2021-03-16 23 瀏覽
沙薑清遠雞(半隻) $140賣相🤩🤩味道😋😋😋😋雞❤️❤️❤️❤️抵食🤑🤑🤑賣相方面中規中矩但清遠雞有驚喜 去骨之餘 肉質鮮嫩食落口好滑 又有雞油 一啲都唔乾沙薑配搭下雞味更濃郁上枱既時候又夠熱 好好食🎊🎉美極香煎牛仔骨煲 $75賣相🤩🤩味道😋😋😋😋牛仔骨❤️❤️❤️抵食🤑🤑🤑🤑賣相方面雖然普通 但未上枱既時候 已經陣陣香味個煲熱辣辣咁上枱 而且份量超多真正好食夾大件牛仔骨炆到肉質好林好易咬用左美極調味保持到牛肉味之餘又唔會太鹹最重要係啲洋蔥索晒啲汁 都好好食✨✨😎飯後總結😋位置方便 近長沙灣體育館傳統冰室裝修 感覺光鮮企理水準高 餸菜夠護氣 感覺用心價錢方面都非常合理菜式豐富 選擇多鍾情港式茶餐廳的你好值得一試再試🥳
沙薑清遠雞  (半隻)
沙薑清遠雞(半隻) $140

價錢方面都非常合理
菜式豐富 選擇多
鍾情港式茶餐廳的你
好值得一試再試🥳
沙薑清遠雞  (半隻)
美極香煎牛仔骨煲
2021-03-16 16 瀏覽
最近工作調左長沙灣,發現有好多好野食而最近夜晚我去左呢間港口味餐廳,好有驚喜小菜好有特式,比一般茶餐廳有創意令我食指大動街坊二人套餐好抵食,cp值超高,必叫我地揀左沙薑雞半隻好嫩滑,仲要係無骨岩哂好似我咁懶既人食再加撚手小菜—— 美極香煎牛仔骨煲好香,上菜前已經聞到肉質軟淋,輕鬆就可以將骨肉分離食得好滋味淨係2人餐就點夠食再加點招牌———-和風芥末脆皮牛腩口感好豐富,做到外脆內軟牛腩半肥瘦,好香口超滿足咸蛋黃一字骨成舊骨都沾滿咸蛋黃肉並沒有變得煙韌好鬆軟易咬亦好邪惡!成個配搭好簡單直接但得出既效果係1+1>2好佩服餐廳既用心同創意非常推薦各位去試一試!
最近工作調左長沙灣,發現有好多好野食
而最近夜晚我去左呢間港口味餐廳,好有驚喜

小菜好有特式,比一般茶餐廳有創意
令我食指大動

街坊二人套餐好抵食,cp值超高,必叫
我地揀左沙薑雞半隻
好嫩滑,仲要係無骨
岩哂好似我咁懶既人食

再加撚手小菜—— 美極香煎牛仔骨煲
好香,上菜前已經聞到
肉質軟淋,輕鬆就可以將骨肉分離
食得好滋味

淨係2人餐就點夠食

再加點招牌———-和風芥末脆皮牛腩
口感好豐富,做到外脆內軟
牛腩半肥瘦,好香口
超滿足

成舊骨都沾滿咸蛋黃
肉並沒有變得煙韌
好鬆軟易咬
亦好邪惡!成個配搭好簡單直接
但得出既效果係1+1>2
好佩服餐廳既用心同創意

非常推薦各位去試一試!

