2016-03-13 681 瀏覽
銅鑼灣係小妹經常出沒的區份~耀華街百樂中心出名食店眾多今晚隨心選了其中一間~深宵食堂有濃濃人情味~老闆會同客人有講有笑~芝士蝦球1客6粒流心芝士蝦球岩岩好一口Size~蝦肉夠彈牙~大家咬開要小心,熱溶芝士係會爆出黎~~就算放耐左,都一樣好味~~值得推介雞泡魚乾塗上蜜糖再燒~~入口甜甜的,帶點煙韌~唔需要沙律醬都夠入味~煙肉荔枝卷煙肉燒至香脆~荔枝更加係爆汁~清甜荔枝完全中和煙肉油脂~~好食到想Encore~燒秋葵最近常常見到秋葵出現於餐牌~燒過後,黏滑感覺大減~配以少量燒汁~~ 更加美味~豚肉露筍卷薄薄豬肉卷起露筍雖然露筍較細條~但勝在鮮嫩無渣~~芝士玉子燒流心玉子係小店名物~~當然要一試~~一切開芝士不停流出~~睇到已經好想食~~入口濃濃忌廉芝士味~~玉子質感亦嫩滑~~名物當之無愧!自家制豬軟骨手打湯烏冬最後登場,男友的醫肚選擇~佢轉述烏冬口感抵讚~ 煙韌有咬口~
銅鑼灣係小妹經常出沒的區份~
耀華街百樂中心出名食店眾多

今晚隨心選了其中一間~
深宵食堂有濃濃人情味~

老闆會同客人有講有笑~
芝士蝦球&雞泡魚乾
芝士蝦球

1客6粒流心芝士蝦球

岩岩好一口Size~蝦肉夠彈牙~
大家咬開要小心,熱溶芝士係會爆出黎~~

就算放耐左,都一樣好味~~值得推介

雞泡魚乾

塗上蜜糖再燒~~

入口甜甜的,帶點煙韌~

唔需要沙律醬都夠入味~
燒秋葵&煙肉荔枝卷

煙肉燒至香脆~

荔枝更加係爆汁~

清甜荔枝完全中和煙肉油脂~~

好食到想Encore~

燒秋葵

最近常常見到秋葵出現於餐牌~

燒過後,黏滑感覺大減~

配以少量燒汁~~ 更加美味~

薄薄豬肉卷起露筍

雖然露筍較細條~

但勝在鮮嫩無渣~~
芝士玉子燒

流心玉子係小店名物~~

當然要一試~~

一切開芝士不停流出~~
睇到已經好想食~~

入口濃濃忌廉芝士味~~

玉子質感亦嫩滑~~

名物當之無愧!
自家制豬軟骨手打湯烏冬
自家制豬軟骨手打湯烏冬

最後登場,男友的醫肚選擇~

佢轉述烏冬口感抵讚~ 煙韌有咬口~

2016-02-18
芝士蝦球&雞泡魚乾
燒秋葵&煙肉荔枝卷
2016-03-05 819 瀏覽
銅鑼灣深宵食堂吃芝麻雞翼,今次一來果然沒來錯,還發掘到其他美點。這間是小店,環境比較逼門口細細,但裝修以日式居酒屋但充满日式風情。白鱔很好吃,那個醬汁也很好吃,配上喼汁吃,鮮香而不膩芝麻雞亦金黃色脆脆外表爽口彈牙, 食落香脆肉汁保留~蜜燒八爪魚賣相完全與漫畫中的相似, 已急不及待一試其味, 味道清甜, 與想像中的一樣。另外雞泡魚乾, 燒得頗為香口而且乾身, 絕對是送酒的好選擇。汁燒帆立貝肉質甜美的帆立貝有咬口,加上醬汁燒得香气四溢!
白鱔很好吃,那個醬汁也很好吃,配上喼汁吃,鮮香而不膩
芝麻雞亦
金黃色脆脆外表爽口彈牙, 食落香脆肉汁保留~

