2021-08-01 102 瀏覽
宋王臺站開咗之後更加方便去到九龍城食好嘢 今次經過依間餐廳 俾我嗰種好強嘅日本旅行感覺 於是我哋諗都唔諗就入咗去一入到去已經係好熱情嘅打招呼 店員安排咗我哋座位 然後簡單介紹佢哋特色菜 感覺好細心。魚生方面 三文魚真係基本野 食落去油脂分布唔錯 之後叫咗鰻魚串 入口即溶 $38一串都算幾抵 好少喺居酒屋食沙律 今次櫻花蝦加埋和牛嘅組合 好驚喜 冇諗過西式嘅沙律都可以咁日式三文魚飯自己覺得比較一般 可以推薦大家試吓鰻魚飯 跟住叫咗個$688 海膽龍蝦 我見每一台都好似有點一個餐 一上枱 龍蝦已經起晒肉 半山熟龍蝦加埋鮮味海膽 成個口感好滿足 入邊仲有勁多龍蝦膏 然後店員仲介紹埋 個龍蝦頭可以煲湯或者泡飯 我哋就兩樣都嘗試。龍蝦湯真係超濃郁 飲落去好滿足 亦都覺得呢個價錢物有所值

三文魚飯自己覺得比較一般 可以推薦大家試吓鰻魚飯

龍蝦湯真係超濃郁 飲落去好滿足 亦都覺得呢個價錢物有所值
2021-07-31 78 瀏覽
最近身邊嘅朋友都好推薦這間日本餐廳 主要係真係去日本居酒屋嘅感覺門口嘅店面已經好吸引 入到去雖然餐廳位置唔算大 但係日本風情嘅感覺都好濃厚 而且餐廳嘅人員都好熱情 一入門已經熱情咁打招呼首先我哋叫咗三文魚 三文魚非常新鮮肥美 $68嘅價錢都幾抵食 之後再叫咗個三文魚飯 三文魚半山熟 加上明太子汁 非常特別 加少少豉油已經好好食然後叫咗個和牛沙律 牛肉粒兩邊燒得好香 加上櫻花蝦 食落去有鮮味 之後終於到重頭戲 $688 龍蝦兩食。首先食咗半山熟龍蝦配上海膽 真係好推薦大家 我諗呢個絕對係餐廳主打嘅特色菜 龍蝦好軟熟 海膽一啲都唔腥 之後佢再將個龍蝦頭去煮湯 湯好濃郁 你可以選擇湯飯或者湯 其實兩個湯底係一樣 只不過湯嘅話會多咗豆腐 湯飯嘅話就會有飯咁解仲有一個係芝士海膽蛋捲 芝士味好濃郁 搶咗海膽嘅味道 建議三四個人先好點 如果唔係都幾飽肚。
最近身邊嘅朋友都好推薦這間日本餐廳
主要係真係去日本居酒屋嘅感覺

三文魚半山熟 加上明太子汁 非常特別 加少少豉油已經好好食

2021-07-29 1121 瀏覽
九龍城有一間日式居酒屋好正宗,師傅同食材都來自日本, 十分高質,而且職員嘅服務態度好好,令你用餐既好心情會再提升,感覺好似喺日本餐廳用餐一樣,將日本餐廳嘅待客之道帶來香港,希望疫情快啲結束可以去日本旅行選左個必食推介「依勢海老」兩食,先食半熟龍蝦加海膽,龍蝦起咗肉燒到外面熟內生,面層配搭新鮮嘅海膽,滿口鮮味,龍蝦嘅啖啖肉爽口彈牙,第一次食半熟龍蝦估唔到原來咁好食,有8舊龍蝦,但係當我食咗四舊龍蝦加海膽就發現原來都幾飽,而且個龍蝦仲有啲蝦膏,真係好好食😋龍蝦肉食完之後職員會收起交給廚師再加工,可以選擇龍蝦湯或者龍蝦粥,我選了一湯一粥,我發現粥同湯嘅龍蝦湯係一樣嘅,選擇湯的話入邊有菜、菇、豆腐,選擇粥入邊就有菇、菜、米,我個人覺得食粥可以索晒啲湯好好食,不過呢就會比較飽,龍蝦湯超濃,同我以前飲過嘅龍蝦湯相比呢個鮮甜好多,而且冇龍蝦湯嘅苦澀味,真係好出色,$688兩食仲夠兩個人食其實都可以接受選左個夏之旬精選推介既浜淹最中餅$180相當精緻,用左一個花型嘅威化餅盒個器皿,裝着海膽、白海老、小小既白飯,配搭菊花瓣同金箔,加少許醬油拌勻再將威化餅盒起一齊食好特別,海膽同白海老好鮮甜,配合埋少少白

