2007-11-01 9 瀏覽
昨天到此一食, d生蠔踓然唔喺大隻, 但一d都唔腥.壽司就無咩選擇.d長腳蟹都唔差.全部野食可以接受
昨天到此一食, d生蠔踓然唔喺大隻, 但一d都唔腥.
壽司就無咩選擇.d長腳蟹都唔差.全部野食可以接受
2007-10-12 10 瀏覽
冷盤蝦同扁貝賣相差,食落去d感覺真係好差!勁唔新鮮!熱盤超少choice...我樣樣都唔想去試..食左一啖"精"魚...d肉超"鞋" 我都整得好過佢!第二個粉面檔同個鐵板檔加埋個所謂既粥檔既料都唔超過十款..但全部都係垃圾..個廚師服務態度仲差過大排檔....到了甜品,choice係有幾款..但一個都吸引唔到我,勉強試下個梳乎里,甜到爆!一行三個friend , 冇一個滿意,一百蚊一個都唔值!請我都唔會來,差到極,仲話國際美食放題!
冷盤蝦同扁貝賣相差,食落去d感覺真係好差!
勁唔新鮮!熱盤超少choice...我樣樣都唔想去試..
食左一啖"精"魚...d肉超"鞋" 我都整得好過佢!

2007-10-09 4 瀏覽
6點幾黎到~一開始當然食冷盤先啦~有青口, 翡翠螺, 龍蝦仔, 蟹腳, 蟹鉗, 生蠔, 刺身...etc生蠔係即開生蠔~又唔腥~幾好蟹腳/蟹鉗非常鮮甜~ 第一次食到咁正既蟹~ 食左2x隻~ 不停refill~ 食極都仲有~低讚~熱盤:麵豉湯, 酥皮三文魚, 牛扒, 天婦羅, 蜆, 扇貝, 牛腩...etc其中酥皮三文魚同牛扒都幾好食~甜品都有20款左右~ 還有4層高既白巧克力噴泉~ 可惜生果唔凍~雪糕好像是牛奶公司~整體味道都幾好~~
6點幾黎到~
一開始當然食冷盤先啦~
生蠔係即開生蠔~又唔腥~幾好

熱盤:
其中酥皮三文魚同牛扒都幾好食~

雪糕好像是牛奶公司~
整體味道都幾好~~
2007-10-09 9 瀏覽
昨天是細女的生日大日子,佢話想食自助餐,咁我地當然唔會say no 啦~ 雖然佢係星期六已經要求食小肥羊當慶祝,但隔左一日之後,大家都好似唔記得左咁,繼續去勁食一番^^"之前做緊中東美食節時已經食過,會返黎既原因,係班牛魔皇話佢地既海鮮、燒牛肉同羊鞍做得好好食,所以雖然甜品唔係咁多選擇,但佢地都寧願返黎海景食~到埗後先發現原來今次無左羊鞍,對於唔食牛肉既我黎講,真係好失望架~係等開蠔既時候同老公講話無羊食好失望呀,咁開緊蠔既Albert 大廚聽到(佢見衫有繡名既,希望無睇錯啦~) 佢就即刻話幫我試下,睇下可唔可以幫我地一家五口整d 羊鞍出黎,等我地唔駛咁失望。等左20分鐘左右,香噴噴既羊鞍就放係我地面前啦~~~ 哇~~~ 太開心啦~~~開心既除左d 羊鞍做得真係好好食之外,仲有Albert 大廚果份細心,係開緊蠔果陣都仲可以耳聽八方,留意同照顧到我地客人既需要,絕對係值得加許既~仲有值得一讚既,係其他同事既服務,都係好好既,睇得出佢地個個都好後生,但係全部都好有禮貌,臉帶笑容,俾到大家好開心既感覺,相比起其他名大於實既五星級酒店受氣服務,呢度真係物超所值!匯豐咭而家有8 折,計起黎都係

