先店員叫我點一款果汁或餐前酒 (其實到現在我也不知道是否要錢)點了橙汁和奇異果汁, 奇異果汁非常濃, 沒有溝水....很酸因為情人節的關係, 有一支假玫瑰花和魚子醬三文魚送先拿了牛扒, 羊扒, 鵝肝, 炸蝦, 蟹皇海觧湯羊扒唔好食, 牛扒不錯, 鵝肝OK, 炸蝦不錯, 蟹皇海觧湯幾好之後再拿刺生類, 拿了海膽, 三文魚, 店員可能見當時冷清清完全沒有人排隊拿食物, 他就問我還要不要帶子, 我說好刺生全部都很新觧, 好食甜品本來有意大利雪糕, 我見隔鄰台食得很滋味, 我見這裡11PM 關門, 我10:30PM 才去拿, 但見店員剛收走了牌, 只剩下普通雪糕球 其它甜點如朱古力蛋糕, 小葡撻, 都很好味
去到是有位的

因為情人節的關係, 有一支假玫瑰花和魚子醬三文魚送
先拿了牛扒, 羊扒, 鵝肝, 炸蝦, 蟹皇海觧湯

拿食物, 他就問我還要不要帶子, 我說好
刺生全部都很新觧, 好食

其它甜點如朱古力蛋糕, 小葡撻, 都很好味

2015-02-14
情人節
2015-02-23 4760 瀏覽
由預約訂檯開始,  服務員友善, 仔細 解說 餐桌的位置, 隔壁酒廊 音樂的聲浪 等等.dinner buffet 的時間多數為 6-10pm (sat 除外).餐桌附上小剪刀, 以便吃海鮮用.餐飲 有果汁 或 紅,白 酒等 (是不另收費的 welcome drink, 加 大概 70或90 可續飲).餐後 有茶 或 咖啡 . (也是包括的)一般用餐食客大概約 9pm 前離開, 若您喜歡酒廊音樂, 不防選擇 靠近那邊的位置, 續飲 red/white wine 就剛好 聊到 10pm 離開.望著那無敵 維港夜景, 完美.在冬天濕凍的曰子, 建議先喝熱湯 或 餐酒暖胃,再嘗各款 頭盤 (冷盤).喜歡 蝦,蟹,龍蝦 的朋友, 首推 長腳蟹 , 吃得到 鮮甜的味道, 肉蟹 也不俗. (也有薑蒽蟹堡,是熱盤之選)喜歡 魚生的, 首推 帶子, 甜蝦 (Scallop, Amaebi), 也吃到 鮮甜味.次推的 是 小紅茄藜麥沙律 (Cherry Tomato Quinoa Salad) , 酸酸甜甜, 配冷盤味道很夾.轉到熱盤 首推 蒸魚, 也是因為 鮮甜味, 再推 鵝肝 配 菠蘿, 翠玉瓜 (
sashimi : Tuna, Amaebi
sashimi scallop, steam Grouper (soy sauce)
salmon sushi, sashimi snapper, siu mei
龍蝦 Lobster
長蟹腳 King Crab Legs
肉蟹 Crab
風乾肉 spanish ham (kind of)
鵝肝 foie gras
豬柳,烤牛柳 Pork Chop on Rack, Roast Steak
巧克力噴泉 Chocolate Fountain
餐桌附上小剪刀, 以便吃海鮮用.

餐後 有茶 或 咖啡 . (也是包括的)

一般用餐食客大概約 9pm 前離開,
若您喜歡酒廊音樂, 不防選擇 靠近那邊的位置,
望著那無敵 維港夜景, 完美.

在冬天濕凍的曰子, 建議先喝熱湯 或 餐酒暖胃,
再嘗各款 頭盤 (冷盤).

肉蟹 也不俗. (也有薑蒽蟹堡,是熱盤之選)

轉到熱盤 首推 蒸魚, 也是因為 鮮甜味,
再推 鵝肝 配 菠蘿, 翠玉瓜 (zucchini), 紅菜頭 (beet), 開胃解膩.
追加 蜜瓜 配 風乾火腿 , 不錯.

