2016-03-02 1062 瀏覽
混亂拉麵位於西九龍中心對面,平時比較少會行到黎呢面之前聽朋友介紹呢間拉麵好多好評,一於試下啦平日晚上七點,剛好有四人坐位就立即坐低點餐拉麵只有六款可以揀,選擇唔多,但就可以揀麵條粗度野菜、大蒜同豬背脂都可以自己揀要多定少因為本身比較細食,所以就同另一位朋友叫左一碗混亂玉子拉麵再加$25加200g拉麵拉麵上枱好大碗,加麵底同本身既份量好似差唔多(唔記得影相)$25加到咁大碗麵好抵食呀今次揀左普通粗既麵條,其他配料都係正常量份量其實都幾大,身旁大食既女仔朋友食一碗都食到勁飽但拉麵唔知係咪太多蒜,味度有啲咸,食完要係咁飲水但係有蒜同豬背脂好香,都好肥
混亂拉麵
位於西九龍中心對面,平時比較少會行到黎呢面
之前聽朋友介紹呢間拉麵好多好評,一於試下啦

平日晚上七點,剛好有四人坐位就立即坐低點餐
拉麵只有六款可以揀,選擇唔多,但就可以揀麵條粗度

野菜、大蒜同豬背脂都可以自己揀要多定少

混亂玉子拉麵
拉麵上枱好大碗,加麵底同本身既份量好似差唔多(唔記得影相)
$25加到咁大碗麵好抵食呀

今次揀左普通粗既麵條,其他配料都係正常量
份量其實都幾大,身旁大食既女仔朋友食一碗都食到勁飽
但拉麵唔知係咪太多蒜,味度有啲咸,食完要係咁飲水

但係有蒜同豬背脂好香,都好肥
位於深水埗西九龍中心對面的"混亂拉麵", 門口格局有點似日本橫丁入面的地道拉麵小店, 沒有什麼裝潢擺設。踏入小店先是沒有修飾的等候區, 有點像貨倉感覺, 同時是售賣自家製拉麵的銷售處。推出了三款自家製拉麵外賣裝, 在家都可以烹調到食店的拉麵。 不過覺得自己應煮不出原有的味道, 還是到食店吃才有風味!食店原來跟隠家, 俺之沾麵屬同一老闆, 味道應該不相伯仲吧?! 店內張貼了告示, 有六種情況下不宜入內進食, 有點搞笑! 因排隊的人龍不斷, 所以等候期間, 店員遞上order紙供食客先選擇款式及配料, 可以省卻時間. 麵食有六款, 選擇不算多. 還有一款新推出的"洋蔥豚肉拉麵", 不過早已售罄. 而麵條選擇有兩款: 中太麵(幼麵)和太麵(粗麵), 中太麵粗2mm, 而太麵粗5mm, 比一般拉麵店的拉麵較為粗身.店內只有二十多張吧檯位, 難免要等上點時間.食店免費添加的項目可以高達三倍之多, 份量之多要量力而為, 珍惜食物呢!混亂玉子拉麵 $85選擇: 麵條 - 中太麵, 野菜二倍, 大蒜一倍, 背脂先生(即是豬肥膏脂肪)正常.先喝一口湯底, 混濁的豬骨湯同時帶有味噌的鹹味, 加上大量蒜泥的
店內只有二十多張吧檯位, 難免要等上點時間.

混亂玉子拉麵 $85

混亂玉子拉麵
先喝一口湯底, 混濁的豬骨湯同時帶有味噌的鹹味, 加上大量蒜泥的刺激, 味道混亂而且比一般的偏油膩, 未必人人接受得到吃得一口大蒜味. 半熟蛋做得不錯, 蛋香亦夠入味, 蛋黃呈流心狀, 好食!
混亂玉子拉麵
半肥瘦叉燒煮得腍軟而且大片, 瘦肉比例較脂肪多, 啖啖肉.
混亂玉子拉麵
中太麵雖較一般的粗身, 其實吃落跟普通的拉麵差不多, 較難分出差毫, 口感亦算是彈牙.
混亂玉子拉麵
而多添的野菜中以芽菜居多, 鮮見椰菜蹤影.

