2019-07-04 711 瀏覽
話說哥話係公司附近有一間茶餐廳嘅野唔錯, 叫我如果經過要去試試.佢大推嘅係避風塘雞肶+紅豆冰餐, 話抵食夾大件咁話.ORDER嘅時候, 侍應話避風塘雞肶+紅豆冰餐 $35, 當日冇紅豆冰, 要轉其他飲品, 但只包轉熱飲.如果要轉其他凍飲要加$3.本身已經奇怪本身紅豆冰係餐廳冇, 要我轉其他飲品都唔緊要, 但本身紅豆冰係凍飲.我如果ORDER返凍飲我又點解要另外加錢呢? 其實真係唔太合理.但哥話必試, 就貴D都即管一試啦避風塘雞肶 連飲品 $39 - 雞肶冇想像中咁大隻, 所以感覺上唔太抵食, 而且係好乾.炸嘅時間過長, 而令到雞肶乾到基本上大部分肉都變脆哂, 所以其實唔太推薦.但平心而論, 味道係唔錯的.  公司三文冶 (加薯條$8) 連凍飲 - $51$51 咁嘅陣容係茶餐廳出現叫做中高價, 但公司三文冶質素真心唔錯嘅, 配料夠豐富而且包都焗得乾身.但係另外加嘅薯條, 好明顯又係炸過籠, 而且似返炸嘅, 全部都炸到硬哂, 又係冇哂原來嘅質感, 所以真心唔太建議大家加薯條.

如果要轉其他凍飲要加$3.
但哥話必試, 就貴D都即管一試啦

但平心而論, 味道係唔錯的.

公司三文冶 (加薯條$8) 連凍飲 - $51
2019-05-20 723 瀏覽
茶記嘅海南雞飯,本來冇乜大期望,中式茶記都係食啲炒野,蒸野出色啲。不過,港口味嘅海南雞飯,真係唔錯。啲雞同埋啲黃油飯好夾,而且你見到有一支支裝嘅奶茶,係啲fd話一定要試嘅飲品。雖然加咗$,的確係有啲貴,不過飲落奶味同茶味又好好喎。茶底幾好,同出邊嗰啲好出名賣奶茶嘅茶餐廳嘅奶茶不想伯仲。推介大家試下唯一嘅唔好處,就係深水埗區太多嘢食,可能佢只係一間好普通嘅餐廳,地鐵站行出嚟都唔係話特別近。但係大家都習慣喺深水埗區周圍搵食㗎啦,試吓依間茶几都無妨嘅。記住要試佢嘅樽仔奶茶。

2019-04-10 654 瀏覽
星期六的下午茶時間在長沙灣找食,原來長沙灣區開了很多新餐廳。經過元州街小巴站附近見到這間新餐廳名字很特別叫港口味,就是這個特別的餐廳名字吸引了我去試試。餐廳鋪面不算大, 座位比較迫。星期六的下午茶不算貴,由$25 到$40 不等。首先點了檳城喇沙海南雞米線($38)喇沙湯底很香, 重椰汁味, 喇沙湯底不辣, 非常適合我這些不愛吃辣的人。 海南雞很嫩和很滑, 而且雞味頗濃。 這個喇沙米線非常有驚喜。另外點了烤豬扒煎蛋撈公仔麵($34)賣相不錯, 豬扒和蛋上面淋上了燒汁, 帶點甜味。 豬扒份量大,煎得很香和嫩口。 最值得讚是公仔麵, 公仔麵沒有太多多餘水份, 底部沒有水,但又不至於太乾變成一餅。 這個撈公仔麵應該是我覺得比較好的一間。奶茶,正常茶餐廳質素,茶味濃,奶香。除了下午茶, 其他食物如午餐,常餐,價錢都不算貴, 份量也相當大,抵食。食物質素也頗高,值得一試。

餐廳鋪面不算大, 座位比較迫。

星期六的下午茶不算貴,由$25 到$40 不等。

首先點了檳城喇沙海南雞米線($38)

