2018-04-24 1197 瀏覽
一出𨋢轉右就會見到個入口店面小小,大概只可容納十枱客,裝修帶點和風,真係有啲日本街頭居酒屋既感覺。奴豆腐豆味勁濃,仲要超級滑,配上胡蔴醬,夠晒開胃鹽燒雞腎一客有兩串,雞腎一啲都唔腥,又唔會靭,配埋啤酒岩晒豚肉露筍卷露筍帶點鮮甜,配上惹味既豚肉生燒牛脷芯係厚切牛舌呀 加左鹽同黑椒一齊燒,一定要襯熱食,正芝士魚餅呢個menu無咖,係寫喺推介既黑板上面。熱辣辣時一咬落去啲芝士流心日式一口雞份量都唔少,雖然係炸既,但一啲都唔油鹽燒雞翼好惹味,雞翼皮炸到脆卜卜金菇肥牛卷有幾夾應該唔駛我多講,而且佢啲肥牛其實唔肥燒車厘茄食左咁多肉當然要食啲蔬菜,大家食嗰陣要小心,一咬啲汁就會爆晒出黎,但超甜汁燒牛肉飯係一人份量,但牛肉數量都唔少咖,而且個汁好好味
一出𨋢轉右就會見到個入口

奴豆腐
豆味勁濃,仲要超級滑,配上胡蔴醬,夠晒開胃

鹽燒雞腎
一客有兩串,雞腎一啲都唔腥,又唔會靭,配埋啤酒岩晒

豚肉露筍卷
露筍帶點鮮甜,配上惹味既豚肉

生燒牛脷芯
係厚切牛舌呀
加左鹽同黑椒一齊燒,一定要襯熱食,正

芝士魚餅

日式一口雞
份量都唔少,雖然係炸既,但一啲都唔油

鹽燒雞翼
好惹味,雞翼皮炸到脆卜卜

金菇肥牛卷
有幾夾應該唔駛我多講,而且佢啲肥牛其實唔肥

燒車厘茄

汁燒牛肉飯
係一人份量,但牛肉數量都唔少咖,而且個汁好好味

2018-04-23
  • 奴豆腐
  • 豚肉露筍卷
  • 生燒牛脷芯
  • 汁燒金菇肥牛卷
2018-04-22 48 瀏覽
昨晚同朋友去銅鑼灣血拼完後,唸住去食宵夜醫肚,朋友就推介百樂中心六樓一間居酒屋,話平時晚飯時間要等位,好彩我們買衫買到好夜,所以一去到就有位。一入到去比人感覺好有日本地道居酒屋的味道,店員態度誠懇。 我們一開始就叫了好多串燒,有雞翅,白鱔,帆立貝...雞翅燒得外皮香脆,內裏好多汁。白鱔十分脆口。帆立貝有炭燒味,而且亦保留住了本身的鮮味。我們一個主食,係鵝肝什菌石頭窩飯。鵝肝煎得外焦內裏半熟,食入口立即溶化,好有油脂味。而且飯亦吸收了鵝肝及什菌的精華,令我們一口接一口,令人無法自拔。

2018-04-14
2018-04-21 62 瀏覽
今日約左個FD吹吹水, 黎到深宵食堂呢到, 叫返柸啤酒啤啤佢先, 再叫D串燒, 叫左條燒原條茄子, 大大條, 上面舖滿了滿滿的蒜溶, 燒得好香, 用來送酒一流. 再叫左燒秋葵.跟住叫左呢到其中一款招牌菜-鵝肝什菌石窩飯, 熱辣辣好鬼正, 一見到鵝肝已經流哂口水啦, 入口即溶之餘, 仲要煎得香脆, 味道香濃, 再加上什菌既香味, 每一啖都被兩者既味道充滿著.再加埋羊架, 真係送酒一流, 呢到D羊架燒得真係夠哂香, 必叫!! 而且肉汁JUICY, 生熟度剛好.再叫埋呢個一口和牛串, 無得頂呀, 肉汁又係好JUICY, 肉質一D都唔會硬, 還有香濃的牛味呢. YUMMY!!食左咁多肉食返D海鮮先, 每人叫左隻8吋蒜香大虎蝦, 又係堅正, 肉質彈牙, 鮮味十足.仲叫左汁燒帆立貝, 大大粒, 一D都唔乾, 十分滿足.