選左個夏之旬精選推介既浜淹最中餅$180相當精緻,用左一個花型嘅威化餅盒個器皿,裝着海膽、白海老、小小既白飯,配搭菊花瓣同金箔,加少許醬油拌勻再將威化餅盒起一齊食好特別,海膽同白海老好鮮甜,配合埋少少白飯一齊食有啲咬口,加上有少少脆嘅位法餅口成個口咁好有趣,如果價錢唔係咁高我都好想再食多一件😆😆

忌廉黑松露薯餅$68有三粒 ,外脆內軟嘅薯餅,一咬啲忌廉薯餅就湧晒出嚟,完全係一個流心嘅狀態,佢嘅黑松露味好重,正!
2021-07-28
2021-07-29 286 瀏覽
昨晚四個去食,一坐低就俾一個貌似有禮貌,其實勁chur 的Witress 狂sell,係佢極力推介下,點左一份「招牌菜」龍蝦,跟住佢靜左無出聲,唔知係咪她expect 我地四個人,應該點兩份。打算叫杯啤酒,佢又話食日本野最好配sake, 不斷推介我地叫支$680 的酒,前後推介左4次,我地都唔理佢,因為有人駕車,未必飲得哂,跟著佢又好似好不悅咁。到所謂招牌菜龍蝦,可能我真係唔識食半生熟的龍蝦,感覺ok la, 但6百幾蚊就一定唔值。最後佢地聲稱會把龍蝦頭去煲粥,點知極難飲,勁咸,勁永似味精湯,M記的龍蝦湯好飲d, 😅 同埋得幾粒米,唔知算唔算粥。生蠔同埋鮑魚係ok, 但唔夠凍。其他無野值得mention 😂

2021-07-27 329 瀏覽
浜滝 (九龍城)自屯門綫開通後第一次搭去宋皇臺站🙈 大西北去九龍城好似真係方便左~ 令小編有動力去九龍城發掘美食😍今次發展了這間日式餐廳,不論在環境、服務、食物質素上均非常過高質😍一入到餐廳,店員便熱情款侍❤️ 餐廳2層高,小編和妹妹被安排在2樓的4人枱用餐🥰🥰 店員先介紹是日的時令菜式,以及餐廳的推介菜式😋 必食!❣️伊勢海老燒 (半熟龍蝦、海膽、龍蝦湯及粥)$688這款龍蝦三食大家一定要試,平時小編是不吃海膽的,但這間餐廳的海膽非常新鮮完全沒有腥味,而且與半熟龍蝦混合一起進食,味道非常鮮甜。龍蝦🦞肉質爽口,而且原隻龍蝦上碟,非常有氣勢,打卡一流。食完半熟龍蝦及海膽後,店員會把龍蝦頭和龍蝦殼熬製成龍蝦湯及龍蝦粥😍😍龍蝦湯和龍蝦粥熱烘烘,熱氣騰騰,湯鮮味十足!平時西餐的龍蝦湯會加忌廉,但這間日式餐廳的龍蝦湯是以特製的醬油再配以新鮮的龍蝦製作而成,湯還加了一些蔬菜例如豆腐娃娃菜等,吸收龍蝦湯的精華。龍蝦粥非常入味,將一隻龍蝦一次過烹調多款菜式,非常滿足!每款的賣相及味道也令人難忘。❤️❤️❣️手燒白鰻魚 $128鰻魚的擺碟像西餐,需要使用刀和叉🍴 沒有加上過多的鰻魚汁,醬汁的份量剛好,不會太鹹而蓋
浜滝 (九龍城)

