2007-04-08 12 瀏覽
看完這裡食評, 都好多good, 4個男人去食自助午餐!!!環境較舊, 一出去食頭盤, 無生蠔... 失敗!!得返d青口同翡翠螺, 但無味好un... 好失敗!! 主菜d野好cheap, 只係d炸薯仔片??? 炒飯??? ... 重有d乜西芹羊肉?? (咩黎?!) 燴雞?? (煮過火!!) 點心只有d蝦蛟,魚翅蛟同蠟腸卷... 失敗中既失敗!!!唯一好d係魚生同蒸魚, 但只係一般新鮮!!!不過有樣野係好好, 係個廁所好乾淨, 個伯伯好好禮貌, 但重點係... 我地黎食野,唔係黎去廁所!!!我寫呢篇野唔係投訴, 係呢度有好多"槍手" "廣告"!!!什麼"食物refill 得快", 下? 條魚得返d肉碎同內臟,照放!!!什麼"唯一不滿的是那水魚湯:是濃,但不是水魚濃,是藥材濃(淮山杞子黨參)...還有雞胸肉" ... 似非而是!! 其實我飲過係,無水魚味又無藥材味, 爭d唔記得自己令左d乜湯黎飲!!不要再去!! 世間美食何其多!!!

唯一好d係魚生同蒸魚, 但只係一般新鮮!!!

我寫呢篇野唔係投訴, 係呢度有好多"槍手" "廣告"!!!

不要再去!! 世間美食何其多!!!
2007-02-07 17 瀏覽
提前二星期Book了生日果晚(2/2)同bf撐枱腳食自助餐,因為覺得同bf一齊咁多年,都好似未同佢食過酒店自助餐......環境都幾好,近窗口位,窗外見到行人天橋同小小海景,都幾好啦,我地個位置又唔多人,都算有情調,哈哈~一去到坐下,bf就為我拎咗半打生蠔,之後就同強分開輪流覓食,食物款式都幾多:生蠔,刺身,壽司唔少得;沙律款式簡單;凍蟹,龍蝦等要好有耐性咁食;熟食普通啲蒸魚,雜菜,金菇牛肉,牛仔骨咁;朱古力噴泉好高,幾好玩;甜品款式都好多,好味;我支持到最後,盡情地食咗唔少野,呵呵~~近十點捧住個肚腩離開,飽到想嘔,哈哈~不過只包一杯飲品(清水任飲),少啲選擇囉!!匯豐銀行信用咭有八折
不過只包一杯飲品(清水任飲),少啲選擇囉!!
匯豐銀行信用咭有八折
2006-12-27 2 瀏覽
遲來了的family day。聖誕節翌日自助午餐唔算full house,唔算貴,但又絕對唔係唔得:食物refill 得快(其實唔係refill,直頭成盤食未夠七成就已經換o左第二樣野),服務絕對係快而又有求必應。一記大大隻白烚嫩口翡翠螺:以慰大多數愛蠔者的寂寥,食到停唔到口。二記甜品同應節甜品的數與量:除了Christmas Pudding、Christmas Log Cake、Mince Pie、Gugelhope、Stollen、Rote Grutze w/ Vanilla Sauce 同Blood Orange and Banana Jelly w/ Pink Peppercorn 之外,還有Blueberry Mirror Cake、Passion Fruit Moussecake、Tiramisu、White Chocolate Fountain,還有紅豆沙西米露、甜過頭的Chestnut w/ Roasted Apriot、大大粒士多啤梨或者蜜瓜或者哈蜜瓜或者西瓜...還以為自己在吃Dessert Buffet 添。其他如火雞+金巴利子醬均具水準易入口;肉眼扒火侯也控制得
遲來了的family day。

其他如火雞+金巴利子醬均具水準易入口;肉眼扒火侯也控制得不錯,只是錯在去貨唔夠快;免治肉醬批是特製菜,但似乎好少有知音人;烤小羊架的的式式,烤得剛熟,加埋甜甜的薄荷?喱,又是一美味口果。

