90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【神級粟飼叉燒煎蛋飯】HK$60【鎮店清湯牛腩飯】HK$68 【流心芝士西多士】HK$30【咸牛肉炒蛋潛艇】HK$32【茶走紅豆冰】HK$25 (跟餐+$9)【樽仔奶茶】HK$25 (跟餐+$9) .(🐥) 【鎮店清湯牛腩飯】果然名不虛傳!湯底清甜,令每粒泡飯入味🤤 牛腩炆得好淋,份量都多,必try!😋 另一款【神級粟飼叉燒煎蛋飯】叉燒選用伊比利亞黑毛豬🐖 表面烤至微焦,香脆惹味😋 配埋2隻太陽蛋撈飯真係不得了🍳 份量都大,👦都食得飽。【流心芝士西多士】亦好特別,外表似一般茶記西多士,但原來內有乾坤✨ 裡面滿滿流心芝士夾埋一齊食勁邪惡!味道好豐富好正👏 當下午茶食真係唔錯!.呢間【樽仔奶茶】好有特色,有別於一般茶餐廳做法凍飲加冰,佢係採用冰鎮方式Keep住凍,咁就唔怕奶茶味道會被冰塊稀釋影響👍 入口好香好順滑,奶味較為突出,可以一試!整體裝修帶黑白格調,感覺光鮮,而且食物質素同份量都ok,價錢合理,長沙灣附
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️

【神級粟飼叉燒煎蛋飯】HK$60
【鎮店清湯牛腩飯】HK$68
【流心芝士西多士】HK$30
【咸牛肉炒蛋潛艇】HK$32
【茶走紅豆冰】HK$25 (跟餐+$9)
【樽仔奶茶】HK$25 (跟餐+$9)
(🐥)
 當下午茶食真係唔錯!
 入口好香好順滑,奶味較為突出,可以一試!整體裝修帶黑白格調,感覺光鮮,而且食物質素同份量都ok,價錢合理,長沙灣附近返工嘅朋友仔可以留意吓😊
🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
(👦)
 今次都點咗餐廳好多款菜式☺️☺️ 其中👦有驚喜嘅係鎮店清湯牛腩飯!上枱時,份量已經幾大份👍👍
值得一讚係真係好足料,選用胡椒藥材湯底,一碗清湯牛腩飯有成~8件以上牛腩,而且重係好食既牛腩😍😍 都幾推薦食呢個😋😋
其次,餐廳嘅叉燒煎蛋飯都做得唔錯👍👍 叉燒肥瘦適中而且夠入味!都係👦認可既味道水準🤣🤣,👦或者會話呢個價錢Lunch食的話
CP值正常,可以一試。
順帶一提😄😄 餐廳其實重有優惠d既下午茶餐可以揀,餐廳重會有比較少見既茶走紅豆冰飲。整體味道中規中矩,係正常發揮🙈🙈 整體👦覺得餐廳menu上所講既招牌菜式確實係唔錯,大家可以睇下餐牌揀d有廚師推介就會放心d👍👍
👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
--- 服務:⭐⭐⭐(3/5)
--- 環境:⭐⭐⭐(3/5)
2021-04-13 36 瀏覽
大家有無發現宜家周圍都係冰室,即管睇吓佢口味係咪真係咁講究🤪叉燒煎蛋飯🍳 $60兩隻燶邊太陽蛋,蛋黃加埋豉油撈飯,唔會唔好食😋配埋主角自家製既蜜汁叉燒🍯🍖夠晒惹味,肥瘦適中,蜜糖味香濃。整體好黯然好銷魂💃芥末脆皮牛腩🥩 $78驚喜之選,脆皮牛腩好少見到🤓賣相好似無咩特別,但食落外皮酥脆,牛腩口感鬆化,肥瘦適中有牛油香,點埋wasabi沙律醬味道好夾🍽金磚豆腐拼炸蝦球🍤 $78炸漿外皮薄,豆腐嫩滑,蝦亦彈牙大隻,配埋避風塘配料,雖然辣粉略嫌多咗dd,但整體都唔錯既👌忌廉薄荷朱古力/茶走紅豆冰 加配$9茶走紅豆冰🥤較出色,飲落有茶香同紅豆天然甜味,薄荷朱古力就稍甜左d🍬Overall喱間冰室除左一般小炒小菜,仲有一啲平時茶餐廳比較小見既菜式,好似 Wasabi脆皮牛腩就令我地相當驚喜,絕對係新派既港式味道