2021-03-15 22 瀏覽
又一人情味冰室係舊區開既 都係特別有人情味每次見到啲熟客同老闆員工對話 都覺得份外親切❤️一見到呢個霓虹燈牌 就問男朋友食唔食清湯腩😂叉燒煎蛋飯老闆話啲叉燒係自家燒仲要係用黑毛豬 真係唔錯夠香口 肥瘦適中表皮少少脆 內𥚃又軟熟👍🏻👍🏻清湯腩飯牛腩份量好多 肉質幾好 唔會un湯底屬於偏濃 配飯食岩岩好瑞士雞翼真係有甜味 果然係sweet Swiss 雞翼不過好似唔加蔥花會更好炸薯角 即叫即炸 份量適中脆口 唔會炸到乾仲成枝茄汁俾你用凍奶茶 + 凍咖啡
又一人情味冰室

仲成枝茄汁俾你用

凍奶茶 + 凍咖啡
2021-03-13
2021-03-12 20 瀏覽
茶餐廳🍴推介平日無特別想食既野既話多數都係食茶記🙈今日去左一間幾特別既茶記❣️裝修都有別於一般既,光線充足💡設計係簡約風.蒜蓉粉絲蒜聖子 $28/隻聖子唔會蒸得好老😊彈平❣️爽口❣️成碟野精粹去晒粉絲到🙈.鎮店清湯牛腩飯 $68上到黎既時候好香🤣牛肉都炆得好淋,美中不足既係依家唔係食蘿蔔季節🥲所講蘿蔔差甘啲😂.神級粟飼叉燒煎蛋飯 $60濃邊叉燒💯再配埋濃邊流心蛋🍳緊值係正呀🤪叉燒係半肥瘦,唔會話好dry😇蛋黃撈埋去啲飯到😊仲有啲甜豉油😌不錯👍🏽
茶餐廳🍴推介
蒜蓉粉絲蒜聖子 $28/隻
聖子唔會蒸得好老😊彈平❣️爽口❣️成碟野精粹去晒粉絲到🙈

鎮店清湯牛腩飯 $68

神級粟飼叉燒煎蛋飯 $60
2021-03-11 31 瀏覽
港口味冰室食物份量多, 價錢夠平, 性價比高, 所以深受街坊歡迎, 午市時間座無虛席! 神級栗飼叉燒煎蛋飯 $60取用伊比利亞黑毛豬, 呢種豬由栗子養大, 所以叉燒帶有微微果香, 肉質軟淋多汁, 誠意十足! 加上兩隻太陽煎蛋, 滿足! 流心芝士西多士 $28炸至金黃香脆嘅西多士入口軟綿, 富有蛋香味! 內裡流心芝士好濃郁, 再加上糖漿及牛油, 好味而且極邪惡!避風塘炸髀炸 $28炸髀炸至脆口, 加上避風塘辣粉, 香辣過癮, 好惹味!港式茶走紅豆冰 跟餐加$9又一特色之作, 紅豆軟糯香甜, 加上茶走嘅香, 有食緊甜品嘅感覺!招牌奶茶 (凍) $19奶茶香濃而不澀, 正!

神級栗飼叉燒煎蛋飯 $60

流心芝士西多士 $28

避風塘炸髀炸 $28

炸髀炸至脆口, 加上避風塘辣粉, 香辣過癮, 好惹味!

港式茶走紅豆冰 跟餐加$9

招牌奶茶 (凍) $19

奶茶香濃而不澀, 正!
2021-03-07 55 瀏覽
好耐冇食港式冰室,今日去咗位於長沙灣元州街嘅「港口味冰室」,店舖簡約潔淨,燈光明亮。餐牌上有多款大師傅推介招牌小菜、撚手小菜、精選晚餐等等,價錢經濟實惠是日例湯老黃瓜赤小豆湯都幾足料,真材實料煲製,味道好鮮甜呢馬拉盞四季豆牛肉四季豆同牛肉加入左馬拉盞炒香,好香口惹味!四季豆好新鮮爽脆,牛肉片肉味香濃薑蔥支竹雙腩煲見唔少客人都叫咗呢個支竹雙腩煲🍲雙腩其實即係魚腩同斑腩,魚肉頗鮮嫩,配上薑蔥同炸支竹,佐飯一流花膠涼瓜排骨煲熱辣辣嘅煲仔,涼瓜同排骨嘅份量都好多,涼瓜甘中帶甜,排骨同花膠吸收晒豆豉醬嘅精華,好好味哦!熱檸茶香濃紅茶配上新鮮檸檬🍋去脂解膩