混亂芝士拉麵 $85

選擇: 麵條: 中太麵, 野菜二倍,大蒜一倍, 背脂先生 - 正常.
混亂芝士拉麵
其中一款重口味的芝士拉麵, 看似是平平無奇的一碗拉麵, 隱藏於大塊叉燒下面的大量芝士粉多到有點兒嚇窒, 加上背脂, 爆肥程度簡直直迫底線!
混亂芝士拉麵
味道混亂的豬骨湯底加入了芝士, 令膩口感亦大增. 配料麵條多, 加上大量膩口芝士粉, 非常飽肚滿足!
混亂芝士拉麵
開頭有點抗拒背脂, 既然選擇坐下, 怎也試一次吧! 每粒丁方都充斥了甘香肥油, 還帶點爽口, 簡直是邪惡之物!
混亂芝士拉麵
本以為作為一個女生能吃罷一碗添加了兩倍野菜的爆肥芝士拉麵已經是壯舉, 殊知臨結帳前發覺坐隔離的女生竟正吃著一碗野菜堆積如山的三倍野菜芝士拉麵, 頓覺原來大食不是男人的專利!

2016-02-05
1 分鐘 (堂食)
混亂芝士拉麵
深水埗,除了想到便宜有名的小麵店之外...上次經過後一直想試試這家位於西九龍對面的特色日式拉麵店 :混亂拉麵對它唯一的認知應該是"大胃王"門口設有等候區門口貼上:如果是小胃口的人就不適合進內的"告示"寫出來的正是他們混亂配的拉麵材料,未見其麵都可以猜出大概用的材料了吧...每日限定雞巨人,晚上去的當然已售罄▲混亂玉子拉麵((HKD $85))價錢來說算不上很抵不過份量真的...第一眼有被嚇到Σ (゚Д゚;)好高野菜,大蒜和肥膏(沒錯,這肥膏也是配菜,在下單紙叫 - 背脂先生!)都可以自由選擇份量,最多是三倍。枱上有小紙條提示:別浪費食物,應依自己喜好和能力選擇份量喜歡蔬菜的我點了三份的野菜〜( ̄▽ ̄〜)結果吃到底還是芽菜麵身有兩款可選,粗還是加粗我要了粗的,麵條的軟硬適中不過這個混亂湯底太淡,是什麼湯底(?!)溫泉蛋亦有點太熟了,叉燒沒什麼味道還因為芽菜太多,想夾來吃的時候難以控制,飯後我的手很酸(✘﹏✘ა)材料太多太重了!XD另一碗也點了三份的野菜(..。)但明顯比前一碗要少,可能...隨意的(?!)▲混亂全部入拉麵((HKD $95))以為湯底都一樣的,原來有不知明的分別...但說
深水埗,除了想到便宜有名的小麵店之外...
對它唯一的認知應該是"大胃王"
門口設有等候區
門口貼上:如果是小胃口的人就不適合進內的"告示"
每日限定雞巨人,晚上去的當然已售罄
▲混亂玉子拉麵
((HKD $85))
價錢來說算不上很抵
不過份量真的...第一眼有被嚇到Σ (゚Д゚;)好高
都可以自由選擇份量,最多是三倍。
枱上有小紙條提示:別浪費食物,應依自己喜好和能力選擇份量
麵身有兩款可選,粗還是加粗我要了粗的,麵條的軟硬適中
不過這個混亂湯底太淡,是什麼湯底(?!)
溫泉蛋亦有點太熟了,叉燒沒什麼味道
材料太多太重了!XD
混亂全部入拉麵
▲混亂全部入拉麵
((HKD $95))
以為湯底都一樣的,原來有不知明的分別...但說不出來,不過這碗比較濃
但始終不是令人非常回味的湯底,算比較普通呢
但是份量大又免費可以任加,遇着大食的朋友也可以一試
店面不算很大,但裝潢擺設都很有風味,還有可愛的碗碟出售
題外話/補充資料: 別浪費食物,應依自己喜好和能力選擇份量~
2015-12-09
2016-01-29 977 瀏覽
去到混亂拉面等左十分鐘就入得去,排隊等個時會派定紙,點拉面 配料可以揀分量,背脂先生係豬脂肪,由於第一次食,食正常分量試下野菜係芽菜,野菜同大蒜點左一倍分量。 會定期推出不同限定拉面,不過今次無點。 混亂玉子拉麵玉子好好味個湯好濃,我飲唒。背脂先生食落有d似啫喱。碗面份量好多,食完好飽。 男朋友點既混亂豚肉拉面,所有配料三倍,好大碗男朋友表示好好味,食完好飽。唔怕肥可以黎食。可以下次再黎
去到混亂拉面等左十分鐘就入得去,

