2022-09-25
朋友推薦,今日同老公去試下,果然無介紹錯!每一道都有驚喜嘅感覺😌好高質樓上店,但唔難搵,沿住海防道向海港城方向行,好容易就搵到新開張一個月,裝潢摩登,座位闊落5:45上去,無咩人,座位任選,6點半後陸續有人入座一坐低,店員就送上九宮格配料,常見嘅芫茜、蔥、蒜都有,亦有平日少見嘅芹菜不同類型嘅配料齊全驚喜嘅開始❤️湯底:鹿茸菌燉花膠湯 $188好好飲,好香菇菌味,湯入面有鹿茸茵、花膠、雞腳、瘦肉、紅棗、枸杞飲左2碗,店員倒入豬骨湯做火鍋湯底,其實好唔捨得加豬骨湯入去,因為個湯真係好好飲安格斯(小)$198好重牛味,就算淥耐左,都唔會靭黑松露豬肉丸$88、清酒蝦丸$88、柚子味墨魚丸$88每種丸都好彈牙,手打嘅口感,絕不死實三款嘅調味都有驚喜,其中最喜歡嘅係墨魚丸,墨魚丸中心係日式柚子鹽醬,估唔到中式火鍋配料會用到日式調味,但同墨魚丸好夾,即刻小清新左!豬肉丸嘅黑松露味同蝦丸嘅清酒味都濃淡得宜👍🏻蟹皇餃$118、養顏桃膠餃$88每隻淥起都脹卜卜名貴海鮮拼盤$768原隻澳洲龍蝦、6隻海蝦、6隻大蜆,還有桂花蚌和珊瑚蚌龍蝦除了啖啖肉,肉質彈牙,還有好多膏!好香!海蝦用竹籤串起,大大隻,肉質彈牙,
樓上店,但唔難搵,沿住海防道向海港城方向行,好容易就搵到
新開張一個月,裝潢摩登,座位闊落
5:45上去,無咩人,座位任選,6點半後陸續有人入座
不同類型嘅配料齊全
驚喜嘅開始❤️
湯底:鹿茸菌燉花膠湯 $188
安格斯(小)$198
好重牛味,就算淥耐左,都唔會靭
黑松露豬肉丸$88、清酒蝦丸$88、柚子味墨魚丸$88
每種丸都好彈牙,手打嘅口感,絕不死實
豬肉丸嘅黑松露味同蝦丸嘅清酒味都濃淡得宜👍🏻
蟹皇餃$118、養顏桃膠餃$88
每隻淥起都脹卜卜
名貴海鮮拼盤$768
原隻澳洲龍蝦、6隻海蝦、6隻大蜆,還有桂花蚌和珊瑚蚌
龍蝦除了啖啖肉,肉質彈牙,還有好多膏!好香!
海蝦用竹籤串起,大大隻,肉質彈牙,食起上黎都好方便
大蜆鮮甜,無沙
蚌類爽口
物有所值
田園鮮菌盛$108
好多料!有番茄、粟米、鮮冬菇、金菇、菜心、生菜、娃娃菜、秀珍菇、雞脾菇
稻庭烏冬$28
彈牙,吸收晒湯嘅鮮甜味
值得一提,個湯淥到最後,雖然已加入了豬骨湯,又淥過唔同食材,但都仲好清甜!忍唔住飲左半碗
食下食下,食左2個幾鐘,店員都無摧我地埋單,仲幫我地加水加湯
埋單2個人近$2000,係有少少貴,但好難得每一樣野食都好高水準,好多道都有驚喜!而且,一開始嘅燉湯已經俘虜左我個心同胃,值得save低,下次再食過!