汁燒帆立貝
肉質甜美的帆立貝有咬口,加上醬汁燒得香气四溢!
2016-03-02 755 瀏覽
呢間餐廳打正旗號用日本漫畫深宵食堂招徠食物當然要跟足漫畫所講黎煮一於試下係咪跟得足 瑩光魷魚 $62 好食指數: 4/5抵食指數: 3.9/5一食落口 感覺就係鹹😂老闆提醒 其實呢個係要黎餸酒嘅即刻叫返杯啤酒飲下𠲖 又真係無咁鹹 而且又帶到魷魚嘅鮮甜老闆話呢種味 就係漫畫中食嘅味道亦係日本口味 欣賞老闆對味道嘅堅持否則大家係香港食到嘅野只會係香港口味香草羊架(2件) $78 好食指數: 3.9/5抵食指數: 3.9/5羊架醃得好香 肥膏位好有羊騷味略嫌熟左少少 可以生啲啲師傅好細心 上枱前已經將羊架剪開👍🏻一啖一件 唔洗麻煩 啱懶人😂芝士蟹肉玉子燒 $78 好食指數: 3.9/5抵食指數: 3.9/5每件都用茄汁加上店名深宵二字打正旗號 當然要試芝士溶入玉子燒之中 啖啖都有芝士芝士控不可錯過😍😍😍要彈嘅係蟹肉比較少如果減少芝士 多加蟹肉就好啲🤔
呢間餐廳打正旗號

要彈嘅係蟹肉比較少

如果減少芝士 多加蟹肉就好啲🤔
2K
2016-03-01 684 瀏覽
之前吃過尖沙咀分店,感覺不錯,這晚決定來銅鑼灣店再吃。一行三人,點了十一款食物。 芝士蟹肉玉子燒($78)用茄汁寫上「深宵」兩字,非常吸睛。芝士在中間緩緩流心的效果,食落鮮嫩蛋香味重。 芝士年糕($36)煙韌的年糕配上流心芝士,教人如何不愛它? 煙肉蠔卷($38)這個記得要趁熱吃,蠔味鮮配上咸香的煙肉,不錯! 汁燒白鱔($78)魚質彈牙,魚香味濃 原條粟一燒($34)原條粟一燒可分成4件,燒得恰度好處,而且微微的芳香甜味,感覺不錯! 川式茄子($72)配上孜然粉和辣粉味道瞬間提升,茄子嫩滑夠腍。芝麻雞翼($48)咸香味重,頗喜歡雞翼上滿芝麻,肉質香口嫩滑。芝士蝦球($38)外脆内彈牙的蝦丸,還有流心芝士,感覺不錯呢!日式一口雞($42)一口雞外脆肉嫩,滋味無比。 鵝肝雜菌石鍋飯($108)熱辣辣的石鍋飯,一塊大大的鵝肝非常吸睛,食落夠熱,飯粒還可烘成焦呢!自家制豬軟骨手打湯烏冬($44)湯式味道不錯,烏冬彈牙可口,小小一碗,很美味!
之前吃過尖沙咀分店,感覺不錯,這晚決定來銅鑼灣店再吃。
一行三人,點了十一款食物。
 芝士蟹肉玉子燒($78)
 芝士年糕($36)
煙韌的年糕配上流心芝士,教人如何不愛它?

煙肉蠔卷($38)
這個記得要趁熱吃,蠔味鮮配上咸香的煙肉,不錯!

汁燒白鱔($78)
魚質彈牙,魚香味濃

原條粟一燒($34)

川式茄子($72)
配上孜然粉和辣粉味道瞬間提升,茄子嫩滑夠腍。
芝麻雞翼($48)
咸香味重,頗喜歡雞翼上滿芝麻,肉質香口嫩滑。
芝士蝦球($38)
外脆内彈牙的蝦丸,還有流心芝士,感覺不錯呢!
日式一口雞($42)
一口雞外脆肉嫩,滋味無比。
 鵝肝雜菌石鍋飯($108)
自家制豬軟骨手打湯烏冬($44)
湯式味道不錯,烏冬彈牙可口,小小一碗,很美味!