排隊等個時會派定紙,點拉面
配料可以揀分量,

背脂先生係豬脂肪,

由於第一次食,食正常分量試下

野菜係芽菜,

野菜同大蒜點左一倍分量。
會定期推出不同限定拉面,不過今次無點。

玉子好好味

個湯好濃,我飲唒。

背脂先生食落有d似啫喱。

碗面份量好多,食完好飽。
男朋友點既混亂豚肉拉面,

所有配料三倍,好大碗

男朋友表示好好味,食完好飽。

唔怕肥可以黎食。

可以下次再黎
是咁的 星期六訓到好晏 一起身己經FEEL到好肚餓 又約左朋友去深水po食野未諗到食咩 就上開飯SEARCH下有咩食見到呢間係得獎餐廳 野食又大大碗 咁就o岩哂雖然睇個價 是旦一碗都貴過日本食ONE蘭 GOLD龍果D心諗有日本standard既話都冇所謂 去到12點左右 唔駛點等就入到去點菜單都係寫日文 睇埋圖都勉強估到係咩ge 但係加料個背脂先生就唔明問左waitress先知係豬油膏我同朋友點左個混亂全部入($95)+混亂豚肉($95) 加料就各x2等左10分鐘 拉麵终於黎 一碗失敗的拉麵終於黎先講上面ge芽菜同其他食評一樣係好多 但我對每條芽菜都好失望芽菜完全冇揀過 毫無方向性 碎濕濕咁放係個面芽菜一不瘦得可憐 一不斷肢食落仲一陣草腥味 冇處理過反之隔離3gor食個廿幾蚊麵 佢GE芽菜飽滿 色澤亮白而爽脆 係一流呢間混亂芽菜就真係輸一條街 (其他食評都講到芽菜好似係重點?)跟住就慘 咁難食既菜佔左一大部分(叫左2x)到豚肉部分 因為湯下面仲有芽菜 椰菜等填充物大部分豚肉都冇沾到湯 凍既芽菜同豚肉同樣都唔知佢有冇heat過肉ge結構部分好易夾斷分開 但食落係"鞋"口 失敗個湯橙啡色
是咁的 星期六訓到好晏

芽菜一不瘦得可憐 一不斷肢
食落仲一陣草腥味 冇處理過
反之隔離3gor食個廿幾蚊麵
佢GE芽菜飽滿 色澤亮白而爽脆 係一流
跟住就慘 咁難食既菜佔左一大部分(叫左2x)

到豚肉部分 因為湯下面仲有芽菜 椰菜等填充物
大部分豚肉都冇沾到湯 凍既
芽菜同豚肉同樣都唔知佢有冇heat過
肉ge結構部分好易夾斷分開 但食落係"鞋"口
失敗

個湯橙啡色 咸味幾重 飲落唔夠濃郁
可能就係"背脂先生"關係 唔明點解唔將"先生"煮溶入個湯度
反而好似餸咁比人揀幾多 有冇人真係會食你d豬油膏?
湯底幾粒豬油膏我就唔食喇

其他芝士粉因為蒸氣黏到一pat pat我就唔再多形容
粗同幼麵我都試過 都okay夠飽
栗米9成9係用包裝好果D 同野菜一樣係用下欄貨

間餐廳日式裝潢 冷係要用日文字造meun
但燒鵝脾咁嘅價錢,食到蔗渣嘅味道
性價比絕對係低
大家如果想食飽ge又唔考慮質素
呢個價錢出面可以食到2碗 加埋仲大碗過佢

2016-01-23
2016-01-14 1071 瀏覽
聽左人講呢間拉麵好食好耐,今日同朋友食飯,就趁機會試下啦 咁我諗住第一次食就試下原味先啦,不過見隻蛋好吸引就點左佢XD我怕太多,唔敢點X3倍份量芽菜,所以就點住兩倍先。點先真係好多,但係好好食,下次會點3倍 豚肉肥瘦適中,湯低唔係好濃好濃哥隻,我自己就好鐘意,因為本身自己唔太鐘意太油太濃味。份量唔洗搶心唔夠,拉麵尼講混亂係最抵食!
聽左人講呢間拉麵好食好耐,今日同朋友食飯,就趁機會試下啦

混亂玉子拉麵

份量唔洗搶心唔夠,拉麵尼講混亂係最抵食!
2015-11-30
2016-01-13 959 瀏覽
閒日夜晚黎食唔洗點等位,之前已聽朋友講話都幾大蜿,食lunch時已提我留定肚,有無咁誇張先?入到去我揀左最basic果款,另一半就揀左有芝士果款,麵既粗幼、油脂、芽菜、辣醬多少都可以自己揀~我地揀左一倍芽菜,上枱時真係大蜿到瀉,我見有人order雙倍芽菜,d芽菜同個麵底一樣咁多,感覺好似食兩個麵!我幾鍾意佢地粗麵既口感,叉燒好軟滑,湯底亦好惹味,值得一試~!

