要數全港有名的自助餐,非 香港洲際酒店-港畔餐廳莫屬了。 落地玻璃,看著維港景色,吃著花多眼亂,林林總總的美食,是多麼的享受呢。 這兒座位不多,加上每晚只做一round,因此是一位難求的,孩子記得要預先訂座了。 這次到來,港畔正做"秋日沖繩"主題晚餐,當中加入了不少沖繩食品的元素,如炒沖繩海帶,沖繩涼瓜,南瓜等等。 當中的南瓜羽衣甘藍沙津就是我的心頭好,南瓜綿腍香甜,加著羽衣甘藍的略爽,紅石榴的爆汁清甜,感覺是又健康又好吃! 當晚亦有不少的刺身壽司。 有沖繩Kindai鮪魚刺身,放岀來的是赤身部分,吃下軟熟有彈性,魚味較濃。 另外有吃了三文魚及帶子。 帶子大粒飽滿,絕非一些放題"帆立貝粒",吃下鮮甜有彈性。 壽司方面,卷物手卷也有很多,當中必吃的是海膽壽司,吃下creamy回甘,而且很搶手,要吃的就要快手了。 冰鎮海鮮選擇也是令人花多眼亂,有澳洲青口,美國波士頓龍蝦翡翠螺,鮮蝦,加菲蟹,阿拉斯加蟹腳等等。 最吸晴的莫過於波士頓龍蝦山了! 波士頓龍蝦整齊放成塔般,而且會不時refill,不怕吃不夠呢。 龍蝦肉飽滿帶甜,軟熟中帶著些兒的彈性,不可不吃。 熱食方面選擇有很
要數全港有名的自助餐,非 香港洲際酒店-港畔餐廳莫屬了。

當晚亦有不少的刺身壽司

帶子大粒飽滿,絕非一些放題"帆立貝粒",吃下鮮甜有彈性。

最吸晴的莫過於波士頓龍蝦山了!

熱食方面選擇有很多,如醬油慢煮豬肋骨,燒AGU豬肉,天婦羅等。

還有煎鵝肝live station, 配著小漢堡及洋蔥段,吃下油脂溢岀,油潤整個口腔之中,不過始終是膩滯食品,還是少吃多之味!

厚切燒牛肉,肉層不會很韌,咀嚼間溢岀肉汁,肉味也算濃郁。

甜品腔的我早已跳到了吃甜品的部分了! 這兒的甜品可謂目不暇給,泰,日,法,中式應有盡有。

我的心水是比利時窩夫,Emack & Bollo's 雪糕及沖繩紫薯撻!

點了Emack & Bollo's的紅桑子雪芭及焦糖雪糕。桑子雪芭口感輕盈,味道帶酸,有減膩之感,焦糖雪糕入面有一塊塊的pretzel,吃下奶感中帶香脆感,口感特別。 雪糕漸溶化到窩夫上,吃下有窩夫的麵粉香,雪糕的奶脂香,令人一口接一口。

馬卡龍砌成的塔。

粟子蛋糕

抹茶系列蛋糕

椰子芝麻糯米滋,芝麻香濃配椰子淡淡椰香,又吃到糯米滋糯腍口感,椰子肉的脆,值得試試。

總結,餐廳每位價格是貴,但食物質素,選擇都是超班的,有時吃到些自助餐,收費$500左右,但環境差,食物選擇少,而且吃到中段,很多食物都被搶光....

