2009-10-16 27 瀏覽
今日同女友經過力生,見價錢幾吸引,試做白老鼠。一坐低就立即落單,一位長髮紮辨WAITREESS好有禮貌問幫我地落個刺身拼。好快就上一個比足心機地,魚生船,賣相非常吸引。 坦白講,每位$158算有心機,餐廳同師父好有誠意所有魚生都非常新鮮,可以食完立即再落。再來軟殼蟹手卷同加州手卷外表賣相吸引,紫菜夠脆,都幾好味! 汁燒帆立貝:兩件帆立貝再加入日式燒汁串燒,味道還可蔥燒得好吃。 汁燒和牛串:和牛切粒伴以小蕃茄及青椒串燒,和牛有牛香但缺乏油花,有口感。鹽燒雞中翼:雞中翼燒得皮脆肉嫩,不會過份乾身,不錯。 鹽燒鯖魚:鯖魚味道很好,魚皮表面燒成微焦,配上檸檬汁,做得很好。 八爪魚丸:不甚突出。燒冬菇串:兩顆小冬菇作鹽燒,不算燒得太乾,可以喇。海老天婦羅,蝦好新鮮! 但要排隊等。 南瓜天婦羅 番薯天婦羅 清酒煮蜆:有水準,有酒香。 集錦壽司做得好有誠意GOOD 牛油炒雜菌我最愛GOOD! 而且已經係第三次落單叫雜錦刺身啦喎!仍然係比足心機!另外我叫了兩次馬刀貝刺,肯定夠爽口鮮味,哈哈 最後再出去挪甜品,可惜女友至愛地TALAMISU備人挪曬!唯有挪士多啤梨MOSE都幾好味。 一定會再來幫

所有魚生都非常新鮮,可以食完立即再落。
再來軟殼蟹手卷同加州手卷外表賣相吸引,紫菜夠脆,都幾好味!
鹽燒雞中翼:雞中翼燒得皮脆肉嫩,不會過份乾身,不錯。
燒冬菇串:兩顆小冬菇作鹽燒,不算燒得太乾,可以喇。
海老天婦羅,蝦好新鮮! 但要排隊等。
南瓜天婦羅
番薯天婦羅
清酒煮蜆:有水準,有酒香。
集錦壽司做得好有誠意GOOD
牛油炒雜菌我最愛GOOD!
而且已經係第三次落單叫雜錦刺身啦喎!仍然係比足心機!
另外我叫了兩次馬刀貝刺,肯定夠爽口鮮味,哈哈
一定會再來幫襯。
2009-10-15
2009-10-16 19 瀏覽
朋友就黎生日, 上星期已經諗定點樣同佢慶祝食飯, 我o既朋友就提議食日本嘢; 於是我就留意吓邊度有好嘢, 咁啱俾我o係"飲食xx"果度發現佢地賣緊廣告, 仲大字標題話酒店式日本放題, 而且仲另外有兩間分店o係香港果邊, 心諗都應該唔會差得去邊掛, 所以拿拿臨就打電話去訂左7:45; 5位。 後來上"Openrice"哩度睇d網評; 話哩間o野d服務好差, 又會拖時間唔黎d食物﹑嚴重漏單, 等你食到夠鐘就要走, 攪到我個心十五﹑十六咁, 唔知好唔好cancell booking, 但後來就因為就腳o既關係唯有照去。7:20分去到仲未夠鐘, 因為只係任點兩個小時o既關係, 我地座o係大門口等埋其他朋友, 門口果個姐姐知我訂左位, 就叫我地入去另外o既地方座住等, 後尾仲幫我地問經理話可唔可以俾我地早d入去座唔好計時住, 因為唔知朋友幾時到, 經理就答我地如果唔係太忙都免強可以。一入度去另外有位好nice o既姐姐幫我地落單同埋話俾我地知飲品﹑沙律﹑甜品同地新鮮炸蝦天婦羅可以自己去後面攞。 我地叫左好多野有魚生﹑生﹑熟壽司﹑手卷﹑天婦羅﹑串燒﹑牛肉煱﹑仲有其他...........; 落單後
。 我地叫左好多野有魚生
﹑生﹑熟壽司
﹑手卷
﹑天婦羅
﹑串燒
﹑牛肉煱
﹑仲有其他...........; 落單後, 大約等10分鐘d食物就陸續上枱, 因為仲有一位朋友未到, 所以我地仲未食完第一round, 就已經急不及待叫第二輪喇, 而且d野食仲好快就黎添, 我地總共叫左四次order, 但係我就唔係好覺有漏單o既情況出現, 亦都無拖時間, 可能有但因為我地order左太多野, 所以都唔記得喇。 不過大約到9:00我朋友見有花之戀, 想叫一客, 但經理話做花之戀o既三文魚已經賣晒喇
, 同埋當我地臨走時去(女)洗手間, 發現好臭
, 無人清潔
, 同埋好細
, 真係再肥d都去唔到。
總括黎講食物係好味o既, 服務係好ok, 環境都好ok o既(除左個洗手間, 真係臭隔夜飯都差d嘔埋出黎)
2009-10-15
生日
10月8日小妹一行3人去光顧荃灣浦和食放題,新張期內每位$158.00限食2小時。19:01到達,坐低即叫刺身,侍應生建議先order刺身船,可一次過食多款,來到共有6款,每款得3片,少左D,算OK啦.....19:06第一次order,才真正一肚火,如下:1) order 串燒5款,說明各3串,來到只得其中3款,唔齊不特止,仲要等好鬼耐;2) order 牛肉火煱及清酒煮蜆,要等成50分鐘才到;3) 落了南瓜、 蕃薯天婦羅及餃子,無講明件數,來到每款只得2件,叫我哋3個人點分呢 ?我哋見落d order,又漏單又慢,馬上 order 第2次,點知仲頂癮,叫炒雜菜、日式海鮮粥、刺身2款,點知個低低地的侍應生竟然話,刺身不如下次叫啦,免得交叉感染呀???!!! 聽完佢講,簡直想死,咩嘢叫(任食放題2小時),心諗梗係爭取時間 order,叫自己 like 的食物啦,仲要我哋食嘢時,分開來叫分開來食,佢哋上菜又鬼死慢咁,你估我哋食緊法國菜咩,要食成晚慢慢享受牙!第2次 order 的炒雜菜嚟得好快;刺身2款,每款又係得2片,就算係配給,你都一人一片吖,點分吖!仲衰過向佢乞!吃到此刻已經一粒鐘

