2022-07-15 72 瀏覽
✈️空運飛機魚-蓮子鯛$588味道清新白身魚,魚肉紮實,微微火炙表皮,去除腥味,配上柚子酸汁更佳。🐟手燒白鰻魚 $148鰻魚即燒非常厚肉,香口好味😋塗上了惹味鰻魚汁,肉質紮實🍜九州拉麵$98究竟拉麵有咩特色?最特別嘅係碗內加入了一塊燒熱了的石頭🪨,可以保持拉麵的熱度,食到最尾湯底還是熱烘烘的。流心蛋做得非常好👍🏼,配上瘦叉燒非常美味🍄明太子燒大啡菇$68原個大啡菇,上面鋪滿了明太子,切開流心,新鮮美味🍊柚子蜜梳打$30柚子蜜份量非常多,加上冰凍梳打,清甜解渴餐廳佈置是居酒屋,設有樓上樓下雅座,適合朋友傾偈食嘢。
✈️空運飛機魚-蓮子鯛

🐟手燒白鰻魚
鰻魚即燒非常厚肉,香口好味😋塗上了惹味鰻魚汁,肉質紮實

🍜九州拉麵
究竟拉麵有咩特色?

🍄明太子燒大啡菇
原個大啡菇,上面鋪滿了明太子,切開流心,新鮮美味

🍊柚子蜜梳打
柚子蜜份量非常多,加上冰凍梳打,清甜解渴

餐廳佈置是居酒屋,設有樓上樓下雅座,適合朋友傾偈食嘢。
2022-07-15 50 瀏覽
伊勢海老燒(半熟龍蝦🦞、海膽、龍蝦粥/湯) $698 - 半熟龍蝦加海膽好食到🤤 可以夾得起大大舊嘅龍蝦肉🤤 真係一試難忘🤤 食完之後,佢會收返整湯/粥,佢嗰龍蝦頭好多精華,將嗰頭放落去整湯底🤤 你可以要兩碗湯/兩碗粥/一碗湯一碗粥,我會建議你食兩碗粥,因為湯同粥嗰味道係完全一樣,只係睇有豆腐定粥💁🏻‍♀️ 嗰湯底比較濃郁,用粥嘅口感會啱啱好🤤半熟青森中拖羅 $138 - 入口即溶嘅半熟拖羅,無筋‼️睇到啲紋路都覺得正🤤手燒白鰻魚 $148 - 居酒屋嘅呢類型餐廳,食呢啲”鱔”每一次都會令我一試難忘❤️ 今次都不例外🤤 因為有燒嘅方式整鱔,完全可以釋放出魚本身嘅油脂,真係好正❤️

• 龍蝦粥
  • 手燒白鰻魚
  • 伊勢海老燒
  • 半熟龍蝦
2022-07-15 61 瀏覽
當日直送海魚(剌身+湯) $588 - 好新鮮❤️ 佢片完魚生俾你食之後,同半熟龍蝦一樣做法,佢都會煲個湯俾你飲😙 好鮮甜😋 你仲會係湯到見得返魚生掛住嗰條魚骨‼️真係真材實料😋時令生蠔🦪 $48x2 - 一啖食落去嘅感覺真係好正🤤 好肥美,佢仲有已經加咗少少汁調味,更加突顯生蠔嘅鮮,必食!花魚一夜干 $138 - 好抵食,我估唔到咁大條,仲要啖啖肉,一拉條骨頭🦴就可以起哂大部份嘅骨,唔識食骨頭嘅人都可以嗌🤤不過如果唔係特別鍾意食魚嘅,我會建議你四個人先好嗌,因為真係好大條‼️青檸梳打少冰 $68 - 大大杯,可以選擇同朋友share一杯,份量真係好大!

• 特大青檸梳打
  • 時令生蠔
  • 當日直送海魚
2022-07-14 47 瀏覽
去開九龍城個頭順便搵個好耐無見既朋友食飯,揀左呢間位於福佬村道既浜滝居酒屋,一於食豪啲擦餐勁既🦞龍蝦三食: 半熟刺身、龍蝦湯、龍蝦粥 ($698)重點推介呢個龍蝦三食,一個價錢三種享受,原隻龍蝦起左肉,上面加埋海膽一齊食,好新鮮,入口爽脆彈牙,食完之後店員會拎個龍蝦殼入去煲湯或者煮粥,我今日就揀左龍蝦粥,留左幾舊龍蝦肉同粥一齊煲,粥底好綿滑吸收哂龍蝦湯既精華,滋味一流🦪兵庫蠔 ($48隻)今次食既生蠔係兵庫蠔,生蠔都幾大隻掌心 size,蠔身厚肉而肥美,海水味濃郁,加埋自家製既柚子酸汁,好鮮甜🦐炸富山灣白蝦 ($158)之前食omakase已經食過生既富山灣白蝦,估唔到呢度都有得食不過就炸過既,白蝦都幾大隻,晶瑩剔透,炸到好香口,正💯🐠大分直送火炙平目魚邊 ($148)平目魚邊呢款都係人氣推介,師傅先用自家製柚子酸汁浸住,表面用火槍燒過,食個陣撈埋wasabi一齊食,聞到好香魚油味,入口即溶既平目魚邊趁熱食就最正🐟時令推介: 燒香魚 ($198)我一向都好鐘意食魚,店員推介我地試下呢個期間限定既燒香魚,一客兩條唔洗爭,好少見到香港有得食香魚,即叫即燒既香魚外脆內軟,連魚骨都食得真係唔錯

