2021-05-15 59 瀏覽
今晚同男朋友到長沙灣茶餐廳簡簡單單食個晚飯,貪心嘅我哋兩人點了個二人餐加多碟小菜同樽仔奶茶,最後食唔晒打包。首先每人先來一碗例湯,都幾多老黃瓜,但少少咸。野菌濃湯浸時蔬用咗好多唔同蔬菜包括芥蘭、椰菜、西蘭花、白菜,菌類,份量頗多,用嚟浸時蔬的應該加入咗d例湯,因為食到尾見到d黃瓜皮。霸王雞雞肉都好滑,好入味,如果再多d薑蔥,雞油同汁多番少少,咁整碟餸就perfect。XO醬西蘭花炒斑球呢碟餸非常之好味,西蘭花很爽口,XO醬絶對帶出斑球的鮮味,魚肉肉質好好,食落好惹味,而且炒得唔太油,健康又好味。芥末脆皮牛腩需要等的菜式,不過係值得嘅,表面以脆皮包住牛腩,外脆內軟,配上有芥末嘅沙律醬,牛腩一層層,肥瘦相間,油香四溢,食落都幾邪惡,芥末味嘅沙拉醬係靈魂同時減少了油膩感。最後樽仔奶茶當然好飲,口感順滑,茶香,不過實在太飽,所以只係開咗一樽我同男朋友share,另外一支帶回家慢慢飲。呢度嘅餸份量好大,好抵食,又食又拎。

首先每人先來一碗例湯,都幾多老黃瓜,但少少咸。

野菌濃湯浸時蔬

霸王雞

XO醬西蘭花炒斑球

芥末脆皮牛腩

呢度嘅餸份量好大,好抵食,又食又拎。
2021-05-15 20 瀏覽
港口味冰室係雪山冰室🗻嘅姊妹店嚟㗎👧🏻👩🏻係一間好新式嘅冰室🤩🤩食物質素都幾唔錯😋👍🏼尤其係鎮店之寶✨黯然銷魂叉燒飯✨😻❤️❤️-🐷黯然銷魂叉燒飯 $60唔係誇張😂😂呢個叉燒飯應該係我食過最好食嘅叉燒飯💓💓睇個賣相同色澤已經對佢有所期望😎餐廳選用左伊比利亞黑毛豬🐷啲叉燒完全冇肥膏👍🏼燒得好香😍🤩成個飯超級惹味😆兩隻流心蛋撈埋落個飯✨令到成個味道更想一層樓🌈⭐️超級推薦❣️❣️❣️🐮鹹牛肉炒蛋潛艇 $32餡嘅份量好多😚雞蛋炒得好滑😍😍而且牛肉鹹度適中🥳再加埋啲蔥點綴下 正呀❗️🍗避風塘炸雞髀 $28炸得非常見香脆😎雞肉好嫩滑🤤🤤size就正常 加埋上面啲香料粉 更加惹味🤩值得一試🥰🥬黑蒜田園炒時蔬 $38呢排喺屋企食少左菜🥦所以就叫咗碟菜嚟食😂菜嘅份量都幾多🤩仲有好多唔同款嘅菜同埋菇🍄用咗黑蒜炒好惹味😋😋🥛杏仁霜 $19🍼樽仔奶茶 $15茶味濃🍵奶茶好香滑😋推薦大家叫嚟飲😎✨
港口味冰室係雪山冰室🗻嘅姊妹店嚟㗎👧🏻👩🏻

