2022-07-29 118 瀏覽
-伊勢海龍燒 $698係呢度既招牌菜,用特製鹽味醬汁炮製至肉質半熟 爽口彈牙,而醬汁帶出龍蝦濃厚既鮮味,配埋海膽食 令鮮味更提升 味道好夾✨食完後 會將龍蝦頭煮成特製既濃湯&粥,湯&粥都係同一個味,粥好似濃少少,味道非常香濃鮮甜 食得出有好多龍蝦膏溶左入去✨-目張魚刺身 $588係日本豊州當日直送既海魚,每日都可能唔同既品種,需要同店員查詢。條魚非常新鮮,目張肉質嫩滑 油份適中,完全唔腥👍🏻-蟹甲羅燒 $128蟹蓋上面除左有蟹肉 仲有好多蟹膏 鵪鶉蛋 飛魚子撈埋一齊食非常惹味 每一啖都充滿蟹膏-火炙平目魚邊 $148平目姐係我地平時食既左口魚,不過第一次咁樣食,火炙過好香,好有油脂香 入口即溶~醬汁係酸汁同wasabi 非常夾,記得趁熱食✨-地獄炭燒鐵板阿波美雞腿肉 $88一上枱就聞到超香,有雞肉 洋蔥 藏紅花,經過炭燒同鐵板燒 所以味道非常香&惹味,另外會有少少辣,辣度剛剛好-花魚一夜干 $138一夜干的做法是將鮮魚剖開、清除內臟,再浸泡於與海水濃度相近的鹽水中,最後只有經過一夜風乾,就完成的魚乾。條魚燒得好好,保持到鮮味,而且肉質仲好有水份~飲品都唔錯,分別叫左:-日本威士忌梳打-
-伊勢海龍燒 $698

-目張魚刺身 $588
條魚非常新鮮,目張肉質嫩滑 油份適中,完全唔腥👍🏻

-蟹甲羅燒 $128
蟹蓋上面除左有蟹肉 仲有好多蟹膏 鵪鶉蛋 飛魚子
撈埋一齊食非常惹味 每一啖都充滿蟹膏

-火炙平目魚邊 $148

-地獄炭燒鐵板阿波美雞腿肉 $88

-花魚一夜干 $138
條魚燒得好好,保持到鮮味,而且肉質仲好有水份~

飲品都唔錯,分別叫左:
-日本威士忌梳打
-熱柚子蜜

2022-07-29 84 瀏覽
🥢伊勢海龍燒 $798(半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥)眼見餐牌呢個價錢,真係大嚇一跳,不過一食就知龍與鳳🦞 係絕對唔會令大家失望嘅龍滋味🤩 龍蝦擺盤真係非常有氣勢,除咗用金箔做點綴,龍蝦肉上仲鋪滿左鮮美又豐腴嘅海膽,鮮甜彈牙嘅龍蝦肉配搭底蘊甘甜嘅海膽,嚐到層層疊疊嘅滋味,真係好滿足🤩而且享用完半刺身一食之外,餘下嘅龍蝦頭,店內用作為熬製龍蝦湯或粥二食之選🍲 兩者嘅龍蝦湯底都非常濃郁,但粥相對上較為出色,龍蝦嘅鮮味完全融入粒粒飯米之中,令成個主食飽肚感十足,簡直係奢華享受😎🥢大分直送火灸平目魚邊 $148店長推薦嘅火灸平目魚邊🐟 真係冇令人失望, 平目魚邊油脂感相當豐富,入面仲有微暖嘅wasabi,成個味道更上一層樓🤩🥢燒活鮑魚 $78燒活飽魚口感爽口彈牙,鮮味之餘仲大大粒,解膩一流~~🥢沖繩海葡萄 $48日本沖繩必吃嘅海葡萄,估唔到係香港都食到,有綠色魚子醬之稱嘅海葡萄,不但口感爽脆,更蘊含海水鮮味同清新嘅海藻味道~~海葡萄營養價值豐富,真係食多啲都唔驚呀😜😜
🥢伊勢海龍燒 $798
(半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥)