是曰太濕凍的關係, 吃了 咖哩牛 配白飯, 暖胃去濕, 咖哩的香料豐富, 不油有層次,微辣, 也不俗.
本應想吃烤牛的, (可惜撐不下,要留位給旁邊陣容 寵大 的甜品 )

mini opera 很迷你, 吃了兩件, 喜歡朱古力 最推!!
也吃了咖啡朱古力蛋糕, 味道也很濃郁.
再推奶凍.

Tiramisu 底部有濃濃的酒味, 上層creamy 滑滑的.
芒果 配 waffle, 雪糕 也很好吃.

最愛的栗子蛋糕也很吸引, 雖上層的栗子蓉 比較甜 (不及 Itaxx Tomaxx 的味濃),
但夾層的栗子忌廉 滑滑的 很加分.
另有 栗子綠荼蛋糕, 相信也不俗.

最後配上咖啡 劃上句號, 滿足.
2015-02-22
sashimi : Tuna, Amaebi
龍蝦 Lobster
長蟹腳 King Crab Legs
風乾肉 spanish ham (kind of)
鵝肝 foie gras
  • foie gras
  • 鵝肝
  • 小紅茄藜麥沙律
2015-02-02 5504 瀏覽
環境:是晚同女友及佢屋企人訂左檯食港畔餐廳嘅自助晚餐,早兩個星期訂位時有問過有冇窗邊位,當時訂檯小姐話已經冇晒了,本來都有少少失望。但係因為餐廳放左只係永左兩排檯,所以唔係窗邊位個景色都好正。拎野食時有環顧過個場,其實應該八成嘅位都睇到靚海景的。不過下次想要座窗邊就似乎要再早 D  訂位了。食品:冷盤有開邊龍蝦(勁正,啪左兩對),蟹鉗(鮮甜多肉),龍蝦仔(冇試),貝類(都係冇試),大蝦(cocktail source 酸酸甜甜好醒胃),煙三文魚 etc ..... 種類都幾多,小弟用左40% 嘅 quota 狂啪冷盤。夀司吧唔係太多野揀,但係吞拿同三文魚都好肥美~ 中式熱盤例牌蒸魚燉肉,仲有蝦餃咁,唔係太特別,不過女友食左都話幾好的。燒牛肉 / 羊架 / 鵝肝絕對係上品,我又用左 10% quota 咁淨返 50% 去左邊?甜品!超多嘅甜品!成條食品嘅戰線,應該有五份之二係甜品。有超過十五種CAKE,有即製PANCAKE,有雪榚,有chocolate fountain,馬卡龍 etc........甜品雖然唔係隻隻都話拎滿分,但係整體分數我都會俾 7/10 分的。服務:超班,每位待應都
環境:

食品:
冷盤有開邊龍蝦(勁正
,啪左兩對),蟹鉗(鮮甜多肉
),龍蝦仔(冇試
),貝類(都係冇試
),大蝦(cocktail source 酸酸甜甜好醒胃

夀司吧唔係太多野揀,但係吞拿同三文魚都好肥美~

燒牛肉 / 羊架 / 鵝肝絕對係上品
,我又用左 10% quota

咁淨返 50% 去左邊?