叉燒煎蛋飯🍳 $60

芥末脆皮牛腩🥩 $78

金磚豆腐拼炸蝦球🍤 $78

忌廉薄荷朱古力/茶走紅豆冰 加配$9

Overall
2021-04-09
茶餐廳係大部分香港人嘅共同回憶 今次嚟到長沙灣覓食就俾肥Glor發掘到一間新式茶餐廳!餐廳保留舊式茶餐廳格局 同時又加入左唔少時尚元素如霓虹燈同以黑白色為主色調👍🏻menu款式多 座位都算寬敞舒適🙌🏻·[神級]栗飼叉燒煎蛋飯 $60(取用伊比利亞黑毛豬)叉燒超厚切 又腍又入味而且非常焦嫩 用黑毛豬整果然唔同啲🙌🏻連個煎蛋都做得好出色 蛋邊脆皮 蛋黃晶瑩 啲白飯充滿醬汁得嚟又夠熱 真係神級美味👍🏻·鎮店清湯牛腩飯 $68終於明點解佢係「鎮店之寶」!牛腩湯好清甜 用嚟撈飯就最正最開胃喇🙌🏻牛腩爽口軟腍 而且燜得入味 牛味極濃👍🏻白蘿蔔又腍又鮮甜多汁 簡直係索哂成個湯嘅精華👏🏻·流心芝士西多士 $28西多士表面炸至金黃香脆 好夠熱👍🏻食落除左有濃郁個牛油香氣且富有蛋味 口感亦十分鬆脆!最有驚喜係裡面嘅流心芝士 完全唔膩口👍🏻·咸牛肉炒蛋潛艇 $32估唔到原來係咁大個 炒蛋好滑 咸牛肉味濃郁但唔會蓋過蛋嘅鮮味 亦唔會膩口 值得一試🙌🏻·[袐制]瑞士雞翼(6隻)$45雞翼皮滑肉嫩 香口入味 大家想叫小食嘅話都可以試試佢喔!·忌廉薄荷朱古力 $25(跟餐 $9)哩杯大人小朋友都一定會鍾意!造型吸引

·[神級]栗飼叉燒煎蛋飯 $60

(取用伊比利亞黑毛豬)

栗飼叉燒煎蛋飯

·鎮店清湯牛腩飯 $68

鎮店清湯牛腩飯

·流心芝士西多士 $28

流心芝士西多士

·咸牛肉炒蛋潛艇 $32

咸牛肉炒蛋潛艇

·[袐制]瑞士雞翼(6隻)$45

雞翼皮滑肉嫩 香口入味 大家想叫小食嘅話都可以試試佢喔!
瑞士雞翼

·忌廉薄荷朱古力 $25(跟餐 $9)

哩杯大人小朋友都一定會鍾意!造型吸引 有彩虹碎碎作點綴 朱古力味又夠哂濃郁 肥Glor好鍾意👍🏻
忌廉薄荷朱古力

·紅豆冰 $25(跟餐 $9)

紅豆甜度適中而且大粒有咬口 比起坊間其他紅豆冰佢都算好足料 唔錯唔錯👍🏻
紅豆冰

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 港口味冰室 (長沙灣)