🥢大分直送火灸平目魚邊 $148

🥢燒活鮑魚 $78
燒活飽魚口感爽口彈牙,鮮味之餘仲大大粒,解膩一流~~

🥢沖繩海葡萄 $48
2022-07-28 874 瀏覽
終於都食到一間我好想食好耐嘅餐廳坐低諗都唔諗就同朋友講我一定要食龍蝦🦞價錢為$698,因為佢呢個龍蝦好特別,平時食嘅龍蝦多數都係煮熟咗,今次我哋食呢個係半熟,佢會原隻龍蝦咁樣上,但你會好明顯地見到佢係刺身然後用火槍燒過, 食落口啖啖肉好爽口,上面仲有海膽。因為呢個龍蝦可以二食,食完龍蝦肉個龍蝦頭就會拎嚟煲湯或者煲粥,我哋就揀咗一碗湯一碗粥,個人比較鍾意湯多啲,佢唔會好苦澀,而且保留到龍蝦嘅鮮甜味,正坐低店員就介紹佢哋今日有幾款嘅空運魚,而好耐冇做日本餐廳嘅我聽完店員介紹忍唔住叫,幾款飛機魚當中店員推介平鯛$588比我地,話覺得比較適合我哋見到條魚骨好開心,因為我真係好耐未食過飛機魚,切到一片片,好考功夫,少啲技巧都會切到一岩一忽因為佢係白身魚,食落去都新鮮同鮮甜。因為佢都係可以二食,食完刺身肉可以拎個魚骨去煲湯。嚟到嘅時候呆咗,見到勁大兜,除咗魚骨煲湯之外,入面仲加咗啲豆腐金菇同埋雜菜,包保你一定飽肚酒盗芝士 $68開頭唔知道係咩嚟,純粹比佢個名吸引咗食落去有啲似加咗腐乳嘅芝士,佢旁邊有啲紫菜,個人認為包住紫菜一齊食會冇咁膩,好食好多大分直送火灸平目魚邊 $148呢個我都係超建議食嘅,
終於都食到一間我好想食好耐嘅餐廳
坐低諗都唔諗就同朋友講我一定要食龍蝦🦞

因為佢係白身魚,食落去都新鮮同鮮甜。
因為佢都係可以二食,食完刺身肉可以拎個魚骨去煲湯。

酒盗芝士 $68
開頭唔知道係咩嚟,純粹比佢個名吸引咗

大分直送火灸平目魚邊 $148
呢個我都係超建議食嘅,因為本身食日本菜去到邊都會叫平目魚邊壽司,而之前喺旺角另一間日本餐廳已經食過呢個,但今次嚟呢度食我覺得更加好食,原因係我真係食到魚嘅感覺,唔係淨係得邊,而且去入口嘅魚唔會好似平時咁鞋身,味道真係好好