🥛杏仁霜 $19
🍼樽仔奶茶 $15
茶味濃🍵奶茶好香滑😋推薦大家叫嚟飲😎✨
2021-04-08
今次嚟到位於長沙灣嘅港口味冰室,見最近都幾多人介紹佢🤣 而且食物款式都幾特別!所以決定係試一試佢😋❶ 粟飼叉燒煎蛋飯 $60(採用伊比利亞黑毛豬)燒味入面最鍾意食叉燒😋今次見到有叉燒煎蛋飯決定一試✨ 最特別嘅係用咗伊比利亞黑毛豬 肉質比較鬆化 而且肉嫩多汁 叉燒肥瘦適中 比例啱啱好 大約有六七舊 仲要每一舊都超厚切!(係有啲焦燶邊🙈平時食叉燒最鍾意食燶邊 因為充滿焦香😆)醬汁偏甜 配埋飯食啱啱好!而且有兩隻半生熟嘅太陽蛋 撈埋啲蛋汁食 夠晒正🌟❷ 避風塘生炸髀 $28個人幾鍾意食炸雞髀😋呢間嘅炸雞皮都幾特別!大大隻雞髀上面鋪滿避風塘碎 食落好惹味✨ 咬落去啖啖肉 而且有啲肉汁😋 個雞皮脆到好似食緊薯片咁!少少辣好惹味!呢款都算幾特別🙈推薦大家可以試吓!❸ 香蔥爆餡蛋牛治 烘底 $26呢個係一份嘅份量😆兩塊烘過嘅麵包夾住滿滿嘅雞蛋同牛肉!兩種配料混合並炒至全熟🙈有少量蛋汁 令到內裏餡料口感濕潤 牛肉份量唔多 不過雞蛋同牛肉再加上香蔥呢個配搭都唔錯!➍ 忌廉薄荷朱古力 $25大大杯薄荷忌廉朱古力 上面鋪滿咗忌廉 再配左啲彩虹碎碎做點綴🌈睇落夠晒吸引✨飲落去好濃薄荷朱古力味道😋 甜度適中 飲

❶ 粟飼叉燒煎蛋飯 $60
(採用伊比利亞黑毛豬)

❷ 避風塘生炸髀 $28

❸ 香蔥爆餡蛋牛治 烘底 $26

➍ 忌廉薄荷朱古力 $25

大大杯薄荷忌廉朱古力 上面鋪滿咗忌廉 再配左啲彩虹碎碎做點綴🌈睇落夠晒吸引✨飲落去好濃薄荷朱古力味道😋 甜度適中 飲完成杯之後好滿足😆 好有細個飲嘅味道 !

❺ 樽仔奶茶 $25

用左雪山冰廳嘅樽仔奶茶,喺雪櫃拎出嚟夠哂凍🤤入口順滑,偏重奶味,有淡淡嘅茶香🥰唔錯!😆

總括嚟講幾推薦粟飼叉燒煎蛋飯同避風塘生炸髀😆依兩款都係比較特別!同埋質素都唔錯😋而且環境坐落舒適 裝修幾新!價錢都係街坊價!有機會嘅話不妨試吓🌟
2021-05-12 37 瀏覽
今日去開長沙灣探朋友,順便係附近食埋晚飯先走,通常無咩特別想食都係去茶餐廳,呢間冰室裝修都幾型格,黑白格地磚好sharp,食物性價比高,值得一試街坊二人套餐($168)包三餸一湯同白飯兩碗鎮店清湯牛腩炆得好淋好入味,份量又多,蘿蔔冇渣好甜小菜有差唔多20款可以揀金磚豆腐拼炸蝦球,豆腐外脆內嫩,蝦球好彈牙野菌濃湯浸時蔬種類好豐富,有椰菜、西蘭花、芥蘭同菜心我地另外仲叫多咗2隻蒜蓉粉絲蒸扇貝($56),扇貝鮮甜彈牙,粉絲索晒汁好入味避風塘生炸髀($28)大隻到呢同我塊面有得揮雞髀由於生炸關係,所以仲好juicy,而外皮係完全沾滿炸蒜同辣椒脆脆,食落非常惹味食茶餐廳當然唔少得紅豆冰(+$9)同樽仔奶茶(+$9)

街坊二人套餐($168)包三餸一湯同白飯兩碗

鎮店清湯牛腩炆得好淋好入味,份量又多,蘿蔔冇渣好甜

小菜有差唔多20款可以揀

金磚豆腐拼炸蝦球,豆腐外脆內嫩,蝦球好彈牙

野菌濃湯浸時蔬種類好豐富,有椰菜、西蘭花、芥蘭同菜心

避風塘生炸髀($28)大隻到呢同我塊面有得揮

食茶餐廳當然唔少得紅豆冰(+$9)同樽仔奶茶(+$9)
2021-05-11 23 瀏覽
星期六收工,去左公司附近食返個下午茶醫下肚仔。叫左個望落幾大隻咸牛肉炒蛋潛艇食加雜果沙律。沙律食落去涼浸浸好味又開胃,最緊要多沙律醬咸牛肉炒蛋,炒得剛剛好,蛋沒有過火,牛肉咸味適中,麵包仲要烘底。下午茶一流
星期六收工,去左公司附近食返個下午茶醫下肚仔。