寧願多花些錢,吃頓質素高的自助餐,看著維景景色,多享受

港畔餐廳

尖沙咀梳士巴利道18號香港洲際酒店下層
2016-09-25 6161 瀏覽
星期六下午食lunch buffet慶祝屋企人生日一入到去個環境好寛倘 被安排坐window-side 成個維港景色盡入眼簾round one 食左我最愛既面包蟹 超好膏肥仔我吾怕濟胃自己食晒2個啖啖好香 成口流滿蟹黃既香味好滿足食完蟹就去左拎刺身 有師傅即時幫你切基本上吾會好長人龍 一埋去就拎到  款式吾算好多但我特別中意三文魚 超級高質 件件都好肥美而且好鮮三文魚油香熟食方面我對面檔既自選餸最有驚喜 估吾到有鰻魚同熟帶子任夾講真有鰻魚任食既buffet真係好少可 肥妹我食左8-10件仲有個熟帶子都好鮮味 岩晒吾好刺身既食客食完熟食就轉戰甜品部分 款式多到笑吾保證有無胃每樣都食一件馬卡龍山超吸引 食左幾款味都吾錯 重點吾會過份地甜蛋糕件件都有特色 特別有個千層蛋糕做到層層分明皮同忌簾均勻地一層一層 食落口感十足
星期六下午食lunch buffet慶祝屋企人生日

round one 食左我最愛既面包蟹 超好膏
肥仔我吾怕濟胃自己食晒2個

啖啖好香 成口流滿蟹黃既香味好滿足
食完蟹就去左拎刺身 有師傅即時幫你切
基本上吾會好長人龍 一埋去就拎到  款式吾算好多
熟食方面我對面檔既自選餸最有驚喜 估吾到有鰻魚同熟帶子任夾