牛舌芯$68,雞皮串$38,芝士年糕$38
三樣串燒都唔錯,特別在芝士年糕平時食開係炸嘅,燒反而係冇咁油膩,感覺唔錯

雞皮餃子🥟
我第一次食,去感覺就好似真係食緊餃子咁,但係外皮就係變咗雞皮,值得一試

特大青檸梳打 $68
貨真價實嘅特大,大杯到兩個人一齊飲都得,平時正常一杯細嘅size都要40幾蚊,呢個價錢絕對抵呀

留意番建議一食完龍蝦同埋魚就快啲比店員幫你煲湯或者整粥,因為佢哋煲都要需時

另外覺得嘢食真係唔錯而且環境幾靚幾有日本居酒屋風格😆
真係想快啲可以出國好想飛返轉日本
  • 特大青檸梳打
  • 大分直送火炙平目魚邊
九龍城唔係淨係得泰國野食,呢到開左間隱世日式居酒屋,食材新鮮,仲有大大隻既龍蝦🦞刺身,絕對係高質既享受🥰🌟伊勢海老燒 $698 🦞(半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥)先品嘗龍蝦刺身既鮮甜味,原隻龍蝦起晒肉,上面放左海膽,爽口彈牙既龍蝦配上柔軟既海膽,口感非常豐富,兩者既鮮甜,完成係衝激住我既味蕾👅享受完刺身,店員會拎蝦頭拎去煮粥同龍蝦湯,仍帶住濃郁既海鮮味道既龍蝦粥同龍蝦湯就一次過可以試晒,超滿足🥰🥰🌟自家製黑蒜拉麵 $98 🍜拉麵一上枱仲會keep住滾同出煙,原來係碗入面放左塊石,令拉麵湯底保持住溫度,黑蒜既味道超香,一上枱已經撲鼻而來,仲有糖心蛋、紫菜、筍、叉燒等配菜🤩🌟大蔥雞串 $28🍢雞肉嫰滑,同大蔥兩者簡直係絕配🤩,燒過既大蔥味道更突出,塗上燒既串燒更惹味☺️🌟雞肉漢堡串 $38🧀🐓用免治雞肉製成既雞肉漢堡,外層比一層芝士包住,入口帶口濃郁既芝士咸香味,真係超好味🤤🌟特大青檸梳打 $68 🍋🍹青檸梳打份量十足,超大杯,叫一杯兩份飲就岩晒啦☺️

🌟伊勢海老燒 $698 🦞
(半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥)

🌟自家製黑蒜拉麵 $98 🍜

🌟大蔥雞串 $28🍢

🌟雞肉漢堡串 $38🧀🐓

🌟特大青檸梳打 $68 🍋🍹
青檸梳打份量十足,超大杯,叫一杯兩份飲就岩晒啦☺️
  • 特大青檸梳打
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦粥
-浜滝🌊記得舊年同朋友為左個龍蝦而黎可惜果日賣晒食唔到 近排又見到有人講起就同埋朋友再黎過一齊食😤!🦞伊勢海龍燒 ($698)今次終於都畀我食到龍蝦3️⃣食! 1️⃣食 - 半熟龍蝦刺身用特製醬汁煮到龍蝦肉至半熟 爽口彈牙配上大量海膽 舊舊鮮甜無苦澀雪藏味一啖龍蝦同一大啖海膽一齊食 令鮮味層次大大提升🤌✨2️⃣食 - 龍蝦湯 : 較為清甜 冇咁膩3️⃣食 - 龍蝦粥 :較為濃稠 味道非常香濃鮮甜呢2個食法都係用龍蝦頭 龍蝦殼熬煮成濃湯同粥 一個價錢三種享受 2個都好似食緊好多龍蝦膏咁 超正 ✨🐟目張魚刺身 ($588)係日本豊州當日直送既海魚(每日直送既海魚都有可能唔同 要同店員查詢番)目張魚 = 深海魚 配搭酸汁黎食肉質較爽淨 油分適中 完全唔腥 👍🦀蟹甲羅燒 ($128)蟹蓋入面有蟹肉 蟹膏 櫻花蝦 鵪鶉蛋 飛魚子撈埋一齊食 味道口感層次都好豐富 但又唔會互相搶過味道 鮮味滿滿🥰🐟火炙平目魚邊 ($148)- aka 左口魚每次見到有火炙平目魚邊都無法抗拒火炙過後 油香四溢 入口即溶配搭酸汁同wasabi 非常夾 🤌可以中和番個油膩感 記住要趁熱食♨️🐣地獄炭燒鐵板阿波美雞腿肉 ($88)一上枱
浜滝🌊

記得舊年同朋友為左個龍蝦而黎
可惜果日賣晒食唔到 近排又見到有人講起
就同埋朋友再黎過一齊食😤!

🦞伊勢海龍燒 ($698)
今次終於都畀我食到龍蝦3️⃣食!
1️⃣食 - 半熟龍蝦刺身
用特製醬汁煮到龍蝦肉至半熟 爽口彈牙
配上大量海膽 舊舊鮮甜無苦澀雪藏味
一啖龍蝦同一大啖海膽一齊食 令鮮味層次大大提升🤌✨
2️⃣食 - 龍蝦湯 : 較為清甜 冇咁膩
3️⃣食 - 龍蝦粥 :較為濃稠 味道非常香濃鮮甜
呢2個食法都係用龍蝦頭 龍蝦殼熬煮成濃湯同粥
一個價錢三種享受 2個都好似食緊好多龍蝦膏咁 超正 ✨