長沙灣元州街409號地下
2021-04-10
5 分鐘 (堂食)
$125.5 (午餐)
栗飼叉燒煎蛋飯
鎮店清湯牛腩飯
流心芝士西多士
咸牛肉炒蛋潛艇
瑞士雞翼
忌廉薄荷朱古力
紅豆冰
2021-04-10 57 瀏覽
長沙灣呢個地方本身我都少踏足一早bookmark咗一堆餐廳有機會試咁岩約咗朋友喺深水埗嗰頭買嘢突然之間想食返啲香港地道野就揀咗呢間餐廳雪山焗特厚豬扒飯 $60見到個焗豬扒飯係雪山就揀咗鮮茄味好濃郁,醬汁係偏酸嗰邊我覺得仲好,開胃又有鮮味個飯底係有炒底嘅,蛋嘅份量都多豬扒肉質都唔錯,仲都醃過嘅完全可以止到我想食地道野條癮秘製瑞士汁牛肉炒河粉 $58呢個都幾出色,河粉係好幼而且夠透薄雖然係短短碎碎咁樣但係食起嚟其實好似方便啲,唔差本身個炒河都炒得好入味,都鑊氣牛肉嘅肉質都唔會係話那過晒嗰隻都幾有質感瑞士雞翼都雖然唔算話10分入味但係啲肉質都好嫩杯忌廉薄荷朱古力都幾好飲奶味同朱古力味平衡得啱啱好仲用咗Sprinkles裝飾,得得意意
長沙灣呢個地方本身我都少踏足
一早bookmark咗一堆餐廳有機會試
咁岩約咗朋友喺深水埗嗰頭買嘢
突然之間想食返啲香港地道野
就揀咗呢間餐廳

雪山焗特厚豬扒飯 $60
見到個焗豬扒飯係雪山就揀咗
鮮茄味好濃郁,醬汁係偏酸嗰邊
我覺得仲好,開胃又有鮮味
個飯底係有炒底嘅,蛋嘅份量都多
豬扒肉質都唔錯,仲都醃過嘅
完全可以止到我想食地道野條癮

秘製瑞士汁牛肉炒河粉 $58
呢個都幾出色,河粉係好幼而且夠透薄
雖然係短短碎碎咁樣
但係食起嚟其實好似方便啲,唔差
本身個炒河都炒得好入味,都鑊氣
牛肉嘅肉質都唔會係話那過晒嗰隻
都幾有質感

瑞士雞翼都雖然唔算話10分入味
但係啲肉質都好嫩

杯忌廉薄荷朱古力都幾好飲
奶味同朱古力味平衡得啱啱好
仲用咗Sprinkles裝飾,得得意意
2021-04-09
2021-04-08 32 瀏覽
今日嚟到長沙灣,諗住搵間特色cafe嘆下咖啡,打下卡,不過嘆咖啡就醫唔到肚餓嘅!經過一間冰室,見到個叉燒飯 同 清湯腩幾特別,價錢算合理,就入去試試呢間 - 港口味冰室呢間冰室嘅裝修同其他冰室大同小異,但係就有個好搶眼嘅*清湯腩飯*招牌燈,好明顯係招牌菜啦!鎮店清湯牛腩飯($68):牛腩同飯分開上枱,先試咗個湯底,除咗腩汁之外,會試到有胡椒味,職員都解釋呢個湯底有加入胡椒 同 藥材去熬,對比其他餐廳嘅湯底,會有一陣胡椒藥材味!的確個湯底係無咁油膩,白蘿蔔超級入味,最緊要係無渣,牛腩份量都唔少,食落鬆完,配埋個汁真係掂👍🏻神級粟飼叉燒煎蛋飯($60):呢道叉燒飯上枱時,睇落無咩特別,係多多一隻太陽蛋,叉燒多多幾嚿,飯又多d咁。試咗嚿叉燒,家燕姐上身咁濟,對比食開嘅叉燒,個色澤偏深色,絕對唔係燶咗,肉質係再厚實d,有咬口d,唔係其他叉燒一咬都散,同埋會有少少肉汁!問左職員個叉燒點解會咁,職員解釋咗唔係加左洋蔥,叉燒係用一種叫 西班牙伊比利亞黑毛豬 去整,肉味係比較濃,而且比較多汁,呢個飯每日都係限量供應架!秘制瑞士雞翼($30/4隻):4隻雞翼都大大隻,瑞士雞翼最怕就係整得太咸,咁呢度就無

鎮店清湯牛腩飯($68):

神級粟飼叉燒煎蛋飯($60):