2015-12-02
2K
2016-01-12 851 瀏覽
店名:混亂拉麵地址:深水埗欽州街52至54號平安大廈地下好味指數:5/10價錢:$95混亂全部入拉麵店名:混亂拉麵地址:深水埗欽州街52至54號平安大廈地下好味指數:5/10價錢:$85混亂玉子拉麵本人係係極度飢餓嘅情況下坐底的,等左好耐拉麵終於來了,二話不說就即刻起筷(但還是相機食先)。由於本人愛重口味,蒜,野菜,背脂先生和醬油都點了三倍份量,點知佢竟然堆到九層塔咁高,夾一樣跌十樣,完全無從入手!首先,個湯底唔夠熱,蒜味亦壟斷左豚骨味,已經失望左一半。再食麵條,哇,粗到成條烏冬咁,雖然麵質係夠硬的,但真係唔係好意識到自己食緊拉麵,也許這真的不是我杯茶。最出色嘅係隻温泉蛋,生熟度拿揑得凖,質感很滑,味道也很好。而兩塊豚肉都係厚切的,愛啖啖肉嘅我都食得幾滋味。而芝士粉味道並唔突出,可能預設嘅份量太少,都被蒜味蓋過。最令人難忘嘅一定係啲芽菜,佢同麵嘅比例係2:1, 為左方便食到麵條,我夾左一碗芽菜出黎,點知仲有一碗係度,直係食極都有!最後,一向唔算細食的我都宣佈想嘔,食淨左超多。唔止配菜三倍份量,檯面上用過的紙巾都乘三倍,因為整個用餐過程都好"混亂",坐位狹窄,又要邊抱住包包邊食,食物多到
店名:混亂拉麵
地址:深水埗欽州街52至54號平安大廈地下
好味指數:5/10
價錢:$85
混亂玉子拉麵
最後,一向唔算細食的我都宣佈想嘔,食淨左超多。唔止配菜三倍份量,檯面上用過的紙巾都乘三倍,因為整個用餐過程都好"混亂",坐位狹窄,又要邊抱住包包邊食,食物多到滿瀉,夾麵彈汁的情況更是嚴重!店內播放的日本流行曲是多麼昂揚,更令人心情煩躁。
其實店家早就在店門外張貼了告示,示意不愛粗麵、芽菜的人繞道而行,強行光顧、點菜過多的我也不好抱怨甚麼。值得一提嘅係,我同友人食完行出黎,齊齊變得四肢無力,頭昏腦脹,究竟點解釋?整家店都奇奇怪怪,或者一百個人中會有一個識得欣賞。

2014-02-26
2015-12-04 1889 瀏覽
在微寒的晚上享受一碗熱騰騰的日本排拉麵確是每日辛苦工作後的小確幸。所以今次放工後便與朋友一起約定去吃以份量聞名的「混亂拉麵」!我們等了大約三十分鐘,全店只有bar桌,椅子高高的有點不好坐。坐好後便開始點食物了,其實全店只有一款拉麵,客人只需選擇是否需是額外的配料。可選無限蒜頭,芽菜,而且份量還依據不同程度提供。最後我選了多蒜正常芽菜,師傅一煮好便把麵端上桌子,過程不超過三十秒,保證新鮮熱辣,湯底豬骨味香濃但略鹹,也喜歡它略硬的麵條質感,加上軟腍的溏心蛋,再拌以少許昆布醋提鮮,不消十五分鐘已經吃完整碗拉麵。整體不錯,店面乾淨整齊,服務不俗,食物質素中上,值得再試。

2015-12-01
30 分鐘 (堂食)
2015-11-13 1696 瀏覽
終於有機會試下深水埗的混亂平日行過好多人排隊,當晚見到只得三四人排隊,馬上試下先。唔只拉麵 份量有得加大( 當然要俾錢),野菜同背脂份量仲可以免費加倍,啱哂我這個花心又貪小便宜的人。我選了三倍野菜同雙倍背脂先生,麵來時,我真是驚自己食唔哂。食物方面,湯味濃,有味曾同豬肉味,少少蒜香,冇豬臭味,唔似x 千是味精水。拉麵彈牙,每條麵都可以沾到湯。野菜多到,真是食菜都飽,要讚下廚師就算多左菜,都唔會整到個湯淡左,正!至於义燒同背脂,味道較淡,但是唔係叫冇味,佢唔係港式义燒! 不過可以整熱些至加落個麵度,我食的時候感覺有些肥油是未溶~~~~ 真是食朱油糕咁。好肚餓而去到又唔係排長龍推介!
終於有機會試下深水埗的混亂
平日行過好多人排隊,當晚見到只得三四人排隊,馬上試下先。
我選了三倍野菜同雙倍背脂先生,麵來時,我真是驚自己食唔哂。