2016-02-25
2016-02-28 661 瀏覽
尖沙咀厚福街不嬲食店多到數唔完!街頭行到街尾有各種各樣食店!今次bb豬同我去左厚福街藍馬商業大廈到食日本串燒!名叫深宵食堂我地入座bar台後,見到原來有out-door可以坐!下次一定要試下坐out-door, 氣氛一定再正d!! 我地食完之後,我會推介以下幾款食物!1) 芝心蝦多士,一客四件,外層煎炸到香脆!內面流心芝士,賣相一流!熱辣辣既外層夾住內層半溶既芝士,口感感覺似食緊茶樓既煎堆!非常不錯2) 串燒車尼茄,燒到剛剛好!唔會燒焦!蕃茄既酸甜完全保留,細細粒,一啖一粒!3) 煙三文魚沙津,沙津菜都好新鮮!煙三文魚份量剛好!配合惹味醬汁!真係好好味,醬汁有dd辣,食落非常開胃!4) 蜜燒八爪魚(雞肉腸), 初時以為係八爪魚,睇漏左雞肉腸,上到台先發覺係腸仔切到八爪魚既型狀!非常可愛!蜜糖味非常濃郁!總括而言,員工非常有禮貌!環境不錯,有氣氛,下次一定要坐露台喔!!
2016-02-02
10 分鐘 (堂食)
2016-02-27 598 瀏覽
每逢見到好食評,就會約下知己試一試。今次,來到這間人讚人愛的小店。由於沒有訂位,又是星期五的日子,所以我們三兩知己,,7點前就到,沒須等就就坐。😊不知為何入門時要按鐘,才能入內。這是一間小店,空間有限,只有小桌數張。我們點了好評的食品:芝麻雞翅-但皮不夠脆及乾身雞軟骨- ok , 但不是特別香口雞腎 - 切得太細,味道 ok燒雞翅- 美味👍🏼另一款spice 雞球- 👍🏼squid salad - 新鮮👍🏼牛肉粒 串on potato - 有牛味,但有點過熟牛脷- OK䓤薄牛片- 味道 ok羊架-不錯👍🏼少少乾炸蠔- 新鮮😊芝士球- 不錯豖肉飯- 👍🏼👍🏼其實並不是太出色,只是不過不失,如果味道方面提升改良,應該還更好。
每逢見到好食評,就會約下知己試一試。

今次,來到這間人讚人愛的小店。

不知為何入門時要按鐘,才能入內。

這是一間小店,空間有限,只有小桌數張。

我們點了好評的食品:

