2018-05-16 41 瀏覽
到銅鑼灣搵食,時代廣場後小街有超多選擇。夏天快要來臨,女生們都要減肥,卻又想食好西。所以日本串燒很適合。隨自己喜歡,食多食小, all your call!鵝肝雜菌石鍋飯 $118石鍋的熱把鵝肝的香氣全部逼出,再加燒汁配飯,一絕生燒牛利心$38最愛牛利,口感特別,與其他肉都不同煙肉荔枝卷 $38荔枝的清新中和了煙肉的膩汁燒白鱔 $78完全沒有骨,肉厚鹽燒雞腎 $38 2串:爽口又有咬口冰燒鳳梨 $48:燒過的鳳梨特別甜,有多汁很欣賞上菜速度超快,廚房跟店面各有一人,仍能照雇好客人。我不小心弄跌筷子,就馬上送上新的。 其實,比起連鎖餐廳,我更喜歡小店,更親切有風味,更有人情味。

鵝肝雜菌石鍋飯 $118

石鍋的熱把鵝肝的香氣全部逼出,再加燒汁配飯,一絕

生燒牛利心$38

最愛牛利,口感特別,與其他肉都不同

煙肉荔枝卷 $38

荔枝的清新中和了煙肉的膩

汁燒白鱔 $78

完全沒有骨,肉厚

鹽燒雞腎 $38 2串:爽口又有咬口
冰燒鳳梨 $48:燒過的鳳梨特別甜,有多汁

很欣賞上菜速度超快,廚房跟店面各有一人,仍能照雇好客人。
我不小心弄跌筷子,就馬上送上新的。

2018-05-16 108 瀏覽
上禮拜三係cwb上完堂差唔多十點,想食日本野但好多都就close. 由sogo搵到時代,好好彩比我搵到間開到零晨既日本串燒店👏🏼😄百樂中心其實真係好多餐廳,呢次都係我第2次黎呢幢樓搵野食.深宵食堂店內唔算太大,但如果有7-8個fd黎食都容納到,有卡位可以坐得舒舒服服.而老闆店員都好親切有禮貌,招呼幾周到. 芝麻雞翼炸得幾香口😋芝麻鹽燒味十足另一樣炸物,廣島蠔😛.和牛串幾軟淋淋,幾好咬口,好多肉汁雞軟骨我第3鍾意既食物😄 可能本身鍾意食肥牛,加埋金菇燒簡直食唔停口. 第2位好味既係好肥既鵝肝飯😂.好多飯焦呀!正!第1位!!就係佢.汁燒白鱔,78蚊1串😆好煙un,好香,燒既火喉岩岩好.

芝麻雞翼

芝麻雞翼炸得幾香口😋芝麻鹽燒味十足
吉列廣島蠔

另一樣炸物,廣島蠔😛.
一口牛串

和牛串幾軟淋淋,幾好咬口,好多肉汁
鹽燒雞軟骨串

汁燒金菇肥牛卷

鵝肝什菌石窩飯

第2位好味既係好肥既鵝肝飯😂.好多飯焦呀!正!