19:01到達,坐低即叫刺身侍應生建議先order刺身船,可一次過食多款,來到共有6款,每款得3片,少左D,算OK啦.....

19:06第一次order,才真正一肚火,如下:
2) order 牛肉火煱及清酒煮蜆,要等成50分鐘才到;

第2次 order 的炒雜菜嚟得好快;刺身2款,每款又係得2片,就算係配給,你都一人一片吖,點分吖!仲衰過向佢乞!吃到此刻已經一粒鐘,突然警鐘響起,響了足足15分鐘有多,頭痛到死,忍唔住問侍應生發生什麼事?她說只是試警鐘,無事ga,有事我都走啦,唔洗驚。之後見到商場保安上來,聽到佢話唔係商場警鐘響,是餐廳自己安裝的警鐘響,佢無匙熄,叫餐廳自己找匙熄鐘,又話可能係廚房唔知燒著d什麼,叫他們自己搵吓。

究竟點解個鐘會響呢 ?

響咁耐鐘,點解都無消防來既?係咪要有人報警才會來。

仲有,最大問題是間餐廳侍應講大話,草率了事,求其回應食客,莫視食客人生安全,生死攸關,萬一真是發生火警,有人走唔切,或混亂中趺撞,點算好呀 ???

我們越諗越驚,無心機食,惟有埋單走人。
我們費事等,自己行去收銀枱埋單,點知收銀條女竟然唔答我,仲走去執枱,唔理我們。
約等了5分鐘,再去問她攪掂未,她依依哦哦,然后叫了經理來,經理先生先 say sorry, 說會幫我們換枱,請我們給他時間,等他安排一下。