仲有個熟帶子都好鮮味 岩晒吾好刺身既食客

食完熟食就轉戰甜品部分 款式多到笑

吾保證有無胃每樣都食一件
馬卡龍山超吸引 食左幾款味都吾錯 重點吾會過份地甜
蛋糕件件都有特色 特別有個千層蛋糕做到層層分明

皮同忌簾均勻地一層一層 食落口感十足
2016-09-23 4706 瀏覽
沖繩是其中一個我相當願意一訪再訪的好地方。除了因為當地優美的自然景色,對於愛吃的我來說,沖繩的各式美食亦是另一原因讓我喜歡這個地方。今個秋天,尖沙嘴香港洲際酒店的 Harbourside 港畔餐廳於晚上自助餐時段會以沖繩美食為主題,供應期由現在至10月31日。而在9月19-25日期間,Harbourside更從沖繩的日本洲際全日空萬座海灘度假酒店內的雲海餐廳請來總廚及壽司總廚親臨香港任客席廚師,實在機會難得。所以當朋友提議一起去 Harbourside 吃「秋日沖繩」自助晚餐,我當然贊成!一於先看看 Harbourside 那長長自助餐食物枱上的主角 - 各款沖繩美食~ 各式前菜和沙律中方面,當然有沖繩特產海葡萄,用來配搭雜果沙律,香甜美味。還有沖繩苦瓜做的沙律,以及用花生豆腐,海蘊(水雲)等沖繩特產製成的前菜,吃起來清新又健康。而其他沙律中,我的最喜歡愛就是甜美的南瓜羽衣甘藍沙律,配搭得宜,相當美味。熱食方面,當然少不了沖繩特產AGU豬。AGU豬不單肉質甜美,而且據知膽固醇含量亦比一般豬肉低。Harbourside 的師傅們用不同的烹調方法炮製AGU豬,包括醬油慢煮豬肋骨、炆煮豬蹄、
熱食方面,當然少不了沖繩特產AGU豬。AGU豬不單肉質甜美,而且據知膽固醇含量亦比一般豬肉低。Harbourside 的師傅們用不同的烹調方法炮製AGU豬,包括醬油慢煮豬肋骨、炆煮豬蹄、燒烤、苦瓜拌炒及醬油醃製等多款選擇,也有配沖繩豚肉蕎麥麵。大家都可以找到自己喜歡的煮法。
現場即製的天婦羅,也有供應以沖繩地道食材如紅薯,苦瓜、秋葵等的天婦羅呢。
向來 Harbourside 自助餐的海鮮款式豐富又新鮮。這段期間就算正在主打沖繩美食,依然有繼續供應豐富的冰鎮海鮮,壽司刺身等。可以一次過滿足2個願望,真開心。
冰鎮海鮮種類包括澳洲青口 、美國波士頓龍蝦、翡翠螺、鮮蝦、鮑魚、睡蟹、小龍蝦、美國珍寶蝦和阿拉斯加蟹腳等等、等等。
波士頓龍蝦啖啖肉質鮮美、爽口,我不客氣啦~
還有約十多款不同的壽司卷物,以及即點即切刺身,款式有吞拿魚、帶子、甜蝦、魷魚、三文魚和紅魽等,看得眼花撩亂。
中式牛𦟌也做得入味、質感香軟。
西式風乾火腿雖然我就沒有吃,也看來也頗吸引呢~
其實胃納不大的我吃完沙律前菜和海鮮後,已經有開始感到飽了。熱食方面,雖然選擇也不少,例如有海鮮燕窩湯、蠔皇海參、炒海鮮、中式原條蒸魚、即煎鵝肝、南乳燒雞、燒羊膝、燒牛肉、印度咖哩、中式老火湯及西式濃湯等。不過我只可以輕輕淺嚐其中一兩款,因為我要把僅餘的quota留給甜品
Harbourside 自助餐甜品陣容一向是城中數一數二的震撼,款式多之餘味道亦相當不錯。
栗子蛋糕、綠茶紅豆卷、沖繩炸糰子、芒果布甸、綠茶布甸、芒果拿破侖、芒果窩夫、法式甜品、班戟、蛋撻、中式糕點、朱古力噴泉及多款糖果。每當有梳乎厘新鮮出爐,更會有鐘聲提示。
自製雪糕、雪葩,新鮮水果包括沖繩金菠蘿、芒果、雜莓及木瓜等,以及數款芝士~
各款甜品中,我的心水推介就是紫薯撻和栗子蛋糕。2者甜品的甜度適中,吃得出紫薯與栗子的自然香甜。
這夜對著維港兩岸美景,吃著各式沖繩美食、海鮮和精彩甜品,真想快點再遊沖繩呢~
題外話/補充資料: 《秋日沖繩自助晚餐收費》 星期日至五及公衆假期:成人每位$868 / 12歲以下小童每位$608; 星期六:成人每位$898 / 12歲以下小童每位$628。
信用卡優惠、優惠券
2016-09-15 3918 瀏覽
刺身非常吸引,厚切三文魚刺身添加豐富口感!入口食得出好香三文魚魚油,三文魚絕對係高質!甜蝦都唔弱,鮮甜美味!甜品絕對贏哂!無論中唔中意食甜品,見到賣相咁精緻既蛋糕都會瘋狂!非常欣賞黑朱古力千層蛋糕!,層層分明,入口口感非常豐富!重點係睇得出蛋糕師傅功架十足,切落蛋糕果陣仍然保持到蛋糕既外形,唔會塌哂落黎!👍🏻 馬卡龍一般俾人感覺好甜膩,但宜個馬卡龍味道好淡,絕對唔會好甜!唯一覺得失色既係馬卡龍味道選擇唔多,賣相唔夠色彩繽紛!
2016-09-10 3926 瀏覽
整體食物質素很高,味道同服務ok,而且食物款式很多,整體環境優美,個人認為值得推介俾朋友。如果大家鐘意食海鮮的話就一定要試試,波士頓龍蝦....刺生樣樣都好味。另外想補充之前睇食評有人話價格離地,而我就試左覺得尚算合理。
  • 甜品
  • 冷盤
  • 龍蝦
  • 海鮮
  • dinner buffet
2016-08-27 23194 瀏覽
這類dinner buffet 有welcome drink, 可選紅白酒及果汁,因好多海鮮,我見大部分人都點左白酒,雖然唔識飲但都易入口。面對住超大維港景,係唔錯既享受比平時既buffet, 呢度既感覺再relax d!海鮮雖然沒有生蠔,但選擇好多,原隻龍蝦,蚶仲脫埋殼,好周到! 肉質新鮮其實仲有青口,蝦,原隻鮑魚,特別推介蜆,好鮮甜, 同埋麵包蟹好多膏刺身唔係太多選擇,6款,推介既係註明西班牙的吞拿魚, 有油花的, 仲要話係西班牙,食得更放心,只係有少少筋,但都encore 左時日精選係三文魚籽壽司飯,其實海鮮都已值回票價食完咁多海鮮,建議大家飲熱湯暖暖胃, 呢度有三款湯,我選了海鮮濃湯,有蝦味,又唔會太糊、太濃主菜都好多款,有燉牛面頰,鴨腿,燒原條牛肋骨,其中煎鵝肝係推介,肉質軟霖中帶爽照燒汁三文魚係另一推介,肉質嫩滑度高,只係個人來說甜左少少。全場最滿意既可算係鹽焗原條大sea bass, 鹽石破開, 即時取肉分給客人, 肉質同銀雪魚一樣有油香的, 而且嫩滑無比,可惜只係全晚供應一條,無得encore.說真的,仲有好多主菜,但quota有限,真係食唔晒所有款,我諗只食左3分1主
比平時既buffet, 呢度既感覺再relax d!
時日精選係三文魚籽壽司飯,其實海鮮都已值回票價