服務:
超班,每位待應都笑容滿面,聽到旁邊有 D 客人有比較多嘅要求都一一滿足到,紀念日黎呢度搞肯定唔會受氣。滿分!
2015-01-29
現金券
2015-01-25 5864 瀏覽
每年也會和同事選擇一個地方來晚飯,順便傾下計。今年係洲際的自助餐,未來之前聽說是十大自助餐排名其中之一,唔多唔小有小小期待的。帶我們坐下的服務生態度真的好好,這應該是加分的一環吧。但是食物的選擇實在太小了,除了基本的龍蝦,以前好出名的生蠔沒有了,日式壽司吧,都是三文魚之類的,好底也是五星級酒店,感覺食物很便宜,熟食部的魚,沒有熱熱的,夾起的那刻,感覺好像因為天氣太冷而凝聚在一起。生果選擇大路,只要蜜爪和西瓜,而士多啤梨.....是在朱古力旁邊找到的。值得一提的是燕窩湯,食落有一𢇁𢇁瘦肉和燕窩,浪底也濃郁,就是一出來不消兩分鐘就被客人們清了。全埸最多的應該是甜品了,甜品大約占了4分一到五份一吧,雪糕選擇也彼多,喜歡甜食的最合適了。
2015-01-15 5903 瀏覽
  今朝一早7點幾去到,都見到好多人食緊早餐了! 見到有好多選擇,多國美食,好豐富,日,美,法,韓,中式 都有,我好多都有試, 埋單三百幾蚊,食到咁多野,都物有所值啦!  五星酒店食物真的不錯!
2015-01-15
外賣自取
$350 (早餐)
  • 韓式年榚,合桃酥餅,煙肉,中式點心
今天是慶祝老公生日大日子, 有朋友介紹過這餐廳的食物水準一流, 於是決定訂座吃自助晚餐 聽聞座位很快爆滿, 所以於一個月前已電話訂座, 另外看過openrice有位食家同樣都是慶祝生日, 原來餐廳會免費奉送生日蛋糕的, 所以我訂座的時候預先告訴服務員.感謝那食家的提示; 另外, 餐廳會於晚餐的前兩天致電及發送sms提示晚餐的日期及時間, 非常貼心週到!當晚我們6:00pm到達餐廳, 有位服務員會先確認我們已訂好了的座位, 然後另一位服務員便會帶我們到已訂的位置, 訂座時要求海景位置, 所以我們被安排到靠近窗邊的位置,一邊欣賞維港美麗海景,一邊品嚐美食,真是很好的享受!餐廳位於地面的下一層, 由樓梯步行到餐廳, 餐廳的樓底很高,很開揚, 中間位置種了5,6棵樹, 環境清優典雅, 更可以欣賞到無敵維多利亞的海景, 而且燈光柔和, 氣氛一流. 坐下了一會兒, 服務員先介紹了每人可享用一杯welcome drink, 飲品包括水果汁(橙汁, 奇異果汁, 芒果汁, 汽水), 紅酒及白酒. 如果另加$68可任飲沒酒精的飲品,而加$98可任飲酒精的飲品; 而我們最後只點了紅酒及白酒各一杯而已. 我們

我們外出走了一遍, 先會挑選海鮮冷盤,海鮮類有10款選擇(龍蝦, 青口, 蟹腳, 蟹鉗, 蟹蓋, 帶子, 紅蟹, 蝦, 螺肉) , 我們先選了龍蝦, 蟹腳, 紅蟹, 蝦, 帶子, 螺肉, 蟹鉗, 每種都很新鮮及鮮甜, 肉質爽口彈牙,好像是剛剛由海裡捕上來一樣, 吃一口海鮮, 飲一口白酒, 真是絕配! 另外蟹膏釀蟹蓋真是交足貨, 整個蟹蓋釀滿了蟹膏, 有一點點膩但非常美味 !
之後是吃點肉類時間, 點了鴨肝, 燒牛肉, 火腿釀入乳豬入面, 日式燒和牛.  我很喜歡吃鴨肝, 鴨肝表面煎得很香脆而內裡軟腍, 有香濃的鴨肝味滲透出來, 鴨肝放在香脆麵包上面一起吃可減其油膩感; 燒牛肉的肉質軟腍, 可點英式或法式的芥醬, 但如果肉質瘦一點會完美; 火腿釀入乳豬入面, 賣相以為是乳豬, 但原來只是將火腿肉釀入乳豬裡面, 火腿的咸味剛好而且肉質嫩滑, 賣相非常特別;  日式燒和牛的肉質嫩滑而燒得很香口, 點些日式芝麻醬很美味.
再來便是我的至愛, 日本魚生及壽司, 但由於已經有點飽肚, 所以只是點了些魚生而已, 三文魚鮮甜肥美,甜蝦爽甜,蛋幼滑香甜。
吃過一輪肉類後,嘗了一碗中式湯,是螺頭淮山瘦肉湯,湯帶有清甜螺頭味及香濃的肉味,淮山很爽口,一點味精都沒有,非常滋補!
是時候試一下中式食物,點了入炒飯,咖哩雞,點心; 炒飯炒得很香口, 乾身, 咸味剛好; 咖哩雞:咖哩汁夠香辣帶點椰香, 雞肉嫩滑沾了咖哩汁很惹味; 而中式點心味道一般。
我們已有9成飽肚,是吃甜品的時侯了,甜品的款式超過30款, 甜品迷一定不能錯過, 我對甜品不是特別偏好,所以只點了幾款甜品而已; 朱古力批:朱古力是我很喜愛的甜食,朱古力很香濃但不會過份甜膩;拿破輪的皮非常鬆脆及有香濃的牛油的香味,放於拿破輪頂部的芒果很香甜.
最後,酒店為老公準備的生日蛋糕送上,服務生更替我們合照,服務很貼心, 而且蛋糕是很有質素的不是一般的行貨!