🦞龍蝦三食: 半熟刺身、龍蝦湯、龍蝦粥 ($698)

🦪兵庫蠔 ($48隻)

🦐炸富山灣白蝦 ($158)

🐠大分直送火炙平目魚邊 ($148)

🐟時令推介: 燒香魚 ($198)
我一向都好鐘意食魚,店員推介我地試下呢個期間限定既燒香魚,一客兩條唔洗爭,好少見到香港有得食香魚,即叫即燒既香魚外脆內軟,連魚骨都食得真係唔錯👍🏻👍🏻👍🏻

🏵北海道直送半熟帆立貝 ($78)
貝類方面我地就揀左帆立貝,帆立貝好大隻,燒到僅熟唔會好韌,口感彈牙味道好鮮甜😋😋😋

🍋特大青檸梳打 ($68)
特大青檸梳打真係好大杯,岩哂我呢個水怪,呢個天氣要飲返啲凍飲,甜度適中,好refreshing👍🏻👍🏻

🍊特大柚子蜜梳打 ($68)
柚子蜜梳打味道酸酸甜甜,仲食到啖啖柚子果肉,口感清新,清新解渴

九龍城除咗食泰國嘢出名之外,隨住社區蛻變革新😽同時孕育出各式精緻美食,等着識食嘅各位發掘😛好似今日嚟到呢間浜滝居酒屋,手動趟門、掛天花旗幟、日本風情精美掛畫🎎以及播放住NHK World嘅大電視☺️裝修氣氛營造同佢嘅菜式一樣落足心機架🎏難怪咁受食客歡迎,平日晚市近七點半已接近fullhouse,唔少都係有訂枱嘅客人,所以都建議大家提早訂位啊😙😙🥢伊勢海龍燒 $698 (半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥)本店社長自創必試菜式,每枱到店客人都不約而同咁嗌嚟試😝裝飾用上金箔、菊花芯同竹葉,咁朱紅色海龍形成對比,擺盤氣勢美觀兼備🥺海龍係來自日本伊勢市嘅空運龍蝦,起肉燒至半熟而外層微燻☺️巨量海膽平舖喺厚厚蝦肉上邊,黃色鮮艷無苦澀冷藏氣味👍🏻👍🏻店家建議食法係將每口龍蝦肉配適量海膽一齊品嚐🥰半熟海老保留到爽滑口感,同時又帶出濃郁鮮味,加上綿潤豐腴嘅海膽同食,算得上係奢華嘅味覺享受😍😍享用完鮮美冷盤可謂意猶未盡,可以請店家將完整龍蝦頭放湯或者餚粥👍🏻👍🏻體現海龍燒二食最獨特之處😝今次就一次過將龍蝦湯同龍蝦粥介紹俾大家。龍蝦湯味道比較清淡幽香,味道比較含蓄😛😛入面嘅豆腐娃娃菜都幾入味😽😽龍蝦湯嘅味道層次就比較豐

🥢伊勢海龍燒 $698
(半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥)
享用完鮮美冷盤可謂意猶未盡,可以請店家將完整龍蝦頭放湯或者餚粥👍🏻👍🏻體現海龍燒二食最獨特之處😝今次就一次過將龍蝦湯同龍蝦粥介紹俾大家。龍蝦湯味道比較清淡幽香,味道比較含蓄😛😛入面嘅豆腐娃娃菜都幾入味😽😽龍蝦湯嘅味道層次就比較豐富,米粥吸收左龍蝦湯汁嘅水份之後令到成個湯味道更濃郁風味更佳♥️我諗冬天食起上嚟嘅暖身感覺應該都唔錯🤩🤩

🥢自家制黑蒜拉麵 $98
拉面上枱個陣仲係熱辣辣滾緊架🤩🤩超神奇,咁啱影唔切相,留比大家去食個陣觀摩一下😌店員解釋係因為放咗塊熱石係底,因為想保持到拉麵嘅溫度😚😚而拉麵質地軟硬適中👍🏻👍🏻好有咬口😛😛湯底仲有好香嘅黑蒜香味😍😍好入味😝😝

🥢大阪燒餅 $88
嚟到日本居酒屋,不忘叫下大阪地道小食😌呢個大阪燒材料十足😙大量蔬菜再加上燒汁同沙律醬,再係上面鋪上木魚乾,外觀真係igable😙😙味道唔會好咸,啱哂香港人嘅口味😋