唯一不滿的是那水魚湯:是濃,但不是水魚濃,是藥材濃(淮山杞子黨參)...還有雞胸肉。

其午餐、茶餐、晚餐水準甚高;只因西斜,不要海景位為妙。

酒店的對外宣傳策略,同佢對內唔popular,有莫大的關係。

<a href="http://hkfoodtalk.blogspot.com/2006/12/blog-post_116718798345679471.html" target=_blank>相片不顯示?</a> /
<a href="http://community.webshots.com/user/quayteow" target=_blank>看其他相片</a>
2006-12-08 1 瀏覽
本來不懷太大期望, 但試過後又不是那麼差. 早一個星期訂了窗口位, 坐位有少少view, 原來就是全場最好view的了. 另邊的窗口位, 旁邊竟然是條行人天橋樓梯. 6點半到達, 人不多, 可以方便我四圍映相. 食物不算太特別, 但款式算多. 全場最多係扇貝,一味四食, 熟食豉什扇貝, 兩款鐵板燒, 一款冷盤. 蟹腳一般,蝦好似唔多新鮮. 又係龍蝦仔, 但論新鮮程度這裡的比marco polo好多了. 蠔係即場開, 細細隻不太肥. 但排隊比較哂時間. 燒羊肉及燒牛肉ok. 魚生都ok, 但就不是高檔貨色. 在壽司吧內找到好東西,是鮮帶子和甜蝦. 我和太太都吃了不少. 雖然不是自己夾要司傅欏比你, 但你有要求你想食幾多都得. 但只係出得一轉, 要吃要快手了. 甜品一般, 求其拿四五件嘆. 本來就是美好的一餐, 就是下半場開始來了一家好"巴閉"的典型香港家庭坐在中央, 他們就像在自己家裡一樣, 高談闊論, 大呼小叫的,實在大煞風景. 總結來說, 那頓自助餐也是令人滿意的.

2006-09-25 25 瀏覽
其實我都喺呢度食過3次。首先,想講講佢地個名。每次打電話訂位佢地都讀錯個餐廳名。呢個名係法文黎... Rendezvous (音: hong day 夫), 佢地讀左ron day 芙。1) 生蠔:我0既首選!好新鮮,即場開。平時喺第2 d酒店d生蠔都係開曬放喺度,小女子腸胃比較敏感,都會肚仔唔舒服。但呢度0既生蠔次次食都無問題,味度仲好鮮甜。2) 長腳蟹:好鮮甜!鍾意食海鮮要必食!3) 翡翠螺:我無食到。但我個friend食左好多,好好味,但佢話比較難消化。4) 甜品:我最喜歡0既白朱力瀑布(不多唔係咁多人食到咁甜)。呢個場比較細,食物種類又較少,但d海鮮性在夠新鮮。服務態度一般...$298 + 10% 包餐茶, 我個friend好衰唔衰叫左杯lemon什,原來要成$60杯,但個waiter又唔提下人... 另外,而家有HSBC card 就八折。
其實我都喺呢度食過3次。
2) 長腳蟹:好鮮甜!鍾意食海鮮要必食!
呢個場比較細,食物種類又較少,但d海鮮性在夠新鮮。
服務態度一般...
2006-09-02 8 瀏覽
 我上星期去呢間酒店度食BUFFET,啲SEAFOOD好食和好FRESH,但啲魚生就……,OVERALL都絕對超值!!!
2006-08-19 1 瀏覽
就快到生日,先醒起唔記得留上年生日既食評,咁依家補番啦。雖然過左咁耐,都希望大家唔好介意!!其實我覺得食物都幾好啦,有翡翠螺同長腳蟹,都幾好味架!差唔多食完又有d龍蝦出wor,試左半隻,又ok wor。可能我唔多食熱盤啦,主攻冷盤,都食得幾開心。甜品選擇都幾多,又有我最愛既strawberry,仲好新鮮tim!不過d雪糕真係差左d啦,而服務都不是太好,d waiters冇咩笑容,比人既感覺唔係咁好。依餐飯食得好開心,因為係男友第一個同我慶祝既生日,所以全程都食得好開心,食咩都咁sweet^^
就快到生日,先醒起唔記得留上年生日既食評,咁依家補番啦。
雖然過左咁耐,都希望大家唔好介意!!

2006-03-10 15 瀏覽
星期日去食lunch buffet, 前兩日已打黎book位, , 點知去到話搵唔到record, 搞錯! 態度都幾麻麻.d野食好食, 比想象中多野食, 都係最普通的buffet 食物, 沒有特別. 好多中式點心, 蝦餃燒賣, 臘腸卷, 奶皇包=_= 牛扒幾好食. 刺身都切幾多比你, 幾好食. 熱葷有十款八款, 什麼炸豬扒, 魚香茄子, 蒸魚果d 普通野. 味道都唔差既.$198 一位加一. 應該唔會再去^^"