是日例湯

老黃瓜赤小豆湯都幾足料,真材實料煲製,味道好鮮甜呢

馬拉盞四季豆牛肉

薑蔥支竹雙腩煲

花膠涼瓜排骨煲

熱檸茶

香濃紅茶配上新鮮檸檬🍋去脂解膩
2021-03-07 404 瀏覽
長沙灣的食肆林立,但跟媽媽食飯主要還是選中菜,所以今天便選了這家港口味冰室位置:位於元州街近長沙灣體育館,不難找環境:傳統冰室裝修帶黑白色格調,感覺光鮮服務:店員主動下單,而且上菜快食物:價格合理,以冰室來說食物選擇多鎮店清湯牛腩飯($68)不負鎮店之名,清湯腩湯底清甜不油膩,牛腩份量多而且炆得很淋,非常開胃,就連我媽也能說很易咬很滑,味道很不錯呢神級粟飼叉燒煎蛋飯($60)這碗黯然銷魂飯,雙蛋煎得剛好流心叉燒厚切,一點也不老而且非常香,沾上蛋汁後更添細滑,美味之餘相當好送飯黑蒜田園炒時蔬($38)混合菜心、白菜及秀珍菇炒成的雜菜,雖然有點普通,但由於菜一點不老也帶點甜,吃得出是經過處理把沒那麼好的部分切走,簡單同樣美味秘製瑞士雞翼4隻($30)瑞士雞翼醃製入味,豉油味香濃,雞翼從來都是最簡單卻最好味的小食忌廉薄荷朱古力($25/跟餐+$9)加配這杯特飲,忌廉香滑滿新加上本身香濃的朱古力,混合起來很配合,值得一試樽仔奶茶($25/跟餐+$9)店家特意把奶茶放在樽仔雪藏,與連鎖店的冰鎮奶茶有異曲同工之妙,冰凍下保留奶茶原有的口味,不會像普通凍奶茶被溶冰影響味道總括而言,此冰室環境服務好,

位置:位於元州街近長沙灣體育館,不難找

環境:傳統冰室裝修帶黑白色格調,感覺光鮮

服務:店員主動下單,而且上菜快

食物:價格合理,以冰室來說食物選擇多

鎮店清湯牛腩飯
鎮店清湯牛腩飯($68)

神級粟飼叉燒煎蛋飯
神級粟飼叉燒煎蛋飯($60)
這碗黯然銷魂飯,雙蛋煎得剛好流心

黑蒜田園炒時蔬
黑蒜田園炒時蔬($38)

秘製瑞士雞翼4隻
秘製瑞士雞翼4隻($30)

忌廉薄荷朱古力
忌廉薄荷朱古力($25/跟餐+$9)

樽仔奶茶
樽仔奶茶($25/跟餐+$9)

總括而言,此冰室環境服務好,食物水準不錯亦頗有心
不比連鎖店失色,值得大家一試

2021-03-06
5 分鐘 (堂食)
黑蒜田園炒時蔬
秘製瑞士雞翼4隻
忌廉薄荷朱古力
2021-03-06 27 瀏覽
今日同朋友去到荔枝角簡單食個午餐就揀咗港口味冰室,位置係元州邨附近,因為我哋非常肚餓所以叫咗唔少嘢食,兩個人叫咗叉燒煎蛋飯,西多士,炸雞髀同埋兩杯嘢飲。西多士非常有驚喜,傳統西多士同裏面嘅流心芝士配搭非常好,外脆內軟,非常好味。炸髀炸得唔乾,上面有避風塘調味粉,有少少香辣嘅感覺幾過癮。呢度嘅叉燒煎蛋飯係用西班牙黑毛豬做嘅叉燒,味道幾香,若果叉燒瘦啲會更加好。雖然我哋食咗幾樣比較流嘅食物,但最咪飲番杯薄荷朱古力成個人感覺精神晒。總括而言呢間冰室比我嘅感覺幾正面,而且價錢合理,有機會經過一定會再嚟!

