2020-03-15 28 瀏覽
繼上次去完尖沙咀食完一次呢間餐廳之後,同屋企人出開荃灣,想搵餐廳之際,又見到呢間火鍋店 今次就點左個山珍菌湯&重慶辣大紅鍋山珍菌湯底好出色、入面有好多菇 個湯底好甜 🤤打邊爐前可以飲一飲個湯紅棗雪耳糖水暖胃之餘等陣間食麻辣嘅時候冇咁傷胃美國安格斯優質肥牛滾5至10秒雪花好均勻,一個字正鮮鵝腸~洗得乾淨,質素保持不變桂花蚌,價錢偏貴但又系好好食 ,好搶手一陣就夾完🤣🤣稻庭烏冬紐西蘭精品羊肉羊肉打邊爐一流

今次就點左個山珍菌湯&重慶辣大紅鍋

紅棗雪耳糖水
暖胃之餘等陣間食麻辣嘅時候冇咁傷胃

美國安格斯優質肥牛滾5至10秒
雪花好均勻,一個字正

鮮鵝腸~洗得乾淨,質素保持不變

桂花蚌,價錢偏貴但又系好好食 ,好搶手一陣就夾完🤣🤣

稻庭烏冬

紐西蘭精品羊肉
羊肉打邊爐一流

2020-03-14 27 瀏覽
終於有機會試依間邊爐!一入到去店員即刻拎保鮮袋比我地袋住個口罩,好窩心。另外打邊爐前仲有紅棗雪耳糖水食,比我地暖下胃先。跟住緊係急不及待點湯底同嗌嘢食!湯底都好難揀因為好多都好吸引!同$38/位真係好平,平時出去食啲質素高啲嘅火鍋湯底都唔平。最後揀咗一個普通版大紅鍋同山珍菌湯。開始打邊爐之前都忍唔住試吓個山珍菌湯,入面有鮮冬菇、秀珍菇同猴頭菇,菇味好濃,湯底已經好甜好好飲!辣湯都好正,店員話有鮮牛油係入面,又麻又辣真係會愈食愈想食!野食方面,全部有得嗌半份,兩個人打邊爐都可以試到多啲野!特別推介個桂花蚌,嗌左半份($66),好新鮮,而且餐牌會教埋要煮幾多分鐘,跟住煮就真係又甜又爽口。另外都推介個特色迷你燕餃($32)個皮超薄但又唔會好易煮爛。吸左湯底真係好好食。其他食物其實都好食,整體質素高而且真係唔太貴。走嘅時候仲可以喺門口拎粒薄荷糖,食完濃味嘅邊爐都唔怕!應該好快又會忍唔住再食依間

走嘅時候仲可以喺門口拎粒薄荷糖,食完濃味嘅邊爐都唔怕!