🥢日本汁煮水餃子🥟 $48
餃子冇經過油炸,食起嚟完全冇油膩感😙餃子嘅外皮都較薄身,食落口有柔軟☺️☺️沾埋旁邊嘅微酸嘅醬汁,真係令人胃口大開🥳

🥢大蔥豚肉串 $28
菜式係以豚肉片包住大葱段嘅串燒小食,咬開豚肉外層😌大葱嘅水份湧晒出嚟,感覺都幾清新水嫩😚😚可惜肚皮quota有限,如果唔係同朋友飲番杯食住串燒都幾chill🥰
九龍城區真係好多好野食,除左最出名食泰國菜之外,開左好多cafe同日本菜,今日放假約左個朋友係九龍城食飯,話啲yen平左去唔到日本旅行去食日本菜都好☺️餐廳環境裝修好似日本地道居酒屋咁,播埋日文歌好有氣氛👍🏻👍🏻👍🏻🦪兵庫蠔 ($48隻)頭盤叫左兩隻來自日本兵庫縣既生蠔,即叫即開既生蠔都幾大隻,海水味濃郁,配埋自家製柚子酸汁更能突顯生蠔既鮮味❤️🦐炸富山灣白蝦 ($158)炸物都有好多選擇,我地今日就揀左炸富山灣白蝦,呢個值得推介比大家,富山灣白蝦係當地特產,又名寶石蝦,份量都幾多,炸到脆卜卜,同朋友飲野傾計必點💯🐠大分直送火炙平目魚邊 ($148)見到隔離枱叫呢個平目魚邊,心思思又想試下,卷埋一齊既平目魚邊同自家製柚子酸汁,撈埋wasabi一齊食,平目魚邊好滑,入口即溶👍👍👍Wasabi可以突出魚既香味同油份食日本野當然要試下佢地既燒海鮮,店員推介我地試下時令既燒香魚同燒帆立貝😍🐟時令推介: 燒香魚 ($198)呢個係時令推介,日本人特別鍾意係夏天食香魚,燒香魚一客兩條,連魚骨都可以直接食,啱哂我呢啲又想食魚但又怕食到魚骨既懶人🙈香魚燒到外皮好香脆,入面啖啖肉唔會腥,果然無介紹錯👍🏻👍🏻

🦪兵庫蠔 ($48隻)

🦐炸富山灣白蝦 ($158)

🐠大分直送火炙平目魚邊 ($148)

🐟時令推介: 燒香魚 ($198)
呢個係時令推介,日本人特別鍾意係夏天食香魚,燒香魚一客兩條,連魚骨都可以直接食,啱哂我呢啲又想食魚但又怕食到魚骨既懶人🙈香魚燒到外皮好香脆,入面啖啖肉唔會腥,果然無介紹錯👍🏻👍🏻👍🏻

北海道直送半熟帆立貝 ($78)
燒帆立貝都好出色,厚肉之餘好鮮甜,入口爽彈唔會韌😋😋😋

🌟🦞伊勢海老姿燒 ($698)
壓軸出場既係今晚既主角龍蝦🦞,原隻龍蝦起左肉燒到僅熟,加埋炙燒過既海膽,預先切好左一件件既龍蝦食起上黎非常方便,個龍蝦頭可以用黎煮粥或者煲湯,今次留左部份龍蝦肉同啲湯一齊煮,飲湯嗰陣仲有啖啖肉,湯底好香濃,配料有豆腐、娃娃菜、金菇同甘筍,飲完啲湯已經好飽,不過真係好滿足😍

特大青檸梳打 ($68) & 特大柚子蜜梳打 ($68)
食左咁多野梗係要叫返杯冰凍既飲品啦,我地揀左特大既飲品,真係超大杯,朋友叫既青檸梳打解暑一流,我就叫左柚子蜜梳打,放左好多柚子蜜係底,飲嗰陣攪勻佢就得,甜度適中,飲飲下仲會食到柚子肉既口感,正❤️

2022-07-11 44 瀏覽
呢間餐廳成日見到人推介~都令我好心動好想試😍 原來呢間餐廳係近宋皇臺站,都算方便~ 環境又真係好似日本居酒屋🏮 心動不如行動啦😍😍😍 不過佢平日去都幾好生意,想去最好訂位啦‼️伊勢海老姿燒半熟龍蝦-海膽-龍蝦粥-龍蝦湯🌟呢款係招牌‼️嚟到呢度必食啊‼️係我最期待已久嘅😍精緻嘅擺盤,有金箔點綴✨店員建議半熟龍蝦搭配海膽夾住一齊食,食落去真係倍感鮮甜,綿密細緻嘅海膽配爽脆龍蝦🦞炙燒令海膽龍蝦嘅鮮味,未食已經聞到😍好吸引👍🏻用特製鹽味醬汁整到半熟,既保留原有肉汁外,既保留爽口彈牙嘅口感‼️ 真係令人畢生難忘✨🌟龍蝦湯石鍋嘅龍蝦湯💕用龍蝦頭嚟熱煮~入面加咗豆腐、金菇及娃娃菜等材料,湯底超級濃郁!龍蝦嘅精華都留咗喺湯底入面,鮮甜爽口👍🏻 仲要龍蝦頭有好多龍蝦肉係入面🤩 正👍🏻🌟龍蝦粥粒粒分明嘅飯粒吸滿濃郁嘅龍蝦湯✨將龍蝦頭嘅肉加埋粥,鮮甜可口💕令人停唔到口‼️大分直送火灸平目魚邊呢款係店員推薦🤩店內專屬嘅柚子酸汁,Wasabi係新鮮磨,店員推介拌入去食✨魚邊外圍包住油脂,入口油脂慢慢溶化,再咀嚼柔軟嘅肉質💕Wasabi嘅香氣配柚子酸汁,獨特嘅味道,格外誘人😍串燒~🌟車厘茄豚肉串:豚肉包住車厘茄,一咬即刻爆