點解我們唔食要埋單都咁難?真係俾 lee 間餐廳玩死,食又火滾,唔食又有激死,在幾經交涉下,個經理說給我們 less 10% ,即係無收加一啦!佢d 咁ga服務,都唔好意思收服務費啦!
lee間餐廳真係極品,簡直貼錢買受難,如果大家想挑戰吓自己的EQ,不妨去光顧一次,包大家的忍耐力,會大大提升。
2009-10-08
  • 串燒雞亦
2009-10-15 12 瀏覽
依次係第一次寫食評 因為實在太差太差 食過好多放題都未見過咁差 最初諗住第二度有分店咁應該都OK 新開咪去試下 買左個教訓一黎到杯茶已經有隻野 都算啦 好啦叫野食啦 叫刺身 我未食過放題係限人嗌 我地4個人 叫5件三文魚都叫多 到黎到都係得3件 我唔知4個人應該點分咁之後再落ORDER啦 咁你又無紙寫 要一個個咁同WAITER 嗌多兩樣野就叫人食埋先 但係佢又無諗過佢地係黎得超慢 D侍應係要叫10次 9次都會話轉頭 跟住就無左影平均一次ORDER係要等20分鐘先會黎 但係一次ORDER 唔可以ORDER多過5樣野 黎D野係勁小 你就算O個樣野你話要3份 4份佢都係俾1份D人完全係唔想做咁制 佢淨係叫你我地有沙律吧 不如你地食住O個D先 但沙律吧得三款食物 粟米 車厘茄 面包 真係好想問食依D野點解我要去食日本放題??成餐放題我懷疑我地4個加埋都食唔夠20件刺身 又唔俾人叫得多 但係又黎得慢 又無人SERVE你地有FREE DRINK 但係汽水係溝左好多水 跟住D JUICE得一渣制係度 無晒無人會加野飲 D侍應會當見唔到4邊既台都係度嘈話D野食未黎 限人食2個鍾 但係我懷疑等既時間係佔

4邊既台都係度嘈話D野食未黎 限人食2個鍾 但係我懷疑等既時間係佔左個半鍾 叫野O個陣係叫咁話我驚你地食唔晒 我地話食得晒 之後佢就話唔可以叫咁多 放題意思食限食 講真 就算幾好食都假

仲要佢D野唔係話好食 係普通 刺第得三文魚同北寄貝算係無雪味 仲知成餐就係一肚氣 有好多台都係頂唔順無人理無野食 之後食左一轉就勁燥埋單走人

食食下仲要係火警鍾響 響左成半個鍾 係超大聲 無人解釋係咩事 響完有個經理好有禮貌咁SAY SORRY , 依下係唯一餐飯覺得間餐廳做番應有既野既唯一一點
2009-10-06
生日
好耐無去荃灣, 今日同老婆去食晏, 特登去力生三樓江戶前懷念一下, 但已轉手為浦和睇佢午餐, 比江戶前時貴10蚊, 定食價要 46-56但諗住浦和都有名, 難得同老婆食晏, 好味貴D無所謂, 而且四五十蚊, 同尖咀/老銅一樣價一入去, 一點點鐘, 成個場竟然只坐了一成, 好冷清, 心知不妙坐底點了一客滑蛋豬扒, 一客滑蛋雞肉等食期間, 發現筷子好大撻面漿! 已經乾硬晒, 污糟係日本餐廳的死罪!!然後等咗15分鐘!! 我老婆個滑蛋雞先到雞肉好大雪味, 收咁的價錢, 畀咁的質素, 吉野家的味道都好過佢然後到廿分鐘, 我滑蛋豬扒仲未到!!搞到我發忟憎話唔要啦之後一分鐘就到, 味道一般, 真係唔值46蚊囉!!快快食完原來仲要加一合共100齊頭在荃灣, 力生廣場咁的廉價場, 低檔次味道, 但尖沙咀價錢仲要個場無乜人之下, 要等20分鐘!!??一個高瘦打粉紅軚的類似經理物體就成日企響門口打牙骹打工仔得一個鐘食飯時間咋喎我而家知點解無客我只想講我第一次寫鬧人食評, 因為實在忍唔住香港競爭咁大, 呢無心經營的食店遲早淘汰