🐟目張魚刺身 ($588)
係日本豊州當日直送既海魚
(每日直送既海魚都有可能唔同 要同店員查詢番)
目張魚 = 深海魚 配搭酸汁黎食
肉質較爽淨 油分適中 完全唔腥 👍

🦀蟹甲羅燒 ($128)
蟹蓋入面有蟹肉 蟹膏 櫻花蝦 鵪鶉蛋 飛魚子
撈埋一齊食 味道口感層次都好豐富
但又唔會互相搶過味道 鮮味滿滿🥰

🐟火炙平目魚邊 ($148)
- aka 左口魚
每次見到有火炙平目魚邊都無法抗拒
火炙過後 油香四溢 入口即溶
配搭酸汁同wasabi 非常夾 🤌
可以中和番個油膩感 記住要趁熱食♨️

🐣地獄炭燒鐵板阿波美雞腿肉 ($88)
一上枱就已經咋咋聲又超香👃
炭燒過既雞肉上面鋪有洋蔥 藏紅花
食落雞肉香脆內嫰 少少辣 非常惹味

🐟花魚一夜干 ($138)
一夜干 係其中一樣我最中意食既日本野
做法係將清淨鮮魚後經過一夜風乾而製成
係比新鮮魚既魚鮮味黎得更濃郁突出
食落肉質更緊實而鮮美 裏面仲係嫰滑有汁

飲品 -
🍺日本威士忌梳打
🍵熱柚子蜜
2022-07-18
今日同朋友去咗九龍城食日式居酒屋,令人回味無窮。餐廳刺身、海鮮種類繁多,所以我同朋友都點咗唔少海鮮🦞、刺身。紅鯛魚刺身係當日餐廳推介時令食材,由日本空運✈️直送,格外新鮮,而且擺盤賣相吸引,令人垂涎三尺。兵庫蠔一隻計埋加一,每隻都係$50左右,性格比高。蠔肉質鮮嫩、爽口,味道甘甜,而且蠔身一般體形較大。另外,當晚食嘅九州象拔蚌亦係焦點之一。象拔蚌入口爽嫰,肉質鮮甜,亦係店舖刺身入面嘅不二之選。除左刺身,餐廳嘅魚湯亦係精心熬製,熱騰騰濃郁嘅湯配上滑嫩鮮甜嘅魚肉同豐富嘅蔬菜🥬令人一試難忘。😋

• 兵庫蠔
2022-07-23 112 瀏覽
喺素有香港「小曼谷」之稱既九龍城呢個舊區入邊,充斥着大大小小嘅特色餐廳,今次到訪嘅呢一間唔係食泰國菜,但係依然充滿異國風味。行過門口就已經感受到濃厚嘅東瀛風,店內嘅擺設佈置都充滿日本風情。我舖頭嘅餐牌有分手寫同印刷兩種,手寫嘅係近期新鮮之選。食物質素方面十分不錯。最欣賞係佢嘅火灸平木目魚杯!店家特製嘅選擇,配上入口即溶嘅平目魚邊,確實令人一試難忘。另一個推介菜式係伊勢龍蝦三食,半熟刺身鮮甜美味,配上海膽雙倍滋味,食完龍蝦肉之後,蝦頭及蝦殼會煮出香濃嘅龍蝦湯同埋龍蝦粥,一個價錢三種享受,值回票價😋😋
喺素有香港「小曼谷」之稱既九龍城呢個舊區入邊,
充斥着大大小小嘅特色餐廳,
今次到訪嘅呢一間唔係食泰國菜,
但係依然充滿異國風味。

