2019-10-11 173 瀏覽
去九龍城通常都係食泰國嘢,諗返起好耐都冇嚟過,今日發現原來都有好多日本餐廳,行咗幾間之後最終都係選擇呢間hamataki 地方不是太大 但是冷氣充足,坐得舒服仲有好多唔同種類嘅清酒選擇午餐平均都係58至$68,性價比非常高九州拉麵午餐$68 鮟鏮魚肝$88,有三片,都厚身,上面放滿蔥花,魚肝嘅口感有啲似雞肝,但是味道非常香,入口即溶午餐加$23,炸一口芝士,係我最鍾意嘅炸物,炸到外脆內軟,一咬開芝士啲香味出晒嚟,鍾意食芝士嘅朋友必叫火焰平木魚邊$128,碗是熱辣辣的,食嘅時候加啲Wasabi,非常惹味,魚嘅肉質非常滑,經過燒后,啲魚油出晒來,份量雖然較少,但是真係好好味配合埋鹹鹹的秘製醬汁,一流燒牛肉定食午餐$58,性價比非常高,牛肉份量亦相當多,用洋蔥去炒肥牛,味道非常夾,洋蔥有新鮮,爽口👍🏻肥牛又不會太肥😗口感一流燒帶子$68,帶子非常厚身非常濃郁嘅牛油味,咬一啖就知帶子非常新鮮味道鮮甜爽口,上面加上蔥花,令到味道更加香日本燒鵝肝$198,鵝肝嘅size好大片,下面有一片青瓜,一起咬啖,令到鵝肝完全不油膩鵝肝燒到熱辣辣入口即溶味道濃郁三文魚刺身$68,好新鮮,夠晒凍食落冇魚腥味非常
地方不是太大 但是冷氣充足,坐得舒服
仲有好多唔同種類嘅清酒選擇
午餐平均都係58至$68,性價比非常高
九州拉麵午餐$68
配合埋鹹鹹的秘製醬汁,一流
燒帶子$68,帶子非常厚身
非常濃郁嘅牛油味,咬一啖就知帶子非常新鮮
味道鮮甜爽口,上面加上蔥花,令到味道更加香
鵝肝燒到熱辣辣
入口即溶
味道濃郁
三文魚刺身$68,好新鮮,夠晒凍
食落冇魚腥味
非常滿意
2019-10-02 4124 瀏覽
特別日子當然要搵個特別既地方,食餐好野去celebrate獎勵下自己la🤣🤣今日實在太刺激好想食辣野再激d,麻辣又實在撐唔落,就近近地黎左呢間「浜淹」日本料理。佢地既menu吸睛之餘,仲好有heart❤️,其中兩份special items menu係手稿version黎架📝一眼就睇中menu入面呢款「極辛地獄拉麵」,一心只為激上加激,刺激下大腦神經,點知師傅既heart無停左係手稿menu,連碗拉麵都design到勁cute,見到呢碗拉麵,即頭由地獄上返人間,食左先講🍜。Order時唔太肯定自己可以食到幾辣,但好想食佢原本recipe既辣味口感,就硬住頭皮堅持原辣唔減辣......🥵辣呀、真係夠晒辣,辣得好爽,呢個湯底夠晒辣,多謝店員走上走落幫我添左兩次冰水,仲要係勁多冰🙏🏻🙏🏻。提提大家呢個嘴仔唔食得,係熱石黎架,用黎keep warm等大家keep住暖意去食晒成碗拉麵架!真係人見人愛🥰🥰除左拉麵,黎得日式料理,當然要食埋串燒,order左「燒日本芝士年糕」、「燒柚子雞」、「雞軟骨」、「阿波尾雞皮串」。芝士年糕真係勁好味,咬開脆脆外皮,入面既芝士係流心+拉絲架😍,雞皮串仲正,真係脆口

除左拉麵,黎得日式料理,當然要食埋串燒,order左「燒日本芝士年糕」、「燒柚子雞」、「雞軟骨」、「阿波尾雞皮串」。芝士年糕真係勁好味,咬開脆脆外皮,入面既芝士係流心+拉絲架😍,雞皮串仲正,真係脆口與嫩滑既平衡,食到停唔到口呀,雞軟骨同柚子雞當然係above standard la,簡單先難整得好食,正👍🏻👍🏻