睇佢午餐, 比江戶前時貴10蚊, 定食價要 46-56
坐底點了一客滑蛋豬扒, 一客滑蛋雞肉
然後等咗15分鐘!! 我老婆個滑蛋雞先到
然後到廿分鐘, 我滑蛋豬扒仲未到!!
搞到我發忟憎話唔要啦
之後一分鐘就到, 味道一般, 真係唔值46蚊囉!!
快快食完
原來仲要加一
合共100齊頭
在荃灣, 力生廣場咁的廉價場, 低檔次味道, 但尖沙咀價錢
仲要個場無乜人之下, 要等20分鐘!!??
一個高瘦打粉紅軚的類似經理物體就成日企響門口打牙骹
打工仔得一個鐘食飯時間咋喎
我而家知點解無客
我只想講
我第一次寫鬧人食評, 因為實在忍唔住
香港競爭咁大, 呢無心經營的食店遲早淘汰
2009-10-12
2009-10-12 5 瀏覽
11號晚同女朋友去試試, 7點11分服務生安排好坐位, 不過, 一坐低就聽到其他檯的人不停追野食, 已經心知不妙, 即刻先落order, 過左15分鐘, 先先上隻船, 可惜每款真係得3-4件, 即再order 三文魚, 北寄貝, 都要等成30分鐘!! 連最普通燒雞翼都要等50分鐘, 仲要係搵"經理"去追先有, 鹽燒三文魚頭等左個半鍾, 先有3件仔, 有2件係眼........, 最好笑係突然用mic講話串燒做唔切, 要等, 最好食其他野先, 仲有係串燒全部都唔熱, 最令人火係, 7點15分order的酒煮蜆, 炸蠔, 同海鮮粥, 等到8:30都未黎, 叫"經理"去追, 過多20分鐘同我講賣曬, 叫我下次早d黎食過, 我同佢講, 我7點黎order都冇, 我下次應該幾點黎?你呢d咁出食物速度, 真係人會再黎, 就結帳走人, 結果都係要等15分鐘, 個經理仲要講等俾錢好過等野食, 唔使餓住等, 真係俾佢吹到bb聲......... 三文魚刺身 -> 完全冇鮮味 北寄貝刺身 -> 好大塊, 幾爽, 不過等40分鐘先有5件 希靈魚削身 -> 黃色部份太多, 唔係好酸,

三文魚刺身 -> 完全冇鮮味
北寄貝刺身 -> 好大塊, 幾爽, 不過等40分鐘先有5件
希靈魚削身 -> 黃色部份太多, 唔係好酸, ok
立魚 -> 麻麻地
墨魚刺身 -> no gd
馬刀貝刺身 -> order左3次, 一次都冇黎
清酒白蜆 -> 等左個半鍾同我講賣曬
鹽燒雞軟骨 -> ok
鹽燒雞腎 -> order左, 冇黎
和牛串 -> 1粒和牛+1片青椒+1粒車厘茄, 一陣lon味, 唔熱!
炸豆腐 -> 皮脆, ok
鹽燒多春魚 -> 冇乜味, 好似魚乾
黑豚肉火煱 -> 黑豚肉, 包括個湯都ok,
天婦羅 -> 皮脆, 蝦一d蝦味都有

由於新張期, 所以有免費沙律bar, 飲品同甜品, 但唔吸引 :-
沙律bar -> 只有粟米, 車厘茄, 生菜,
飲品 -> coke light, 紅coke, 雪碧, coffe or tea, 最好笑係冇杯, 侍應生見到冇會扮睇唔到
甜品 -> 4大筒雪糕, 有豆腐, 芝麻, 紅豆, 綠茶, 睇唔到係咩牌子, 不過都ok

