2019-11-29 154 瀏覽
無論咩時勢 hamataki都係咁full當然regular餐牌選擇不嬲都多但一間居酒屋我最想睇一定係手寫餐牌留意吓有咩時令食品秋天我有四樣嘢唔食唔過冬大閘蟹 蛇羹 白子 秋刀魚刺身Hamataki一次過fulfill到我呢兩樣生同熟嘅秋刀魚對我唻講係兩樣食物生嘅秋刀魚嘅細膩嫩滑鮮味一煮完就會無影無蹤上檯時冒煙嘅燒雞石鍋飯雞蓋住哂啲飯份量1:1度咁就可以留肚因為hamataki嘅佐酒小食係不能錯過鮟鱇魚肝綿綿細細嘅內臟獨有嘅香口又有深海魚嘅海洋味道燒物盛冷盤同熱盤同樣出色I’m saving the best for last白子嘅肥美甘甜係世界第一完!

無論咩時勢 hamataki都係咁full

白子嘅肥美甘甜
係世界第一
完!
2019-11-27 3588 瀏覽
去到九龍城唔一定要食泰菜, 今日放假和屋企人去咗九龍城開餐。 賈炳達道有一間好出名嘅居酒屋, 今次一定要試佢出名嘅拉麵。 賣點係每碗拉麵都有 放有 一塊熱石可以保溫45分鐘~九州豬骨拉麵正宗嘅九州豬骨湯底, 濃而不膩, 唔會好鹹好重味。 曲嘅拉麵較硬身, 夠爽, 超喜歡! 熱石令湯嘅溫度再 滾起, keep 住熱, 確實別有一番風味。叉燒普通一點, 玉子夠糖心, 總括來說,湯底麵條超水準!燒雞皮串燒好邪惡, 外皮燒得夠脆又有雞皮油潤的質感, 下既鹽份啱啱好,超惹味!沖繩金菠蘿串燒厚切大大件,充滿菠蘿的鮮香和甜味,又夠juicy! 大阪燒餅迷你版嘅大阪燒, 唔夠厚, 邊皮嘅位置有點兒乾硬, 充滿木魚絲還有櫻花蝦, 增添味道口感。雞頸骨漢堡串漢堡肉配合特製燒汁非常美味, 配合旁邊用洋蔥圈圈住嘅日本雞蛋, 雞肉棒蘸蛋汁極滋味。炸一口芝士 也是即叫即做, 熱騰騰嘅芝士香口美味, 芝士偏向忌廉質感,吃不停囗!柚子梳打配串燒夠冰涼! 不過就感覺較細杯~小店細細,放滿各種居酒屋擺設,配合木製高座椅, 氣氛很好。

去到九龍城唔一定要食泰菜, 今日放假和屋企人去咗九龍城開餐

九州豬骨拉麵

叉燒普通一點, 玉子夠糖心, 總括來說,湯底麵條超水準!

好邪惡,
外皮燒得夠脆又有雞皮油潤的質感, 下既鹽份啱啱好,超惹味!

沖繩金菠蘿串燒
厚切大大件,充滿菠蘿的鮮香和甜味,
又夠juicy!

大阪燒餅

雞頸骨漢堡串
漢堡肉配合特製燒汁非常美味,
配合旁邊用洋蔥圈圈住嘅日本雞蛋, 雞肉棒蘸蛋汁極滋味。

炸一口芝士

吃不停囗!
柚子梳打

柚子梳打
配串燒夠冰涼! 不過就感覺較細杯~

小店細細,放滿各種居酒屋擺設,配合木製高座椅, 氣氛很好。
炸一口芝士
2019-11-13 178 瀏覽
呢間位於九龍城既日式小店,入面好得意,裝修富有日式風味,而且多以高檯高椅為主。我哋叫咗豚骨拉麵,拉麵湯底唔會好鹹,而且味道剛剛好。一嚟到佢有個熱石放埋入拉麵入面,做出個熱辣辣冒晒煙嘅感覺。糖心蛋都整得恰到好處,個拉麵我覺得幾好食,只係塊叉燒我就覺得老左少。石鍋鰻魚飯又係熱辣辣,鰻魚份量都幾多,而且石鍋飯夠熱,撈埋一齊食好食。小食叫咗炸忌廉薯餅,炸得好香脆,入邊啲忌廉薯餅溶到流出嚟,呢個吉列炸法炸得好香脆,一定要趁熱食就唔會太油。鐵板燒牛舌夠爽,一向我都好鍾意食牛舌,佢仲可以配埋檸檬汁。叫咗一串雞軟骨串,鍾意食雞軟骨串因為有咬口,正。餐廳價錢合理,而且食物質素幾好,推介!