2021-03-06
  • 西多士
2021-03-06 42 瀏覽
作為無飯主婦的我,晚餐最喜歡去茶餐廳搞掂,常去的就是屋企樓下的港口味冰室,這裏的小菜夠鑊氣又多款👍我就最鍾意食呢度嘅美極香煎牛仔骨煲,一上枱已經聞到香噴噴,滿滿的牛仔骨,陣陣的洋蔥香,睇見都流晒口水!而且這裏的煲仔份量很多,幾十蚊一個煲差不多有成十塊牛仔骨,絕對係抵食之選!而且牛肉炆得好琳好入味,配埋爽口清甜嘅洋蔥,一絕!呢度真係推介要試咸魚茸生煎肉餅,個人認為係王牌招牌菜!煎得脆邊嘅肉餅塊,每一啖都有淡淡然的鹹香鹹魚味,剛剛好不會over左,完全係偷飯賊😋呢度小菜仲會跟例湯白飯,通常我會加 $5轉油飯,因為油飯勁好味!而呢度啲例湯都好足料,今日煲椰子🥥合掌瓜湯,清潤又夠甜!

This cha chan teng was full of surprises - never thought cheese and French toast would actually go so well together, loved how each bite was both sweet and savory, yet you could taste the gooeiness of the cheese 🤩for sure a must order! We also ordered their deep fried chicken leg topped with some “typhoon shelter” crumbs which really does represent HK. Again, another combo that goes well with each other that I haven’t tried before. Last was their signature char siu with sunny side up eggs where

Last was their signature char siu with sunny side up eggs where the char siu was slightly on the fattier side, but still yum nonetheless.

A nice local Cha Chan teng with interesting combos - the very last recommendation would be their milk tea with red bean... and condensed milk drink 😋😋
  • Cheese  French  toast
長沙灣,美食選擇多,今期試下港口味冰室,位於元州街,地鐵附近行過去幾分鐘就到,唔難搵店家必食推介皇牌快餐 叉燒煎蛋飯 $60 ,取用伊比利亞黑毛豬燒製既叉燒片另外就要左一客雪山焗特厚豬扒飯 另外追加一隻避風塘炸雞脾環境乾淨,新派風格,餐牌上面幾十款,胃就得一個,食住咁多先招牌特厚豬扒飯,港式風味,配上厚身肉質鬆軟既豬扒,仲會切片上埋先焗,唔會自己再用刀切佢個番茄汁底做得幾好,濃而不膩,加埋芝士再焗香,上菜時小心辣到手飯底炒得香,夠爽身,食到洋蔥等配料,肉厚骨少最重要肉夠嫩,厚得黎好食,一定係食材用左靚貨先有咁既效果焗到有少少焦香,汁唔會過多,唔會食落肉汁撈飯,有水準, 飯身,豬扒,醬汁三者都高分數叉燒煎飯飯,用上黑毛豬燒既叉燒,平時只會係比較高級既中菜食到燒得帶點焦香,夠蜜味,煎雙蛋黃仍係生既液態,用快子輕輕一破將生蛋汁拌勻白飯與豉油十分滋味蜜味中帶點焦香 夠Juicy軟滑 肉質爽口不死實,肉香濃而鮮嫩炸雞脾食唔少,但佢一樣令我留下深刻印像,不知多久沒吃過一隻外皮炸透又薄又脆身,肉厚嫩滑既大雞脾最後再加上店家自製既避風塘辣粉,食落更惹味炸得熟之餘,夠大隻,肉厚,食落仍好有肉汁,個雞皮脆
另外就要左一客雪山焗特厚豬扒飯 另外追加一隻避風塘炸雞
環境乾淨,新派風格,餐牌上面幾十款,胃就得一個,食住咁多先

