2021-12-31 47 瀏覽
這一間海南少爺位於尖沙咀海運大廈,係食海南嘢嘅餐廳,而店面環境都好寬鬆坐著感覺都唔錯🤔好有海南特色風味,同時食嘢都可以感受到海旁景觀都好😙!.海南雞飯 $98呢一款海南雞飯望著都覺得唔錯🤔,係海南嘅有名嘅食物,佢嘅雞賣相都幾好,肉質都帶有鮮味又夠嫩滑腍身😋,同時配埋三款醬汁點食,增添雞肉味道更加好食😋,而佢嘅雞油飯食到入口口感都幾好粒粒口感🤔好香雞油味道😙!.菠蘿蜜山楂糖醋排骨配白飯 $98呢一碟糖醋排骨賣相十分之吸引,望著都睇得吓🤔,真係睇得又食得色香味俱全,佢嘅糖錯排骨色澤至到肉質都唔錯😋,而排骨腍到適中又有咬口味道十足😋,以排骨厚度嚟講一般肉質我覺得都會冇咁腍身,佢嘅糖醋汁稀結恰恰好,D掛汁掛滿排骨都唔會滴流,酸甜度恰恰好😋,我覺得好好味好有水準👍!.凍咖啡 呢杯咖啡味道都唔錯🤔,味道都好香濃😙,飲到入口都好濃郁😋!.

海南雞飯 $98

菠蘿蜜山楂糖醋排骨配白飯 $98

凍咖啡
呢杯咖啡味道都唔錯🤔,味道都好香濃😙,飲到入口都好濃郁😋!
2021-12-27
15 分鐘 (堂食)
2021-12-30 59 瀏覽
海南少爺尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖hop 16,G/F, Ocean Terminal, Harbour City, 3-27 CERanWEton Road, Tsim Sha Tsui叫自己做海南少爺, 我直接就聯想到海南雞飯了。係海港城餐廳可以見到維港架,位置方便。星洲滷水拼盤 $148,我通常食開潮州式滷水,唔知有乜分別呢?有齊豬手豆腐 ,花生,雞腳同雞蛋,個滷水汁同皮係豉油底有d八角香,隻溏心蛋好好好好食。$190 海南雞半隻 ,跟飯同,雞嫩味出。satay 串燒係東南亞菜系好出名,我自己本身都鐘意食,$98 串燒 6 串 ,可混牛豬雞太受歡迎排隊等左個半鐘先有得入。
海南少爺
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

$190 海南雞半隻 ,跟飯同,雞嫩味出。

太受歡迎排隊等左個半鐘先有得入。
有時喺海港城揀唔落食咩,一係就好長條隊,一係就好貴。所以今日想極力推薦呢一間午市套餐$100有找既餐廳。椰香海鮮喇沙超級大碗,而且上枱就見到滿滿嘅材料。大蝦三隻、魚片、豆卜、魷魚。額外配咗少少嘅辣椒醬俾你自己再撈勻,一入口椰香味好重,仲有啖啖椰絲。裏面有米線加米粉混合一齊,可能已經預先浸左湯底嘅關係,麵條都會比較淋身。招牌海南雞飯海南雞有得加$8轉雞髀或者雞胸,小編無轉但係雞肉都已經好滑。油飯有晒雞油嘅香味,仲額外配左一碗足料鹹香嘅雞湯。午市套餐已經包左一杯熱飲,另外可以優惠價選配時菜、小食。不過溫馨提示,有$8茶芥餐廳用QR code落單超級方便!

椰香海鮮喇沙

招牌海南雞飯

餐廳用QR code落單超級方便!
2021-12-30 41 瀏覽
好耐冇得去馬來西亞除左榴槤 我最掛住就係肉骨茶喺海港城行街見到呢間星馬菜超多人排隊我就攞定張飛再去行街大約半個鐘就有位喇靠窗邊嘅位置落地玻璃仲有海景睇瓦煲肉骨茶 全程都有火興住 保證暖笠笠可以自己揀豬肉部位我就揀左排骨同豬腩肉另外佢再跟一份配料有齊豆卜 油條 炸支竹 響鈴 炸魚皮排骨都幾淋豬腩肉幾油香 但唔會好肥膩個湯同喺馬來西亞飲到嘅一模一樣 好出色海南雞半隻超嫩滑 連雞胸都好滑呢個真係招牌嚟 我見枱枱都有叫個油飯都好香 我難得有食晒碗飯星洲醬油參巴炒蘿蔔糕我揀左唔辣 醬油甜甜咸咸咁 好好味啲芽菜好爽口 原來呢間仲可以用海港城coupon真係抵上加抵 可惜我手上已經冇晒A卷😢
好耐冇得去馬來西亞

