今日同朋友去咗九龍城食日式居酒屋,令人回味無窮。餐廳刺身、海鮮種類繁多,所以我同朋友都點咗唔少海鮮🦞、刺身。紅鯛魚刺身係當日餐廳推介時令食材,由日本空運✈️直送,格外新鮮,而且擺盤賣相吸引,令人垂涎三尺。兵庫蠔一隻計埋加一,每隻都係$50左右,性格比高。蠔肉質鮮嫩、爽口,味道甘甜,而且蠔身一般體形較大。另外,當晚食嘅九州象拔蚌亦係焦點之一。象拔蚌入口爽嫰,肉質鮮甜,亦係店舖刺身入面嘅不二之選。除左刺身,餐廳嘅魚湯亦係精心熬製,熱騰騰濃郁嘅湯配上滑嫩鮮甜嘅魚肉同豐富嘅蔬菜🥬令人一試難忘。😋

• 兵庫蠔
2022-07-23 112 瀏覽
喺素有香港「小曼谷」之稱既九龍城呢個舊區入邊,充斥着大大小小嘅特色餐廳,今次到訪嘅呢一間唔係食泰國菜,但係依然充滿異國風味。行過門口就已經感受到濃厚嘅東瀛風,店內嘅擺設佈置都充滿日本風情。我舖頭嘅餐牌有分手寫同印刷兩種,手寫嘅係近期新鮮之選。食物質素方面十分不錯。最欣賞係佢嘅火灸平木目魚杯!店家特製嘅選擇,配上入口即溶嘅平目魚邊,確實令人一試難忘。另一個推介菜式係伊勢龍蝦三食,半熟刺身鮮甜美味,配上海膽雙倍滋味,食完龍蝦肉之後,蝦頭及蝦殼會煮出香濃嘅龍蝦湯同埋龍蝦粥,一個價錢三種享受,值回票價😋😋
喺素有香港「小曼谷」之稱既九龍城呢個舊區入邊,
充斥着大大小小嘅特色餐廳,
今次到訪嘅呢一間唔係食泰國菜,
但係依然充滿異國風味。

行過門口就已經感受到濃厚嘅東瀛風,
店內嘅擺設佈置都充滿日本風情。

我舖頭嘅餐牌有分手寫同印刷兩種,
手寫嘅係近期新鮮之選。

食物質素方面十分不錯。

最欣賞係佢嘅火灸平木目魚杯!
店家特製嘅選擇,
配上入口即溶嘅平目魚邊

確實令人一試難忘。

另一個推介菜式係伊勢龍蝦三食,
半熟刺身鮮甜美味,
配上海膽雙倍滋味,
食完龍蝦肉之後,
蝦頭及蝦殼會煮出香濃嘅龍蝦湯同埋龍蝦粥,
一個價錢三種享受,
值回票價😋😋
火灸平目魚杯
火灸平目魚杯
  • 火炙平目魚邊
2022-07-23 85 瀏覽
IG上見到人吃一個很美觀的龍蝦料理,翻查之下竟然是近在咫尺的九龍城不起眼的居酒屋。Happy Friday一定要勇敢一試。預留了招牌的龍蝦兩食,龍蝦刺身為燒烤後拼以海膽,倍加鮮味,龍蝦頭稍後分為煮粥和煮湯。預留了三隻岩蠔,配以柚子醋帶出蠔的鮮甜味。馬面魚刺身,配以柚子皮,及酸汁,比想像中大條,吃完刺身後剩餘的魚骨拿去熬湯,也是穩陣之選。白子豆腐,用了白子製成的豆腐,上面配料白蝦,黑魚子,及酸菜啫喱,這個相對比較特別,別有一番風味。牡蠣黃金燒,有點像砵酒桶蠔,但是比較濕身,適合重口味人士。整餐飯,最不可取就是串燒系列,串燒燒得非常乾柴,堅靭無比,份量非常少,簡直可以用迷你來形容。還是點推介料理比較安全。整體價錢也比普通居酒屋貴,但勝在質素搭救。另一個要讚的地方就是冷氣非常充足,店員服務極佳,主動介紹菜式之餘與客人打成一遍。
Happy Friday一定要勇敢一試。
預留了三隻岩蠔,配以柚子醋帶出蠔的鮮甜味。
牡蠣黃金燒,有點像砵酒桶蠔,但是比較濕身,適合重口味人士。
還是點推介料理比較安全。
整體價錢也比普通居酒屋貴,但勝在質素搭救。
2022-07-22
2022-07-22 54 瀏覽
放假又是去放鬆的一天,點一些串燒配上酒,又是一個美好的晚上,晚上去到坐滿人,幸好剛好有一桌位置。據店家既推介,點了瓶 純米吟釀 來配串燒,微微辛口能接受那種,米香味濃。串燒方面,點了八爪魚,小小隻,燒得剛好-爽口,醬汁微甜。冬菇跟白菌串,兩樣燒完仍舊多汁好味,燒菠蘿,夠甜夠多汁😋秋葵,正常爽口雞腿串,有四款味選擇,選左明太子跟地獄,雞腿原本就嫩滑,配埋兩種唔同醬料,更有風味。厚切牛舌,啖啖肉,夠滿足。
放假又是去放鬆的一天,