秘制瑞士雞翼($30/4隻):
4隻雞翼都大大隻,瑞士雞翼最怕就係整得太咸,咁呢度就無呢個情況,加埋蔥花同芝麻仲香口咗

香辣炸薯皇($22):
外皮炸得香脆,裡面唔會炸到乾咗,灑左少少椒鹽,好食嘅炸薯皇就係咁啦

港式茶走紅豆冰($25):
呢杯茶走無落太多煉奶,因為紅豆冰嘅紅豆都係甜,係呢方面控制得好好

樽仔奶茶($25):
樽裝奶茶其實難在keep到個茶味 同 香滑度,咁呢支奶茶係呢兩方面都做得幾好,唔會有太淡 或者 太苦嘅情況出現
2021-04-07
  • 鎮店清湯牛腩飯
  • 神級粟飼叉燒煎蛋飯
2021-04-03 40 瀏覽
我自己喜歡去些香港的茶餐廳食野,最近和女朋友去一間我覺得平靚正,不錯的茶餐廳:港口味冰室店員說榖飼叉燒煎蛋飯要食, 便點了呢個,叉燒不同普通叉燒,厚切香口,真是皇牌之選。另外大炸雞腿🍗都吸引呀!炸得剛好,脆得來很汁肉豐富,口感不錯👍最後叫埋芝士流心西多士,芝士夾心真的好正,飽到呢!好彩女朋友有第二個胃出場,當甜點食不錯,不用再去甜品店都滿足到她要求啦!港口味茶餐廳香港新界長沙灣元州街409號地下
我自己喜歡去些香港的茶餐廳食野,
最近和女朋友去一間我覺得平靚正,不錯的茶餐廳:港口味冰室

港口味茶餐廳
香港新界長沙灣元州街409號地下

2021-04-03 31 瀏覽
這次去了位於長沙灣的這家茶餐廳,試了以下的食物😋😋: ▫️叉燒蛋飯▫️鹹蛋黃一字骨▫️茶走紅豆冰一字骨一端上來的時候真的超級無敵香!!香味真的令人垂延三尺😍😍 一咬下去鹹蛋黃味不是很濃,有些蠻入味有些卻沒有,可是一字骨本身煮得很香,肉質也很嫩,不錯!🥰 叉燒用上了西班牙伊比利亞黑毛豬去燒,偏瘦可是肉質還是很嫩!!吃下去完全不會有罪惡感,而且蜜味烤得很香🥰 很好吃餒!把荷包蛋拌進飯裏真的太邪惡了!!推介這道!茶走紅豆冰絕對是亮點🥰🥰 很創新的配搭!一般茶餐廳都不會有茶走的冰奶茶,但這裏竟然可以!而且紅豆超多!!好好喝🥳🥳 食物還未到我已經不小心喝完半杯了🤪🤪🤪
這次去了位於長沙灣的這家茶餐廳,試了以下的食物😋😋:

▫️叉燒蛋飯
▫️鹹蛋黃一字骨
▫️茶走紅豆冰

2021-04-01 149 瀏覽
假期前夕同屋企人一齊出街食飯去左呢間睇落好整齊乾淨嘅冰室👍🏻食物質素都唔錯架😻又平又大份-XO醬西蘭花炒斑球($75)呢碟菜真係好大碟🤭啲斑腩都好大舊,仲有成7、8舊咁多,好抵食🤩調味都適中唔會太濃或太淡 有住家味道😋-鴛鴦蝦乾蒸肉餅($75)蒸肉餅上面放左蝦乾同魚乾黎吊味😋好正好鮮而且上菜個陣熱辣辣架😛-梨山汁牛仔骨煲($78)呢個煲好有鑊氣好夠香成煲都係牛仔骨超足料都係78蚊咁平😱超級推介~😋-樽仔奶茶/ 咖啡(跟餐+$9)啲樽仔奶茶咖啡好靚仔🤣忍唔住影左張相兩支都好香同好順滑👍🏻值得一試架我仲見到有人專登黎買走飲添✨-我地仲叫多左幾個白飯,咁樣一家人食平均都只係50蚊左右個個都食到好飽😍好抵呀
假期前夕同屋企人一齊出街食飯
去左呢間睇落好整齊乾淨嘅冰室👍🏻
食物質素都唔錯架😻又平又大份
XO醬西蘭花炒斑球