芝麻雞翅-但皮不夠脆及乾身

雞軟骨- ok , 但不是特別香口

雞腎 - 切得太細,味道 ok

燒雞翅- 美味👍🏼

另一款spice 雞球- 👍🏼

squid salad - 新鮮👍🏼

牛肉粒 串on potato - 有牛味,但有點過熟

牛脷- OK

䓤薄牛片- 味道 ok

羊架-不錯👍🏼少少乾

炸蠔- 新鮮😊

芝士球- 不錯

豖肉飯- 👍🏼👍🏼

2016-02-22 953 瀏覽
久仰大名,一直未有機會黎一試。今晚同舊同學來一聚好日式既門面呀,已經喜歡了木製的餐牌,多麼日本風情畫呀!宵夜當然要來吃串燒呀,吃不到旺角屯門的不緊要,這裡應該可以安全的吃。天氣冷,飲番杯熱柚子茶,香香甜甜的。前菜,胡麻醬冷蕃茄,清新開胃,酸酸甜甜。重點推介,是晚隱藏菜式,餐牌沒有的,一定要問!芝士雞蛋卷,裡面是滿滿幼滑的芝士,一切傾盆而出。我相信小姐這個芝士迷可以一個人吃兩整個,那時候膽固醇要爆標了。豚肉加露荀,外面滿滿香口的豚肉包住爽口既露荀。另外燒白鱔都不容錯過,好脆好脆,好香好香,雖然40幾蚊係有d貴,但真心好食的。總扣黎講食物質素中上,但價錢都成正比。不過食串燒都預左有d貴,每人300幾蚊,不過一晚半晚算啦~係環境逼左d,其他都幾滿意。
久仰大名,一直未有機會黎一試。
今晚同舊同學來一聚
好日式既門面呀,已經喜歡了
木製的餐牌,多麼日本風情畫呀!
天氣冷,飲番杯熱柚子茶,香香甜甜的。
前菜,胡麻醬冷蕃茄,清新開胃,酸酸甜甜。
重點推介,是晚隱藏菜式,餐牌沒有的,一定要問!
豚肉加露荀,外面滿滿香口的豚肉包住爽口既露荀。
係環境逼左d,其他都幾滿意。
2016-02-19 453 瀏覽
百樂中心越來越多好野食 今日黎到呢間以漫畫深宵食堂做主題既餐廳相信看過深夜食堂的電影就不會陌生係銅鑼灣既呢間深宵食堂就係奉承呢個概念希望香港人可以係日式居酒屋平平地食下野飲下野傾下計 見到今日推介 點左玉子燒!可見老闆係個日本漫畫迷 放到周圍都係 哈哈!芝士蟹肉玉子燒 $78啖啖香滑既蛋蛋包住芝士同蟹肉 口感creamy上面用茄汁寫上深宵二字算係呢道幾signature既小吃日式一口雞 $42炸漿同平時唔一樣😳薄身但唔會話好脆既口感反而只有輕微crispy既感覺老闆話係想健康d唔好太油👍雞肉都算有moist 醬汁係沙律醬加honey mustard 原條粟一燒 $34 平時食慣牛油粟米今次試下正宗日本燒法原條粟米大大條先焗後烤做出外乾內濕既效果再加上燒汁增添風味老闆既recipe忠於原著 有心思鵝肝什菌石窩飯 $108 天寒地凍食石頭鍋飯最窩心醬汁抵讚 令成個飯生色不少鵝肝份量亦都好足 味道甘香配以什菌簡單而不平凡 好好好味! 地址: 銅鑼灣耀華街百樂中心6樓

見到今日推介 點左玉子燒!
可見老闆係個日本漫畫迷 放到周圍都係 哈哈!