2018-05-09
5 分鐘 (堂食)
$200 (宵夜)
芝麻雞翼
吉列廣島蠔
一口牛串
汁燒金菇肥牛卷
鵝肝什菌石窩飯
2018-05-15 26 瀏覽
最近成日食韓國野,我已經唔記得自己幾耐冇食日本餐,以前講開食乜,女朋友答日本野梗冇死,唔知係咪我口味變左,成日想食豆腐辣湯,哈哈。早幾日收工黎左呢間深宵食堂,時間都唔早急急腳食啲野番歸。餐廳位於時代廣場附近,我發現我只係食過串燒店,其餘幾間烤魚啊、點心都未試過,我見都幾多人等位。餐廳位置唔算好多,一般居酒屋格局,木枱木櫈,平日晚上客人唔算好多,可能已經比較夜。店員好快安排好座位,遞上餐牌。餐牌選擇豐富,除左一般串燒外,仲有鵝肝多士,豚肉鍋。汁燒帶了串燒好惹味,帶子大大粒,口感好豐富鵝肝多士好香口好脆,雖然係邪惡,係黎到必食鵝肝飯都係香噴噴,識食一定要運飯焦食,食完依個已經有小小飽另外叫左個豚肉鍋,雖然天氣熱左.但係飲住啤酒食別有一番風味,豚肉好厚切,入口一流
2018-05-15 23 瀏覽
日式串燒,不少香港人都喜歡的美食,所以在香港亦有很多日式串燒店。今天就來到位於銅鑼灣的「深宵食堂」。店鋪面積不算大,大概能容納20-30人,幸好有事先訂位!煙肉荔枝卷,非常有趣的配搭,荔枝的香甜中和了煙肉的咸香,食落十分清新。生燒牛脷芯,爽口彈牙,牛味十足。鹽燒雞腎,十分爽脆可口。燒bb蘆筍,非常纖細,口感軟嫩。汁燒白膳,肉質鮮嫩肥美,而且已經去骨,啖啖肉。一口和牛串,肉味香濃,肉質軟腍鬆化。燒芝士年糕,外脆內軟,口感煙韌。鹽燒雞翼,雞皮被燒至脆皮,十分香口。燒菠蘿,香甜多汁,十分新鮮。鵝肝什菌石窩飯,除了串燒,還有主食,鵝肝味道濃郁,配合什菌煮成石窩飯,簡直是絕配!巨峰提士梳打值得一提的是縱使是即叫即燒,但上菜的速道依然很快!誠意推介!

店鋪面積不算大,大概能容納20-30人,幸好有事先訂位!

生燒牛脷芯,爽口彈牙,牛味十足。

鹽燒雞腎,十分爽脆可口。
燒bb蘆筍,非常纖細,口感軟嫩。

汁燒白膳,肉質鮮嫩肥美,而且已經去骨,啖啖肉。
一口和牛串,肉味香濃,肉質軟腍鬆化。

燒芝士年糕,外脆內軟,口感煙韌。

鹽燒雞翼,雞皮被燒至脆皮,十分香口。

燒菠蘿,香甜多汁,十分新鮮。

巨峰提士梳打

2018-05-15
2018-05-15 47 瀏覽
銅鑼灣樓上鋪,由於不是太出名,都有很多位子可以坐,可能我們早來。 桌與桌之間有一定的距離,私隱度可以,裝修也投放了不少心機下去,有漫畫書,適合年輕人。 餐牌的選擇十分之多,有蔬菜肉類,價錢也大眾化。BB蘆荀,嫩口,細細顆。 燒羊脾,很香口,又切開一件件容易食。 燒鯖魚,軟硬適中。豚肉飯,豚肉稍肥,味道不錯。配料也很多很好味😋 煙肉生豪燒好好味道,煙肉生豪配合啱啱好。 這間日式樓上鋪幾好坐,食物不錯,下次可以再同朋友來。兩人晚餐每個200幾。

餐牌的選擇十分之多,有蔬菜肉類,價錢也大眾化。

BB蘆荀,嫩口,細細顆。

燒羊脾,很香口,又切開一件件容易食。

燒鯖魚,軟硬適中。

豚肉飯,豚肉稍肥,味道不錯。配料也很多很好味😋

煙肉生豪燒好好味道,煙肉生豪配合啱啱好。

2018-05-09
5 分鐘 (堂食)
2018-05-14 17 瀏覽
好久沒見的好朋友, 帶同他的小寶貝, 一起出席晚餐 ,很開心 看見他的面上有幸福的笑容,真替他高興,希望他的小寶貝可以健康快樂成長~~大阪燒~ 用料十足的大阪燒 ,有很多配料例如椰菜 ,味道好像在日本吃的一樣, 加上沙律醬 ,熱辣辣更加好味 .食 了一份已經很飽~~燒菠蘿 ~香甜多汁的菠蘿 是解 濟 的 好幫手, 燒過的菠蘿特別香甜, 加上沒有渣 ,一口吃下菠蘿汁在口中爆出, 是大人和小朋友都喜歡的菜式 ,也為 這餐畫上完美的句號.