XO醬西蘭花炒斑球($75)
呢碟菜真係好大碟🤭
啲斑腩都好大舊,仲有成7、8舊咁多,
好抵食🤩
調味都適中唔會太濃或太淡 有住家味道😋
鴛鴦蝦乾蒸肉餅

鴛鴦蝦乾蒸肉餅($75)
蒸肉餅上面放左蝦乾同魚乾黎吊味😋好正好鮮
而且上菜個陣熱辣辣架😛
梨山汁牛仔骨煲

梨山汁牛仔骨煲($78)
呢個煲好有鑊氣好夠香
成煲都係牛仔骨超足料都係78蚊咁平😱
超級推介~😋
樽仔奶茶

樽仔奶茶/ 咖啡(跟餐+$9)
啲樽仔奶茶咖啡好靚仔🤣忍唔住影左張相
兩支都好香同好順滑👍🏻值得一試架
我仲見到有人專登黎買走飲添✨
我地仲叫多左幾個白飯,
咁樣一家人食平均都只係50蚊左右
個個都食到好飽😍好抵呀
2021-04-01
XO醬西蘭花炒斑球
鴛鴦蝦乾蒸肉餅
梨山汁牛仔骨煲
樽仔奶茶
2021-04-01 43 瀏覽
一家人喺長沙灣食個靚飯,揀咗一間嘅港口味嘅冰廳,店內仲播viuTV,啱晒我哋香港人口味🥳🐷 焗豬扒飯 ($60)份量超大抵讚👍🏻 蛋炒飯底,啲飯粒粒分明,仲有蛋香😚 豬扒軟腍,用番茄汁加芝士焗佢最match喇🥳🐮 咖喱脆皮牛腩飯 ($68)咖喱牛腩飯食得多,脆皮嘅都係第一次!炸過嘅牛腩外脆內嫩,不失軟腍口感仲加多層滋味🥰 咖喱一上枱就超香👍🏻👍🏻🐣 瑞士雞翼 ($45/6隻)瑞士雞翼都係我最愛嘅茶記食物之一,好香好嫩~ 仲加咗芝麻同葱,另雞翼更香,價錢都合理👏🏻👏🏻🥬 紫菜金銀蛋浸時蔬 ($75)食完以上嘅嘢,揀返個健康嘅菜平衡吓。 金銀蛋莧菜仲加埋紫菜,更香更豐富之餘,仲有唔同嘅營養✨🍹 茶走紅豆冰 ($24)我同媽咪都飲咗茶走紅豆冰,勁大杯,紅豆好多,超正!

🐷 焗豬扒飯 ($60)

🐮 咖喱脆皮牛腩飯 ($68)

🐣 瑞士雞翼 ($45/6隻)

🥬 紫菜金銀蛋浸時蔬 ($75)

🍹 茶走紅豆冰 ($24)
我同媽咪都飲咗茶走紅豆冰,勁大杯,紅豆好多,超正!
2021-04-01
2021-03-30 497 瀏覽
位於長沙灣元州街409號地下的港口味冰室,主打茶餐廳美食。和朋友約二時半入座,下午茶餐約三十多元一客,頗為抵食。神級栗飼叉燒煎蛋飯 - $60侍應送上了一客賣相誘人的叉燒煎蛋飯,叉燒選用了伊比利亞黑毛豬,肉質鬆化。叉燒的表面烤得微脆,味道鹹香惹味,而且份量也頗為慷慨。配上兩隻太陽蛋,蛋黃緩緩流進白飯中,令整體味道更加豐富和有層次。整個叉燒煎蛋飯份量充足,男士也吃得飽。。豐盛英式全日早餐 - $55德國腸、煙三文魚沙律、黑松露炒蛋、茄汁焗豆、香酥丹麥多士筆者頗為喜愛這個英式全日早餐,熱騰騰的黑松露炒蛋口感嫩滑,而且黑松露醬的份量慷慨,整個口腔都彌漫著黑松露的香氣。丹麥多士質感酥脆,香而不膩,比普通的多士更為美味。秘製瑞士雞翼 6隻 - $45瑞士雞翼的賣相相當誘人,表面撒了少許芝麻和蔥花,增添了香氣。雞翼肉質嫩滑,而且夠入味,鹹鹹香香。朋友則覺得,如果雞翼能減少雪味,味道會更好。。流心芝士西多士 - 下午茶餐$30朋友相當喜愛這款即點即製的香口西多士,輕輕切開西多士,流出了香綿軟滑的芝士。甜甜的糖漿配上鹹香的芝士,味道十分豐富。粟米雜果沙律 - 單點$22雜果沙律頗為清爽開胃,有不少粟米