應該好快又會忍唔住再食依間

2020-03-12 20 瀏覽
好少會兩公婆走去打邊爐,暱間係有朋友極力推介話好好味,所以就趁唔多人嘅時候 六點去試下先,去到坐低好快就有侍應生埋嚟招呼,我哋一坐低係先送嚟一碗雪耳紅棗糖水😍跟住先辣湯底見到九宮格麻辣大紅鍋賣相相當吸引, 而且辣度層次分明, 先係感覺小小麻, 跟住開始辣, 而且係愈食愈辣嘅 但係老公唔係咁食得辣,所以我已叫咗鴛鴦鍋,我當然係食普通辣大紅鍋啦,我哋點吃美國安格斯優質肥牛, 肉質鮮嫩 雖然未到入口即化🤣但係絕對唔會 韌 ,鮮黃喉爽脆麻辣湯一流,桂花蚌新鮮爽甜, 鴨血 煙韌有咬口👍🏻絕對唔會一放入口就 散曬 ,手打香菜牛肉滑 呢個真係要讚香龍嘅香茜味👍🏻我超鍾意,當然唔少得有午餐肉啦,韭菜豬肉水餃》,曉宇苕粉自用料食材非常新鮮,最難得但每樣嘢都可以叫半份咁我哋就可以嗌多啲,整體嚟講,味道服務我都俾幾高分,大家有興趣食辣真係要黎試下
2020-03-10 34 瀏覽
今日去咗打邊爐,而家正值疫情其間,而呢間餐廳完全令食客放心👍。佢哋有提供消毒酒精,而且餐具都現場清潔。湯底叫咗番茄湯底同普通辣湯底。個番茄湯底酸甜,淨飲都好好味😝。而辣湯底有好多花椒同辣椒,我地食到中期清走咗啲辣椒,令佢無繼續加辣,個湯底都好麻同辣💓!食物方面種類齊全,而且全部可以叫半份,少人食都可以食不同食物。而我哋叫咗安格斯肥牛,個牛肉肥瘦適中,而且有牛味!另外嫩牛肉有驚喜,個牛有口感,而且吸到湯汁,好好食😍。而個鰻魚都好新鮮,同無乜骨。個蝦滑好彈,配搭埋蝦子增加口感。而蔬菜類都好新鮮,其中應為必點係凍豆腐,佢完全吸到湯汁。飲品叫咗洛神花茶,好解辣👍。
午餐
2020-03-09 40 瀏覽
渝味火鍋在其他分店食過一兩次,印象深刻被他的麻辣火鍋吸引着.不久前在行如心廣場,發現他的廣告牌,荃灣的朋友有福了!.剛好見到他推出午市一人火鍋,食得更加安心。如果想一大班朋友打邊爐,原來午市湯底是免費的。.一人鍋有3種湯底,我們想食得清清地所以不叫麻辣火鍋,反而點了番茄湯底及芫荽皮蛋鍋。不要看他細細鍋,但是都很足料,例如我這個芫荽皮蛋鍋,入面足足有一整隻皮蛋。.有好幾種肉類,我們選擇了招牌的嫩牛肉,及加$20的肥牛。嫩牛肉不虛此名,的確好嫩滑。由於肥牛實在太好食,我們另外叫了一整份肥牛,厚切新鮮,火鍋必備!.至於其他配料其實也不馬虎,份量多十分豐富:2隻蝦、芝士腸、午餐肉、蟹柳、肉丸、菜等等。.加上一份麵,食到好飽飽。飲品就送洛神花茶或羅漢果,很大杯。.如果中午想自己一個打邊爐,這裏是個好選擇!
渝味火鍋在其他分店食過一兩次,印象深刻被他的麻辣火鍋吸引着
不久前在行如心廣場,發現他的廣告牌,荃灣的朋友有福了!

剛好見到他推出午市一人火鍋,食得更加安心。

如果想一大班朋友打邊爐,原來午市湯底是免費的。

有好幾種肉類,我們選擇了招牌的嫩牛肉,及加$20的肥牛。

嫩牛肉不虛此名,的確好嫩滑。

加上一份麵,食到好飽飽。
飲品就送洛神花茶或羅漢果,很大杯。

如果中午想自己一個打邊爐,這裏是個好選擇!
渝味曉宇終於喺荃灣開咗佢嘅第五分店,作為荃灣人,又係麻辣火鍋粉絲,一定唔會放過呢一間新開嘅分店。呢間火鍋店之前已經食過其他分店幾次,而其中一樣我最鍾意嘅,就係佢食火鍋之前會先送上一碗好溫暖嘅雪耳紅棗糖水,係食大餐之前滋潤返,個感覺係幾好嘅!一如既往我哋都係叫咗番茄湯底再加普通辣味湯底,呢度嘅普通辣都已經好夠香。因為今日天氣暖暖地,所以我哋叫咗一杯有酒精成份嘅衝上雲霄雞尾酒。原來佢係熱情果味嘅雞尾酒,其實酒精成份都幾高,而且亦飲得出係用咗中國酒調配,係幾特別講返嘢食先,今次我哋叫咗午餐肉、蟹柳、凍豆腐、包心丸同埋好想推介嘅墨魚滑。呢度嘅墨魚滑真係非常高質,煮幾耐都可以食得出佢入面有好彈牙嘅墨魚粒。至於蔬菜類,我哋就叫咗一個田園菜籃,仲有粟米、芋頭、淮山同埋今次好想推介嘅功夫萵筍片。呢碟功夫萵筍片係佢將萵筍用刨皮器刨成好薄好薄嘅一片,放落麻辣湯嗰邊煮,會好有水煮魚入面d萵筍嘅風味。最後一餐兩個人食咗$600到,已經係好飽好飽咁樣走。其實而家係出面食一啲好少少嘅任飲任食火鍋都要$200一位,我會選擇加多幾十蚊食呢啲高級小小嘅火鍋。同埋呢間真係好貼心㗎,每次佢門口都會有薄荷糖同埋衣物清新劑俾你