說真的,仲有好多主菜,但quota有限,真係食唔晒所有款,我諗只食左3分1主菜....

甜品方面,拿破崙係精選,上面配無花果及桃肉,好鬆碎,又唔太漏
呢度甜品選擇亦多,千層蛋糕都4種口味,8點左右開始即場焗梳乎厘,可惜太多人,唔想去排。新鮮生果亦唔行,除左西瓜等一般見到既生果,仲有紅木瓜粒,原個芒果,桃片

雖然8百幾的自助餐算係數一數二,但整體食物選擇多,質素高,服務同海景,真係有返一d額外既野比到你, 所以一分錢一分貨是對的,呢度有佢既價值。
  • 甜品
  • 冷盤
  • 鵝肝多士
以這個價錢食品種類不夠廣泛食物質素有一半不夠好例如刺身不新鮮(師父態度超差)印度食品區差沒什麼人吃熱盤太少款式re-fill慢要等無晒先換中式或法式蒸魚質素差都非常韌甜品蛋糕款太少及無糖水豆腐花水流流 雪糕沒有牌子感覺像雀巢最大問題是酒店要檢討吧枱環境每款上下層迫到不得了客人排得耐客與客夾食物很辛苦同侍應fill及抺嘢不停打交條隊通道窄到不得了覺得自己身處在國內中檔旅行團早餐時間我覺得食客坐最近食物吧的客人好慘位位客同d侍應迫迫不停擦過公平d講番最好吃: 冷盤海鮮 鵝肝 牛扒 燕窩海鮮羹 花膠海參價錢是已用8折信用咭 以沒有生蠔的情況加以上結果再補靚景計落大叫不值此價
以這個價錢食品種類不夠廣泛
食物質素有一半不夠好

例如刺身不新鮮(師父態度超差)