食完串燒,當然要食埋Tampura,呢款「天婦羅盛合」好正呀,有炸蝦、軟殻蟹、菇🍄、Okura。呢款盛合外香脆內鮮甜,真係好好味,而最估佢唔到既亮點係一般人都唔太理會既蘿蔔蓉,呢度既蘿蔔蓉好好味,唔會只得雪味、水味、或者完全無味。師傅真細心,連呢d細節位都唔放過👍🏻👍🏻👍🏻
2019-10-02
  • 極辛地獄拉麵
  • 燒日本芝士年糕
2019-09-27 246 瀏覽
依間餐廳係朋友介紹,貪佢唔限時間,點知一食就驚為天人了。叫左一個刺身拼盤,燒白鰻,冰蜆,鰻魚飯,同一杯青檸梳打刺身拼盤佢有五種刺身,用黎打卡就最岩了。有好新鮮,好甜,食落仲有海水味的蠔,有好肥美,一d都唔腥的三文魚,有好好好大隻的蝦,又係好甜,仲有好大粒,好甜的帶子,仲有登登登登!海膽啊!仲有三大塊啊,撈埋醬油一齊食,好味道!燒白鰻依樣係店員介紹的。佢見我叫鰻魚飯,就叫我試下白鰻。我本身冇乜expectation,點知一試就覺得好爽口!個汁又好正!下次一定要再點!冰蜆冰蜆就係一上枱要立刻食,店員話係日本新鮮運到,仲要凍食先夠滋味,撈埋佢個柚子汁,帶哂佢d鮮味出黎啊!鰻魚飯鰻魚飯要做得好食,個汁都好重要!佢個燒汁真係好過好多日本料理餐廳,仲要燒得鰻魚好香,d汁撈飯,撈埋鰻魚,搞到而家都有d肚餓!青檸梳打五十幾蚊大大杯,個可以兩個人分,算係咁啦,本身想叫梅酒,但店員話賣哂。下次一定要試!
依間餐廳係朋友介紹,貪佢唔限時間,點知一食就驚為天人了。

叫左一個刺身拼盤,燒白鰻,冰蜆,鰻魚飯,同一杯青檸梳打

刺身拼盤

鰻魚飯

青檸梳打
2019-09-26 164 瀏覽
九龍城 值得一提嘅日本餐廳由外面看上去就好像置身於日本的小感覺感覺就好似喺日本居酒屋一樣重裝修完都睇到你間餐廳花了很多心思讓每個適合體驗日本美食文化。 喺今天食物配環境是必須吧😎值得一提嘅係當我哋坐低咗之後又一位同事非常用心去介紹是日最新鮮嘅 餸菜, 亦都 整個menu簡單 幾分鐘介紹 值得一試的推薦食物, 話時話而家香港地,飲食界服務質素去到呢個狀態,真係唔錯啦!順帶一提呢度 有老闆自己去日本廠商 特定為自己鋪頭做嘅清酒, 我就好少飲酒喇,不過鍾意飲酒嘅朋友試下無妨。叫咗兩個開胃前菜包括海葡萄同一口炸芝士, 實不相瞞我係芝士 烘❤️❤️朋友大讚呢個冰蜆鮮甜好味!嗌咗五個串燒包括雞軟骨, 燒雞皮,冬菇, 仲唔少得嘅蠔基於我係一個無澱粉不歡嘅人, 食碗拉麵也是常識吧😍湯底非常濃沃,特別嘅係配合牛油果第一次咁食, 係唔錯嘅,match嘅兩個人消費550蚊絕對可以接受 嘅價錢❤️❤️經開九龍城可以考慮試下
九龍城 值得一提嘅日本餐廳
由外面看上去就好像置身於日本的小感覺

感覺就好似喺日本居酒屋一樣

朋友大讚呢個冰蜆鮮甜好味!