今晚吃了一餐使我非常非常滿意的自助晚餐,無論是環境,服務,尤其是食物質素,我都要給它滿分的食店,將來也打算再來光顧!

題外話/補充資料: 食店會定期做信用咭折扣優惠, 訂座之前可能先查詢那張信用卡的折扣較多.
2014-11-13
5 分鐘 (堂食)
2014-11-26 13832 瀏覽
Dinner for 2 on a Tuesday evening with reservations.My brother was visiting so we decided to slurge on a hotel buffet with seafood. I'm very happy we decided to eat at Interconential Hotel. Every part of the buffet was beautifully presented, delicious and excellent. The atmosphere was great and orginally our table was under the main staircase but after a request, the hostesses were able to move us.Included is one free glass of wine/beer/juice to begin with... or you pay extra for free flow.The s
The starting section had 5 types of cheese, 4 types of bread, fresh salad bar with many selection of salad dressings. Seafood section had chilled Boston lobster, scallops, muscles, large crabs, squid. Sushi bar (i don't eat raw fish) had different types of sashami and veg ready-made sushi. I was a bit disappointed in how tiny the sushi section was. Meats were spare ribs, steak, bbq roasted pork, chicken, duck, lamb, fois gras. Escargots, steamed fish in red wine sauce, two types of dimsum, crab cakes. The desert section was HUGE and i wanted to try everything but was really full after the mains. A big selection of cakes. Macroons, cakes of different flavours, little tarts, Chinese and Western deserts included.