印度食品區差沒什麼人吃
我覺得食客坐最近食物吧的客人好慘
位位客同d侍應迫迫不停擦過
2016-08-14
2016-06-20 11847 瀏覽
爸爸節不過無爸爸 嘅buffet lol. 傾傾下計 發覺原來有兩個chief 捧住個盤 介紹緊father's day special. 黑松露牛肉泡菜迷你漢堡. (其實個名 吹嘅,因為無聽到)。 肉為主,少量泡菜味,黑松露就唔太覺,因為本身唔太鍾意黑松露陣味, 所以覺得個balance of 呢幾個味 好好, 係好食嘅! 👏 刺身方面, 今日好似特別腥。 雖然唔係日日黎食,但overall 去親,啲壽司刺身都係OK啦, 只係 望到 想食 攞一兩件入口。鍾意食日本嘢嘅我, 每次都出唔到手攞第二轉。 主菜就,當然唔會難食, 但係好好味道,又唔係。。。 正常甜品當中食咗個芝士紫薯撻 印象最好, 個心就鹹鹹地 軟軟地, 比起其他冇乜驚喜嘅甜品, 呢個撻算係特別好食👍 不過 食咗個芒果糯米飯, 飯嘅質感怪怪的, 散嘅。。。 餐飲點咗個熱朱古力。 其實係谷古, 好好飲 and personally 童年回憶的味道! luv it

主菜就,當然唔會難食, 但係好好味道,又唔係。。。 正常

不過 食咗個芒果糯米飯, 飯嘅質感怪怪的, 散嘅。。。

2016-06-19
慶祝紀念
父親節
2016-06-14 9400 瀏覽
如果唔係親戚食飯,都唔會踏足洲際,用一個離地嘅價錢,食一個比屎更難食嘅自助餐。好喇,你見到嘅熟食,就係得呢一行,有啲咩呢,包括泡菜蒸豆腐啦,韓式牛肉啦,清蒸蝦啦,老老竇竇,波波要食呢啲嘢使咪嚟洲際食呀,竟然畀埋啲咁嘅質素我!想食生蠔呀,冇囉,普通龍蝦蝦蝦都有嘅,霉囉,死咗好耐咁嘅味囉,真係當波波係蛆蟲!不得不提呢個鮮蟹粥,仲淡味過啲白粥,幾難做到呀真係!好喇,唔講熟食講下甜品,係幾多款揀嘅,不過係普通西餅舖$4蚊件嘅質素囉,唉,真係食放題好過食佢!食到一半波波已經停晒手,就算未飽都唔知可以食咩好,就咁$900就冇咗,都唔知可以講咩好…
不得不提呢個鮮蟹粥,仲淡味過啲白粥,幾難做到呀真係!

2016-06-14 5528 瀏覽
afternoon tea 2人有半價(mon-fri), 唔錯,好光猛,餐廳沒太多人,靜靜地感覺好悠閒~我對scone既要求比較高,所以首先試scone,如果連英式傳統scone都做得唔好,其他水準都一定麻麻。可惜始終令人失望,scones 無蛋香無牛油香,好硬,一咬就散晒,無味道,加試果醬都好似食緊一團麵粉甘。其他甜品中規中矩,無驚喜。

afternoon tea 2人有半價(mon-fri),
唔錯,好光猛,餐廳沒太多人,靜靜地感覺好悠閒~

其他甜品中規中矩,無驚喜。
2016-06-10 4455 瀏覽
Harbourside本來己經主打海鮮, 今次聽朋友講話洲際有韓國廚師坐陣~今次真係忍唔住豪一次去到一望全海境,心情已經靚哂服務員問我地想飲咩酒,心諗,會唔會又要加錢, 願來包!!!!即刻來杯白酒先沙津吧好多選擇,非常新鮮,仲有大大堆高級芝士,竟然有Ossau-iraty!上次係某法國餐廳先食到!藍芝士Fourme d'Ambert味道濃而不膩,還有DATES和NUTS配龍蝦極為新鮮,一問之下,原來是Canada新鮮來的!加上特製醬料,鮮味無窮韓國廚師坐陣,當然要試服務超好,直得加許! 直回票價!