$198 一位加一. 應該唔會再去^^"
2005-11-23 5 瀏覽
入到去,見到個場咁細,選擇不多, 所以在開頭1小時內,每款食物食多了份量,(他們的魚生切得較厚)忘記了食番些生蠔補數,龍蝦又唔夠人手快, 仲要鬼掩眼, 叫了杯果汁,my god $55/杯有些地方小的餐廳會中途轉款,但他們唔覺有魚生得大路那些3-4種,壽司好少款,其中一款是海膽壽司,但一般貨色而已..,有即開生蠔,龍蝦,長腳蟹,其中一款蟹腳好咸,甜品較多選擇(與刺生相比)呀...雪糕係牛奶公司, 一間五星級酒店竟然給牛奶公司貨色給客人食,仲要收348/人(星期六), 我去過尖沙咀朗廷,他們個場也很細,但他們供應movenpick 很好味雪糕會展又大過佢,款式多佢幾條街, 以後唔去這間食, 下次可能會試Royal garden / 日航
有些地方小的餐廳會中途轉款,但他們唔覺有

2005-10-17 5 瀏覽
昨天下午去食buffet,成一百九十蚊位,食物鍾類都一般,壽司既款式少d,同埋雪糕居然係溶既雀巢,呢樣就真係過份D啦最過份就係原來食得半個鍾!想坐耐D都唔得,同埋d services 真係認真麻麻

2005-08-31 13 瀏覽
呀媽生日想食buffet, 就是但去左呢間,呢到最好食都係海鮮,生蠔係即開,如果唔掂就即掉,開蠔先生再開過隻比你,感覺都算新鮮,不過就唔夠肥美. 魚生都ok,不過太少款,得4款.另外D螺,蝦,蟹腳都可以,可惜質素比較參差,有D好有D唔好.熟食就麻麻,好少選擇,我食左串燒海鮮,D蝦同魚都唔得,D醬就好唔掂,忌廉蜆湯冇乜味,家姐話D白汁長通粉好好味,我唔知啦,但係一D料都冇,見到都提唔起興趣.到左食甜品,D甜品因為一早拎出黎,加上D射燈太勁,好多都溶溶哋,包括個tiramisu,攪到成兜湯咁,我諗本身D甜品都ok架.....仲有呀~雪糕係牛奶公司tim(>.<)!最好食嘅甜品應該係細細杯嘅野,有個係薰衣草味啫哩同香檳啫哩都幾好,呀媽仲食左3杯香檳啫哩tim.我諗熱愛海鮮(尤其係生蠔)就啱食D,好多人都半打半打咁攞.環境都唔多好,樓底好低,枱與枱之間太迫,人多起黎都幾嘈,最衰係家姐,原先想去帝苑,又有coupon喎,但佢話早前都去過,唔想咁快再去多次....285+10%
我諗熱愛海鮮(尤其係生蠔)就啱食D,好多人都半打半打咁攞.
285+10%
2005-08-31 3 瀏覽
見到下面位EyE 講到咁, 都要講講呢間野,我三四月食過一次,選擇的確係好少!熱盤根本係無野食架,冷盤都好d, 因為有翡翠螺食, 食多幾隻都可回本,而且味道ok~幾鮮幾大隻!但即開生蠔係唔掂, 好細隻無鮮味,壽司亦唔吸引! 雪糕仲離譜, 係雀巢!不過到最尾時突然有龍蝦刺身, 好正!!又係回本!!總括來講如果一心諗住係食翡翠螺同龍蝦就ok囉,唔係就唔好去喇!不過可能而家連呢兩樣野都唔係成日有....
見到下面位EyE 講到咁, 都要講講呢間野,
我三四月食過一次,選擇的確係好少!
熱盤根本係無野食架,
冷盤都好d, 因為有翡翠螺食, 食多幾隻都可回本,
而且味道ok~幾鮮幾大隻!
但即開生蠔係唔掂, 好細隻無鮮味,
壽司亦唔吸引! 雪糕仲離譜, 係雀巢!
不過到最尾時突然有龍蝦刺身, 好正!!
又係回本!!