行過門口就已經感受到濃厚嘅東瀛風,
店內嘅擺設佈置都充滿日本風情。

我舖頭嘅餐牌有分手寫同印刷兩種,
手寫嘅係近期新鮮之選。

食物質素方面十分不錯。

最欣賞係佢嘅火灸平木目魚杯!
店家特製嘅選擇,
配上入口即溶嘅平目魚邊

確實令人一試難忘。

另一個推介菜式係伊勢龍蝦三食,
半熟刺身鮮甜美味,
配上海膽雙倍滋味,
食完龍蝦肉之後,
蝦頭及蝦殼會煮出香濃嘅龍蝦湯同埋龍蝦粥,
一個價錢三種享受,
值回票價😋😋
火灸平目魚杯
火灸平目魚杯
  • 火炙平目魚邊
2022-07-23 85 瀏覽
IG上見到人吃一個很美觀的龍蝦料理,翻查之下竟然是近在咫尺的九龍城不起眼的居酒屋。Happy Friday一定要勇敢一試。預留了招牌的龍蝦兩食,龍蝦刺身為燒烤後拼以海膽,倍加鮮味,龍蝦頭稍後分為煮粥和煮湯。預留了三隻岩蠔,配以柚子醋帶出蠔的鮮甜味。馬面魚刺身,配以柚子皮,及酸汁,比想像中大條,吃完刺身後剩餘的魚骨拿去熬湯,也是穩陣之選。白子豆腐,用了白子製成的豆腐,上面配料白蝦,黑魚子,及酸菜啫喱,這個相對比較特別,別有一番風味。牡蠣黃金燒,有點像砵酒桶蠔,但是比較濕身,適合重口味人士。整餐飯,最不可取就是串燒系列,串燒燒得非常乾柴,堅靭無比,份量非常少,簡直可以用迷你來形容。還是點推介料理比較安全。整體價錢也比普通居酒屋貴,但勝在質素搭救。另一個要讚的地方就是冷氣非常充足,店員服務極佳,主動介紹菜式之餘與客人打成一遍。
Happy Friday一定要勇敢一試。
預留了三隻岩蠔,配以柚子醋帶出蠔的鮮甜味。
牡蠣黃金燒,有點像砵酒桶蠔,但是比較濕身,適合重口味人士。
還是點推介料理比較安全。
整體價錢也比普通居酒屋貴,但勝在質素搭救。
2022-07-22
2022-07-22 54 瀏覽
放假又是去放鬆的一天,點一些串燒配上酒,又是一個美好的晚上,晚上去到坐滿人,幸好剛好有一桌位置。據店家既推介,點了瓶 純米吟釀 來配串燒,微微辛口能接受那種,米香味濃。串燒方面,點了八爪魚,小小隻,燒得剛好-爽口,醬汁微甜。冬菇跟白菌串,兩樣燒完仍舊多汁好味,燒菠蘿,夠甜夠多汁😋秋葵,正常爽口雞腿串,有四款味選擇,選左明太子跟地獄,雞腿原本就嫩滑,配埋兩種唔同醬料,更有風味。厚切牛舌,啖啖肉,夠滿足。
放假又是去放鬆的一天,

點一些串燒配上酒,
又是一個美好的晚上,

晚上去到坐滿人,幸好剛好有一桌位置。

據店家既推介,點了瓶 純米吟釀 來配串燒,
微微辛口能接受那種,米香味濃。

串燒方面,
點了八爪魚,小小隻,
燒得剛好-爽口,醬汁微甜。
冬菇跟白菌串,
兩樣燒完仍舊多汁好味,
燒菠蘿,夠甜夠多汁😋
秋葵,正常爽口
雞腿串,有四款味選擇,選左明太子跟地獄,
雞腿原本就嫩滑,配埋兩種唔同醬料,更有風味。
厚切牛舌,啖啖肉,夠滿足。
2022-07-22 57 瀏覽
今次去咗九龍城一間日本料理叫咗一客伊勢海老姿燒(半熟龍蝦、海膽同龍蝦粥)店員好好係上菜嘅時候提醒我,啲龍蝦要同海膽一齊食先會提升龍蝦肉嘅鮮味。果然海膽嘅鮮味配上龍蝦肉嘅彈牙口感,超級好食,食得出食材非常新鮮。之後就用咗成個龍蝦頭整個龍蝦粥。用龍蝦頭嘅膏熬製嘅湯, 非常香濃,再加上日本米嘅米香,另人回味無窮,齒頰留香另外,亦都叫咗一份蟹甲羅燒,唔知係唔係廚房幫手燒理嘅關係,平時去其他店度食蟹甲羅燒會比較乾,但今之好食就好creamy ,蟹膏配上魚籽加埋鵪鶉蛋,好香又唔腥。噡噡蟹膏好滿足。