啲芽菜好爽口

原來呢間仲可以用海港城coupon
真係抵上加抵 可惜我手上已經冇晒A卷😢

2021-12-26 115 瀏覽
海南少爺係其中一間可以用得海港城餐飲卷嘅餐廳💁🏻‍♀️而且靠窗位置仲可以睇到海景食物質素都ok 可以話係性價比唔錯了😛.🎈馬來西亞肉骨茶 ($148)肉骨茶有分幾款 可以跟餐 單點 跟飯等等$148呢一款砂煲下面會有個火熱住🔥 仲有一份配料比你當打邊爐咁食包括有響鈴 豆卜 油條 炸魚皮 炸支竹點埋肉骨茶 索哂湯汁超好食呀😋肉骨茶嘅肉係四揀一 排骨/豬腩肉/豬手/豬肚超多料味道亦唔錯 冬天食就夠哂warm啦👍.🎈招牌海南雞 (半隻+湯飯$198)講到新加坡菜又點少得海南雞飯😛可以選擇油飯或者白飯~雞肉嫩滑 份量夠足 性價比不錯👍.🎈馬拉盞炒通菜 ($88)同樣係一大碟份量超足😍通菜就最入味 用馬拉盞炒香最惹味.🎈椰子菠蘿沙冰 ($38)真係有一嚿菠蘿係面頭㗎椰香同菠蘿味都好重 解膩一流呀😛.🎈總括而言以海港城有海景嘅餐廳來說性價比不錯🧐份量好足 而且非常惹味平日夜晚都需要等位㗎~

海南少爺係其中一間可以用得海港城餐飲卷嘅餐廳💁🏻‍♀️
而且靠窗位置仲可以睇到海景
食物質素都ok 可以話係性價比唔錯了😛
🎈馬來西亞肉骨茶 ($148)

肉骨茶有分幾款 可以跟餐 單點 跟飯等等
$148呢一款砂煲下面會有個火熱住🔥
仲有一份配料比你當打邊爐咁食
包括有響鈴 豆卜 油條 炸魚皮 炸支竹

點埋肉骨茶 索哂湯汁超好食呀😋
肉骨茶嘅肉係四揀一 排骨/豬腩肉/豬手/豬肚

超多料味道亦唔錯 冬天食就夠哂warm啦👍
🎈招牌海南雞 (半隻+湯飯$198)
招牌海南雞

講到新加坡菜又點少得海南雞飯😛
可以選擇油飯或者白飯~
雞肉嫩滑 份量夠足 性價比不錯👍
🎈馬拉盞炒通菜 ($88)
馬拉盞炒通菜

同樣係一大碟份量超足😍
通菜就最入味 用馬拉盞炒香最惹味
🎈椰子菠蘿沙冰 ($38)
椰子菠蘿沙冰

真係有一嚿菠蘿係面頭㗎
椰香同菠蘿味都好重 解膩一流呀😛
🎈總括而言
以海港城有海景嘅餐廳來說性價比不錯🧐
份量好足 而且非常惹味
平日夜晚都需要等位㗎~
招牌海南雞
馬拉盞炒通菜
椰子菠蘿沙冰
  • 肉骨茶
  • 招牌海南雞飯
好一段時間無食海南雞飯🍚喇!見之前去開尖沙咀做嘢,就心思思嚟咗一個海港一個城嘅商場探吓另一位少爺🐔。呢位少爺主打星馬菜,店內最出名就係食海南雞飯🍚、肉骨茶🥣同埋喇沙🍜。咁耐無食,一場嚟度,就3樣都叫晒佢!☺️☺️☺️🍚海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶 ($120),一個套餐包晒兩款招牌菜,解決晒大家嘅選擇困難症。主菜海南雞以雞湯🥣低溫慢煮,之後再拎去浸冰水,所以肉質夠晒幼嫩,加上無骨啖啖肉,食得好滿足😋!雞肉🐓雖好,但雞油飯亦同樣重要,呢度嘅飯以秘製雞飯醬、雞湯、香茅同班蘭葉蒸煮,香口而不油。😋😋😋另外,肉骨茶🥣味道濃厚,有濃郁嘅藥材味,雖然係迷你版,但其實份量都唔算太少,有成碗雞油飯咁大架!☺️☺️☺️🍜喇沙($98),同肉骨茶一樣可以迷你版形式拼埋海南雞飯成個餐食,亦可好似阿叔咁單點叫。喇沙湯底好有椰香味🤤,配料有大蝦🦐、半隻蛋🥚、魷魚圈同魚片。有別於其他東南亞餐廳,呢度嘅喇沙配以摻摻(即米粉同米線),索晒湯汁一齊食,更滋味!🤗🤗🤗