好肚餓而去到又唔係排長龍推介!
2015-11-12 1686 瀏覽
久不久就會光顧混亂拉麵,皆因重口味男朋友都幾中意食!今次我地照舊叫左碗全部入($95) ,同埋新出既洋蔥醬油豚肉($85)全部入揀左粗麵(最後俾錯左幼麵),雙倍野菜,雙倍背脂先生,每次都想叫三倍野菜餵相機,但係怕食唔哂最終都係放棄背脂先生即是入口即溶既肥膏,好好味呢度既湯底統一係用重味濃郁既豬骨湯底,日式叉燒每次水準不一,有時會太瘦同唔入味,但當佢係半肥瘦又入味既時候係好好味架洋蔥醬油豚肉拉麵店員話係set "do",所以無得加野菜同背脂,湯指定係醬油湯,麵指定係幼麵,豬肉超級多,差啲食唔哂醬油湯甜甜地,配合洋蔥碎同揾一同吃下,又幾好味呀值得一讚呢度服務唔錯,店員都好有禮同有笑容,我地仲留意到,個廚房係超級乾淨,大廚領導有方,哈哈!令客人食得安心
久不久就會光顧混亂拉麵,皆因重口味男朋友都幾中意食!

背脂先生即是入口即溶既肥膏,好好味

醬油湯甜甜地,配合洋蔥碎同揾一同吃下,又幾好味呀

2015-10-22 1809 瀏覽
揸車去深水埗揾野食,突然心思思想試吓混亂拉面。一入到去有個好有禮貌的日本人招呼我地坐低,應該系老闆啦。聽倒有其他staff都係讲日文,餐廳又播住一D輕快日文歌,成個气纷好好,唔似其他地方就感請個認日文嘅staff。除左老板之外,果度既staff服务都细心,無晒匙羹,我都未问就即刻攞比我。餐牌選擇不多。我叫左個混亂玉子個湯味道几好,所以係咁飲,點知開始覺得唔對路啦,超口渴,应该好重味精,自到我瞓覺個口都好辛苦而麵方面佢地係自家制,但我就覺得麻麻, 令我諗起車仔麵d油麵。。
揸車去深水埗揾野食,突然心思思想試吓混亂拉面。
餐牌選擇不多。我叫左個混亂玉子

2015-10-21
2015-10-07 1752 瀏覽
今天刚刚好经过深水埗,想起一间没吃过的拉面店,来就吃招牌,选了混乱拉面,2倍蒜2倍野菜2倍背脂,中太面,面还算弹牙,但湯底真的不太适合我,像酱油但没酱油香,怪怪的,背脂就是猪肥肉,但味道太甜,总之就是怪怪的,觉得蒜味盖过了部分味道,乱乱的味道,感觉不怎么好
2015-10-02
2015-08-31 2354 瀏覽
每次經過不是賣完就是已收工,今日趁假期早啲去,去到門口有告示要17:30至開門,唯有四圍逛下到17:40左右再行過去但仍未開門便企一企等一等,過了大約五分鐘左右門開了便走進去。看見一行位置大約十來個是在bar枱另外有一張小型枱在門口附近,感覺都頗日本feel。坐低侍應便遞上點菜紙給我們,款式不多,眼見有五款,我係芝士迷當然選擇有芝士的,但⋯這些會是平時食薄餅那種芝士粉嗎?雖然心有疑惑但應該不會吧,八十多塊一碗應該不會那麼行貨吧,那便點了一個芝士的、一碗雜錦的試下吧!這裡的蒜及野菜可以選擇「不要、正常、一倍至三倍」看見是炒的芽菜,我非常喜歡的所以要了三倍。面到了,三倍芽菜,侍應還重點說明份量會很多,但沒這回事,看見圖樣明明好像一座山,但在我面前的卻是平平一碗。我叫的是幼面,硬得很,但可接受。但眼見芝士真的是卡夫芝士粉,真的無言了,味道很怪,粉溶掉後整碗湯杰得緊要,雖然我都是濃味一族,但呢碗嘢真的咸得太勁😑呢個價錢食啲咁嘅嘢,真係唔會有下次。
2015-08-30
2015-08-30 1993 瀏覽
之前已黎過幾次,都食唔到!佢唔係落場就收檔,有次仲話春茗添。我今次等佢開門,試咗個芝士拉麵,原來垃圾,所謂芝士就係卡夫芝士粉,全無我預期拉出一絲芝士絲效果,湯就咸到死,麵仲硬過條命,叉燒無味淡如水,邊個俾佢得獎㗎,檢討吓!