伊勢海老姿燒
半熟龍蝦-海膽-龍蝦粥-龍蝦湯

🌟龍蝦湯

🌟龍蝦粥

大分直送火灸平目魚邊
Wasabi嘅香氣配柚子酸汁,獨特嘅味道,格外誘人😍

串燒~
🌟車厘茄豚肉串:豚肉包住車厘茄,一咬即刻爆開✨正👍🏻 清爽之選👍🏻
🌟蒜芯豚肉串:豚肉燒到焦香,肉汁融入蒜芯,富有口感,越嚼越香👍🏻
🌟韮菜豚肉串:搭配韭菜,突顯豚肉油香,好juicy 😆必食😆
🌟阿波美雞腿串-有四種口味,芝士嘅咸香搭配雞腿肉,一口雞串一口啤酒🍻爽😆
🌟厚切和牛牛舌-濃郁嘅牛香,厚切食落去格外有口感🤩 外面燒到焦香,入面鮮嫩多汁‼️

日本麒麟一番搾生啤(梨味)
好易入口嘅啤酒🍻搭配串燒一流~係咁有氣氛嘅居酒屋beer一beer佢,放工後感覺超正😆

2022-07-08 94 瀏覽
朋友話以前食過覺得好好食,所以就帶大佬去餐廳有兩層,好似仲有啲私隱度幾高嘅VIP房😏除咗Regular Menu之外,餐廳仲會有時令嘅菜式提供是日Order: 北海道黃油牡蠣🦪》拍粉走油加牛油用鐵板上, 重牛油香, 外脆內軟伊勢海龍燒 🦞》兩食半熟龍蝦加海膽, 埋尾用龍蝦頭煮湯, 大食可以揀粥, 細食如我可以只要湯😏龍蝦彈牙海膽鮮甜, 龍蝦湯味濃燒日本芝士年糕》真係燒唔是炸, 外脆內軟地獄炭燒阿波美雞腿肉》惹味!雞肉又嫩手燒白鰻魚》即叫即燒, 彈牙又香口, 必點之選特大青檸梳打》唔飲酒嘅另一個option, 清爽
朋友話以前食過覺得好好食,所以就帶大佬去

是日Order:

北海道黃油牡蠣🦪
》拍粉走油加牛油用鐵板上, 重牛油香, 外脆內軟

伊勢海龍燒 🦞

燒日本芝士年糕
》真係燒唔是炸, 外脆內軟

地獄炭燒阿波美雞腿肉
》惹味!雞肉又嫩

手燒白鰻魚
》即叫即燒, 彈牙又香口, 必點之選

特大青檸梳打
》唔飲酒嘅另一個option, 清爽

2022-07-08 91 瀏覽
去九龍城唔一定係食泰國野既!今日黎到九龍城廣場附近既一間居酒屋🏮都係一個好特別嘅用餐體驗,食到飛機直送既海魚仲有半熟龍蝦🌊。🐒近江牛肉沙律💰$138一黎就上左個開胃前菜沙律,牛肉勁成粒,而on top好多櫻花蝦碎,仲有隻温泉蛋,撈埋一齊食,為呢餐打頭炮😋。🐒豐洲當日直送海魚(刺身,海魚湯)🐟連子鯛💰$588 🐒伊勢海老燒(半熟龍蝦,海膽,龍蝦粥/湯)💰$698呢兩樣都係店舖主打,食過就知點解係鎮店之寶🤩首先由淡味既開始,等我地食到魚既最鮮味,再慢慢品嘗龍蝦既美味😍鯛魚方面有特製既柚子酸醬配,同刺身豉油唔同,唔會搶左鯛魚既鮮味🐟兩款都係食完之後會再拎翻頭尾入去熬煮,連子鯛廚師就再煮左個湯俾我地,配埋雜菜好清甜而龍蝦我地就揀左一粥一湯🍲好濃郁而且熱辣辣,十分暖胃,食完刺身最岩就係飲番碗熱湯🔥。🐒酒煮廣島蠔💰$78本身想試串燒,但見到廣島蠔既圖片漲卜卜就忍唔住嗌左🦪黎到啲清酒仲熱辣辣🍶配埋半熟既蠔,口感一流。🐒浜滝最中餅壽司(帶子,海膽,白海老)💰$128呢個原來係創意料理,店主諗到將和菓子既最中餅放上飯同刺身再夾埋一齊食🍣原來都可以好特別,仲IGable📸。🐒手燒白鰻魚石窩飯💰$168最後