必食!
❣️伊勢海老燒 (半熟龍蝦、海膽、龍蝦湯及粥)$688

❣️手燒白鰻魚 $128
鰻魚的擺碟像西餐,需要使用刀和叉🍴 沒有加上過多的鰻魚汁,醬汁的份量剛好,不會太鹹而蓋過鰻魚本身的味道。相比平時的鰻魚,肉質更加爽身🥰

❣️明太子燒大啡菇 $68
大啡菇上加上芝士放明太子,用刀一切開,熱熔的芝士頓時溢出😍😍芝士與明太子的味道十分融合,推介。

❣️菠蘿串 $28
一串菠蘿有三粒,菠蘿很甜不酸☺️

❣️大蔥雞串 $26
大蔥雞肉燒得香口,加了燒汁,鹹鹹甜甜,而且即燒好夠熱👍🏻

整體食物美味指數: 9.8/10 (10分滿分)
*需加一服務費
地址:九龍城福佬村道59號地下A舖
2021-07-26
  • 龍蝦湯
屯馬線終於開通,以後去九龍城覓食就更方便~依間居酒屋近宋皇臺站,室外及室內裝修如同日本地道居酒屋,好似去左一趟日本旅行般,令人懷念!居酒屋樓高兩層,底層以吧枱及小圓枱為主,而上層位置空間較寬闊,更設有VIP房。店內周圍掛著不少彩色旗海、日式擺設及掛畫,更有日本師傅駐場,處處散發著濃厚既日本氣氛,好啱朋友聚會~店內座位不多,想黎既朋友記住先預約呀~❀ 伊勢海老姿燒第一次食半熟龍蝦,不論賣相還是味道都好令人驚艷!擺盤好精緻,以原隻龍蝦上枱,蝦身係已切開一塊塊又飽滿厚身既龍蝦肉,上面放上海膽及蔥花,仲有竹葉及菊花作點綴~依款龍蝦係一味兩食,店員會先送上海龍燒,即是半熟龍蝦配海膽。半熟龍蝦保留住刺身般既質感,口感爽彈,鮮味又濃郁,而海膽都好鮮甜。店員推薦半熟龍蝦及海膽夾埋一齊食,果然味道更鮮甜惹味!食完第一道菜,店員會拎走龍蝦頭,將其煮成湯或粥。客人可以二選其一或者一粥一湯,而我地今次就揀左一粥一湯。上枱已經聞到香濃既龍蝦味,龍蝦湯及粥味道濃郁又足料,入面有豆腐、娃娃菜、雜菌及蘿蔔絲做配料,而飯粒亦吸收晒龍蝦湯既鮮味,食得好滿足。記住要食埋煮完湯既龍蝦肉呀~❀ 大分直送火炙平目魚邊經火炙後,左

❀ 伊勢海老姿燒

❀ 大分直送火炙平目魚邊
經火炙後,左口魚邊滲出魚油,入口即溶,質感嫩滑~依度仲特別地加入wasabi及自家製柚子酸汁,酸酸辣辣好惹味~柚子酸汁既可以中和油膩感,亦可以提鮮,我地都忍唔住買左支返去呢!

大分直送火炙平目魚邊

❀ 手燒白鰻魚
厚切鰻魚,外皮烤得香脆,質感厚實彈牙,鮮味十足,配埋醬汁亦唔會蓋住鮮味,鐘意食鰻魚既你千其唔好錯過

❀ 酒盜芝士
芝士迷必試!忌廉芝士奶香味重,質感軟滑,而特製既鰹魚肝醬,口感爽滑,非常鮮味,兩者一齊食鹹香味突出。另外仲可以用紫菜包住食,會中和一下其濃味,估唔到紫菜加鰹魚肝芝士食味道都幾夾~

