2020-02-22
火鍋店地方寬敞, 裝修特色、 簡潔, 座位舒適, 冷氣強勁,任選湯底每位$38, 醬料和茶水$20一位。 客人入座後, 即送上免費紅棗雪耳糖水 , 既滋潤又解辣, 確實不錯。選擇了雙拼鴛鴦鍋 , 蕃茄湯拼大骨滋補鍋鍋。 水滾後, 大骨湯底呈現奶白色 , 還散發出陣陣香味, 湯底仲材料豐富 ,有大骨頭、 紅蘿蔔 、 紅棗 、甜粟米 ,喝一口湯 , 十分清甜和滋補, 感覺冇咁肥膩,更加健康。 而蕃茄湯底, 甜甜蕃茄味, 感覺好清新。 自製羅漢果茶一渣$58自製羅漢果茶, 入口香濃羅漢果蜜甜, 有清熱潤肺,化痰止咳功效, 絕對係最近防疫的最佳拍檔。美國安格斯優質肥牛一份$216安格斯肥牛,雪花油脂分佈平均, 色澤嫩紅色, 令人垂涎 , 牛肉薄切, 淥數秒就食得,肉質滑溜軟稔,牛味突出,每口回味,絕對是火鍋必食之選。黑豚腩肉半份$42黑豚肉薄切 ,肥瘦適中, 脂肪分明, 十分滑溜, 唔會覺得肥膩。曉如手打三寶丸半份$49(蝦丸、墨魚丸、牛肉丸)手打蝦丸、墨魚丸、牛肉丸, size適中, 咀嚼丸時 ,肉質彈牙和緊緻, 肉汁充沛, 鮮味十足, 最喜歡墨魚丸, 厚實 和濃甜的墨魚香, 十分滋味。
自製羅漢果茶一渣$58
美國安格斯優質肥牛一份$216
黑豚腩肉半份$42
曉如手打三寶丸半份$49
(蝦丸、墨魚丸、牛肉丸)
串鮮蝦 一份$96
新鮮大隻蝦用竹籤穿起 , 方便食用, 肉質紮實、 彈牙, 好新鮮。
鮮蝦雲吞一份$62
皮薄餡靚, 外觀飽滿, 裏面的蝦肉, 十分鮮甜, 爽口彈牙, 值得推介。
稻庭烏冬半份$22
熱騰騰既洞庭烏冬, 口感好煙韌彈牙, 烏冬掛湯度不錯, 每啖吸盡湯底精華 ,十分滋味。
田園菜籃半份$42
(油麥菜、娃娃菜、皇帝菜、唐生菜)
新鮮的田園蔬菜,翠綠爽甜, 既健康又可減膩。
油條半份$16
脆卜卜的油條,放在湯中數秒,去吸嗦湯底精華, 油香四溢, 別有一番風味。
紅糖冰粉(惠顧晚市免費送的)
紅糖冰粉, 入口冰爽涼快,解熱和降溫, 好貼心, 透明的冰粉, 十分滑溜, 配上果仁 , 口感豐富, 確實不錯。
食材款式選擇豐富, 材料新鮮, 令人目不暇給, 及提供半份或者一份的分量選擇, 點菜單上, 每款食材都提供 , 最佳灼煮菜時間, 不愧舌尖上的中國火鍋店, 名不虛傳。