總結, 我咁大個仔食左無數咁多放題, 最差就係呢間!!!! 佢請我去食, 我都唔會去!!!
2009-10-11
(非會員)
同朋友晚上食生日飯, 行過力生, 本來想去食小巴黎,同有新日本餐廳開張, 咪諗住試下,點知就一肚火!!!話說我地見唔係好肚餓, 就冇食佢地既放題, 叫咗個二人餐, 唔夠10分鐘, 啲野已經等唔切上晒咁滯~ 諗住係套餐, 都冇咩問題, 一食, 食物質素好差!!!1. 豆腐味噌湯 --淡,唔熱, 唔好飲2. 牛肉鍋 -- 得2,3 塊牛肉, 同啲菜, 上咗一陣先拎隻蛋黎話係個鍋既, 放咗落去都唔熟啦3. 刺身 -- ok 啦, 唔好預佢好新鮮, 同得6塊囉4. 海膽手卷 - 普通5. 雞肉炒雜菜 -- 唔熱, 冇咩鮮味, 低水準好啦, 食到呢度, 由於size 細既關係,我地已經將枱面野食晒, 問waiter 你地仲有咩未上? 佢話" 呀, 仲有2碗白飯, 唔記得上添!" , 然後就比咗2碗白飯我地, 我地望住枱面剩返既2碟鼓油同一碟花生醬,真係欲哭無淚.........無奈叫個女waiter過黎同佢講, 佢話 "唔好意思呀,送啲甜品比你補數啦", 都冇心情啦, 食鬼咩. 埋單138+1, 心諗, 原來比錢出黎想食少少好野都難, 浪費我個胃, 浪費我啲時間最後我竟然要再去小巴黎再食
1. 豆腐味噌湯 --淡,唔熱, 唔好飲
3. 刺身 -- ok 啦, 唔好預佢好新鮮, 同得6塊囉
4. 海膽手卷 - 普通
5. 雞肉炒雜菜 -- 唔熱, 冇咩鮮味, 低水準
最後我竟然要再去小巴黎再食先满足!!!
呢間餐廳已blacklist 咗, 希望大家唔好步我後塵, 做寃豬頭!!!

2009-10-09
生日
一上到去, 叫入座的服務生好有禮貌請你入去,入到後, 你完全氣到火屎,我叫三文魚刺身, 吞拿魚刺身, 那點菜人會說不如先上刺身船.初初我都覺得ok..但火屎事情就開始發生成半個鐘後先上隻船, 我們三個人食,真的每款刺身只有三片,只後我再order 三文魚刺身20片, 要再等半個鐘先再上之後再order三文魚刺身..等左好久都吾來, 再order佢都吾來,分明吾想上給我們食.還有明明叫左d串燒, 煱物通通都吾都有d有, 你叫五樣上二樣咁還有d服務員吾知發咩白日夢, 明明見到你叫佢, 都扮看吾到或會說轉頭先, 但吾知幾時先叫轉頭總之你如果上去一路食就一路火我們三個人食左521元, 咁的價錢....寧願去板長坐定定食, 都冇咁氣真的只會好一次, 咪洗諗住會再去完全吾掂間野, 如果你們想去食真的要諗清楚,
一上到去, 叫入座的服務生好有禮貌請你入去,
入到後, 你完全氣到火屎,
初初我都覺得ok..但火屎事情就開始發生
成半個鐘後先上隻船, 我們三個人食,
真的每款刺身只有三片,
只後我再order 三文魚刺身20片, 要再等半個鐘先再上
之後再order三文魚刺身..
等左好久都吾來, 再order佢都吾來,
分明吾想上給我們食.
還有d服務員吾知發咩白日夢,
總之你如果上去一路食就一路火
我們三個人食左521元, 咁的價錢....
寧願去板長坐定定食, 都冇咁氣
真的只會好一次, 咪洗諗住會再去
完全吾掂間野, 如果你們想去食
真的要諗清楚,
2009-10-07
2009-10-05 8 瀏覽
國慶節百無聊賴, 人哋一個二個扮唒愛國睇升旗,我就一於少理,周圍行,諗住同個friend無咩事做就走去荃灣力生買四仔返屋企煲碟,點知原來個度三樓新開左間日本嘢,食放題, 見價錢又唔係好貴喎,148蚊,返正行左成日餓餓地, 咪入去試吓啦入到去見環境都算不錯,荃灣好多食肆d裝修都嘛嘛,佢都算肯"dum"吓本裝修,都幾舒服坐低見到有電視睇,verygood,點知個個台都响到愛國爰國,煩死人,唔理咁多,叫嘢食先食放題一定要食剌身先, 我就拿拿聲叫左不同種類既刺身,三文,八爪,吞拿都好新鮮,爽,尢其鱆紅同北寄貝算係最好既品種,可以多叫幾客對於我呢d酒鬼來講,梗係搵d串燒送吓清酒就過癮,叫左d雞軟骨同秋刀魚,香口既,多春魚就唔係咁多春,味就唔錯,入過d貨好d我自就幾鍾意佢個鹽燒三文魚頭, 大個又香口食食吓人有三急走去如廁,路過佢個自助餐台,原來有個師傅响到炸天婦羅,好似幾有特式,返埋位叫左幾客試試.....有水準估唔到個日無端端無咩嘢搞比我發現有d 好嘢食,價錢合理,值得推介既...中秋快樂