酒盜芝士

❀ 雞肉漢堡串
用免治雞肉及雞軟骨製成,食落爽脆好有口感,配埋醬汁及生雞蛋,令味道更有層次

雞肉漢堡串

大分直送火炙平目魚邊
酒盜芝士
雞肉漢堡串
2021-07-23 720 瀏覽
🎤仍然在呼吸都應該要慶賀~或者我哋唔需要特別日子⋯都應該同身邊嘅人好好食一餐❤️幾肯定唔係第一次嚟, 但係記憶有啲模糊好彩有訂位,唔係都未必有得食餐廳播住輕快嘅日本歌, 感覺好似去咗日本嘅居酒屋咁樣🦞伊勢海老燒半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥龍蝦同海膽都係燒成半熟嘅狀態肉質係好彈牙🤤海膽嘅微咸帶出龍蝦嘅鮮甜食完之後店員會拎返起個龍蝦頭去煮湯或者粥,我揀咗要湯同粥各一湯同粥嘅配料都係差唔多都係有蘿蔔娃娃菜湯就多咗豆腐,湯底係勁濃同埋好重龍蝦味另一碗其實係泡飯,吸收左龍蝦精華,個泡飯真係不得了♦️手燒白鰻魚超級厚肉,外皮脆得嚟入邊係彈牙嘅魚肉,本身係鰻魚控🤤呢個肯定係我食過嘅鰻魚頭五名內♦️綾町產葡萄豬可樂餅外脆內裡Juicy嘅豬肉再配上香蔥同微酸嘅醬汁,作為頭盤小食係一個唔錯嘅選擇♦️燒日本芝士年糕好鍾意芝士年糕煙韌嘅感覺,最值得一讚嘅係真係燒而唔係炸值得一讚係店員每一次上菜都會介紹菜式跟佢教嘅方法食就唔會浪費咗☺️總結:中等價位嘅高質食店絕對會回頭
🎤仍然在呼吸都應該要慶賀~

或者我哋唔需要特別日子⋯
都應該同身邊嘅人好好食一餐❤️
幾肯定唔係第一次嚟, 但係記憶有啲模糊
好彩有訂位,唔係都未必有得食

餐廳播住輕快嘅日本歌, 感覺好似去咗日本嘅居酒屋咁樣

🦞伊勢海老燒

龍蝦同海膽都係燒成半熟嘅狀態
肉質係好彈牙🤤
海膽嘅微咸帶出龍蝦嘅鮮甜

湯同粥嘅配料都係差唔多

都係有蘿蔔娃娃菜
湯就多咗豆腐,湯底係勁濃同埋好重龍蝦味
另一碗其實係泡飯,吸收左龍蝦精華,個泡飯真係不得了

♦️手燒白鰻魚

♦️綾町產葡萄豬可樂餅
綾町產葡萄豬可樂餅

♦️燒日本芝士年糕
燒日本芝士年糕

好鍾意芝士年糕煙韌嘅感覺,最值得一讚嘅係真係燒而唔係炸

值得一讚係
店員每一次上菜都會介紹菜式
跟佢教嘅方法食就唔會浪費咗☺️

總結:中等價位嘅高質食店
絕對會回頭
2021-07-21
綾町產葡萄豬可樂餅
燒日本芝士年糕
朋友生日你左呢間餐廳食生日飯。首先點咗款鮟鱇魚肝🐟,通常見到居酒屋餐牌有我都會叫,呢間做得好出色,完全唔腥好味適合送啤酒。之後叫咗款螢光魷魚都係好適合配啤酒食,🦑螢光魷魚大大隻飽滿好有鮮味但係唔會太鹹。燒明太子真係好出色! 燒到外脆內軟,呢個真係要趁熱食,用紫菜包住加少少粒同蘿蔔蓉一齊食真係冇得頂!刺身拼盤中規中矩冇特別太大驚喜。伊勢海老燒真心好食,🦞龍蝦大大隻,刺身燒到半生熟,肉身好彈牙,上面加咗鮮甜海膽好match!! 不過價錢真係唔平,下次要儲定錢先再嚟😂
朋友生日你左呢間餐廳食生日飯。
刺身拼盤中規中矩冇特別太大驚喜。
鮟鱇魚肝
螢光魷魚
刺身拼盤
伊勢海老燒
  • 燒明太子
閒日放假冇乜嘢做於是就周圍搵好嘢食啦。今日嚟到九龍城食日本嘢 : ℍ𝕒𝕞𝕒𝕥𝕒𝕜𝕚 浜滝自從屯馬線通車之後黎九龍城都好方便!只要搭到去宋王臺站喺B3出口行過去先幾分鐘就到餐廳啦!呢間野開12點,我12點就到咗啦。一入到去見到好日本居酒屋嘅裝修,加上啲師傅都係講日文嘅,所以有去咗日本嘅感覺🤣🤣雖然今日得自己一條友但我都要食!豪!啲!①日本麒麟一番榨生啤(哈密瓜味) $100天氣咁熱梗係要啤一啤gur下先啦!呢個一嚟已經聞到勁香嘅哈密瓜味,飲落去有少少甜甜地,呢個勁啱女仔飲呀!仲要勁大杯!我食晒成餐飯都飲唔晒杯啤酒😂②沖繩海葡萄 $48呢個唔係間間日本餐廳都有,所以我通常見到都會嗌。以呢個價錢來講佢既份量好多!就咁食就有淡淡嘅海水味,點埋個汁食就甜甜地酸酸地,同埋好鍾意佢個口感,好似魚籽咁,咬落去會爆汁。③大分直送火炙平目魚邊 $148我好鍾意食火炙魚邊既,呢個睇落好似好細碗咁,但其實佢卷埋左係有好多㗎!有火炙嘅香味,識落入口即溶,睇落好似油油地,但個湯係酸酸地完全唔覺得膩!好好味呀!🤤④半熟赤身 $88呢個本身已經有啲醬,所以唔使再加豉油Wasabi。可能食完平目魚邊先食呢個所以覺得味道