點一些串燒配上酒,
又是一個美好的晚上,

晚上去到坐滿人,幸好剛好有一桌位置。

據店家既推介,點了瓶 純米吟釀 來配串燒,
微微辛口能接受那種,米香味濃。

串燒方面,
點了八爪魚,小小隻,
燒得剛好-爽口,醬汁微甜。
冬菇跟白菌串,
兩樣燒完仍舊多汁好味,
燒菠蘿,夠甜夠多汁😋
秋葵,正常爽口
雞腿串,有四款味選擇,選左明太子跟地獄,
雞腿原本就嫩滑,配埋兩種唔同醬料,更有風味。
厚切牛舌,啖啖肉,夠滿足。
2022-07-22 57 瀏覽
今次去咗九龍城一間日本料理叫咗一客伊勢海老姿燒(半熟龍蝦、海膽同龍蝦粥)店員好好係上菜嘅時候提醒我,啲龍蝦要同海膽一齊食先會提升龍蝦肉嘅鮮味。果然海膽嘅鮮味配上龍蝦肉嘅彈牙口感,超級好食,食得出食材非常新鮮。之後就用咗成個龍蝦頭整個龍蝦粥。用龍蝦頭嘅膏熬製嘅湯, 非常香濃,再加上日本米嘅米香,另人回味無窮,齒頰留香另外,亦都叫咗一份蟹甲羅燒,唔知係唔係廚房幫手燒理嘅關係,平時去其他店度食蟹甲羅燒會比較乾,但今之好食就好creamy ,蟹膏配上魚籽加埋鵪鶉蛋,好香又唔腥。噡噡蟹膏好滿足。

2022-07-21 357 瀏覽
九龍城好食居酒屋上次食完鐵板燒龍蝦,今次又想食多次,尤其刺身龍蝦🦞,有朋友介紹九龍城呢間居酒屋有飛機魚食,同埋龍蝦好正。人較多記得卜位~餐廳以日式裝修環境為主,有啲似日式居酒屋,不過枱櫈有啲高,似吧枱。小店較細,好似有2層,另收加一服務費~半熟龍蝦海膽,龍蝦粥 $698必叫,好抵食,食完鮮甜爽口厚切火炙龍蝦刺身,仲可以用蝦頭嚟煲湯和煮粥,一味二食。分量比想像中多,配濃厚的甜海膽,唔使點豉油都好好味空運魚箱 $588時令飛機✈️魚,新鮮入口,揀咗平鯛魚,肉質爽口鮮甜帶點柚子味,好味龍蝦(1湯1粥)濃郁鮮甜龍蝦湯和湯飯,好飽肚,仲好味過出面嗰啲,可能因為好新鮮魚湯(一鍋)時令魚 魚骨去煲雜菜湯,大大鍋,好多配料,好健康大分直送火灸平目魚邊 $148必叫,超級肥美,火炙將啲魚油香醇滲晒出嚟,鮮味十足,魚味濃郁酒盜芝士 $68包著紫菜食好味d😋好特別的奶酪芝士,配上紅色的醬味道有啲似腐乳,很有趣厚切和牛舌芯串燒 $68爽口彈牙燒日本芝士年糕 $38流心芝士日本雞皮串 $38脆脆的厚身雞皮雞皮餃子 🥟$68軟身雞皮配日式餃子,微脆特大青檸梳打 $68大大杯冰震梳打可以share 飲服務質素:8/1
九龍城好食居酒屋