芝士蟹肉玉子燒 $78

啖啖香滑既蛋蛋包住芝士同蟹肉 口感creamy
上面用茄汁寫上深宵二字算係呢道幾signature既小吃
日式一口雞 $42

原條粟一燒 $34

鵝肝什菌石窩飯 $108

地址: 銅鑼灣耀華街百樂中心6樓

2016-02-08 1500 瀏覽
今晚同男朋友食晚飯, 去咗呢間深宵食堂食串燒, 之前我係尖沙咀嘅分店食過, 呢一間銅鑼灣分店比起尖沙咀分店地方較要細, 不過坐得都好滿. 我哋倆個都好肚餓啊, 一入嚟坐低即刻叫野食. 先叫個蟹肉沙律, 蟹肉好足料, 而且蔬菜新鮮, 再撈埋嗰個酸酸甜甜嘅麻醬好好味喎! 另外再食下蔬菜呢D健康野先開始食燒野啦! 再嚟咗個麻醬豆腐, 豆腐好新鮮, 重豆味, 唔錯喎!跟住再黎個一口牛, 個賣相好得意, 串牛插係個薯仔上邊, 食落牛肉味重, 而且燒既熟到啱啱好, 唔會太靭, 我以為個薯仔係食埋既, 原來唔係架, 不過好彩無食, 後邊仲有好多好野食跟住再叫左個煙肉荔枝, 嘩! 原來煙肉加荔枝係可以咁好味嘅! 鮮甜嘅荔枝地再比鹹香嘅煙肉包住, 又甜又咸嘅感覺係味蕾度縱橫交錯, 真係好好味又juicy呀!男友鍾意食山葵, 我就覺得麻麻地, 因我唔太好痴笠笠既野, 佢就覺得好好味, 簡單嬸左啲鹽上去燒, 男友已經食到JEP JEP聲啦!我就叫左我嘅至愛芝士年糕, 因為有人又要ON DIET嘅關係, 所以呢我食咗三件, 其實我可以成碟食晒架! 呢個芝士年糕簡直無得頂呀! 外脆內軟! 咬一口我簡直被裡面既芝

我就叫左我嘅至愛芝士年糕, 因為有人又要ON DIET嘅關係, 所以呢我食咗三件, 其實我可以成碟食晒架! 呢個芝士年糕簡直無得頂呀! 外脆內軟! 咬一口我簡直被裡面既芝士溶化了! I LIKE IT!
另外叫咗金菇肥牛卷, 亦都好有水準燒得啱啱好, 裏面嘅菇熟曬而且勁多汁, 牛肉亦都係啱啱熟, 好好味, 而且肉質鮮美!
另外小妹呢個番薯怪又出動喇! 今日見到有番薯梗係唔會放過啦! 好得意喎! 呢隻迷你珍珠番薯細細粒,容易食, 而且亦都好鮮甜!
再叫左個雞軟骨, 亦都燒得剛剛好, 而且咬落去鬆脆可口, 又唔會太靭, 有咬口之餘亦有好甘香嘅雞油味, 好正啊!
再叫左虎蝦, 好大隻, 有手掌咁大, 肉質唔使講, 鮮味可口, 再加上蒜蓉放上去燒, 冇得輸啦!
燒羊架, 呢個係我男友既至愛, 佢話好好食, 我就唔好羊, 佢就話唔太蘇喎, 肉質鮮嫩, 係燒得岩岩好.
燒娃娃菜, 估唔到娃娃菜可以燒到呢一個境界, 既JUICY又香口, 點樣可以做到架呢? 小妹拜服!
最後再叫咗個鵝肝石鍋飯, 份量足, 而且鵝肝亦都燒到外脆內軟, 再加上旁邊嘅金菇雜菜中和返鵝肝既油份, 感覺唔會太油, 我地又成碗LAM哂啦!