檳城喇沙海南雞米線

另外點了烤豬扒煎蛋撈公仔麵($34)
烤豬扒煎蛋撈公仔麵

奶茶,正常茶餐廳質素,茶味濃,奶香。

檳城喇沙海南雞米線
烤豬扒煎蛋撈公仔麵
奶茶
長沙灣其實都幾多嘢食㗎喎,今日試下哩間茶餐廳先,因為俾佢門口嗰樽仔奶茶雪櫃吸引左lunch time時間真係好多人呀,好彩一早去咗攞位,不過就坐正喺門口,所以我完全望到哂哩度既人流,同埋呢度都幾迫,其他食客食完出嚟俾錢係一定會撞到你既不過冇所謂啦,茶餐廳的特色👍👍👍睇完個Menu其實好多嘢都想食,見佢個喇沙配櫻花蝦炒蛋好正,個雪山焗豬扒飯又好好食咁既最後我哋嗌左個滑啲啲蝦🍤炒蛋叉燒飯同埋港式全日早餐😚😚配樽仔奶茶☕️首先碟滑啲啲蝦炒蛋叉燒飯秒速上枱,賣相勁似唔得呀,廚房大哥一定係勁快手炒定碟蛋就搬埋碟飯度,原全將啲蛋只係擺左埋碟邊度,肉眼望係可以見到半嗰飯既模樣所以我只係影左碟飯既一半,食啖滑啲啲蝦同炒蛋睇下有幾滑先,點知就中伙啦,咸到呢,真係好咸,食完要狂飲野,同埋一啲都唔滑,蝦既size都係細粒既同埋嗰炒蛋完全唔合格散修修既,好失望呀!至於嗰港式全日早餐就一通啦,塊吉列豬扒都算正常既,條腸仔係烚熟既,炒蛋都係無蛋味,唔夠creamy😳😳😳枝樽裝奶茶又係失望呀,首先一啲都唔凍,而且相當甜💕💕滑啲啲蝦炒蛋叉燒飯💕💕樽仔奶茶💕💕港式全日早餐
首先碟
同埋嗰炒蛋完全唔合格

💕💕滑啲啲蝦炒蛋叉燒飯

💕💕樽仔奶茶

💕💕港式全日早餐
2019-03-10 218 瀏覽
呢排好鍾意食新派既冰室 港式得黎又有啲驚喜 乾淨得黎又坐得幾舒服 今次就試下「港口味冰室」係咪真係咁港式口味日式照燒雞翼撈公仔麵🍜配黑松露炒蛋 鮮奶多士🍳🍞個鮮奶多士好厚身呀 外層烘到脆脆地 入面好鬆軟 咁厚咬落去真係好爽🍳炒蛋一睇落去都知滑 帶點蛋汁 上面加左同蛋好夾既黑松露 配埋甜甜地既厚多士 味道唔錯👅🍜主菜黎啦 係港日fusion🇯🇵 公仔麵完全比木魚絲掩沒左 🍗燒雞翼 皮薄肉多汁 🍜日本燒汁配上炒公仔麵又幾夾喎樽仔奶茶☕入口順滑 好鍾意樽仔 因為咁樣就唔會比啲冰溝稀左

日式照燒雞翼撈公仔麵🍜
配黑松露炒蛋 鮮奶多士🍳

樽仔奶茶
☕入口順滑 好鍾意樽仔 因為咁樣就唔會比啲冰溝稀左
2019-02-23 181 瀏覽
來長沙灣一定會到港口味食野 ,無論食物質素,環境,上菜速度,員工態度,都非常好的一間冰室,餐牌設計得清晰簡約,餐牌內容多元化,每次去都會試唔同款式的食物,最愛飲品都系樽仔咖啡,非常啱我口味,甜而不膩,咖啡味無會俾忌亷搶曬,味道啱啱好!我地的下午茶!😋雞錘非常酥脆,好入味👍非常足料的呑拿魚包👍厚切薯條熱辣辣👍紅豆冰-老公最愛👍
2019-02-14 163 瀏覽
時值情人節的閃光彈日,我又不想破費,去茶記就正好乎合我的需求~來到茶記本來口黑面黑的她,吃完就笑逐顏開,有沒有那麼神奇?點了最抵的套餐,3人餐$188有蒸魚,一個晚餐,一個特色小食,例湯和飲品,夠多了吧!是日精選的魚是寶石,內臟清得乾淨,魚背位劃一刀,快熟又不會鞋。這款魚魚鮮味不重,但超肥美少骨,最適合用豉汁加豆豉蒸,魚鯕位也無鱗,超正!特色小菜的黑松露沙拉一字骨,竟然你正與還遲上,原來是鮮炸!熱辣脆皮,的沙拉醬鮮甜但沒那麼膩,加上黑松露醬的香味點綴,竟然比酒樓的還好吃!蝦醬豬頸肉炒時菜味道也不錯,咸香細𡟹,亦是可口。另外,超巨型鮮炸雞肶大得遮到我的臉,而且非常juicy,肉汁極豐富,驚艷!榛子醬西多也是不錯,雖然不如想像驚艷,但蛋香重,榛子醬甜而不滯,值得一試。值得一提的是,這餐廳的菜色全部即叫即整,但人均消費只是$50至$70,性價比非常高。