半熟龍蝦海膽,龍蝦粥 $698

空運魚箱 $588

龍蝦(1湯1粥)

魚湯(一鍋)
時令魚 魚骨去煲雜菜湯,大大鍋,好多配料,好健康

大分直送火灸平目魚邊 $148

流心芝士

日本雞皮串 $38
脆脆的厚身雞皮

雞皮餃子 🥟$68
軟身雞皮配日式餃子,微脆

特大青檸梳打 $68
大大杯冰震梳打可以share 飲

服務質素:8/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:9/10
2022-07-19
2022-07-17 123 瀏覽
呢間野真係隱世到無得再隱世,連個名都刁鑽過人,讀「兵龍」,有性格。餐廳位置都算方便,宋王臺站行5至10分鐘左右,門口係日式居酒屋咁樣,令我諗起沖繩嘅國際通 (好想飛呀😖😖)。裝修似日本居酒屋,一張張小圓高枱,加埋啲畫,同埋職員大叫吔些嗎些🤩真係返咗鄉下嘅感覺🤭一坐底就有一位叫billy嘅店員過嚟介紹餐牌,原來佢原本係呢間餐廳嘅愛好者,對餐廳嘅食物都算係瞭如指掌,佢介紹咗好幾樣嘢俾我哋,同埋都幾好傾😆食物種類好多,一打開個餐牌,有幾款食物特別吸睛🤓,所以好快就決定咗叫邊幾樣野小食s👉🏻🎣大分直送火炙平目魚背🎣:油脂感滿分!加埋佢嗰個自家製酸汁,十分開胃,個汁我仲留低用嚟點其他嘢食🤭🤭👉🏻🐟半熟青森中拖羅🐟:食埋呢個半熟拖羅,就知道呢間日式餐廳處理醬汁嘅手法有一手,呢個酸酸地嘅汁,清新得來帶出拖羅嘅鮮味👉🏻🐠葱吞拿魚腩薄脆🐠:其實係吞拿魚蓉,咸咸酸酸好開胃👉🏻🪤芝士年糕🧀:芝士年糕口感超級煙靭,年糕愛好者要試🤩!佢唔係流心芝士咁,而係啲芝士同年糕撈埋一齊咁,好好味🫶🏻主角s🦞🦞🦞🦞🦞伊勢海龍燒🦞🦞🦞🦞🦞第一味:火炙海膽加半熟龍蝦先講上面嘅海膽,用火炙過,無左啲海水味,多左啲香燒味,加埋半生

小食s

👉🏻🐠葱吞拿魚腩薄脆🐠:其實係吞拿魚蓉,咸咸酸酸好開胃

主角s
🦞🦞🦞🦞🦞伊勢海龍燒🦞🦞🦞🦞🦞
第一味:火炙海膽加半熟龍蝦
先講上面嘅海膽,用火炙過,無左啲海水味,多左啲香燒味,加埋半生熟嘅刺身級龍蝦龍蝦,估唔到味道係咁夾
伊勢海龍燒

第二味:極濃龍蝦湯/粥
真好濃味!一試就知好足料!