鐵板燒牛舌夠爽,一向我都好鍾意食牛舌,佢仲可以配埋檸檬汁。

叫咗一串雞軟骨串,鍾意食雞軟骨串因為有咬口,正。

餐廳價錢合理,而且食物質素幾好,推介!

2019-11-13 165 瀏覽
前晚約咗兩個舊同事去食日本菜,經常覺得九龍城交通不方便,要食好就一定要轉車到,如果食物不好吃就更加失望。不過這間日式料理真的很好吃,尤其是海膽龍蝦和龍蝦湯,龍蝦非常鮮味,海膽份量十足,而且我吃過龍蝦肉之後還可以用龍蝦殼來泡龍蝦湯,簡直一絕!難怪見大部份食客都有點這個特色菜式。另外,同樣出色的有石鍋上的鰻魚飯,厚厚的鰻魚非常有口感,鰻魚汁非常濃郁,配上大大粒的粟米粒非常不錯!我們還點了餃子和大燒餅,燒餅配上大量櫻花蝦王光墨魚,材料滿滿,遠遠的入口即有豐富的口感!服務方面,員工都是非常有禮貌和有笑容的,而且高效率。在這裏加多一點點分數,支持惠顧!讚

2019-11-09 295 瀏覽
這天是萬聖節,就約了同事一同到九龍城吃晚餐慶祝一下晚上大概六時我們已經到達,餐廳剛剛開門,但員工都已經準備就緒,一到埗就招呼周到,主動詳盡地為我們介紹期間限定的餐單,上面的都是用最近時令的食材弄的菜式餐廳環境也很有日本風味,很有感覺,裝飾裝潢都很有誠意自家製黑蒜拉麵是熱石拉麵,有熱石在拉麵裡面,讓拉麵不會冷掉,保持熱騰騰的,我還是第一次這樣吃拉麵,很不錯呢明太子燒大啡菇非常好吃,鮮味而且多汁原條池魚店員說池魚當造,我們就點來試試。池魚是一魚兩食,第一碟是刺身,第二碟是炸魚的其他部位另外還叫了些小吃:燒柚子雞、燒日本芝士年糕、水餃子,都很值得吃下一次再來也要試他們期間限定的菜單,和享受充滿日本風味的感覺!
這天是萬聖節,就約了同事一同到九龍城吃晚餐慶祝一下

餐廳環境也很有日本風味,很有感覺,裝飾裝潢都很有誠意

明太子燒大啡菇
非常好吃,鮮味而且多汁

水餃子

燒日本芝士年糕

燒柚子雞

2019-10-31
水餃子
燒日本芝士年糕
燒柚子雞
2019-11-08 140 瀏覽
小店就真的是規模小的食店這間日式食店坐位不多 happy hour時三兩朋友來飲飲酒吃一下下酒菜是不錯的回到正題~今次在午餐時間到訪點的是豬骨拉面,之前食已經知道主廚是地地道道的日本人,簡單英語可以溝通的~看豬骨拉面的賣相,你也許會覺得與平時食到的一樣,但實際上又有很大的差異。特別在於麵碗中的「黑色物體」,它的真身就是熱石,所以拉麵上枱時,裡頭的湯仍是滾的,香味就更加的散發出來,未食已經色香俱備。至於,味呢~很濃很香但不油膩,是真的不錯~濃淡合宜~叉燒都的味道有點點偏咸,但可接受。麵質是彈牙的~很不錯。另外加了芝士餅,真的真的美味,因為太美味,來不及映相就已經進到肚子了~同行朋友與我一致贊成炸物很出色!有機會要試試~提一提,因為師傅對品質有要求,上菜慢慢來~趕時間或想食快餐就要考慮考慮,或者參考我們做法早點到,即12點半前~
小店就真的是規模小的食店
這間日式食店坐位不多
happy hour時三兩朋友來飲飲酒
吃一下下酒菜是不錯的