2021-12-24 38 瀏覽
朋友話帶我去尖沙咀海港城度食晚餐仲話有間餐廳我一定會鍾意食原因係佢哋嘅肉骨茶非常之好飲咁我當然唔會托佢手踭一於同佢一齊去食下先當日我哋叫咗幾道菜一齊食新加坡肉骨茶(白胡椒蒜頭)飲落同平時藥材味較重嗰款有啲唔同不過一樣咁暖心暖胃裏面有腐竹蘿蔔同埋豬肉朋友話要嗌個肉鬆煉奶夾酥餅不過食落煉奶味比較淡反而係酥餅非常鬆脆肉鬆有鹹香黑豉油雞飯本身我哋都諗咗一陣叫海南雞飯定係試吓新菜式嚟弋食咗第一啖就知道我哋冇揀錯因為雞味濃郁之餘調味剛剛好配埋油飯簡直係絕配!仲有個小食香脆蜜糖單骨雞翼(6件)蜜糖味都係比較淡 但係真係好脆口甜品呢我哋就嗌咗海燕窩燉椰王(熱)本身以為係類似燉蛋嘅口感但原來係比較流質 配合埋海燕窩黏黏地嘅口感 同埋我最愛嘅椰汁味 我喜歡( ̀⌄ ́)

朋友話帶我去尖沙咀海港城度食晚餐
仲話有間餐廳我一定會鍾意食
原因係佢哋嘅肉骨茶非常之好飲
咁我當然唔會托佢手踭
一於同佢一齊去食下先

當日我哋叫咗幾道菜一齊食
新加坡肉骨茶(白胡椒蒜頭)
飲落同平時藥材味較重嗰款有啲唔同
黑豉油雞飯
本身我哋都諗咗一陣叫海南雞飯定係試吓新菜式
嚟弋食咗第一啖就知道我哋冇揀錯
因為雞味濃郁之餘調味剛剛好
配埋油飯簡直係絕配!
仲有個小食
香脆蜜糖單骨雞翼(6件)
蜜糖味都係比較淡 但係真係好脆口
甜品呢我哋就嗌咗海燕窩燉椰王(熱)
本身以為係類似燉蛋嘅口感

2021-12-24 47 瀏覽
今日中午點了馬來蝦面,點知碗麵來到時我都覺得有啲唔妥。啲湯好淺色、冇蝦油浮面,冇香味。試一口湯,發覺完全冇味道。冇蝦味不特止,係一啲咸味同辣味都冇。就算雞清湯都有味過佢。一生人最難食嘅蝦面。朋友點了新加坡肉骨茶,情況一樣。有胡椒味,但可以食得出湯底未煲夠時間,完全冇肉骨味,更唔夠鹹。 唔知廚房係唔係冇鹽?全餐晏最好味係碟馬拉盞通菜。 朋友飲咖啡佢都話咖啡都冇味道。新加坡同馬來西亞菜最講究味道。香料十足,係重口味嘅菜色。餐廳唔注意一下,很難有下次。

新加坡同馬來西亞菜最講究味道。香料十足,係重口味嘅菜色。

餐廳唔注意一下,很難有下次。
2021-12-22 52 瀏覽
依間朋友介紹想一路想試不過經常要排隊🤭今次終於有機會食到啦煙三文魚撈起小編想食依個好耐,印象記得係新年名菜,代表撈起係撈得好掂意思。梗係要一定要攞返個意頭,配料有炸芋絲,青瓜絲,蘿蔔絲,柑桔絲,同埋好多其他配料,材料非常豐富。招牌馬來西亞肉骨茶馬來西亞口味是超濃郁藥材湯、以肉排熬製多個小時的濃湯肉骨熬製後骨肉分離, 蘸上黑醬油, 唔會偏咸反而更帶出肉排鮮味,岩曬依家凍凍地暖暖身👍🏻沙嗲拼盤串燒拼盤超有份量、有雞、牛、豬每串都啖啖肉👍🏻肉串夠大,咬落去超滿足記得點埋自家調味醃制沙嗲醬、入面有少少花生醉食落更有口感。最後個茶好解膩,非常舒服好飲,啖啖荔枝未👍🏻