豆乳🐷花🐖田🐷豬🐖鍋🐷加烏冬
呢個湯係偏清淡,估計係豬肉較肥,咁夾會無咁膩(不過又因為淡味,啟發左我整個濃龍蝦湯烏冬🫣)
伊勢海龍燒
2022-07-17 319 瀏覽
之前已幫襯過呢間充滿日式風情居酒屋,今次再訪都無令人失望,食物質素依然keep到水準,店員又nice,值得推薦👍🏻.🏮大分直送火灸平目魚邊($148)平目魚邊油份豐富,輕炙面層後加入柚子汁及日本芥辣,香氣十足且味道平衡,屬必試前菜😌🏮漬·螢光魷魚漬($88)瑩光魷魚口感juicy又多膏,味道清爽帶酸,係幾好嘅開胃前菜😌🏮最中餅散壽司 (帶子、海膽、白海老)($128)三款海鮮均鮮味十足,配埋香脆最中餅,味道好有層次😌🏮豐洲當日直送海魚($588)每日均有數款日本直送海魚,店員當日推薦愛女魚刺身。刺身有光澤且甘甜,配日式柚子汁,味道清新又好食😋剩下嘅魚骨會用作脆炸或熬湯,物盡其用👍🏻🏮鮮蠔土手鍋($238)蠔肉鮮味濃郁,另配蔬菜及菇類,湯底勁鮮甜😋雖然職員會幫手睇火,但自己都要留意,以免蠔肉過熟。🏮伊勢海龍燒($698)半熟龍蝦肉新鮮彈牙,熟龍蝦及刺身口感並存,配海膽同食,味道及口感都好有層次;及後店員會將龍蝦頭加工製成龍蝦湯或龍蝦粥,不論湯或粥,味道都同樣有濃郁蝦香,分別只係加入豆腐/ 米😋🏮柚子蜜梳打($30)🏮 Suntory Premium Malt's. Dark Draft
🏮大分直送火灸平目魚邊($148)

🏮漬·螢光魷魚漬($88)

🏮最中餅散壽司 (帶子、海膽、白海老)($128)
三款海鮮均鮮味十足,配埋香脆最中餅,味道好有層次😌

🏮豐洲當日直送海魚($588)
每日均有數款日本直送海魚,店員當日推薦愛女魚刺身刺身有光澤且甘甜,配日式柚子汁,味道清新又好食😋剩下嘅魚骨會用作脆炸或熬湯,物盡其用👍🏻

🏮鮮蠔土手鍋($238)

🏮伊勢海龍燒($698)

🏮柚子蜜梳打($30)
🏮 Suntory Premium Malt's. Dark Draft Beer ($100)
柚子蜜梳打及Dark Draft Beer都好夠凍,大啖飲好爽😆
2022-07-16 85 瀏覽
跟朋友去咗九龍城一間居酒屋食好西,環境好有氣氛,食物啱食又高質,呢餐真係好滿足🥰.🏮大分直送火灸平目魚邊($148)平目魚邊肥美油份多,火灸後油香更突出,配柚子汁及日本芥辣同食可減輕膩感😋推薦👍🏻🏮漬·螢光魷魚漬($88)雖然螢光魷魚細細隻,但每隻都有好多膏,入口清爽帶微酸,非常醒胃😌🏮最中餅散壽司 (帶子,海膽,白海老)($128)三款刺身均甘甜鮮味,配最中餅同食口感倍增,亦有層次感😌🏮豐洲當日直送海魚($588)每日都有數款飛機魚供應,當日店員推介愛女魚刺身;愛女魚口感爽身帶少少軟腍,配日式柚子汁更顯清新😌另剩下嘅魚骨可再脆炸或熬製成魚湯。🏮鮮蠔土手鍋($238)鮮蠔蠔味濃郁及口感帶爽,另配菇菌及蔬菜同煮,湯底清甜鮮味,忍唔住飲咗幾碗😋🏮伊勢海龍燒($698)新鮮龍蝦燒至半熟,口感爽口彈牙,海膽則令味道及口感更豐富;及後店員再將龍蝦頭與豆腐或米同煮,分別製成龍蝦湯或龍蝦粥。不論湯或粥,都有混入雜菜,而且龍蝦味十足。🏮柚子蜜梳打($30)🏮Suntory Premium Malt's. Dark Draft Beer ($100)柚子蜜梳打同Dark Draft Beer都無乜特別,
🏮大分直送火灸平目魚邊($148)

🏮漬·螢光魷魚漬($88)

🏮最中餅散壽司 (帶子,海膽,白海老)($128)
三款刺身均甘甜鮮味,配最中餅同食口感倍增,亦有層次感😌

🏮豐洲當日直送海魚($588)

🏮鮮蠔土手鍋($238)

🏮伊勢海龍燒($698)