仲叫左汁燒帆立貝, 大大粒, 一D都唔乾, 十分滿足.
2018-03-23
2018-04-15 36 瀏覽
最近成日食韓國野,我已經唔記得自己幾耐冇食魚生,以前講開食乜,男朋友答日本野梗冇死,唔知係咪我口味變左,成日想食豆腐辣湯,哈哈。早幾日收工黎左呢間深宵食堂,時間都唔早急急腳食啲野番歸。餐廳位置唔算好多,一般日本餐廳格局,木枱木櫈,平日晚上客人唔算好多,可能已經比較夜。店員好快安排好座位,遞上餐牌。餐牌選擇豐富,除左一般日本料理、魚生壽司外,仲有串燒、刺身、生蠔等。身邊人喜歡50寸大蝦,所以點左呢款試試。蝦肉質素正常,味道肥膩到不行,油脂豐富,可惜得一隻,所以2個人每人食小小另外食左個鵝肝飯,用爐輕輕熱住, 鵝肝唔肥,飯底甜甜地,其他材料送飯唔會差得去邊。另外飲左小小SAKI,依度唔算太貴,都值得一試

另外食左個鵝肝飯,用爐輕輕熱住,

鵝肝唔肥,飯底甜甜地,其他材料送飯唔會差得去邊。

另外飲左小小SAKI,依度唔算太貴,都值得一試

2018-04-13 4663 瀏覽
今日黎到銅鑼灣食好西, 深宵食堂呢個名都成日聽, 但今次都係第一次黎, 平日黎到都要等位哦, 哈哈….決定下次打黎BOOK定位. YEAH 終於可以入去啦, 一坐低就即刻點左幾款串燒, 另外食串燒點可以無啤酒呀, 哈哈..豚肉露筍卷$38, 豚肉燒得香脆, 再加埋爽口既露筍更增添了口感.仲有我最愛既生燒牛脷芯$38(串), 口感爽口, 味道帶點黑椒香味, 食完可以ENCORE, 哈哈….另外仲叫左一人份既自家制豬軟骨手打鳥冬$45, 豬軟骨炆得夠淋, 入口即溶既感覺, 豬骨湯底濃, 烏冬爽口彈牙.仲有呢款出面好少有, 但2者又會成日食既煙肉蠔卷$38(串), 口感豐富, 煙肉燒得香脆, 造成了外脆內軟既感覺, 味道帶點咸香.燒鯖魚, 燒得香脫, 月用黎送酒一流, 仲有個自家制醬汁, 可以點可以唔點都得, 因為本身鯖魚都帶有少少咸香味.菜類有翠肉瓜$24(4件) & 秋葵$24(4條), 顏色翠綠, 味道鮮甜.

2018-03-20
2018-04-13 45 瀏覽
我一直都嚮往日本的居酒屋,喝個小酒吃個小菜聊聊天,感覺都壓力都沒了。雖然沒空去日本,但幸好香港也有居酒屋。桃酒的桃味很香,甜甜的,酒味不會很重,就算酒量不好的人喝完都不會醉喔~就會有點high啦香味牛肉配黑松露鵝肝什菌飯超級好吃!!調味料不重,只蒜香味和本身牛肉超級香的味道,煮得剛剛好,一點都不會乾。如果喜歡吃牛的話吃完這裡的牛肉會瘋掉,口感很好,qq彈彈的,然後油脂剛剛好,每一口…牛肉沙律味道也不錯,每一口咬下去都超香的。沙律菜很嫩,酸酸甜甜的很好吃,但我覺得份量有點太多啦哈~偏咸燒栗米烤得比較老,其實栗米本人是很新鮮,很有彈性,不過烤的味道太重,本來的鮮甜被蓋住。