2018-04-29
2018-05-12 1731 瀏覽
看過電影”深宵食堂”,而銅鑼灣又真係有一間餐廳叫"深宵食堂",不知與這套戲有沒有關係呢?🤔無論如何,這裡的食物就像電影裡的一樣治愈。❤️那份熱騰騰的玉子燒,半流動的蛋液和芝士湧出,沒有太多的配料,是一份簡單的料理,面頭上用番茄醬寫了店鋪的名字。🙂蒜片一口牛粒,牛肉的質素好,👍🏻完全沒有勁,嫩滑多汁,怎麼煮都好吃!🤤串燒是深夜與好友談心喝點清酒必點的吧!當中最得我心的是鹽燒牛舌。👍🏻👍🏻👍🏻調味夠重,牛舌是厚切,燒的剛剛好,入口非常嫩。😆而燒雞腎好爽口,一份有兩串,抵!👍🏻燒帆立貝就中規中矩.另外要點些蔬菜平衡一下肉類,我們叫了燒秋葵和胡麻豆腐,味道正常,是大家都可以想象到的味道。🤔芝士年糕吃起來像芝心批的批邊,軟軟糯糯的,夾著咸香的芝士。🤤最後當然少不了主食,我看餐牌上推薦了鵝肝什菌石窩飯,於是點了它.鵝肝很大一塊,表面煎得焦脆,✨油脂滲入飯中,吃到後面,很多飯焦形成了,滿滿的罪惡感,😆再也不是當初那個單純的石窩飯了。喜歡飯焦的朋友可以嘗嘗。😏總括而言,這裡是與朋友消磨時間和談心的不錯選擇!👍🏻👍🏻

總括而言,這裡是與朋友消磨時間和談心的不錯選擇!👍🏻👍🏻

• 一口牛
  • 生燒牛脷芯
2018-05-11 28 瀏覽
落雨天,又撞正星期三,一星期過了一半,放工不想屈在公司,同事話今日要早D收工,唔好OT。都係既,出去食飯,鬆下都好既。朋友帶左我落銅鑼灣既深宵食堂。餐廳坐得好舒服,不過冷氣就大左d,睇一睇餐牌,晚市都唔算貴,一百蚊就有個鵝肝飯我就叫左個燒牛舌,牛舌好新鮮好夠味好好食。荔枝煙肉好新鮮,仲加左汁,勁醒胃。炸紫薯好香脆,有二塊,又夠肥美,好鮮甜。炸魷魚無乜特別,不過口感唔硬,點沙律醬都好好食,飽呀!同朋友食飯特別開心
我就叫左個燒牛舌,牛舌好新鮮好夠味好好食。
荔枝煙肉好新鮮,仲加左汁,勁醒胃。
炸紫薯好香脆,有二塊,又夠肥美,好鮮甜。
2018-05-06 38 瀏覽
去完日本返黎,極度懷念當地美食呵!是日朋友介紹銅鑼灣一間居酒屋。首先我們看了一個套餐,但朋友們想叫不同食物SAHRE決定散叫。點了四款前菜食先 和風沙律,沙律醬汁酸酸甜甜超醒胃,蕃茄夠嫩滑,開胃小錯味道不錯。 炭燒牛舌,質感不錯。燒出來的味道十分特別,能夠將牛味完全燒出黎,真的不錯,大家必定要一試呵。 羊扒味道有點羶,但喜歡羊的我當然十分喜愛這個羊扒,不過不是個個都懂得欣賞它。燒魚肉外皮香脆,魚汁也十分多,不錯的選擇 極度喜愛這個燒洋蔥,洋蔥好爽口,而且令人想再追加的感覺。牛肉串超甜味,不會有太多雪藏味道。肥美的牛肉,脂肪分明而且厚切美味,煙韌又滋味。

