2019-08-14 110 瀏覽
放午飯,突然想食左海南雞飯,於是就二話不說,去海港城裏的海南少爺。呢個係海鮮雞飯拼椰香海鮮喇沙, 基本上係將其中2款最有代表性的菜式拼埋一齊。一次過滿足你的舌頭。海南雞飯,雞肉鮮甜嫩滑,係揀雞3過程下過一番相當的功夫。配上三款特色醬汁,真係好吃。雞油飯甘香,有口感。 至於這個細板椰香海鮮喇沙,其實材料一d都唔少,所有材料齊全。 唔會因為係午餐而刪除一d食材。湯底香濃,味道香辣,椰香味重,米粉拼米線,爽口煙un 無得彈。

2019-08-12 76 瀏覽
有個fd好鍾意食海南雞飯,今日難得一齊去tst , 咁就岩喇,一於帶佢食一間好味既海南雞飯餐廳,叫海南少爺。一黎就唔多講,即落番個海南雞飯,全隻。 大大碟, 雞既size唔會細,皮簿,肉多,脂肪少,仲要唔un, 唔粗糙。 雞皮都食得津津有味。黑油,疆蓉,辣醬,款款好味,每食一啖都好滿足。 第2個不得不提既係麥片脆蝦伴蒸饅頭,是一款又愛又恨的美食,鹹蛋黃+麥皮去炸蝦,炸到脆卜卜,再配煉奶饅頭。一方面多重刺激味蕾,另一方面挑戰自己的體重。仲有其他小食如雲耳頭,柚子沙律,滷水花生鴨蛋等,都是不錯的選擇

2019-08-08 117 瀏覽
同朋友二人去海港城SHOPPING,都知道越夜越多人,越夜就越難搵位食野,所以接近六點,我地決定食個EARLY DINNER。朋友介紹一間食星馬菜既餐廳,叫海南少爺,個多都幾得意,一於去試下啦。去到門口,都有幾台客人,侍應帶左我地入坐,坐窗邊,有海景睇,感覺好好。餐牌上有好多種款式既送菜,樣樣都想揀,但又驚食唔晒。揀左好耐,卒之決定揀 滷水拼盤,星洲醬油參巴炒蘿蔔糕,海南雞飯同埋椰香海鮮喇沙。滷水拼盤睇照片個拼盤好似好大,來到我面前,原來真係好大。有流心蛋,雞腳,花生,豆腐同豬手,仲有酸菜做點啜。全部都好入味,豬手好'林' ,唔會有咬到牙軟既情況出現。流心蛋,真係流心,無得彈。星洲醬油參巴炒蘿蔔糕顏色好特別,一般蘿蔔糕都係白色,呢款蘿蔔糕就係黑色,因為加左黑油醬黎炒,全部一口蘿蔔糕,一夾一舊,外脆內軟,味道很好。海南雞飯星馬菜必食菜式,雞肉好滑好嫩,而且無乜脂肪,味道鮮甜,仲有三款醬汁配搭。再加一碗油飯,香噴噴,食慾一增。椰香海鮮喇沙好好味,兩款粉麵撈埋一齊,口感好好,喇沙又香又濃又野味,而且材料好豐富,湯都想飲晒佢。兩個人真係食唔到好多野,4樣食物,都己經飽飽了。仲想試下個肉骨茶,但

滷水拼盤

海南雞飯

椰香海鮮喇沙

兩個人真係食唔到好多野,4樣食物,都己經飽飽了。仲想試下個肉骨茶,但真係夠晒了。唯有下次再來試
2019-08-06 127 瀏覽
甚少要寫負評,不過今日真係火咗!兩點八落單,仲要係經理落單,問佢一句有咩麵啱小朋友佢嘅態度已經好差,等到三點。隔離枱上哂餐,我好聲好氣問:我想跟跟單。其中一位侍應小姐,幫我查。佢只係好閃閃縮縮話:冇落單呀。我就話你嘅經理落㗎喎(我仲係好好語氣)。佢又走咗去五分鐘。回我經理唔知去咗邊。咁我算啦,再落單。而經理就係我面前換咗衫行出去餐廳。半點唔好意思都冇講。唔好以為完,之後飲品同小食要逐樣跟!最後,我只係埋單嘅時候問咗,侍應你哋個經理叫咩名,同埋下次唔會再嚟。
甚少要寫負評,不過今日真係火咗!