🏮柚子蜜梳打($30)
柚子蜜梳打同Dark Draft Beer都無乜特別,屬正常發揮。
  • 大分直送火炙平目魚邊
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦粥
2022-07-15 80 瀏覽
今日和老婆去到九龍城行街,行完街就在這個九龍城搵嘢食,九龍城係一個非常多美食嘅地方,經過這間日本店,店面非常吸引日本菜是我的首選,入到店舖,這裏裝修得非常日本化,而且店員很有禮貌,招呼我們坐低之後,就介紹今日餐廳新鮮食材。看一看餐牌已經非常吸引。今日店返了池魚, 10分新鮮,原條池魚切片刺身上枱,食一口刺身魚肉細緻,魚肉魚油充足,越食越甘香,加上他的自家製醬汁一齊食,帶出魚味先甜。點了一個半熟龍蝦,是這裏的招牌菜,他選用新鮮活龍蝦,起肉之後微微灼熟龍蝦肉的表面,食一口龍蝦肉,有多重口感,首先表面的龍蝦肉爽脆,再食到中間的龍蝦肉口感細緻鮮甜,而且龍蝦肉的表面還放了相當多的海膽,海膽入口甘香鮮甜,配合龍蝦肉一齊食,不得了。而餘下的龍蝦頭可以用來煲龍蝦粥,一物二食,這個龍蝦粥非常非常鮮甜,濃濃的龍蝦味,非常鮮甜廚師值得一讚,這個粥10分出色,非常推薦這個菜點了一個火灸平目魚邊,這個我也很喜歡,外觀10分吸引,食一口,魚邊肉質細滑,魚油甘香,加上他的秘製醬汁一齊食,我點了一個安康魚肝,魚肝入口細緻濃密,在口腔內越食越甘香,而且安康魚肝味道獨特。點了一個最中餅,這個餅表面用了薄脆加上飯底,鋪滿帆

點了一個最中餅,這個餅表面用了薄脆加上飯底,鋪滿帆立貝海膽和魚子醬,好像一個刺身漢堡包,每食一口都是刺身帆立貝的鮮甜,海膽的甘香和加上鹹香的魚子醬,食材新鮮,食刺身一定要新鮮,這間店舖選取的食材非常到位,而且用心製作,我極力推薦。
2022-07-15 72 瀏覽
✈️空運飛機魚-蓮子鯛$588味道清新白身魚,魚肉紮實,微微火炙表皮,去除腥味,配上柚子酸汁更佳。🐟手燒白鰻魚 $148鰻魚即燒非常厚肉,香口好味😋塗上了惹味鰻魚汁,肉質紮實🍜九州拉麵$98究竟拉麵有咩特色?最特別嘅係碗內加入了一塊燒熱了的石頭🪨,可以保持拉麵的熱度,食到最尾湯底還是熱烘烘的。流心蛋做得非常好👍🏼,配上瘦叉燒非常美味🍄明太子燒大啡菇$68原個大啡菇,上面鋪滿了明太子,切開流心,新鮮美味🍊柚子蜜梳打$30柚子蜜份量非常多,加上冰凍梳打,清甜解渴餐廳佈置是居酒屋,設有樓上樓下雅座,適合朋友傾偈食嘢。
✈️空運飛機魚-蓮子鯛

🐟手燒白鰻魚
鰻魚即燒非常厚肉,香口好味😋塗上了惹味鰻魚汁,肉質紮實

🍜九州拉麵
究竟拉麵有咩特色?

🍄明太子燒大啡菇
原個大啡菇,上面鋪滿了明太子,切開流心,新鮮美味

🍊柚子蜜梳打
柚子蜜份量非常多,加上冰凍梳打,清甜解渴

餐廳佈置是居酒屋,設有樓上樓下雅座,適合朋友傾偈食嘢。
2022-07-15 50 瀏覽
伊勢海老燒(半熟龍蝦🦞、海膽、龍蝦粥/湯) $698 - 半熟龍蝦加海膽好食到🤤 可以夾得起大大舊嘅龍蝦肉🤤 真係一試難忘🤤 食完之後,佢會收返整湯/粥,佢嗰龍蝦頭好多精華,將嗰頭放落去整湯底🤤 你可以要兩碗湯/兩碗粥/一碗湯一碗粥,我會建議你食兩碗粥,因為湯同粥嗰味道係完全一樣,只係睇有豆腐定粥💁🏻‍♀️ 嗰湯底比較濃郁,用粥嘅口感會啱啱好🤤半熟青森中拖羅 $138 - 入口即溶嘅半熟拖羅,無筋‼️睇到啲紋路都覺得正🤤手燒白鰻魚 $148 - 居酒屋嘅呢類型餐廳,食呢啲”鱔”每一次都會令我一試難忘❤️ 今次都不例外🤤 因為有燒嘅方式整鱔,完全可以釋放出魚本身嘅油脂,真係好正❤️