,唔理咁多,叫嘢食先

,尢其鱆紅同北寄貝算係最好既品種,可以多叫幾客

我自就幾鍾意佢個鹽燒三文魚頭, 大個又香口

2009-10-01
  • 鹽燒三文魚頭, 鱆紅
2009-10-05 1 瀏覽
剛剛轉左係荃灣返工,放左工同事約食飯,據聞話附近開左間新日本餐廳,不如去食日式放題,見價錢又唔貴,比起香港區既平,於是一行四人放工去食餐勁既~去到見到門面裝潢得很不錯,內裡環境氣氛很有日本居酒屋feel,食物應該也不會差到那裡吧,原來該餐廳在灣仔及上環有分店呢,我們一坐底二話不說就立即點菜了不用等多久刺身就上了,刺身佈置得很漂亮,看得出師父對食物的要求應是很高的,刺身類我祇食三文魚的,很新鮮, 沒有雪味,而朋友說?拿魚也很好食,應該是貴價貨,馬刀貝亦很爽口而串燒方面,和牛和雞軟骨成了我encore最多的食物,和牛夠juicy,燒得岩岩好~其他食物都很有水準,炸蝦天婦羅d蝦食得出是新鮮的,炸粉不會太厚,yummy~朋友最欣賞清酒煮蜆,很鮮味,如果可以再熱一點就perfect了還有很多值得推介的,就如燒冬姑串,花之戀...等等食到大家抱着肚子的時候,才名發現原本有火鍋叫的,但是已經太飽了,還要留力食甜品呢(加了10可任食雪糕甜品)甜品食得出是自家制的,很好味 下次記得要試一下鍋物就是了~這裡的環境裝修不比一般高級日本餐廳遜色,食物質素亦另人滿意,最重要價錢亦經濟,這餐廳已成了我與朋友聚餐凡

還有很多值得推介的,就如燒冬姑串,花之戀...等等
食到大家抱着肚子的時候,才名發現原本有火鍋叫的,但是已經太飽了,還要留力食甜品呢(加了10可任食雪糕甜品甜品食得出是自家制的,很好味
 下次記得要試一下鍋物就是了~

這裡的環境裝修不比一般高級日本餐廳遜色,食物質素亦另人滿意,最重要價錢亦經濟,這餐廳已成了我與朋友聚餐凡不二之選

刺身賣相精緻
和牛gd~!!
mango 卷
清酒煮蜆
門面裝潢
  • 日式放題, 刺身
佢前身就成日嚟食, 變身之後都係第一次, 本住大無謂精神, 心口掛個勇字, 就試下啦~~ 行到天橋已經有人派傳單, 不過都已經一心去食.............上到去都已經7點, 早知6點半前入坐平$10, 就早d上嚟啦~~ 而家呢個時段(限食2小時)已經貴咗十蚊, 跟住假期前又要加十蚊, 仲要加一, 即係每人要比多$22............一坐低, 個待應話幫我地落個刺身拼盆先, 叫我地再慢慢睇下食咩............都幾好招呼丫.........仲間中用個夾仔清理枱面d垃圾............睇見d order紙有幾款, 加加埋埋都有成九十幾款野食, 雖然我地試唔哂咁多種, 但試過果d都有d得有d唔得, 上菜速度都ok, 唔算好慢, 都冇漏單情況, 可能佢每張order紙限叫3樣有關......... 三文魚刺身 -> 好厚切, 好肥美 北寄貝刺身 -> 好大塊, 幾爽 希靈魚削身 -> 黃色部份太多, 唔係好酸 立魚 -> 麻麻地 墨魚刺身 -> no gd 馬刀貝刺身 -> no gd, 一陣水味 鱆紅魚刺身 -&#