總括來講如果一心諗住係食翡翠螺同龍蝦就ok囉,
唔係就唔好去喇!
不過可能而家連呢兩樣野都唔係成日有....
最初睇D評語,好似好正咁,但我地9個人去食,全部都非常不滿。以一般$200-300既BUFFET計,呢間係我食過最差既一間!食物:海鮮,魚生無款新鮮,龍蝦成晚剩係得幾隻,好似有寶咁,又唔好食,生蠔雖然係即開,但超細隻又無鮮味。沙律吧都過得去,但已MIX好的沙律就好難食,冷盤(煙三文魚,煙火腿等),見到個樣已經無興趣欏。麵包硬倔倔,熱盤全部低成本製作,款式極少,只有炒飯,生滾粥,蒸魚,西蘭花(全部都可以係屋企自己整)。燒牛肉較好,幾嫩,不過羊架太少,切晒就無,然後出低成本既豬頸肉,太孤寒。食到無晒MOOD,希望甜品好D啦,唉,又係奇差!焦糖燉蛋唔知點解係一PAT野,好似嘔吐物咁。芝麻MOUSSE好似食芝麻糊咁,太甜。最奇既係開心果MOUSSE無開心果味,竟然有杏汁味,超難食!服務:人手嚴重短缺,次次去欏完野食,返到個位仍然見到之前個碟仲未收走。埋單仲誇,等左10分鐘都未有人見到我地遞手,要我地行出去叫個WAITER先埋到單!環境:OUT晒,好老套,椅子太矮,坐得好唔舒服。如果要講,仲有排講,總之食到好唔開心,$260既BUFFET只有$50既水準!
環境:OUT晒,好老套,椅子太矮,坐得好唔舒服。
2005-08-27 4 瀏覽
Dinner buffet 食物新鮮,尤其是生蠔,除了是即叫即開外,本身還有一大個水箱養著它們。魚生只得3款: Salmon, Tune & Snapper,而且味道一般而已。熱盤味道就不錯,其中包括lamb rack, beef steak, steamed fish, sweet potato mash 等。甜品有很多選擇,其中較突出的,是芝麻pudding,有濃郁的芝麻味,很滑但又不是太甜,正!食物味道大致上都屬有水準,但款式比Shangri-la的少。服務方面,在5星級的酒店來說,此店的侍應較cool,麻麻地啦!

2005-08-21 2 瀏覽
被安排坐出lounge,行遠兩步路,不過坐得比較舒服,而已靜D,旁邊仲有人彈琴,好good海鮮試左螺:幾爽口/ 長腳蟹:有兩種,但食唔出有咩分別,幾鮮甜好味,不過食多幾隻就開始覺得咸/ 蝦K / 蟹:都幾好味,叫做啖啖肉唔洗食得咁辛苦/ 蠔:有個counter養住0的蠔,即叫食開,感覺好新鮮,平時無食開都叫左一隻試,ok喎/ 豉椒蛽:幾大隻,味道都ok,不過當然係大排擋有鑊氣好味D / 刺身:即叫即切,三文魚好肥美,正呀/ 我6:45到,無留意倒有龍蝦,鮑魚,蚌等seafood,唔通縮左水...甜品試左tiramisa係傳統\"畢\"黎食0個種唔係cut cake,好咖啡味,食第一次時覺得好好味, 第二次再畢另一邊,可能D糖攪得唔混,好甜,而且隻碟太熱,畢左落去拎返埋位已經溶左一半/ 有個好似火焰雪山既批,超甜,好似食緊砂糖咁,個批底怪甜味/ new york cheeze:好芝士味,幾好/ 士多啤梨拿破崙:最好味,個皮仲好脆,多士多啤梨/ pancake:拎到埋位入面既cream已經溶哂, 不過好好味(有荔枝餡) / 杯杯jelly,好靚,唔好食,不過感覺都幾特別,有白朱古力+薰衣草

甜品試左tiramisa係傳統\"畢\"黎食0個種唔係cut cake,好咖啡味,食第一次時覺得好好味, 第二次再畢另一邊,可能D糖攪得唔混,好甜,而且隻碟太熱,畢左落去拎返埋位已經溶左一半/ 有個好似火焰雪山既批,超甜,好似食緊砂糖咁,個批底怪甜味/ new york cheeze:好芝士味,幾好/ 士多啤梨拿破崙:最好味,個皮仲好脆,多士多啤梨/ pancake:拎到埋位入面既cream已經溶哂, 不過好好味(有荔枝餡) / 杯杯jelly,好靚,唔好食,不過感覺都幾特別,有白朱古力+薰衣草味,酒味真係好酒/ 臨走唔記得食雪糕,可惜

其他熱盤無乜點食牛仔扒:即切,好好味,不過都好易飽肚/ 羊架:\"穌穌\"地都幾好食/ 忌廉湯:好好味,好香濃

是次收費($318+10%)$350/位包飲品一杯,其實呢度唔算好多選擇,勝在有海鮮食,因為同人慶生唔計價錢啦,最緊要食得開心,但呢個價無咩特別都唔會再試,但聽講宵夜價吸引D就另計啦

後記:呢幾日勁落雨,去到已經濕哂身,\"up\"住咁食都好影響心情