• 龍蝦粥
  • 手燒白鰻魚
  • 伊勢海老燒
  • 半熟龍蝦
2022-07-15 61 瀏覽
當日直送海魚(剌身+湯) $588 - 好新鮮❤️ 佢片完魚生俾你食之後,同半熟龍蝦一樣做法,佢都會煲個湯俾你飲😙 好鮮甜😋 你仲會係湯到見得返魚生掛住嗰條魚骨‼️真係真材實料😋時令生蠔🦪 $48x2 - 一啖食落去嘅感覺真係好正🤤 好肥美,佢仲有已經加咗少少汁調味,更加突顯生蠔嘅鮮,必食!花魚一夜干 $138 - 好抵食,我估唔到咁大條,仲要啖啖肉,一拉條骨頭🦴就可以起哂大部份嘅骨,唔識食骨頭嘅人都可以嗌🤤不過如果唔係特別鍾意食魚嘅,我會建議你四個人先好嗌,因為真係好大條‼️青檸梳打少冰 $68 - 大大杯,可以選擇同朋友share一杯,份量真係好大!

• 特大青檸梳打
  • 時令生蠔
  • 當日直送海魚
2022-07-14 47 瀏覽
去開九龍城個頭順便搵個好耐無見既朋友食飯,揀左呢間位於福佬村道既浜滝居酒屋,一於食豪啲擦餐勁既🦞龍蝦三食: 半熟刺身、龍蝦湯、龍蝦粥 ($698)重點推介呢個龍蝦三食,一個價錢三種享受,原隻龍蝦起左肉,上面加埋海膽一齊食,好新鮮,入口爽脆彈牙,食完之後店員會拎個龍蝦殼入去煲湯或者煮粥,我今日就揀左龍蝦粥,留左幾舊龍蝦肉同粥一齊煲,粥底好綿滑吸收哂龍蝦湯既精華,滋味一流🦪兵庫蠔 ($48隻)今次食既生蠔係兵庫蠔,生蠔都幾大隻掌心 size,蠔身厚肉而肥美,海水味濃郁,加埋自家製既柚子酸汁,好鮮甜🦐炸富山灣白蝦 ($158)之前食omakase已經食過生既富山灣白蝦,估唔到呢度都有得食不過就炸過既,白蝦都幾大隻,晶瑩剔透,炸到好香口,正💯🐠大分直送火炙平目魚邊 ($148)平目魚邊呢款都係人氣推介,師傅先用自家製柚子酸汁浸住,表面用火槍燒過,食個陣撈埋wasabi一齊食,聞到好香魚油味,入口即溶既平目魚邊趁熱食就最正🐟時令推介: 燒香魚 ($198)我一向都好鐘意食魚,店員推介我地試下呢個期間限定既燒香魚,一客兩條唔洗爭,好少見到香港有得食香魚,即叫即燒既香魚外脆內軟,連魚骨都食得真係唔錯

🦞龍蝦三食: 半熟刺身、龍蝦湯、龍蝦粥 ($698)

🦪兵庫蠔 ($48隻)

🦐炸富山灣白蝦 ($158)

🐠大分直送火炙平目魚邊 ($148)

🐟時令推介: 燒香魚 ($198)
我一向都好鐘意食魚,店員推介我地試下呢個期間限定既燒香魚,一客兩條唔洗爭,好少見到香港有得食香魚,即叫即燒既香魚外脆內軟,連魚骨都食得真係唔錯👍🏻👍🏻👍🏻