,等到三點。
隔離枱上哂餐,我好聲好氣問:我想跟跟單。
其中一位侍應小姐,幫我查。佢只係好閃閃縮縮話:冇落單呀。
唔好以為完,之後飲品同小食要逐樣跟!
2019-07-31 90 瀏覽
星期日去完長洲後,打算在海港城找找有什麼好吃的,見到海南少爺門面及環境都不錯,食星馬菜,決定試一試。入座後安排我們坐窗口位,夜晚個海景view好靚👏海南雞,另加雞油飯及穀物飯油飯及雞都好味,點埋3個醬正😋馬來西亞肉骨茶蠻期待因為我喜歡喝台灣的肉骨茶。這個喝下後好苦,問過職員後是因為落左好多款藥材去整。第一次喝馬來西亞的,所以不知道是否正宗。喝了一半就會習慣超濃的中藥味糖醋骨酸酸甜甜超開胃,不但得4舊骨,份量少,每人一件就沒了😜生菜包還是覺得泰國的生菜包比較好食及香口

入座後安排我們坐窗口位,夜晚個海景view好靚👏

海南雞,另加雞油飯及穀物飯

油飯及雞都好味,點埋3個醬正😋

糖醋骨

酸酸甜甜超開胃,不但得4舊骨,份量少,每人一件就沒了😜

生菜包

還是覺得泰國的生菜包比較好食及香口
2019-07-28
35 分鐘 (堂食)
2019-07-30 63 瀏覽
Food Quality (3/5)We ordered two person meal.The meal include hainan chicken, bak kut teh, satay platter, some vegetables, fired chicken wings (ordered separately) and shrimp pillThe most tasty food for me is the hainan chicken, it is boneless and there are three sauce for it. In addition, the tea include some litchi taste which is interesting too. However, this two person meal did not include rice in it, you have to order it separately if you want. Environment (4/5)We can see the view of Victor
Food Quality (3/5)

We ordered two person meal.

Environment (4/5)

We can see the view of Victoria harbour when we sit at table near the windows. Moreover, it is in door and would not be too hot when you are eating and watching the breathtaking views. It would be more romantic if the restaurant can play some music.

All in all, the view was incredible and pretty chill. The food qualities are nice. Strongly recommend to sit near the windows. (There are approximately 3 tables near the windows) to see such views.
二人餐
2019-07-30
10 分鐘 (堂食)
$180 (其他)
用餐優惠
信用卡優惠
  • 海南雞
本人和家人在20/7的16:00進了店,經理本安排了點菜機附近的二人座位,但本人隨後發現窗口位置有一個四人座位,想搬過去。問了經理,經理不讓,說那個位置附近要倒垃圾。之後本人再問經理,想再坐另外一個四人座位; 經理反問本人有幾位,本人就說有兩位,他就叫本人坐在門口那邊吧!本人問那邊有四人坐位嗎?他說沒有,只有二人坐位。當時其實座位很多、客人很少,經理只是大聲跟我們說不能換位子,叫我們坐那裡就坐那裡!態度極其惡劣!過了一會,見到陸續有員工從廚房走出來,坐在我們想坐的、靠窗的、要倒垃圾的四人座位。這時候我們才知道,倒垃圾只是經理的藉口、謊話,位子原來是要留給自己員工吃飯之用。之後先後有兩位內地客和一位本地熟客,經理都同樣地給予他們四人座位,對着本人只是一臉的鄙視、得戚!除了對本人不公,更是刻意針對本人!本人無法理解經理的居心何在!本人點了兩碗新加坡海鮮椰香喇唦麵,發覺麵裡面的豆腐卜完全是又冷又硬的,蝦比以前的體積少,又沒有蝦味。整碗麵只是微温,說不上熱。本人以前多次光顧這店,這次的體驗算是最差的!以後不敢也不想再來了……

2019-07-16 106 瀏覽
讚1. 裝修光猛左,個人認為家下舒服好多2. 野食好似進步左,起碼肉骨茶既味香番好多,以前食過一次係豉油水咁,今次食就好香,同啲骨都煮得好透,炸卷都做得唔錯彈:1. 侍應真係黑面2. 菜式份量係少,望落唔貴,但碟碟都好少咁呢