最後一餐兩個人食咗$600到,已經係好飽好飽咁樣走。其實而家係出面食一啲好少少嘅任飲任食火鍋都要$200一位,我會選擇加多幾十蚊食呢啲高級小小嘅火鍋。同埋呢間真係好貼心㗎,每次佢門口都會有薄荷糖同埋衣物清新劑俾你噴,咁就唔怕食完個人會臭晒啦!

2020-03-07 29 瀏覽
經過門口,聞到好香嘅麻辣香味。見好似好耐都冇食過麻辣火鍋,所以決定試一試呢一間麻辣火鍋,門口已經聞到重重嘅麻辣香味,我相信鍾意食麻辣嘅朋友,一定會好鍾意。呢度可以揀一鍋大紅鍋,即係麻辣火鍋或者可以揀雙拼鴛鴦鍋,即係麻辣火鍋拼一種唔辣嘅火鍋,可以選擇大骨、蕃茄、芫茜、野菌。我就選擇咗麻辣火鍋加野菌,呢度數火鍋湯底,係斷人頭計。火鍋配料方面,就選擇咗重慶耗兒魚、手打蝦滑、重慶炸酥肉、新鮮龍躉片、串新鮮蝦、特色迷你燕餃、新鮮雲吞、現炸豆皮、萵筍條、黃金菇、田園菜籃同埋油條。食晒所有嘢之後,一定要食甜品,紅糖冰粉。呢個係我今晚最鍾意食嘅野。食完麻辣火鍋,食過冰粉中和下簡直係完美。
經過門口,聞到好香嘅麻辣香味。

我就選擇咗麻辣火鍋加野菌,呢度數火鍋湯底,係斷人頭計。

天氣突然間凍咗成個禮拜,最開心當然外出同朋友仔聚下,去食熱辣辣嘅四川麻辣火鍋!現在是卻是非常時期,食火鍋的首要條件一定是選擇和信任的朋友仔和乾淨企理的火鍋店才去!這家店有好多小卡位,和食客之間保持安全距離, 環境好開揚!一去到見店員忙於做消毒衛生, 食起上黎格外安心呢~坐低店員首先送滋潤的雪耳紅棗糖水打打底!保護胃唔洗怕辣親,一陣可以放肆食辣!店員好貼心會係檯上面放好餐具,調味料同即棄圍裙仔比我地,調味料好有趣,店員推介配搭是大量麻油和蔥蒜,不建議加醬油呢~即管試試這個配搭!✪我們點了雙拼鍋(大骨滋補鍋拼普通辣大紅鍋), 水滾後, 大骨湯底呈現奶白色 , 湯底材料豐富 ,有大骨頭、 紅蘿蔔 、 紅棗 、甜粟米 , 十分清甜和滋補, 健康無添加。 而紅油辣湯就麻香撲鼻,滿鍋面都是乾辣椒,好期待試下啊啊!✪曉宇手打三寶丸和手打蝦滑好出色!好彈牙,蝦鮮味夠重!朋友都好喜愛,平時在外面很難食到~!大推介!最難得就係呢間火鍋店每樣食材都可以叫半份, 我和朋友就可以試多幾款!✪美國優質肥牛粒同黑豚豬肉都是點了半份,但細細分剛剛好,食得好滋味!每半份大約有4,5大片肉,2款都好好食 黑豚豬肉薄切,肥

每半份大約有4,5大片肉,2款都好好食 黑豚豬肉薄切,肥瘦好平均,落鍋一陣就食得,但食落並無好油膩的感覺, 薄切好正呢!

曉宇嫩牛肉好入味,配麻辣食得好過癮!

✪淮山條我自己偏好煮耐少少 ,有啲粉粉像芋頭的時候才食,好香糯!