2018-04-12 33 瀏覽
夜晚收工之後想揾宵夜食,最啱就係去食日本串燒再加杯sake!真係好chill,今次叫左幾款都有水準嘅串燒,好似牛脷芯、金菇肥牛、芝士炸蝦球、翠肉瓜、牛油炒什菌、仲有炸生蠔都幾好食!不過最令我難忘都係牛脷芯同蝦球!牛脷芯燒得啱啱好,食落好勁juicy,啲肉口感都幾firm,食落去勁滿足!芝士蝦球就即叫即炸,配埋沙律醬咬落去就好似入口即溶咁,加埋150mL sake都夠哂飽!不過下次會再去試多啲唔同嘅選擇~
  • 芝士蝦球
  • 芝麻雞翼
  • 雞軟骨
  • 生燒牛脷芯
  • 汁燒金菇肥牛卷
2018-04-11 34 瀏覽
呢棟大廈向來都有好多唔同種類嘅餐廳選擇,日本嘢又有,西餐又有。好耐冇食過日本嘢喇,所以今次決定入嚟呢間餐廳試下。因為喺門口見到餐牌唔錯,所以想入嚟試下。一入到去職員就畀咗卡位我哋坐,招呼好好。環境方面,座位好寬敞,暗暗嘅燈光都令到晚餐好有氣氛,而且職員好有禮貌,食物都好有水準,令晚餐已經有一個好舒服嘅開始。今次我哋叫咗好多唔同款式一入到去職員就畀咗卡位我哋坐,招呼好好。環境方面,座位好寬敞,暗暗嘅燈光都令到晚餐好有氣氛,而且職員好有禮貌,食物都好有水準,令晚餐已經有一個好舒服嘅開始。今次我哋叫咗好多唔同款式嘅食物,每樣食物份量都啱啱好,對於一個唔大食嘅我嚟講今次可以話係好滿足之餘又唔會過飽,更加想下次再返嚟試下其他唔同款式嘅嘢食㖭!首先,我哋叫咗沙律,沙律好新鮮,色澤好靚,配埋蕃茄真係好夾,而且食落去口感一流,食完可以話係好滿足,佢嘅份量仲要足夠添!我哋亦都叫咗唔同款式嘅串燒, 其中包括有免治雞肉,豬肉露筍串, 牛舌同埋牛柳粒。每種串燒都各有特色,而且啲串燒仲可以加埋佢特製嘅醬汁,真係好好味㗎!鍾意食鹹啲嘅話,更加可以加埋啲自家製嘅鹽添😍當中我最欣賞嘅就係牛舌,牛舌燒得啱啱好熟透 ,好

今次我哋叫咗好多唔同款式

今次我哋叫咗好多唔同款式嘅食物,
每樣食物份量都啱啱好,

,食完可以話係好滿足,佢嘅份量仲要足夠添!

我哋亦都叫咗唔同款式嘅串燒, 其中包括有免治雞肉,豬肉露筍串, 牛舌同埋牛柳粒。每種串燒都各有特色,而且啲串燒仲可以加埋佢特製嘅醬汁,真係好好味㗎!鍾意食鹹啲嘅話,更加可以加埋啲自家製嘅鹽添😍當中我最欣賞嘅就係牛舌,牛舌燒得啱啱好熟透 ,好有咬感 ,而且入口即溶, 鹹味亦都調教得好好,更加燒得一d都唔油膩。大多數我食嘅牛舌都係好韌,今次嘅牛舌可以話係驚喜地好食