嗌咗五個串燒包括雞軟骨, 燒雞皮,冬菇, 仲唔少得嘅蠔

基於我係一個無澱粉不歡嘅人, 食碗拉麵也是常識吧😍

兩個人消費550蚊
絕對可以接受 嘅價錢❤️❤️
經開九龍城可以考慮試下
2019-09-26
2019-09-26 3762 瀏覽
忙碌的工作過後來到九龍城覓食,在九龍城多數以食泰國菜為主,而靜中帶旺的鬧市中竟然有間日式的居酒屋,與同事決定在此吃點東西。入到居酒屋,裝潢都充滿日本居酒屋的格調,天花高掛日本風的旗幟,牆身有日本的燈籠、海報、日本啤酒的毛巾等.....播放著輕快的日本歌曲,讓我們感受到濃厚的日本居酒屋的情懷。安排了座位後就點了飲品傾下計先,友人就選擇杯梅酒南高梅(一杯) $68,梅香味醇,而我就飲杯凍柚子梳打$25,冰涼可口,內有柚子蜜的香甜,順喉暢快。這次我可以嚐到沖繩海葡萄 $48,我都是初次品嚐,它是長莖葡萄蕨藻,一種營養豐富的食用綠藻,而原產地來自沖繩,粒粒碧綠外貌像一串串的青葡萄,口感Q彈爽脆,最緊要是營養價值高,可以抗癌、抗氧化、淨血等功效,難怪那麼受大眾追捧的小涼菜。熱食會先吃些小食串燒,燒柚子雞 $22燒的火喉可以再香脆些,雞肉都嫩滑,塗上了柚子鹽,可以作鹹香的調味。再來隻明太子燒蠔 $48,蠔殼有手掌般大隻,蠔肉的size 適中,蠔中加入了明太子去燒,有微微明太子的鹹鮮,兩者一起共食,咬下蠔肉都爆汁,真是鮮美。我們向店員查詢一番,原來油揚げ意思是炸豆腐皮,我點了一串燒油揚廣東蠔$48,

柚子梳打$25及南高梅(一杯) $68
柚子梳打

沖繩海葡萄

燒柚子雞

明太子燒蠔

我們向店員查詢一番,原來油揚げ意思是炸豆腐皮,我點了一串燒油揚廣東蠔$48,炸豆腐皮包住了生蠔,一串有兩件,用了日本燒汁去燒,巧花心思搭配吃起來惹味又可以帶出蠔肉的鮮味,真是絕配滋味。
燒油揚廣東蠔

再來甜的燒烤串就是沖繩金菠蘿串$28,呈明亮的鮮艷黃色,食落果肉柔軟,香甜無渣又多汁,可以清下剛吃了那麼多燒物的油膩感。
沖繩金菠蘿串

主食我們想吃些海鮮,友人建議點了海龍燒(炙燒龍蝦, 海膽)$368,龍蝦身會炙燒至半熟,再鋪上馬糞海膽,海膽入口甘香幼滑,再夾雜肉質扎實有彈性的新鮮龍蝦肉,已經教人鮮香滿載,也有微微的焦香。店員落單前都有告訴我們龍蝦頭是沒有煮熟,都有建議我們另加$100,可以幫我們把龍蝦頭去熬粥或煮湯,最後選擇做龍蝦湯
半熟炙燒龍蝦

另加$100 做龍蝦湯一共煮成兩大碗,真是非常抵食,澎湃美艷的龍蝦殼掛在熱騰騰的石鍋中,除了有龍蝦頭之外,還加入了豆腐、金菇、甘筍絲、娃娃菜等去煮湯,味道相當鮮甜也很棒,爆發的口感讓人一吃就愛上。

龍蝦湯
真是非常滿足的一餐,在居酒屋與同事舉杯暢飲再吃串燒,真是一生一大樂事,店中的食材都是新鮮,精心炮製出英味的佳餚,特別心水推介是兩食滋味灸燒龍蝦,讓我吃到捧腹而回。