1. 裝修光猛左,個人認為家下舒服好多

彈:
1. 侍應真係黑面
2. 菜式份量係少,望落唔貴,但碟碟都好少咁呢
2019-07-14 1460 瀏覽
海港城地下近toyrsus 的《海南少爺》,早前食過,今次再翻食,一試回味甫坐低就有一客咸蛋魚皮和花生,夠脆口,但咸蛋略嫌不足。餐牌太多頁,太多選擇,看了很久影得十分鮮豔,未知是否如同實物一般呢?其實想食炸蝦棗,可惜當日無貨馬拉盞炒通菜都幾有鍋氣,炒得夠香,份量又多,抵食!沙嗲拼盤一共六串,有雞有牛。雞肉夠滑;牛肉則較「鞋口」、略為堅韌。如果你問我,我會答六串雞肉算了再點一點花生醬,小食而言一流!馬來蝦麵湯味似是蝦籽味,三隻大蝦啖啖肉,頭尾有殻,中間無殻,方便食用馬拉蝦麵以油麵和米粉組成,米粉比例較少。至於配料則豐富,幾片豬肉、韭菜和糖心蛋,吸收湯味,一流椰香海鮮喇沙湯中椰香味濃,香到不得了。帶點微辣,令當中的魷魚和大蝦吸收當中精華。至於糖心蛋和豆卜,則存較少椰香喇沙湯味另外,豆卜應該可以煮得「冧身」一點。

甫坐低就有一客咸蛋魚皮和花生,夠脆口,但咸蛋略嫌不足。

餐牌太多頁,太多選擇,看了很久

影得十分鮮豔,未知是否如同實物一般呢?

其實想食炸蝦棗,可惜當日無貨

馬拉盞炒通菜
都幾有鍋氣,炒得夠香,份量又多,抵食!

沙嗲拼盤
再點一點花生醬,小食而言一流!

椰香海鮮喇沙
另外,豆卜應該可以煮得「冧身」一點。
2019-07-13
午餐
2019-07-13 1117 瀏覽
人生並非時常能夠順隨個人意願而走,問題在於我們不得不揭開那未知的新一頁 下決定之後就要面對結果,接著是嘗試接受、斷然放棄或是單純的逃避 在為逼迫自己前進而忙得有感疲憊的時候,溜出來與友共聚暢談,似乎是不錯的減壓良方 需要刺激一下味蕾,來到主打星馬菜的海南少爺;多月不見,原來已經換上新裝 一改舊時帶中式古風的裝潢,現在偏向走懷舊西洋路線,餐具多是藍白漸變,不失時代感 正想著短遊目的地,往年為演唱會奔走台灣和韓國,或者是時候計劃一下星馬之行了 每每談起肉骨茶,總有此問:「藥材派還是胡椒派?」而我則是兩者皆合口味 兩派同場,先到埗的馬來西亞肉骨茶 $128甫上桌便傳出陣陣濃郁藥材香氣 甘甜無苦澀,最吸味的固然是豆卜,而排骨肉厚帶彈,不失肉味,亦甚討喜 至於新加坡肉骨茶 $128也不甘示弱,看上去只是淡淡的湯色,但意外地不乏胡椒辣勁 骨邊肉相對地緊實,味濃不膻,配角白蘿蔔未算細嫩,但爽甜無澀青,豆卜頓被比下去了 仁當牛肋骨 $148就是我們熟悉的下飯佳品巴東牛肉,特別選用牛肋骨製作 牛肋骨肉厚身又不算肥膩,製煮後彈性不改,嚼感豐富,吸收醬料香味同時不會散爛走樣 濃稠的

濃稠的巴東醬用上椰子、薑及香茅等食材製成,甜香味郁,微辣味溫和,易為大眾接受

麥片脆蝦伴蒸饅頭 $228物如其名,隻隻麥片蝦金黃甜脆,連外殼也可輕鬆嚼碎
蝦肉不會太乾韌,伴上帶著一絲甜意的麥片同食甚是相襯,趁熱吃尤其滋味
饅頭和煉奶一向匹配,但原來煉奶伴麥片蝦也不俗,此為店方建議食法,當然要酌量啦

海南雞 $288(原隻)的無骨黃皮白肉正可讓我偷偷懶,皮下脂肪少,但也吃到薄層啫喱
肉質不會太過老韌,單吃已夠味,不過適時蘸點醬汁伴食,亦算有些少解膩之用
吃雞同時,準備一碗雞油飯 $20在旁,沒有過份油膩感,每口留淡香,拌點甜醬油也好

炒貴刁 $98並非坊間常見黃澄澄,又咖哩又黃薑的一款,而是鹹中帶甜的醬油版本
有趣在店方用上油麵及河粉兩種質感不一的麵條,前者帶點韌勁,後者則腍滑吸味
大家第一口搶著吃的不是麵條,亦不是爽彈蝦肉,反而選擇了臘腸,冶味香口,也難怪