回到正題~
今次在午餐時間到訪

特別在於麵碗中的「黑色物體」

有機會要試試~

2019-11-07 144 瀏覽
依間日式餐廳喺九龍城嘅評分好高,所以我同朋友就試吓。約咗6:30鐘,成間餐廳已經坐滿左八成人。依間餐廳雖然小,但係裝橫不錯,感覺好似去咗日式居酒屋。我哋叫咗海膽龍蝦刺身$398,首先將隻龍蝦表面用火槍燒熟,入邊係刺身出邊有輕微火炙嘅感覺,最後喺上面擺咗海膽。佢可以加$100用龍蝦頭整個湯,或者加$150整個湯飯。我哋加咗$150食個湯飯。龍蝦好精緻,整得好靚,食落去都幾新鮮,淡淡的龍蝦爽口彈牙,配上海膽,好好味。但得6-7舊,我哋唔夠10秒就將隻龍蝦K.O.左。跟住侍應就攞咗個龍蝦頭去整龍蝦粥。等咗大概10分鐘,原來係一個龍蝦濃湯粥,配上啲飯,加少量嘅娃娃菜同埋菇,每人一人一個石頭鍋,我哋食到勁飽。

2019-11-07 129 瀏覽
今天放工後,經過有不同美食的九龍城區,便選了一間日式餐廳入去試試。想不到,小小的店裏面有着日式的裝飾,十分有氣氛。其中最驚喜的是宮崎生蠔。我同友人叫咗兩隻宮崎生蠔,每隻$78, 超級大隻, 好似手掌一樣咁大,一口咬唔晒,蠔十分新鮮,10分10分好味,好鮮甜同creamy. 配搭特別醬汁同少量䓤花,令到隻蠔錦上添花。另外,叫了小食芝士年糕。 唔知少年個大小剛好,一咬下去芝士汁流出來, 10分吸引。我哋最後喺鋪頭逗留左一個半鐘,侍應服務態度都唔錯。最後加埋一,每個人大概要$300埋單。

想不到,小小的店裏面有着日式的裝飾,十分有氣氛。
其中最驚喜的是宮崎生蠔。

最後加埋一,每個人大概要$300埋單。
2019-11-05 126 瀏覽
這裡主推拉麵🍜、串燒、刺身、日本酒類。大概七時半, 這裏已經坐滿了人, 建議來之前先訂座。我們點了枝豆作小吃, 大大碟的, 上面灑上鹽以增添味道。串燒盛合有燒冬菇、雞肉串、八爪魚串燒、近江牛串燒。今天沒有豬肉供應, 所以他們提供多一串牛串燒, 牛串燒上面灑上黑椒, 幾惹味; 冬菇幾多汁。-浜滝牛油果拉麵 🍜-𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 𝕣𝕒𝕞𝕖𝕟 牛油果🥑配上拉麵, 很特別兼罕有的組合, 想不到味道又會夾到喎 ! 溏心蛋好嫩🥚, 有少少流心效果。 湯底味道好濃郁, 質感杰身, 麵條有彈牙的口感。拉麵充分吸收到湯底的濃味, 裏面還有牛油果醬以增添味道, 好吃!豚肉大大片。裡面放入熱石保溫♨️, 是貼心的服務~ 熱石可以令拉麵保持著暖暖的溫度。

我們點了枝豆作小吃, 大大碟的, 上面灑上鹽以增添味道。

-浜滝牛油果拉麵 🍜-
𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 𝕣𝕒𝕞𝕖𝕟
2019-11-05
  • 牛油果拉麵
2019-11-04 104 瀏覽
作為一名健身教練, 無錢去日本咪黎hamataki囉上次黎九龍城食泰國野個陣, 離遠見到依間居酒屋既招牌, 比佢catch到我目光, 因為太搶眼啦寧寧舍舍閃下閃下咁。上網睇下佢d食評好似好正, 今晚得閒就過泥食一食, 6點幾到左諗住冇死啦唔洗排隊, 點知去到見到入面滿哂坐😰好彩店員叫我地上2樓, 原來有兩層既, 係出面真係睇唔出依度既師傅同老闆係日本人, 所以裝修同氣氛同日本居酒屋真係一樣, 連d店員個feel同講野既語氣都係好有活力好開心咁, 感覺不錯!雞肉漢堡串 $28喂依個雞肉棒真係必嗌, 雞肉捧表層燒到焦香, 有少少d甜甜地應該搽左層甜醬油, 入面撈左雞軟骨碎, 店員叫我地一定要狠狠地點落個蛋黃度, 咁就聽佢講啦, 點左又真係再香d!! 好味之餘又有口感28蚊咁抵食叫多幾串都唔肉赤!!石鍋清酒煮蜆 $78一黎就呷啖湯先, 酒味唔太重但係好鮮甜無雪味, 証明蜆係新鮮既, 食落當然係鮮味, 依隻蜆既肉都尚算肥美鐵鍋明太子三文魚飯 $88熱辣辣既石鍋飯, 淡淡既明太子味, 三文魚非常之嫩, 唔知點解有種creamy既口感, 而且連下面既飯都滲有魚油香, 正花魚燒一夜干 $88出面好少
作為一名健身教練, 無錢去日本咪黎hamataki囉