2019-09-18
5 分鐘 (堂食)
柚子梳打$25及南高梅(一杯) $68
柚子梳打
沖繩海葡萄
燒柚子雞
明太子燒蠔
沖繩金菠蘿串
2019-09-25 4977 瀏覽
除咗深水埗,九龍城亦喺另一個卧虎藏龍嘅小社區,早前就試過「Chapter Two」嘅麵包,趁今晚無飯開,約咗夏總傾吓波經,訴吓苦,而今晚到訪嘅小店「浜滝」,知道晌九龍城都頗有名氣,一樣喺家出色小店。夏總佢下個月中就會飛過日本鳥取玩,今餐就食日本串燒熱熱身啦。單睇門面,已好日本居酒屋風,踏入店內,裝修富心思,又充滿氣氛,天花掛住嘅旗幟隨冷氣飄揚,非常有旗海嘅感覺。咪睇室內好似唔喺好大,事後先留意到仲有二樓架,不過,就無上去望過。入門口時,已留意到門上貼有唔少日本產食材嘅認證,所以,對店家所用嘅食材更具信心。當然,做得出唔出色,都仲要睇埋師傅嘅手勢。翻一轉餐牌,食物嘅種類非常多,但一打開,竟然喺啲啤酒、燒酌、吟釀、梳打……等等行先。跟住就仲有刺身、大量佐酒小食、冷盤、特色推介、串燒、拉麵、鐵鍋飯、特選類理……等等。此外,仲有一張季節限定或時令食材嘅菜牌,以及數款鍋物。柚子蜜梳打 $25其實好簡單,只喺將柚子蜜加入梳打水,但開沖出嚟又幾好飲喎,味道清新,同平時熱飲柚子蜜嘅感覺好唔同。特大青檸梳打 $48果然特大,比我飲嘅柚子蜜梳打大一倍份量,夏總話酸香清爽,用嚟襯串燒、可樂餅,喺一流嘅選擇。
入門口時,已留意到門上貼有唔少日本產食材嘅認證
此外,仲有一張季節限定或時令食材嘅菜牌,以及數款鍋物。
柚子蜜梳打 $25

柚子蜜梳打
特大青檸梳打 $48

特大青檸梳打
雞肉漢堡串(配日本蛋)$28

先揀咗啲串燒嚟過吓場,邊飲邊傾。首先登場喺雞肉漢堡串,啲雞肉結實得嚟好鬆軟,沾上濃郁蛋香嘅蛋黃,配合埋啲醬汁,超好食。
雞肉漢堡串(配日本蛋)
雞胸軟骨串 $18

雖然話喺軟骨串,原來夾雜少少雞肉,所以,咬口得嚟,又有番少少肉感,唔會太寡,而啲雞軟骨確喺爽爽脆脆咁,整體嚟講,口感真喺幾得意。
大蔥雞肉串 $22、柚子雞肉串 $22

再嚟兩串唔同味道嘅雞肉串,放近前端喺大蔥雞肉串,雞肉好嫩滑,又富肉汁,而大蔥十分清爽,甚有青蔥嘅香氣;另一串嘅雞肉面面就唧咗啲自家製嘅柚子醬,柚子嘅香味堅突出,跟雞肉都好夾,頗討好嘅配搭。
大蔥雞肉串、柚子雞肉串
冬菇串 $18

連續幾串烤肉,換上一串燒冬菇緩衝一下。啲冬菇睇落燒到好似好乾咁,其實入口仲喺好多汁,絕無「乾爭爭」,並且好有菇香。
冬菇串
燒沖繩菠蘿 $28

菠蘿喺小弟嘅喜愛食材,賣到28蚊串,感覺真喺幾貴,因為平常我買成個新鮮菠蘿返屋企切都喺廿蚊頭,不過,沖繩菠蘿未試過,就姑且一試。菠蘿燒到微暖,入口好清甜,好爆汁,更喺咬落無渣,喺好靚嘅原食材。
燒沖繩菠蘿
綾町屋葡萄豚可樂餅(兩件) $88

因為見到佢哋門口掛住個「日本宮崎縣綾町屋葡萄豚」牌仔,好想知咩喺葡萄豚,所以,小試一下呢一道可樂餅。多年前對日食唔太認識,以為可樂餅有可樂成份,如果咁講當然被人笑啦,其實喺源一種自法國油炸嘢食Croquette,音譯就成為「可樂餅」,簡單講就即喺加料嘅烤薯餅。伴上大量蔥花,可以減去啲油膩度,而件可樂餅好脆口,至於啲豚肉好鮮甜,不過,你話好特別咩,小弟功力淺,又唔喺好食得出。
綾町屋葡萄豚可樂餅
綾町屋葡萄豚可樂餅
鐵鍋明太子三文魚飯 $88