呢間野開12點,我12點就到咗啦。

雖然今日得自己一條友但我都要食!豪!啲!

①日本麒麟一番榨生啤(哈密瓜味) $100
天氣咁熱梗係要啤一啤gur下先啦!

②沖繩海葡萄 $48

③大分直送火炙平目魚邊 $148

④半熟赤身 $88
呢個本身已經有啲醬,所以唔使再加豉油Wasabi。可能食完平目魚邊先食呢個所以覺得味道相對地淡,但完全冇魚腥味同埋肉質都幾軟。

⑤半熟龍蝦。海膽。龍蝦粥 $688
呢個真係今日嘅戲肉啊!
首先係食完半熟嘅龍蝦海膽刺身之後,再將個龍蝦頭拎去煮龍蝦粥同埋龍蝦湯。你可以揀要一湯一粥,或者要兩個粥,再唔係要兩個湯都得!任君選擇!
首先個刺身用火槍燒成半生熟,入口龍蝦肉質超爽!海膽又鮮甜!份量又好多!我真係勁努力食先食得晒!由於我實在好飽嘅關係我決定唔要龍蝦粥淨係要龍蝦湯,個湯一上枱我都呆咗啊因為實在好大煲啊!師傅係幫我將兩個湯嘅份量煮埋一煲。個湯飲落有勁濃郁龍蝦味,另外仲有金針菇,豆腐同娃娃菜。雖然我好飽但都係忍唔住食咗啲菜同埋飲咗兩碗湯😋
今餐真係食到捧住個food baby走人啦🤣🤣
大滿足!💯

同埋想講返呢度啲staff好有禮貌,會介紹唔同嘅菜式俾你,服務好殷勤👍🏻👍🏻
  • 大分直送火炙平目魚邊
  • 炸一口芝士
  • 半熟龍蝦。海膽。龍蝦粥
2021-07-14 89 瀏覽
今次主要來吃他們的伊勢龍蝦套餐($588),之前看過食評裏的圖片是超吸引的。伊勢龍蝦套餐龍蝦二食,首先廚師會把龍蝦燒至半熟,切開四件,然後再在上面放上燒過的海膽,我首先把一件龍蝦肉加上少許海膽一起夾進口裏吃,那種感覺非常幸福,整個口腔充滿燒龍蝦的香味和海膽的甘香味,伊勢龍蝦果然名不虛傳。我們慢慢地品嚐完之後,他們會把龍蝦剩餘的部份拿去煮龍蝦粥,由於龍蝦頭裏面仍有很豐富的龍蝦糕,那個粥變得超鮮甜,超香的龍蝦味,吃到這裏其實也半飽了,但我們同時也點了串燒拼盤($238)和花魚燒一放干($138)。這兩個也很好吃但相比龍蝦已經變得不重要了。