略有飽意,但我不願跳過甜點時間;只是餐牌所列的數款甜品都各有特色,實在難揀
最後,回歸香港風味,這裏的楊枝甘露 $48不帶平時吃到的酸澀柚味,盡是芒甜
糖水略稠帶奶潤,照理應要粒粒分明的西米黏成小團,就是這點來得美中不足了
呢間少爺餐廳之前裝修,趁住開番無幾耐即刻去食番阿叔最鍾意食嘅「海南雞飯」🐔先。.招牌菜 #海南雞飯 ($99),雖然肥,但的而且確好難抗拒嗰碗雞油飯🍚,採用泰國米,加入醬汁,再以雞湯、香茅及斑蘭一齊煮,香噴噴🤤,非常好味。海南雞係用三黃雞烹製,雞皮爽滑,雞肉肉質鮮嫩。呢個價錢絕對抵食。👍🏼👍🏼👍🏼.另叫兩款小食伴飯 #香茅蜜糖單骨雞翼 ($52),炸過後嘅單骨雞翼非常香脆,雞肉都幾滑,不過味道無太大驚喜😅。反而阿叔比較鍾意 #海鮮釀油條 ($68),油條鬆化,中間釀咗蝦膠,食落好惹味!😘
因看過食評,今晚一家人專程去食晚飯。但完全失望,中伏。串燒:乾硬,分不清是豬是牛,叻沙米線一般,但蝦蛋肉完全唔好食,炸蝦棗: 食唔到蝦嘅味同質感,似鞋口肉丸,海南鷄飯:雞味欠奉,鞋口,温度:唔夠熱(雖然等好耐先上)。連茶都唔夠熱。招呼:只可說合格。似招呼茶餐廳熟客方式。價錢:在Ocean Centre 食的價位算平,但食物+環境+服務就唔值呢個價。諗唔到在OC都会完美中伏。心服口服。
諗唔到在OC都会完美中伏。心服口服。
2019-06-23 142 瀏覽
同姐姐的即興晚餐,係海港城隨機揀左一間黎食,今晚就試下呢間海南少爺啦~餐具都幾靚啊,奉茶有陣荔枝味好香,兩個人叫左三樣野,滷水拼盤,椰香海鮮喇沙同埋涼拌三鮮。滷水拼盤好驚喜,酸菜唔會過鹹,蛋蛋流心既好正啊雞腳同花生都好入味,滷水豆腐入面好滑涼拌三鮮,我不嬲都好鐘意食新鮮准山~姐姐話萵筍都好好味,不過千其唔好食蓮子啊⋯⋯好苦好苦海鮮椰香喇沙都唔錯,幾足料(又係有半隻蛋🤣食左好多蛋),不過要盡快食,唔係好快就索哂D湯啦⋯⋯員工都幾好禮貌而且都好快手,兩個人食到好飽都係三百幾,海港城黎講都幾抵食啦

滷水拼盤好驚喜,酸菜唔會過鹹,蛋蛋流心既好正啊
雞腳同花生都好入味,滷水豆腐入面好滑

海鮮椰香喇沙
2019-06-21
海鮮椰香喇沙
  • 滷水拼盤
2019-06-22 286 瀏覽
早前,有朋友得知位於尖沙咀海港城海運大廈玩具反斗城附近的新加坡餐廳 <海南少爺>, 剛剛在一個月前的 5/21重開,便約大家食晚飯!其實!我都是第一次嚟! 不論美食抑或環境,什麼都有新鮮感呢!我們坐近門口位置,既光猛又舒適!牆身兩旁放置擺設倍添優雅! 餐具則以藍白色為主,相信為配合「海南」吧!餐牌檸檬薏米甘蔗汁 $35清甜的甘蔗汁味道最霸道! 入口清甜帶酸!薏米尚算熟透,但未至於軟腍!依上桌次序前菜:沙嗲串燒拼盤 $148 分別有豬、雞、牛及一口牛,豬肉以香茅醃製,口味香濃; 醬汁是靈魂,特別在於店方自家製,每啖也食出粒粒花生粒,香辣甜美!香脆腐皮卷 $85廚師花心思把腐皮卷弄成糖形,賣相可愛精緻! 內裡是柔軟的豬肉,外脆內軟,內外兼備!炸蝦棗 $98富嚼勁及鹹鮮的魷魚口味最為突出,整個配搭偏向重口味!星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $72蘿蔔糕質感軟身,香口惹味微辣,另配有爽脆的菜脯! 風味十足!主菜:麥片脆蝦伴蒸饅頭及煉奶 $228絕對是邪惡的美食!以鹹蛋黃醃製蝦,並以蟹膏沾上去炸,鹹甜交織!蝦夠大隻鮮甜爽彈!海南雞配雞油飯 (原隻) $288 雞油飯 $20最近我睇東張西望

其實!我都是第一次嚟!
 不論美食抑或環境,什麼都有新鮮感呢!