兩支公傾咗好多嘢,喺時候臨尾嗌個飯墊一墊,明太子三文魚飯相對無咁「肉感」,賣相唔好睇佢平平無奇,味道好有心思。三文魚面面淋咗一層明太子沙律醬,故此,入口酸酸鹹鹹,拌飯好正,三文魚又滑又香,兼帶少許油潤,飯粒熱辣辣,軟熟有飯香,簡單,卻做得有水準嘅一道鐵鍋飯。
鐵鍋明太子三文魚飯
雖然九龍城嘅交通有點點唔方便,但呢度越夜越多客,相信第時地鐵開通埋,呢區會變得仲旺,只要做菜有水準,保持高品質,生意就可以做到長做長旺,越做越有。
雞肉漢堡串(配日本蛋)
大蔥雞肉串、柚子雞肉串
鐵鍋明太子三文魚飯
2019-09-21 141 瀏覽
今日經開九龍城見到一間日本餐廳門口裝飾得幾有心機,成間日本居酒屋咁,所有就好奇入去試下喇。入到去餐廳時職員會主動用日文同你講歡迎光臨 👍🏻 加埋店內播住日本電視節目,而且有好多曰本味道既裝飾,令到有日本居酒屋既感覺。餐牌選擇都有幾多種類,有刺身、小食、串燒、拉麵、飯類、鍋物等等,叫咗漬 • 螢光魷魚、北海道直送半熟帆立貝、海膽芝士玉子燒、鐵鍋日本鰻魚飯。漬 • 螢光魷魚 ($68) : 魷魚超新鮮,經醃製後配上蘿蔔蓉食超級正,入口時會感覺到啲汁係口到爆出嚟,而且口感又好滑,滑到可以係喉嚨到 Sir 落肚,超級正 👍🏻 👍🏻北海道直送半熟帆立貝 ($68) : 帆立貝好大粒肥嘟嘟,師傅烹調時間掌握得恰到好處,真係做到半熟狀態,最怕煮到全熟令成粒帆立貝好韌,連埋啲汁食超級滿足呀。🤤 🤤海膽芝士玉子燒 ($198) : 第一次咁食法,海膽外面燒過後有點脆口,但內裏仍然好鮮甜,連埋流心芝士玉子燒整件食,真係邪惡到一個點,試過返唔到轉頭。😍 😍鐵鍋日本鰻魚飯 ($98) : 上枱時鐵鍋同飯都係熱辣辣,醬汁味道唔太濃,所以令鰻魚既鮮味更特出,而且鰻魚大件肉厚,CP 值高。

當晚小編與友人共2人在晚上八時左右專程來到這間挺出名的居酒屋,他們有兩層,小編坐在底層,洗手間亦在同層。餐廳內的地下特別的滑,所以小編都行得很小心。首先先要1支「醉心」 純米吟釀($398/枝,720ml),是沖繩的清酒,很易入口,都很適合女生飲用。還有2杯日本直送新得利(Suntory)黑白生啤($60),黑白的意思即是黑啤酒和白啤酒混合而成,比例大約是6成白啤酒,2成黑啤酒和2成啤油泡(如果沒有記錯)。海鮮類就試了5種:秋刀魚刺身($268),就算是時令的魚,但魚味不突出,亦不夠濃,而且酸汁太濃味,建議只沾極少許就夠了。然後剩下的魚骨就拿去炸,變成另一道下酒小食。喜愛吃秋刀魚的小編在每年的9月10月都會必吃,相比在其他日本餐廳,覺得這個價錢算是偏貴。兵庫蠔($48/隻),不夠凍,蠔本身都算是creamy,可惜上面的酸汁搶了不少蠔的鮮味。手燒白鰻魚($128),一大件厚肉的鰻魚,很肥美也很多肉汁,但皮被燒焦了,所以會有點苦味。生燒明太子($88,配紫菜),味道帶有微辣,份量相比在其他餐廳的少,即使是相同價錢。鮟鱇魚肝($88/份,有3件,平均約$29/件),質感較軟和散,沒有想像中的