🐒近江牛肉沙律💰$138

🐒豐洲當日直送海魚(刺身,海魚湯)🐟連子鯛💰$588

🐒伊勢海老燒(半熟龍蝦,海膽,龍蝦粥/湯)💰$698

🐒酒煮廣島蠔💰$78

🐒浜滝最中餅壽司(帶子,海膽,白海老)💰$128

🐒手燒白鰻魚石窩飯💰$168
最後用個飯去完結呢一餐🍚白鰻魚爽口彈牙,而外皮燒得焦香,調味只有淡淡抹上一層鰻魚汁就可以帶到魚香,得4件真係完全唔夠喉🤤

2022-07-07 71 瀏覽
九龍城出咗名多好嘢食,今次試到間高質日本料理,所有食材都好新鮮,真係唔講得笑。一見到個Menu見到隻龍蝦就比佢深深吸引住,雖然價錢有啲貴,但係食完之後絕對覺得值回票價,呢個海龍燒價錢係$698,原隻龍蝦上,啲龍蝦肉係半熟嘅然後再用火槍燒一燒,再鋪層海膽喺上面,一啖食晒海膽同龍蝦嗰個味蕾衝擊好大,想講佢啲海膽係高質海膽,唔係薄薄地擺落個口到就溶哂嗰啲,而係好厚身大大塊嘅海膽,佢啲龍蝦唔會切到好細舊,都幾大啖,因為隻龍蝦都好大隻,食完呢個之後佢會用啲龍蝦頭嚟煲湯,咁之後可以揀湯或粥咁,今次就試咗一碗湯同埋一碗粥,食完之後覺得龍蝦粥比較出色,同埋個龍蝦湯底嘅龍蝦味好重,食完半熟龍蝦有碗熱粥落肚,成件事好配合。另外再叫左個手燒白鰻魚石鍋飯,一食落去就知係高級鰻魚,食落去係好爽口,啲鰻魚都幾脆口,佢唔會好似出邊啲鰻魚飯咁樣啲鰻魚醬好「漏」,鰻魚皮好爽口,用黎送飯都幾好食。呢間高級日本料理價錢係有啲貴,但係員工服務態度好好,會好詳細咁樣介紹食物嘅煮法同埋會推介有咩時令或者店舖比較出名嘅食物,環境都舒服所以見到閒日黎食都滿座咁滯。

2022-07-05
2022-07-06 71 瀏覽
🍽 餐廳:浜滝 (九龍城)📍 地址: 九龍城福佬村道59號地下A舖📌伊勢海老燒🦞(半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥)$698,一味二食既龍蝦刺身,一上枱香氣四溢🤤啖啖肉既龍蝦肉!廚師用噴槍將龍蝦表面火炙一下變成半熟狀態,上面鋪滿厚厚的新鮮海膽,還有金箔作裝飾,華麗感✨100%!😍😍😍😍食曬刺身之後,店員會收起龍蝦,拎去煲龍蝦粥食!龍蝦粥有濃厚龍蝦味,粥煲得好入味!飲曬d湯!😋😋😋📌笛鯛🐟(時令價)一味二食由日本新鮮直送海魚🇯🇵🇯🇵鯛魚筆直地豎立於碟上,魚刺身已經劏好厚切地鋪好食用🤤🤤🤤,魚肉入口即溶,完全唔腥!配上紫蘇葉及食用花朵🌺作點綴,又再次驚艷到筆者🤩食完之後,店員會拎魚骨去煲湯,魚湯加上新鮮蔬菜🥬清甜鮮味😋😋😋📌日本冰菜豆腐沙律$78冰菜爽口,唔苦😋豆腐有豆味,配上新鮮海葡萄🍇,有海水的咸味,成個感覺好fresh~仲有小雛菊陪襯著。📌明太子燒大啡菇$68要記得趁熱食!否則菇會出水!切開入面有流心的蛋汁😚與明太子味道好夾!📌近江牛串$48推薦!雖然細細粒牛肉,但味道香濃,有牛肉酥味🥴烤得不會乾柴👍🏼📌肥豚肉串$48肥瘦均勻,厚薄適中,入口香脆😋📌雞軟骨串、阿波美雞腿串、帆立貝串全部都好食啦
🍽 餐廳:浜滝 (九龍城)
📍 地址: 九龍城福佬村道59號地下A舖