雞肉漢堡串 $28
28蚊咁抵食叫多幾串都唔肉赤!!

石鍋清酒煮蜆 $78

鐵鍋明太子三文魚飯 $88

花魚燒一夜干 $88
出面好少見到有花魚燒一夜干, 多數食開魚鮫個d, 依條魚又係出色, 師傅燒得好好, 表面焦香, 但魚肉保持住juicy唔乾仲要好滑, 香到不能形容, 有d位骨比較多但係都係類似鰻魚個d細骨所以都無問題, 另外配左個柚子醋, 點左就多左份清新, 但就咁食原汁原味已經好食。

佐酒炸長手蝦 $48
雖然我地冇飲酒, 但係都想食d香口野, 依個蝦仔咸咸地炸到脆卜卜, 又唔會炸到over左, 成隻蝦仔形狀依然係度唔會碎哂, 食下一粒食下一粒好過癮, 送酒黎講真係一流。

食飽落樓走既時候7點半左右門口已經排緊幾枱, 好彩早少少黎, 依度野食既質素真係得, 可能因為師傅係日本人, 做食物當然有番日本既水準! 價錢又一d都唔貴, 以後黎九龍城除左泰國菜之外終多一間心水餐廳揀啦!!
2019-11-04 108 瀏覽
梅水晶 $58這是在下好想念的食物平平無奇的卻擁有吸引人的一鼓魔力匍萄豚肉可樂餅 $88吃著吃著卻發覺自己分不出這是豬🐷還是雞🐔這就奇怪了。。身為一個“廚師”,在下要好好反省不過這東西吃下去不太像可樂餅如是法式的話。。沒有薯仔喎如是日式的話。。沒有奶油喎叫肉丸會比較適合。。燒芝士年糕 $28上枱時只有一粒讓在下有點傻眼於是打開餐牌再看一次$28一粒$28一粒$28一粒明天回公司自己燒來吃好了。。。。。。。。燒秋葵 $38北海道燒帆立貝 $68帆立大大粒不過不太入味牛油不夠香而且因為沒去邊不小心破壞了軟軟帆立的口感博多風和牛丸燒 $98牛丸肉很結實牛味適宜 濃而不蘇入口彈牙 不鞋不韌生啤大阪燒 $88後多加了大阪燒想說吃這個就應該能夠飽如果裡面能多點料就好炸一口芝士 $48小時候會一直在想怎可以把芝士變成一粒粒的三角球長大了才知道沒有人會手工一口芝士所以嘛全部味道都是一樣的😅另外還有一杯High BallHi Ball在香港一般而言在下都會覺得很淡放久了更像喝soda water不過習慣就好畢竟香港人喝不了太濃的和日本青椒仔。。忘了拍照。。(?)整體而言食物得過且過不過服務拾救而且個

梅水晶 $58
這是在下好想念的食物
平平無奇的
卻擁有吸引人的一鼓魔力

匍萄豚肉可樂餅 $88
吃著吃著卻發覺自己分不出這是豬🐷還是雞🐔
這就奇怪了。。身為一個“廚師”,在下要好好反省
不過這東西吃下去不太像可樂餅
如是法式的話。。沒有薯仔喎
如是日式的話。。沒有奶油喎
叫肉丸會比較適合。。

燒芝士年糕 $28
上枱時只有一粒讓在下有點傻眼
於是打開餐牌再看一次
一粒
明天回公司自己燒來吃好了。。。。。。。。

燒秋葵 $38

Hi Ball在香港一般而言在下都會覺得很淡
放久了更像喝soda water
不過習慣就好
畢竟香港人喝不了太濃的

和日本青椒仔。。
忘了拍照。。(?)