2022-07-21 357 瀏覽
九龍城好食居酒屋上次食完鐵板燒龍蝦,今次又想食多次,尤其刺身龍蝦🦞,有朋友介紹九龍城呢間居酒屋有飛機魚食,同埋龍蝦好正。人較多記得卜位~餐廳以日式裝修環境為主,有啲似日式居酒屋,不過枱櫈有啲高,似吧枱。小店較細,好似有2層,另收加一服務費~半熟龍蝦海膽,龍蝦粥 $698必叫,好抵食,食完鮮甜爽口厚切火炙龍蝦刺身,仲可以用蝦頭嚟煲湯和煮粥,一味二食。分量比想像中多,配濃厚的甜海膽,唔使點豉油都好好味空運魚箱 $588時令飛機✈️魚,新鮮入口,揀咗平鯛魚,肉質爽口鮮甜帶點柚子味,好味龍蝦(1湯1粥)濃郁鮮甜龍蝦湯和湯飯,好飽肚,仲好味過出面嗰啲,可能因為好新鮮魚湯(一鍋)時令魚 魚骨去煲雜菜湯,大大鍋,好多配料,好健康大分直送火灸平目魚邊 $148必叫,超級肥美,火炙將啲魚油香醇滲晒出嚟,鮮味十足,魚味濃郁酒盜芝士 $68包著紫菜食好味d😋好特別的奶酪芝士,配上紅色的醬味道有啲似腐乳,很有趣厚切和牛舌芯串燒 $68爽口彈牙燒日本芝士年糕 $38流心芝士日本雞皮串 $38脆脆的厚身雞皮雞皮餃子 🥟$68軟身雞皮配日式餃子,微脆特大青檸梳打 $68大大杯冰震梳打可以share 飲服務質素:8/1
九龍城好食居酒屋

半熟龍蝦海膽,龍蝦粥 $698

空運魚箱 $588

龍蝦(1湯1粥)

魚湯(一鍋)
時令魚 魚骨去煲雜菜湯,大大鍋,好多配料,好健康

大分直送火灸平目魚邊 $148

流心芝士

日本雞皮串 $38
脆脆的厚身雞皮

雞皮餃子 🥟$68
軟身雞皮配日式餃子,微脆

特大青檸梳打 $68
大大杯冰震梳打可以share 飲

服務質素:8/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:9/10
2022-07-19
2022-07-17 123 瀏覽
呢間野真係隱世到無得再隱世,連個名都刁鑽過人,讀「兵龍」,有性格。餐廳位置都算方便,宋王臺站行5至10分鐘左右,門口係日式居酒屋咁樣,令我諗起沖繩嘅國際通 (好想飛呀😖😖)。裝修似日本居酒屋,一張張小圓高枱,加埋啲畫,同埋職員大叫吔些嗎些🤩真係返咗鄉下嘅感覺🤭一坐底就有一位叫billy嘅店員過嚟介紹餐牌,原來佢原本係呢間餐廳嘅愛好者,對餐廳嘅食物都算係瞭如指掌,佢介紹咗好幾樣嘢俾我哋,同埋都幾好傾😆食物種類好多,一打開個餐牌,有幾款食物特別吸睛🤓,所以好快就決定咗叫邊幾樣野小食s👉🏻🎣大分直送火炙平目魚背🎣:油脂感滿分!加埋佢嗰個自家製酸汁,十分開胃,個汁我仲留低用嚟點其他嘢食🤭🤭👉🏻🐟半熟青森中拖羅🐟:食埋呢個半熟拖羅,就知道呢間日式餐廳處理醬汁嘅手法有一手,呢個酸酸地嘅汁,清新得來帶出拖羅嘅鮮味👉🏻🐠葱吞拿魚腩薄脆🐠:其實係吞拿魚蓉,咸咸酸酸好開胃👉🏻🪤芝士年糕🧀:芝士年糕口感超級煙靭,年糕愛好者要試🤩!佢唔係流心芝士咁,而係啲芝士同年糕撈埋一齊咁,好好味🫶🏻主角s🦞🦞🦞🦞🦞伊勢海龍燒🦞🦞🦞🦞🦞第一味:火炙海膽加半熟龍蝦先講上面嘅海膽,用火炙過,無左啲海水味,多左啲香燒味,加埋半生