乾貢菜見到個名好得意就叫左一份試試!!好有驚喜,上菜時候明明超乾身,皺皺霉霉禁樣,但一下鍋煮大概3分鐘立刻變脆脆綠綠,咬落超爽口!配辣湯一流啊啊!大推介!

凍豆腐是火鍋必點的,最中意好似海綿禁樣,吸收嗮湯精華(σ゚∀゚)σ..:*☆!!

飲品我們點了自家製洛神花茶和自製羅漢果茶,好清新又解辣,味道好清甜呢~

最後是傳統甜品紅糖糍粑,新鮮炸起,上面淋上香甜糖漿,外脆內糯,煙煙靭靭~~必食啊啊!

服務好,位置空間也很好,食物質素很有驚喜👍🏻期待再和朋友來呢!
2020-03-03 22 瀏覽
隔一陣就心思思想嚟呢度打邊爐,趁着如心廣場呢間新鋪新開張,應該未係太多人,所以就黎試吓!! 環境一如以往地舒適,枱與枱之間有空間感唔太迫,新開張優惠做緊鍋底全日免費!! 鴛鴦鍋叫咗皮蛋香菜鍋同埋普通辣!! 唔係咁吸汁嘅食物好似牛肉咁就可以放落辣湯底,其他腐皮同菜等就覺得放落皮蛋香菜鍋會好啲!! 最最最推介係美國安格斯優質肥牛,每次黎必點全份,肥牛肉質嫩滑,好有牛味!! 另外曉宇嫩牛肉都好正!! 除咗牛肉,桂花蚌都覺得好味,滾一陣拎返上嚟食非常爽口!! 其他食材都好新鮮,腐竹皇帝菜蝦滑仲有熟食嘅重慶炸酥肉都好味,可選全份或半份,價錢係中上但食物質素好好!!

除咗牛肉,桂花蚌都覺得好味,滾一陣拎返上嚟食
非常爽口!!

2020-03-02 31 瀏覽
今次又去左間好正嘅餐廳打邊爐餐廳主打重慶麻辣火鍋亦有唔辣嘅湯底選擇同朋友或家人gathering 都好岩去坐低之後職員立即奉上麥茶同紅棗雪耳糖水好貼心 糖水滋潤得黎同時又可以響食辣野之前保護返個胃湯底我地叫左大骨滋補鍋加普通辣大紅鍋大骨滋補鍋入面有大大舊豬骨 湯底鮮甜普通辣大紅鍋落左好多香料 好麻好香 普通辣湯其實已經係好辣 所以諗清楚先order呢度d配料全部都好新鮮 款式又多可以揀全份或半份就算人少少都可以試多幾樣鴨血(半份)午餐肉(半份)淮山條(半份)鮮蝦雲吞重慶炸酥肉(半份)芝士腸(半份)凍豆腐(半份)功夫萵筍片油麥菜曉宇手打三寶丸熟鵪鶉蛋(半份)曉宇苕粉(半份)稻庭烏東(半份)強烈推介比鐘意食火鍋尤其係重慶麻辣火鍋嘅朋友午市黎食仲有湯底免費每人可以慳返幾十蚊
今次又去左間好正嘅餐廳打邊爐

鴨血(半份)
午餐肉(半份)
淮山條(半份)
鮮蝦雲吞

重慶炸酥肉(半份)

芝士腸(半份)
凍豆腐(半份)

功夫萵筍片

油麥菜

曉宇手打三寶丸

熟鵪鶉蛋(半份)

曉宇苕粉(半份)
稻庭烏東(半份)