神級栗飼叉燒煎蛋飯 - $60

豐盛英式全日早餐 - $55
德國腸、煙三文魚沙律、黑松露炒蛋、茄汁焗豆、香酥丹麥多士

丹麥多士質感酥脆,香而不膩,比普通的多士更為美味。

秘製瑞士雞翼 6隻 - $45

流心芝士西多士 - 下午茶餐$30

粟米雜果沙律 - 單點$22
雜果沙律頗為清爽開胃,有不少粟米粒和雜果,配炸物同吃,令人滿足。

港式茶走紅豆冰 - 特飲(左)
這款飲品較為少見,朋友也覺得味道不錯,能飲到奶茶的幼滑,同時也能嚐到粒粒紅豆。

招牌凍奶茶(走甜) (右)
筆者近來正戒掉糖飲品,走甜的凍奶茶更能嚐到香濃回甘的茶味,奶茶的口感亦相當幼滑。

2021-03-21
  • 流心芝士西多士
  • 港式茶走紅豆冰
  • 神級栗飼叉燒煎蛋飯
2021-03-30 44 瀏覽
二人套餐十分相宜,二個餸加兩碗飯加飲品都不需二佰圓,叫二個餸都不只這個價錢,好友想試多些,於是另加一個小菜,份量頗大,真係好抵食黑松露炒蛋蝦仁,一放上枱而聞到濃郁的黑松露味道,炒蛋香滑加上大大隻蝦仁,啖啖肉很美味。美極香煎牛仔骨煲,熱辣辣的牛仔骨煲,跟洋蔥一起炒幾炒,洋蔥香味撲鼻而來,吃一塊牛仔骨,肉質嫩滑醃得咸淡適中沙薑雞,雞肉又嫩又滑,肥瘦適中,點埋香口的沙薑醬,非常惹味,送飯一流野菌湯浸時蔬,蔬菜有多種種類,西蘭花,菜心,芥蘭,椰菜,野菌吸收上湯更多美味,蔬菜新鮮碧綠,健康之選飯有二種選擇,白飯或油飯,識食一定揀油飯,因為這個油飯有別於一般油飯,食落粒粒分明仲要帶有淡淡的香料味,真是很美呋

2021-03-30 23 瀏覽
二人套餐十分相宜,三個餸加兩碗飯加飲品都不需二佰圓,叫三個餸都不只這個價錢,份量頗大,真係好抵食黑松露炒蛋蝦仁,一放上枱而聞到濃郁的黑松露味道,炒蛋香滑加上大大隻蝦仁,啖啖肉很美味。美極香煎牛仔骨煲,熱辣辣的牛仔骨煲,跟洋蔥一起炒幾炒,洋蔥香味撲鼻而來,吃一塊牛仔骨,肉質嫩滑醃得咸淡適中沙薑雞,雞肉又嫩又滑,肥瘦適中,點埋香口的沙薑醬,非常惹味,送飯一流野菌湯浸時蔬,蔬菜有多種種類,西蘭花,菜心,芥蘭,椰菜,野菌吸收上湯更多美味,蔬菜新鮮碧綠,健康之選飯有二種選擇,白飯或油飯,識食一定揀油飯,因為這個油飯有別於一般油飯,食落粒粒分明仲要帶有淡淡的香料味,真是很美呋

2021-03-26 33 瀏覽
最近去了長沙灣行山, 想吃平少少, 選了間茶餐廳,但都有驚喜,呢間叫港口味冰室的餐廳,我和朋友點了榖飼叉燒煎蛋飯,叉燒果然有別於外面的普通叉燒,厚切香口,沾上蛋汁更加美味,是我認為皇牌之選!另外還有黑蒜田園炒時蔬,有菜心、白菜🥬秀珍菇等蔬菜,健康平衡肉類滿滿的口胃呢!小食芝士流心西多士特厚芝士夾心真的好正,雖然知道食了會肥胖,都忍唔住口我食了成半了😄😅還有秘製炸雞髀🍗和飲品類的忌廉薄荷朱古力 及經典紅豆冰,豐富的一頓呢!#港口味冰室📍長沙灣元州街409號地下