來到茶記本來口黑面黑的她,吃完就笑逐顏開,有沒有那麼神奇?

蝦醬豬頸肉炒時菜味道也不錯,咸香細𡟹,亦是可口。

題外話/補充資料: CP值爆高
香港人喺星期六日最鍾意訓得晏,瞓醒嘅時候黎一個all day breakfast,呢啲生活係好多人都嚮往,都係好多人嘅習慣😚自從幾年之前,英式文化all day breakfast流入咗香港,好多西餐廳都會有呢一道菜式,特別係喺星期六日嘅時候,更加供應brunch。. 🚗長沙灣呢間茶記雖然價錢貼地平民化,但係都好順應潮流推出咗一個全日早餐,中式得黎有少少西化,感覺相當fusion。🤤全日早餐同英式嘅一樣都係有腸,另外佢有香港嘅地道吉列豬扒,炒蛋,麵包;呢幾樣食物都係香港人喜歡嘅,而且貼地。. 吉列豬扒一啲都唔細塊,比成年男人手掌大;炒蛋好香滑,係雞仔黃色,落咗好多牛油去炒?又未必!係但係佢就會令你覺得炒蛋都可以好juicy😎 麵包香脆,配炒蛋食係冇得頂。. 呢份全日早餐價錢相當貼地,唔使50蚊✨出面嘅西餐廳因為換咗做英文名,就收你100蚊一份all day breakfast.。. 呢間港口味冰室,感覺fusion而且價錢唔貴,雖然佢喺長沙灣呢個唔屬於購物區,但係如果喺附近行下或者會去嘉頓山,嚟呢度試一試,都係唔錯嘅選擇😍
2019-01-02
2019-01-20 176 瀏覽
一個幾特別嘅名字,港口味冰室,易記又會一聽就知係港式美食。位於長沙灣,價錢都係貼地食物款式選擇唔少,總有岩香港人,真正港口味!一個人黎食,想食多d, 特餐係最好選擇。呢度嘅特餐,粉麵唔係普通火腿通,而係誠意十足嘅喇沙喇沙湯香之餘小小辣,麵條吸盡精華,配料有蝦同豆卜,相當豐富。. 炒蛋牛角包同樣出色。炒蛋滑而不油,牛角飽酥脆香口,內裏仲塗左牛油的,甜甜地Tim!.必試樽仔奶茶,香滑不澀,印左logo嘅樽充滿特色。.員工態度友善,唔會好似其他茶記咁粗粗魯魯,地方環境仲好企理。✨
食物款式選擇唔少,總有岩香港人,真正港口味!
一個人黎食,想食多d, 特餐係最好選擇。
呢度嘅特餐,粉麵唔係普通火腿通,而係誠意十足嘅喇沙
炒蛋牛角包同樣出色。
必試樽仔奶茶,香滑不澀,印左logo嘅樽充滿特色。
2018-12-17
2019-01-09 161 瀏覽
長沙灣附近的餐廳,門面新淨,內裡以黑白、格子裝修過,配上茶餐廳的卡位,有點懷舊的感覺晚餐的價格一般,大約50-60元左右有一個餐燉湯 $28因為我倆真的很喜歡喝湯,所以每人獨自點了一碗燉湯燉湯清而不膩,喝到雞的純味,沒有添加的感覺香辣馬來炒米粉 $53基乎每間茶餐廳都容易找到的一味餸,分量剛剛好足夠我一個人吃,喜歡它不會太乾,吃起來容易入口桂花魚 $88選擇了蒸桂花魚,有家常菜的感覺,兩個人一邊夾魚挑魚骨一邊看電視說說笑,魚肉滑溜~這裡還有樽仔奶茶,冰凍而又保持原味