去到一望全海境,心情已經靚哂
服務員問我地想飲咩酒,心諗,會唔會又要加錢,
願來包!!!!即刻來杯白酒先

韓國廚師坐陣,當然要試
Korean style Pollack/ Korean style Shrimp
小排骨肉餅/韓式拌飯
芝士撻/藍莓crumble
Napolean !士多啤利超甜!吉士入口滑溜!
服務超好,直得加許! 直回票價!
2016-06-03
2016-06-07 4293 瀏覽
沒有特別的慶祝活動,只是想吃一餐比較有質素的自助餐.這裡是一個好選擇.安排好座位後,侍應送上暖水.而且每位客人有紅酒,白酒或青島啤酒作餐酒,紅.白酒可會refill呢!(如不飲酒,場內有兩款果汁選擇)環境 : 今晚都滿座,所以近中心位置都比較嘈. 幸運住於一角近裡面位置.不論於任何位置都可以對著180求絰港景色服務 : 侍應生基本都能主動提供收餐服務,快手,有禮食物 : 今個月韓食主題,的確比之前的沒這麼吸引 .但主題以外都是高質食物.1)刺身:帶子.三文魚.甜蝦2)海鮮:麵包蟹,龍蝦,鮑魚蟹腳鮮味一般而且較細3)壽司:多種類4)熟食:多種類 ,不能盡錄.但當中炆海參,花膠,炒海鮮中湯跟燕窩都很甜 ,燉燕窩必吃!!! 燒牛肉,質素高 可惜主題韓食食品,則好一般5)甜品:讚讚讚超夕種類,中式.西式應有盡有,芒果糯米飯很驚喜,另外8點開始每15分鐘有新解朱古力梳乎厘!最後,一杯餐茶作結束.建議用信用咭付款,有不用優惠
沒有特別的慶祝活動,只是想吃一餐比較有質素的自助餐.
這裡是一個好選擇.
安排好座位後,侍應送上暖水.
(如不飲酒,場內有兩款果汁選擇)

服務 : 侍應生基本都能主動提供收餐服務,快手,有禮

1)刺身:帶子.三文魚.甜蝦

2)海鮮:麵包蟹,龍蝦,鮑魚
蟹腳鮮味一般而且較細

3)壽司:多種類
4)熟食:多種類 ,不能盡錄.但當中炆海參,花膠,炒海鮮
中湯跟燕窩都很甜 ,燉燕窩必吃!!!
燉燕窩
燒牛肉,質素高
 可惜主題韓食食品,則好一般
5)甜品:讚讚讚

最後,一杯餐茶作結束.
建議用信用咭付款,有不用優惠

2016-06-06
燉燕窩
  • 熱盤
2016-06-05 3594 瀏覽
港畔餐廳 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號香港洲際酒店下層一間全香港訂價超級高嘅自助餐,坐擁無敵維港海景,但係食物質素未能與價格相稱。今次集中講下有咩問題。輪椅朋友可以由尖東站J出口搭𨋢上地點, 尋找酒店職員,要求經職員通道前往港畔餐廳就可以。記得第一次光顧,每一位都會有一杯welcome drink ,可以揀cocktail or mocktail或者新鮮生果汁,依家就轉左每位可以一杯紅酒或者白酒,場內有特製果汁任飲。雖然依家有任飲,但係冇咗cocktail or mocktail 選擇,感覺始終有啲失望。最搞笑嘅係,我屋企人唔飲酒,問經理可唔可以將杯餐酒轉汽水,竟然係唔得?!其實我食自助餐,主要食冰凍海鮮、熱葷同燒牛肉。海鮮方面,我眼見只出過一次麵包蟹蟹蓋。之後嘅都只係refill 蟹身。麵包蟹嘅重點絕對只係在於蟹蓋。其次係皇帝蟹腳亦都好少見到refill, 檔次較低嘅長腳蟹refill 速度明顯快好多雖然龍蝦會不停refill,但係鮮味不太好,無咩膏,至於龍蝦鉗以前係會去殻,今次只係被輕輕鎬碎便算。熱葷方面(冇影相),種類較為少,大部份味道其實冇乜問題,只係在於性價比。如果同其他
港畔餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號香港洲際酒店下層