叫左個望落幾大隻咸牛肉炒蛋潛艇食加雜果沙律。

沙律食落去涼浸浸好味又開胃,最緊要多沙律醬

下午茶
2021-05-11 24 瀏覽
今日去了長沙灣!我們去了"港口味"食下午茶!我們點了叉燒煎蛋飯青湯牛腩河㙐士雞翼全日早餐樽仔奶茶紅豆冰叉燒煎蛋飯叉燒是西班牙黑毛豬!豬肉肉味香濃!燒得焦香焦香!肉瘦瘦的一點都不肥!適合健康的你!🤣😂煎蛋的底好香香脆脆!好好味!青湯牛腩河湯底好多葫椒,但湯好青淡淡,淡淡的葫椒香!牛腩好淋滑!㙐士雞翼甜甜的雞翼,雞翼大大隻!全日早餐黑松露炒蛋,多士,腸仔,煙三文魚沙律!炒蛋又香又滑!樽仔奶茶好香濃,好幼滑!紅豆冰
今日去了長沙灣!
我們去了"港口味"食下午茶!
我們點了
青湯牛腩河
㙐士雞翼
全日早餐
樽仔奶茶
紅豆冰
叉燒煎蛋飯
煎蛋的底好香香脆脆!好好味!

青湯牛腩河
湯底好多葫椒,但湯好青淡淡,淡淡的葫椒香!牛腩好淋滑!

㙐士雞翼
甜甜的雞翼,雞翼大大隻!

全日早餐
黑松露炒蛋,多士,腸仔,煙三文魚沙律!
炒蛋又香又滑!

樽仔奶茶
好香濃,好幼滑!

紅豆冰
  • 樽仔奶茶
2021-05-10 40 瀏覽
「快靚正」是茶餐廳嚐得到的香港味道,這裏將快靚正發揮得淋漓盡致😋下午茶餐 避風塘生炸雞髀配紅豆冰 ,這個組合太邪惡了吧!生炸雞髀佈滿油蒜酥,香辣惹味,脆卜卜的外皮包裹著熱辣辣的雞肉,非常銷魂,大熱天喝一口冰凍紅豆冰,暑氣全消😎日本櫻花蝦炒蛋(配香酥丹麥多士) 不就是豪華版的「炒蛋多士」嗎?!丹麥多士充滿牛油香,外酥內軟,與櫻花蝦炒蛋一起吃,口感豐富。秘製口水雞飯,已去骨的滑雞啖啖肉,浸在潑辣的秘製口水汁之中,不算辣但相信是為了迎合大部分香港人口味,入味的嫩滑雞肉及爽彈雞皮令人食指大動🤤🤤秘製瑞士雞翼也是港人喜愛的小食,香甜的醬汁不用多說吧!喜歡這種熟得剛好的肉質,不會煮得骨頭外露,還要一讚的是有用冰水處理過的雞翼才會這般皮脆肉嫩呢!

秘製口水雞飯

秘製瑞士雞翼(4隻)

2021-05-02
下午茶
秘製口水雞飯
秘製瑞士雞翼(4隻)
長沙灣朋友仔注意‼️每款都好有驚喜👍推薦菜🤗🌟神級粟飼叉燒煎蛋飯 $60🌟鎮店清湯牛腩飯 $68🌟樽仔奶茶 跟餐加$10.【鎮店清湯牛腩飯】果然名不虛傳!湯底清甜,令每粒泡飯入味🤤 牛腩炆得好淋,份量都多,必try!😋 另一款【神級粟飼叉燒煎蛋飯】叉燒選用伊比利亞黑毛豬🐖 表面烤至微焦,香脆惹味😋 配埋2隻太陽蛋撈飯真係不得了🍳 份量都大,👦都食得飽,味道好豐富好正👏呢間【樽仔奶茶】好有特色,有別於一般茶餐廳做法凍飲加冰,佢係採用冰鎮方式Keep住凍,咁就唔怕奶茶味道會被冰塊稀釋影響👍 入口好香好順滑,奶味較為突出,可以一試!唔夠飽嘅話,平平地試埋佢嘅小食,當下午茶食真係唔錯🌟 抵食下午茶有:🌈秘製瑞士雞翼 (6隻) $45🌈日本櫻花蝦炒蛋 (配香酥丹麥多士) $26🌈冰鎮菠蘿油 $26🌈避風塘生炸雞髀配紅豆冰 $35
長沙灣朋友仔注意‼️每款都好有驚喜👍