哇~~~ 太開心啦~~~

匯豐咭而家有8 折,計起黎都係$270 / 位,真係好味又抵食!
2007-09-30 11 瀏覽
我一行10人去食BUFFET,好難得!1) 魚生& 壽司 魚生有甜蝦、帶子、吞拿魚、三文魚& 八爪魚帶子、吞拿魚、三文魚& 八爪魚都好新鮮,但甜蝦就一般! 壽司都有好多種類,但飯質感嘛嘛,有硬。久唔久會有海膽壽司 2) 冷盤 生蠔好大隻,即叫即開,都好新鮮! 長腳蟹正!肉質鮮甜。 Mussel都算新鮮,唔韌! 蝦一般喇!蝦肉未算好爽口。 龍蝦仔又幾好食喎! 扇貝o.k.喇! 3) 熱盤冇咩特別,有烤牛肉、羊扒、蒸魚、即炒意粉、泰式雞、炸蝦...... 4) 沙律有好多選擇,而且醬汁選擇亦好多,但冇薯仔,有少少失望! 5) 甜品 嘩!好多選擇,好開心!因為我最鍾意食蛋糕!第一次見白朱古力噴泉,哈!哈!我最鍾意食係朱古力蛋糕,朱古力味重,唔太甜,正!但喱度雪糕唔係好得,係牛奶公司,但唔知係咪個雪櫃唔夠凍,雪糕好融,於是我叫經理換佢,佢都好爽快,仲猛話唔好意思,服務態度唔錯!但希望下次雪糕有改善喇!記得好耐之前同ka ho食過宵夜buffet,感覺都唔錯,選擇唔算多,但每樣食物都好有水準,今次都係一樣。 喱度侍應全部都好有禮貌,服務好好,有咩要求都好幫忙,又快手快腳。 但地方就細,座位較逼
我一行10人去食BUFFET,好難得!

1) 魚生& 壽司

魚生

有甜蝦、帶子、吞拿魚、三文魚& 八爪魚

帶子、吞拿魚、三文魚& 八爪魚都好新鮮,但甜蝦就一般!

壽司

都有好多種類,但飯質感嘛嘛,有硬。

久唔久會有海膽壽司

2) 冷盤

生蠔

好大隻,即叫即開,都好新鮮!

長腳蟹

正!肉質鮮甜。

Mussel

都算新鮮,唔韌!

一般喇!蝦肉未算好爽口。

龍蝦仔

又幾好食喎!

扇貝

o.k.喇!

3) 熱盤

4) 沙律

有好多選擇,而且醬汁選擇亦好多,但冇薯仔,有少少失望!

5) 甜品

嘩!好多選擇,好開心!因為我最鍾意食蛋糕!

第一次見白朱古力噴泉,哈!哈!

我最鍾意食係朱古力蛋糕,朱古力味重,唔太甜,正!

但希望下次雪糕有改善喇!

但地方就細,座位較逼,尤其係over 6個人。

用匯豐信用咭找數,有八折。今日係星期五,價錢比一至四貴,$ 328 + 10% service charge,折每人大概$ 296,以食物及環境計,喱個價錢都算唔錯。

2007-08-23 34 瀏覽
之前MOTHER'S DAY 一家人黎食自助餐, 款式真係唔多喇! 但係佢地長腳蟹幾好喎, 唔係好咸,肉質都OK !其實我係讚下佢地D甜品, 初頭見好似唔多嘢揀咁...但後尾佢都有出D新甜品出黎, 有個係"血橙唔知咩啫喱"都幾特別幾好味, 因為血橙你平時好少食到, 入面仲有D胡椒粒...但係有好夾喎~~~~ 大家見到要試下啦!依間各方面黎講係抵食,同埋可以再幫襯的!!!

依間各方面黎講係抵食,同埋可以再幫襯的!!!
久唔久哩食下自助餐,當獎勵下自己平日辛勞咁工作,第一次哩海景嘉福食Lunch Buffet,整體而言感覺都幾好,係餐廳環境比期望中差少少,因為話晒佢都係間5星酒店,但餐廳環境好普通,樓底唔高,有部份座位較逼。雖然有窗口位對住維港,但有條行人天橋擋住,而且唔可以安排坐大棚人。然而,侍應既服務就好好,有咩要求都好幫忙,又快手快腳,而廚師見我係食物前猶疑時,都主動講解下D食物,係D乜嘢,點樣整法。食物方面,無咩特別主題,同大部份酒店既自助餐差唔多,冷盤、熱盤、中式、西式、日式、甜品……樣樣都有。個人比較鐘意係佢個沙律吧、芝士盤、冷盤同甜品。沙律吧方面配料種類好多選擇,又夠新鮮,而且幾款醬汁味道都唔錯,清D淨落橄欖油加黑醋又得。另外,亦有預製好既沙律,例如西柚大蝦沙律,好醒胃,D蝦又無霉!芝士盤有成4款芝士揀,都算少有,有軟芝士,又有硬芝士,配麵包又得,配克力架都得,係最衰無名牌介紹D芝士,因為都想食完隻芝士知道佢叫咩名嘛!冷盤來來去去都係煙三文、肉腸都無乜吸引,反而依度有個叫酥皮黑菌吞拿魚,又幾好食,吞拿魚卷住黑菌,再包層酥皮拎去焗,攤凍做冷盤,切成一片片,食落陣陣黑菌香,幾得意!凍蝦同凍青

冷盤來來去去都係煙三文、肉腸都無乜吸引,反而依度有個叫酥皮黑菌吞拿魚,又幾好食,吞拿魚卷住黑菌,再包層酥皮拎去焗,攤凍做冷盤,切成一片片,食落陣陣黑菌香,幾得意!凍蝦同凍青口亦都唔錯,係D凍扇貝個樣就差DD!