其實我食自助餐,主要食冰凍海鮮、熱葷同燒牛肉。

熱葷方面(冇影相),種類較為少,大部份味道其實冇乜問題,只係在於性價比。如果同其他酒店自助餐相比,例如帝苑酒店、JW、Hotel Icon,呢度反而貴得嚟,種類比較少,味道又唔及人地好。

燒牛肉反而最見水準,夠生而不肥膩(好多地方唔敢煮得太生),牛味都唔錯。鵝肝配以菠蘿,效果唔錯,但係略嫌鵝肝唔夠鵝香。
酒店收得呢個價錢,但係整體食物質素越嚟越差,酒轉汽水又唔得,管理層係咪應該正視問題?
  • 燒牛肉
2016-04-28 18880 瀏覽
雖然現在的天氣不穩定,但絕對沒有影響了吃的興緻。得知香港洲際酒店內的Harbourside正在推廣著以「蟹」為主題的自助餐時,就與母親大人去吃一頓豐富的,畢竟蟹是她喜歡的食物之一。另外,環境因素都相當重要,樓底極高,令人不會有局促的感覺,配合維港的景色,心情特別好。每次來到此處,都會被豐富的冰鎮海鮮檔位所吸引,擺放著林林總總,各色各樣的新鮮海鮮,正正由於主題是蟹的關係,款式更多至十數款,有阿拉斯加皇帝蟹、紅蟹、登格斯蟹、貴妃蟹、鱈場蟹及麵包蟹等等,各有特色,如啖啖肉的登格斯蟹便深受小弟喜愛,麵包蟹那飽滿的蟹膏便深受母親大人所喜愛,此時配上一杯welcome drinks的白酒,真是寫意。除了一眾鮮蟹外,當然還有波士頓龍蝦、鮑魚、墨魚仔、大蝦及青口等等,其中必吃的是鮑魚,煮得非常軟滑腍身,輕輕掃上一層日式醬汁,值得一吃再吃,粗略估計,我也吃了四、五隻之多。不過,凍蟹只屬蟹之菜式的小部份,之後還有很多,所以只好忍耐一下,轉攻頭盤。眾多款凍肉、沙律、刺身及壽司也需要放在一旁,皆因以蟹肉做成的頭盤真是琳瑯滿目,有整個蟹蓋盛載著的柚子蟹肉沙律、海膽蟹肉壽司飯及鱈場蟹壽司等等,不要少看小小的一杯海

不過,凍蟹只屬蟹之菜式的小部份,之後還有很多,所以只好忍耐一下,轉攻頭盤。眾多款凍肉、沙律、刺身壽司也需要放在一旁,皆因以蟹肉做成的頭盤真是琳瑯滿目,有整個蟹蓋盛載著的柚子蟹肉沙律、海膽蟹肉壽司飯及鱈場蟹壽司等等,不要少看小小的一杯海膽飯,內裡的海膽份量也不少,十分鮮甜甘香。
可是,我早已將心緒放在熱盤上,不得不稱讚一下酒店龐大的廚師團隊,可以將世界各地烹調鮮蟹的菜式一次過送上,先有香噴噴的咖哩炒蟹,真想即時來一碗白飯來配合咖哩蟹來吃。接著有滋味的中式焗釀蟹蓋,蟹肉一梳梳的填滿了蟹蓋,很滿足。
不過,母親大人喜歡清一點的花雕蛋白蒸蟹,貪其鮮味突出。可是小弟卻喜歡極為惹味的黑胡椒炒蟹及椒鹽蟹,難得的是兩者都做到有鑊氣,前者滋味得來帶點點辣,後者則香脆可口,沒有因是自助餐的關係而馬虎了事。
雖然我不是一個崇日的人,但卻很喜歡日式的天婦羅,軟殻蟹都是炸得好吃,加上還有的的骰骰又好吃的況蟹,一口咬著況蟹,還感到有點蟹膏,很好吃。
其實還有不少有蟹肉的菜式,好像這個只要喝一口便會俘虜了味蕾的泰式小龍蝦湯,湯內全是小龍蝦及蟹,多到不得了,濃郁得不像湯,而是濃縮精華,不過飲完則好似吃了幾十隻蟹般滿足。另外,還有炸鴨肝蟹鉗及皇帝蟹粟米比薩,款式真是多不勝數。
雖然吃蟹是很滿足,但也不能全是蟹,當日即叫即煎的就時西班牙紅蝦及鴨肝,甘香豐腴的鵝肝配上鮮甜無比的紅蝦,絕對是一個天作地設的組合,是其中一道不能錯過的菜式。