Overall i had a great experience, the food was excellent, ambiance great and the service attentive. i would def come back here again for the food however the price is very expensive ($950HK) and almost no local HKer i know would come for this price. I would recommend it for a special night out.
2014-11-25
  • raspberry tart
  • cakes
  • steak
2014-11-07 12235 瀏覽
早前幾個月都密密飛,幾乎一半時間都不在香港。難得的一個weekend在港,便與朋友齊齊去尖沙嘴洲際酒店的Harbourside享受個Sunday brunch。這裡樓底超高,加上大落地玻璃,空間感和自然光充足,加上餐廳內的植物,身處這裡心情都自自然然輕鬆起來。Harbourside的週日早午餐由11:30am至3pm連汽水及果汁暢飲每位$808,如果有興趣來點酒精的話,就算包暢飲香檳,紅、白餐酒和啤酒都只需每位$858。而我們當然不用多作考慮,一於來個開心香檳週日吧。這裡serve 的香檳是Perrier-Jouët巴黎之花的NV Grand Brut,果香清新。對住窗外藍天飲香檳,邊欣賞星光大道加對岸的維港景色,雖然這日身在香港,度假feel又啟動了~長長的食物枱上無論冷盤,刺身,凍海鮮,熱葷等每款選擇都好多,好吸引!沙律和鮮榨果汁都有好多選擇,想食得較健康清新的朋友也有不少好選擇呢。而刺身就有魷魚,吞拿魚,三文魚和甜蝦等,另外亦有約10款卷物和冷麵。推介西班牙風乾陳年火腿,鹹香中帶油脂甘香,不要錯過唷。此外其他風乾牛肉,肉腸等多款凍肉亦都不錯。芝士迷來到就一定會很開心,因為芝士都有
芝士迷來到就一定會很開心,因為芝士都有10幾款呢。
至於最吸引我的,就是冰鎮海鮮!龍蝦,青口,翡翠螺,阿拉斯加長腳蟹,法國睡蟹,珍寶大蝦還有帶子等,每款吃2件都已經很夠飽又滿足。
龍蝦肉質爽甜,啖啖鮮美,我更encore了呢。
熱葷有烤牛,片皮鴨,即煎鴨肝,點心,燉湯,天婦羅,印度咖喱等,亦有中式熱海鮮。
外面食物枱的食物真的已經很豐富了,但Harbourside這裡自助餐還有一個特別“Pass Around”安排,12點至2點期間每半小時有服務員帶著不同特色小食或飲品走遍每枱,雞尾酒,意大利薄餅,鵝肝松露包和出爐蛋撻等。可惜胃納不大,吃完這些特色Pass Around小食和冰鎮海鮮後已經很飽了,面對熱葷無能為力,因為要留返僅有的quota給甜品
一向聽聞洲際Harbourside自助餐除了海鮮吸引外,甜品亦是另一重頭戲。看到眼前這個甜品陣容就明白了。款式應該有超過50款吧,真的超多,而且賣相都好吸引呢!
色彩繽紛的西式蛋糕和果撻,就算太飽食不落,單單看看已經夠開心!
中式餅點和雪糕都好幾款選擇呢~
週日面對開陽美景,與好友邊傾傾計、邊飲香檳和各式美食,實在夠悠閒寫意。
Harbourside的Sunday brunch雖然定價連加一要約$900一位(不過很多時都會有信用卡折扣優惠),但食物款式之多真讓人看得眼花繚亂,而且難得出品水準都是既貴精、又貴多,連我這個非自助餐迷都覺得頗值得偶爾一吃呢!
吃完這超豐富的早午餐,飽足得那晚連晚餐也不用吃
題外話/補充資料: 訂位時可向餐廳查詢最update的信用卡折扣優惠
2014-09-12 17574 瀏覽
難得平有可以放假,咁就想起個舒適的既環境度好休閒咁食番個午餐,於是就襯依個機會就訂左洲際食buffet啦原來上網訂位有八折,四百蚊唔洗一個人,價錢都算OK一入到餐廳就見到好多冷凍海鮮,有蟹腳,面包蟹,蝦同青囗等等拿了面包蟹同蟹腳食,面包蟹好鬼多膏,聽係食膏都食飽。而蟹腳就多肉,好鮮甜,真係食到停唔到口至於日本刺身,選擇左三文魚同甜蝦,三文魚好肥美,好有油分。甜蝦都好新鮮熟食方面都有好多款選擇,本人較為喜歡就係有灌湯餃,荷葉飯,海鮮炒意粉。但估唔到連啲咖哩都咁好食,唔俾其他專食咖哩既店差,食落入名種香料既味道,少少辣用嚟點薄餅最合適甜品亦都好多款,由於已經好飽既關係,都唔係好食得落,只選擇左葡撻同埋拿破崙蛋糕,兩樣都唔太甜,好食。