最後再加上店家自製既避風塘辣粉,食落更惹味
炸得熟之餘,夠大隻,肉厚,食落仍好有肉汁,個雞皮脆如薯片卡滋卡滋好好吃

#港式風味 #茶餐廳 #冰室 #炸雞脾 #港式快餐 #焗豬扒飯 #叉燒 #港式冰室 #港口味冰室
#香港茶餐廳 #凍奶茶 #叉蛋飯 #長沙灣美食 #焗豬扒飯關注組
#炸雞脾關注組
6 分鐘 (堂食)
2021-03-04 33 瀏覽
唔想去太遠但屋企附近嘅餐廳想試的都試過了!所以就行出少少去探索一下有乜好食,原來係長沙灣都開咗幾間新嘅茶餐廳,而呢間《港口味》就以黑白設計的,感覺時尚又乾淨,坐都坐得舒服啲!😌😌😌真係估唔到係茶餐廳都可以食到咁豐富呀!由於今晚餓底嘅關係,我哋叫咗一個二人餐再加多份清湯牛腩!以港式茶記嚟講呢度嘅食物賣相都算係唔錯的,而且啲牛腩好冧,魚好滑好鮮,三杯雞夠惹味,菜夠清甜,油飯夠香,仲有紅豆冰奶茶及忌廉薄荷朱古力特飲!仲要有例湯餸!食完真係勁飽又好鬼死滿足呀!兩個食咗咁多嘢都係二百幾蚊,真係街坊價呀!下次嚟要試埋佢哋嘅叉燒先!🤤🤤🤤

每次諗食咩好容易就會諗起茶餐廳/茶記😆 長沙灣地道又出名嘅茶記例如黃金、新華、金園好多人都試過~ 呢次就繼續喺附近發掘, 見到呢間<港口味冰室🇭🇰>, 一齊睇下有咩發現👇🏻👇🏻👇🏻1️⃣ 避風塘生炸脾🍗 呢個係雪山冰廳系嘅代表作👍🏻 大大隻嘅生炸脾🍗外層炸得幾脆口💥 避風塘蒜粒好香仲帶少少辣, 食落幾惹味😋2️⃣ 秘制瑞士雞翼🐓(6隻)瑞士雞翼有4隻/6隻揀, 個瑞士汁係重點!甜甜地食下又一隻、食下又一隻🙈 如果再入味ddd🤏🏻就perfect池😝3️⃣ 咸蛋黃一字骨撞啱下午餐同晚餐交替時間😆 見到呢道菜幾特別就叫左黎試😝 好香嘅咸蛋黃味道👃🏻 薄薄一層幾香口, 好啱用黎送飯😋 記住襯熱食呀🙈 4️⃣a. 港式茶走紅豆冰: 飲落好有驚喜😳 呢個配搭真係夠特別, 將港式茶記冰室嘅飲品代表crossover⚔️ 茶走入口幾滑👍🏻 甜度適中唔會過甜幾啱口味😝b. 樽仔奶茶:樽仔奶茶係香港情懷同集體回憶黎~~ 茶記有嘅話都會有種好想叫黎飲嘅心態🙈 味道偏甜多少少🤏🏻 比較啱嗜甜嘅朋友仔~~後記: 茶記/冰室係我地共同擁有嘅集體回憶🥺 地位無可取替而且烙印喺每個香港人嘅心中;) 唔理環境點變或者有