📌伊勢海老燒🦞(半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥)$698,一味二食

📌笛鯛🐟(時令價)一味二食
由日本新鮮直送海魚🇯🇵🇯🇵

📌日本冰菜豆腐沙律$78

📌明太子燒大啡菇$68

📌近江牛串$48

📌肥豚肉串$48
肥瘦均勻,厚薄適中,入口香脆😋

📌雞軟骨串、阿波美雞腿串、帆立貝串
全部都好食啦!🤤🤤🤤🤤😂😂

👫🏻店主親自到日本學藝,店內擺放著電視機播放片段,店員態度友善親切,由門口接待到落單到上菜都有禮貌並細心解釋食法和來源地,必定再回訪👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
近江牛串
笛鯛
近江牛串
笛鯛
  • 龍蝦粥
  • 伊勢海龍燒
🦞 九龍城高質龍蝦兩食居酒屋去年曾到九龍城人氣大熱居酒屋吃過半熟龍蝦,一直對那鮮甜肉爽的龍蝦念念不忘,這次特意相約朋友下班後到店晚餐,吃吃串燒談談心。店舖外觀裝潢就像日本居酒屋,奪目的旗幟在微風下飄揚,店員熱情地在店門歡迎客人,感覺特別親切。到店後第一時間問店員有什麼時令海鮮推介,得悉是日空運到港的有笛鯛,內心暗喜,決定來一客刺身嚐嚐鮮。🐟 空運魚箱 - 笛鯛刺身 🌟🌟🌟🌟🌟最讓人充滿期待的當然是日本直送,當日空運到港的時令鮮魚-笛鯛。笛鯛是非常高級的刺身食材,擺盤上師傅可見心思,以食用花和紫蘇葉作裝飾,笛鯛以竹籤串起成曲線條作伴碟,活像一幅生動的畫,單是觀賞也感到值了!笛鯛肉質綿細,口味鮮甜,蘸上一點柚子酸汁同吃,更能提鮮。吃畢魚肉後,店員會把魚骨加入菇類,旺菜,紅蘿蔔絲熬湯,魚湯呈微微的奶白色,甘甜鮮味,讓人回味無窮。 🦞 伊勢海老姿燒 🌟🌟🌟🌟🌟半熟龍蝦.海膽.龍蝦粥 $698另一道期待已久的「 伊勢海老姿燒」,菜式名字已十分有氣勢,其實是半熟龍蝦配海膽。龍蝦的擺盤具架勢,師傳沒有吝嗇食材,以竹葉、金箔和菊花襯托出龍蝦的赤紅色,單是視覺上已奪目誘人。海膽鋪在龍蝦肉上,形成一座小山
🦞 九龍城高質龍蝦兩食居酒屋

🐟 空運魚箱 - 笛鯛刺身 🌟🌟🌟🌟🌟

🦞 伊勢海老姿燒 🌟🌟🌟🌟🌟
半熟龍蝦.海膽.龍蝦粥 $698

另一道期待已久的「 伊勢海老姿燒」,菜式名字已十分有氣勢,其實是半熟龍蝦配海膽。龍蝦的擺盤具架勢,師傳沒有吝嗇食材,以竹葉、金箔和菊花襯托出龍蝦的赤紅色,單是視覺上已奪目誘人。海膽鋪在龍蝦肉上,形成一座小山丘。

🦞 經焰燒過的海膽和龍蝦肉,提升了整道菜式的香味,店家提議客人可把海膽放在龍蝦肉上,大口地吃,會倍感鮮甜;果真沒錯!海膽豊腴鮮甜的綿密口感配上半熟龍蝦肉爽脆脆口感, 更神來之筆之效。龍蝦用特製鹽味醬汁炮製至肉質半熟,保留大量肉汁和爽彈脆口感之餘,更帶出了龍蝦濃厚的鮮味。此道是店中社長首創的招牌菜式,是極盡奢華的視覺與味覺享受,必點!

🥣 享用完半熟龍蝦肉和海膽,可請餐廳職員幫忙把龍蝦頭餚粥。龍蝦粥內同樣配有旺菜、本菇和紅蘿蔔絲,味道鮮甜無比,吃後餘韻會在口腔內徘徊,風味絕佳。

🥗 日本冰菜島豆腐沙律 $78
豆腐沙律以日本的冰菜入饌,其爽脆多汁的口感,讓人倍感清新,豆腐並不是滑身的款式,而是較結實的凍豆腐,可嚐得出豆味的鮮明之味。加上海葡萄的粒粒爆脆口感,令整道沙律更具特色。

🐮 近江牛串 $68
牛肉油份比例適中,香味四溢,配搭香蔥提鮮,焦香滋味。

🍢 日本肥豚肉串 $48
豬肉燒得外表香脆,一口咬下感受到油份的豐腴感卻不帶一點羶味,而且肉汁飽滿富香味。

🍢 阿波美雞腿串 $28 (柚子味)
雞腿串有4種味道可以選擇,分別是柚子、明太子、芝士和地獄味。這次選了雞肉柚子味,飽滿的雞腿肉燒得金黃焦香,香脆的雞皮在柚子醬的配搭下提升了鮮味,富清新感。

🍢 雞軟骨串燒$28
十分喜愛雞軟骨富一點𡁻勁的獨特口感,經燒烤後撤上一點椒鹽,爽脆惹味。

🍢 帆立貝串 $48
一串有4粒帆立貝,燒上香甜的燒汁加上一點芝麻的點綴,提升味道的層次感。

🍄 明太子燒大啡菇 $68
大啡菇加上芝士燒烤,加上鵪鶉蛋、櫻花蝦、海苔及香蔥作襯托,入口順滑可口,香味四溢。

🍹 特大青檸可樂/特大青檸梳打 (各$68)
特大裝的梳打,味道好又解渴,最適合朋友邊吃邊喝邊談心。

🔸小總結:
居酒屋真的很有日本范,來這裡用餐彷如置身於外地,可暫時忘卻煩惱享受美食。誠意推薦大家到這裡一試,享受一下高質日本美食的用餐體驗吧 !