呢度真係唔錯喎, 不過都幾貴呀, 咁就食咗成千蚊啦.
2016-01-30
2016-02-05 1156 瀏覽
最近唔知做乜鬼好鍾意食熱氣嘢,尤其燒、炸食物,所以就同大少去食燒物居酒屋忌廉溝鮮奶 - 超初點完食物之後,無諗過要點飲品,不過店員問我地需唔需要點飲品,見佢餐牌都係酒多,問佢有冇好介紹,佢就話忌廉溝鮮奶,大少話好耐無飲,就試吓~~我就覺得忌廉汽水比較多,不過我鍾意蚧肉沙律 - 有醋、蟹肉、蟹柳,酸酸甜甜,好好味,唔知點解……反而係我食得最多,蟹肉份量真係多到超乎想像芝麻醬蕃茄 - 蕃茄again,呢個蕃茄加埋個芝麻和風汁,真係超好味~~深宵鴛鴦腸 - 以店名命名,好似台灣腸質感,我地其實幾鍾意食台灣腸,而且……齋燒腸,好難唔好食炸芝士蝦丸 - OMG,食時真係要小心,啲芝士會飛出黎,但係好味又過癮,不過唔講,唔會知道係蝦丸炸廣島蠔 - 見到有炸蠔,必食是常識吧~炸皮唔太厚,一咬,啖啖蠔汁飛出嚟,超好味~雞泡魚乾 - Yo雞泡魚乾again,雖然燒得好似太黑,不過……絕對唔係燶味,魚乾燒時一定有落少少蜜糖或其他醬汁,因為食落口,有少少黏黏感覺串燒一口牛 - 嗯……出菜賣相有點兒……好彩唔係3支……哈哈,呢個一口牛真係好淋、好香,不過大少話爭少少牛味,如果牛味重多少少會重好味~煙肉蠔卷 -
我就覺得忌廉汽水比較多,不過我鍾意
炸廣島蠔 - 見到有炸蠔,必食是常識吧~
炸皮唔太厚,一咬,啖啖蠔汁飛出嚟,超好味~
煙肉蠔卷 - 正,成隻蠔俾煙肉卷住,一齊燒,可以食到煙肉燒過嘅脆口,亦可以食到鮮甜蠔味
燒8吋虎蝦 - 大大隻蝦,剪晒腳開少少邊,再塞滿蒜頭燒,蒜香味入晒蝦肉,虎蝦爽口彈形,無得頂

2016-01-29
2016-02-04 1030 瀏覽
已吃過好幾次日式燒物,總覺得貴而吃不飽,這次決定對自己好些,多叫些食物芝麻醬蕃茄沙律,看相片便知道味道,有芝麻醬便好吃哈哈玉子燒,裏面有芝士及應該有點蟹肉,新鮮熱辣辣,裏頭的溶芝士好好吃, 但上面的茄汁我就不太喜歡,可以用別的醬代替就好了因怕不夠飽便點了個烏冬,怎料超細碗的,不過大碗也不好,那個湯有點像吃即食麫的味精湯,還要很濃旁邊的燒秋葵及翠玉瓜,口感挺好,但是外邊好像塗上了很多鹽/味精?吃著覺得超想喝水,以及咀唇周圍都有很”lar”的感覺右邊的白鱔很好吃,那個醬汁也很好吃,不過略貴燒帆立貝也好好吃,大大粒,不會燒得過熟,看來這裏的海鮮較好吃又是海鮮,燒鯖魚,魚皮脆,配上喼汁吃,挺開胃其實還有點其他食物,如芝士年糕也好好吃,埋單約兩個人hkd600 左右,吃得飽飽的
芝麻醬蕃茄沙律,看相片便知道味道,有芝麻醬便好吃哈哈
右邊的白鱔很好吃,那個醬汁也很好吃,不過略貴
又是海鮮,燒鯖魚,魚皮脆,配上喼汁吃,挺開胃
2016-02-02 877 瀏覽
曾經睇過雜誌介绍深宵食堂,今日去开causeway bay,所以上去試下。原來呢間係细细間既小店,估計只可以容納40人。 睇過食評,好多人推介既芝士蟹肉玉子燒,我都點左,仲好快到!外表非常賣廣告feel,不過好好食!中間流心芝士,真係未食過,蛋件好香好滑!之後叫左啲肉同菜類,當中有啲特別好食:煙肉蠔卷: 完全原汁原味,煙肉包住蠔黎燒,煙肉一啲都吾乾,蠔仲啖啖肉。豚肉露筍卷:同上面既菜式相似,豚肉好嫩滑。其他如燒鯖魚,四季豆,汁燒帆立貝及日本黑豚肉飯平平。8对蒜香大虎蝦:8吋蒜香大虎蝦好大隻,果然一份錢一分貨,要$78,但堅抵!蝦加蒜蓉燒出黎好香,隻蝦好新鲜,所以肉好鮮甜。下次绝对可以encore!