輪到甜品,見到都發晒狂呀:雲呢拿奶凍、蜜瓜米布甸、意大利芝士餅、美國芝士餅、綠菜毛士餅、芒果毛士餅、紅莓毛士餅、白酒芒果啫喱、熱情果炖蛋、朱古力布甸、紅豆豆腐花……仲有仲有,大部份甜品都好有質素。其中兩款:白酒芒果啫喱、熱情果炖蛋,小弟就覺得好掂,前者底屠有椰子毛士,跟住一層芒果蓉,一層芒果毛士,再放一大粒鮮果,加片金泊係面,小杯仔咁上,味道層次好豐富;至於後者就以法式燉蛋為主,再係焦糖面加層熱情果漿,一甜一酸,一拍即合。如果怕甜既,佢個紅豆豆腐花,一小杯一小杯咁,唔會一大桶被人整到爛晒,豆腐花好夠滑,紅豆又夠豆香,一樣唔錯!

所以,雖然差不多成二百蚊食個晏,好似好貴,但一次過試均咁多樣特色嘢,食得過,淨係試晒咁多款甜品就抵晒啦!
2007-08-20 2 瀏覽
又再借了VIP卡,同老公一起去歎自助晚餐,慶祝七夕情人節。同上次一樣,我們也是主攻長腳蟹,生蠔,烤牛肉。長腳蟹真的很新鮮,很大只,很有海味。生蠔比上次的較小只,略為遜色。我們只吃了兩打就沒再拿了。今天的烤牛肉也較為遜色,太熟了,不夠柔嫩,但也在一般的酒店水準上。中東餡餅很不錯,它的汁很好味,是現做的,可惜師傅沒有戴手套,他用手拿餐具割下大圓柱上的烤肉,又再用手包餡餅,有點不衛生。值得一提的是甜品有進步,Banana Mousecake & Cheesecake 不錯,水果很新鮮。我們兩人埋單$380 incl TIPS。抵!
又再借了VIP卡,同老公一起去歎自助晚餐,慶祝七夕情人節。
2007-08-01 3 瀏覽
星期一晚和朋友在此慶祝生日,我們book了窗口位,有落地玻璃,看到海景,環境唔錯。我們首先食魚生同壽司,都幾好。然後我們再食長腳蟹及中東餡餅,兩樣都好好食。我較鍾意中東餡餅,因為餡餅的肉是即時烤的,將一大塊肉放在一條滾動的垂直大圓柱上烤熟,然後用刀一片片地割下來,放入鬆軟的烤包中,再加些香料,新鮮熱棘,非常美味。至於生蠔就太細同冇肉,薄身到我用挑起時都能挑穿它的肉,而生蠔本身的味道亦麻麻。熱葷方面,真的很普通,我只拿了些雜菜和焗薯,其它就唔想試。甜品算OK,其中朱古力噴泉唔錯,它的朱古力比較淡,不太甜,容易入口,所以我食完一次朱古力噴泉後又再試多一次。我們以匯豐信用咭找數,有八折。以食物及環境來計,這個價錢都算唔錯。

熱葷方面,真的很普通,我只拿了些雜菜和焗薯,其它就唔想試。

2007-07-30 13 瀏覽
用獅子銀行信用卡有八折,為起二百五十晚餐自助餐,算抵。主打係蟹腳,蟹肉無乜味,但蟹腳蟹鉗好正好甜,食番佢十零隻已經差不多可以返本,愛爾蘭生蠔好細隻,就算食十打八打都無料到。燒牛肉燒羊架都好好味,間中都有海膽壽司。總結野食唔算多,但樣樣都幾好,返啅指數80%。
2007-07-26 8 瀏覽
三星期前睇左呢度既食評,好似唔錯,所以訂定位同男朋友兩個人慶祝生日,尋日食完...好失望!首先,d裝潢有點土氣,我們的位置可能算係全店最好:窗口位雖然有橋同馬路,都見到少少海(最衰訂位時都會海逸要29/7先有窗口位)食方面:d蝦同帶子無味(好似冷藏左好耐咁),的蟹腳尚可以,但並沒人家說的一般好;壽司那邊的質素跟元氣/元綠的差不多;甜品還可以...最奇怪就是加二服務費...七佰八十幾兩個人,唔會再去~

最奇怪就是加二服務費...