👅 味道:4.9/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:5/5
👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳:浜滝
🌐地址: 九龍城福佬村道59號地下A舖

🐮#cowing吃在九龍城

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #九龍城美食 #浜滝 #半熟龍蝦 #笛鯛
2022-07-04
2022-07-06 51 瀏覽
龍蝦控終於去到九龍城嘅浜滝🦞本尊非常大隻,而且眼仔碌碌肉質新鮮,口感柔嫩配上Giant-sized 嘅海膽,味道鮮甜品味美感十足的奢華享受享受完啖啖肉重可以用龍蝦頭做湯或湯飯超!級!好!食!🍣吞拿魚薄脆吞拿魚經過調味,配上脆卜卜薄脆我就覺得係餐前小吃精選,因為調味特別,絕對係驚喜🐟大分直送火灸平目魚邊一條平目魚嘅魚邊份量有限,識食之人一定貪其香,經輕炙後油香四溢配上汁料,係佐酒嘅好選擇🍡串燒最愛雞肉漢堡串,蘸滿蛋汁份外滿足厚切和牛舌芯串燒係精選!真係一啲都唔韌,肉質爽口但易咬食完唔會成日渣,正!🦪鮮蠔土手雜炊蠔肉嫩滑,上湯帶微辣上菜時熱辣辣出哂煙,香味四溢雜炊份量兩個人食就剛剛好。・゜・゜・。。・゜・゜・。📌 浜滝 (九龍城)📍 九龍城福佬村道59號地下A舖。・゜・゜・。。・゜・゜・。1)吞拿魚薄脆 $88.002) 大分直送火灸平目魚邊 $148.003)雞肉漢堡串 $38.004)厚切和牛舌芯串燒 $68.005)鮮蠔土手雜炊 $168.006)龍蝦(1湯+1粥)$698.00
龍蝦控終於去到九龍城嘅浜滝
🦞本尊非常大隻,而且眼仔碌碌
肉質新鮮,口感柔嫩
配上Giant-sized 嘅海膽,味道鮮甜
品味美感十足的奢華享受
享受完啖啖肉重可以用龍蝦頭做湯或湯飯
超!級!好!食!

🍣吞拿魚薄脆
吞拿魚經過調味,配上脆卜卜薄脆
我就覺得係餐前小吃精選,
因為調味特別,絕對係驚喜

🐟大分直送火灸平目魚邊
一條平目魚嘅魚邊份量有限,
識食之人一定貪其香,
經輕炙後油香四溢
配上汁料,係佐酒嘅好選擇

🍡串燒
最愛雞肉漢堡串,蘸滿蛋汁份外滿足
厚切和牛舌芯串燒係精選!
真係一啲都唔韌,肉質爽口但易咬
食完唔會成日渣,正!

🦪鮮蠔土手雜炊
蠔肉嫩滑,上湯帶微辣
上菜時熱辣辣出哂煙,香味四溢
雜炊份量兩個人食就剛剛好

。・゜・゜・。。・゜・゜・。

📌 浜滝 (九龍城)
📍 九龍城福佬村道59號地下A舖

。・゜・゜・。。・゜・゜・。

1)吞拿魚薄脆 $88.00
2) 大分直送火灸平目魚邊 $148.00
3)雞肉漢堡串 $38.00
4)厚切和牛舌芯串燒 $68.00
5)鮮蠔土手雜炊 $168.00
6)龍蝦(1湯+1粥)$698.00
2022-07-01 177 瀏覽
話說,上星期有人carry我去食間幾有名嘅小店。由前菜食到刺身再壽司又去番龍蝦刺身再煲粥再食串燒仲有拉麵,食到飽到不得了。結果同前排食一間人氣黃店差唔多價錢。講開那非常出名嘅人氣黃店食到真係一肚氣,不過唔講啦,有興趣私下PM詳情。但呢間,真心推薦,想知都係留言PM話你聽。龍蝦、壽司、刺身、蠔都好正,其他如串燒,拉麵都不得了。值得黎食好多次,大家記得訂位。好耐無試過咁多人問嘅小店,估唔到咁受大家歡迎。
話說,上星期有人carry我去食間幾有名嘅小店。

由前菜食到刺身壽司又去番龍蝦刺身再煲粥再食串燒仲有拉麵,食到飽到不得了。
結果同前排食一間人氣黃店差唔多價錢。
但呢間,真心推薦,想知都係留言PM話你聽。
龍蝦、壽司刺身、蠔都好正,其他如串燒,拉麵都不得了。
幾年前曾經睇過一d youtuber推薦過呢間日本居酒屋餐廳😀因為佢越嚟越出名嘅關係佢嘅價錢係呢幾年直線上升👀為左減低通脹既傷害我地就決定聖誕節快啲去試下呢一間餐廳啦,係佢仲未加到好誇張之前🤣一去到就覺得個環境好日本嘅感覺,佢分咗上下兩層,下面嗰層啲侍應會同啲客人喺度傾偈,同一時間亦可以聞到廚房好濃厚嘅食物香味,上面就係安靜少少嘅環境但氣氛相對無咁好⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫🦞伊勢海龍燒(半熟龍蝦配海膽,龍蝦粥)($698) | 8/10即使佢價錢再昂貴都好,呢個龍蝦刺身幾乎個個去嘅客人都一定會叫嘅😀佢分別係將身體嘅部份整成刺身,然後再將佢嘅龍蝦頭一開為二可以俾你揀煲粥或者煮湯,呢個真係超級無敵邪惡既配搭,首先我地未食過半熟既龍蝦啦,第二就係我地好鍾意海膽,不過老實講,我地既食後感都係覺得佢overpriced啦🤣佢係好食既,龍蝦係新鮮既,龍蝦同海膽都拿火槍燒到面頭燶燶地,一齊放入口爽彈既龍蝦肉同creamy既海膽加埋個口感同味道都好食,不過我地就覺得佢地兩者既味道只係兩種好好食既味道擺埋一齊,加乘作用無話好多,唔係1+1=3而係1+1=2.5 only