八爪魚定食都好好食,味道好得意,好FRESH.下次再試其他野食
2018-04-10 37 瀏覽
之前同朋友經開銅鑼灣你朋友又鍾意食居酒屋所以就搵左呢一間上樓嘅居酒屋試吓。環境唔算大,但錯落都算闊落首先叫咗呢一個煙肉荔枝全消,第一次食,原來煙肉同荔枝燒埋一齊係咁夾,甜甜地鹹鹹地幾得意之後叫左呢一個金菇肥牛卷,同埋蘆筍豬肉卷,兩者都燒到好乾身配埋啲燒汁一齊簡直令人口水流味道唔錯。再叫左個芝麻雞翼,同埋京蔥雞肉串,芝麻雞翼好吹口唔會炸到乾晒,個京蔥雞肉卷外面燒到有好香嘅炭燒味而裏面雞肉仲係好多汁。呢個真係不得了,平時喺出邊食開嘅原條燒茄子都係用新鮮蒜蓉去整,但係呢一個就用咗樽裝打邊爐嘅嗰啲蒜蓉去整,但係原來整出嚟個味道都唔錯,上面再加上少少嘅調味令到成個茄子更加味道突出。最後唔係好夠飽叫咗呢一個日式炒烏冬$78 ,份量唔太多,剛好填飽我哋個肚食居酒屋梗係要配返一個杯日本啤酒啦

食居酒屋梗係要配返一個杯日本啤酒啦
  • 豚肉露筍卷
2018-04-07 39 瀏覽
今晚帶了女友去銅鑼灣買金飾送她出嫁姐妹, 我順便請她去吃日式串燒來到這家深宵食堂,此店主打燒烤新鮮海產及串燒佐酒食品, 店鋪面積不太大, 但氣氛熱鬧, 居酒屋格局, 最適合知己把酒.看見bar 檯, 品酒, 吃串燒一流我們坐下不久, 服務員立即送上酒牌, 細心介紹.服務員又介紹餐牌食品,  選擇多而豐富, 價錢有貴也有平. 落單後,  先送來,新鮮牛舌味道不錯,點上檸檬汁, 味道特式清新香濃, 燒得岩岩好 , 表面燒至有些焦香, 牛舌厚切, 牛肉味香濃,  咬落軟淋多汁.煙肉荔枝串燒不油膩, 非常香口, 外皮又脆, 肉質嫩滑又多汁.廚師廚藝不錯,  好食惹味 ! 炸魷魚條,海鮮味道更突出, 肉質厚, 彈牙爽鮮, 加上沙律醬, 更香口. 炸南瓜 炸得香脆.  佐酒最佳.朋友再點: Sapporo 生啤酒  $48, ~~配串燒食品,冰涼清爽,下次都會再來

看見bar 檯, 品酒, 吃串燒一流

我們坐下不久, 服務員立即送上酒牌, 細心介紹.

服務員又介紹餐牌食品,  選擇多而豐富, 價錢有貴也有平.

落單後,  先送來,
 牛肉味香濃,  咬落軟淋多汁.

炸南瓜 炸得香脆.  佐酒最佳.

朋友再點:

2018-04-01 44 瀏覽
有時去邊度食野是講習慣,想當初看見深宵食堂這餐廳名好似日本電視劇,在深夜為一些空虛、寂莫的人提供平凡美食,慰藉心靈。深宵食堂總是給我一種平實、親切的感覺。醬汁牛肉飯系日本很多餐廳都有醬汁牛肉飯,深宵食堂的牛肉飯的醬汁带少少甜味,而且和牛肉的味道好配合,好有家的感覺。炸魷魚蘇香口野最岩我,炸魷魚蘇炸漿又薄又脆,鱿魚口感爽口不難咬开,加上調味粉更加惹味,送酒一流!腸仔外形整到好似八爪魚甘,好可愛,加上自家sauce变得特別。

醬汁牛肉飯

炸魷魚蘇

腸仔
外形整到好似八爪魚甘,好可愛,加上自家sauce变得特別。
2018-03-30
2018-03-31 39 瀏覽
有時食野真系好怕左想右想,如果好味的話就會keep住去,深宵食堂去過幾次都keep到水準,難怪留得到我既胃。芝士年糕每次黍深宵食堂都會叫佢,外面燒到脆身,內裹煙煙韌韌,芝味十足,剪開一半,size剛好一啖一口,好正牙!玉子燒另一招牌菜,簡單菜色更顯功架,玉子燒質感嫩嫩的,口感好滑,帶有好香的蛋味,令平凡菜色變得平凡。每次黍深宵食堂都食到捧住個肚,大家都一致好評,深宵食堂已經成為我地既食堂~haha.