燒魚肉外皮香脆,魚汁也十分多,不錯的選擇

2018-05-06 35 瀏覽
今日放假 和好朋友, 又去了銅鑼灣! 今次我們 不是去血拼 ,而是去做一些很有意義的事~ 就是做義工~ 幫到人又可以令自己開心, 所以完咗之後大家都覺得好肚餓! 即刻諗起深宵食堂!~~一嚟到當然唔少得我哋最鍾意食嘅深宵食堂玉子燒 ~~玉子燒質感嫩滑, 食得去有好香嘅蛋味, 介乎熟與半熟之間, 帶有蛋汁~十分美味呀!~今次還叫了鵝肝多士, 因為朋友很喜歡吃鵝肝, 鵝肝帶有濃濃的油脂香, 而且兩面煎得焦香, 加上脆口的多士, 雙重口感! 味道香濃!每次嚟到深宵食堂 都令我覺得 好幸福,可以以和好朋友一同享用美食!

2018-04-21
2018-05-06 41 瀏覽
今日雖然係happy Friday, 但可惜我們要加班 ,真係搵食艱難!~ 為咗填補我們空虛的心靈, ot完決定和同事一齊去食好嘢! 雖然已是夜晚九點的時候, 深宵食堂依然是人頭湧湧, 好彩等了一會便有位置 .我們兩個女仔 叫了一份鵝肝飯share ,這裏的鵝肝帶大塊份量十足, 而且兩面煎得好金黃香脆, 一口咬下 滿口盡是油脂的甘香!~ 令人回味. 連我本來不是太喜歡食鵝肝的人也愛上了!!看見每枱都叫了芝士年糕, 令我們也想一試, 這裏的芝士年糕煙煙韌韌 ,芝味 濃郁, 但一點也不膩, 而且 外面煎 香脆 ,難怪這麼受歡迎 !可惜我們兩個 未能嘗試更多的美食~ 下次再和一班同事 一齊 試下唔同嘅食物......

2018-04-27
2018-05-05 20 瀏覽
之前大家都好BUSY, 就連一齊食飯嘅機會也很少, 今日難得真係放假 同老公出嚟拍拖撐枱腳 ,行到七八點嘅時候大家都覺得肚餓, 聽同事講過深宵食堂很不錯 所以就上嚟試下啦~魷魚鬚係我同老公都好鍾意嘅小食 ,深夜食堂嘅魷魚鬚 用上七味粉等調味 ,味道惹味,而且口感 帶爽 ,炸漿很薄令到口感香脆!黑松露帶子~黑松露嘅份量一啲都唔少,十分落本 煎過的帶子 ,帶有少少的牛油香,上面再鋪了些黑松露, 帶子口感嫩滑 ,鮮味十足 ,加上黑松露令到味道更有層次~ 估唔到黑松露同帶子 是這麽配合!我們還叫了很多食物 ,可惜掛住食忘記了影相 ,哈哈~ 下次有機會再同大家分享~

2018-04-29
2018-05-03 52 瀏覽
老公帶我食好東西.去左深宵食堂(當然也因為我是日本菜FANS)在時代廣場附近的深宵食堂,今次就趁假期去試一下入口門口放了即日新鮮運到的海鮮,經推介選了最近從沖繩空運過來的枝豆,口感煙韌,味道不錯,爽脆,羊扒非常香口,肉汁超多.剛燒起一啖咬入,熱辣辣的肉汁在口內爆發,太享受燒魷魚肌脂肥厚,香味豐富,外型也算漂漂亮.特別是刀工.連皮厚切,邊口非常工整.食材又夠新鮮,只是看那充滿彈性的肉已是享受.芝士年糕相當香口.有很香的芝士味,但又不失爽口的鮮味!清酒頗有大海的味道,客易入口,米味濃郁雖然埋單過千元,但的確物有所值

芝士年糕相當香口.有很香的芝士味,但又不失爽口的鮮味!