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
即使佢價錢再昂貴都好,呢個龍蝦刺身幾乎個個去嘅客人都一定會叫嘅😀佢分別係將身體嘅部份整成刺身,然後再將佢嘅龍蝦頭一開為二可以俾你揀煲粥或者煮湯,呢個真係超級無敵邪惡既配搭,首先我地未食過半熟既龍蝦啦,第二就係我地好鍾意海膽,不過老實講,我地既食後感都係覺得佢overpriced啦🤣佢係好食既,龍蝦係新鮮既,龍蝦同海膽都拿火槍燒到面頭燶燶地,一齊放入口爽彈既龍蝦肉同creamy既海膽加埋個口感同味道都好食,不過我地就覺得佢地兩者既味道只係兩種好好食既味道擺埋一齊,加乘作用無話好多,唔係1+1=3而係1+1=2.5 only🤣🤣同埋份量都少啦所以有d overpriced

我地叫左龍蝦頭煮既龍蝦粥同湯各一🍲,配料有啲雜菜同埋冬菇,我地都鍾意粥多d啦因為有d米飯係度中和下佢既濃郁,齋湯就太濃啦有d鹹,呢個龍蝦粥我覺得係呢餐最好食既野💁🏻‍♀️總括來說呢個龍蝦set都唔係周圍有得食係有特色既💁🏻‍♀️雖然有d貴但一場黎到都值得一試~

🦪宮崎生蠔 ($78) | 7.5/10
日本直送過嚟嘅生蠔,佢上面加咗啲魚子同埋一啲佢自家製嘅柚子酸汁,食落口同平時出面食開嘅生蠔係唔同嘅,佢比較結實有咬口少少同埋佢醬汁都幾特別,佢未必係我食過最好食嘅生蠔但一定係最特別之一

🐟火炙平目魚邊 ($148) | 8/10
呢個真係impress到我地,平時都係食左口魚邊壽司,都係第一次見成條上呀🤣佢有d酸汁同wasabi浸住,個魚邊真係一條肥美既魚油入口即化🥰食落似暖暖地又入口即化既左口魚邊刺身,不過好神奇既係平時食左口魚邊壽司又唔覺得佢係咁肥美既魚油wo,究竟佢係點整架呢?

🦐芥末牛油果海老餅 ($78) | 7/10
佢呢個都幾得意,畢竟佢望落去似普通超市既芝士餅頹到不得了,但經過多人強烈推介我地都叫左黎食啦,咁食落佢真係有高級感既,首先個餅非常鬆化啦無可能係超市買到呢個質素,而佢個芥末海老都非常creamy好似食緊雪糕咁🤣🤣雖然有d誇張但佢真係食落幾高級 ,餐廳賣既餅乾黎講佢都真係算整得幾出色

🍖A5近江牛串 ($78) | 6/10 + 葡萄豬串 ($78) | 7.5/10
我地都覺得葡萄豬比較出色,佢嘅脂肪食落去真係比平時食開嘅豬腩肉偏甜而且都係軟熟
雖然近江牛口感有d失望有d un但係佢地兩者既調味都好好,可以帶出肉既味道但又唔會好鹹💁🏻‍♀️

🐟花魚燒一夜干 ($138) | 6.5/10
花魚燒一夜干我係其他地方都試過幾次,只能話佢唔係我食過燒得最嫩滑juicy既啦,但佢既價錢同份量都好抵食,算係成餐性價比最高既啦

🍹特大青檸梳打 ($68) | 8/10
我地仲叫左杯特大青檸蘇打Share, 呢個都好好飲,平時係泰國餐廳飲果d真係好hea,就咁一杯無味既蘇打水加兩粒青檸,成杯都係無味,而呢個就係溝好左,味道真係好好飲又解渴👍🏻

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
總括黎講呢間如果要試曬佢d自創招牌菜都少貴🙈但佢都真係有佢既quality係度既, 所用既食材都係新鮮高質既亦都有佢既創意同特色👍🏻佢既刺身都係日本直送,有時仲會有好多少見既海鮮例如日本冰蜆、水母刺身等等,而且佢有好多下酒小菜,好適合happy friday約d frd黎傾下計坐下~

🏡環境:6.5/10
宮崎生蠔
芥末牛油果海老餅
火炙平目魚邊
A5近江牛串 / 葡萄豬串
  • 伊勢海龍燒(半熟龍蝦配海膽,龍蝦粥