小食s

👉🏻🐠葱吞拿魚腩薄脆🐠:其實係吞拿魚蓉,咸咸酸酸好開胃

主角s
🦞🦞🦞🦞🦞伊勢海龍燒🦞🦞🦞🦞🦞
第一味:火炙海膽加半熟龍蝦
先講上面嘅海膽,用火炙過,無左啲海水味,多左啲香燒味,加埋半生熟嘅刺身級龍蝦龍蝦,估唔到味道係咁夾
伊勢海龍燒

第二味:極濃龍蝦湯/粥
真好濃味!一試就知好足料!

豆乳🐷花🐖田🐷豬🐖鍋🐷加烏冬
呢個湯係偏清淡,估計係豬肉較肥,咁夾會無咁膩(不過又因為淡味,啟發左我整個濃龍蝦湯烏冬🫣)
伊勢海龍燒
2022-07-17 319 瀏覽
之前已幫襯過呢間充滿日式風情居酒屋,今次再訪都無令人失望,食物質素依然keep到水準,店員又nice,值得推薦👍🏻.🏮大分直送火灸平目魚邊($148)平目魚邊油份豐富,輕炙面層後加入柚子汁及日本芥辣,香氣十足且味道平衡,屬必試前菜😌🏮漬·螢光魷魚漬($88)瑩光魷魚口感juicy又多膏,味道清爽帶酸,係幾好嘅開胃前菜😌🏮最中餅散壽司 (帶子、海膽、白海老)($128)三款海鮮均鮮味十足,配埋香脆最中餅,味道好有層次😌🏮豐洲當日直送海魚($588)每日均有數款日本直送海魚,店員當日推薦愛女魚刺身。刺身有光澤且甘甜,配日式柚子汁,味道清新又好食😋剩下嘅魚骨會用作脆炸或熬湯,物盡其用👍🏻🏮鮮蠔土手鍋($238)蠔肉鮮味濃郁,另配蔬菜及菇類,湯底勁鮮甜😋雖然職員會幫手睇火,但自己都要留意,以免蠔肉過熟。🏮伊勢海龍燒($698)半熟龍蝦肉新鮮彈牙,熟龍蝦及刺身口感並存,配海膽同食,味道及口感都好有層次;及後店員會將龍蝦頭加工製成龍蝦湯或龍蝦粥,不論湯或粥,味道都同樣有濃郁蝦香,分別只係加入豆腐/ 米😋🏮柚子蜜梳打($30)🏮 Suntory Premium Malt's. Dark Draft
🏮大分直送火灸平目魚邊($148)

🏮漬·螢光魷魚漬($88)

🏮最中餅散壽司 (帶子、海膽、白海老)($128)
三款海鮮均鮮味十足,配埋香脆最中餅,味道好有層次😌

🏮豐洲當日直送海魚($588)
每日均有數款日本直送海魚,店員當日推薦愛女魚刺身刺身有光澤且甘甜,配日式柚子汁,味道清新又好食😋剩下嘅魚骨會用作脆炸或熬湯,物盡其用👍🏻

🏮鮮蠔土手鍋($238)

🏮伊勢海龍燒($698)