清酒頗有大海的味道,客易入口,米味濃郁

雖然埋單過千元,但的確物有所值
2018-04-28 56 瀏覽
最近銅鑼灣進駐許多日式小食堂,經營模式似樓上cafe,又有一點清bar味道。提供清酒啤酒下酒小吃,環境舒適安靜。深宵食堂的店面頗大,裝潢滿滿的日式風格,臨街幽靜,打理得敞堂舒適。剛過6半,我事前訂了位,避開了晚飯人潮,進店時食客不多,兩人就了個靠牆角落。menu 有一小沓,主要是各樣小食,亦有一張主菜和甜品。品種頗多,一眼看去價錢大概在40~60間,尚算合理。感冒剛好,禁酒令未過,就主攻各樣小食,以嘗鮮為主。先要了兩個主食,其中八爪魚芥末奶油飯算是很有特色,新鮮八爪魚口感鮮脆,混和奶油,米飯更滑膩易入口。豬軟骨烏冬湯底濃稠。另要了七八個小食,份量不多,十分適合兩人組合,可多試幾款。最欣賞川式茄子,軟糯的茄子以蒜泥辣椒粉炙燒,微辣又香脆,份外惹味。牛肉薯餅亦有特色,外層金黃,薯蓉和牛肉打混,內層不油膩,卻味道濃郁。其他燒物串燒足過口癮,味道不至太清淡,想是下酒剛好。上菜速度值得一讚,服務員不多卻十分效率,是個鬧中取靜的好地方。

感冒剛好,禁酒令未過,就主攻各樣小食,以嘗鮮為主。

豬軟骨烏冬湯底濃稠。

另要了七八個小食,份量不多,十分適合兩人組合,可多試幾款。

其他燒物串燒足過口癮,味道不至太清淡,想是下酒剛好。

• 芥末八爪魚奶油飯
  • 川式茄子
2018-04-25 191 瀏覽
約左姐姐來到銅鑼灣晚飯時間唔想食太飽,又想搵地方坐下,就揀左間樓上舖晚餐,兩個人點左十款菜式,一邊食串燒一邊傾旅行行程😂芥辣八爪魚份量夠多,芥辣味重,但建議八爪魚可以切大少粒少少,口感會更好。蓮藕片夠薄同爽脆蘆筍青綠同無渣一口牛 肉質夠滑,牛香味充斥口腔,最喜歡呢一道雞軟骨好喜歡咬落卜卜脆既感覺😂調味配上七味粉恰到好處汁燒白鱔肉身夠厚,醬汁香濃而且入味👍🏻京蔥燒火喉剛好唔會燒得過乾,食落滿口蔥汁喜歡吃京蔥既朋友要試下牛肉薯餅即叫即做,外皮香脆餡料幼滑汁燒大元貝燒菠蘿好juicy, 食落有微微酒香味,食完咸既食菠蘿作結一流呀
約左姐姐來到銅鑼灣晚飯時間唔想食太飽,
又想搵地方坐下,就揀左間樓上舖晚餐,

兩個人點左十款菜式,
一邊食串燒一邊傾旅行行程😂

蓮藕片夠薄同爽脆
蓮藕片

蘆筍青綠同無渣
蘆筍

一口牛
肉質夠滑,牛香味充斥口腔,最喜歡呢一道

好喜歡咬落卜卜脆既感覺😂
調味配上七味粉恰到好處

汁燒白鱔
肉身夠厚,醬汁香濃而且入味👍🏻

京蔥燒
火喉剛好唔會燒得過乾,食落滿口蔥汁
喜歡吃京蔥既朋友要試下
大京蔥

牛肉薯餅
即叫即做,外皮香脆餡料幼滑

汁燒大元貝

燒菠蘿好juicy, 食落有微微酒香味,
食完咸既食菠蘿作結一流呀
燒菠蘿