其餘的熱盤不是不吸引,但吃蟹都已經很飽了,所以有些變成只看不吃,如甜酸汁燴大海班、扒海參冬菇及龍蝦湯之類的。
胃口其實還有的,因要留下一點給美味的烤肉及甜品,這兒的燒牛肉是非常的美味,中心部份夠軟滑,肉味又濃,每次都吃得很滋味,而且還有烤西班牙豬肩及味噌湯浸煮三文魚,既豐富又美味。
蟹是頭盤及熱盤的主題,芒果則是甜品的主角了,差不多都以芒果入饌,有芒果水果沙律、芒果芝士蛋糕、芒果木瓜批、芒果椰子奶凍及芒果法式米布丁等等,當中的芒果木瓜批真是令人拍案叫絕。
另外,還有相當受歡迎的芒果窩夫、芒果布丁、芒果金寶及芒果糯米飯,可以看見的是大家也排著隊在蒸籠內拿出熱辣辣的糯米飯,放入芒果及淋上椰汁,實在滋味無窮。
最後,我更拿來愛吃的窩夫、即煎班戟及雪糕來,直至飽到要捧著肚子走。
這個自助餐價錢不便宜,但感覺是物有所值,一次過可以吃到多款不同的凍蟹及不同地方的蟹菜式,本已心滿意足,更何況還有美味的燒牛肉及紅蝦等等的美食,早已經回本了。
  • 黑胡椒炒蟹
  • 西班牙紅蝦
朋友請客,補祝生日,有幸剛好碰上洲際酒店Harbourside的新自助餐主題Crazy for Crab & Mad About Mango! 感覺有如全蟹宴,阿拉斯加蟹,肥美雪場蟹,極多糕麵包蟹,全部任吃之餘,還有龍蝦湯! 朋友試了即場香煎FOIE GRAS那份甘腴~ 還在回味中Sashimi新鮮美味,一大盤三文魚子任吃,伴上圓渾大大粒粒分明日本米,非常鮮甜滿足。不能miss的回本站﹣﹣﹣﹣芝士,餐廳提供了多款高級法國芝士:藍芝士Fourme d'Ambert, 牛奶硬芝士 Comte, 濃味羊奶芝士selles sur cher,配上quince paste 和honey, 好味!carving station的廚師即場厚切了一大件roasted beef給貪心的我, 我選了Mushroom sauce,很足料的mushroom sauce! 牛肉用料上乘,Medium rare剛剛好! 肉味濃, 配上紅酒~~更帶出肉香,直得一提, 洲際的服務真係全港數一數二, 貼心度100﹪,加上個無敵大海景~ 完全回票價,與其貪平食平傭Buffet,不如對自己好一點,食次極品全宴~及時行樂!

多個國家蟹任君選擇!正!
黃金炸蟹鉗!無得輸
必食拿破倫
見意攞一盤一齊Share 罪惡感無咁大!
題外話/補充資料: 加$98 紅白酒任飲! 配海鮮Foie gras一流!
2016-04-07
慶祝紀念
生日
信用卡優惠
多個國家蟹任君選擇!正!
黃金炸蟹鉗!無得輸
必食拿破倫
見意攞一盤一齊Share 罪惡感無咁大!
  • 芝士