原來上網訂位有八折,四百蚊唔洗一個人,價錢都算OK

一入到餐廳就見到好多冷凍海鮮,有蟹腳,面包蟹,蝦同青囗等等

面包蟹同蟹腳
面包蟹同蟹腳
日本刺身
灌湯餃
不錯的甜品
2014-09-04
信用卡優惠
2014-09-09 15574 瀏覽
香港人對自助餐或放題特別有感情,可能是我們經常都活在忙碌之中,一有空閒時就會以大吃大喝一番來舒緩一下情緒,所以經過一整星期的工作後,特別喜歡相在周末時間享受一頓美味的自助早午餐。就起來,香港洲際酒店內的Harbourside是最早帶起任飲香的自助早午餐熱潮的餐廳,提供多款美食,由中西日泰印度菜也有。先由任飲項目開始,可無限量任飲Perrier-Jouët香檳、紅、白餐酒、啤酒、汽水、鮮榨果汁、茶或咖啡,好酒之士真的不要錯過,PJ香檳素來質素不錯,而且更是用上Grand Brut級,氣泡細緻持續。另外,鮮搾果汁也有五款之多,也有些特別飲料,好像雜果賓治及凍杏霜,估不到味道亦調校得不錯。冷盤款式真的不少,有多款冰鎮海鮮,如波士頓龍蝦、青口、翡翠螺、大蝦、魷魚及麵包蟹,款款都非常新鮮肥美,一口咬著啖啖肉的龍蝦,一口細細品嚐蟹膏滿瀉的麵包蟹,實在不亦樂乎。不好海鮮也有很多其他選擇,有多達十數款的凍肉或芝士,如不同部位的風乾肉,有充滿咸香的巴馬火腿,有油脂甘香的西班牙風乾火腿,也有微辣的辣肉腸,更有不少配料同吃,有些酸醃菜,也有生果包著來吃。當中不會缺少了沙律,有已拌好的,也有自助的,醬汁款式也

香港人對自助餐放題特別有感情,可能是我們經常都活在忙碌之中,一有空閒時就會以大吃大喝一番來舒緩一下情緒,所以經過一整星期的工作後,特別喜歡相在周末時間享受一頓美味的自助早午餐。就起來,香港洲際酒店內的Harbourside是最早帶起任飲香的自助早午餐熱潮的餐廳,提供多款美食,由中西日泰印度菜也有。
當中不會缺少了沙律,有已拌好的,也有自助的,醬汁款式也不少。刺身壽司吧也供應著新鮮肥美的刺身,有大約6-8款,大路都貨式有三文魚、吞拿魚、鱆紅及甜蝦等等。壽司則以卷物為主,質素都有保證。
一輪清爽的頭盤後,即時進入熱葷部份,菜式種類包羅萬有,有中式的北京烤鴨、日式的甲羅燒、西班牙的薯仔蛋餅、印度的咖哩及西式的Egg Benedict,實在非常豐富。
其實我每次都會喝些湯及吃點麵包,雖然有很多人覺得不值得,但這些只是個人喜好。當中也有些名貴的燕窩羹及燉湯等等,值不值得,大家自行判斷了,我就覺得是值得的。
當然每次都會以燒牛肉為主菜,一間好的餐廳所燒出來的牛肉是會用上原條來製作,這兒更用上有骨的和牛肉眼來做,只比較肉味已勝於一齊,嫩滑多汁也不用多說了,最開心的還有約克郡布甸,淋上烤肉汁,真是美滿。烤肉還包括了烤雞,細嚐之下,肉質亦能保持嫩滑。
其實還有一個Action Station的檔位,提供著香煎鴨肝、牛脷、羊扒及豬扒,全部即叫即煎,新鮮熱辣,鴨肝更是份量十足,件件厚切,聽說羊扒也做得不錯,七成熟的最為美味。
除了自助餐枱的各式美食外,定時定候會有服務員遊走在客人座位間,捧著一盤又一盤的美食佳餚。今天的時間表先以雞尾酒打頭陣,有著柚子的清香,酸酸甜甜,醒神開胃。半小時過後,今次奉上的是新鮮出爐意大利薄餅,香噴噴的。
再過半小時,今天的廚師推介是鵝肝大包,一籠一件,相當有驚喜,鵝肝的油香滲進包子內,相當味美。
踏入點半,推出以Bailey’s及咖啡酒為基本的雞尾酒,酒甜味美又滑溜。最後今天的特別甜品是新鮮出爐的葡撻,酥皮入口相當鬆化,蛋漿的甜度適中,而且很滑溜,水準相當出色,如果可以,真想吃多幾件。
雖然葡撻很美味,可是也絕不能錯過那超過40款包搭中西的甜點。一時之間望著花多眼亂的甜品桌,我也反應不切,只拿了幾款想吃的。當肚皮也撐不下時,才發現原來要向廚師查問才有的豆腐花,可是為時已晚,已經吃不下了。
這兒的自助早午餐的食物款式真的多不勝數,囊括了世界各地的美食,而且還有美妙的PJ香檳。當大家要找一個能欣賞著維港景色,又能舒舒服服享受用餐的地方,這兒實在是不二之選。