#港口味冰室
📍長沙灣元州街409號地下

2021-03-21 36 瀏覽
話說長沙灣元洲街近排喺疫情下連續開咗幾間新嘅食肆,夜晚經過都見幾多人聚集同排隊逗留,所以特登搵晚去咗試一間網上好評不絕嘅茶餐廳,試吓睇吓乜環境😏——————🐽 金磚豆腐拼脆炸蝦球一嚟到就想試吓啲香口野先,叫咗呢個脆炸蝦球做開頭一啲都唔會過分,豆腐同蝦球外皮都炸到十分香脆,加上少少椒鹽拼埋一齊食罪惡咁十足🙉🐽 砂薑清遠雞半隻之後慢慢入正題, 要試一間餐廳師傅既手勢好唔好,試雞就可以成為其中一個標準。由於浸雞十分考功夫,黎隻清遠雞就可以成為一個好好既標準,肉質食落嫩滑,雞味十足🤤🐽 美極香煎牛仔骨香煎牛仔骨一拎上枱已經聞到好香嘅美極味,牛仔骨用上煲仔菜嘅形式呈現,令整體感覺更加豐富,香氣撲鼻🤩🐽 野菌濃湯浸時蔬浸時蔬蔬菜種類十分豐富,有西蘭花椰菜芥蘭紅蘿蔔仲有秀珍菇,用上鮮味十足嘅清湯浸煮,令蔬菜吸上上湯嘅精華,令層次更想一層樓🐽 鹹蛋黃一字骨最後一道餸簡直係成晚嘅精髓,一字骨用上黃金骨嘅整法,我幾欣賞呢度鹹蛋黃唔會太over蓋過啲豬肉味,另外配上芥末沙律醬一齊食,完全係衝擊味蕾嘅一晚

——————

🐽 金磚豆腐拼脆炸蝦球

🐽 砂薑清遠雞半隻

🐽 美極香煎牛仔骨

🐽 野菌濃湯浸時蔬

🐽 鹹蛋黃一字骨
2021-03-20 25 瀏覽
心血來潮想食下香港既冰室味道又出開旺角整野....所以整完野馬上call朋友出黎行下去左長沙灣...順路睇下有咩好食😋見無咩人 就入左d間港口冰室我一坐低左無幾耐就好多人黎食啦 可能甘岩放飯時間佢個場好大 好中意佢d個位 整得好靚 新式既冰室佢地好多野食 樣樣都好吸引👏鎮店清湯牛腩飯佢既湯真係好鮮甜又唔油膩,甜度唔係落糖個種甜 好似係用蘿蔔熬製既甜我覺得係清新既,所以d蘿蔔係特別淋筷子都夾得爛😂牛腩唔肥好滑 份量好足夠 個飯重要大大碗 👏秘制口水雞飯雞係用無骨既 岩曬我dd懶人 啖啖肉 雞好滑唔鞋口 而且今次有髀有雞翼 我好似賺左甘😂辣度適中唔太辣 佢地既辣汁真係唔係平時個d好多蒜蓉個種辣汁 佢既辣好似帶有小小開胃既辣👏芝士西多士d個芝士西多士好食 真係最中意食中間先 又多芝士成口芝士 個熱度好似係口溶出嚟 而且放耐左佢d芝士係有少少拉絲👏避風塘生炸髀辣辣地幾好 炸得乾身唔硬塊皮脆卜卜 放左一陣先食 d肉都重係好滑 加埋d辣粉食好好味食埋多野 天氣又熱 慢慢坐下飲杯凍野 好正 奶茶滑口 唔錯👍侍應上菜上得好快 落單唔洗等好耐d野食就好快黎到 好快手👏👏👏
心血來潮想食下香港既冰室味道
又出開旺角整野....所以整完野馬上call朋友出黎行下