🌈日本櫻花蝦炒蛋 (配香酥丹麥多士) $26
🌈冰鎮菠蘿油 $26
🌈避風塘生炸雞髀配紅豆冰 $35

2021-05-01 21 瀏覽

👣 港口味冰室👣🧀🍞🧀🍞🧀🍞🧀🍞🧀🍞🧀🍞🧀🍞🧀🍞🧀🍞午市時間去到嘅時候發現好多人幫襯幾乎都係上班一族 坐到滿座以冰室來講 裝修都幾有特色又時尚😆牆身會掛有霓虹燈另外不得不說餐廳的食物份量都好大份性價比高👻⭐️⭐️ 清湯牛腩飯🐮HKD$68⭐️⭐️牛腩肉質滑嫩😉肥瘦肉比例適中中意入面既白蘿蔔 入晒味又清甜😆清湯湯底就咁飲就較咸 因為係加埋飯變湯飯一齊食所以其實唔會太咸幾好食😋味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰💰💰⭐️⭐️叉燒煎蛋飯🍳 HKD$60⭐️⭐️叉燒肉質實淨但唔韌😜甜甜地既蜜汁 為畫龍點睛之處令叉燒更惹味另外更配有雙煎脆邊荷包蛋🥚🥚蛋汁送飯一流唔會成個飯都乾爭爭😙味道:🌕🌕🌕🌑🌑價錢:💰💰⭐️⭐️ 流心芝士西多士🍞HKD$28 ⭐️⭐️流心芝士 糖漿 牛油🧈 的配搭可以話佢係邪惡之首一切開流心芝士係西多士夾心流出成份食晒一定少少膩 但與朋友一齊夾份食就完美😝味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰💰⭐️⭐️ 鴛鴦 (凍) ☕️ +HKD$3 ⭐️⭐️有微微咖啡香和港式奶茶的濃滑奶香消暑解渴😜味道:🌕🌕🌕🌑🌑價錢:💰⭐️⭐️ 樽仔奶茶 ☕ ⭐️⭐️樽仔奶茶當然係樽仔包裝 茶味幾濃郁之餘口感順滑香醇🤪味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰

👣 港口味冰室👣

價錢:💰
  • 流心芝士西多士
  • 鎮店清湯牛腩飯
2021-04-30 39 瀏覽
清湯牛腩飯 🐮 $68 (8.5/10)牛腩份量都幾多 而且唔會太過肥膩 煮到非常淋 雖然係清湯 但係湯底嘅胡椒味幾重 有少少似白骨茶嘅感覺 另外飯嘅份量非常慷慨 男仔食都夠飽🌟叉燒煎蛋飯 🍳 $60 (9/10)雖然係典型碟頭飯但係幾高質 首先係煎雙蛋 有少少窿邊 而且個蛋黃係流心 豉油撈飯配埋啲蛋汁超好食 另外啲叉燒係用咗黑毛豬 所以肉質比較紮實 而且燒到微微濃更加香口芝士西多士 🍞 $28 (8/10)食茶記點少得西多士 呢呢個就係西多士嘅進化版 加埋芝士真係超級邪惡 西多士煎得幾香脆 面頭仲有塊微微地溶咗嘅牛油 一切開就見到滿滿嘅芝士 因為配埋芝士 點都會有少少溜 建議大家空肚食 另外糖漿係分開上 所以甜度可以自己控制鴛鴦 (凍) ☕️ +$3 分量非常之慷慨 奶茶同埋咖啡嘅比例都拿捏得幾好 個漸層效果幾分明樽仔奶茶 ☕️因為係樽仔包裝 所以就更加衛生 茶味都幾濃而且茶底幾香 口感幾順滑OVERALL: 推薦😆 (8/10)價錢非常親民 適合上班一族 味道唔錯 份量好大性價比幾高裝修亦都幾時時尚 牆邊掛住啲霓虹燈 而且座位同座位之間亦都唔會好迫 以卡位為主 所以都坐得幾舒服午市時間
清湯牛腩飯 🐮 $68 (8.5/10)

🌟叉燒煎蛋飯 🍳 $60 (9/10)

芝士西多士 🍞 $28 (8/10)