七佰八十幾兩個人,唔會再去~
2007-07-03 6 瀏覽
I celebrated my father birthday with everyone on a holiday night. 15 of us have to separate to two tables. While this place lacks a 5-star view, have a bad seating area, and limited choice of food. Yet, the quality is great.Surprise came when a popular credit card got 80% discount. For around $260 each person on a holiday evening, we have a good experience.

2007-06-13 3 瀏覽
借了VIP卡,同老公一起去歎自助晚餐。我們主攻長腳蟹,生蠔,烤牛肉。長腳蟹很新鮮,很有海味。生蠔是來自愛爾蘭的,比較小只,但很爽口。這裏的生蠔是即場開的,很新鮮,好好味。烤牛肉,柔嫩多汁,外熟內嫩,配上牛肉汁,好味的不得了!甜品比較遜色,可以忘記它。我們兩人埋單$340 incl TIPS。抵!
借了VIP卡,同老公一起去歎自助晚餐。
甜品比較遜色,可以忘記它。
我們兩人埋單$340 incl TIPS。抵!
2007-05-28 9 瀏覽
看過食評,本來不抱太大期望,但昨晚試過後卻發覺比之前的食評好呢。所以呢,每個人要求的都不同,真的要親身嘗試過才會知道適合自己與否...刺生好新鮮,肥美。tako更比好多酒點出色呢,因為我實在吃過太多軟淋淋, 加上有點“霉”的tako了。長腳蟹,東風螺,生蠔都好得。任食真的好抵!可惜能夠放進肚裡的有限呀。salad用的菜都好新鮮, 雖然款式不太多,但每樣都是靚貨!放出來份量都是少少的,每次添的都會保持新鮮。橙汁焗煮雞胸好特別。雞胸好瘦,但絕不是乾憎憎,鞋烚烚的。磅邊有一塊塊的橙肉,醬汁都是orange reduction, 但最難得就是連雞胸肉裡都參滿橙味!roast beef...rack of lamb都ok, 普通酒店水準。甜品有好多款都是泰式的。包括椰汁糕,黑糯米,芒果椰汁布丁, 椰汁千色糕....好多都是椰汁xxx..都幾特別,但我個人不太好椰汁。cake一般啦,不是太好味..有不是不好吃。泰式冰棒好得意,有香竽,芒果,西瓜,椰子味。都幾甜,香竽最好味!水果不多,可是好新鮮,不停地添出來的。整體來說不錯...環境好舒服,比別的酒店少人,靜得多呢。

水果不多,可是好新鮮,不停地添出來的。

整體來說不錯...環境好舒服,比別的酒店少人,靜得多呢。
2007-04-09
4月6號同一家人嚟呢度食dinner buffet當慶祝復活節。唔知係咪咁"橋"定係間餐廳係咁我哋坐嗰張枱, 燈光好暗,唔好咁接受到啲三文魚刺身ok,其他壽司店都食到。生蠔係即叫即開嘅,不過嫌佢太細隻,"撩"起好鬼細粒。啲螺幾鮮甜,不過我食到一個有沙,但我屋企人食過都冇食到沙,可能咁唔好睬俾我食到一件啦跟住試咗個冬蔭公,呢個係我全場覺得好味嘅一個meal。試過幾個冷盤, 其中兩個係用杯仔載住嘅,諗住試吓好唔好味啦, 一個係咩泰式肉菘,好鬼鹹, 頂唔順冇食到,另一個咩米通嘅, 塊米通"林"嘅,唔脆, 又係冇食到。個肉眼扒都幾好味,肉質好林。甜品唔係好多, 啲朱古力蛋糕好鬼甜, 甜到漏。雪糕只係牛奶公司, 食唔食冇咩分別總括嚟講,呢度只係ok. 不過價錢吸引, 所以都接受到。最近去過Marriott, 都會海逸同呢間, 我覺得最好味同最多選擇都係都會海逸呢間, 食物選擇係三間最多嘅, 加上有我最愛的Haagen Dazs雪糕我prefer去都會海逸多啲

啲三文魚刺身ok,其他壽司店都食到。
生蠔係即叫即開嘅,不過嫌佢太細隻,"撩"起好鬼細粒。

跟住試咗個冬蔭公,呢個係我全場覺得好味嘅一個meal。

個肉眼扒都幾好味,肉質好林。

甜品唔係好多, 啲朱古力蛋糕好鬼甜, 甜到漏。

雪糕只係牛奶公司, 食唔食冇咩分別

總括嚟講,呢度只係ok. 不過價錢吸引, 所以都接受到。

我prefer去都會海逸多啲