伊勢龍蝦套餐

2021-06-14
10 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦粥
做嘢實在太辛苦,要善待一下自己,看到半熟龍蝦,即刻book枱同我老公享受一下!點了半熟龍蝦二食,我們選了一碗粥及一碗湯。先講下個半熟龍蝦,啖啖肉,生熟程度啱啱好,唔會「鞋」口,有龍蝦肉質嘅口感,最重要係唔使我用手食!其實我好怕食蝦、蟹及龍蝦,因為要剝殼,攪到雙手好污糟又難處理,喺度食就完全無依個煩腦,食得好𣈱快!而且份量都唔少,食極都有😆至於個湯,有香濃嘅龍蝦味,個粥底好「棉」,飯粒吸收晒個湯嘅精華,配有雜菜,令成個湯底更豐富!個龍蝦頭入面仍見到大量羔,成隻龍蝦完全沒有浪費過👍我們亦點了串燒,包括:雞心、雞腎、鰻魚串及燒菠蘿,全部燒得不會太乾及硬,仍有肉汁,軟硬度適中,菠蘿是我的最愛,鮮甜中帶微酸,令人開胃。😋值得一讚係芥末牛油果海老餅,這醬很特別,看出廚師用心創作,全部食材配合得天衣無縫,我老公話好似食緊鵝肝醬咁😆最後點了個塘牛制霸拉麵,簡單來說是豪華版沙爹牛肉麵,沙爹湯底濃郁,牛肉一食就知係高級貨,有和牛級數。麵上枱時仍在沸騰,從未見過如此震撼,原來湯中藏了塊熱石,保持温度。最後要盛讚服務員,他有禮細心,上半熟龍蝦會提醒我們不要食碟上伴碟的鹽及未熟的龍蝦頭。他亦不時留意我們枱面情況

點了半熟龍蝦二食,我們選了一碗粥及一碗湯。

半熟龍蝦

鰻魚串燒

芥末牛油果海老餅

塘牛制霸拉麵

最後要盛讚服務員,他有禮細心,上半熟龍蝦會提醒我們不要食碟上伴碟的鹽及未熟的龍蝦頭。他亦不時留意我們枱面情況,迅速收碟及安排下一道菜上枱,亦會細心主動提供碗仔,抵讚👍
2021-07-12
半熟龍蝦
鰻魚串燒
芥末牛油果海老餅
2021-07-11 264 瀏覽
We chose Hamataki as we were hungry and the reviews looked OK so we rushed in. The decor is pretty authentic and homely for a small restaurant. I was surprised it was all high tables and chairs so not really suitable for kids but as restaurants go, small and homely. We ordered:Cold tofu: this came out covered with dried prawns with just a little dash of soy sauce. I could tell it was bad from looking at it because the tofu still had the ridges from the packet. And it was bad. They were basic

We ordered:

Cold tofu: this came out covered with dried prawns with just a little dash of soy sauce. I could tell it was bad from looking at it because the tofu still had the ridges from the packet. And it was bad. They were basically very cheap and chose a Chinese tofu used for cooking instead of a Japanese silken tofu.

Beef satay ramen. It was an unusual choice as I'd never seen this in Japan or other ramen store. The soup itself was pretty good. The noodles could have had a bit more bite but it was OK. The beef satay itself wasn't bad, the beef was OK quality and the satay sauce was sweet and peanut tasting.

Yakitori platter. This was just appalling. When it came, I should have sent it back immediately but we just decided not to come back. It was clear they don't grill their skewers over coals or an electric grill as the sticks had no charring at all. So, they basically put everything into an oven and just let it steam. The beef, the pork neck, the octopus, the chicken and mushroom were all tasteless and pretty disgusting actually. They were the worst skewers I have ever had anywhere in the world. Do not order as they have no idea how to cook and it was HK$280 for a tiny plate of 5 skewers so an utter rip off.
2021-07-04
2021-07-02 111 瀏覽
星期日晚上去,Book定位就唔使等啦。我哋一行四人,坐喺2樓嘅房間入邊,可以喺寧靜嘅環境下用膳。本身預留左條魚同埋龍蝦,其他嘢都係去到舖頭先再點。條魚首先會係刺身上,食完之後又正嘅地方同埋魚骨會拎去煮魚湯。刺身味道都幾鮮,個湯清清地但係都好飲。龍蝦刺身夾雜着新鮮嘅海膽,一啖食落去非常驚喜,呢個係必須點嘅!個龍蝦食完之後可以整粥。龍蝦粥都非常之鮮味,本身已經食到好飽,但最後都可以食晒成碗粥。另外再叫咗近江牛同埋葡萄豬,味道都幾特別,可以試。其他串燒就正常發揮,不過食住串燒飲住生啤真係好享受!