餐廳內的地下特別的滑,所以小編都行得很小心。

「醉心」 純米吟釀

炸秋刀魚魚骨

兵庫蠔
兵庫蠔

手燒白鰻魚
皮被燒焦了,所以會有點苦味

生燒明太子
生燒明太子

鮟鱇魚肝($88/份,有3件,平均約$29/件),質感較軟和散,沒有想像中的creamy,而味道也較淡
鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝

來一份下酒小食,酒盜芝士($68,配紫菜),這個就出乎意料之外的出色,多了一份咸香,就好像有些魚露的味道,推薦!
酒盜芝士

串燒和肉類就要了3種:葡萄豬豚串($58/份,有3片,平均約$19/片),肉汁都算多,味道都豐富,如果可以燒到表面更香脆和乾身一些就更好了,要不然在咬下去時會有點覺得肥膩。
葡萄豬豚串

阿波尾雞翼串($38/隻),店員有介紹了一下,說雞翼尖也可以吃而且不肥膩
阿波尾雞翼串
看上去很瘦小,表面燒至香脆和乾身,肉質較實,不油膩。
阿波尾雞翼串

雞胸軟骨串($18/串,和雞肉間隔著,共約有7塊,平均$2.5/塊),軟骨不用說當然是很有彈性,會喜歡這個多於普通雞軟骨,因為這個相對較大面積,所以爽脆的口感也相對的突出。
雞胸軟骨串

其實沒有外界的評論中說的那麼誇張地好吃,就是因為如此,小編的期望可能過高了,但因為最近小編要輕微的戒口,不能吃得太放肆,所以今次未能吃到最出名的菜式,因此下次還會再來一試

回題,店員的服務不錯,很友善和細心,會經常幫忙倒酒和留意紫菜變軟了就再拿新的過來。當晚2人共付$15xx左右,最後不算是很飽,剛剛好飽肚,還以為自己吃了不多,所以也沒預料到會是這個價錢
「醉心」 純米吟釀
新得利黑白生啤
雞胸軟骨串
之前路過九龍城,已經見到有唔少新開嘅日本餐廳 ,目測都似乎唔錯,今次約朋友試下,睇下九龍城區泰國菜之外嘅選擇如何。見呢一間小店,門外都有幾多人排隊,一於去試下,一入到去係居酒屋嘅格局,雖然地方不大,但充滿溫暖嘅感覺。滿滿都是客人,但唔會坐得好逼。食物嘅選擇都幾豐富,不過見到有唔少客人都嗌串燒,當然要試下啦。先來一客石鍋鰻魚飯,鰻魚肉質嫩滑肥美,食落好香口,醬汁夠惹味,而且充滿油份, 魚肉夠厚身,非常高質。 而且燒得好香,熱辣辣,加埋底下嘅飯焦食,鍾意食鰻魚嘅人一定唔可以錯過。雞肉漢堡串燒配上原隻日本蛋,蛋黃同醬汁撈埋一齊食,令到肉質更加嫩滑,而且隻蛋好香蛋味,咁樣嘅食法好特別。大蔥雞肉串同埋雞軟骨串味道都唔錯,尤其係大蔥雞肉串非常juicy,加埋大蔥又甜甜地,同日本食到嘅雞肉串一樣好味!同場亦都有唔少客人嗌咗鍋物,睇嚟鍋物都係呢度嘅撚手小菜, 每隻日本號都非常肥美,差唔多有一隻手指咁大,配埋底下鮮甜嘅蔬菜,食落好清新好舒服。刺身方面我哋就選擇咗廚師推薦嘅原條池魚刺身, 魚肉鮮甜, 味道清爽 ,肉質富有彈性 ,配埋佢哋特製嘅酸汁,酸甜開胃。師傅刀功幾好,而且仲好有心思,將切好嘅魚肉切成一