更多有趣的分享,請到
Blog (www.jamelchui.com)
Facebook Page (facebook.com/jamel.food)
instagram尋找 (jamel_zysk)
Email 聯絡 (zysk@ymail.com)
2014-09-08 13862 瀏覽
 位於五星酒店內的HARBORSIDE, 價錢收足六星級數, 但對於此餐完完全全徹底的失望.用餐價錢, 我相信景觀佔了70%, 食物只佔了30%. 何出此言??開開心心同老公黎食生日飯. 仲提早左2個月BOOK位. 滿心期待等呢日.我地未夠8點就到了, 諗住早少少入座應該都OK. 點知頭輪未散, 冇錯, 係有頭尾輪之分.頭輪係6-8, 尾輪係8半開始.一間五星酒店, 食評正面多於負面既餐廳, 都玩頭尾輪??等到8半了, 在外面排隊入座.坐低後開始攞食物.海鮮:開邊龍蝦 --- 好好食, 如喜歡食蝦籽既朋友, 一定開心到爆, 有部份是充滿著籽籽的長腳蟹 --- 好好食, 唔係一味得個咸水味, 夠鮮味 原隻蟹鉗 --- 好貼心, 一拿上手就可以食, 完全唔使"中"佢, 正原隻鮑魚 --- 食到中後段有鮑魚出, 但鮮鮑冷盤唔係我杯茶, 試左一個就算了. 唔係想像中咁好食.刺身:帶子 --- 原粒珍寶帶子, 雖然橫切為幾份, 但都鮮味十足, 超正   ***食到九點幾想再攞帶子食, 哥哥仔答"無哂", 我.....靜左, 收得咁貴一位, 可以"無哂???!"三文魚 --- 夠肥美加厚切, 好正

我地未夠8點就到了, 諗住早少少入座應該都OK.
點知頭輪未散, 冇錯, 係有頭尾輪之分.
頭輪係6-8, 尾輪係8半開始.
一間五星酒店, 食評正面多於負面既餐廳, 都玩頭尾輪??

等到8半了, 在外面排隊入座.
坐低後開始攞食物.

海鮮:
長腳蟹 --- 好好食, 唔係一味得個咸水味, 夠鮮味
海鮮冷盤
刺身:
三文魚 --- 夠肥美加厚切, 好正 (我都係喜歡食D下價野, 哈哈)
甜蝦 --- 都係一般的甜蝦, 冇乜特別讚/彈
刺身
天婦羅:
炸蝦天婦羅 --- 個脆漿可以用"樣衰"黎形容, 想像唔到一間五星酒店內的餐廳質素會係咁, 完全跟坊間平價日式放題比下去
蕃薯天婦羅 --- 粉漿厚過蕃薯, 感覺上比炸蝦的還要好
天婦羅
WELCOME DRINK:
有好多款鮮榨果汁揀
WELCOME DRINK
湯類:
南瓜忌廉湯 --- 只淺嘗了少少, 都OK, 幾好飲
蓮藕豬踭湯 --- 老火湯, 夠味, GOOD
海鮮燕窩羮 --- 過份地杰, 但足料的
海鮮燕窩羮
鐵板燒:
有豬肉, 牛肉, 羊肉 --- 值得一提既係牛肉, 略肥, 但口感一流. 羊肉就一D都唔羶
鐵板燒豬牛羊肉
熱盤:
燒牛肉 --- 部份部的確好好食
蒸石斑魚 --- 鞋鞋的, 蒸到明顯過哂火
片皮鴨 --- 估佢唔到又幾好食, 一啖一件, 又唔使落手, GOOD
意大利雲吞 --- 太大粒, 完全試唔到佢有咩餡, 微辣的
海鮮炒飯 --- 太過乾身
青咖喱蝦 --- 奇奇怪怪的, 辣又唔係辣, 香味又欠奉
熟食
熱盤
甜品:
雪糕 --- 哈人帶C都算係我其中一個飛佛, 我去攞雪櫃, 問人咩品牌, 佢話係哈人帶C, 但係......眼見雪糕櫃雖然有6款味道, 但全部都係平平無奇既味道, 冇D特別既, 例如朱古力大可以出"比利時朱力", 但佢無....朱力就係朱力, 望落個雪糕櫃, 似牛奶公司多過哈人帶C. 平時超喜歡食雪糕既我, 食左一球就收手了, 失望
麵包布甸 --- 食落似一個海棉蛋糕多D, 又或者本身佢就係海棉蛋糕, 我以為佢係麵包布甸