本身預留左條魚同埋龍蝦,其他嘢都係去到舖頭先再點。
魚刺身

2021-06-27
魚刺身
  • 龍蝦粥
2021-07-02 80 瀏覽
呢間位於九龍城嘅居酒屋有好多好評, 今次嚟食晚餐一於試吓💕環境好似地道日本嘅居酒屋, 有兩層🏮【芥末牛油果海老餅 $78】好多人推介呢個小食, 啲人好多都話食到欲罷不能😂 但係我個人就覺得比較普通 - 中間嗰啲係牛油果忌廉芝士, 上面有好多櫻花蝦🥰 餅乾好似係EDO嘅芝士餅乾😂 我本身麻麻哋, 同埋配上忌廉芝士我覺得比較膩, 如果就咁配白色嗰隻梳打餅可能更加夾, 我食咗一塊就冇食, 不過我男朋友就好欣賞😆【伊勢海老姿燒🦞 $588】「姿燒」即係日式燒烤嘅直接火烤種類之一,即烤講究烤物外形嘅姿勢美觀的菜❤️ 而呢度嘅姿燒係燒龍蝦🦞仲有海膽, 配埋龍蝦湯或者粥, 非常豐富🤤- 龍蝦肉質彈牙, 鮮甜- 海膽都算新鮮, 面頭經火炙後更加香- 龍蝦湯好濃郁🥘😍 係令我全晚最念念不忘嘅一道菜🤤 我哋仲追加左拉麵🍜同埋糖心蛋🥚😆超正👏🏻【🐄🐖牛豚盛合🍢 $238】想食串燒, 見到有呢一個組合就叫咗串燒燒得好香💕 其中有我平時唔食嘅豬腩肉都忍唔住食咗😆 油脂非常香濃, 正😍【日本清酒🍶 $320】兩個人叫咗支細嘅日本清酒, 300ml, 幾易入口, 唔錯💕總括嚟講, 覺得呢一度嘅價錢唔係平但係食物高質,
呢間位於九龍城嘅居酒屋有好多好評, 今次嚟食晚餐一於試吓💕

環境好似地道日本嘅居酒屋, 有兩層🏮

【芥末牛油果海老餅 $78】
芥末牛油果海老蟹餅

【伊勢海老姿燒🦞 $588】
- 龍蝦肉質彈牙, 鮮甜
- 海膽都算新鮮, 面頭經火炙後更加香

追加拉麵
追加糖心蛋

【🐄🐖牛豚盛合🍢 $238】
想食串燒, 見到有呢一個組合就叫咗

牛豚盛合

【日本清酒🍶 $320】

總括嚟講, 覺得呢一度嘅價錢唔係平但係食物高質, 服務唔錯, 環境又好似置身喺日本地道居酒屋☺️, 可以一試👍🏻 (不過相對一年前加咗好多價🥲)
日本清酒
追加拉麵
追加糖心蛋
牛豚盛合
日本清酒
  • 龍蝦湯
  • 伊勢海老
2021-06-30 88 瀏覽
尋日去開九龍城呢頭做野,咁啱朋友放假就叫佢過黎一齊食lunch。在福佬村道行過見到呢間餐廳個門面好有日本feel,即刻日本癮起衝入去試。內裹環境都好有日本嘅感覺,滿佈旗海,同埋一直播住日本歌,好正。海膽半熟龍蝦+龍蝦粥(兩食) ($757)一入去坐低睇餐牌就覺得呢個菜式好吸引﹗半熟龍蝦裝飾得好靚﹗半熟嘅龍蝦肉有啲煙韌,好有咬口,配埋海膽超香,好味﹗之後個龍蝦頭就會拎去煲湯/煲粥 (任揀),湯底超濃,但又唔會太鹹,好滿足﹗大板燒餅 ($97)之後叫多左份大板燒餅,上枱果陣望到真是哇出聲,因為木魚絲超厚,好正﹗入面就有好多椰菜絲同紫菜絲,配埋千島醬汁+燒汁好好食﹗

海膽半熟龍蝦+龍蝦粥(兩食)

海膽半熟龍蝦+龍蝦粥(兩食) ($757)
一入去坐低睇餐牌就覺得呢個菜式好吸引﹗

大板燒餅
大板燒餅 ($97)
入面就有好多椰菜絲同紫菜絲,配埋千島醬汁+燒汁好好食﹗
2021-06-29
大板燒餅