1️⃣ 避風塘生炸脾🍗
避風塘生炸脾

2️⃣ 秘制瑞士雞翼🐓(6隻)
秘制瑞士雞翼

3️⃣ 咸蛋黃一字骨

4️⃣
a. 港式茶走紅豆冰:
港式茶走紅豆冰

b. 樽仔奶茶:
後記:
茶記/冰室係我地共同擁有嘅集體回憶🥺 地位無可取替而且烙印喺每個香港人嘅心中;) 唔理環境點變或者有幾亂😢 請珍惜!共勉之~
下午茶
做完運動緊係要醫肚啦🤤同朋友周圍搵野食,竟然有意外收穫呀!👍🏼·🍗避風塘生炸雞髀配紅豆冰 (HKD 35)雞髀皮脆肉嫩,避風塘嘅精髓在於有蒜蓉嘅獨特風味,而且味道濃郁,越食越開胃!紅豆冰值得推介👍🏼紅豆烚得又腍又化,有花奶香,甜度剛好,絕對透心涼!·🍛神級粟飼叉燒煎蛋飯 (HKD 60)最正嘅地方係叉燒係取用伊比利亞黑毛豬,肥瘦適中,蜜汁中帶點焦香,夠哂Juicy🤤仲要係煎雙蛋,一切開蛋汁緩緩流出,配埋飯放入口真係好滿足😋·🥪流心芝士西多士 (HKD 28)西多士色澤金黃,面頭已經有牛油同少量糖漿,要幾甜可以自己再落🤪食落有蛋香,配埋芝士一咸一甜,夠晒邪惡啦掛?·🧋樽仔奶茶 (HKD 25)茶味濃郁,飲落又香又滑,比例恰到好處!估唔到一間小小嘅冰室,會有咁正嘅美食👍🏼下次黎開附近,應該會再幫襯❤️

·🍗避風塘生炸雞髀配紅豆冰 (HKD 35)

避風塘生炸雞髀配紅豆冰

紅豆冰

·🍛神級粟飼叉燒煎蛋飯 (HKD 60)
神級粟飼叉燒煎蛋飯

·🥪流心芝士西多士 (HKD 28)
流心芝士西多士

·🧋樽仔奶茶 (HKD 25)
茶味濃郁,飲落又香又滑,比例恰到好處!
樽仔奶茶

估唔到一間小小嘅冰室,會有咁正嘅美食👍🏼
下次黎開附近,應該會再幫襯❤️
避風塘生炸雞髀配紅豆冰
紅豆冰
2021-03-01 249 瀏覽
是咁的,嗰日約咗好友去元州邨公園賞花。嗰條出咗名嘅簕杜鵑花隧道,每年春天都會開滿簕杜鵑花,吸引咗好多愛花之人前往觀賞打卡。影到差唔多兩點幾,肚餓要去搵啲嘢食,就上OR睇吓附近有邊間好評較多嘅茶記。好快就見到呢間「港口味」,正正就喺元州商場向荔枝角方向行五分鐘即達,於是我地二話不說就向前邁進!由於非常肚餓,於是我地都點咗幾樣嘢食,一起分甘同味!估唔到街坊茶記都會有All Day Breakfast供應,頓時感覺高檔咗好多!驚喜嘅係有黑松露炒滑蛋,滑蛋炒得恰到好處,好creamy, 而且黑松露嘅味道芳香撲鼻,令人不禁食慾大增!連煙三文魚呢種貴價食材都俾咗三四塊,絕無欺場!下午茶餐:清湯牛腩河跟一杯熱檸水,都只係$40,性價比超高!而且牛腩貴為鎮店之實,炆得相當有水準,好軟腍!河粉非常順滑彈牙,蘿蔔清甜無渣,亦都非常入味,讚!下午茶餐:生炸雞脾跟樽仔奶茶。本身係跟紅豆冰,但我地唔想飲冰,所以加咗$9試吓佢地嘅樽仔奶茶!好友話奶茶味道頗濃,但質地卻沒有絲襪奶茶般醇厚,愛好奶茶嘅朋友不妨一試!至於生炸雞脾皮脆內嫰,外面仲鋪了些避風塘炸蒜,少少辣非常惹味!厚切蛋治:果然非常厚切,但係我忘記咗要烘底

由於非常肚餓,於是我地都點咗幾樣嘢食,一起分甘同味!

厚切蛋治:果然非常厚切,但係我忘記咗要烘底呢件事,以致麵包冇咗香脆嘅質感!下次記得要加烘底!

濃湯野菌浸時蔬:上枱時仲非常熱辣辣,啲菜唔會煮得過火,青青綠綠,火喉啱啱好!

環境整潔,裝修得很時尚,而且座位與座位之間都不算太逼。

總括嚟講,性價比高嘅一餐,以往經過都會多多幫襯!
2021-02-27
下午茶