晚餐的價格一般,大約50-60元左右有一個餐

燉湯 $28
因為我倆真的很喜歡喝湯,
所以每人獨自點了一碗燉湯
燉湯清而不膩,喝到雞的純味,沒有添加的感覺

香辣馬來炒米粉 $53

桂花魚 $88

這裡還有樽仔奶茶,冰凍而又保持原味
2019-01-07 135 瀏覽
作為香港人,當然要食「香港情懷/香港味道」既本土餐廳!位於長沙灣既港口味冰室,唔係一間百年老字號既懷舊冰室,而係性價比高同得意有特色既香港茶餐廳。港口味既MENU除左具備茶餐廳應有既基本款式外,仲有好多多元化款式供大家選擇!海南雞配油飯 – HK$52星期六,訓到自然醒,一起身個肚真係餓到咕咕聲,所以海南雞飯就自然係我first choice~海南雞肥瘦適中,啲肉唔會好”鞋”唔會好實,加上惹味既黑醬油同辣椒醬點雞同撈飯食…呢碟飯好快就比我KO曬。叻沙摻摻 – HK$48一句講曬:「好RICH好豐富」!個湯好鮮好濃,真係會食到濃烈既蝦味,而配菜包括左魚片,豆卜同蝦等等…我就最鐘意食已經吸曬味既豆卜,真係好正哈哈!最重要既係,呢個摻摻餐仲會配上櫻花蝦炒蛋同奶油牛角酥,個櫻花蝦炒蛋真係好特別,旦炒得滑不在話,仲要加埋啲櫻花蝦,真係好似食緊蝦仁炒旦咁。榛子醬西多 – HK$28兩個女仔食,當然會食叫埋啲邪惡食物一齊分享肥胖架啦…榛子醬西多呢個真係港口味冰室既「邪惡之寶」,切開左啲醬真係多到好似想流出黎咁,味道適中,唔會太甜太漏,仲要有榛子粒係入面,好特別…正呀!奶茶當然要試埋呢度既招牌奶茶啦!
作為香港人,當然要食「香港情懷/香港味道」既本土餐廳!

海南雞配油飯 – HK$52

叻沙摻摻 – HK$48

榛子醬西多 – HK$28
兩個女仔食,當然會食叫埋啲邪惡食物一齊分享肥胖架啦…

奶茶
當然要試埋呢度既招牌奶茶啦!未煲過既奶茶,只係奶同埋茶,呢度既奶茶被煲至香濃,加埋絲襪炮製,又香又滑,奶香入口即溶,茶香亦甘香濃厚,齒甲留香也!

• 海南雞飯
  • 樽仔奶茶
2019-01-06 151 瀏覽
《邪惡🥞西多士》💰$25 榛子醬西多士西多士已經夠邪惡...佢仲要包住滿滿既榛子醬,真係不得了🍴💰$50 雪山焗特厚豬扒飯豬扒厚得黎唔會硬...重重既芝士再加炒飯底😳💰$25 懷舊菠蘿冰而家菠蘿冰都唔係度度有得飲,想搵返兒時既味道😂💰$25 忌廉薄荷朱古力薄荷味唔算太出...朱古力味濃🍫頂層仲有厚厚既忌廉。#長沙灣 #懷舊 #冰室 ...……………………👧🏻肥妹小編..........................
《邪惡🥞西多士》
💰$25 榛子醬西多士
西多士已經夠邪惡...佢仲要包住滿滿既榛子醬,
真係不得了🍴