🏵北海道直送半熟帆立貝 ($78)
貝類方面我地就揀左帆立貝,帆立貝好大隻,燒到僅熟唔會好韌,口感彈牙味道好鮮甜😋😋😋

🍋特大青檸梳打 ($68)
特大青檸梳打真係好大杯,岩哂我呢個水怪,呢個天氣要飲返啲凍飲,甜度適中,好refreshing👍🏻👍🏻

🍊特大柚子蜜梳打 ($68)
柚子蜜梳打味道酸酸甜甜,仲食到啖啖柚子果肉,口感清新,清新解渴

九龍城除咗食泰國嘢出名之外,隨住社區蛻變革新😽同時孕育出各式精緻美食,等着識食嘅各位發掘😛好似今日嚟到呢間浜滝居酒屋,手動趟門、掛天花旗幟、日本風情精美掛畫🎎以及播放住NHK World嘅大電視☺️裝修氣氛營造同佢嘅菜式一樣落足心機架🎏難怪咁受食客歡迎,平日晚市近七點半已接近fullhouse,唔少都係有訂枱嘅客人,所以都建議大家提早訂位啊😙😙🥢伊勢海龍燒 $698 (半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥)本店社長自創必試菜式,每枱到店客人都不約而同咁嗌嚟試😝裝飾用上金箔、菊花芯同竹葉,咁朱紅色海龍形成對比,擺盤氣勢美觀兼備🥺海龍係來自日本伊勢市嘅空運龍蝦,起肉燒至半熟而外層微燻☺️巨量海膽平舖喺厚厚蝦肉上邊,黃色鮮艷無苦澀冷藏氣味👍🏻👍🏻店家建議食法係將每口龍蝦肉配適量海膽一齊品嚐🥰半熟海老保留到爽滑口感,同時又帶出濃郁鮮味,加上綿潤豐腴嘅海膽同食,算得上係奢華嘅味覺享受😍😍享用完鮮美冷盤可謂意猶未盡,可以請店家將完整龍蝦頭放湯或者餚粥👍🏻👍🏻體現海龍燒二食最獨特之處😝今次就一次過將龍蝦湯同龍蝦粥介紹俾大家。龍蝦湯味道比較清淡幽香,味道比較含蓄😛😛入面嘅豆腐娃娃菜都幾入味😽😽龍蝦湯嘅味道層次就比較豐

🥢伊勢海龍燒 $698
(半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥)
享用完鮮美冷盤可謂意猶未盡,可以請店家將完整龍蝦頭放湯或者餚粥👍🏻👍🏻體現海龍燒二食最獨特之處😝今次就一次過將龍蝦湯同龍蝦粥介紹俾大家。龍蝦湯味道比較清淡幽香,味道比較含蓄😛😛入面嘅豆腐娃娃菜都幾入味😽😽龍蝦湯嘅味道層次就比較豐富,米粥吸收左龍蝦湯汁嘅水份之後令到成個湯味道更濃郁風味更佳♥️我諗冬天食起上嚟嘅暖身感覺應該都唔錯🤩🤩

🥢自家制黑蒜拉麵 $98
拉面上枱個陣仲係熱辣辣滾緊架🤩🤩超神奇,咁啱影唔切相,留比大家去食個陣觀摩一下😌店員解釋係因為放咗塊熱石係底,因為想保持到拉麵嘅溫度😚😚而拉麵質地軟硬適中👍🏻👍🏻好有咬口😛😛湯底仲有好香嘅黑蒜香味😍😍好入味😝😝

🥢大阪燒餅 $88
嚟到日本居酒屋,不忘叫下大阪地道小食😌呢個大阪燒材料十足😙大量蔬菜再加上燒汁同沙律醬,再係上面鋪上木魚乾,外觀真係igable😙😙味道唔會好咸,啱哂香港人嘅口味😋

🥢日本汁煮水餃子🥟 $48
餃子冇經過油炸,食起嚟完全冇油膩感😙餃子嘅外皮都較薄身,食落口有柔軟☺️☺️沾埋旁邊嘅微酸嘅醬汁,真係令人胃口大開🥳

🥢大蔥豚肉串 $28
菜式係以豚肉片包住大葱段嘅串燒小食,咬開豚肉外層😌大葱嘅水份湧晒出嚟,感覺都幾清新水嫩😚😚可惜肚皮quota有限,如果唔係同朋友飲番杯食住串燒都幾chill🥰