依間朋友介紹想一路想試不過經常要排隊🤭今次終於有機會食到啦

煙三文魚撈起

招牌馬來西亞肉骨茶

沙嗲拼盤

最後個茶好解膩,非常舒服好飲,啖啖荔枝未👍🏻
2021-12-22 41 瀏覽
海港城海運大廈入面原來都有唔少食肆選擇,又忍唔住想食喇沙🙈餐廳近窗邊位置可以望到海景,不過午市時間好多人我就無咁好彩啦🥺·<椰香海鮮喇沙> ʜᴋᴅ 98睇落就覺得好豐富,有三隻大蝦,魷魚圈,豆卜同溏心蛋🥚湯底椰香味好濃,少少辣啱啱好😙麵底都係摻摻,係米粉加粗麵。大蝦新鮮彈牙🦐·<新加坡肉骨茶 配白飯> ʜᴋᴅ 99呢度嘅肉骨茶分咗新加坡同馬來西亞兩款,前者係白胡椒蒜頭為主🇸🇬後者則以藥材為重🇲🇾午市套餐嘅肉骨茶似乎同單點嘅唔同,少咗個爐但味道應該一樣😂湯底非常濃!白胡椒同蒜頭味都好突出🧄不過飲完之後都無口渴所以應該無味精😉兩大條一字排好軟淰入味,輕鬆咬得開😙·<馬拉盞時蔬> +ʜᴋᴅ 28午市套餐加少少錢仲可以食其他小食甜品,呢個馬拉盞通菜就炒得幾出色😝好油潤但會令人keep住想食·Lunch Set會包埋飲品,另外除咗加一服務費之外仲會有茗茶🇲🇾ʜᴋᴅ 8一位😎
海港城海運大廈入面原來都有唔少食肆選擇,又忍唔住想食喇沙🙈
<椰香海鮮喇沙> ʜᴋᴅ 98
<新加坡肉骨茶 配白飯> ʜᴋᴅ 99
<馬拉盞時蔬> +ʜᴋᴅ 28
晚飯時間去到海港城,想搵間海景餐廳食飯都有d難度🥲我地6點去到海景位都坐滿左,過多15分鐘就滿座😀😀一黎到侍應先奉上茶同小食,茶係荔枝紅茶,好好飲,每口都有啖啖荔枝香🤤小食係佢地每日鮮製嘅咸蛋黃炸魚皮😋香口又好食。由於我地都幾肚餓,點左都幾多野食😋😋海南雞滑溜,油飯香,套餐跟嘅湯無味精又足料😋我最愛佢參巴醬炒蘿蔔糕,香口微辣,我食唔停🥰🥰馬來蝦麵湯頭唔油好鮮,蝦🦐大大隻又新鮮,加左菜甫令口感同味道更有層次🥰馬來肉骨茶藥材味十足,飲完好暖胃,裡面嘅排骨同豬肚麵好入味, 跟左炸魚皮、豆卜等,份量多到蘸湯食嘅話好飲晒全煲😋😋😋叫肉骨茶仲可以加配一個細份鹵水拼盤,黎到一睇份量超多🥰🥰🥰最愛佢地嘅溏心鴨蛋同鹵水豬手,加埋咸酸菜食解膩又開胃😋

• 星洲醬油參巴炒蘿蔔糕
  • 招牌海南雞飯
  • 鹵水拼盤
2021-12-22 47 瀏覽
海南少爺位於海港城,主打多款星馬菜。餐廳裝潢精緻,但擺枱偏密🥺而且張枱唔大張,叫多野食就唔多夠位擺😛部份座位會有海景睇,相信會幾chill🤩不過我地當日去到都幾full,被安排坐係門口位,冷氣唔多夠,有少少熱🤪☑️黑豉油雞飯 ($108)海南雞好多人都介紹過,今次就試下豉油雞‼️賣相靚仔,上色唔錯👍🏻雞肉唔鞋,味道可以再咸啲。油飯做得唔錯😋☑️新加坡肉骨茶 ($138)肉骨茶我地試左新加坡白胡椒蒜頭,胡椒味濃🥰排骨大塊,仲會有個爐烘住,冬天食一流‼️☑️海鮮釀油條 ($78)呢個油炸鬼又幾有驚喜🤩入面釀左蝦肉,外脆內爽彈,鍾意炸野就必叫😋☑️星州醬油參巴炒蘿蔔糕 ($88)蘿蔔糕外層裹左層粉略硬😳未做到外脆內軟,但調味幾惹味的!