鴛鴦 (凍) ☕️ +$3

樽仔奶茶 ☕️

OVERALL: 推薦😆 (8/10)
價錢非常親民 適合上班一族 味道唔錯 份量好大性價比幾高

2021-04-20
午餐
清湯牛腩飯
芝士西多士
長沙灣出名多小店多野食,今日經過呢間冰室見佢地d野都幾抵食,即刻入去醫醫肚先😆栗飼叉燒煎蛋飯 $60平時茶記嘅叉燒我淨係諗起叉燒湯意粉入面淋哂嘅叉燒😂估唔到呢間冰室嘅叉燒又幾正喎!完全係另一個層次!重要係用伊比亞黑毛豬😍加兩隻燶邊太陽蛋,撈飯一流🤤鎮店清湯牛腩飯 $68平時食開d清湯腩個湯都真係好清😂😂我通常都好少會飲埋d湯,但呢度嘅湯好唔同,有陣胡椒味,幾好味,牛腩好淋冇筋👍🏻重有幾舊白蘿蔔😋因為餐牌太多野揀,我地又為食,最後重叫多左兩個下午茶餐😂避風塘生炸雞髀配紅豆冰 $35隻雞髀真係炸到熱辣辣,熱到要攤一陣先可以食😂第一次食避風塘口味嘅炸髀,都幾特別!紅豆冰都算大杯,紅豆都幾多,淋得黎又唔係煲到爛哂個種咸牛肉炒蛋潛艇 $32呢個真係超抵食!!!32蚊勁大隻熱狗,入面炒蛋勁多,又熱辣辣,炒蛋入面有蔥花同少少咸牛肉,食完都夠哂飽😂下午茶咁嘅價錢有咁嘅質素真係好正!我地重加左$9將餐飲轉左樽仔咖啡,同加左$8要左碟炸脆辣薯皇,食完真係飽到嘔咁走😂😂😂
栗飼叉燒煎蛋飯 $60

鎮店清湯牛腩飯 $68

因為餐牌太多野揀,我地又為食,最後重叫多左兩個下午茶餐😂

避風塘生炸雞髀配紅豆冰 $35

咸牛肉炒蛋潛艇 $32

2021-04-22 30 瀏覽
自從食過某華之後就愛上咗叉燒飯但因為係X店就冇得再食 望梅止渴🥺今次終於俾我搵到間可以同佢比拼!叉燒份量適中 唔會過肥或過瘦最鐘意佢啲叉燒汁偏甜多過鹹 啱晒我呢啲食甜星人🍬唔好睇啲汁咁深色以為好重味 配埋飯啱啱好仲有兩隻半生熟流心太陽蛋🍳撈埋一齊食~西多士簡直係港式茶餐廳必食之一但用芝士取代花生醬就第一次試上到抬熱辣辣 啱啱炸好切開個陣仲會拉絲必配嘅牛油🧈一啲都唔孤寒 大大塊比你 再配上香甜蜜糖 個人覺得冇原版🥜咁膩食完想再叫多一份🥺💚等得最耐就係佢 可見佢真係即叫即炸雞肉柔嫩有肉汁 炸粉唔會太厚調味適中 味道啱啱好👍🏽茶走即係用煉奶取代砂糖 入口會更順滑茶味軟淡配上甜津津紅豆 剛剛好而且紅豆都好多 佔成杯1/3👌🏼係有啲後悔太貪心叫咗一人一杯估唔到份量咁多😂差啲飲唔晒好多茶餐廳環境較差 有時都係好想入去而呢間就係新式裝修之剩保持原有味道🤤長沙灣真係越嚟越多美食~
自從食過某華之後就愛上咗叉燒飯
但因為係X店就冇得再食 望梅止渴🥺
今次終於俾我搵到間可以同佢比拼!
叉燒份量適中 唔會過肥或過瘦
最鐘意佢啲叉燒汁偏甜多過鹹 啱晒我呢啲食甜星人🍬
唔好睇啲汁咁深色以為好重味 配埋飯啱啱好
仲有兩隻半生熟流心太陽蛋🍳撈埋一齊食~