滿滿都是客人,但唔會坐得好逼。

師傅刀功幾好,而且仲好有心思,將切好嘅魚肉切成一朵玫瑰花,食起嚟都開心啲。

而且店員仲好貼心咁將我哋食完嘅魚頭同魚骨拎去炸做小食,可以畀我哋送酒,好似食緊台灣嘅魚骨酥咁,香脆惹味。

除番開每人大概四百蚊,價錢都算合理,食物亦都好新鮮高質,唔錯。

2019-08-26 199 瀏覽
今日收工約咗朋友去到九龍城食飯,發覺九龍城越開越多小店,尤其係好多日本居酒屋,見呢間浜瀧都幾多人食,朋友就提議試下呢一間。餐牌選擇好多,樣樣都想食,真係好掙扎。一入門口就聞到好香串燒味,就先嗌咗幾款串燒食,分別有大蔥雞肉串、雞胸骨串、燒秋葵等等。大蔥雞肉串夠特別,要撈埋醬汁同大蔥食,啲肉食落好香滑,又多汁,正。雞胸骨味道都唔錯,脆卜卜又爽口。燒秋葵唔會太乾,醬汁夠惹味。柚子蜜梳打味道清新,仲有唔少柚子絲,飲落解渴醒神。半熟吞拿魚肉質鮮甜,加上酸酸甜甜嘅醬汁,非常開胃。見唔少客人都有叫呢個鮮蠔土手鍋,啲蠔都幾大隻,食落好新鮮,味道濃郁,而且仲有好多蔬菜,食完都無罪惡感。至於呢個原條池魚刺身,肉質結實而有彈性,入口清甜,食完之後,店家仲會幫客人將魚骨香炸做小食,非常有心思。炸起嘅魚骨好香脆,加埋椒鹽,好啱送酒。整體食物都幾高質,雖然店子小小,但坐得都舒服,而且服務貼心,下次會再幫襯!

餐牌選擇好多,樣樣都想食,真係好掙扎。

雞胸骨味道都唔錯,脆卜卜又爽口。

燒秋葵唔會太乾,醬汁夠惹味。

柚子蜜梳打味道清新,仲有唔少柚子絲,飲落解渴醒神。

半熟吞拿魚肉質鮮甜,加上酸酸甜甜嘅醬汁,非常開胃。

炸起嘅魚骨好香脆,加埋椒鹽,好啱送酒。

九龍城【高質】日本刺身 | 日式居酒屋 | 海膽 | 沖擊味覺80倍地獄拉麵 | 日本美食 | 龍蝦湯【人生第一次味道】食品質素:好食, 真心好食,居酒屋食過第一次咁好食(不是廣告)餐廳環境:地方係方便泊車坐位舒適:坐因為我地坐房都算OK, 出面的位都係日本咁, 迫迫地又可以同店家吹水咁價錢低食:算係OK啦!! 個人感覺: 食品到真係好特別同好好食詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地不過唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解
80倍地獄拉麵 | 日本美食 | 龍蝦湯【人生第一次味道】

餐廳環境:地方係方便泊車
價錢低食:算係OK啦!!
個人感覺: 食品到真係好特別同好好食

詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^
如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地

不過唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解
2019-08-10
2019-08-21 447 瀏覽
居酒屋掛左好多日本旗,恍如去左日本一樣。首先,我地叫左芥末海老餅。牛油果蓉混合芝士同芥末,上面仲有櫻花蝦同香蔥,配合鬆脆既餅乾,口感豐富,而且味道好夾。半熟吞拿魚有幾舊有筋,影響口感,但個醬汁調味幾好。冰蜆肉質爽脆而且味道鮮甜,上面有柚子啫喱好清新,好食。見好多人都推介佢個龍蝦二食,咁梗係要試下。龍蝦肉係半生熟既,表面係有炙燒過,味道鮮甜。不過我認為一係全生一係全熟,口感會好啲。燒白鰻外脆內軟,肉質爽脆,只略嫌唔夠熱。雞肉漢堡串好夠熱,入面有雞頸骨,又軟又脆,好有口感,配合埋蛋黃同燒汁,好好食,推薦!海龍燒加$100就有龍蝦湯。呢個湯不得了,用石鍋上熱辣辣又大碗,龍蝦味好濃郁。湯入面有豆腐、茶樹菇、金菇同娃娃菜。飲完呢個湯真係超滿足!牛豚之幸串燒盛合豚肉好夠熱燒得好香脆,但近江牛冇咩大驚喜又唔夠熱。性價比黎講就爭啲,建議淨係叫燒豚肉。呢個燒三文魚頭係呢餐完美既總結。三文魚頭都有好多肉,而且燒得好香脆。佢既燒野做得好出色,讚👍🏼總括而言,呢間居酒屋好高水準,會encore!
居酒屋掛左好多日本旗,恍如去左日本一樣。