朱古力蛋糕 --- 有陣過份濃烈的橙味, 冚哂朱古力既味道
梳乎里 --- 戲肉黎喇, 要ORDER的, 即叫即焗, 點知......我嗰杯食到底, 係未焗透既蛋白, 流質狀......完全諗唔到喺呢度發生......生蛋白......即刻收手, 唔再食落去. 而家D菌咁惡, 何況係生既蛋類, 咪搞.
梳乎里
梳乎里
總括而言, 咁既價錢食咁既質素, 試過一次就夠了.
題外話/補充資料: 侍應沒有主動收碟及加水, 叫一次, 就加一次
2014-09-06
40 分鐘 (堂食)
海鮮冷盤
刺身
WELCOME DRINK
鐵板燒豬牛羊肉
來過IHG好多 好多次第一次受邀 竟然依舊略帶些緊張週日前來 是一貫的人氣爆滿這 大概是全城最貴的Brunch但 海鮮迷 肉食怪 甜品控 oh 只要你想要的 這裡都有Champagne Sunday Brunch時間: 11:30 – 15:00價位:$858+/位 (無限Perrier Jouet香檳任飲)1 冷盤區麵包 Cheese Platter 和Cold Cut2 海鮮區大隻開邊的大龍蝦 龍蝦鉗 珍寶大蝦法國睡蟹小章魚 大隻蝦粒 青口肥美的刺身 還有多款壽司 沙拉3 熱食區3.1 Benedict 是煙三文魚和魚籽醬底部的鬆餅稍有些韌 若可再乾脆些更好3.2 現場煎香的豬扒 羊架 牛舌 鵝肝試了少許鵝肝 油潤豐腴 配果醬和多士 但咳嗽實在沒好 不敢吃太多3.3 另外也有天婦羅 焗釀蟹蓋 西冷牛扒 烤雞 雜錦披薩等等蟹蓋焗的很香 有洋蔥絲鑲在內 辛甜味吊起可鮮美披薩是現做現食的 雜錦理由大蝦海鮮批 蘑菇素批 和肉腸批餅底薄脆 不會太厚太干 配料也足4 甜品區4.1 先來點鮮榨果汁 和混合蔬果Smoothie4.2 熱香酥脆的葡撻小巧一隻 酥皮鬆脆 撻芯甜美富有蛋香 一口吞下也不
來過IHG好多 好多次

4 甜品
4.1 先來點鮮榨果汁 和混合蔬果Smoothie
4.2 熱香酥脆的葡撻
小巧一隻 酥皮鬆脆 撻芯甜美富有蛋香 一口吞下也不成問題
4.3 另外有近四十款的蛋糕 眼花繚亂….
拿破崙蛋糕 不知我有沒有贊過IHG樓下的Steakhouse拿破崙
稱得上是無敵酥香又乾脆的拿破崙

奇貌不揚的芝士蛋糕
芝香濃 蛋糕不會干的厚重 也不會稀的似慕斯
質地挺 入口綿密 有質感 很久沒吃過這麼樣的簡單又實在

還有酒香濃郁的黑森林蛋糕
朱古力漿稍稍稀薄的朱古力杏桃派(或許杏桃酸的緣故 總之不味道並不是很和諧)
鮮果忌廉蛋糕
熱情果慕斯餅
檸檬杏桃蛋糕

另外也有馬卡龍山 朱古力噴泉
Canele(有點韌而扭捏) 香蕉蛋糕 朱古力碎蛋糕 Financier(鼓鼓的 鬆軟令人滿意) 和水果盤
再回到這裡
又何止是重溫舊夢