之後叫左啲肉同菜類,當中有啲特別好食:
煙肉蠔卷:
完全原汁原味,煙肉包住蠔黎燒,煙肉一啲都吾乾,蠔仲啖啖肉。
豚肉露筍卷:同上面既菜式相似,豚肉好嫩滑。
其他如燒鯖魚,四季豆,汁燒帆立貝及日本黑豚肉飯平平。
8对蒜香大虎蝦:
2016-01-28
2016-02-01 837 瀏覽
終於有機會一嘗這間聞名已久的深宵食堂, 到達門口已能感受到日本民間食堂的風味, 雖然店舖不算大, 但也不會令人感到侷促, 我選擇了靠近窗的坐位, 再觀望其他擺設, 不出所料, 一套完整的深宵食堂漫畫就擺放在書架上!!既然有機會一嘗食堂之味, 當然漫畫裡的食物是少不了, 所以一口氣點了蜜燒八爪魚、雞泡魚乾、貓飯、燒秋葵京蔥翠玉瓜、奶油飯同生燒牛利芯, 還有店主極力推薦的芝士年糕!!芝麻豆腐這是一個凍盤。芝麻醬很香, 豆腐軟滑雞泡魚乾甜甜的醬汁又有點辣~芝麻雞亦金黃色脆脆外表, 但肉汁水分並沒流失~芝麻味香~蜜燒八爪魚 賣相完全與漫畫中的相似, 已急不及待一試其味, 味道清甜, 與想像中的一樣。另外雞泡魚乾, 燒得頗為香口而且乾身, 絕對是送酒的好選擇。生燒牛利芯雖然是燒物, 但仍然能保存肉汁而且沒有一點騷味, 蔬菜燒物也很有水準, 蔬菜裡的水分並沒流失, 難得難得!! 貓飯和奶油飯終於輪到我最想吃的貓飯和奶油飯了, 貓飯是用醬油拌柴魚片放在白飯, 是一道簡單既料理, 與我想像中的味道一致, 若果能再多一點醬油會更好味道, 至於奶油飯也是簡單不過的料理, 只需再一片牛油放在熱騰騰的飯中便成
燒秋葵京蔥翠玉瓜
芝麻豆腐
芝麻豆腐
這是一個凍盤。芝麻醬很香, 豆腐軟滑
雞泡魚乾
甜甜的醬汁又有點辣~
芝麻雞亦
金黃色脆脆外表, 但肉汁水分並沒流失~芝麻味香~
生燒牛利芯
貓飯和奶油飯
貓飯和奶油飯
終於輪到我最想吃的貓飯和奶油飯了, 貓飯是用醬油拌柴魚片放在白飯, 是一道簡單既料理, 與我想像中的味道一致, 若果能再多一點醬油會更好味道, 至於奶油飯也是簡單不過的料理, 只需再一片牛油放在熱騰騰的飯中便成了, 雖然這麼簡單的一道菜, 但味道是出乎意料之外的不簡單, 特別在冬天的季節, 這碗奶油飯能給予你很溫暖的感覺!!
芝士年糕
最後是芝士年糕, 我本人對年糕沒有特別要求, 但是店主極力推介下, 也不妨一試, 當一咬之下, 感覺完全改變了, 年糕相當脆口又彈牙, 裡面的芝士是流心的, 完全超出我能想像的效果, 是一道驚喜的菜式, 我也極力推薦, 務必一試!!!
  • 蜜燒八爪魚
  • 芝士年糕
2016-02-01 754 瀏覽
朋友聚會,選間日本串燒小店,店子不大,但感覺恬靜愜意,一串兩串三串,慢慢傾,慢慢食。。餐牌選擇頗多,選擇困難症又黎喇!利賓納提子汁。忌廉溝鮮奶解渴飲品,是吃串燒不可缺少的佳品!牛脷芯牛脷芯係牛脷近喉嚨的位置,脆口彈牙,帶少許黑椒,微辣惹味!8吋蒜蓉大虎蝦完整長足8吋的新鮮大虎蝦,結實肉質,濃香的蒜蓉,極度可口,encore 首選!汁燒帆立貝肉質甜美的帆立貝,加上醬汁燒烤,使味道更豐富!一口牛牛肉串插在薯仔上出品,頗特別。牛肉稔軟不韌,一口一粒,味道調得極好,口感不錯,值得推介!煙肉荔枝卷煙肉和荔枝的味道很匹配,荔枝的甜味中和了煙味的膩和和鹹味,值得試試!吉列廣島蠔炸得金黃色的吉列廣島蠔,非常脆口,炸得保持蠔內水份,胡麻蕃茄大大片蕃茄,既新鮮又夠冰凍,配上濃郁的胡麻醬,是串燒好配搭!川式茄子川式茄子面積頗大的茄子,佈滿七味粉和蒜粒,味道香濃,能燒到保持水份,不乾身,一絲絲夾出,很滋味!冰燒菠蘿燒得不見乾身,咬下菠蘿時還有大量汁液流出,非常清甜!日本蕃薯仔蕃薯仔細細粒,甜美,口感很糯,是我的至愛!
餐牌選擇頗多,選擇困難症又黎喇!
利賓納提子汁。忌廉溝鮮奶