💰$50 雪山焗特厚豬扒飯
豬扒厚得黎唔會硬...重重既芝士再加炒飯底😳

💰$25 懷舊菠蘿冰
而家菠蘿冰都唔係度度有得飲,想搵返兒時既味道😂
💰$25 忌廉薄荷朱古力
薄荷味唔算太出...朱古力味濃🍫頂層仲有厚厚既忌廉

#長沙灣
#懷舊 #冰室
..……………………
👧🏻肥妹小編
..........................
2019-01-05 120 瀏覽
朋友來自遠方,非常想試下香港人平日幫襯開既茶餐廳,而我食過唔少茶餐廳質素都唔錯,所以帶咗佢嚟屋企附近一間質素高又有創意嘅香港人茶餐廳我哋一嚟就叫咗一個特餐,套餐包括檳城叻沙摻摻、日本櫻花蝦炒蛋同埋奶油牛角酥叻沙摻摻濃味好食,粉唔會太林,配料都係大大嚿,都算幾抵食日本櫻花蝦炒蛋就夠晒特別,落料都特別足,而個奶油牛角酥就建議趁熱食,因為入口即溶真係好正之後我哋再叫多咗一個雞飯,我帶佢嚟呢間茶餐廳食嘢嘅其中一個原因就係佢哋嘅雞特別好食,飯又特別大碗,價錢唔貴嘢飲方面,我比較鍾意一啲簡單嘅嘢飲,所以叫咗一個冰鎮凍奶茶,大大杯之餘,味道又夠濃,好啱我嘅口味而朋友就叫咗杯特飲,估唔到茶餐廳整呢啲特色嘢飲都幾靚,好抵讚雖然呢間茶餐廳嘅價錢唔貴,但佢嘅食物質素堅係有heart
叻沙摻摻濃味好食,粉唔會太林,配料都係大大嚿,都算幾抵食

雖然呢間茶餐廳嘅價錢唔貴,但佢嘅食物質素堅係有heart
2018-09-05
2018-12-24 376 瀏覽
同幾個中同返開母校長沙灣天主教中學,在附近一齊食個下午茶,六條仔隨隨便便食個茶記,之前中學時代未見過此冰室,應該新開,地方很乾淨,坐位很闊落,坐得幾舒服坐低後,我哋各自點餐,好快就餐到瑤柱福建炒飯,拍得住酒樓水準,炒飯炒到粒粒分明,而芡汁濃淡適中,令個炒飯味道層樓提升,而且用料豐富叻沙咖哩雞飯,薯仔勁入味,完全滲入了咖哩香,而雞肉很滑檳城叻沙海南雞米線比個雞飯既喇沙味淡,但更帶出海南雞的香滑同雞味脆皮炸雞轉彎,雖然名字特別,但大家都估到係炸雞翼,不過個皮真係好脆港口味生炸脾,好大隻,外皮很脆,雞脾肉仍很多汁,而且上面辣粉,令到隻雞脾更香口,更好味全日早餐,有別於其他地方,佢有吉列豬扒一塊,另外有脆皮腸,炒蛋,厚多士同焗豆我哋其中五個都加$轉左樽仔奶茶,只有一個叫左熱檸茶,佢話茶濃而不太苦澀而我哋五個就話他蝕呀,樽仔奶茶香滑而且濃郁,又係此店特色,難得過來,梗係試一試總括而言,此店係一般茶記水準以上,無論食物同環境也是

坐低後,我哋各自點餐,好快就餐到

叻沙咖哩雞飯,薯仔勁入味,完全滲入了咖哩香,而雞肉很滑

總括而言,此店係一般茶記水準以上,無論食物同環境也是

• 瑤柱福建炒飯
  • 樽仔奶茶
  • 港口味生炸脾
2018-12-22 70 瀏覽
今日同細路下午行街行到攰攰地,响附近揾d嘢食,又唔可以食咁飽,因為今晚做冬。。。於是乎就入咗一間港式茶餐廳”港口味冰室”食少少小食地方雖然不大,但尚算整潔餐牌選擇不算很多,但也有常餐,快餐,特餐等選擇。。。日本櫻花蝦炒蛋多士 $26櫻花蝦份量算多,味道很好👍🏻脆皮炸雞轉彎 $22雞翼皮脆可口, 依然keep到肉質鮮美忌廉薄菏朱古力 $25好有茶餐廳嘅風味,薄菏味十足港式茶走紅豆冰 $25茶味十足,紅豆份量也很多
於是乎就入咗一間港式茶餐廳”港口味冰室”食少少小食

地方雖然不大,但尚算整潔

餐牌選擇不算很多,但也有常餐,快餐,特餐等選擇。。。

日本櫻花蝦炒蛋多士 $26

櫻花蝦份量算多,味道很好👍🏻

脆皮炸雞轉彎 $22
雞翼皮脆可口, 依然keep到肉質鮮美

忌廉薄菏朱古力 $25
好有茶餐廳嘅風味,薄菏味十足

港式茶走紅豆冰 $25
茶味十足,紅豆份量也很多

2018-12-22