2021-05-15
今晚同男朋友到長沙灣茶餐廳簡簡單單食個晚飯,貪心嘅我哋兩人點了個二人餐加多碟小菜同樽仔奶茶,最後食唔晒打包。首先每人先來一碗例湯,都幾多老黃瓜,但少少咸。野菌濃湯浸時蔬用咗好多唔同蔬菜包括芥蘭、椰菜、西蘭花、白菜,菌類,份量頗多,用嚟浸時蔬的應該加入咗d例湯,因為食到尾見到d黃瓜皮。霸王雞雞肉都好滑,好入味,如果再多d薑蔥,雞油同汁多番少少,咁整碟餸就perfect。XO醬西蘭花炒斑球呢碟餸非常之好味,西蘭花很爽口,XO醬絶對帶出斑球的鮮味,魚肉肉質好好,食落好惹味,而且炒得唔太油,健康又好味。芥末脆皮牛腩需要等的菜式,不過係值得嘅,表面以脆皮包住牛腩,外脆內軟,配上有芥末嘅沙律醬,牛腩一層層,肥瘦相間,油香四溢,食落都幾邪惡,芥末味嘅沙拉醬係靈魂同時減少了油膩感。最後樽仔奶茶當然好飲,口感順滑,茶香,不過實在太飽,所以只係開咗一樽我同男朋友share,另外一支帶回家慢慢飲。呢度嘅餸份量好大,好抵食,又食又拎。
野菌濃湯浸時蔬
霸王雞