西多士簡直係港式茶餐廳必食之一

估唔到份量咁多😂差啲飲唔晒
茶走紅豆冰

好多茶餐廳環境較差 有時都係好想入去
而呢間就係新式裝修之剩保持原有味道🤤
長沙灣真係越嚟越多美食~
  • 流心芝士西多士
傳統冰室同茶餐廳食物一定係港式美食嘅經典。有日同男朋友去搵朋友,咁啱行過見到間以經典黑白色⚫️⚪️為裝修嘅冰室,於是就入去試一試!呢間冰室下午茶時間有成21個下午茶餐,選擇困難症嘅我真係咩都想食🥺,所以就叫咗兩個小食再加一個皇牌快餐!🍚栗飼叉燒煎蛋飯 $60男朋友係一個超級鍾意食叉燒同蛋嘅人,平時晚市叫小菜都係會叫叉燒炒蛋,所以佢對叉燒都有幾高嘅要求,點知呢度嘅叉燒竟然可以符合到佢嘅口味😲!睇menu見到呢度嘅叉燒係用西班牙伊比利亞黑毛豬🐷製造,上網search先知呢隻豬嘅肉質🐖係比較鬆化,而且肉嫩多汁。的確呢度嘅叉燒係超級好食,肥瘦適中。雖然色澤偏深,但不會過甜或過鹹,而係蜜汁好入味。男朋友最讚不絕口係個口感👍🏻,超級軟嫩,真係皇牌🏆!值得一提係兩隻煎蛋🍳煎得剛剛好,蛋黃超靚。督穿佢將啲蛋汁撈入飯,超正!👅評分:8.5/10🧀流心芝士西多士 $30港式下午茶最最最經典一定係西多士🍞,金燦燦嘅表面睇到已經覺得開胃。雖然表面睇落同普通茶記西多無分別,但係切開就可以見到佢廬山真面目😍。炸得酥脆嘅西多外層,入面包住超多芝士🧀,熱力融化芝士變成流心狀態♨️。切開一個角就可以見到慢慢流出嚟嘅芝士,真係

🍚栗飼叉燒煎蛋飯 $60
👅評分:8.5/10

🧀流心芝士西多士 $30
港式下午茶最最最經典一定係西多士🍞,金燦燦嘅表面睇到已經覺得開胃。雖然表面睇落同普通茶記西多無分別,但係切開就可以見到佢廬山真面目😍。炸得酥脆嘅西多外層,入面包住超多芝士🧀,熱力融化芝士變成流心狀態♨️。切開一個角就可以見到慢慢流出嚟嘅芝士,真係超邪惡但又好好味!口感外脆內軟,甜甜嘅蜜糖🍯西多配上芝士嘅鹹香,無咁膩之餘,風味亦更豐富!
👅評分:9/10

🐓麻辣雞翼尖 $32
比較少喺冰室見到有麻辣雞翼尖,點知竟然有驚喜。上枱有10隻雞翼尖,隻隻都爆滿有肉,辣味都幾夠配埋伴菜青瓜🥒又覺得好refreshing。但個人比較重口味少少,覺得可以再辣🌶啲就仲正。
👅評分:8/10
麻辣雞翼尖