☑️黑豉油雞飯 ($108)

☑️新加坡肉骨茶 ($138)

☑️海鮮釀油條 ($78)

☑️星州醬油參巴炒蘿蔔糕 ($88)
蘿蔔糕外層裹左層粉略硬😳未做到外脆內軟,但調味幾惹味的!
2021-12-20 37 瀏覽
🍽 Nasi Goreng (Indonesian Fried Rice with Satay)💰 HK$98 (Lunch, 10% service charge)🍽 Seafood Laksa Lemak 💰 HK$108 (Lunch, 10% service charge)🍽 Malaysian Bak Kut Teh💰 HK$148 (Lunch, 10% service charge)🍽 Coco Angel (Hot)💰 HK$68 (Lunch, 10% service charge)MTR was free yesterday so we decided to go to Tsim Sha Tsui. We were walking around and I craved for some hot soup related food. We then searched on IG and found this restaurant in Harbour City. 💭"The cultural Blends of Singapore and Malaysia over
🍽 Seafood Laksa Lemak
🍽 Malaysian Bak Kut Teh
🍽 Coco Angel (Hot)

💭"The cultural Blends of Singapore and Malaysia over a century had not just developed a rich, unique culinary style, but also brought our soul character - Hainan Shaoye, to life"

Of course, we did order their signature dishes! For the tea🫖, they served lychee red tea which I think they also pay effort on this part too! Impressive!

🍛Nasi Goreng (Indonesian Fried Rice with Satay)
It was Indonesian Fried Rice with Satay. They had spicy or non-spicy for you to pick. The portion was quite hug with two skewers and a few shrimps served with fried egg. It was is the ultimate comfort food for spice lovers.

🍜Seafood Laksa Lemak
It was their signature dish with seafood topping. The soup base had strong laksa flavor which made us kept on drinking it haha😝

🍲Malaysian Bak Kut Teh
I like Malaysian style more than Singaporean style because I prefer more Herbal flavour. It included deep-fried tofu crust, tofu puff, Chinese fried dough, crispy fish skin and deep-fried tofu sheet. I also picked 3-inch pork ribs and pork stomach.

🍧Coco Angel (Hot)
We were quite full but I insisted to order their dessert. This coco angel has included King Coconut, Sea Bird Nest Jelly. It was sooo good!!
今日同媽咪去尖沙咀海港城度買嘢,買完野要醫下肚,就去試吓先星洲風味海南少爺,耶<星洲醬油參包炒蘿蔔糕$88>黑醬油調配的蘿蔔榚,外表睇落黑猛猛,但係唔會太重口味<少爺小食拼盤$178>小食拼盤包左馬來西亞肉卷蝦卷、蝦釀油條、單骨雞翼加炸雲吞,平時系出邊好少機會食到馬拉肉卷食到D五香粉味道,香香脆脆,豬肉口感彈牙,幾特別<黑豉油雞飯$108>黑鼓油雞比起廣東鼓油雞清甜,雞件嫩滑多肉甜豉油配油飯更好味<烤杏仁奶茶$30>杏仁味唔係好出,幼茶香醇幼滑,上面一大pay cream非常之邪惡

<星洲醬油參包炒蘿蔔糕$88>
黑醬油調配的蘿蔔榚,外表睇落黑猛猛,但係唔會太重口味

<少爺小食拼盤$178>

馬拉肉卷食到D五香粉味道,香香脆脆,豬肉口感彈牙,幾特別

<黑豉油雞飯$108>
黑鼓油雞比起廣東鼓油雞清甜,雞件嫩滑多肉
甜豉油配油飯更好味

<烤杏仁奶茶$30>
  • 星洲醬油參巴炒蘿蔔糕
2021-12-16 53 瀏覽
今次唔小心睇咗個日落🥰我們一起看日落🌄比日落本身更浪漫😳老公勁叻,竟然搵到一間可以睇到海景嘅新加坡菜餐廳!藍白色茶壺影相靚就當然啦,想講估唔到個茶勁香荔枝味,特別好飲👍第一次食馬來蝦麵,平時都係食喇沙。除咗蝦仲有肉片、糖心蛋,食落有啲似海鮮滷面,清清地,唔會好重味,啱晒生緊飛滋唔食得辣野嘅我😭肉骨茶食得多,但係明火打邊爐又真係第一次。湯底係重嘅藥材味,要注意嘅係醬油係辣嘅!如果唔想食辣就唔好掂豉油!如果鍾意辣嘅就點多啲。幾過癮,唔會辣椒油咁油膩,又可以食到自選食材:豬骨、豬肚。我哋都話個油炸鬼勁正!腐竹響鈴吸埋d熱湯,有少少打藥材邊爐既感覺