🏮柚子蜜梳打($30)
🏮 Suntory Premium Malt's. Dark Draft Beer ($100)
柚子蜜梳打及Dark Draft Beer都好夠凍,大啖飲好爽😆
2022-07-16 85 瀏覽
跟朋友去咗九龍城一間居酒屋食好西,環境好有氣氛,食物啱食又高質,呢餐真係好滿足🥰.🏮大分直送火灸平目魚邊($148)平目魚邊肥美油份多,火灸後油香更突出,配柚子汁及日本芥辣同食可減輕膩感😋推薦👍🏻🏮漬·螢光魷魚漬($88)雖然螢光魷魚細細隻,但每隻都有好多膏,入口清爽帶微酸,非常醒胃😌🏮最中餅散壽司 (帶子,海膽,白海老)($128)三款刺身均甘甜鮮味,配最中餅同食口感倍增,亦有層次感😌🏮豐洲當日直送海魚($588)每日都有數款飛機魚供應,當日店員推介愛女魚刺身;愛女魚口感爽身帶少少軟腍,配日式柚子汁更顯清新😌另剩下嘅魚骨可再脆炸或熬製成魚湯。🏮鮮蠔土手鍋($238)鮮蠔蠔味濃郁及口感帶爽,另配菇菌及蔬菜同煮,湯底清甜鮮味,忍唔住飲咗幾碗😋🏮伊勢海龍燒($698)新鮮龍蝦燒至半熟,口感爽口彈牙,海膽則令味道及口感更豐富;及後店員再將龍蝦頭與豆腐或米同煮,分別製成龍蝦湯或龍蝦粥。不論湯或粥,都有混入雜菜,而且龍蝦味十足。🏮柚子蜜梳打($30)🏮Suntory Premium Malt's. Dark Draft Beer ($100)柚子蜜梳打同Dark Draft Beer都無乜特別,
🏮大分直送火灸平目魚邊($148)

🏮漬·螢光魷魚漬($88)

🏮最中餅散壽司 (帶子,海膽,白海老)($128)
三款刺身均甘甜鮮味,配最中餅同食口感倍增,亦有層次感😌

🏮豐洲當日直送海魚($588)

🏮鮮蠔土手鍋($238)

🏮伊勢海龍燒($698)

🏮柚子蜜梳打($30)
柚子蜜梳打同Dark Draft Beer都無乜特別,屬正常發揮。
  • 大分直送火炙平目魚邊
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦粥
2022-07-15 80 瀏覽
今日和老婆去到九龍城行街,行完街就在這個九龍城搵嘢食,九龍城係一個非常多美食嘅地方,經過這間日本店,店面非常吸引日本菜是我的首選,入到店舖,這裏裝修得非常日本化,而且店員很有禮貌,招呼我們坐低之後,就介紹今日餐廳新鮮食材。看一看餐牌已經非常吸引。今日店返了池魚, 10分新鮮,原條池魚切片刺身上枱,食一口刺身魚肉細緻,魚肉魚油充足,越食越甘香,加上他的自家製醬汁一齊食,帶出魚味先甜。點了一個半熟龍蝦,是這裏的招牌菜,他選用新鮮活龍蝦,起肉之後微微灼熟龍蝦肉的表面,食一口龍蝦肉,有多重口感,首先表面的龍蝦肉爽脆,再食到中間的龍蝦肉口感細緻鮮甜,而且龍蝦肉的表面還放了相當多的海膽,海膽入口甘香鮮甜,配合龍蝦肉一齊食,不得了。而餘下的龍蝦頭可以用來煲龍蝦粥,一物二食,這個龍蝦粥非常非常鮮甜,濃濃的龍蝦味,非常鮮甜廚師值得一讚,這個粥10分出色,非常推薦這個菜點了一個火灸平目魚邊,這個我也很喜歡,外觀10分吸引,食一口,魚邊肉質細滑,魚油甘香,加上他的秘製醬汁一齊食,我點了一個安康魚肝,魚肝入口細緻濃密,在口腔內越食越甘香,而且安康魚肝味道獨特。點了一個最中餅,這個餅表面用了薄脆加上飯底,鋪滿帆

點了一個最中餅,這個餅表面用了薄脆加上飯底,鋪滿帆立貝海膽和魚子醬,好像一個刺身漢堡包,每食一口都是刺身帆立貝的鮮甜,海膽的甘香和加上鹹香的魚子醬,食材新鮮,食刺身一定要新鮮,這間店舖選取的食材非常到位,而且用心製作,我極力推薦。