🥤港式茶走紅豆冰 & 忌廉薄荷朱古力 各$25
男朋友揀咗茶走,入面嘅煉奶味好突出,但成杯紅豆冰又唔會超甜,入面勁多紅豆粒好足料🙌🏻!我就比較鍾意自己嘅薄荷朱古力🍫,上面一大層cream,當然要就咁食返幾啖先🤣。味道超似dreyers嘅薄荷朱古力,入面仲有朱古力碎碎,超級好飲,大推!
👅評分:9/10
港式茶走紅豆冰 & 忌廉薄荷朱古力
麻辣雞翼尖
港式茶走紅豆冰 & 忌廉薄荷朱古力
2021-04-19 36 瀏覽
啱啱個週末去長沙灣交收,咁啱係下午茶時間,所以就諗住同男朋友喺附近搵間茶餐廳食下。估唔到呢間茶餐廳嘅食物選擇幾有新意,仲要價錢好實惠,值得介紹下(●’◡’●)ノ.栗飼叉燒煎蛋飯$60 平時食燒肉就食得多黑毛豬,但估唔到茶餐廳嘅叉蛋飯叉燒都會用左伊比利亞黑毛豬!本身睇menu仲覺得應該都係是但加個名,但估唔到識落真係同嗰啲頹頹叉燒好唔同,係真嘅黑毛豬♥︎叉燒肥瘦適中,好厚切。味道好香,蜜味又唔會蓋過左肉味。肉質軟淋,邊邊帶脆。配埋兩隻太陽蛋真係超滿足!.豐盛英式全日早餐$55又係一個估唔到係系列| (• ◡•)|呢度嘅all day breakfast有平時cafe先有嘅煙三文魚,仲要有成三大片,下面仲有麻醬沙律。另外黑松露炒蛋都令我幾有驚喜!配埋有德國腸+茄汁豆+牛油多士真係超級飽,咁勁嘅錢有咁多真係幾抵♡︎.避風塘生炸雞髀配紅豆冰$35 +$8 炸脆辣薯皇生炸雞髀個皮好脆,但係入邊又唔會炸多好乾,肉質都幾嫩。同其他茶餐廳唔同嘅係佢喺免提會有啲避風糖粒粒,令到更加惹味(同熱氣( ͡° ͜ʖ ͡°)真係邪惡到爆炸!加錢叫嘅炸薯角份量都好多,特別鍾意佢脆得嚟仲食到好粉嘅薯仔!.跟餐+$9: 茶走紅豆
栗飼叉燒煎蛋飯$60
豐盛英式全日早餐$55
避風塘生炸雞髀配紅豆冰$35 +$8 炸脆辣薯皇
跟餐+$9: 茶走紅豆冰 & 樽仔奶茶
我都係第一次見到茶走紅豆冰!入邊有勁多紅豆,估唔到茶走嘅味道同紅豆又幾夾。樽仔奶茶細細支好得意,味道都不錯♥︎
總括而言:呢間茶餐廳嘅食物真係幾特別,其實仲有好多我都想試不過真係食唔落,例如芝士西多etc 環境亦都幾整潔!係一間性價比好高嘅小店,如果住附近真係會成日
2021-04-17 49 瀏覽
港口味冰室 (長沙灣)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•鎮店清湯牛腩飯 $68•神級栗飼叉燒煎蛋飯 $60•避風塘炸雞髀 $28•忌廉薄荷朱古力 (跟餐+$9)•樽仔奶茶 (跟餐+$9)••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:好耐無介紹茶餐廳啦!唔知大家鐘唔鐘意食叉燒蛋飯🤤呢到嘅叉燒用咗黑毛豬整,唔單止豬肉味濃,入口肉質都幾唔錯,同一般嘅叉燒真係唔一樣!煎蛋係煎雙蛋,配蛋唔洗講當然一流啦!留意到餐廳仲有個招牌清湯腩飯,個湯非常濃,一啲都唔會淡茂茂,加上配咗大量炸蒜,啱晒我呢啲重口味人士!配料都幾多!有六大舊牛腩三大舊蘿蔔,全部大大舊,真係差啲食唔晒🤣🤣🤣炸雞髀就食得多避風塘炸髀都係第一次食,呢度嘅炸髀做得唔錯,唔會一食成口油,同時脆卜卜同埋最入面嘅肉唔會未熟。而且避風塘味道好重,幾正可以食吓!飲品方面,好少見到茶餐廳會有薄荷朱古力飲,薄荷味突出,有興趣可試!樽仔奶茶入口幾順滑,雖然無得較少甜但甜度適中
港口味冰室 (長沙灣)
♥️餐點:
•鎮店清湯牛腩飯 $68
•神級栗飼叉燒煎蛋飯 $60
•避風塘炸雞髀 $28
•忌廉薄荷朱古力 (跟餐+$9)
•樽仔奶茶 (跟餐+$9)
♥️食評:
飲品方面,好少見到茶餐廳會有薄荷朱古力飲,薄荷味突出,有興趣可試!樽仔奶茶入口幾順滑,雖然無得較少甜但甜度適中,令人滿意。
♥️特色:呢到仲有個英式全日早餐食😳😳係冰室食all day breakfast配杯港式奶茶你又試過未?
♥️小提示:冰室仲可以叫小炒或者是日晚餐,一家人唔想煮都可以去叫兩個餸配白飯咁食,價錢唔會太貴,住附近可以諗諗佢!
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
🐰評分(五隻兔兔滿分!)
食物:🐰🐰🐰🐰
環境:🐰🐰🐰🐰
價錢:🐰🐰🐰🐰
總分:🐰🐰🐰🐰
港口味冰室 (長沙灣)
長沙灣元州街409號地下

#cony去長沙灣 #cony食冰室 #cony食港式食飯 #cony茶餐廳 #港口味冰室