芥末海老餅

半熟吞拿魚

半熟吞拿魚有幾舊有筋,影響口感,但個醬汁調味幾好。

冰蜆

冰蜆肉質爽脆而且味道鮮甜,上面有柚子啫喱好清新,好食。

見好多人都推介佢個龍蝦二食,咁梗係要試下。
海龍燒

燒白鰻

燒白鰻外脆內軟,肉質爽脆,只略嫌唔夠熱。

雞肉漢堡串

牛豚之幸串燒

牛豚之幸串燒盛合

燒三文魚頭

總括而言,呢間居酒屋好高水準,會encore!
芥末海老餅
海龍燒
雞肉漢堡串
燒三文魚頭
2019-08-21 179 瀏覽
今天去了九龍城找食去,見到一間佈置充滿日式旗幟的日本料理店,進去後像自己去了日本一樣,非常有特色,放置了高椅子,全部是高格,我都十分喜歡 這格調,食物品質非常優質。我一行2人吃飯,因下午放假了,所以我盡量放鬆一下心情,便叫了以下料理:冷麵燒帶子鰻魚飯刺身盤 (牡丹蝦、帶子、海膽、生蠔)飲品:凍柚子蜜/可樂總結以上的水準確實不錯,中午的定食上的刺身是渡邊屋整的。無論是擺設還是裝修都會吸引到喜歡💕日本料理的人來嘗試。

冷麵

燒帶子

鰻魚飯

刺身盤 (牡丹蝦、帶子、海膽、生蠔)

飲品:凍柚子蜜/可樂

2019-08-21 169 瀏覽
今日嚟到九龍城福佬村道59號地下A舖,一間浜滝日本料食午飯, 入到店內店員很有禮貌問我幾多位, 安排咗我坐一個很寧靜舒適的地方, 環境很有日本氣氛 ,我叫佢一個五色刺身, 五色刺身 20分鐘內到了, 嘩! 有牡丹蝦很鮮味, 有帶子刺身 很鮮香, 海膽的味很濃烈, 超香, 三文魚很肥美, 生蠔有少量海水味,很新鮮,鰻蒲燒石鍋日本鰻魚飯, 25分鐘鰻蒲燒石鍋日本鰻魚飯來到了, 很香燒汁同鰻魚味, 入口很肥美, 飯粒很軟熟, 還有一個特大青檸可樂, 真是重量級,
, 海膽的味很濃烈
, 超香, 三文魚很肥美, 生蠔有少量海水味,
2019-08-20 796 瀏覽
平時去親九龍城都係食泰國野,今日經過見到呢間居酒屋就即刻想試下🤘🏻我哋大概七點左右到,不過可能係因為閒日,所以唔使點等位就可以入座職員特別推介左一個新嘅餐牌俾我哋,仲好細心咁介紹左上面嘅每一款食物,全部都係好新鮮同埋各有特色首先我哋就叫咗個三文魚刺身($68),三文魚好厚切,而且又肥美又新鮮,分量亦都比我想像中多牛油果拉麵($108)入面有舊熱石,可以令到上菜嘅時候個湯仲滾到好似石鍋拉麵咁,而且溫度都keep得耐啲,呢個貼心嘅設計好抵讚!個拉麵仲有微微嘅青檸味,食落感覺好新鮮~一開始有少少擔心大阪燒餅($88)會太大份搞到食唔晒,但係問咗店員原來唔係太大份,所以就好放心咁叫嚟食~個大阪燒入邊嘅材料同埋上面嘅醬汁都分佈得好平均,令到每啖都可以食到好多唔同嘅材料!石燒三文魚飯($88)既面就鋪滿哂三文魚,三文魚同飯中間仲有少少沙律醬。三文魚食落有入口即溶嘅感覺,溝埋下面嘅沙律醬係一個好好嘅配搭!最後當然有店員推介係特別餐牌上面嘅和牛丸($98),雖然平均要成30幾蚊一粒,係我成世人食過最貴嘅牛丸,不過佢比起一般嘅牛丸更juicy,試吓都無妨~
2019-08-20