我們坐近門口位置,既光猛又舒適!牆身兩旁放置擺設倍添優雅!
 餐具則以藍白色為主,相信為配合「海南」吧!

餐牌
檸檬薏米甘蔗汁 $35
清甜的甘蔗汁味道最霸道!
 入口清甜帶酸!薏米尚算熟透,但未至於軟腍!
檸檬薏米甘蔗汁
依上桌次序
前菜:
沙嗲串燒拼盤 $148
分別有豬、雞、牛及一口牛,豬肉以香茅醃製,口味香濃;

沙嗲串燒拼盤
香脆腐皮卷 $85
廚師花心思把腐皮卷弄成糖形,賣相可愛精緻!
 內裡是柔軟的豬肉,外脆內軟,內外兼備!

香脆腐皮卷
炸蝦棗 $98
富嚼勁及鹹鮮的魷魚口味最為突出,整個配搭偏向重口味!

炸蝦棗
星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $72
蘿蔔糕質感軟身,香口惹味微辣,另配有爽脆的菜脯!
 風味十足!
主菜:
麥片脆蝦伴蒸饅頭及煉奶 $228
絕對是邪惡的美食!
以鹹蛋黃醃製蝦,並以蟹膏沾上去炸,鹹甜交織!
蝦夠大隻鮮甜爽彈!

麥片脆蝦伴蒸饅頭及煉奶
海南雞配雞油飯 (原隻) $288 雞油飯 $20
最近我睇東張西望先知,海南雞飯源自新加坡,而唔係海南同泰國!
 店方的海南雞火候恰到好處,肉質保持嫩滑,還要特別在雞皮與雞肉之間多一層薄薄的啫哩凍!

雞油飯既香口又鮮美,夾雜薑絲等配料!
海南雞配雞油飯 (原隻)
雞油飯
湯品:
馬來西亞肉骨茶 $128
藥材味濃郁!
 秘決在於加入肉桂條,帶出獨特的香氣!
 一字骨頗大件,
 肉質不死實又保持鮮味!
新加坡肉骨茶 $128
加入原個蒜頭煲製,可加上油炸鬼食!別有一番風味!

新加坡肉骨茶
飯類:
椰香海鮮喇沙 $98
湯底絕對是成碗海鮮喇沙的靈魂,椰香滿載!
口味帶辣!麵條有兩款,兩者軟硬適中又掛湯!
炒貴刁 $98
濃味的代表作!
炒貴刁
印尼炒飯配沙嗲串燒 $98
蝦片香脆,印尼炒飯香口又濃味!
印尼炒飯配沙嗲串燒
馬來蝦麵 $98
以赤蝦熬製湯底,濃郁鮮美!

甜品
蕃薯喳喳 $48
除了有蕃薯之外,還有:口感煙韌的芋圓、珍多冰...等!口感豐富!

蕃薯喳喳
2019-05-22
$402.8 (晚餐)
檸檬薏米甘蔗汁
沙嗲串燒拼盤
香脆腐皮卷
麥片脆蝦伴蒸饅頭及煉奶
海南雞配雞油飯 (原隻)
新加坡肉骨茶
蕃薯喳喳
2019-06-21 71 瀏覽
踏入收工時間就會遇上多人時候,輪候等飛.不過好彩今日唔算等得耐😬😬首先坐底點都要抖一抖飲下茶再叫野食啦😆😆黎到海南少爺 點可以唔叫呢度既招牌菜呀,入到黎差不多每一台客都點,而我都不列外😬😬海南雞飯今次叫左半隻雞既套餐 有埋雞湯,正 🤤🤤雞非常嫩很滑非常好味,在配啲醬汁,不過我最鍾意係個甜豉油😬😬 再同飯一齊食👍🏻👍🏻而飯既雞味都好濃郁❤️ 雞湯都好清甜一啲都唔油膩👍🏻👍🏻值得一讚👍🏻👍🏻平時唔係好鍾意食餅既我,遇見肉鬆就無辦法抗拒了,🤤🤤所以都忍唔住叫左肉鬆煉奶酥餅🤤🤤好味道而且價錢一點都唔貴,仲有四塊咁多添😬😬食到飽飽最好黎個炒貴刁,材料豐富,好有東南亞風味😆😆
首先坐底點都要抖一抖飲下茶再叫野食啦😆😆
最好黎個炒貴刁,材料豐富,好有東南亞風味😆😆