三文魚刺身 -> 好厚切, 好肥美
北寄貝刺身 -> 好大塊, 幾爽
希靈魚削身 -> 黃色部份太多, 唔係好酸
立魚 -> 麻麻地
墨魚刺身 -> no gd
馬刀貝刺身 -> no gd, 一陣水味
鱆紅魚刺身 -> 暖的, 又un, 又薄到透明, 一d口感都冇
清酒白蜆 -> 又清酒味, 有8個蜆殼, 但得4粒肉, 又有沙
鹽燒雞軟骨 -> 成口油, 又唔香
鹽燒雞腎 -> 得七味粉d味, 雞腎係冇味, 又un, 好似白烚, 我仲以為佢未煮過tim~~
炸豆腐 -> 皮脆肉嫩
炸南瓜 -> 網紋皮, d南瓜肉甜, 不過唔知有冇加糖...........
鹽燒多春魚 -> 冇乜味, 好彩唔腥
鹽燒青魚 -> 個皮好脆, 不過d肉鞋咗少少
鹽燒秋刀魚 -> 近尾部份ok, 背脊近肚超苦, 可以個膽穿咗
黑豚肉火煱 -> 黑豚肉太肥, 當開頭食所有野, 包括個湯都ok, 但之後, 比我發現到有d野(你自己估下)..............就停咗食
炒什菜 -> 有青椒絲, 椰菜絲, 紅蘿蔔絲, 洋蔥絲..............但唔好食
迷你稻亭冷烏冬 -> d豉油夠淡, 唔會蓋過烏冬, 而且烏冬好咬口, 但似乎un咗少少, 可能係雪過
天婦羅 -> 雖然個皮好脆, 但好油, d蝦一d蝦味都有, 而且又冇白蘿蔔茸跟..........

沙律bar -> 只有粟米, 車厘茄, 生菜, 仲有1樣唔記得, 汁好似得千島醬同沙律醬
甜品 -> 3大筒雪糕, 有2筒係朱古力, 1筒係士多啤梨, 睇唔到係咩牌子

*** 佢每人會比1包wasabi, 但果包wasabi係超辣, 而唔係攻鼻果種, 完全冇wasabi味, 似係辣椒味, 後尾我地叫個待應比過第種wasabi我地, 今次係一大舊, 平時食日本野果種, 不過一d都唔勁, 冇乜味, 但點都好過用辣椒醬伴刺身丫.................食到我眼水鼻水一齊標出嚟, 又咳到我死..............

2009-10-02
  • 炸豆腐、炸南瓜
2009-09-29 2 瀏覽
浦和前身係江戶前黎25號同個fd係全灣食飯 不嬲去開江戶前點知轉左所以未試下囉 佢有個自助餐158 有得散叫 咁我地就散叫啦 又乜都冇 環境都幾舒服既 個w.c.就好污糟啦~ 好多野食都冇 先叫呢d 我地叫左鐵板子 點知黎個時係 子囉 仲有d雜菜係到 仲要係一d味都冇 冇鐵板就出聲啦 問清楚冇鐵板 海鮮炒飯 d飯冇味有子] 都係 既 一d味都冇等左成半個鐘 一個軟殼蟹天羅 好難食 壽司一般 叫左芝麻八爪魚 螺肉 同埋介末八爪魚壽司 等左一個鐘到問左三次都未黎又話邦我洛左單 最後又話冇=_______= 三文魚刺身都幾新鮮 一個蠔既加洲卷都好味 唉呢間野真係請我食都唔會再黎囉 價錢都唔平嫁 兩個女仔食都叉唔多400蚊 佢最好食都係最尾送既甜品,三文魚刺身同埋蠔既加洲卷囉
浦和前身係江戶前黎

好多野食都冇 先叫呢d
我地叫左鐵板[大]子 點知黎個時係[火合] [大]子囉 仲有d雜菜係到 仲要係一d味都冇 冇鐵板就出聲啦 問清楚冇鐵板 海鮮炒飯 d飯冇味有[青口,蝦,[大]子] 都係[火合] 既 一d味都冇等左成半個鐘 一個軟殼蟹天[富]羅 好難食 壽司一般 叫左芝麻八爪魚 螺肉 同埋介末八爪魚壽司
2009-09-25
  • 蠔既加洲卷 甜品 三文魚
2009-09-26 2 瀏覽
今天想食日本菜, 見新開張,便來試試.一來到即叫個剌身拼盤, 看得出好有心機砌,而且好大件又新鮮.其次就叫左D串燒, 最好味係雞軟骨, 和牛串(很快就到)炸吉列蠔要讚天婦羅蝦好大隻(但要自己攞)燒青魚, 清洒煮硯,牛油炒雜菌,鹽燒豬頸肉串 (唔差喎)鹽燒三文魚頭 (軟組織好好味呀)花の戀 (非常合適我哋少飯一族)湯就一般整體來就都可以,下次都會再來
今天想食日本菜, 見新開張,便來試試.