芝士年糕

玉子燒

2018-03-16
2018-03-25 55 瀏覽
之前已有好幾次想試下呢間餐廳,但都冇去到。。星期五終於同兩個知己試咗!因為 booking full 咗,但又諗唔到轉去邊,最後選擇照 walk in。大約8點去到,好好彩唔使等即有枱 😆✌當晚我地食咗呢啲:1.燒🦀肉玉子-算多蟹肉,蛋都幾滑,好香忌廉味 2.燒雞泡魚乾-唔夠乾唔夠香,一般3.燒雞腎-薄咗啲,冇咁好口感4.燒牛舌心-呢個夠爽口,幾好味5.燒一口和牛-牛肉味唔夠,普通6. 牛肉薯餅+紫薯薯餅-其實兩個都好味,但我地一致認為紫薯好味啲。食到最後嗰塊都重熱,呢個值得推介 👍7.燒蠔-隻蠔夠肥美,配煙肉既味道都唔錯8.大板燒-味道不過不失9.燒露荀,薯仔,元貝,雞骨腸-普通總結,食物冇想像中咁好食,但出食物好快,唔使等好耐先有得食。 服務態度都 👌價錢唔算貴。唔會趕你走,坐耐啲都唔怕 😆

當晚我地食咗呢啲:

5.燒一口和牛-牛肉味唔夠,普通

7.燒蠔-隻蠔夠肥美,配煙肉既味道都唔錯

8.大板燒-味道不過不失

9.燒露荀,薯仔,元貝,雞骨腸-普通

價錢唔算貴。唔會趕你走,坐耐啲都唔怕 😆

2018-03-23 37 瀏覽
今日放工想食串燒,就約左朋友去銅鑼灣深宵食堂食好野。呢度串燒價錢大概$20-40 串, 種類都幾多, 我地就點左一口牛, 雞腎, 帆立貝, 牛舌, 雞翼串, 芝士年糕, 茄子, 粟米, 翠肉瓜同冬菇。蔬菜類既串燒唔錯, 唔會燒得好乾身同好燶, 仲幾JUICY同香口, 幾好味。而肉類都燒得剛剛好, 唔會好UN同鞋,而且份量都唔細, LIKE!!我個人推仲芝士年糕, 年糕煙煙UN UN, 井入面爆芝, 外脆內軟, 好好味!!! 食串燒又點可以唔飲啤酒, 夠凍, 爽呀!除左串燒, 我地仲叫左深宵推介: 八爪魚大阪燒同芝士蟹肉玉子燒。八爪魚大阪燒得2個, 份量有D 少, 但入面有頗多八爪魚, 口感唔錯。而芝士蟹肉玉子燒入面冇咩蟹肉, 但玉子質地軟滑, 切開有蛋汁同芝士流出黎, 正!話明餐廳叫深宵食堂, 當然會有漫畫入面既菜式: 奶油飯同奴豆腐!! 奶油飯其實係白飯加醬油同奶油, 味道好特別, 好香奶油味, 但略嫌醬油太少同飯太硬, 味道普通。而奴豆腐就係豆腐上淋上胡麻醬, 清清涼涼, 令到食串燒感覺上無咁熱氣。
今日放工想食串燒,
就約左朋友去銅鑼灣深宵食堂食好野。

呢度串燒價錢大概$20-40 串, 種類都幾多,
我地就點左一口牛, 雞腎, 帆立貝,
牛舌, 雞翼串, 芝士年糕, 茄子,
粟米, 翠肉瓜同冬菇。

蔬菜類既串燒唔錯, 唔會燒得好乾身同好燶,
仲幾JUICY同香口, 幾好味。

而肉類都燒得剛剛好, 唔會好UN同鞋,
而且份量都唔細, LIKE!!