整體而言食物得過且過
不過服務拾救
而且個人覺得環境很舒服
2019-11-03
$730 (宵夜)
2019-11-02 69 瀏覽
I would never get enough of Japanese food. The other night, my friend brought me to Kln City for a Jap dinner, and I loved everything I had.We shared a hotpot, chicken wings, dumplings and salmon sashimi between the 2 of us.The hotpot was great! I really like the clear yet flavourful broth. Tasted amazjng with the udon noodles🤤The dumplings were dipped in sour and spicy sauce, which somehow tasted like Chinese-style dumplings. The chicken wings were pretty good as well, which were nicely grilled

The dumplings were dipped in sour and spicy sauce, which somehow tasted like Chinese-style dumplings. The chicken wings were pretty good as well, which were nicely grilled.

Last but not least, the salmon sashimi was very fresh and most importantly, very fatty!
2019-11-02 73 瀏覽
九龍城真係一個尋寶好地方。上兩個禮拜先黎左試間食嘅居酒屋,呢晚我朋友又帶我黎試下呢間細細嘅日式拉麵店。雖然佢係拉麵店,但佢地仲有好多其他野食。而呢晚最中意嘅,就係呢個「豚肉花田鍋」。成個鍋材料好豐富,啲豚肉脂肪分布好好,每啖都有香濃嘅肉味,又唔覺太肥膩,好好食!重點係湯底清甜,撈埋烏冬食就冇得頂!PS呢隻烏冬好滑好好口感,食極唔停口🥰款雞翼燒得剛好,而且店員推薦嗰陣話呢款雞翼比平時嗰啲骨更軟。果然,食嘅時候啲軟骨好易咬到,認真食到唔吐骨😂

• 豚肉花田鍋
2019-11-02 61 瀏覽
今日和老婆去咗九龍城行街,又好想食日本菜,就決定食呢問進入店內環境好有日式風情,而且店員亦很有禮貎細看餐牌有很多選擇,每樣都想試吓這個濃湯叉燒拉麵,好有特色湯底一路保持相當高溫,橋妙原來係湯中放有一粒高溫石,保持溫度,飲一囗湯味道非常濃厚,不得了好好味最終湯都冇淨這個平目魚邊不得了,甘香魚油味,又滑又嫩,非常好味這個安康魚魚肝,凍食,一食落口甘香味濃,味道在口腔內慢慢散發出來這個鵝肝不得了,一食落口鵝肝表面煎得薄脆,中間軟綿綿,非常甘香這個燒元貝,非常大隻,剛剛燒好,氣味芬芳,一食落口新鮮爽甜,十分新鮮這個一口芝士,又一絕外皮炸得卜卜脆.食一口芝士,內軟,甘香。非常濃厚的芝士味
今日和老婆去咗九龍城行街,又好想食日本菜,就決定食呢問
進入店內環境好有日式風情,而且店員亦很有禮貎
細看餐牌有很多選擇,每樣都想試吓
好好味
最終湯都冇淨
這個平目魚邊不得了,甘香魚油味,又滑又嫩,非常好味
2019-10-27 85 瀏覽
不論誰和誰之間,感情還是需要經常聯絡的,除了搞一些活動之外,吃飯也是一個很好的選擇。這次找來一間日式料理餐廳,位於九龍城,不要以為沒有地鐵就不方便,其實還是很多巴士經過這里的。餐廳除咗地下仲有樓上。牆壁上掛滿紙扇,寫滿祝福的詞語。感覺滿有愛的。整間店舖都裝修到好有日式風情。可能因為室內燒烤的原因,室內會帶些油煙味,需要坐下來慢慢適應,也正是它的特色。來自沖繩的海葡蔔$48。味道清爽。大阪燒$88木魚鋪滿整個大阪燒,口感吸引。味道香濃。大分直送火炙平目魚邊$128,第一次吃,感覺好特別,滑嫩的口感,又很鮮甜。燒雞翼$38/只,這個不是一般的雞翅膀,它是來自日本的進口雞冀,好香口,連雞骨都係脆的。燒冬菇串$18味道方面有菇的特色香味,口感比較乾身。飲品有冷熱提供,解渴之餘也感到滿足。

餐廳除咗地下仲有樓上。

牆壁上掛滿紙扇,寫滿祝福的詞語。感覺滿有愛的。

來自沖繩的海葡蔔$48。味道清爽。

大阪燒$88
木魚鋪滿整個大阪燒,口感吸引。味道香濃。

燒冬菇串$18
味道方面有菇的特色香味,口感比較乾身。

飲品有冷熱提供,解渴之餘也感到滿足。