強烈推介比鐘意食火鍋
尤其係重慶麻辣火鍋嘅朋友
午市黎食仲有湯底免費
每人可以慳返幾十蚊
2020-02-27 29 瀏覽
🐽🐽係渝味粉絲❤️知道渝味喺荃灣有新店😝忍唔住黎幫襯!午市湯底免費😱抵牙🐽🐽喉嚨有小小唔舒服😕揀咗個菇菌湯底清清地!🍄菌有好幾款!免費湯底絕不欺場👍🏻一碟4隻大肥蠔!大大隻好鬼肥好滋味🤪🤪食蠔最怕滾兩滾縮到細細隻😏事實證明😎只係縮咗丁丁!一個字「正」🥳豬腰片薄薄薄身😝滾10秒食🉐️!睇真dd🧐薄到透光!刀工一流水準!嫩牛肉煮3分鐘食🉐️!我地掛住講講講!滾咗5分鐘依然冧身唔鞋!新鮮好味!🤩🤩
🐽🐽係渝味粉絲❤️知道渝味喺荃灣有新店😝忍唔住黎幫襯!
午市湯底免費😱抵牙
🐽🐽喉嚨有小小唔舒服😕揀咗個菇菌湯底清清地!
🍄菌有好幾款!免費湯底絕不欺場👍🏻
一碟4隻大肥蠔!大大隻好鬼肥好滋味🤪🤪
食蠔最怕滾兩滾縮到細細隻😏
事實證明😎只係縮咗丁丁!一個字「正」🥳
豬腰片薄薄薄身😝滾10秒食🉐️!
睇真dd🧐薄到透光!刀工一流水準!
  • 曉宇嫩牛肉
2020-02-25 28 瀏覽
糍粑😋😋😋我實在太愛吃糍粑,所以無懼疫情傳染,為了可以吃糍粑,在附近發現這一間新店,就今日吃火鍋!糍粑鋪滿糖漿,另外加少少芝麻粒調味,炸得算外脆內軟,帶有嚼勁,外皮炸得較薄,都是昨日那一間較好吃!我們叫了雙併湯底,而且午市湯底是免費,就試菌湯和重慶味,重慶湯的辣度實在太厲害,我們忍受不住,吃到一半就決定放棄此湯底。火鍋材料:值得推介鮮黃喉😋😋😋😋真是非常爽脆的口感,難怪是招牌材料!重慶炸酥肉😋😋😋😋這個辣度剛好,炸得不油膩,而且很香脆,帶有少少辣味。嫩牛肉😋😋😋😋這個完全是沒有雪藏味,而且煮一陣就很嫩滑,非常好吃,不過我覺得不用吃香辣牛肉,因為辣味會搶去牛肉本身的鮮味。手打丸😍😍😍很彈牙,正!雖然感覺有些貴,但吃得出材料是新鮮的。
糍粑
😋😋😋

火鍋材料:值得推介
鮮黃喉
😋😋😋😋
真是非常爽脆的口感,難怪是招牌材料!

重慶炸酥肉
😋😋😋😋
這個辣度剛好,炸得不油膩,而且很香脆,帶有少少辣味。

嫩牛肉

手打丸
😍😍😍
很彈牙,正!雖然感覺有些貴,但吃得出材料是新鮮的。
2020-02-25
  • 嫩牛肉
  • 鮮黃喉
  • 手打丸
  • 重慶炸酥肉
2020-02-24 26 瀏覽
荃灣西呢間冇咩人打邊爐,可能同最近肺炎有關。中午去食免左個湯底錢,係唔錯的。點左個重慶麻辣同番茄湯底,麻辣火鍋好鮮,有京蔥,唔會好油。個番茄湯有真番茄,未打之前偷飲一碗湯,美味番茄湯,之後點左幾樣牛肉,豚肉,蝦,雲吞,肉丸,樣樣都幾新鮮,但份量就少得可憐,半份牛肉好似得半磅左右,份量少得可憐,但價錢就119蚊,好貴,呢度款款都好貴,埋單幾百蚊,餓住個肚走,雖然味道不錯,但性價比太差,貴到食唔起😵
荃灣西呢間冇咩人打邊爐,可能同最近肺炎有關。
中午去食免左個湯底錢,係唔錯的。
2020-02-24 27 瀏覽
在Openrice 搜尋了這間重慶正宗老火鍋,而且透過openrice 訂枱有免費火鍋湯底踏進餐廳,環境乾淨舒服,餐桌上很多配合吃火鍋的餐具,擺放整齊,更細心為客人準備的即棄圍裙,好貼心,好合我這個經常吃火鍋吃地周身辣椒、醬油漬的我但為了環保,當疫情過後,提供可清洗循環再用的會更好店員態度慇勤,並有耐性為我們一一介紹店內提供的食物,什至辣椒來自那個城巿,是位很有❤的年輕店員…最難是自備酒水不收開瓶費至於食物方便,吃火鍋當然湯底最重要,叫了久違的九宮格大紅鍋,說它很辣又不是,但總不會讓一心來嚐辣的人感到失望!即吃的只叫了炸酥肉,美味佐酒一流火鍋在肉吃方便叫得不多,只有少量牛肉粒和魚腩,沒有什麼好不好的,正常吧!澱粉類,就叫了超吸味的油條、冰豆腐、苕粉(濶薯粉),所有都好合適吃麻辣鍋,尤其彈牙柔滑的苕粉一直都是我的最愛所以叫了兩次全份還有淮山條,除了白色,竟然有紫色的,這個有驚喜,原來紫色的口感較粉嫩完全合我口味…有些像吃紫薯、紫芋呢!好吃至於蔬菜類都是合適火鍋的金針菇和蓮藕片火鍋食物大至都是差不多,所以沒有一一細心地拍下我們一定會再來的🤗