其次就叫左D串燒, 最好味係雞軟骨, 和牛串(很快就到
炸吉列蠔要讚
天婦羅蝦好大隻(但要自己攞)

燒青魚, 清洒煮硯,牛油炒雜菌,鹽燒豬頸肉串 (唔差喎)
鹽燒三文魚頭 (軟組織好好味呀)
花の戀 (非常合適我哋少飯一族)
就一般
整體來就都可以,下次都會再來
2009-09-25
2009-09-25 6 瀏覽
試完呢間野後真係冇下次昨天跟朋友找地方食飯,見網上呢間灣仔總店有很多食客都評好,但係灣仔對我d新界人又好遠喎,再search下發現佢荃灣有新開分店喎,心諗去試下都無坊啦, 點知食過之後就出事啦去到後見到個場冇咩客人,心知已經不太對勁,不過既然一場來到就試下,坐底後第一時間問個場開左幾耐,個經理答唔夠一個星期,咁好啦可能真係冇咩人知荃灣開了間分店, 疑慮暫時消除放題價錢是$158/位,不過唔包野飲及甜品,如果要每樣分別加$10,2樣要齊可平$5見佢飲品得普通既汽水同什麼自家製香橙特飲,甜品又係幾款雪糕,我地都冇咩興趣,所以都係只食放題飲下茶算了,到選擇食物時候,我地係order紙點左: 刺身、手卷、炸物、串燒等以上幾款食物係唔夠2分鐘來齊,一食落口就覺得d野食好差刺身唔新鮮, 所有魚類都係淋既, 連最平凡既 八爪魚都可以唔爽既手卷紫菜又係淋既串燒雞腎又係淋既,都唔知係唔係雞腎,而且所有串燒都係偏鹹,仲要食落去都係一種味,係雪味但係叫左咁多,我地只好硬住頭皮盡量食,唔多浪費d食物食完第一round後,我地已經唔想再去order下一round, 好啦大家坐下吹下水,期間都有人來斟下菜
試完呢間野後真係冇下次

, 點知食過之後就出事啦

見佢飲品得普通既汽水同什麼自家製香橙特飲,甜品又係幾款雪糕,我地都冇咩興趣,所以都係只食放題飲下算了,到選擇食物時候,我地係order紙點左: 刺身、手卷、炸物、串燒等

以上幾款食物係唔夠2分鐘來齊,一食落口就覺得d野食好差

手卷紫菜又係淋既

但係叫左咁多,我地只好硬住頭皮盡量食,唔多浪費d食物
食完第一round後,我地已經唔想再去order下一round, 好啦大家坐下吹下水,期間都有人來斟下菜, 大約個半鐘後我地就埋單走啦,埋單時佢俾張意見咭我地填, 我就一五一十填上我對食物既不滿,但當填完後飲最後一杯茶的時候,發覺茶有怪味......頂仲咩係豉油茶來嫁,之後同經理反映就氣沖沖走了

呢間餐廳我已經black list 左佢,希望大家選擇餐廳留意下啦

由於餐廳沒有一樣好食,所以冇影相,請多包涵,而家個心仲覺得條喉嚨有豉油味
2009-09-24
2009-09-25 17 瀏覽
估唔到可以成為這一間店的第一篇食評(應送vip卡給我)環境不錯很寬落刺身款式多,新鮮燒物有和牛串帆立貝串雞軟骨串...都好食卷物我就最欣賞芒果海鮮卷牛肉火鍋就大左小小, 食唔晒, 好在不用罰$$炸天婦羅最特別, 好似在酒店有人現場表現炒金菇,清酒煮硯ok啦值得再來
估唔到可以成為這一間店的第一篇食評(應送vip卡給我)
環境不錯很寬落

刺身款式多,新鮮
燒物有和牛串帆立貝串雞軟骨串...都好食
卷物我就最欣賞芒果海鮮卷
牛肉火鍋就大左小小, 食唔晒, 好在不用罰$$
炸天婦羅最特別, 好似在酒店有人現場表現

炒金菇,清酒煮硯ok啦

值得再來
2009-09-23