我個人推仲芝士年糕,
年糕煙煙UN UN, 井入面爆芝,
外脆內軟, 好好味!!!

食串燒又點可以唔飲啤酒, 夠凍, 爽呀!

除左串燒, 我地仲叫左深宵推介:
八爪魚大阪燒同芝士蟹肉玉子燒。
八爪魚大阪燒得2個, 份量有D 少,
但入面有頗多八爪魚, 口感唔錯。
而芝士蟹肉玉子燒入面冇咩蟹肉,
但玉子質地軟滑,
切開有蛋汁同芝士流出黎, 正!

話明餐廳叫深宵食堂,
當然會有漫畫入面既菜式:
奶油飯同奴豆腐!!
奶油飯其實係白飯加醬油同奶油,
味道好特別, 好香奶油味,
但略嫌醬油太少同飯太硬, 味道普通。

而奴豆腐就係豆腐上淋上胡麻醬,
清清涼涼, 令到食串燒感覺上無咁熱氣。

2018-03-22 3734 瀏覽
幾年前,我曾經跟好友來過這家吃!覺得這家很有親切感及店員態度非常好!這一次再跟男人到來,想不到他們依舊維持這份親切感,亦是同一個店員招呼我呢!雖然名字是深宵食堂,但其實不用深宵才來呀,因我來吃的是晚飯!哈哈!芝士蟹肉玉燒 $78這個是這裡的招牌,好像每檯客人都會點的,因在蛋上會同茄汁寫上“深宵“2字,代表這家店。蛋非常滑,有淡淡芝士味,而且蟹肉份量足夠,放進口中的確是啖啖肉!非常美味日式炒野菜 $42份量足夠,但有一點油!但我們還是把它清光光呢 haha墨魚大阪燒 $42總共有4件,材料充足,美味非常!自家製豬軟骨手打湯烏冬 $45豬軟骨煮得很淋,容易入口,入口即溶,自家製果然特別用心,而家手打烏冬非常彈牙唐辛子大阪軟骨 $42大阪軟骨大大隻,店員說是出面買回來,自行挑出黎再炸!用的是雞的大脾肉,所以特別有咀嚼感及大粒汁燒帆立貝 $36這個是我必叫的,帆立貝大大粒,配了燒汁,既新鮮又惹味川式茄子 $72茄子有很多很多的蒜蓉,味道非常濃味,而家很香口!加上大大條,令我們非常滿足8吋蒜蓉大虎蝦 $75果然是有8吋長,大大隻現上了蒜蓉,非常香口,啖啖蝦肉,滋味非常巨峰提子梳打 $38店員推介

芝士蟹肉玉燒 $78

日式炒野菜 $42
份量足夠,但有一點油!但我們還是把它清光光呢 haha

墨魚大阪燒 $42
總共有4件,材料充足,美味非常!

自家製豬軟骨手打湯烏冬 $45

唐辛子大阪軟骨 $42
大阪軟骨大大隻,店員說是出面買回來,自行挑出黎再炸!
用的是雞的大脾肉,所以特別有咀嚼感及大粒

汁燒帆立貝 $36
這個是我必叫的,帆立貝大大粒,配了燒汁,既新鮮又惹味

川式茄子 $72
茄子有很多很多的蒜蓉,味道非常濃味,而家很香口!
加上大大條,令我們非常滿足

8吋蒜蓉大虎蝦 $75

果然是有8吋長,大大隻

現上了蒜蓉,非常香口,啖啖蝦肉,滋味非常

巨峰提子梳打 $38

店員推介,說這不是普通很甜的那種!但味道非常足夠,果然沒有推介錯喔!