但為了環保,當疫情過後,提供可清洗循環再用的會更好

即吃的只叫了炸酥肉,美味佐酒一流

一直都是我的最愛
所以叫了兩次全份

至於蔬菜類都是合適火鍋的金針菇和蓮藕片

火鍋食物大至都是差不多,所以沒有一一細心地拍下

我們一定會再來的🤗
九宮格大紅鍋
炸酥肉和走了紅糖的糍粑
苕粉,淮山,冰豆腐,金針菇,牛肉粒
2020-02-22
九宮格大紅鍋
炸酥肉和走了紅糖的糍粑
苕粉,淮山,冰豆腐,金針菇,牛肉粒
  • 九宮格大紅鍋,炸肉酥,苕粉,冰豆腐,淮山條,糍粑
2020-02-24 18 瀏覽
是咁的, 今日早收工,約咗個朋友一早落咗去渝味曉宇嗰度打邊爐。 今日我地已經鎖定咗食渝味曉宇。我哋六點鐘已經去到,因為未到食飯時間,所以都唔使等位,好順利咁就帶位安排我哋坐低咗喇,入到去先發現舖頭都原來好出名, 原來老闆仲上過舌尖上的味道2一坐低枱面就有一條圍裙可以帶住, 好貼心可以令到我哋唔使驚整污糟件衫, 而且仲送咗每人一碗嘅糖水畀我哋潤一潤喉。 舖頭呢都裝飾得好有中國味, 座位都好闊落, 而且櫈底仲有個籃畀我哋裝衣服同手袋。 我哋兩個人少少哋全部嘢係都嗌咗半份, 本身呢超級想叫佢嘅名牌重慶火鍋湯底 , 但係由於我哋兩個都有少少喉嚨痛, 所以我哋嗌咗一個皮蛋芫茜同一個蕃茄湯底清少少 , 不過食材方面我哋就唔客氣啦 ,我哋都嗌咗好多嘢食, 我哋嗌咗黃喉, 超好食嘅肥牛, 毛肚,鴨血,蝦滑,牛骨髓,凍豆腐,皇帝菜,三寶丸, 淮山條,魚鰾,韭菜鮮肉水餃,而且我仲嗌咗一個甜品, 紅糖糍粑。 不得不提既係佢哋食傻真係好新鮮, 我覺得佢個肥牛同埋蝦滑真係勁好食, 肥牛簡直係入口即溶而且油脂分佈得好平均, 個蝦滑一食就知係手打既勁彈牙, 韭菜鮮肉水餃都好好味一食就知道係自己整。 整體嚟講佢食材真

一坐低枱面就有一條圍裙可以帶住

整體嚟講佢食材真係好鮮好甜好新鮮 。 我哋每樣都嗌咗半份, 所以就可以試多好多款唔同嘅種類。

我同個朋友其實食食下,兩個人都覺得開始飽, 人均消費都唔係好貴每人300蚊左右, 但係比起出面嘅火鍋放題真係高幾級, 主要係啲食材好新鮮。

正。 如果下次再來再食, 一定要再嚟試下佢嘅招牌重慶麻辣火鍋九宮格。 期待。

2020-02-05
  • 鮮淮山