解渴飲品,是吃串燒不可缺少的佳品!
牛脷芯
牛脷芯係牛脷近喉嚨的位置,脆口彈牙,帶少許黑椒,微辣惹味!

汁燒帆立貝
肉質甜美的帆立貝,加上醬汁燒烤,使味道更豐富!
吉列廣島蠔
炸得金黃色的吉列廣島蠔,非常脆口,炸得保持蠔內水份,
冰燒菠蘿

燒得不見乾身,咬下菠蘿時還有大量汁液流出,非常清甜!
日本蕃薯仔

蕃薯仔細細粒,甜美,口感很糯,是我的至愛!
2016-01-27
2016-01-31 549 瀏覽
另一位blogger朋友介紹我吃銅鑼灣深宵食堂吃芝麻雞翼,今次一來果然沒來錯,還發掘到其他美點。這間是小店,環境比較逼,以日式居酒屋的菜式為主,位於銅鑼灣尚算方便。餐廳沒有餐牌,只用點心紙點菜,主打燒物,亦有炸物、烏冬及鍋飯。先來個芝士蟹肉玉子燒!蛋香四溢,燒到中間流心,非常香滑!混有亦有芝士及蟹肉!好好味!接著吃翠肉瓜及秋葵,只輕輕燒過,普通而已。令我最期待由芝麻雞翼登場!雞翼炸得香口無比,芝麻更"掉"出雞翼美味,咬下去脆雞皮及芝麻口感混合,十分特別!而芝士蝦球都不錯,炸得很脆,咬一口芝士會爆出來,吃時必須小心。一口牛的上菜方式特別,是數串牛肉插在薯仔上,用以吸收牛肉的油份。牛肉香嫰及彈牙,易咬沒筋,生熟程度剛好!8时蒜香大虎蝦超級大隻!非常易拆肉,是新鮮的蝦才可做到!蒜香能將大蝦鮮味帶出來,很好的配搭!最後吃點飯。鵝肝什菌石鍋飯熱辣辣!大大塊煎鵝肝,什菌及菜加上燒汁,好好味!
芝士蟹肉玉子燒
接著吃翠肉瓜及秋葵,只輕輕燒過,普通而已。
翠玉瓜及秋葵
,吃時必須小心。
芝士蝦球($38)及芝麻雞翼($48)
一口牛
8时蒜香大虎蝦超級大隻!
8吋蒜蓉虎蝦
鵝肝雜菌石鍋飯
5 分鐘 (堂食)
芝士蟹肉玉子燒
芝士蝦球($38)及芝麻雞翼($48)
8吋蒜蓉虎蝦
鵝肝雜菌石鍋飯